abonnement Unibet Coolblue
  † In Memoriam † maandag 1 januari 2007 @ 07:33:50 #1
21290 NorthernStar
Insurgent
pi_44909783
Opvallende nieuwsberichtjes mbt tot DE die misschien niet gelijk een apart topic verdienen.
quote:
 
Caravan girl crushed to death as 80mph gales batter Britain

A teenage girl was killed when a huge tree was blown over in an 80mph gale and crashed down on a caravan.



Rebecca Smith, 18, was one of four people to die as storms battered the country.

Several New Year's Eve events were cancelled for safety reasons and weather forecasters warned that the gales could continue for the next few days.

The teenager was crushed to death when the 60ft beech tree fell on to the caravan at Hales Hall caravan site in Cheadle, Staffordshire. She had been visiting two teenage friends to wish them a happy New Year. Miss Smith died instantly.

They had been in another part of the 30ft-long caravan when it was hit by the tree, which weighed an estimated 30 tons.

A rescue worker described the caravan as 'little more than matchwood' after the accident saying: "It was crushed so flat that it was unrecognisable.
 


Felled ... tree smashed into trailer park in storm

Waarschijnlijk geen eens tijd gehad om "WTF!" te denken.
  maandag 1 januari 2007 @ 14:03:48 #2
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_44984276
KNMI acht kans op Elfstedentocht steeds kleiner

DE BILT - De kans op een Elfstedentocht wordt de komende decennia steeds kleiner. De zachte winters verlagen de kansen, maar een tocht der tochten blijft nog steeds wel mogelijk. In de 21e eeuw kan de Elfstedentocht in het gunstigste geval tien keer worden verreden. Dat schrijft het meteorologisch instituut KNMI woensdag op zijn website.

Het KNMI gaat ervan uit dat de temperatuur in deze eeuw wereldwijd maximaal 6 graden Celsius stijgt. Dan zou het in de 21e eeuw slechts tien keer koud genoeg zijn voor een Elfstedentocht.


Als de temperatuur minder stijgt - volgens sommige berekeningen neemt de temperatuur met slechts 1,4 graden toe - dan zou de Tocht der Tochten circa achttien keer kunnen worden verreden. Bij een stijging van 1,4 graden halveert de kans op een Elfstedentocht, bij een stijging van 8 graden zijn er geen tochten meer te verwachten.

Warmer

De winters zijn de laatste jaren steeds warmer. In de laatste twee decennia van de twintigste eeuw was de gemiddelde wintertemperatuur in De Bilt 3,3 graden. Dat is beduidend hoger dan het langjarig gemiddelde van 2,5 graden.

Het weerinstituut benadrukt dat het slechts gaat om voorspellingen. De realiteit kan heel anders uitpakken, stellen de meteorologen. Donderdag is het precies tien jaar geleden dat een Elfstedentocht verreden werd.


Nu.nl

Het kan dit jaar ook nog steeds. De winter is nog niet voorbij

[ Bericht 4% gewijzigd door #ANONIEM op 03-01-2007 20:51:31 ]
pi_44997980
Wie weet hebben we in februari wel 1,5 meter sneeuw
Als dat hoog optrekt.. wie weet
pi_45074782
'Noordzee wordt nieuwe Rivièra'
quote:
anp | Gepubliceerd op 06 januari 2007, 14:19
Laatst bijgewerkt op 06 januari 2007, 14:27

BRUSSEL - De Noordzeekust wordt de nieuwe Rivièra. Door de opwarming van de aarde is het klimaat hier een stuk aangenamer aan het worden. Noord-Europeanen zullen daardoor vaker vakantie vieren aan de eigen kust.


De Europese Commissie meldt dat woensdag in een rapport over nieuw eigen onderzoek, aldus de krant Financial Times zaterdag. Door de opwarming zijn er minder doden door de kou en groeien landbouwgewassen tot in Zweden veel beter.

Het effect voor Zuid-Europa is dramatisch. Al over tien jaar leidt de grote hitte tot circa 11.000 extra doden per jaar. Het aantal hittedoden stijgt in de volgende decennia met tienduizenden, tot wel 87.000 per jaar in 2071.

Zeespiegel

Het rapport voorspelt verder dat het zeewater stijgt met circa 0,2 tot 1 meter. Dat kost al in 2020 tussen de 4,4 en 5,9 miljard euro per jaar aan schade en aanpassingsmaatregelen.

De Europese Commissie houdt rekening met een opwarming van 2,2 tot 3,0 graden ten opzichte van 1990. Brussel doet er alles aan om het effect te beperken tot hooguit 2,0 graden.

Voordeel

Ironisch is dat juist de landen die de opwarming het hardst bestrijden, het meeste voordeel hebben van de klimaatverandering. Nederland en onder meer de Scandinavische landen liggen op schema met de vermindering van broeikasgas CO2, wat betreft het Kyoto-verdrag. Maar Spanje en Italië doen relatief weinig tegen gassen die de aarde helpen opwarmen.

Het rapport adviseert de EU-landen daarom om de strijd tegen klimaatverandering te verhevigen. Het concludeert dat het slechts 0,19 procent van de Europese economie kost om de uitstoot van de schadelijke gassen met een kwart te verlagen.
Nederland heeft eerder voordelen, dan nadelen van het broeikaseffect.
Als je dit stuk moet geloven dan.

Leeuwarder Courant
pi_45081569
Dak stadion stort in door sneeuw

Het dak van het Olympisch stadion in Vancouver is vrijdag na zware sneeuwval gedeeltelijk ingestort. Op het moment dat het dak het begaf, was niemand aanwezig in het Canadese stadion.

Het dak van het 20-jaar oude stadion bestaat uit een speciale constructie met luchtkussens. Volgens een woordvoerder van het stadion was het dak in een uitstekende staat.

Het stadion wordt over drie jaar gebruikt om de Olympische Winterspelen te openen.

VWK
pi_45323264
Koudegolf in Canada en Californië

Een koudegolf met temperaturen van veertig tot vijfenveertig graden celsius onder nul treft de centrale provincies van Canada.

Dit is in schril contrast met de relatief zachte temperaturen van enkele dagen geleden. De overheid waarschuwde vrijdag voor de extreme weersomstandigheden. Gevaar voor onderkoeling bestaat al bij minder dan tien minuten blootstelling.

Verschillende scholen werden gesloten in het zuiden van Manitoba. In Saskatchewan stierf donderdag een vrouw toen ze probeerde haar huis te bereiken nadat haar wagen het begaf. In dezelfde provincie werden twee mensen dood in een auto aangetroffen.

Ook Californië is getroffen door een koudegolf, waardoor de staat aan de westkust van de VS - ook wel de Sunshine State genoemd - met ongewone vriestemperaturen kampt.

Terwijl in Los Angeles begin deze week nog temperaturen van 25 graden Celsius werden opgemeten, daalde het kwik vrijdag op enkele plaatsen tot onder nul. Er werd zelfs lichte sneeuwval gemeld.

Volgens de weersvooruitzichten zouden de lage temperaturen enkele dagen aanhouden. De gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger, liet vrijdag de koude-noodtoestand uitroepen. Hij maakte daarmee geld vrij voor snelle hulpacties.

Zo heeft de National Guard enkele "warmte-centra" voor daklozen en armen geopend. Tijdens de zomer overleden meer dan honderd overwegend oude en zieke mensen door een hittegolf.

Toen zochten mensen met woningen zonder airconditioning afkoeling in speciaal daartoe opgerichte "koele centra".
  zaterdag 13 januari 2007 @ 19:57:17 #8
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
  zaterdag 13 januari 2007 @ 20:39:19 #9
69559 61neorej
Geeft licht in het donker
pi_45325031
quote:
Op zaterdag 6 januari 2007 15:21 schreef aloa het volgende:
'Noordzee wordt nieuwe Rivièra'
[..]

Nederland heeft eerder voordelen, dan nadelen van het broeikaseffect.
Als je dit stuk moet geloven dan.

Leeuwarder Courant
Zolang we het drooghouden en geen malaria ofzo krijgen wel misschien.
silence can say more than thousand words
  zondag 14 januari 2007 @ 00:23:23 #10
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_45358226
Doden door storm in Zweden en VS

STOCKHOLM - Een zware storm heeft dit weekeinde in het zuiden van Zweden aan zeker drie mensen het leven gekost, onder wie een negenjarige jongen. De jongen en twee automobilisten werden gedood door omgewaaide bomen, aldus de Zweedse pers zondag.

Door de storm kwamen circa 200.000 gezinnen zonder stroom te zitten en konden veel klanten van de grootste telecomaanbieder niet bellen. In West-Zweden kwam het treinverkeer tot stilstand en ook veel veerverbindingen vielen uit. De grote brug tussen Denemarken en Zweden over de Sont moest tijdelijk worden afgesloten.

VS:

Ook in de Verenigde Staten is er veel overlast van slecht weer. Hevige sneeuwbuien en gladheid in het midwesten van de VS hebben zondag aan zeker zeven mensen het leven gekost. Ze zaten in een busje dat in Oklahoma van een gladde weg schoot en tegen een tegemoetkomende truck knalde, aldus Amerikaanse media. Alle inzittenden zouden Mexicanen zijn geweest.

Zaterdag vielen er ook zeker zeven doden in deze regio van de VS, waar al weken een strenge winter de klok slaat. De politie wijt al deze sterfgevallen aan de winterse omstandigheden. Zeker 250.000 mensen in Illinois, Missouri en Oklahoma kampen bovendien met ernstige en vaak langdurige stroomuitval.

Californie:

De Amerikaanse staat Californië kampt met een ongebruikelijke koudegolf uit het noorden. Temperaturen daalden tot onder het vriespunt. Ook viel er lichte sneeuw.

Enkele dagen geleden steeg het kwik in Los Angeles nog tot 25 graden boven nul. Gouverneur Arnold Schwarzenegger waarschuwde in een verklaring voor extreem gevaar door de extreme koude. Door het afkondigden van de noodtoestand maakte hij geld vrij voor hulpverlening, bijvoorbeeld aan daklozen.

Landbouwers vrezen gevolgen voor het citrusfruit. De oogst van sinaasappels, mandarijnen en citroenen vertengwoordigt een waarde van bijna een miljard dollar.


nu.nl

[ Bericht 23% gewijzigd door #ANONIEM op 15-01-2007 22:47:57 ]
pi_45389300
Deadly storm barrels across New England (CNN)

WASHINGTON - Extreem winterweer in het middenwesten van de Verenigde Staten heeft tientallen mensen het leven gekost.


Het stadje McAlester in de staat Oklahoma werd getroffen door een ijsstorm




Honderdduizenden mensen zitten zonder stroom, meldden Amerikaanse media. President George Bush riep in de staat Oklahoma de noodtoestand uit, zodat de staat in aanmerking komt voor federale hulp.

De sneeuwstormen, die tot nog toe minstens 29 levens hebben geëist, begonnen vrijdag. Langzaam trok het front van het middenwesten richting het oosten. De staten Oklahoma en Missouri, waar de gouverneur de noodtoestand uitriep, kregen daarbij de volle laag.

Texas

Ook delen van Texas ondervonden veel last van het winterweer. Zondag werden honderden vluchten geschrapt op het vliegveld van Dallas.

In Missouri hadden maandag nog meer dan 300.000 huishoudens geen stroom. In Oklahoma zaten naar schatting 120.000 mensen nog in het donker.

Nu.nl
  zondag 21 januari 2007 @ 17:46:31 #13
118453 Pinnenmutske
Tante Sara maal 7
pi_45565565
ik geloof dat het in Los Angeles nog warm is maar heel zeker weet ik het niet

omg in Oklahoma !!! ik heb nog nooit van een ijsstorm gehoord
Koning, keizer, admiraal, schijten moeten ze allemaal by cafca.
pi_45586966
quote:
Veluwse bosgebieden nog wekenlang levensgevaarlijk

VELUWE/FLEVOLAND - Veluwse bossen zijn nog wekenlang gevaarlijk terrein door scheefhangende en half ontwortelde bomen en loshangende takken. Natuurbeheerders roepen op de bossen komende weken te mijden.
Bij de storm is duizenden kubieke meters hout verloren gegaan. Het Geldersch Landschap spreekt van een grote ravage. Getroffen zijn met name landgoed Staverden bij Ermelo, De Dellen in Epe en Heerde, De Sysselt bij Ede en De Schaffelaar bij Barneveld.

Ook de situatie in de uitgestrekte gemeentelijke bosgebieden rond Epe is rampzalig. De gemeente Epe raadt mensen ten sterkste af in de bossen te wandelen. Een algeheel verbod om natuurgebieden in te gaan is volgens Epe niet handhaafbaar.

Het Geldersch Landschap verwacht zeker tien weken werk te hebben aan het herstellen van alle schade.

Ook elders zijn natuurgebieden zwaar getroffen, bijvoorbeeld in de Achterhoek en Flevoland. Het Kuinderbos en het Roggebotsebos in Flevoland kregen het zwaar te verduren.


Bron:
pi_45595592
quote:
Sneeuwval hindert verkeer Europa

Uitgegeven: 23 januari 2007 13:35
Laatst gewijzigd: 23 januari 2007 13:43
PARIJS - Zware sneeuwval in het midden en noordoosten van Frankrijk heeft dinsdag grote delen van het verkeer lamgelegd. Ook in het zuiden van Duitsland en in het noorden van Spanje ondervindt het verkeer veel hinder door sneeuw.

Verscheidene snelwegen in Frankrijk zijn afgesloten voor vrachtverkeer, waaronder de A5 tussen Parijs en Dijon, de A6 tussen Parijs en Auxerre en de A20 tussen Toulouse en Vierzon, meldde de ANWB.

De Franse meteorologische dienst heeft een weeralarm afgegeven voor de Franche Comté, Bourgondië, de Auvergne, Limousin en de Rhône-Alpes en automobilisten wordt aangeraden alleen in dringende gevallen de weg op te gaan. Internationale vrachtverkeer krijgt het advies om via Bordeaux te rijden.

Stroom

Vooral in Limousin is door het winterweer veel overlast ontstaan. Bijna 30.000 huishoudenskwam zonder stroom te zitten. Tal van bomen zijn onder het gewicht van de sneeuw bezweken.

In het zuiden van Duitsland moest de snelweg tussen München en Salzburg volledig worden afgesloten om sneeuwruimers de kans te geven hun werk te doen.

Spanje

In Spanje zijn in Asturië, Navarra, Cantabrië en andere noordelijke regio's in totaal vijftien bergpassen gesloten. De Spaanse meteorologische dienst verwacht dat het winterweer nog enkele dagen zal aanhouden, aldus de website van de krant El País.
Bron: Nu.nl
pi_45604970
Nog wat over de storm van donderdag

Storm slaat gaten in Afsluitdijk



BREEZANDDIJK -
De storm van vorige week heeft flinke gaten geslagen in het talud van de Afsluitdijk. De gaten zitten in de noordwestdam bij de spuisluizen nabij Kornwerderzand en in de basaltlaag aan de Waddenzeekant bij Kornwerderzand en Breezanddijk.

De zware basaltblokken zijn door de kracht van het water van hun plek gespoeld en onderaan de dijk terecht gekomen. In totaal moet zo'n vijfhonderd vierkante meter beschermende basaltlaag worden hersteld.

Het gat in de basaltlaag bij Kornwerderzand is 150 vierkante meter groot. Bij Breezanddijk is het gat kleiner en meet het zo'n 100 vierkante meter.

Volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat is er geen gevaarlijke situatie ontstaan. Een aannemer is inmiddels begonnen met noodherstel van de gaten in de dijk. Daarna volgt definitief herstel.

Per dag kan naar schatting twintig vierkante meter basaltlaag worden hersteld. Elk basaltblok moet met de hand worden geplaatst. De operatie gaat zeker vijf weken in beslag nemen. De kosten bedragen rond de ¤100.000.

[ Bericht 4% gewijzigd door #ANONIEM op 23-01-2007 18:47:31 ]
pi_45626235
Chaos door winterweer in Europa

Duizenden automobilisten zitten nog steeds vast door zware sneeuwval in Frankrijk, Duitsland en de Alpenlanden. In Frankrijk moesten zeker 6000 mensen de nacht doorbrengen in de auto of in scholen en sporthallen.

Ook in Zuid-Duitsland en Oostenrijk zit het verkeer op verschillende plaatsen muurvast. In Frankrijk zitten zeker honderdduizend gezinnen zonder stroom en in Oostenrijk twaalfduizend.

De luchthaven van Praag is door hevige sneeuwval gesloten en vanaf München is beperkt vluchtverkeer mogelijk. Vandaag wordt er weer veel sneeuw verwacht in Frankrijk en Duitsland.

NOS
pi_45652826
Monstergolf Schier geen mysterie maar meetfout

SCHIERMONNIKOOG -
De monstergolf die in november geregistreerd is ten noorden van Schiermonnikoog, blijkt een meetfout te zijn. Dit heeft onderzoek van Rijkswaterstaat aangetoond.

Tijdens de zware noordwesterstorm van 1 november registreerde de meetboei Schiermonnikoog-Noord, die 11 kilometer ten noorden van het eiland drijft, om twintig over acht 's ochtends een golf van 19,80 meter. Eerder die ochtend was al een exemplaar van 17 meter gemeten.

De monstergolf was de hoogste golf die ooit in het Nederlandse deel van de Noordzee geregistreerd werd. Omdat de meting zo uniek was, haalde Rijkswaterstaat de boei naar de wal voor onderzoek. Hoewel de bol vol met elektronica van buiten onbeschadigd leek, blijken de gegevens onjuist te zijn.

Boven Schiermonnikoog is een golfhoogte hoger dan 11 meter een zeldzaamheid. Op vrijdag 12 januari is omstreeks half vijf 's ochtends door de nieuwe meetboei een golf van zo'n 15 meter hoog gemeten. Of die informatie correct is, onderzoekt Rijkswaterstaat.
pi_45692557
http://www.vrtnieuws.net/(...)rmraming/index.shtml :
quote:
Schade van storm bedraagt 3 miljard euro

vr 26/01/07 - De storm van vorige week heeft in Europa ruim drie miljard euro schade veroorzaakt. Dat heeft Swiss Re, de grootste herverzekeringsmaatschappij ter wereld, berekend.
Met de ruim drie miljard euro schade is de storm van vorige week niet de duurste aller tijden.

De winterstorm van 1999 heeft de verzekeringsmaatschappijen twee miljard euro meer gekost.

Het recente noodweer heeft schade veroorzaakt in grote delen van Europa. Vooral in Groot-Brittannië en Duitsland vielen de meeste slachtoffers.

In heel Europa kwamen in totaal 47 mensen om het leven bij de storm van vorige week. In België vielen er drie doden.
pi_45754524
Na een aantal zachte winters heeft het zuiden van Alaska met enorm veel sneeuwval te maken. Deze winter is er in Anchorage cumulatief 187 centimeter sneeuw gevallen. Normaal is dit 172 centimeter.

De verwachting is dat het oude record uit de winter 1955-1956 met cumulatief 336 centimeter sneeuw wordt overschreden.



VWK
pi_45756200
. Dat is dan ook weer een beetje overdreven veel .
pi_45801007
Ander klimaat bedreigt duizenden eilanden Indonesie

Datum: 29 januari 2007
Klimaatveranderingen vormen een directe bedreiging voor 2000 van de ongeveer 17.000 eilanden van Indonesie. Deze eilandjes, veelal onbewoond, zullen in zee verdwijnen als het huidige tempo van de zeespiegelstijging zich voortzet. Dat heeft de Indonesische minister van Milieu, Rachmat Witoelar, maandag gezegd.

Volgens de bewindsman kan het tij nog worden gekeerd. Zijn land wil daarom steeds meer overstappen op biobrandstoffen en minder fossiele brandstoffen gebruiken. Witoelar zei optimistisch te zijn en goede kansen te zien om alternatieve brandstoffen economisch rendabel te maken.

Eind dit jaar is er een grote VN-conferentie op het Indonesische eiland Bali over klimaatveranderingen.



Bron: Vroege Vogels

[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 29-01-2007 20:03:50 ]
pi_45854416
Ik vraag me af op wat voor termijn zoiets te realiseren valt. Als het nog 20jaar ofzo duren moet, dan is de vraag of het nog zin heeft.
quote:
De Amerikaanse overheid wil dat wordt onderzocht of reusachtige ruimtespiegels de klimaatverandering kunnen tegengaan. Door het zonlicht gedeeltelijk te weerkaatsen, zou minder warmte de aarde moeten bereiken. Dit meldt de Engelse krant The Guardian. De krant is in het bezit gekomen van een Amerikaanse reactie op het IPCC-klimaatrapport.

Wetenschappers hadden eerder uitgerekend dat als minder dan 1 procent van het zonlicht zou worden teruggekaatst, de opwarming door broeikasgassen al zou zijn gecompenseerd.
VWK
  woensdag 31 januari 2007 @ 13:54:21 #24
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_45854960
quote:
Op woensdag 31 januari 2007 13:32 schreef aloa het volgende:
Ik vraag me af op wat voor termijn zoiets te realiseren valt. Als het nog 20jaar ofzo duren moet, dan is de vraag of het nog zin heeft.
[..]

VWK
Lijkt me eerder hocus pokus beleid. No way dat de Amerikanen daar zoveel geld voor zulllen uittrekken.
pi_45855126
quote:
Op woensdag 31 januari 2007 13:54 schreef Drugshond het volgende:

[..]

Lijkt me eerder hocus pokus beleid. No way dat de Amerikanen daar zoveel geld voor zulllen uittrekken.
Beetje Sciencefiction verhaal, dat denk ik.
  woensdag 31 januari 2007 @ 14:01:34 #26
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_45911207
gele en oranje sneeuw
quote:
Rusland onderzoekt hoe het komt dat er in Siberie gele en oranje sneeuw is gevallen. Het onnatuurlijke verschijnsel deed zich voor in een gebied van 600 vierkante kilometer, in de provincie Omsk aan de grens met Kazachstan. Inwoners zeggen dat de gekleurde sneeuw muf ruikt. Een chemische onderzoekseenheid, gaat onderzoeken waardoor de sneeuw vervuild is.
meteonet
  vrijdag 2 februari 2007 @ 16:21:43 #28
52774 Laakie
Doet het voor een knaakie!
pi_45919885
quote:
Op vrijdag 2 februari 2007 11:21 schreef aloa het volgende:
gele en oranje sneeuw
[..]

meteonet
Don,t eat the yellow snow
:D
pi_46061766
WeerOnline start vanaf vandaag op internet met WeerOnline TV (www.weeronline.tv). Een
internetsite waarop live TV-weerberichten zijn te bekijken, die dagelijks worden gemaakt
door de meteorologen van WeerOnline aan de hand van de nieuwste weerkaarten en modellen.

Speciaal voor het produceren van weervideos heeft WeerOnline een tv-studio ingericht op
haar kantoor in Velp. In de weerstudio kunnen de meteorologen van WeerOnline zeer
efficiënt en snel semi-live weervideos maken. Met name in extreme weersituaties kan
WeerOnline hier haar kijkers direct mee informeren over de actuele weersituatie in
Nederland.

bron:
pi_46083551
Januari 2007 was wereldwijd bijzonder warm

Niet alleen in Nederland en België was januari 2007 recordwarm, gemiddeld over de hele wereld (land+oceanen) was de afgelopen maand de warmste januari sinds het begin van betrouwbare metingen in 1880, aldus berekeningen van de NASA.

De afwijking ten opzichte van de 'basisperiode' 1951-1980 bedroeg +0,89°C. Een dergelijke positieve afwijking is nog niet eerder in welke maand dan ook gemeten.

bron:

VWK
pi_46113948
Weeralarm leidt tot laagterecord files

DEN HAAG - Het weeralarm voor sneeuw dat is afgegeven, heeft er in de avondspits van donderdag voor gezorgd dat er vrijwel geen files waren. Om 17.30 uur, normaal het drukste tijdstip, stond er in totaal twaalf kilometer file op de Nederlandse wegen.


Volgens de ANWB is er sprake van een laagterecord. Normaal staat er op een doordeweekse dag ongeveer 200 kilometer file. De ANWB ging eerder nog uit van een zeer zware avondspits met meer dan 350 kilometer file.

Leeuwarder Courant
pi_46147823
Een beetje sneeuw in New York.
quote:
Bijna 2,5 meter sneeuw in New York

In de staat New York is de afgelopen weer veel sneeuw gevallen. Het “lake snow”-effect zorgde voor grote hoeveelheden sneeuw.

Na een vrijwel sneeuwloze december en januari begon het zondag te sneeuwen. Vijf dagen later lag er een enorm pak sneeuw, doordat koude lucht over de warme vochtige meren werd aangevoerd.

In Parish viel 239 centimeter sneeuw. Andere plaatsen met veel sneeuw waren: Mexico (223 cm), North Osceola (216 cm) en Oswego (180 cm).
VWK
pi_46151167
Concurrent KNMI betwist weeralarm

Rotterdam, 9 febr. Het weeralarm dat het KNMI voor gisteren heeft geslagen was onnodig. Dat zegt directeur Harry Otten van Meteo Consult. Hij vindt het kwalijk dat het KNMI 'paniek heeft gezaaid'.
quote:
Ook reizigersvereniging Rover heeft kritiek op het KNMI: 'Het land moet niet bij het minste of geringste in rep en roer worden gebracht. Reizigers hebben nu meer last gehad van het weeralarm dan van het weer.'

Gisteren stond er in de avondspits een file van slechts twaalf kilometer, een laagterecord. 'In het weeralarm stond dat er grote overlast zou ontstaan, maar die is duidelijk uitgebleven. Het weeralarm was dus onzin', vindt Otten. 'Als men over de diepere kennis had beschikt, was het weeralarm nooit afgekondigd.'

Volgens Meteo Consult is essentieel dat woensdag al bekend was dat de sneeuw na de ochtendspits zou vallen. 'Dat is een fantastisch moment', zegt Maarten Noort, algemeen directeur van Meteo Consult en voormalig hoofd gladheidsbestrijding van Rijkswaterstaat. Als voorbeeld noemt hij de situatie op de weg. Volgens Noort was de zon toen het begon te sneeuwen al zo sterk dat het wegdek opwarmde tot vijf a acht graden. Bovendien zit er weinig vorst in de grond en was er voldoende preventief gestrooid. 'Met de continue verkeersstroom als hulp kunnen ze dan het wegdek perfect schoonhouden', aldus Noort.

Het KNMI is het niet eens met de kritiek van Meteo Consult. 'Wij leveren informatie over het weer en daar zijn wij heel goed toe in staat', reageert Fons van Loy, hoofd productie bij het KNMI. Meteo Consult wil geen concurrent zwart maken, benadrukt Noort. ,Wij willen dat mensen niet onverschillig worden bij een volgend weeralarm.'
NRC

[ Bericht 7% gewijzigd door #ANONIEM op 09-02-2007 20:02:47 ]
pi_46195689
Ijzel zorgt voor ongevallen in Noord-Nederland

IJzel was zaterdagavond de oorzaak voor meerdere ongevallen in de Groningen en Drenthe. De wegen werden in korte tijd spekglad. Vanaf tien uur deden zich in anderhalf uur elf aanrijdingen voor op de A7 en de A28.

De A28 moest zelfs vanwege meerdere aanrijdingen worden afgesloten in de richting van Assen. De rijbaan was dicht tussen Eelde en Vries. Even was daar sprake van een bekneld slachtoffer, maar al snel bleek dat het slachtoffer toch zonder hulp van de brandweer uit het voertuig te kunnen komen.

De VID waarschuwt zaterdagavond voor gladheid vanwege ijzel in Noord- en Oost-Nederland.

bron:
pi_46340436
Al Gore zet muziek in tegen klimaatverandering

WASHINGTON - De voormalig Amerikaanse vicepresident Al Gore wil een wereldwijd muziekevenement opzetten. Hij wil zo mensen bewust te maken van de gevaren van klimaatverandering.


Het evenement moet vergelijkbaar zijn met Live Aid (1985) en het latere Live8 (2005). Volgens de internetsite van de Washington Post gaat Gore donderdag in Los Angeles zijn precieze plannen bekendmaken.

De concertreeks moet volgens de krant op 7 juli plaatshebben. Op ieder continent zal een groot concert worden georganiseerd. De krant verwacht dat sterren als Jon Bon Jovi, Sting en Pharrell Williams Gore donderdag bijstaan bij het presenteren van zijn plannen.

Leeuwarder Courant
pi_46347849
Meren onder ijskap Zuidpool

WASHINGTON - Met behulp van lasers en satellieten is aangetoond wat sommige wetenschappers al lang vermoedden: onder de ijskap van Antarctica zijn er grote meren vloeibaar water.

Dat water beweegt en zorgt voor bewegingen aan het ijsoppervlak die met de lasermethode in kaart zijn gebracht. Het leeglopen van een meer van 300 vierkante kilometer binnen dertig maanden zorgde aan het ijsoppervlak voor een hoogteverschil van negen meter, aldus gletsjerdeskundigen van de universiteit van California donderdag.

Consequenties

De wetenschappers willen de interactie van ijs en water met computermodellen in kaart brengen en hopen zo de consequenties van het broeikaseffect en het afsmelten van de ijskap beter te kunnen voorspellen.

Nu.nl
pi_46375286
Klimaatverandering in Google Earth

Klimaatveranderingen kunnen bekeken worden via Google Earth. Op de website futurewater.nl is een link te vinden, waarmee de temperatuurveranderingen te zie zijn. De temperatuurstijgingen zijn samengesteld aan de hand van verschillende wetenschappelijke rapporten.

Hier staat de link naar de site

Ziet er wel leuk uit.
pi_46419236
De Noorse en de Deens weerdienst hebben op hun site de prognose voor het voorjaar gezet. Daarbij komt ook Nederland in beeld en we kunnen concluderen dat het toegepaste model ons een mild voorjaar toebedeeld. Gewaarschuwd wordt daarbij dat het om een gemiddelde gaat, dus een winterse uitval met maartse buien is geenszins onmogelijk. Het zal dan echter overvleugeld gaan worden door perioden met zacht weer. Al met al geen onprettig vooruitzicht. De vorige prognose van drie maanden die door de Noorse weerdienst werd uitgegeven gaf aan dat de winter - die nu vrijwel voorbij is - flink te zacht zou worden. Dat is een goede prognose gebleken.

Prognose maart-april-mei: gemiddeld te zacht....... bron:VWK



[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 18-02-2007 10:43:32 ]
pi_46554117
Sneeuwstorm teistert noorden Europa

KOPENHAGEN/HAMBURG - Een sneeuwstorm die donderdag over Denemarken, het zuiden van Zweden en het noorden van Duitsland trok heeft daar voor veel verkeersoverlast gezorgd. Op de luchthaven van Kopenhagen werden tientallen vluchten geannuleerd.

Mensen in die gebieden werden door de autoriteiten geadviseerd om binnenshuis te blijven. Veel automobilisten zagen zich gedwongen hun voertuigen op de weg achter te laten nadat ze vast waren komen te zitten in een laag sneeuw die op sommige plaatsen door de wind tot een meter hoog was opgewaaid.

In het zuiden van Zweden legde de sneeuwstorm het treinverkeer van en naar de stad Malmö lam en kwamen vijfduizend huishoudens zonder stroom te zitten. In Denemarken werden tientallen scholen gesloten.
pi_46617225
Australiërs verklaren El Niño voorbij

De zwakke El Niño die het afgelopen half jaar actief was, lijkt voorbij. De situatie is volgens de Australische weerdienst weer bijna terug op het oude niveau.

De gevolgen voor Australië waren aanhouden droogte na een tijdperk die toch al droog was. Anderzijds bleef volgens de Amerikaanse orkaandeskundigen het aantal orkanen op de Atlantische Oceaan achter. De deskundigen waren afgelopen jaar continu hun verwachtingen aan het bijstellen.

Met het eindigen van de El Niño-periode, neemt de kans op een La Niña weer toe. Dat zou juist de kans op vernietigende orkanen op de Atlantische Oceaan komend najaar weer doen toenemen

Bron: VWK
pi_46618412
Overlast door sneeuw hardnekkig in Denemarken

Vanmorgen vroeg stonden 574 automobilisten vast in de sneeuw bij onze noordoosterburen en sommige konden pas na vele uren weer verder op weg geholpen worden. Veel mensen moesten ter plekke de nacht doorbrengen, al dan niet in een verwarmde omgeving. Nog steeds wordt mensen aangeraden wegen in het noorden van Jutland en Zeeland te mijden vanwege "snefygning", driftsneeuw zoals wij dat noemen. Buiten overlast door het driften van de sneeuw is er ook nog het probleem dat er van tijd tot tijd nieuwe sneeuw bij valt. Slechts het meest zuidwestelijke deel van Denemarken is in de zachte lucht gebleven:in de nacht won de vorstgrens weer wat terrein in zuidwestelijk richting.

Mensen die toch op pad gaan wordt aangeraden een geladen mobiele telefoon mee te nemen, dekens, warme drank en een schop of sneeuwschuiver. Liever zien de hulpdiensten dat de mensen zich niet onnodig op de weg begeven. Vanaf het begin van de sneeuwstorm moesten liefst 3500 auto's weer gangbaar gemaakt worden, de topdrukte is niet echt bij te benen en vanmorgen hebben de diensten zich genoodzaakt gezien om vooral bij levensbedreigende situaties te hulp te schieten.

Zo werden twintig vrouwen die in het ziekenhuis moesten bevallen met speciale voertuigen daarheen gebracht. Niet altijd ging dat altijd vlot genoeg: één kind had zoveel haast om met eigen ogen de witte wereld te kunnen aanschouwen dat het halverwege de reis in de ambulance ter wereld kwam, in goede gezondheid overigens.

De sneeuwlast op sommige daken is zo groot dat er gewaarschuwd is voor instortingsgevaar, de hulpdiensten raden de mensen aan sneeuw van daken te verwijderen voor zover men daartoe in staat is.

Morgen zal de zachte lucht langzaamaan vordering in noordoostelijke richting gaan maken, op veel plaatsen in het oosten en noorden zal het aanvankelijk echter nog met sneeuw gepaard gaan.

bron:VWK


pi_46647482
Tornadoseizoen geopend


Veel vroeger dan gebruikelijk zijn de eerste tornado's gesignaleerd in Tornado Alley in de Verenigde Staten. Vrijdagavond 23 februari (afgelopen nacht onze tijd) kwamen meldingen binnen van een vijftal tornado's in de staten Texas en Kansas.

Het gebied in de Verenigde Staten dat berucht is om zijn zware windhozen wordt Tornado Alley genoemd. Dit gebied beslaat een strook van zuid naar noord over het midden van de VS, net ten oosten van de Rocky Mountains. Vaak worden de eerste tornado's in die streken eind maart of begin april gerapporteerd, maar deze keer zijn ze dus deze week al waargenomen. In het noorden van de staat Texas, iets ten oosten van Amarillo werd een drietal tornado's gespot, iets noordelijker in de staat Kansas kwamen iets ten westen van Dodge City twee tornado's in beeld. Tornado's komen in de VS zo vroeg in het jaar eigenlijk vrijwel alleen maar voor in het zuidoosten.

Op de bijgaande foto zijn de zware buien in het centrum van de Verenigde Staten zichtbaar die afgelopen nacht de tornado's voortbrachten.



Weathernews
pi_46670328
Winter bijna zeker warmste ooit gemeten

De meteorologische winter, de maanden december, januari en februari, van dit jaar wordt bijna zeker de warmste ooit gemeten in Nederland. Dat blijkt zondag uit cijfers van het KNMI. De gemiddelde temperatuur komt tot nu toe uit op een gemiddelde van 6,5 graden. Normaal komt de gemiddelde temperatuur in de winter uit op 3,3 graden. De warmste winter werd in 1990 gemeten, toen het kwik steeg tot 6,0 graden.

De kans dat de winter dit jaar boven deze temperatuur uitkomt is erg groot, aangezien het instituut tot en met de laatste dag van februari temperaturen verwacht boven de 6,0 graden. De gemiddelde temperatuur komt deze maand uit op 5,7 graden. Normaal stijgt het kwik in februari gemiddeld tot 3,0 graden.

Het mogelijke warmterecord van deze winter is een logisch gevolg van de warme temperaturen in de maanden december en januari. In december werd het gemiddeld 6,5 graden, waarmee het ging om de op drie na warmste decembermaand ooit. In januari kwam de gemiddelde temperatuur zelfs uit op 7,1 graden. Zo warm was het niet eerder in januari. In februari leek de kou aanvankelijk de overhand te krijgen, maar dat bleek maar voor een paar dagen.

Het warmterecord volgt op diverse records vorig jaar. Zo waren de maanden juli en september nog nooit zo warm en ook de meteorologische herfst, de maanden september, oktober en november, was gemiddeld niet eerder zo warm. Ook de gemiddelde temperatuur over het hele jaar was met 11,2 graden de hoogste ooit gemeten.

Nieuws.nl
pi_46721931
Zaterdag langdurige totale maansverduistering

26 februari 2007 - Op een mooi moment van de week, komende zaterdagavond en nacht, trekt de maan door de schaduw van de aarde. Dat levert een totale maansverduistering op, voor het eerst in drie jaar. De vraag is natuurlijk nog of het weer meewerkt.

De weerkaarten tonen ook voor komend weekeinde een wisselvallig weertype. Op een termijn van dagen vooruit is het echter nog niet goed mogelijk om aan te geven of er zaterdag juist rond middernacht wolken voor de maan zijn of niet. Het is zeker niet uitgesloten dat op zijn minst in een deel van het land de sterren aan de hemel staan maar heel gunstig zit het er voor dat moment vooralsnog niet uit. Het KNMI houdt u de komende dagen op de hoogte (zie Nader verklaard- wolkenvoorspellingen).

KNMI

Webcast kennislink
pi_46743607
Verdamping Caribische zee bepaalt deels klimaat

De verdamping in het tropische gedeelte van de Atlantische Oceaan speelt een grotere rol in het klimaat van Europa, dan tot nog toe werd gedacht. Dat blijkt uit Frans onderzoek dat is verschenen in het wetenschappelijk vakblad Nature.

De onderzoekers ontdekten een verband gevonden tussen de tropische hydrologie en de oceaanstromingen in het noorden van de Atlantische Oceaan. Het zeewater dat verdampt in het Caribisch gebied wordt met de passaatwind naar de Stille Oceaan gevoerd. Hierdoor wordt de Caribische zee zouter en zakt het zeewater omlaag. Het zeewater stroomt dan minder naar het Noorden toe.

Dit verschijnsel is zo sterk dat de golfstroom naar het noorden langzaam afkoelt. De onderzoekers ontdekten dat periodes van verminderde verdamping overeenstemden met fases van intense afkoeling van de planeet. Ze meldden dat wanneer de oceaanstromingen in het noorden van de Atlantische Oceaan werden verstoord, de moessons naar het zuiden verhuisden.

VWK
pi_46747355
Waddeneiland Sylt verdwijnt door zeespiegelstijging

Door de stijging van de zeespiegel dreigt het duineneiland Sylt in de Noordzee van de kaart te worden geveegd.

Sylt is het grootste van de Noord-Friese eilanden in de Waddenzee voor de kust van Duitsland en Denemarken. Door wind- en watererosie verloor het in de voorbije twee maanden minstens 800.000 ton zand. Daarmee zijn de inspanningen van het voorbije jaar om het strandzand opnieuw aan te vullen in een klap teniet gedaan.

Jürgen Jensen, die in opdracht van de Duitse overheid de kustbescherming bestudeert:


"Er zijn voortdurend stormen geweest deze herfst en winter, met sterke winden en golven. Wanneer de golven tot aan de kliffen van het eiland komen, zullen de gevolgen moeilijk te herstellen zijn."

Wanneer het 90 vierkante kilometer grote eiland met een maximale hoogte van 52 meter gedeeltelijk zou wegspoelen, zou dat ook ernstige gevolgen hebben voor de continentale kustlijn. Jensen:

"Sylt is een natuurlijke golfbreker. Wanneer die wegvalt, dan beuken de golven rechtstreeks in op het continent."

klimaatnieuws.nl

pi_46787924
Raket met zwavel tegen broeikaseffect

Weer een idee om het broeikaseffect tegen te gaan: lanceer raketten om een scherm van zwavel rond de aarde te maken. De zwavel in de stratosfeer zou een deel van de zonnestraling kunnen tegenhouden, net als bij vulkaanuitbarstingen.

Aldus professor Paul Crutzen, die in 1995 een Nobelprijs kreeg voor zijn onderzoek naar groei en afbraak van de ozonlaag. Hij bestudeerde de grote uitbarsting van de vulkaan Mount Pinatubo in 1991, waarbij 10 miljoen ton zwavel terechtkwam in de atmosfeer. In de twee jaar na deze uitbarsting daalde de gemiddelde temperatuur op aarde met 0,6 graden.

Volgens Crutzen zou ongeveer een miljoen ton zwavel voldoende zijn. De neveneffecten van deze hoeveelheid zijn echter onbekend. Verbranding van fossiele brandstoffen in de laatste twee eeuwen heeft juist veel schade berokkend, doordat miljarden tonnen kooldioxide en zwavel in de atmosfeer terechtkwamen. Dit heeft duizenden mensenlevens gekost en zure regen veroorzaakt.

De professor vindt het ironisch dat we maatregelen nemen om een schoner milieu te krijgen, terwijl juist die vervuiling ook mede de aarde afkoelt door zonnestraling te weerkaatsen. Toch wil hij niet naar vroeger. Gezondheidsproblemen wil hij vermijden door de zwavel op grote hoogte in te brengen in de atmosfeer.

klimaatnieuws.nl

10 miljoen ton zwavel...lijkt me erg veel
  Moderator zaterdag 3 maart 2007 @ 15:10:39 #48
8781 crew  Frutsel
pi_46877982
At least 40 people have been killed and scores more are missing in landslides on the Indonesian island of Flores, officials have said.
Dozens of homes were washed away in East Nusa Tenggara province and the road to the region's main town, Ruteng, has been cut off.

Rescuers are trying to dig out victims but are being hampered by bad weather.

Indonesia is in the middle of its rainy season, which each year sparks dozens of landslides.

pi_46898528
KNMI verwacht warm voorjaar

De kans op een warm voorjaar is volgens het KNMI groot doordat de winter recordwarm is verlopen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De afgelopen winter had een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 6,53 graden en is te vergelijken met een winter uit Zuid-Frankrijk. Volgens het KNMI is momenteel sprake van een naijleffect. Door het relatief warme zeewater langs de kusten van de noord- en Oostzee en gebrek aan sneeuw in het Noorden en Oosten van Europa is de kans op een warm voorjaar groot.

In het zuiden van Engeland was ook sprake van de warmste winter ooit. Voor Centraal Engeland blijft de winter van 1869 de warmste ooit en komt die van 2007 op de 2e plaats. Echt warm voor de tijd van het jaar was het in Oost-Europa. Koud was het alleen in een klein deel van Zuid-Spanje.



VWK
  zondag 4 maart 2007 @ 12:00:05 #50
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_46900651
Die voorspelling van het KNMI is natuurlijk niet heel lastig ... Zou raar zijn als er over een maand nog een sneeuwaanval komt .
  zondag 4 maart 2007 @ 14:43:55 #51
34663 SpeedyGJ
Zo snel als de bliksem O+
pi_46904951
Orkaan ontstaat boven land

Ten zuiden van Darwin is de afgelopen dagen de tropische storm George ontstaan. George groeit de komende uren uit tot een orkaan. Het komt niet vaak voor dat een orkaan boven land ontstaat.

George is ontstaan uit een tropische depressie en heeft in de buitenwijken van Darwin meer dan 200 millimeter aan neerslag achtergelaten. Het systeem is westwaarts de zee op getrokken en boven het warme zeewater verder geactiveerd. Voorlopig is er nog geen bedreiging voor het kustgebied elders.

Route ontstaan en vervolg

bron: VWK
<a href="https://www.youtube.com/channel/UCPueUwKfPaGH7v48LZlltkg" rel="nofollow" target="_blank">WSDokkum Youtube</a>
pi_46955594
Fortis en Rabo brengen invloed klimaat in kaart

Fortis en de Rabobank willen een actievere rol gaan spelen bij de bestrijding van de klimaatverandering. De twee banken gaan als eerste financiële instellingen in Nederland in kaart brengen welke invloed hun leen- en investeringsgedrag heeft op het klimaat. Naast het terugbrengen van de eigen emissie moet de volgende stap worden om ook indirect door klanten (met het geld van de bank) veroorzaakte uitstoot te gaan reduceren. Door het opkopen van CO2-rechten of klanten dringend te adviseren dat zij milieuvriendelijker te werk moeten gaan.

Volgens een onderzoek van Dutch Sustainability Research veroorzaken de vier grootste Nederlandse banken (ABN Amro, ING, Rabobank en Fortis) indirect met hun leningen en investeringen naar schatting 750 megaton CO2-uitstoot. Dat is drie keer meer dan de totale uitstoot die de Nederlandse economie produceert. En waar alle vier de financiële instellingen verslag doen van de hoeveelheid CO2 die zij zelf produceren door energieverbruik van de kantoren, hun wagenpark en hun zakelijke vliegreizen, was dat voor hun klanten nooit het geval.


Bron:
pi_47031991
Droogste jaar in Los Angeles sinds mensenheugenis

LOS ANGELES - Los Angeles beleeft zijn droogste jaar sinds de meteorologische diensten het weer documenteren in de Amerikaanse miljoenenstad. Sinds 1 juli is er in het centrum van de metropool slechts 6,25 centimeter regen gevallen, meldde de krant Los Angeles Times dinsdag.

De extreme droogte droeg bij aan een lang seizoen van bosbranden en ook de traditioneel natte maand februari bood geen soelaas. Het enige jaar dat qua droogte in de buurt komt van de afgelopen periode is 1924. Toen viel er 6,35 centimeter neerslag.

Watervoorziening

Het gebrek aan regen levert vooralsnog geen problemen op voor de watervoorziening. De reservoirs zijn de afgelopen jaren goed gevuld zware sneeuwval afgelopen winter in de Sierra Nevada zorgt voor voldoende aanvoer van water.

Nu.nl
pi_47042009
"Zeespiegel stijgt minder hard"

De Nederlandse Geologische Vereniging schrijft op haar website dat de stijging van de zeespiegel minder hard gaat, dan in de eerste helft van de vorige eeuw het geval was.

Uit onderzoek naar de gegevens van negen waarnemingstations blijkt dat de zeespiegel in de honderd jaar tussen 1904 en 2003 gemiddeld 174 millimeter is gestegen. Dat is een gemiddelde stijging van 1,74 millimeter per jaar. Sommige jaren steeg de zeespiegel met 5 millimeter en andere jaren daalde ze zelfs.

Opvallend is dat de stijging in de eerste helft (1904-1953) sneller ging (2,03 mm per jaar), dan in de tweede helft (1954-2003), waarin de stijging gemiddeld 1,45 millimeter per jaar. Conclusie in het artikel is dat er: “duidelijk sprake is van een afnemende snelheid van zeespiegelstijging, in tegenspraak tot wat het International Panel on Climate Change (IPCC) voortdurend beweert.”

Opmerkelijk in het artikel is dat de schrijver opmerkt dat de gemiddelde temperatuur op aarde daalt. Deze bewering is verder niet onderbouwd.

VWK

[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 08-03-2007 06:00:00 ]
pi_47168521

Regen koelt Great Barrier Reef af


Door overvloedige regenval is het Great Barrief Reef in Australië tot de laagste temperatuur in vijf jaar afgekoeld. Het grootste koraalrif ter wereld had te lijden onder oplopende temperaturen, waardoor koraal dreigde af te sterven.

Het Great Barrier Reef ligt voor de noordoostkust van Australië. Het is het grootste levende organisme ter wereld Het rif, een grote toeristentrekker in Australië, staat sinds 1981 op de werelderfgoedlijst van de VN.

Behalve door klimaatopwarming wordt het rif bedreigd door overbevissing en vervuiling.

NOS
pi_47282309
(Bijna) neerslagrecords op La Réunion

Het Franse eiland La Réunion in het zuidwesten van de Indische Oceaan heeft het wereldrecord in handen wat betreft de meeste neerslag in 24 uur tijd: 1825 mm gemeten in 1966. Het eiland beschikt over hoge bergruggen, en ligt vaak in het traject van cyclonen.

De cycloon Gamede vertoefde eind februari een aantal dagen op een paar honderd kilometer van het eiland, en heeft een serieuze poging gedaan het etmaalrecord te verbreken, maar kwam 'slechts' tot 1625 mm in een etmaal. Ook het record over 48 uur (2467 mm in 1958) werd net niet bereikt (nu 2463 mm). Maar het meetstation op de Commerson krater kon wel nieuwe records neerzetten wat betreft neerslag over 3 dagen (3929 mm) en 4 dagen (4869 mm). Ook de records over 5 t/m 9 dagen werden scherper gesteld (9 dagen: 5512 mm).

VWK
pi_47325454
Koud waterbel duikt op voor oostkust Australië

Een belangrijke factor voor het lokale weertype is de temperatuur van het zeewater. Ontdekkingen door oceanografen zijn daarom van belang voor meteorologen. Een nieuwe ontdekking voor de kust van Sydney is dan ook opzienbarend te noemen.

Voor de oostkust van Australië is een enorme hoeveelheid koud water ontdekt. Op 100 kilometer afstand ten oosten van Sydney ligt een gebied met koud zeewater met een diameter van 200 kilometer. In het centrum van het gebied is de zeespiegel 70 centimeter lager dan normaal. De bel met koud zeewater draait rond, tegen de gangbare stroom in. Volgens wetenschappers is de koude laag 1 kilometer diep.

Wetenschappers zeggen dat de stroming zo sterk is, dat het de sterke Oost-Australische golfstroom beïnvloed. Het ontstaan van deze spontane koudwaterbel is een mysterie voor de oceanografen.

VWK
pi_47397033
Koude start maart in Eureka

Opmerkelijk koud is het in het noorden van de Canada. In Eureka bereikte de nachtelijke temperatuur in de eerste helft van maart bijna elke nacht wel de -45 graden. Een enkele keer werd het op enkele tienden na -50 graden.

Deze temperaturen zijn opmerkelijk laag, daar de allerlaagste temperatuur hier -55,3 graden was en werd gemeten op 26 februari 2001. Eureka ligt op 80 graden noorderbreedte en heeft in maart een gemiddelde nachttemperatuur van -41 graden.

De invloed van de zee zorgt ervoor dat in dit gebied nooit temperaturen worden bereikt, zoals in Siberië waar -60 tot -70 graden mogelijk is. Sinds 21 februari schijnt de zon er alweer een paar uur, maar die heeft nog onvoldoende kracht. Op 10 april schijnt de zon 24 uur per dag.

VWK
  Moderator dinsdag 20 maart 2007 @ 08:46:58 #59
8781 crew  Frutsel
pi_47461468
Hevige sneeuwval op Tenerife

SANTA CRUZ - Hevige sneeuwval en regen hebben in de nacht van zondag op maandag enkele wegen op Tenerife onbegaanbaar gemaakt. De politie van de Canarische Eilanden moest twaalf automobilisten redden die vastzaten in sneeuw en ijs, aldus de Spaanse autoriteiten.
  dinsdag 20 maart 2007 @ 09:01:43 #60
165624 Jodelaar
Wintersporter! uit ZH 079
pi_47461765
quote:
Op dinsdag 20 maart 2007 08:46 schreef Frutsel het volgende:
Hevige sneeuwval op Tenerife

SANTA CRUZ - Hevige sneeuwval en regen hebben in de nacht van zondag op maandag enkele wegen op Tenerife onbegaanbaar gemaakt. De politie van de Canarische Eilanden moest twaalf automobilisten redden die vastzaten in sneeuw en ijs, aldus de Spaanse autoriteiten.
haha en wat hebben wij hier, maar een natte sneeuw buitje
Ski, Schnee & Schnaps!
  Moderator dinsdag 20 maart 2007 @ 09:04:31 #61
8781 crew  Frutsel
pi_47461817
quote:
Op dinsdag 20 maart 2007 09:01 schreef Jodelaar het volgende:

[..]

haha en wat hebben wij hier, maar een natte sneeuw buitje
whehehe.. en er zijn vast mensen die dachten:"We gaan nog lekker even naar Tenerife om dat kwakkelweer uit Nederland te vermijden"
  Moderator dinsdag 20 maart 2007 @ 13:47:36 #62
8781 crew  Frutsel
pi_47470447
Zware Sneeuwstorm in Oostenrijk

Novum/AP) - Een zware sneeuwstorm heeft ervoor gezorgd dat zo'n veertigduizend huishoudens in de Oostenrijkse deelstaat Carinthië dinsdag zonder stroom zaten. Ook elders in het land zorgde de sneeuw voor veel overlast.

Op sommige plaatsen viel in de nacht van maandag op dinsdag een halve meter sneeuw en dat terwijl de lente vorig week al leek te zijn begonnen. Veel wegen waren onbegaanbaar door de sneeuw en het treinverkeer moest op een aantal trajecten worden gestaakt. Op sommige plaatsen in de Alpen is het lawine-alarm verhoogd.
pi_47494020
Hittegolf treft zuidwesten VS

Het zuidwesten van de Verenigde Staten heeft de afgelopen dagen te maken gekregen met een vroege hittegolf. Op verschillende plaatsen werden dagrecords genoteerd.

Normaal is het in dit deel van de Verenigde Staten zo’n 18 tot 24 graden overdag in maart. Maar in Los Angeles steeg de temperatuur tot 33 graden en in Las Vegas tot 32 graden. In deze laatste plaats steeg de temperatuur zeven achteréénvolgende dagen tot boven 30 graden.

In Phoenix steeg de temperatuur op 13 achteréénvolgende dagen tot boven de 30 graden en werd het zelfs 37 graden. Heet was het ook in Indian Wells (Californië) met maximaal 38 graden. In Death Valley werd het op 8 achteréénvolgende dagen tussen de 35 en 38 graden.

VWK
pi_47495104
Satellietgegevens zeetemperatuur brengen klimaatverandering in kaart

De zee- en oceaantemperatuur real-time meten om zo een beter zicht te krijgen op de gevolgen van klimaatverandering: dat is in het kort het doel van het onlangs gestarte 'Medspiration-project' van het Franse Boost Technologies. Het project wordt gefinancierd door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Het systeem zorgt naast in kaart brengen van het veranderende klimaat ook voor een preciezere weersvoorspelling.

Medspiration wil de door verschillende satellietsystemen gemeten gegevens combineren tot een nauwkeurige meting van de oppervlaktetemperatuur van de zee. De resultaten zijn gratis te bekijken via een Google Earth-achtige site : Klik hier

Dr. Fabrice Collard:

"We kunnen via de satelliet tegenwoordig de stad en straat waar we wonen redelijk nauwkeurig bekijken. Tegenwoordig wordt onze hele planeet minimaal éénmaal per dag door allerlei satellietsensoren bekeken. De oppervlaktetemperatuur van de zee kunnen we net zo nauwkeurig zien, alleen was er tot nu toe geen technologie om al die gegevens te verzamelen en vervolgens goed in kaart te brengen. Daar heeft Boost nu voor gezorgd."

Klimaatnieuws

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 21-03-2007 16:29:40 ]
  Moderator woensdag 21 maart 2007 @ 10:03:24 #65
8781 crew  Frutsel
pi_47501087
Sneeuw en gladheid teisteren Europa

WENEN (ANP) - De meteorologische lente is in grote delen van Midden en Zuid-Europa winters begonnen. Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Spanje en Zwitserland hebben te kampen met sneeuwoverlast en gladheid.
Oostenrijk kent de ergste problemen. Sinds dinsdagmorgen zitten ongeveer 40.000 huishoudens zonder stroom omdat door de sneeuwval van de afgelopen dagen tal van hoogspanningskabels waren geknapt. Vooral in de zuidelijke provincie Karinthië leidde de verrassende terugkeer van winterweer tot veel overlast. In korte tijd viel een halve meter sneeuw.

In de regio Salzburg kwam zeker een persoon om het leven. De spoorwegmedewerker werd het slachtoffer van een explosie die was bedoeld om sneeuwmassa's los te maken in een poging een lawine te voorkomen.

Problemen op de weg

Volgens de Oostenrijkse hulpdiensten bleven duizenden automobilisten in de nacht van maandag op dinsdag in de sneeuw steken. Bovendien lagen op tientallen wegen bomen die onder het gewicht van de sneeuw waren bezweken. De meeste wegen konden in de loop van dinsdag worden vrijgegeven.

In de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz leidde ijsvorming tot een kettingbotsing waarbij zeven auto's, een motorrijder en twee vrachtwagens betrokken waren. Zeven personen raakten gewond. In Nedersaksen kwam een man om het leven die met zijn auto tegen een boom was gereden als gevolg van de gladheid.

In Spanje kwamen dinsdagmorgen driehonderd vrachtwagens vast te zitten in de sneeuw, op de weg van Burgos in het noorden richting Portugal. In grote delen van Noord-Spanje zijn de temperaturen tot onder het vriespunt gezakt. Ook stormt het daar met windsnelheden tot 150 kilometer per uur.
pi_47514929
Peiling: wereldbevolking neemt klimaatverandering ernstig

De opwarming van de aarde baart op alle continenten veel mensen zorgen. Dat blijkt uit een opiniepeiling in zeventien landen. Bijna overal vindt een meerderheid van de bevraagden dat er maatregelen nodig zijn maar er is onenigheid over hoe snel dat moet gebeuren.

In China, een land dat vaak afgeschilderd wordt als een van de grootste milieuzondaars, vinden meer dan vier op de vijf ondervraagden dat er onmiddellijk maatregelen moeten komen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Alleen in Australië is de score met 92 procent van de ondervraagden nog hoger. In India oordeelt daarentegen slechts iets minder dan de helft van de respondenten dat de dreigende klimaatverandering meteen tot handelen noopt; bijna een kwart van de bevraagden is er zelfs tegen actie op dit vlak.

In India is de twijfel aan de wetenschappelijke bewijzen voor de opwarming van de aarde het grootst - 24 procent van de bevraagden vindt dat de er geen geld mag gaan naar de strijd tegen het broeikaseffect “tot we zeker zijn dat de opwarming van de aarde echt een probleem is”. In Rusland en Armenië denkt één op vijf respondenten er ook zo over. Landen waar heel weinig mensen willen wachten op meer wetenschappelijke bewijzen zijn Argentinië (3 procent) en Thailand (7 procent).

Klimaatnieuws
pi_47518535
Grote rivieren drogen uit.

Volgens het Wereldnatuurfonds lopen tien grote rivieren op aarde kans droog te vallen of te veranderen in rivieren met weinig water. Daardoor komt de watervoorziening voor honderden miljoenen mensen in gevaar.

Belangrijkste oorzaken zijn klimaatveranderingen, vervuiling en economische ontwikkelingen. Volgens het Wereldnatuurfonds gaat het om vijf grote Aziatische rivieren, zoals de Yangtze, Mekong en Ganges. In Afrika zou het om de Nijl gaan en in Europa de Donau.
vwk-web
Een nichterige moslim, is een Islamietje.[/b] H. Finkers
[b]Die met de hoogste percentages gaan het eerst.[/b] B. B.
|[b]DASOO
| LastFM|
pi_47571390
Europese weerdiensten starten website extreem weer

MADRID (ANP) - Het netwerk van Europese weerdiensten, Eumetnet, heeft vrijdag in Madrid een website over extreem weer in Europa gepresenteerd. Op www.meteoalarm.eu kunnen bezoekers in een opslag zien waar in twintig Europese landen gevaarlijk of extreem weer is of wordt verwacht.

De site werkt met kleurcoderingen voor de verschillende fasen van weer. Groen betekent dat de situatie normaal is. Een weeralarm wordt aangegeven met oranje terwijl rood een bijzonder weeralarm aangeeft, bijvoorbeeld extreme sneeuwval of bosbranden.

Ook werkt de site met internationaal gebruikte pictogrammen. Deze geven informatie over onder meer wind, regen, sneeuw, extreme temperaturen en bosbranden.

De gegevens op de site zijn afkomstig van de verschillende Europese publieke weerdiensten. Nederland wordt vertegenwoordigd door het KNMI.

Bron: Planet

Meteoalarm
pi_47583477
Meer epidemieën door klimaatverandering

Klimaatverandering dwingt landen in Latijns-Amerika extra maatregelen te nemen tegen ziekten zoals knokkelkoorts. De tropische ziekten die net als malaria worden overgebracht door muggen, woeden momenteel onder meer in Bolivia en Brazilië. Paraguay kampt met een epidemie van de gevaarlijkste variant.

Enorme regenval heeft de afgelopen drie maanden lagunes doen ontstaan in de Bolivaanse Amazone. In die lagunes heeft de mug die knokkelkoorts overdraagt zich enorm kunnen vermenigvuldigen, zegt Franklin Alcaraz del Castillo, hoofd van het Latijns-Amerikaanse Wetenschappelijk Onderzoekscentrum (CELIN) in Bolivia.

Knokkelkoorts is een virusziekte die wordt overgedragen door de Aedes aegypti-mug, die het virus oppikt als hij een geïnfecteerd persoon bijt. Als dezelfde mug daarna een ander mens steekt, raakt ook die besmet.

"De opwarming van de aarde vergroot de kans op epidemieën." Daarover bestaat geen twijfel, volgens entomoloog Anthony Erico Guimaraes; Volgens de onderzoeker aan het Oswaldo Cruz Instituut in Brazilië heeft de wereldwijde temperatuurstijging rechtstreeks invloed op de verspreiding van knokkelkoorts, omdat ze het neerslagpatroon verandert.

Door de opwarming van de aarde breiden de muggen hun leefgebied uit en leren ze zich beter aanpassen aan lagere temperaturen, knikt de Argentijnse wetenschapper Osvaldo Canziani, lid van het Intergovernmental Panel on Climate Change. "Daarom zijn preventiemaatregelen belangrijk, zelfs als het buiten niet warmer is dan vijftien graden."

Klimaatnieuws
  Moderator vrijdag 23 maart 2007 @ 21:47:13 #70
8781 crew  Frutsel
pi_47596700
Veel Overlast in Duitsland en Zwitserland door sneeuw

ZURICH - Zware sneeuwval zorgt vrijdag in delen van Duitsland en Zwitserland voor veel overlast. Ongevallen en lange files waren het gevolg, berichtten Duitse en Zwitserse media.

In het Duitse Sauerland kwamen twee automobilisten om bij een ongeluk. Bomen knakten onder het gewicht van de sneeuw en blokkeerden wegen. In de oostelijke deelstaat Saksen veroorzaakten sneeuw en gladheid honderden ongevallen, vooral rond Leipzig.

In Zwitserland heeft de regio rond Zürich veel last van de sneeuwval. Er deden zich enkele tientallen ongelukken voor, die vooral blikschade aanrichtten. Ook het trein- en vliegverkeer ondervinden hinder van de sneeuw. Op de luchthaven van Zürich liepen vluchten vertraging op of werden geannuleerd
pi_47654877
Tornado's razen door woestijn New Mexico

Het woestijngebied in het zuidoosten van New Mexico is vrijdag getroffen door zware buien. Daarbij kwamen zo’n 15 tornado’s voor en werden hagelstenen tot 6 centimeter grootte waargenomen.

Het noodweer hing samen met een buienlijn die naar het noordoosten trok. Door het noodweer traden overstromingen op die plaatselijk tijdelijk voor 80 centimeter water op wegen zorgden.

Enkele huizen werden door het tornadogeweld vernield. Ook werd een woonwagenpark getroffen en in Logan (NM) werd het dak van een kerk vernield. Op de snelweg werd één auto op zijn kop gezet.

Het tornadoseizoen in de Verenigde Staten is net als vorig jaar vroeg begonnen.

VWK
  Moderator zondag 25 maart 2007 @ 22:33:17 #72
8781 crew  Frutsel
pi_47655119
Zeker drie wintersporters omgekomen in Zwitserland

(Novum/AP) - In Zwitserland zijn sinds vrijdag ten minste drie wintersporters om het leven gekomen, zo meldden de lokale autoriteiten. Een 30-jarige Franse skiër kwam vrijdag om het leven in het kanton Valais (Wallis) toen hij in een ijzige kloof ongeveer honderd meter naar beneden stortte. Zaterdag stierf een 31-jarige Australische snowboarder op bijna exact dezelfde plek. Een 24-jarige Zwitser kwam eveneens zaterdag om het leven, toen hij samen met drie andere skiërs door een lawine bedolven werd.

De anderen konden gered worden. In het kanton Obwalden meldden de lokale autoriteiten dat zij nog op zoek waren naar een plaatselijke bewoonster, die ook in een lawine was terechtgekomen. Het federale lawine-instituut van Zwitserland had gewaarschuwd voor een verhoogde kans op lawines in het weekend als gevolg van sneeuwbuien.
pi_47655482
Alarm over toestand kust bij Katwijk

De kust bij Katwijk is veel zwakker dan werd gedacht. De provincie Zuid-Holland, het hoogheemraadschap Rijnland en de gemeente luiden de noodklok.

Vervroegd
De werkzaamheden die nu gepland staan voor 2015 moeten vijf jaar worden vervroegd. Dat schrijven de drie aan staatssecretaris Huizinga-Heringa van Verkeer en Waterstaat.

Zwakke schakels
Katwijk is al aangewezen als een van de zes zwakke schakels in de kustlijn. Nu blijkt dat er meer haast nodig is met het aanpassen door het lage achterland en de bewoonde buitendijkse gebieden.

RTL 4
pi_47729931
Thames River Plume in the North Sea

Though the River Thames pours into the North Sea in southeast England, the river does not end there. Its plume of fresh water, colored tan by the earth picked up on its journey across England, flows through the dark blue waters of the North Sea along the coast of Belgium, the Netherlands, and Germany before fading in a cloud of green near Denmark. The Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Terra satellite captured this photo-like image on March 26, 2007. Apart from a light veil of haze hanging over northern Germany and Denmark, skies over Northern Europe were remarkably cloud free.

pi_47749387
Het ruimtevaartuig Cassini heeft opnieuw de zeshoekige windstructuur rond de noordpool van Saturnus kunnen vastleggen op een infrarode opname. Zo'n twintig jaar geleden werd hetzelfde fenomeen al ontdekt door de Voyager 1 en 2. Uit de recente foto's van de Cassini blijkt dat het verschijnsel geen 'toevalstreffer' was, maar een lange levensduur heeft. Over ongeveer twee jaar, als de noordelijke winter op Saturnus afloopt, zullen pas beelden gemaakt kunnen worden in gewoon zichtbaar licht.

Ook op aarde kennen we sterke winden rondom de polen in de winterperiodes, veelal aangeduid met de term 'polaire vortex'. Maar die winden hebben een nagenoeg cirkelvormig patroon.

Enkele maanden geleden kon Casssini al een opname van de zuidpool van Saturnus tonen, waar een storm werd waargenomen met een oog, zoals we die op aarde kennen van orkanen.

De foto's tonen respectievelijk de noordpool en de zuidpool van Saturnus.
Verdere Engelstalige informatie via:

http://saturn.jpl.nasa.go(...)tails.cfm?newsID=735

http://saturn.jpl.nasa.go(...)tails.cfm?newsID=703

quote:
Over ongeveer twee jaar, als de noordelijke winter op Saturnus afloopt
Dat zijn nog eens winters

  Moderator woensdag 28 maart 2007 @ 14:43:56 #76
8781 crew  Frutsel
pi_47749637
Zeshoekige windvormen? kewl!

Plaats die ook even hier joh --> Cassini missie // Saturnus in de picture -part 2-

Best interessant
pi_47755466
quote:
Op woensdag 28 maart 2007 14:43 schreef Frutsel het volgende:
Zeshoekige windvormen? kewl!

Plaats die ook even hier joh --> Cassini missie // Saturnus in de picture -part 2-

Best interessant
Hij staat er
  Moderator woensdag 28 maart 2007 @ 20:00:07 #78
8781 crew  Frutsel
pi_47761949
quote:
Op woensdag 28 maart 2007 17:01 schreef aloa het volgende:

[..]

Hij staat er
ik zag ut
en gelijk Rubbereend blij gemaakt
pi_47762163
quote:
Op woensdag 28 maart 2007 20:00 schreef Frutsel het volgende:

[..]

ik zag ut
en gelijk Rubbereend blij gemaakt
Ik had dat topic nog nooit gezien. Interessant en mooie foto's
  Moderator woensdag 28 maart 2007 @ 20:09:30 #80
8781 crew  Frutsel
pi_47762363
quote:
Op woensdag 28 maart 2007 20:05 schreef aloa het volgende:

[..]

Ik had dat topic nog nooit gezien. Interessant en mooie foto's
die gaat alleen over Saturnus... en Cassini
er zijn er nog twee waar ik regelmatig kom. Misschien vind je die ook wat

MARS - de missies (DEEL 5)
Het astronomie topic #2
pi_47763399
quote:
Op woensdag 28 maart 2007 20:09 schreef Frutsel het volgende:

[..]

die gaat alleen over Saturnus... en Cassini
er zijn er nog twee waar ik regelmatig kom. Misschien vind je die ook wat

MARS - de missies (DEEL 5)
Het astronomie topic #2
Bedankt... ook nog niet eerder gezien.
  Moderator vrijdag 30 maart 2007 @ 19:53:32 #82
8781 crew  Frutsel
pi_47841358
Noodweer eist 36 levens in Jemen
AMSTERDAM - Overstromingen na zware regenval hebben de afgelopen week in Jemen zeker 36 mensen het leven gekost.

Oogsten en 150 huizen werden vernield, auto's en vee spoelden weg. Elektriciteits- en telefoonnetwerken vielen uit. Het Jemenitische regenseizoen begon op 21 maart. Vorig jaar eiste het regenseizoen vijfhonderd levens
  Moderator zondag 1 april 2007 @ 18:53:04 #83
8781 crew  Frutsel
pi_47899601
Argentijnen vluchten voor overstromingen

(Novum/AP) - Ongeveer 38.000 Argentijnen zijn hun huizen ontvlucht, omdat drie rivieren als gevolg van de zware regenval buiten hun oevers zijn getreden. De politie meldde zaterdag dat de afgelopen twee dagen zeven doden zijn gevallen.

Het zwaarst getroffen is de noordoostelijke provincie Santa Fe. In en rond de hoofdstad Santa Fe en de steden Rosario en Canada de Gomez sloegen dertigduizend mensen op de vlucht. In de provincie Entre Rios, aan de grens met Uruguay, vluchtten duizenden voor het stijgende water.
  Moderator zondag 1 april 2007 @ 18:53:29 #84
8781 crew  Frutsel
pi_47899610
Thailand getroffen door droogte

BANGKOK - Verzengende hitte en gebrek aan regen heeft in Thailand geleid tot droogte waardoor de rijstoogst van miljoenen boeren dreigt te mislukken. Dat hebben regeringsfunctionarissen zondag gezegd.

Thailand is een belangrijke exporteur van rijst. Vooral het noorden van het land is getroffen door de droogte. Dit gebied werd eerder geteisterd door bosbranden. De autoriteiten leveren waterpompen om de acht miljoen getroffen boeren en inwoners te helpen.

Vorig jaar werd het noorden van Thailand getroffen door overstromingen als gevolg van zware regenval, waardoor 207 mensen zijn omgekomen
  Moderator maandag 2 april 2007 @ 17:54:33 #85
8781 crew  Frutsel
pi_47932466
Doden door overstromingen en lawines Afghanistan

KABUL - Grote delen van Afghanistan blijven in de ban van overstromingen. Volgens de autoriteiten is het dodental opgelopen tot boven de vijftig. Talrijke bruggen zijn verwoest door woeste waterstromen en doorgaande wegen zijn geblokkeerd als gevolg van aardverschuivingen.

Zeker 25.000 Afghanen zijn direct getroffen door het natuurgeweld, onder meer het gevolg van aanhoudende regenval. In de hogere delen van het bergachtige land eisen lawines ook geregeld levens. Door de relatief hoge temperatuur smelt de sneeuw op veel bergen nu snel. Behalve lawines veroorzaakt dit ook wateroverlast in de lagere landsdelen.

Nederlandse militairen kwamen eerder al in actie in de provincie Uruzgan om slachtoffers van het natuurgeweld bij te staan.
pi_47936749
Klimaatverandering baat Noord-Europa, dupeert Afrika

De klimaatverandering valt volgens VN-wetenschappers op de korte termijn gunstig uit voor het noorden van Europa. Afrika daarentegen zal er onder lijden.

De klimaatverandering valt voor Nederland op de korte termijn gunstig uit. Een team van wetenschappers van over de hele wereld schrijft in een nog vertrouwelijk rapport aan de Verenigde Naties dat het noorden van Europa op hogere landbouwopbrengsten, meer toeristen en lagere stookkosten kan rekenen. Zelfs de grotere hoeveelheden regen en smeltwater, die vragen om investeringen om de voeten droog te houden, hebben hun voordelen. Die kunnen worden gebruikt om energie op te wekken.

Omdat deze klimaatwetenschappers wereldwijd als leidinggevend worden beschouwd, zijn hun conclusies bepalend voor wat politici de komende jaren zullen doen. Volgende week wordt over de uitkomsten van het onderzoek vergaderd.

Uit het rapport blijkt dat Afrika al op korte termijn fors te lijden krijgt onder de veranderingen. Door de verdroging wordt meer landbouwgrond onbruikbaar en hebben minder mensen toegang tot water. De opwarming en opdroging van meren op het continent zorgen voor minder vis en daarmee minder voedsel voor de bevolking.

Ook voor Nederland zijn de vooruitzichten op korte termijn niet alleen rooskleurig. Er is een groter gevaar op hittedoden en luchtvervuiling, de ziekte van Lyme en allergische stoornissen nemen toe. Bovendien geeft warm weer meer kans op voedselvergiftiging. Vanaf 2020 neemt de kans op vloedgolven en overstromingen toe en vanaf 2080 worden jaarlijks zo'n 2,5 miljoen mensen in Europa bedreigd door overstromingen aan de kust.

Overigens kunnen landen veel van de negatieve effecten vertragen en verminderen door minder energie te gebruiken en duurzaam te produceren. De opwarming van het klimaat kan niet helemaal worden voorkomen, maar mensen hebben er wel invloed op.

Volgens Donald Pols van Milieudefensie moeten politici naar aanleiding van het VN-rapport meer in Afrika investeren. De Europese Unie investeert nu het grootste deel van het geld dat het aan klimaatprojecten uitgeeft in China en India. Dat komt volgens Pols omdat er in Afrika veel kleinere projecten zijn, waardoor investeren in dat continent ingewikkelder is.

Klimaatnieuws
pi_47937202
Franse meteorologen rekenen weer op zeer droge zomer

De geringe regenval deze winter in Zuid-Europa zal hoogstwaarschijnlijk gaan zorgen voor een zeer droge zomer in het noorden van Europa. Dit voorspellen Franse onderzoekers op de site van Science daily. Robert Vautard van het Franse instituut Pierre-Simon Laplace heeft samen met zijn onderzoeksteam alle meteorologische gegevens van de afgelopen 58 jaar onderzocht en stelde vast dat de droge condities in het noorden van de Middellandse Zee een grote hoeveelheid droge warme lucht creëert die zich in de vroege zomer naar het noorden verplaatst.

De onderzoekers ontdekten dit patroon toen ze zochten naar een nog onontdekt weerscenario dat een hittegolf veroorzaakt, zoals in de zomer van 2003 in Europa. Omdat droge aarde het ontstaan van wolken tegengaat, meent de onderzoeker dat stilstaand water in de Middellandse Zee een grote rol speelt bij het handhaven van het klimaat in Europa. Ze ontdekten ook dat de hoeveelheid neerslag in de winter en vroege lente in verband staat met de zomertemperatuur in Europa.


Bron:

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 02-04-2007 19:59:46 ]
pi_47982497
quote:
Op maandag 2 april 2007 19:59 schreef aloa het volgende:
Franse meteorologen rekenen weer op zeer droge zomer

De geringe regenval deze winter in Zuid-Europa zal hoogstwaarschijnlijk gaan zorgen voor een zeer droge zomer in het noorden van Europa. Dit voorspellen Franse onderzoekers op de site van Science daily. Robert Vautard van het Franse instituut Pierre-Simon Laplace heeft samen met zijn onderzoeksteam alle meteorologische gegevens van de afgelopen 58 jaar onderzocht en stelde vast dat de droge condities in het noorden van de Middellandse Zee een grote hoeveelheid droge warme lucht creëert die zich in de vroege zomer naar het noorden verplaatst.

De onderzoekers ontdekten dit patroon toen ze zochten naar een nog onontdekt weerscenario dat een hittegolf veroorzaakt, zoals in de zomer van 2003 in Europa. Omdat droge aarde het ontstaan van wolken tegengaat, meent de onderzoeker dat stilstaand water in de Middellandse Zee een grote rol speelt bij het handhaven van het klimaat in Europa. Ze ontdekten ook dat de hoeveelheid neerslag in de winter en vroege lente in verband staat met de zomertemperatuur in Europa.


Bron:
Dat belooft want de komende weken zien er al heel droog uit voor de Benelux...
pi_48056520
'Nederland moet Rijn ombuigen'

Om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden, moet Nederland de Rijn ombuigen, via de IJssel naar het IJsselmeer. Ook moet er de mogelijkheden worden gecreëerd om grote stukken land onder water te zetten.

Dat is de belangrijkste conclusie uit de nieuwste berekeningen van het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP).

Het grootste probleem van de klimaatverandering zit hem volgens het MNP niet in de zeespiegelstijging, maar in de afwatering van de grote rivieren.

Kwetsbaar
Uit het rapport blijkt dat Nederland zich goed kan beveiligen tegen de stijging van de zeespiegel, zolang die stijging niet meer dan 1 à 1,5 meter per eeuw bedraagt.

Het grootste probleem vormt de afwatering van de grote rivieren. Smeltende gletsjers en meer neerslag leiden gecombineerd met een hogere zeespiegel tot problemen bij de rivieren.

Vooral Rotterdam en Dordrecht zijn kwetsbaar. Als er daar een dijk doorbreekt, kan het water enorm snel over het land stromen.

Ook inwoners van Veenendaal lopen risico's. Als daar de dijk doorbreekt, stroomt de hele stad binnen tien minuten onder. Het MNP raadt daarom af op laaggelegen plekken te bouwen.

Het risico dat een dijk doorbreekt, is nu nog erg klein. Het MNP schat in dat een dijkdoorbraak eens in de 1200 jaar kan gebeuren. Aan de kust zou dat eens in de 10.000 jaar kunnen gebeuren.

Klimaatrapport
Het MNP heeft de gevolgen van het nieuwste rapport van het International Panel on Climate Change (IPCC) berekend voor Nederland. Vrijdag verschijnt het tweede deel van dat IPCC-rapport waarin de effecten van de klimaatverandering voor de wereld aan de orde komen.

Het IPCC is door de Verenigde Naties ingesteld. Het eerste deel van het rapport werd in februari gepresenteerd en ging in op de veranderingen in het klimaatsysteem.

Het Milieu- en Planbureau (MNP) pleitte er toen voor om het ergst denkbare scenario voor Nederland in het achterhoofd te houden. In het ongunstigste geval is een zeespiegelstijging van 1,5 meter in 2100 niet ondenkbaar.

In mei verschijnt het derde deel van het rapport over de mogelijkheden om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

nos
  Moderator donderdag 5 april 2007 @ 21:52:47 #90
8781 crew  Frutsel
pi_48058787
Grote heidebrand in Twente

AMSTERDAM - Een grote heidebrand woedt donderdag in Twente tussen Haaksbergen en Eibergen. Inmiddels is het vuur onder controle. De brandweer verwacht nog een aantal uren bezig te zijn met blussen.

Vrijwel alle brandweerkorpsen uit Twente zijn opgeroepen om te helpen bij het blussen van de brand, zo meldt RTV Oost donderdag. In totaal zijn twee pelotons brandweerwagens uitgerukt. Dit komt neer op acht blusvoertuigen.

Omstanders melden dat er zeker een paar hectare natuurgebied verloren is gegaan. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Er zijn geen mensen aanwezig in het gebied, laat de brandweer weten. Ook twee huizen die net
pi_48060742
Dode door tropische storm in Fiji

De tropische storm Clive die bij Fiji is ontstaan, heeft aan één persoon het leven gekost. Het noodweer liet een behoorlijk schade achter.

Regen en windkracht 10 zorgden voor noodweer. Op een eiland in het oosten van het eilandenrijk viel 190 millimeter neerslag. Een 30-jarige vrouw die een snelstromende rivier probeerde over te steken, kwam daarbij om het leven.

VWK
  maandag 9 april 2007 @ 09:40:44 #92
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_48137857
quote:
Climate change gives Dutch water worries
Bron(nen) :
  • Boston.com
  • Pravda
    By Mike Corder, Associated Press Writer | April 6, 2007


    THE HAGUE, Netherlands --Too much water or not enough. Either way, the Dutch are going to have to spend billions of dollars in coming decades to adapt their low-lying nation to the effects of climate change, experts said Friday.

    A report released in Brussels by the Intergovernmental Panel on Climate Change warned of drastic consequences around the globe -- from mass extinctions to increased flooding and more violent storms -- if global temperatures rise 3.6 degrees Fahrenheit above the average in the 1980s and '90s.

    The Netherlands, where two-thirds of the 16 million population lives below sea level, faces threats on at least three fronts: increasing risk of river flooding caused by heavy rain and melting glaciers, rising sea levels along its North Sea coastline and more frequent droughts that will dry out land, causing houses and possibly dikes to crack or subside.

    "Adapting to climate change is necessary and forces us into action and innovation," said Dutch Agriculture, Nature and Food Quality Minister Gerda Verburg.

    Professor Ekko van Ierland, an environmental economist from Wageningen University, said coping with the threat of river flooding alone would likely cost the Dutch an extra $35 billion in coming decades.

    The Dutch already spend more than $1.3 billion annually -- around 1 percent of the national budget -- just maintaining and improving the dikes, dunes, pumps, sluices and windmills that work constantly to keep the country dry.

    Van Ierland's spending estimate broadly covers a policy called "Room for the River," which is intended to prevent catastrophic river flooding by deepening channels and setting aside large areas as floodplains where water can be gathered to ease pressure on earthen dikes at times of high river levels.

    Experts also said Thursday that the government should consider rerouting part of the Rhine, one of Europe's largest rivers, because in the future it may no longer be able to flow into the North Sea via its current route.

    "With rising sea levels, you would need to pump the water upward at the end, and that's almost impossible," said Anneke Oosterhuis, spokeswoman for the Dutch Environmental Planning Bureau.

    The proposal was seen by some as far-fetched, but professor Pavel Kabat of Wageningen University's Climate Change and Biosphere Center, said Friday it would likely be a "much more practical solution than negotiating with thousands of companies" to move their businesses away from the banks of the Rhine.

    While the Dutch have battled high water for centuries, the specter of drought drying out farmlands and the very dikes that keep the country dry is now looming thanks to summer heat waves and increasing demand from agriculture and power stations.

    "I returned here recently and the country was brown instead of the usual green," Kabat said, referring to the color of parched pastures.

    Rising sea levels also make the rivers flow more slowly and that affects water quality, sometimes making it unsuitable for irrigation, said Kabat.

    One possible solution would be to give subsidies to farmers who take livestock off the land, Kabat suggested, adding that it would have the added effect of cutting production of methane, which is produced by cattle and other farm animals and is a far more potent greenhouse gas than carbon dioxide.

    But the changes will not happen overnight.

    "Historically, (Dutch) farmers are not used to dryness," he said.
  • pi_48143132
    Paasvurensmog dit jaar naar Duitsland

    Door de - voor ons - gunstige weersomstandigheden, heeft het gebruikelijke branden van de paasvuren geen consequenties voor de rest van Nederland. De Duitsers hebben hier en daar wel de nadelige effecten: op veel stations waar de de fijnstofhoeveelheden gemeten worden zijn hoge actuele fijnstofwaarden te vinden. Op sommige plaatsen is de luchtkwaliteit zo slecht dat mensen met zwakkere luchtwegen wordt aangeraden binnen te blijven. Ondanks het mooie weer moeten deze mensen dus achter de geraniums blijven zitten, de mensen die de vuren ontstoken hebben zullen van frisse lucht uit het westen van het land genieten.

    VWK
      Moderator maandag 9 april 2007 @ 20:33:58 #94
    8781 crew  Frutsel
    pi_48155445
    Aardverschuiving verwoest Hotel

    Een aardverschuiving heeft maandagmorgen vroeg een deel van een wintersporthotel in de Oostenrijkse Alpen verwoest. Vijf personeelsleden raakten gewond. Dat heeft het Oostenrijkse persbureau APA bericht.

    Het ongeluk gebeurde in Obertauern in de provincie Salzburg. Onder druk van de aardlawine stortte de muur in van een gedeelte van het hotel waar het personeel lag te slapen. De muur was van gewapend beton en hooguit vier jaar oud. Reddingswerkers moesten de gewonden onder het puin vandaan graven. Het persbureau APA zei dat een van hen in kritieke toestand verkeerde, maar dat de anderen slechts lichte verwondingen hadden.
    pi_48186851
    Alom geloof in mooie zomer

    AMSTERDAM - Nederland lijkt alle vertrouwen te hebben in een mooie zomer in eigen land. Na de snikhete julimaand vorig jaar en de vele gesneuvelde warmterecords gokken veel landgenoten erop dat we ook nu een schitterende zomer tegemoet gaan.

    Bij campings en bungalowparken zijn de boekingen zelden zo vroeg op gang gekomen als dit jaar. "Het ziet er naar uit dat het voor ons echt een topzomer wordt", zegt Bas Hoogland van Landal GreenParks. "In vergelijking met vorig jaar lopen de boekingen voor de zomer momenteel in de dubbele cijfers."

    Datzelfde constateert Center Parcs. "Er is al veel meer geboekt voor de zomer dan vorig jaar op dit moment het geval was", vertelt directeur Paul Geraeds. Bij camping De Beerze Bulten in het Overijsselse Beerze is het eveneens topdrukte.

    Bron:

    Van mij mogen ze gelijk krijgen
      vrijdag 13 april 2007 @ 09:45:50 #96
    34663 SpeedyGJ
    Zo snel als de bliksem O+
    pi_48282655
    ROTTERDAM - De sneeuwklokjes zijn nog niet eens uitgebloeid, maar ProRail houdt al extra in de gaten of er spoorbruggen ...
    ...komen vast te zitten. Er zijn immers zomerse temperaturen voorspeld.

    Vraag het de akkerbouwer, de Spoorwegen of de weerman: ze zijn het er allemaal over eens dat er (opnieuw) iets merkwaardigs aan de hand is met het weer. Sinds eind maart heeft het nog nauwelijks geregend en komend weekeinde wordt het weer ongewoon warm.

    ,,De wintertarwe vindt het geweldig, maar de bieten en de uien willen nu wat minder kiemen. Daar komt bij dat de grond heel kluitig is, doordat het deze winter nauwelijks heeft gevroren,’’ zegt akkerbouwer Jaap Haanstra uit Luttelgeest. Collega Wijnand Vogels heeft zijn akkers in het Limburgse heuvelland al moeten beregenen.

    ,,Gewoonlijk doe ik dat pas in juli, maar er was niets meer met het land te beginnen.’’ Er is voorlopig nog wel genoeg water om het land nat te houden, zeggen de waterschappen. Akkerbouwer Vogels is dan ook niet zo benauwd. ,,Het gaat om juli en augustus. Die maanden bepalen of je oogst goed is.’’

    Het treinverkeer had de afgelopen week al behoorlijk last van de droogte. Door vonken van remmende treinen vlogen steeds bermen in brand. ,,We vragen de spoorwegexploitanten voorlopig zo min mogelijk te remmen. Dat kan ook met handig plannen. Als een goederentrein bijvoorbeeld wat eerder vertrekt, loopt hij verderop geen vertraging op,’’ aldus ProRail.

    De brandweer op de Veluwe staat ook op scherp, al dreigen daar volgens districtscommandant R. de Groot nog geen grote bosbranden. ,,Het is droog, maar nog niet gevaarlijk droog.’’ Het brandweervliegtuig Ajax patrouilleert niettemin wat vaker boven hei en bos.

    Het KNMI rekent erop dat er morgen weer een nieuw record kan worden gevestigd. ,,Als het dan 25 graden is, hebben we een record. Het oude stamt uit 1904, toen het op 15 april ook zo warm was. En dat scheelt toch een dag,” zegt Harry Geurts van het weerinstituut. Hij waarschuwt hooikoortspatiënten voor het vrijkomen van veel stuifmeel. ,,Vooral de berk gaat bij dit weer heel hard. Die zal dit weekeinde volop gaan stuiven.”

    Volgens de statistieken had er deze maand al 30 millimeter regen moeten vallen. Nu verdampte er de afgelopen dagen steeds ongeveer 2,5 millimeter water uit de grond. ,,En op een warme dag wel het dubbele,’’ zegt Geurts.

    De zomerse temperaturen zullen dit weekeinde tot nog meer problemen leiden. De ANWB waarschuwt voor lange files naar de kust en de bollenstreek. Ook de toevoerwegen naar de attractieparken kunnen zondag onaangenaam druk worden, verwacht woordvoerder Arnoud Broekhuis.

    Voor horecagroothandel Sligro Food Service is het komend weekeinde nu al geslaagd. ,,De horeca is sinds Pasen in een winning mood. Er wordt op grote schaal ingekocht,’’ zegt woordvoerder Wilco Jansen. Hij is vooral blij omdat het mooie weekeinde meteen al dinsdag na Pasen werd aangekondigd. ,,Dat heeft onze zaken heel goed gedaan. Ik ben dan ook zeker van plan dit weekeinde eens op een terras te bekijken waar onze producten zijn gebleven. Als ik tenminste nog een plekje kan vinden.’’

    Bron ad.nl
    <a href="https://www.youtube.com/channel/UCPueUwKfPaGH7v48LZlltkg" rel="nofollow" target="_blank">WSDokkum Youtube</a>
    pi_48341371
    Engeland: warme zomer, recordwarm jaar

    De Engelse weerdienst heeft een update voor de langetermijnverwachtingen gegeven en ze verwachten dat met grote waarschijnlijkheid de zomer warmer wordt dan normaal. Voor extra veel neerslag of ongewone droogte zijn nog geen aanwijzingen gevonden.

    Voor het hele jaar 2007 wordt verwacht dat het de warmste wordt (in Engeland) die ooit geregistreerd is. Het warmste jaar tot nu toe voor Engeland is 1998. Ook de universiteit van East-Anglia verwacht dat 2007 het warmste jaar ooit gemeten in Engeland (sinds 1850) zal worden.

    VWK
    pi_48344317
    Nog nooit zo vroeg al zomer

    DE BILT (ANP) - Met een temperatuur van meer dan 25 graden is zaterdag 14 april de vroegste zomerse dag geworden die ooit in De Bilt is gemeten. Dit heeft het KNMI laten weten. Rond 18.30 uur was de hoogst gemeten temperatuur in De Bilt zelfs 27,5 graden.
    pi_48346934
    Voortdurende droogte
    quote:
    22 maart was de laatste dag waarop er in Nederland regen van betekenis viel. De komende week blijven hogedrukgebieden het weer bepalen dus het ziet er naar uit dat het droge tijdvak minstens een maand gaat duren. De uitzonderlijk hoge temperatuur, de vele zonneschijn en de vaak merkbare wind hebben inmiddels voor behoorlijk wat verdamping gezorgd. Het neerslagtekort (neerslag minus verdamping) ligt ruim boven dat van het recordjaar 1976. Het valt te verwachten dat de problemen voor de agrarische sector nu snel zullen toenemen (15-4, 09.00)
    Nog een maand droog.
    Ik ben benieuwd of Nederland ook een code rood krijgt voor bosbranden.
    Noorwegen heeft er al 1.
    pi_48347409
    quote:
    Op zondag 15 april 2007 14:03 schreef aloa het volgende:

    Ik ben benieuwd of Nederland ook een code rood krijgt voor bosbranden.
    Volgens P2000 is er nu al een bosbrand bij Ermelo (Gelderland).
    / ¦ ¦ / ¦ ¦
    pi_48348792
    quote:
    Op zondag 15 april 2007 14:21 schreef highway101 het volgende:

    [..]

    Volgens P2000 is er nu al een bosbrand bij Ermelo (Gelderland).
    In Groningen ook, zie ik net
    quote:
    15:01:16 15-04-07 10 G BRAN Pr 2 BOS/HEIDE BRAND WALDADRIFT BEDUM, ZELFDE PLEK ALS GISTEREN Eenheden: 530
    704151501160401998 0401998 BRW Groningen ( Monitorcode )
    704151501160400249 0400249 BRW Bedum ( Techniek / Peloton Midden )
    704151501160400248 0400248 BRW Bedum ( Kazernealarm / Peloton Midden )
    704151501160400227 0400227 BRW Bedum ( PM-570 )
    704151501160400221 0400221 BRW Bedum ( TS )
    Bossen e.d. zijn kurkdroog.
    pi_48448501
    Klimaatverandering leidt tot mindere voeding

    De klimaatverandering heeft gevolgen voor voedingsmiddelen. Friet kan in de huidige vorm over 50 jaar bijvoorbeeld giftig geworden zijn. Ook kan het zijn dat brood bakken onmogelijk wordt en bier niet meer zal schuimen.

    Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van het Duitse Hohenheim na een experiment in klimaatkamers.

    Door de verhoogde CO2-waarde in de lucht groeien voedingsgewassen eerst beter en leveren ze een rijkere oogst op, maar kwalitatief wordt die oogst duidelijk minder.

    Professor Andreas Fangmeier en zijn onderzoeksteam van landbouwkundigen kweken in 6 klimaatkamers tomaten, tuin-, sojabonen tarwe, gerst en aardappelen in een klimaat dat in West-Europa over 50 jaar verwacht wordt.

    Fangmeier legt uit:

    "In die klimaatkamers simuleren we de CO2-concentratie van de toekomst. De resultaten zijn ontnuchterend. Brood kan door een slechtere kleefbaarheid van de tarwe niet meer gebakken worden, bier kan minder schuimen en friet kan zelfs giftig zijn."
    Dat komt door veranderde proteïneconcentraties. Bij een toename van CO2 hebben de meeste planten minder proteïnen nodig, en daarmee minder stikstof in de bladeren. Hierdoor hebben ze minder stikstof in zich die ze tijdens het rijpen naar hun vruchten kunnen transporteren, waardoor de kwaliteit dus afneemt.

    bron:
    pi_48548343
    Recorddroogte in De Bilt

    In een groot deel van Nederland is al vier weken lang geen noemenswaardige neerslag of zelfs helemaal geen neerslag gevallen en dat komt zelden voor, zeker in de lente. Gisteren leidde de extreme droogte tot een bosbrand op de Veluwe en we hebben in deze kurkdroge periode al twee bermbrandjes bij Zeist en een heidebrand in Drenthe gehad. Verder zien we het waterpeil in de Rijn langzaam maar gestaag verder dalen, vooral omdat er weinig (smelt)water vanuit Duitsland wordt aangevoerd. Alleen het grondwater staat nog niet extreem laag, vanwege de natte winter.

    Hier staat het hele verhaal

    En alweer een record erbij.

    pi_48549325
    quote:
    Op woensdag 18 april 2007 09:13 schreef aloa het volgende:
    Klimaatverandering leidt tot mindere voeding

    <knip>
    Giftige friet?
    pi_48585145
    Zwaar noodweer treft Koeweit

    Koeweit is woensdag getroffen door zware regenval, windstoten en hagelbuien. Op het vliegveld van Koeweit viel in 30 uur tijd 302 millimeter neerslag.

    In Koeweit-stad viel 258 millimeter. Dat is beduidend meer dan het jaartotaal van 108 millimeter voor deze stad. Het noodweer zorgde voor een complete chaos in de woestijnstad. Wegen stroomden over en het verkeer werd ontregeld. Plaatselijk werden windstoten tot 110 kilometer per uur gemeten. Veel inwoners hadden nog nooit een dergelijk noodweer meegemaakt.

    Volgens meteorologen was koude lucht uit Europa in aanraking gekomen met warme vochtig lucht uit de Perzische Golf. Een langzaam trekkend lagedrukgebied in de buurt zorgde vervolgens voor de laatste stimulans voor het ontstaan van de buien.

    vwk
    pi_48585557
    opvallend!
    / ¦ ¦ / ¦ ¦
      Moderator woensdag 25 april 2007 @ 10:47:55 #107
    8781 crew  Frutsel
    pi_48697553
    Fikse bosbrand in grensgebied Zwitserland-Italië

    ASCONA - Zwitserse brandweerlieden bestrijden een grote bosbrand in het grensgebied met Italië. Volgens de Zwitserse pers heeft het vuur al circa 80 hectare in de as gelegd in de regio Ascona. Door de harde wind in het gebied laaien de vlammen steeds weer op.

    De autoriteiten hebben vijf helikopters ingezet die helpen met de bestrijding van de vlammenzee. Ze halen het bluswater onder meer uit het Lago Maggiore. De oorzaak van de brand is niet bekend.
    pi_48751117
    Nieuwe zoncyclus start in voorjaar 2008

    De volgende elfjarige zoncyclus begint waarschijnlijk volgend jaar maart. Dat is een half jaar later dan verwacht. In 2011 of 2012 is dan de piek van de nieuwe cyclus te verwachten.

    Deze verwachting komt van deskundigen en is opgesteld tijdens een bijeenkomst in het Amerikaanse Boulder. Eerder was gedacht dat de huidige cyclus in de herfst van 2007 zou eindigen. De ene helft van de deskundigen verwacht een sterke cyclus met een maximum in februari 2012, de andere helft houdt het bij een zwakke cyclus met een piek in augustus 2012. Geen van de deskundigen voorspelt een zwakke of een sterke cyclus.

    vwk
      vrijdag 27 april 2007 @ 14:13:05 #109
    69559 61neorej
    Geeft licht in het donker
    pi_48777191
    Het 'regent' droogtenieuws de laatste tijd.


    DRIEBERGEN - Nu de droogte aanhoudt en er vooralsnog geen regen wordt verwacht, kondigen steeds meer gemeenten een verbod op barbecuen en open vuur in natuurgebieden af. Zo'n verbod gold al weken in bos- en heidegebieden. Deze week hebben ook poldergemeenten als Delft, Rijswijk en Veere het open vuur aan banden gelegd.

    De hulpverleningsregio's hebben hun gemeenten deze week geadviseerd nog eens te kijken naar een eventueel stookverbod gezien de uitzonderlijke situatie, zegt een woordvoerder. Ook veel campings en bungalowbedrijven zullen barbecuen en vuurkorven de komende vakantieweek verbieden, zo verwacht brancheorganisatie Recron in Driebergen.

    Op het Veluwemassief en in de Achterhoek is al sinds begin van deze maand de zogeheten code droog van kracht. Code droog betekent dat er volgens de brandweer zeer groot gevaar voor bos- en heidebranden bestaat. Vliegtuigjes houden geregeld de natuurgebieden in de gaten.

    Als code droog is ingesteld, geldt meteen een verbod op kaarsen, fakkels, vuurwerk en ander open vuur in natuurgebieden. Barbecuen mag alleen nog onder strikte voorwaarden, maar is in de praktijk ook overal verboden, behalve in de eigen achtertuin en op speciaal ingerichte plaatsen bij kampeerbedrijven. Ook in delen van Brabant en Limburg is al wekenlang een uitgebreid stookverbod van kracht.

    De Recron denkt niet dat toeristen in de aanstaande meivakantie weg zullen blijven wegens een verbod op barbecuen en vuurkorven.

    ,,We verwachten juist superdrukte, vergelijkbaar met het pinksterweekeinde'', zegt een woordvoerder.

    De organisatie stelt dat campingbeheerders meestal nog strenger zijn dan gemeenten met vuurverboden. ,,En de sociale controle onder kampeerders is groot. Daarom is er eigenlijk nooit brand van enige omvang op de talrijke campings in bos en hei'', aldus de zegsman van de Recron.

    (ANP)
    silence can say more than thousand words
    pi_48777397
    quote:
    Op het Veluwemassief
    / ¦ ¦ / ¦ ¦
    pi_48800058
    Noorwegen in de stank

    Op donderdag 26 april werden de Noorse weerdienst en Noorse milieudienst platgebeld door bezorgde bewoners in vrijwel het gehele gebied van Vestlandet. Er hing een vreselijke geur in de lucht, die het beste omschreven kon worden als rioleringslucht.
    Nadat duidelijk was geworden dat binnen Noorwegen niets te vinden was van wat de bron kon zijn van de onwelriekende lucht, probeerden de meteorologen van de Noorse weerdienst via trajectori-analyse te achterhalen waar de bron dan gevonden moest worden.
    Uiteindelijk wezen analyses uit dat de overzeese buren - de Schotten - de gasvormige verontreiniging onbedoeld hadden geloosd: een rioolwaterverpompinstallatie bij Edinburgh was defect geraakt en daarop was 100 miljoen liter rioolwater de zee ingestroomd. De weersomstandigheden (hogedrukgebied domineerde) zorgden er voor dat de uitgedampte gassen niet goed verticaal konden mengen; subsidentie-inversie - en mogelijk een lagere inversie boven het nog koude zeewater - hield de gasvormige emissie in de onderste luchtlagen.


    VWK
    pi_48802922
    Nu al ozonalarm in België

    BRUSSEL - In België is zaterdag al een ozonalarm afgegeven. De overheid raadt kinderen, ouderen en anderen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling dan aan geen extra lichamelijke inspanningen te doen tussen twaalf uur 's middags en tien uur 's avonds.

    Normaal gelden ozonalarmen pas in de zomer. Het is twintig jaar geleden dat de ozonconcentratie in de lucht in april al zo hoog was als nu. Vrijdag werd de drempel van 180 microgram per kubieke meter overschreden in en bij Luik. Voor zaterdag wordt ook ozonoverlast verwacht in Antwerpen en in de provincie Limburg.

    Telegraaf
    pi_48851513
    Nederland 28ste op broeikasgaslijst

    Nederland staat 28ste op een door de VN vastgestelde lijst van de 50 grootste producenten van broeikasgassen.

    Zevende in EU
    Eerste staan de Verenigde Staten, gevolgd door China, Rusland, India en Japan. Van de EU-landen staat Nederland zevende, na Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Frankrijk, Spanje en Polen.


    Kyoto
    Uit de cijfers blijkt dat de uitstoot in Nederland in 2000 in vergelijking met 1990 met 2% is gestegen. Volgens het Kyoto-verdrag moet de uitstoot in 2012 juist 5% onder het niveau van 1990 liggen.



    RTL4
      Moderator zondag 29 april 2007 @ 22:34:44 #114
    8781 crew  Frutsel
    pi_48851667
    Op deze prachtige zondag... met dat geweldige weer... die lekkere temperatuur werd PSV Landskampioen *hik*

    pi_48851791
    quote:
    Op zondag 29 april 2007 22:34 schreef Frutsel het volgende:
    Op deze prachtige zondag... met dat geweldige weer... die lekkere temperatuur werd PSV Landskampioen *hik*

    Helaas wel ja

    Maar gefeliciteerd.
    pi_48944467
    NCRV komt met klimaatprogramma

    De NCRV komt in het najaar met een zesdelige serie: Weeralarm. Thema is de klimaatverandering. Het programma wordt samen met de Volkskrant gemaakt en gaat over extremen in het klimaat, de oorzaken en de gevolgen. Als slot van de serie is er in december De Grote Klimaatshow.

    Volgens de NCRV heeft het programma een licht informatief karakter met spelelementen, cabaret en een competitie tussen deskundigen op weergebied. De Volkskrant levert inhoudelijke bijdragen via hun wetenschapsredactie.

    vwk

    [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 02-05-2007 22:13:26 ]
    pi_49038381
    India getroffen door hittegolf

    India heeft te maken met een hittegolf. Volgens sommige berichten is de temperatuur in het noorden van het land gestegen tot tegen de 50 graden.

    In elk geval komen de officiële weerstations niet hoger dan 44 graden, maar dat is altijd nog warmer dan normaal. Sinds het begin van de hittegolf, twee weken terug, zijn drie mensen door de hitte om het leven gekomen.

    De hitte duurt voort tot half juni, als de moessonbuien het noorden van het land bereiken. De meteorologische dienst heeft de verwachting uitgesproken dat de moesson iets minder neerslag zal geven dan normaal.
    pi_49173865
    Heavy Rain in the US Midwest



    The powerful storms that moved across the U.S. Midwest during the first week of May 2007 brought wind, hail, tornadoes, and drenching rain. This image shows rainfall totals over parts of Oklahoma, Kansas, and Nebraska between May 1 and May 8, based in part on measurements made by the Tropical Rainfall Measuring Mission (TRMM) satellite.

    More than 400 millimeters (15.7 inches) of rain fell over some regions, corresponding with locations where the National Weather Service reported severe weather. A wide swath of red and orange (between 240 and 400 millimeters of rain) arcs in a clockwise direction from western Oklahoma, through central Kansas, and into southeastern Nebraska. The reddish-orange bull's-eye over southeastern Louisiana is evidence of the torrential rains that pounded visitors to the annual New Orleans Jazz Festival. South-central Texas’ Edward Plateau was soaked with more than 240 millimeters of rain during the period, as well.

    From May 4 to May 8, the National Weather Service received approximately 683 reports of severe weather, 140 of which were reports of tornadoes, including the massive F5 tornado that devastated the city of Greensburg, Kansas. Beyond the damaging winds and tornadoes, the torrential rain triggered extensive flooding throughout the Central Plains. On the evening of May 7, flood warnings were in effect from South Dakota to southern Texas, and by May 8, the Hydrologic Information Center reported moderate to major flooding at 53 stream gauge sites in South Dakota, Iowa, Kansas, Nebraska, Missouri, and Arkansas. The floods could be as severe as the 1993 flood, one of the costliest floods in U.S. history, reported the Associated Press.

    NASA image by Hal Pierce
    pi_49242894
    Veel doden bij tornado Tsjaad
    quote:
    Zeker 14 mensen zijn maandagmiddag om het leven gekomen door een krachtige tornado in het zuidoosten van Tsjaad.

    De stad Bebedjia werd rond 16.00 uur getroffen, waarbij 95 procent van de stad in 20 minuten werd vernield. Daarbij raakten ongeveer 145 mensen gewond. Een paar uur later volgde een tweede noodweer, waardoor de schade groter werd.

    Op 2 mei was de hoofdstad Ndjamena in het westen al eens getroffen. Toen kwamen 9 mensen om het leven en raakten 100 mensen gewond. In mei begint het regenseizoen. Deze duurt tot ongeveer oktober.
    Greensburg, maar dan in Tsjaad.
    pi_49250371
    opvallend, ik wist niet dat tornado's ook in de Sahel voorkomen.
    / ¦ ¦ / ¦ ¦
    pi_49256197
    quote:
    Op donderdag 10 mei 2007 23:27 schreef highway101 het volgende:
    opvallend, ik wist niet dat tornado's ook in de Sahel voorkomen.
    wist ik ook niet
    quote:
    Tsjaad heeft vier zones, van een woestijnklimaat in het noorden tot een tropisch klimaat in het zuiden. In het zuiden valt gemiddeld 1000 millimeter regen per jaar, in het noorden minder dan 130 millimeter. Rond de hoofdstad Ndjamena valt gemiddeld 630 millimeter regen per jaar.

    Tsjaad heeft periodiek last van sprinkhanenplagen en droogtes.

    Door de grote afwisseling van klimaatzones van noord naar zuid kent het land een zeer grote variëteit aan begroeiing, van bossen in het zuiden, savanne en droge graslanden in het midden tot woestijn in het noorden.

    bron:
    pi_49293945
    Onderzeese draaikolken funest voor modellen klimaatsverandering

    Britse wetenschappers hebben ontdekt dat onderzeese draaikolken een invloed kunnen hebben op computersimulaties van zeestromingen die worden gebruikt om klimaatsverandering te bestuderen, zo staat in het jongste nummer van Nature.

    Oceanen spelen een doorslaggevende rol in de opwarming van de planeet aangezien de bovenste lagen van het water de warmte en koolstofdioxide uit de atmosfeer absorberen. Kennis van zeestromingen laat wetenschappers aldus toe, uit te maken aan welke snelheid de temperatuur van die bovenste lagen zich kan doorzetten naar diepere lagen in het zeewater en hoe het door algen geabsorbeerde CO2 naar de diepte van de oceaan kan verhuizen of weer naar de oppervlakte komen.

    De ontdekking door het team van Alberto Naveira Garabato van de Universiteit van Southhampton slaat op de Antarctische Circulaire Stroom (CCA) die water afkoelt van warmere breedtegraden van de Atlantische Oceaan. De wetenschappers waren op het idee gekomen om een natuurlijke isotoop van helium, uitgespuwd door een onderzeese vulkaan in het oosten van de Stille Oceaan, te gebruiken om die stroom te bestuderen. Zij stelden vast dat draaikolken, klaarblijkelijk te wijten aan het reliëf van de oceaanbodem, onderzeese stromingen van uiteenlopende dichtheid door elkaar haspelen, waardoor ze als een soort kortsluiting in de CCA optreden.
    pi_49343122
    Woestijnoverstroming kost lifters het leven

    Een hevige waterstroom heeft vier Israelische lifters het leven gekost. De vier werden teruggevonden in een rivierbedding in de buurt van de Dode Zee.

    De onverwachte overstroming was een gevolg van een wolkbreuk. Hierdoor stroomde veel regenwater vanuit de bergen naar het op 400 meter onder zeespiegel liggend meer. Onderweg sleurde het alles mee wat het tegenkwam.

    Volgens een reddingswerker gaat het om de ergste overstroming in het gebied die hij had meegemaakt. Daarbij was het bijzonder dat dit voorkwam in de lente, daar normaal gesproken dergelijke buien in de winterperiode voorkomen.
    pi_49378915
    In Lapland is de sneeuw nog niet overal verdwenen. In het Finse Muonio, waar een jaar geleden alleen nog resten lagen, bedroeg het sneeuwdek vanochtend 24 en in Kevo 20 centimeter. In Noors Lapland is de sneeuwsituatie vergelijkbaar met een jaar geleden. Kautokeino had vanochtend 10 cm, op 14 mei 2006 lag daar 21 centimeter. De laatste dagen is het overigens te koud in Lapland. Op veel plaatsen schommelt de gemiddelde etmaaltemperatuur rond het vriespunt.

    bron



    VT 4 POSTOJOKI 21:07

    [ Bericht 9% gewijzigd door #ANONIEM op 14-05-2007 21:12:44 ]
      Moderator zaterdag 19 mei 2007 @ 18:45:49 #125
    8781 crew  Frutsel
    pi_49547667
    Reuzengolven slaan tegen kust Sumatra (RTL)

    JAKARTA (ANP) - De westkust van het Indonesische eiland Sumatra wordt geteisterd door meters hoge golven. Meer dan 1200 kustbewoners zijn het binnenland in gevlucht volgens Setio Sutarto van de rampenbestrijding zaterdag.
    Honderden woningen zijn beschadigd en tal van woningen en visserschepen zijn volkomen verwoest in dezelfde streek die vrijwel van de kaart werd geveegd door de tsunami van december 2004.

    Twaalf provincies op Sumatra zijn getroffen door de al dagen aanhoudende golfslag. Die wordt opgestuwd door de harde moesson(-wind). De Indonesische meteorologische dienst vreest dat dit type noodweer nog enkele dagen aanhoudt
    pi_49633241
    VS tegen urgente klimaatonderhandelingen

    Uitgegeven: 21 mei 2007 20:27


    LONDEN - De Verenigde Staten willen niet dat in het slotdocument van de G8-top volgende maand een oproep wordt opgenomen voor dringende gesprekken over het broeikaseffect.

    Dit blijkt uit documenten waarin het persbureau Reuters inzage heeft gehad.


    Washington wil geen oproep tot een VN-conferentie in Bali in december, waar andere landen willen onderhandelen over een opvolger van het Kyoto-Protocol dat in 2012 afloopt.

    De G8-top wordt van 6 tot 8 juni in Duitsland gehouden.

    (c) ANP

    [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 22-05-2007 07:45:06 ]
      Moderator woensdag 23 mei 2007 @ 01:00:28 #127
    8781 crew  Frutsel
    pi_49671594
    20 doden in Zuid Afrika door kou (Trouw)

    JOHANNESBURG (ANP) - In Zuid-Afrika zijn dinsdag zeker twintig mensen om het leven gekomen door een plotseling, vervroegd begin van de winter. Dit hebben de autoriteiten laten weten. Het land wordt geteisterd door vrieskou, sneeuw en ijzel.
    Bergpassen moesten worden afgesloten. In sloppenwijken braken branden uit toen daklozen en armen vuurtjes stookten om zich warm te houden.
      Moderator woensdag 23 mei 2007 @ 01:07:16 #128
    8781 crew  Frutsel
    pi_49671729
    Fires in Georgia and Florida

    The Bugaboo Fire (called “Bugaboo Scrub” in Georgia and “Florida Bugaboo” in Florida) marched across the Okefenokee Swamp and adjacent land, including pine plantations and state parks, in Georgia and Florida in May 2007. As of May 20, the Southern Area Coordination Center estimated the size of the affected area as more than 287,000 acres (1,161 square kilometers). A lightning strike started the blaze on Bugaboo Scrub Island in the Okefenokee Swamp in southeastern Georgia on May 5, and the fire engulfed thousands of acres a day as it spread south into Florida.

    This pair of images from the Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Terra satellite shows the fire on Sunday, May 20, at 12:20 p.m. The top image is a photo-like view of the area, while the bottom image has been enhanced with shortwave- and near-infrared light detected by MODIS to highlight the burned area, which appears brick red. Vegetation appears bright green, and water appears dark blue. Places where MODIS detected actively burning fires are outlined in red.

    Fires are not uncommon in the peat-rich swamps of the southeastern United States. The Okefenokee Swamp harbors diverse vegetation communities, from marshes to tree-covered islands. During times of drought, the thick layers of peat—dead vegetation that doesn’t decay because it is submerged in water—dry out and become extremely flammable, as do the marsh grasses and scrub vegetation. Southern pine trees add to the flammability. In May 2007, southeastern Georgia and northern Florida were experiencing extreme drought, according to the U.S. Drought Monitor, which increased the risk that any fires that did start this season would become large and out-of-control.

    pi_49702260
    'Klimaatverandering bedreigt Waddenzee'
    quote:
    DEN HOORN - De klimaatverandering is een zeer grote bedreiging voor de Waddenzee. Dat stelde directeur Hidde van Kersen woensdag bij het Nederlandse Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in het Texelse Den Hoorn.


    De Waddenvereniging presenteerde op Texel verschillende activiteiten om de gevolgen van de klimaatverandering voor de Waddenzee onder de aandacht te brengen. Onder de naam 'Groeten van de warme wadden' lanceerde klimaatonderzoeker Pier Vellinga een website en een e-mailcampagne. In de komende weken onthult de Waddenvereniging nog meer initiatieven.

    Hoogleraar en NIOZ-voorzitter Vellinga stuurde woensdag bij wijze van aftrap e-mails naar minister Jacqueline Cramer (VROM) en de commissarissen van de koningin Ed Nijpels (Friesland) en Hans Alders (Groningen). In de e-mails wordt naar de speciale website verwezen en de Waddenvereniging hoopt op een kettingreactie doordat mensen de e-mails doorsturen. Op de website staat onder meer hoe we ons kunnen voorbereiden op een veranderend klimaat.

    ,,Nergens anders in ons land zijn nu al alle gevolgen van klimaatverandering merkbaar'', aldus Van Kersen. In de Waddenzee zou dat al wel zo zijn. ,,Zeespiegelrijzing, stijging van de watertemperatuur, meer verschil tussen hoog- en laagwater, verzuring van de zee, extremen in de afvoer van zoetwater, verdroging, toename van stormen en veranderingen in de heersende windrichting'', zo geeft de directeur als voorbeelden.
    Is er een toename van stormen dan?
      Moderator donderdag 24 mei 2007 @ 08:46:53 #130
    8781 crew  Frutsel
    pi_49713494


    Noodweer treft Spanje


    MADRID (ANP) - Uitzonderlijk hevige regen in en ten zuidoosten van de Spaanse hoofdstad Madrid heeft wegen en spoorwegen overspoeld. Het treinverkeer tussen Madrid en het zuidoosten en oosten van het land kwam door de overstromingen dinsdagavond en in de nacht van dinsdag op woensdag stil te liggen.
    Dit meldden webpagina's van Spaanse dagbladen. In de Spaanse hoofdstad zelf kwam het water ook met bakken naar beneden, met dertig liter water per uur per vierkante meter, aldus een zegsman van de Spaanse Bescherming Bevolking. Tal van plaatsen kampten met overstromingen.

    In het spitsuur van woensdagmorgen hinderde het regenwater nog steeds het verkeer. In de stad waren er in drie uur tijd meer dan zeventig verkeersongelukken wat ruim zeven keer het normale aantal is. Buiten Madrid waren een aantal belangrijke verbindingen versperd door water of door verongelukte voertuigen.
      Moderator vrijdag 25 mei 2007 @ 09:37:34 #131
    8781 crew  Frutsel
    pi_49752968
    Doden door noodweer China

    AMSTERDAM - Door noodweer veroorzaakte overstromingen en modderstromen hebben woensdag en donderdag in het zuidwesten van China aan zeker 21 mensen het leven gekost. Nog eens elf mensen worden vermist, zo meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. Meer dan 110.000 bewoners van de stad Chongqing zijn geëvacueerd uit hun huizen. In de stad vielen tien doden, onder andere door blikseminslagen.
    pi_49776515
    Winter treft Zuid-Afrika

    Een scherp koufront heeft afgelopen week in Zuid-Afrika voor flinke verschillen gezorgd. De oostelijke helft van het land was heet, droog en winderig en in het westen vielen zware regenbuien, stormde het en daalde de temperatuur tot onder het nulpunt.

    Zaterdag kwam het koufront in het westen aan land en zondag volgde een tweede. De fronten lieten plaatselijk zo’n 50 tot 70 millimeter neerslag achter. In de bergen viel sneeuw en lag ijzel op de wegen. Op 21 mei was de temperatuur in het hele land (behalve het noorden) gedaald tot rond de 8 graden. In Frankfort in het binnenland daalde de temperatuur woensdag tot -8,2 graden.

    Voor de inwoners was dit behoorlijk koud. In de zomer is het hier zo’n 32 graden en de huidige vorst benaderde de absolute minima. Op verschillende plaatsten viel de stroom uit. Het elektriciteitsnet kon het stroomverbruik door elektrische kachels niet meer aan. Ondanks alle waarschuwingen van de weerdiensten waren de inwoners op veel plaatsen niet voorbereid op de grote koude. In totaal kwamen 20 mensen door de koude om het leven.

    vwk
      Moderator zaterdag 26 mei 2007 @ 09:52:26 #133
    8781 crew  Frutsel
    pi_49785696
    Mexico plant bomen tegen opwarming van de aarde

    MEXICO-STAD - In de strijd tegen de opwarming van de aarde heeft de Mexicaanse regering besloten bomen te planten. President Felipe Calderon beloofde dat zijn land dit jaar 250 miljoen bomen zal planten en het gebruik van oude bussen en vrachtwagens zal verbieden.


    „Het feit dat andere grote landen niet geneigd zijn verantwoordelijkheid te nemen en doorgaan met het beschadigen van het milieu, mag geen excuus zijn om onwetenheid te veinzen over onze eigen verantwoordelijkheden”, aldus het Mexicaanse staatshoofd op vrijdag.

    Volgens de plannen moeten alle bussen en vrachtwagens ouder dan tien jaar van de weg worden gehaald. Calderon wil daarnaast onder meer de energiewinning met windmolens vertienvoudigen. (Telegraaf)
      Moderator maandag 28 mei 2007 @ 20:25:46 #134
    8781 crew  Frutsel
    pi_49863757
    Doden bij overstromingen Griekenland

    In Griekenland zijn zaterdagavond ten minste zes wandelaars omgekomen die werden overvallen door de plotselinge overstroming van een rivier die zij overstaken. Twee mensen worden nog vermist. Dat heeft de Griekse politie zondag bekendgemaakt. De zes, vier vrouw en en twee mannen, hadden allen de Griekse nationaliteit.

    De groep van in totaal achttien wandelaars, onder wie twee gidsen, liep zaterdag langs de oever van de rivier de Lousios, aan de westkant van de Peloponnesos nabij het dorp Dimitsana, 180 kilometer ten zuidwesten van Athene. Toen zij de rivier over wilden steken, werden acht van hen door het plotseling opkomende water, een gevolg van hevige regenval, meegesleurd. Reddingswerkers zochten in het gebied nog naar de twee vermisten, een man en een vrouw. De groep was bezig met een driedaagse wandeltocht in de vallei van de Lousios, vanwege de mooie natuur een populaire bestemming voor avontuurlijke vakanties.


    Noodweer eist slachtoffers in Europa en het oosten van Turkije

    ANKARA/BERLIJN - Noodweer heeft op verscheidene plaatsen in Europa en in het oosten van Turkije in de Pinksterdagen aan meer dan twintig mensen het leven gekost.

    Hevige regens en overstromingen eisten meer dan tien mensenlevens in Turkije onder wie verscheidene kinderen, zo berichtten de Turkse autoriteiten.

    Een hevige storm voor de westkust van Bretagne kostte zondag aan twee duikers en een zeiler het leven.

    Bij het Italiaanse Udine, niet ver van de grens met Kroatië, kwam zaterdagavond een man om het leven als gevolg van een plaatselijke wervelstorm. In Griekenland werd als gevolg van noodweer een groep wandelaars vokkomen verrast door plotseling wassend water uit het riviertje de Kousios. Zes mensen uit de groep van achttien wandelaars overleefden de waterstroom niet. De plaatselijke justitie onderzoekt of gidsen zich schuldig hebben gemaakt aan dood door schuld.

    In het noorden van Bosnië zijn twee kinderen zondag omgekomen door blikseminslag. Drie bouwvakkers in het noordoosten van Duitsland die aan een windmolen werkten, verloren ook door de bliksem het leven. In de deelstaat Brandenburg zocht het drietal bescherming tegen het noodweer onder een landbouwvoertuig maar juist dat werd getroffen met fatale gevolgen voor hen.

    In verscheidene plaatsen in Duitsland veroorzaakte storm of hagel schade. In het Erzgebergte in de streek van Chemnitz (het zuiden van voormalig Oost-Duitsland) daalden enorme hagelstenen neer en in het Zwarte Woud en de Alpen sneeuwde het weer. In Moskou bood het weer maandag een ander uiterste: 32,7 graden Celsius, de warmste temperatuur ooit in Moskou gemeten op 28 mei. (Trouw/Telegraaf)
    pi_49868033
    Sneeuw in het Zwarte Woud, waterhozen in Nederland en 6 graden in Londen.

    Een rondje Europa op de tweede Pinksterdag laat een zeer gevarieerd beeld zien. In ons land trok vandaag een regengebied vanuit het zuidoosten binnen. Het leverde op veel plaatsen tussen 2 en 8 mm neerslag. Opvallend waren de meldingen van waterhozen die vanuit het noorden binnenkwamen.

    Elders in Europa zorgde een complex lagedrukgebied voor uitzonderlijke toestanden. Zo werd het in Londen in de regen niet warmer dan 6 graden!
    In het Zwarte Woud en Zwitserland viel op uitgebreide schaal sneeuw. We schrijven 28 mei 2007.

    Jan Visser
      maandag 28 mei 2007 @ 22:16:16 #136
    23267 Roel_Jewel
    Gobbledigook
      dinsdag 29 mei 2007 @ 22:52:33 #138
    89730 Drugshond
    De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
    pi_49908990
    Extreme hitte in Rusland

    Het is niet Madrid, het is niet Benidorm maar het is Moskou waar de temperaturen alle warmterecords breken. Deze maand mei is de warmste maand ooit van de afgelopen 120 jaar. Artsen adviseren om geen alcohol te drinken en licht te eten totdat het afkoelt.
    pi_49991070
    Kaart met 'hotspots' zeespiegelstijging

    Het World Resources Institute (WRI) heeft in kaart gebracht welke gebieden in de hele wereld onder water komen te staan als de zeespiegel stijgt. De inventarisatie is gebeurd met behulp van gegevens van NASA.

    Op de kaart is te zien waar de klimaatverandering en de verwachte zeespiegelstijging het hardst toeslaat. Bezoekers van de site kunnen de mate van zeespiegelstijging (het aantal meters) zelf instellen en kijken welke gebieden dan onder water komen te staan. Het blijkt dat een groot deel van Nederland in de 'gevarenzone' ligt.

    website: flood.firetree.net
    pi_50106961
    Kou Zuid-Amerika

    Het is bijzonder koud in delen van Zuid-Amerika met temperaturen op grote schaal tot onder het vriespunt. Vooral Peru werd getroffen. De kou heeft tientallen levens geëist, met name kleine kinderen die door koolmonoxidevergiftiging om het leven kwamen. Peru en Argentinië werden het meest getroffen.

    Met name in de bergen was het extreem met strenge kou en temperaturen die tot –27 graden kwamen. Maar ook in het laagland vroor het, in Argentinië tot plaatselijk –11 graden. De kou is nog niet voorbij, de komende dagen worden nog lagere temperaturen verwacht.

    pi_50109194
    Zuid-China getroffen: 300 mm in enkele uren

    Afgelopen weekend is het zuiden van China getroffen door overstromingen. Tussen donderdagavond en zondagavond werden 59 plaatsen blank gezet en is er voor miljoenen schade aangericht aan gewassen.

    Volgens de BBC viel er in Xiangtan City 300 millimeter regen in drie uur tijd. Hierdoor zakten 800 huizen in elkaar. De meeste neerslag in één uur tijd staat op naam van Shangdi in eveneens China. Op 3 juni 1975 viel hier 401 millimeter neerslag in één uur.
    pi_50144362
    Bliksem doodt vijf man in een klap

    PEKING - Een bliksemflits in China heeft in een sloppenwijk in de stad Luoding in een klap vijf mensen gedood. Dat heeft het persbureau Xinhua dinsdag bericht.

    De bliksem sloeg in een hut, waarin zich acht arbeiders bevonden. Vijf van hen werden getroffen en overleden korte tijd later.

    Vorige maand kwamen in Zuidwest-China zeven kinderen om toen de bliksem een schooltje trof. Vorig jaar werden in China bijna 720 mensen door de bliksem gedood.
    pi_50285781
    Doden door noodweer in Australië

    Bij zware buien in het Australische New South Wales zijn zes mensen om het leven gekomen. De meeste doden vielen toen een auto in een rivier terechtkwam.

    De auto met vijf inzittenden reed over een snelweg, toen door de regenval een deel van de snelweg wegspoelde. De bestuurder had dit te laat in de gaten en verdween in het ontstane gat.

    Het noodweer zorgde in de regio voor 7500 hulpaanvragen bij politie en brandweer. 200.000 huishoudens raakten tijdelijk verstoken van elektriciteit. In een groot gebied langs de oostkust viel meer dan 100 millimeter neerslag. Het weerstation te Nobbys Head meldde 210 millimeter.
    pi_50313999
    Winterinval in Nieuw-Zeeland

    Delen van Nieuw Zeeland hebben te maken met een forse winterinval. Storm en sneeuw zorgde vrijdag voor ontregeling van delen van het land. In het zuiden zou plaatselijk 15 centimeter sneeuw zijn gevallen. Door de sneeuw viel in zo’n 140 huishoudens de elektriciteit uit. De draden knapten af onder het gewicht van de sneeuw.
    pi_50318959
    Het is anders gewoon juni in Nieuw-Zeeland Te onspecifiek nieuws voorts.
    pi_50426819
    Zwaar onweer treft Belfast

    Noord-Ierland is dinsdag getroffen door zware onweersbuien. Daarbij zijn op uitgebreide schaal overstromingen ontstaan.

    In de middag tussen 13.30 en 15.00 uur werd de regio van Belfast getroffen door wat sommigen omschrijven als de “zwaarste onweersbui sinds mensenheugenis". Na afloop stond het regenwater 25 centimeter hoog in de straat. De hoogste neerslagsom die werd gemeld bedroeg 53,4 millimeter. De chaos door overstromingen hield enkele uren aan.

    Onweer komt in Noord-Ierland op zo’n 5 tot 6 dagen per jaar voor. Vaak gaat het dan nog om een enkele klap tijdens een actieve bui in de winter. Zie ook dit kaartje met de verdeling van onweer over Europa.
      zaterdag 16 juni 2007 @ 12:25:28 #147
    23267 Roel_Jewel
    Gobbledigook
    pi_50516053
    BBC News:
    quote:
    Showers continue after flooding

    Parts of England and Wales are likely to continue to be hit by heavy showers after Friday's flooding. More than 30 flood warnings - one of them severe - are in force, although Met Office severe weather warnings were taken down at 0700BST. A 17-year-old soldier who was swept away while on an exercise in North Yorkshire remains missing.

    The emergency services received hundreds of calls with people trapped inside cars and homes by flash floods. Some areas saw their average monthly rainfall come down in just 24 hours.

    'Extreme danger'

    Flood warnings remain in place in the Environment Agency's Anglian, Midlands, north-east England, north-west England, Thames and Wales areas. A severe flood warning - indicating "extreme danger to life and property" - is in place for parts of the River Don. BBC weather forecaster Alex Deacon said there would be a respite from the heavy rain during Saturday morning, but showers would develop. "The difference today is that the rain's not going to be as widespread, it will be showers and it will be more hit and miss," he said.

    Severe weather warnings were likely to be reinstated in the afternoon as showers developed into thunderstorms, Mr Deacon added. There would be heavy downpours in Wales and south-west England in the morning which could die out later. And there would be outbreaks of rain in Northern Ireland while Scotland would also see wet weather. In central and eastern England there would be persistent showers throughout the day as well as the risk of hail and thunder.

    On Friday, a 17-year-old soldier went missing after falling in a river during a march near Catterick Garrison in North Yorkshire. He was one of three soldiers who fell into Risedale Beck - the other two were rescued by RAF helicopters.

    Heavy rainfall early on Friday morning caused havoc, with 100 people being trapped by flood water at a factory in Sutton Coldfield in the West Midlands, and 200 homes deluged in the Aston area of Birmingham. Mid and West Wales Fire Service said they had been called to a number of flooded homes - the worst-affected areas being Borth, Lampeter and Aberteifi.

    There were several road accidents, one in which a 57-year-old man from Gloucester broke his leg after his car hit surface water and overturned on the M42 in Warwickshire. In Sheffield and Barnsley 14 schools were closed and a nursing home in Sheffield was evacuated. In the Chapeltown area of Sheffield, a 14-year-old boy had to be pulled from a swollen river.

    Very heavy rain hit Yorkshire and the Midlands throughout Friday. The dark blue and light green areas show the largest downpours.
    pi_50550566
    6100 Vrachtwagens vast door sneeuw

    BUENOS AIRES - Door hevige sneeuwval in het Andesgebergte zitten maar liefst 6100 vrachtwagens vast bij de grens tussen Argentinië en Chili.

    Dit is zaterdag van officiële Argentijnse bron vernomen. De Christus de Verlosserpas, die een hoogte van 3800 meter bereikt, is al vier dagen voor zwaar vrachtverkeer gesloten. Zaterdag hield de sneeuwstorm nog aan.

    De bergpas is een belangrijke vervoersroute voor de export uit Argentinië en Brazilië en voor importgoederen uit Azië die via Chileense havens Zuid-Amerika binnenkomen.
      Moderator donderdag 21 juni 2007 @ 08:37:36 #149
    8781 crew  Frutsel
    pi_50681077
    Extreme hitte in deel Europa

    ATHENE (ANP) - Het zuiden en zuidoosten van Europa krijgt de komende dagen te maken met extreme hitte. In landen als Griekenland, Bulgarije, Roemenië en Italië kan het kwik in het weekeinde oplopen tot boven de 40 graden Celsius, meldden Europese weerdiensten woensdag.
    In Griekenland, waar de temperatuur nu al rond de 35 graden ligt, wordt de extreemste hitte verwacht. In het midden van het land houdt men rekeningn met temperaturen van 42 tot 44 graden. De Griekse autoriteiten hebben de bevolking opgeroepen de airconditioning en andere stroomvretende apparatuur niet te gebruiken, om te voorkomen dat door een plotselinge stijging van het elektriciteitgebruik op grote schaal de stroom uitvalt.
      donderdag 21 juni 2007 @ 23:56:13 #150
    137676 TommyGun
    Stik er maar in!
    pi_50712397
    quote:
    Op donderdag 21 juni 2007 08:37 schreef Frutsel het volgende:
    Extreme hitte in deel Europa

    ATHENE (ANP) - Het zuiden en zuidoosten van Europa krijgt de komende dagen te maken met extreme hitte. In landen als Griekenland, Bulgarije, Roemenië en Italië kan het kwik in het weekeinde oplopen tot boven de 40 graden Celsius, meldden Europese weerdiensten woensdag.
    In Griekenland, waar de temperatuur nu al rond de 35 graden ligt, wordt de extreemste hitte verwacht. In het midden van het land houdt men rekeningn met temperaturen van 42 tot 44 graden. De Griekse autoriteiten hebben de bevolking opgeroepen de airconditioning en andere stroomvretende apparatuur niet te gebruiken, om te voorkomen dat door een plotselinge stijging van het elektriciteitgebruik op grote schaal de stroom uitvalt.
    Extreem
      vrijdag 22 juni 2007 @ 16:34:40 #151
    183620 sn7475
    "Nunc aut Nunquam"
    pi_50733467
    Poeh.dat is wel heel erg allemaal
      zaterdag 23 juni 2007 @ 23:10:45 #152
    23267 Roel_Jewel
    Gobbledigook
    pi_50773458
    http://www.nu.nl/news/112(...)eer_in_Pakistan.html :
    quote:
    Tientallen doden door noodweer in Pakistan

    KARACHI - Noodweer en overstromingen hebben dit weekeinde in het zuiden van Pakistan aan zeker 45 mensen het leven gekost. Dat heeft de Britse omroep BBC gemeld.

    Volgens hulpverleners vielen er veel doden door daken die instortte en door elektrocutie als gevolg van losgeslagen stroomkabels. Meer dan 56.000 mensen zijn dakloos geraakt.

    Karachi

    De grootste problemen deden zich voor in de metropool Karachi. Hele wijken zitten er zonder stroom en het verkeer is volledig vastgelopen door wateroverlast. Volgens de meteorologische dienst zullen de zware regens nog het hele weekeinde aanhouden.

    Dodental

    Het dodental zal volgens de autoriteiten nog zeker oplopen. Op zee worden nog talrijke vissers vermist en sommige getroffen gebieden zijn tot dusver nog onbereikbaar voor reddingswerkers. In enkele dorpen hebben mensen een hele nacht doorgebracht op het dak van hun huis wegens het wassende water.
      zondag 24 juni 2007 @ 15:10:23 #153
    23267 Roel_Jewel
    Gobbledigook
    pi_50787967


    http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/6233868.stm :
    quote:
    Storms in Karachi kill 228 people

    Torrential rains and gale-force winds have led to the deaths of 228 people in the Pakistani city of Karachi. Forty-three people were killed by the storms on Saturday, while the bodies of another 185 were recovered on Sunday, a health official said.

    Dozens of people are said to have been injured as heavy winds brought down power lines and uprooted trees. Karachi residents were already suffering from power cuts which have led to riots in the city.

    Aid workers say the combination of flooded roads and fallen power cables have caused the largest number of fatalities, the BBC's Shoaib Hasan says.

    Hospital 'emergency'
    Residents said that within minutes of the storm breaking Karachi's main road, Shahra-e-Faisal, was blocked by fallen debris, leading to accidents and traffic jams. This caused many of the initial fatalities. The rain flooded much of the city and many shanty town homes were washed away, our correspondent says. Other deaths were caused by roofs or walls collapsing from the rain.

    "We have declared an emergency at all government hospitals and cancelled the vacations and leave of doctors and paramedics," AFP news agency quoted Syed Sardar Ahmed, health minister for Sindh province, as saying. The storms came after summer temperatures touched 40C in Karachi.












    .
      Moderator dinsdag 26 juni 2007 @ 12:07:05 #154
    8781 crew  Frutsel
    pi_50852993
    Noodweer Groot-Brittannië: drie doden

    Noodweer heeft in Groot-Brittannië het leven gekost aan zeker drie mensen.

    Oversteken
    Hulpdiensten zijn uren bezig geweest gestrande mensen uit overstroomde gebieden te redden. Een man verdronk toen hij klem bleef zitten bij het ontstoppen van een afvoerpijp. Een bejaarde man overleed nadat hij was overvallen door het water tijdens het oversteken van een straat.

    Meegesleurd
    In Sheffield werd het lichaam van een 13-jarige jongen gevonden die in een rivier was meegesleurd. In de omgeving van de havenstad Hull is de noodtoestand uitgeroepen. De weerkamer van Groot-Brittannië waarschuwt dat er plaatselijk nog meer extreme hoeveelheden regen kunnen vallen. (RTL)
      Moderator woensdag 27 juni 2007 @ 12:06:06 #155
    8781 crew  Frutsel
    pi_50893502
    Eerste grote bosbrand van het seizoen in Frankrijk

    LE MUY - De eerste grote bosbrand van het seizoen heeft zich in Frankrijk voorgedaan. De vuurzee die 500 hectare bos verwoestte, zou inmiddels onder controle zijn, meldde de Franse brandweer woensdag.

    Wel moesten uit voorzorg circa duizend toeristen van campings in Roquebrune-sur-Argens worden geëvacueerd. Tientallen campinggasten werden ondergebracht in openbare gebouwen in de kustplaats. De helft van hen zou uit Nederland en Duitsland komen.

    De brandweer rukte met groot materieel uit. Zeshonderd brandweerlieden en 150 wagens werden ingezet.
      Moderator donderdag 28 juni 2007 @ 12:40:39 #156
    8781 crew  Frutsel
    pi_50933977
    43 doden door Onweer in China

    Het onweer in het oosten van China heeft in vijf dagen tijd zeker 43 mensen van het leven beroofd. Al dagen teisteren zware onweerscomplexen de provincies Zhejiang en Jiangxi. Sinds zaterdag zijn er in de provincie Jiangxi 29 mensen om het leven gekomen, doordat ze getroffen zijn door de bliksem.

    Het gaat vooral om boeren die tijdens het onweer op het veld aan het werk waren. De meteorologen hebben meer onweersbuien voorspeld in het oosten en zuiden van China. Overstromingen, aardverschuivingen en andere gevolgen van het zware weer hebben in het zuiden van China al meer dan 150 mensen het leven gekost en de schade door het weer loopt op tot in de miljoenen.
    pi_50954268
    Windenergie sinds 2001 verdrievoudigd

    De productie van energie met windmolens in Nederland is sinds 2001 verdrievoudigd. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

    De jaarlijkse groei van het aantal windmolens nam wel af, maar de capaciteit per molen groeide. Eind 2006 stonden er 1828 windturbines op het land en in zee.

    In 2001 produceerden de molens bij elkaar 500 megawatt. In 2006 was dat toegenomen tot 1500 megawatt. In 1995 werden in Nederland met 350 exemplaren de meeste molens in een jaar in gebruik genomen. Dat was in 2006 afgenomen tot ruim honderd. Het gemiddelde vermogen van de molens nam toe van bijna 0,75 megawatt naar 2 megawatt.

    De meeste windmolens staan volgens de cijfers van CBS in de provincie Flevoland. Deze zijn goed voor 38 procent van de geproduceerde windenergie. Verder staan vooral turbines in de kustprovincies. Een belangrijke impuls kwam eind 2006 toen de 36 molens van het park in zee bij Egmond in gebruik werden genomen. Deze leveren 7 procent van de windenergie in ons land.

    In Europa wordt verreweg de meeste windenergie geproduceerd in Duitsland: ruim 20.000 megawatt. De oosterburen wekken meer windenergie op dan heel Noord-Amerika. In het overzicht van het CBS levert Nederland meer dan landen als Zweden, Ierland, Griekenland en Oostenrijk. Ons land wordt, behalve door Duitsland, afgetroefd door Spanje, Denemarken, Italië, Groot-Brittannië, Portugal en nog net door Frankrijk.

    Bron:
    pi_51156684
    14 doden door tornado China

    Een tornado heeft dinsdag in China aan veertien mensen het leven gekost. Ongeveer 146 mensen raakten gewond, toen achthonderd huizen in de provincies Jiangsu en Anhui werden vernield. Volgens de autoriteiten van de stad Gaoyou is sprake van de ergste tornado in vijftig jaar.

    VWK
    pi_51190493
    Kleine aardverschuiving door regenval

    BERG EN DAL - Een 59-jarige automobilist uit Nijmegen is donderdag meegesleurd in een modderlawine, die ontstond door een kleine aardverschuiving in Berg en Dal. De man kon volgens de politie ongedeerd zijn auto verlaten.

    Door hevige regenval was de grond in het dorp onder de rook van Nijmegen drassig geworden. De heuvelachtige weg waar de man reed heeft is aan weerskanten begrensd door een hoge aarden wal. Die ging door de watervloed plotseling schuiven en sleurde de auto van de Nijmegenaar mee.


    Politie en gemeente hebben de weg afgezet. Een grondverzetbedrijf maakte de weg met een shovel schoon. Volgens de politie moesten er 22 vrachtwagens met modder afgevoerd worden om de weg weer schoon te maken.

    Nu.nl
    pi_51219614
    52,8 graden in Death Valley

    Donderdag is de temperatuur in Death Valley gestegen tot 52,8 graden. Er was vooraf enige hoop dat het nationale record eraan zou gaan. Maar de 56,7 (134 Fahrenheit) werd geen moment bedreigd.

    In de stedelijke bebouwing was het een stuk koeler dan het laag gelegen Death Valley. In zowel Las Vegas, Phoenix als Palm Springs steeg de temperatuur tot 46,7 graden. Elders aan de westkust werd het 41 graden.

    VWK

    46,7 graden... een stuk koeler ja.
    pi_51219690
    Aarde is een stukje kleiner dan gedacht

    Dat blijkt uit nauwgezet Duits onderzoek.
    Wetenschappers uit Bonn stelden vast dat de diameter van onze planeet vijf millimeter kleiner is dan bleek tijdens een vorige officiële meting vijf jaar geleden.

    Groot wetenschappelijk belang
    Volgens een van de vorsers is het gemeten verschil wetenschappelijk van belang. Satellieten die onder meer klimaatveranderingen registreren, moeten tot op de millimeter juist worden afgesteld, omdat ze anders bijvoorbeeld de stijging van de zeespiegel onjuist kunnen berekenen.

    Voor de liefhebbers: de diameter is 12.756,274 kilometer.

    Planet

    [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 07-07-2007 00:07:39 ]
    pi_51314369
    In Buenos Aires heeft het voor het eerst sinds 1918 gesneeuwd. Duizenden Argentijnen gingen ervoor de straat op. Volgens het Argentijnse weerbureau is het in het land in veertig jaar niet zo koud geweest.

    NOS
      Moderator dinsdag 10 juli 2007 @ 10:42:55 #163
    8781 crew  Frutsel
    pi_51317615
    Volgens mij is dit het Aloa - Frutsel SC topic
    pi_51331935
    quote:
    Op dinsdag 10 juli 2007 10:42 schreef Frutsel het volgende:
    Volgens mij is dit het Aloa - Frutsel SC topic
    Daar lijkt het wel op ja
    pi_51332040
    Nu niet meer
    pi_51332051
    Oh zal ik ook nog eens iets off-topics zeggen: geweldig lijkt het me dat je na 82 jaar voor het eerst sneeuw ziet

    edit: oh dat staat niet in het nieuwsbericht. Maar elders wel, dat een vrouw van 82 nog nooit sneeuw had gezien
    pi_51333228
    quote:
    Op dinsdag 10 juli 2007 18:09 schreef ItaloDancer het volgende:
    Nu niet meer
    Helaas.


    Van de website van Jan Visser
    quote:
    De winter slaat de laatste tijd hard regionaal hard toe op het Zuidelijk Halfrond. Vanochtend waren er berichten over de eerste sneeuwval sinds 1918 in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, elders in dit Zuid-Amerikaanse land zijn temperaturen gemeten tot -20º: zo koud is het er (volgens persberichten!) niet meer geweest in 40 jaar. In Peru kwamen in streken (plaatsen) als Puno, Apurimac, Ancash en Cusco eveneens temperaturen tot rond -20 graden voor. Vanwege de kou daar zijn maar liefst 55 jonge kinderen om het leven gekomen. Verder komen er steeds weer nieuwe berichten over winterweer uit Australië en Nieuw-Zeeland. Tasmanië beleefde zelfs één van de koudste junimaanden ooit. Zou de kou op het Zuidelijk Halfrond niet een teken aan de wand zijn voor ons? Ik heb in ieder geval het gevoel (hard maken kan ik het niet) dat het Noordelijk Halfrond tijdens het koude seizoen van 2007-2008 ook met (veel) meer (vries)kou te maken gaat krijgen dan de laatste jaren het geval is geweest.
    pi_51357890
    Tijdelijk winter in de Alpen

    De ANWB meldt dat in Oostenrijk en Zwitserland maandag sneeuwval is gemeld boven de 1600 meter. Automobilisten kregen een waarschuwing voor gladheid op wegen.

    In Oostenrijk werd zelfs zware sneeuwval gemeld op enkele wegen. De situatie is inmiddels grotendeels genormaliseerd. Na de sneeuw van maandag liggen er momenteel op veel bergpassen in Zwitserland boven de 1600 meter nog sneeuwresten. Ook hier is de situatie genormaliseerd. De Pillonpas is nog wel gesloten voor verkeer.


    VWK

    Is dit vroeg of laat.
    pi_51358406
    quote:
    Op woensdag 11 juli 2007 13:13 schreef aloa het volgende:
    Tijdelijk winter in de Alpen

    De ANWB meldt dat in Oostenrijk en Zwitserland maandag sneeuwval is gemeld boven de 1600 meter. Automobilisten kregen een waarschuwing voor gladheid op wegen.

    In Oostenrijk werd zelfs zware sneeuwval gemeld op enkele wegen. De situatie is inmiddels grotendeels genormaliseerd. Na de sneeuw van maandag liggen er momenteel op veel bergpassen in Zwitserland boven de 1600 meter nog sneeuwresten. Ook hier is de situatie genormaliseerd. De Pillonpas is nog wel gesloten voor verkeer.


    VWK

    Is dit vroeg of laat.
    allebij
    Love is a difficult thing, but you can not without it!
    pi_51375968
    Hitte in Italië (87 branden)

    De hitte en droogte in Italië heeft inmiddels voor bos- en bermbranden gezorgd. Langs de spoorweg van Rome naar Ancona rijden geen treinen doordat er over een lengte van acht kilometer meerdere branden voorkomen. De brandweer en boswachter zijn bezig de branden te blussen met behulp van helikopters en vliegtuigen. De branden zijn waarschijnlijk veroorzaakt door vonkende remmen van een trein.

    In het zuiden van het land hebben boswachters 87 brandhaarden geteld in Campania en Calabria.

    Tijdens de hittegolf afgelopen maand in Italië werden temperaturen bereikt tot 45 graden Celsius. Tientallen bossen in Sicilië en Zuid-Italië zijn in vlammen opgegaan.

    Weeronline
      † In Memoriam † woensdag 11 juli 2007 @ 21:56:00 #171
    21290 NorthernStar
    Insurgent
    pi_51376325
    quote:
    Op dinsdag 10 juli 2007 10:42 schreef Frutsel het volgende:
    Volgens mij is dit het Aloa - Frutsel SC topic
    Lurktopic

    Ik las deze vandaag

    Garlic 'may cut cow flatulence'

    Onze koeien ruften nogal veel en omdat we veel koeien hebben stoten ze gezamenlijk nogal wat methaan de atmosfeer in.

    "Methane is over 20 times more effective (!!) in trapping heat in the atmosphere than carbon dioxide (CO2)"

    De koeien Al Gore! De koeien!

    Van knoflook gaan ze de helft minder scheten laten. Nu moet men alleen nog onderzoeken of de knoflook ook te proeven zal zijn in de melk of het vlees.

    pi_51378763
    quote:
    Op dinsdag 10 juli 2007 18:09 schreef ItaloDancer het volgende:
    Oh zal ik ook nog eens iets off-topics zeggen: geweldig lijkt het me dat je na 82 jaar voor het eerst sneeuw ziet

    edit: oh dat staat niet in het nieuwsbericht. Maar elders wel, dat een vrouw van 82 nog nooit sneeuw had gezien
    Hmmm ik lees dit nu terug. Ipv off-topics bedoel ik natuurlijk ON-TOPICS... het is hartstikke on-topic
      Moderator donderdag 12 juli 2007 @ 08:57:55 #173
    8781 crew  Frutsel
    pi_51385259
    Tientallen doden bij overstromingen in Sudan (Nieuws.nl)

    (Novum/AP) - Zware regenval en overstromingen in Midden- en Oost-Sudan hebben aan meer dan dertig mensen het leven gekost. Duizenden huizen zijn weggespoeld, 4.680 alleen al in Khartoum. In de hoofdstad komen de Witte en Blauwe Nijl samen en omdat het voorlopig blijft regenen is de kans groot dat die zullen overstromen en hele wijken onder water zetten.

    Behalve de doden zijn er honderden gewonden en vermisten. De politie en het leger werden dinsdag naar een gebied even ten oosten van Khartoum gestuurd, waar honderden mensen door de overstromingen vast waren komen te zitten, terwijl al hun bezittingen waren weggespoeld. Inmiddels zijn de meeste mensen gevlucht en staat het hele gebied onder water, zei een minister.

    Verschillende bureaus van de Verenigde Naties en andere hulpverleningsinstanties zeiden noodhulp naar de getroffen gebieden te hebben gestuurd.
    pi_51387409


    Lekker neerslagsignaal
    pi_51477042
    Winter 2007/2008 wordt warmer dan gemiddeld

    De Engelse weerdienst heeft aan de hand van de NAO-parameters, haar eerste voorzichtige winterverwachting gegeven. Deze verwachting is een indicatie.

    Voor de komende winter wordt een winter verwacht die minder zacht is dan de afgelopen winter. De hoeveelheid neerslag zal op normaal niveau liggen. De winter lijkt wel warmer dan gemiddeld te worden.

    De winterverwachting is gebaseerd op de NAO. Is deze positief zoals afgelopen winter, dan overheerst de westelijke stroming. Is deze negatief, dan is de westelijk stroming zwakker en kan koude uit het noordoosten ons eerder bereiken. Voor komende winter is een NAO van -0,34 berekend.

    De afgelopen winter bedroeg de NAO ruim +1. De NAO zelf wordt berekend aan de hand van de zeewatertemperaturen zoals die in mei aan het oppervlak waren en de verwachting van het geopotentiele hoogte op 500 hPa. De Engelse weerdienst zegt zelf dat dit een eerste indicatie is. Uit het verleden bleek dat deze methode bij 66 procent van de winters klopte. In september komt ze met een gedetailleerde winterverwachting.


    bron



    [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 15-07-2007 00:02:34 ]
    pi_51586932
    Stormloop op spaarlampen

    Sinds Al Gore een jaar geleden met zijn film An Inconvenient Truth aandacht vroeg voor het klimaatprobleem, loopt het storm bij de fabrikanten van spaarlampen.

    Wereldwijd is Philips de grootste lampenfabrikant, met in Europa het Duitse Osram als belangrijkste concurrent. Verkoopcijfers geven de twee uit concurrentieoverwegingen niet. Osram bevestigt wel dat de zuinige lamp ’heel goed verkoopt’. Een woordvoerster van Philips is iets scheutiger: "In het afgelopen ’lichtseizoen’, van september tot en met maart, hebben wij 40 procent meer spaarlampen verkocht dan het jaar ervoor." Dat was nog voor alle publiciteit rond Live Earth.

    Recentere cijfers mag Philips, een paar dagen voor bekendmaking van de halfjaarresultaten, niet verstrekken. Maar dat het goed gaat is zeker: "Onze fabrieken draaien op maximaal vermogen. We kunnen gewoon niet meer spaarlampen leveren dan we nu doen.” Een woordvoerder van supermarktketen Albert Heijn bevestigt dat er meer vraag is dan wat de fabrikanten aanbieden.

    De spaarlamp is misschien nog wel meer een succes in de Verenigde Staten dan in Europa. De website 18seconds.org houdt het bij: de teller staat er op ruim 64 miljoen, wat neer komt op één spaarlamp voor elke twee Amerikaanse huishoudens.

    Bron:

    Al Gore wordt gesponsord door Phillips
    pi_51617268
    Ook sneeuw in Brazilië

    Ook in Brazilië is het vorige week gaan sneeuwen. In Soledade in het zuiden van het land werd vorige week gedurende één uur sneeuw waargenomen. De sneeuw viel één dag na de sneeuw in het Argentijnse Buenos Aires en de koude in Uruguay, waar de temperatuur daalde tot -6,6 graden.

    De koude lucht zorgde voor vriestemperaturen in het hele zuiden. Ook aan de kust vroor het. Iets noorderlijker in de staat Parana werd in de heuvels ook sneeuw waargenomen. Het gaat hier om de eerste sneeuw sinds 1999. Sneeuw op deze hoogte (25 graden Zuiderbreedte), zou op het noordelijk halfrond overeenkomen met sneeuw in Saudi Arabië, Zuid-Florida of Westelijk Sahara/Maurentanië.

    vwk
    pi_51707093
    Dodental bliksem China nadert 300

    Het dodental door blikseminslag in China is dit jaar opgelopen tot 282. Volgens de laatste cijfers die op 20 juli bekend werden gemaakt, kwamen tussen 1 januari en 25 juni 200 mensen om het leven door de bliksem. De rest overleed de vier weken erna.

    De meeste mensen kwamen om het leven in de provincie Jiangxi. In deze oostelijke provincie kwamen 57 mensen om het leven door de bliksem.

    Het oppervlak van China is 231 maal groter dan dat van Nederland en het inwoneraantal is 80 maal meer. Als er in Nederland naar verhouding evenveel slachtoffers zouden zijn geweest dan zouden we nu ca. 4 doden te betreuren hebben.

    vwk
    pi_51714105
    Heavy rain floods Texas

    Storms dumped more than a foot of rain on parts of Texas on Saturday, stranding more than 170 passengers on an Amtrak train for hours and forcing rescue crews elsewhere to pull at least 50 people to safety.
    / ¦ ¦ / ¦ ¦
    pi_51714285
    Dode door noodweer in Duitsland

    HAMBURG - Hevig noodweer met zware regenval en hagel heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Duitsland aan zeker één mens het leven gekost. In het Beierse Poxdorf verdronk een 82-jarige vrouw in haar ondergelopen kelder.


    Tal van wegen liepen onder in de deelstaten Beieren en Thüringen. De snelweg A 73, waar het water 1,50 meter hoog stond, werd afgesloten.

    Hagelkorrels

    Op de snelweg A9 lagen de hagelkorrels zo hoog dat verkeer nog maar amper mogelijk was. Andere wegen werden gestremd wegens omgevallen bomen.

    Veel mensen werden ingesloten door het water en moesten door hulpverleners met boten uit hun huizen worden ontzet, aldus Duitse media.
    / ¦ ¦ / ¦ ¦
    pi_51870297
    Gletsjers Himalaya smelten sneller

    De globale opwarming laat de gletsjers in de Himalaya sneller smelten, dan tot nog toe werd gedacht. Daardoor dreigt tekort aan water voor miljoenen mensen. Dit blijkt uit Chinees onderzoek. De watertoevoer in grote rivieren als de Jantsekiang, Mekong, Gele Rivier, Indus en Ganges wordt op termijn fors minder.

    Bijzonder snel smelt het gletsjerijs op de berg Anemaqen, de oorsprong van de Gele Rivier, waarvan 130 miljoen Chinezen afhankelijk zijn. De ijsvlakte is in veertig jaar met 17 procent geslonken. Op de Mount Everest en gebieden in het midden en het noordelijke deel van de Himalaya zijn de gletsjers met 9 procent gekrompen. Het ijs in het gebied dat de bron vormt voor rivieren als de Yangtse, Mekong, Indus en Ganges is met 8 procent gekrompen.

    vwk
      Moderator donderdag 26 juli 2007 @ 22:59:51 #182
    8781 crew  Frutsel
    pi_51870801
    quote:
    Op donderdag 26 juli 2007 22:48 schreef aloa het volgende:
    Gletsjers Himalaya smelten sneller

    D'r is een speciaal gletsjer topic
    pi_51871263
    quote:
    Op donderdag 26 juli 2007 22:59 schreef Frutsel het volgende:

    [..]


    D'r is een speciaal gletsjer topic
    Daar staat het bericht nu ook
      vrijdag 27 juli 2007 @ 11:12:45 #184
    23267 Roel_Jewel
    Gobbledigook
    pi_51880976
    http://teletekst.nos.nl/tekst/120-01.html :
    quote:
    ` Tussen Vierhouten en Nunspeet zijn
    honderden oude bomen omgewaaid.Bij een
    hotel werden auto's bedolven en ook het
    hotel zelf raakte beschadigd.De politie
    raadt mensen af om het bos in te gaan.
    http://www.blikopnieuws.nl/bericht/54786 :
    quote:
    Windhoos velt honderden oude bomen

    Vierhouten - Donderdagavond heeft een windhoos enorme schade aangericht in Vierhouten. Honderden oude bomen, die langs de Nunspeterweg stonden, zijn omgewaaid. Bij hotel De Mallejan zijn auto's beschadigd geraakt door rondvliegende takken.

    Het hotel, dat in een bosrijkgebied ligt, kreeg het ook zwaar te verduren. Enkele ramen vlogen eruit en een boom waaide tegen het hotel aan. De schade is aanzienlijk. Niemand raakte gewond.

    http://www.destentor.nl/veluwenoord/article1692950.ece
    quote:
    Windhoos raast door Vierhouten

    Een krachtige windhoos heeft gisteravond een ravage aangericht in de buurt van hotel De Mallejan aan de Nunspeterweg in Vierhouten. Voor zover gisteravond bekend, vielen er geen gewonden.


    foto Bram van de Biezen

    Tegen een uur of negen trok de windhoos een verwoestend spoor door het bos. Ook het hotel werd getroffen door een ontwortelde boom. De tenten van een vlakbij gelegen camping bleven wonder boven wonder overeind, maar meerdere in de buurt geparkeerde auto's van campinggasten werden geplet. Politie en brandweer waren nog uren bezig om de Nunspeterweg weer vrij te maken en half omgewaaide bomen zoveel mogelijk weg te halen. De omvang van de schade is nog niet bekend.


    Meer foto's

    [ Bericht 29% gewijzigd door Roel_Jewel op 27-07-2007 11:19:42 ]
      Moderator vrijdag 27 juli 2007 @ 11:13:38 #185
    8781 crew  Frutsel
    pi_51881004
    Ja ik zag ergens een topic over nunspeet... volgens mij in NWS
    pi_51894905
    quote:
    Dat ziet er heftig uit.
    Op die laatste foto zie je gewoon het spoor van de windhoos lopen.
    pi_51924177
    Zware hagelbui zette Iers stadje onder water

    Na 1 harde donderklap ontlaadde zich een bui boven het Ierse stadje Mountrath in county Laois. De wereld leek te vergaan toen de hagel met geweld op de daken van de huizen kletterde. De hoeveelheid neerslag was zo groot dat de waterafvoeren het allemaal niet konden verwerken en in een mum van tijd stroomde het water door de huizen van de verbijsterde en totaal onvoorbereide inwoners. Het toch al zeer ongewone zomerweer bereikte daarmee in Ierland op donderdag 26 juli 2007 een nieuw dieptepunt.
    pi_52159564
    Tornado in Birma: 2 schoolkinderen dodelijk getroffen

    Op zaterdag 4 augustus in de rivierdelta van de Ayeyawady Rivier in Myanmar in Birma, stortte een schoolgebouw in doordat er een tornado overheen trok: twee kinderen in de school overleefden het niet en twee raakten gewond.

    Ongeveer 60 huizen en een aantal school- en overheidsgebouwen werden eveneens getroffen, met veel schade tot gevolg maar gelukkig verder geen persoonlijke ongelukken.

    vwk
    pi_52177623
    Extreem weer laat records sneuvelen

    GENEVE - Grote delen van de wereld hebben vanaf het begin van het jaar te maken gehad met extreme weersomstandigheden waaronder overstromingen, hittegolven, stormen en periodes van ongewone kou.

    Bovendien was de wereldwijde landtemperatuur tussen januari en april nog nooit zo hoog, maakte de Wereld Meteorologische Organisatie dinsdag in een verklaring bekend.

    Boven land was het in januari 1,89 graden en in april 1,37 graden warmer dan normaal. In Europa lagen de temperaturen in april gemiddeld zelfs vier graden Celsius boven het gemiddelde.

    Nederland

    Ook in Nederland sneuvelden dit voorjaar de records. Januari was de zachtste januarimaand ooit en april was warmer, zonniger en droger dan ooit tevoren, meldde het KNMI eerder.

    Overstromingen en hittegolven

    Op het lijstje van de WMO staan onder meer de ongewoon zware moessonregens in Zuid-Azië en de recente hevige regenval en overstromingen in Engeland. Zuid-Europa ging deze zomer gebukt onder ongewone hittegolven, terwijl in Zuid-Afrika en Argentinië extreem veel sneeuw viel.

    Natuurgeweld

    In juni werd voor het eerst een tropische cycloon waargenomen in de Arabische Zee. Het natuurgeweld eiste in Oman en Iran vijftig levens. Op de stranden van de Malediven en Indonesië richtten ongewoon hoge golven veel schade aan.

    Voorspellingen

    De weersextremen komen overeen met de voorspellingen die de klimaatcommissie IPCC van de Verenigde Naties dit voorjaar deed. Of dit najaar ook veel uitschieters zal laten zien is volgens WMO-wetenschapper Omar Baddour nog niet duidelijk. "Het is erg moeilijk om voorspellingen te doen over de rest van het jaar.''


    nu.nl
    pi_52204901
    Regen België...Plopsaland overstroomd

    Pretpark Plopsaland in de Vlaamse kustplaats De Panne is grotendeels overstroomd door hevige regenbuien. Het park blijft woensdag dicht.

    ,,De parkeerplaats staat onder water, evenals de winkels en de machinekamer'', zei directeur Steve Van den Kerkhof van Plopsaland. Personeel en brandweer gaan de hele dag water wegpompen. De directeur hoopt dat het park donderdag weer open kan.

    Het themapark Plopsaland, dat veel door Nederlanders wordt bezocht, is opgebouwd rondom het tv-figuurtje Kabouter Plop. In Hasselt en Coo zijn ook van zulke parken, opgezet door onder anderen Gert Verhulst (van Samson en Gert).

    Rondom Plopsaland kampen nog enkele dorpen met wateroverlast. Doordat buien bleven hangen, viel op sommige plaatsen 79 liter water per vierkante meter. Normaal valt dat in een hele maand.


    weeronline

    [ Bericht 42% gewijzigd door #ANONIEM op 08-08-2007 19:03:38 ]
    pi_52205961
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/6937459.stm
    quote:


    Storms lead to chaos in New York
    Torrential rain and heavy winds have caused havoc in the New York area, flooding subway and overground railway lines and delaying flights.
    Trees were uprooted, smashing into cars and blocking streets, roofs were torn off houses and power cuts reported.

    The storms led to tornado and flash flood warnings, but gave way later to hot, humid weather.

    A woman died when her car got stuck in an underpass and was hit from behind, city Mayor Michael Bloomberg said.

    Many workers stayed at home, as transport officials advised commuters to avoid the morning rush hour.

    Every subway line going into the central Manhattan area was subject to delays during the rush hour. Rail routes to the city from neighbouring New Jersey were also affected.

    Flights from John F Kennedy airport were delayed by up to an hour and a half, and from LaGuardia by about an hour.

    Temperatures were expected to rise above 38C (100F) during the day.
    pi_52219682
    http://www.nu.nl/news/118(...)nd_en_Duitsland.html
    quote:
    Wateroverlast in Zwitserland en Duitsland

    BERN - Zware regenval heeft in de nacht van woensdag op donderdag tot wateroverlast geleid in delen van Zwitserland en Duitsland. In Basel zetten de hulpdiensten zandzakken klaar, omdat ze er rekening mee houden dat de Rijn buiten zijn oevers treedt.

    Het Zwitserse persbureau SDA berichtte dat beken en rivieren buiten hun oevers zijn getreden. Tal van wegen zijn onbegaanbaar geworden. Vooral in het kanton Bern en in en rond Basel, Aargau en St. Gallen is de overlast groot. In het kanton Luzern raakte een man bij opruimwerkzaamheden zwaar gewond door een aangespoelde boom.



    In Duitsland ontstond na zware regenval wateroverlast in de deelstaten Baden-Württemberg, Sleeswijk-Holstein en Thüringen. Straten kwamen onder water te staan. De brandweerkorpsen kregen tientallen meldingen van ondergelopen kelders.
    pi_52236177
    quote:
    Hier nog een stuk erover
    quote:
    De grote regenval in Zwitserland

    De situatie in Zwitserland begint ernstige vormen aan te nemen. Tussen dinsdagochtend en woensdagavond is op meerdere plaatsen meer dan 100 mm gevallen: Rigi-Kulm kwam uit op 122mm: tussen dinsdagochtend en donderdagochtend viel er in Altenrhein 164, Zurich/Stadt 146 en Wadenswil 138 mm.

    De afvoer in de benedenloop van de Aare is niet eerder zo hoog geweest: ondanks het feit dat de bovenloop nu geen recordafvoer heeft en in de meren veel opgeslagen kon worden. Daar waar Rijn en Aare samenkomen lopen de waterstanden uit de hand: Rheinfelden vanochtend 3964 m3/sec (eens in de 35 jaar). Basel had een afvoer van 4767 m3/sec.

    In ons land gaat de Rijn de komende dagen ook enkele meters stijgen (vanochtend een waterstand van 9.13 meter +NAP bij Lobith), grote problemen worden voorlopig niet verwacht.
    jan visser
    pi_52236311
    Hitterecord Washington

    Terwijl New Yorkers gebukt gaan onder hevige storm en regenbuien, loopt in Washington de temperatuur hoog op: woensdag om vijf minuten over twaalf lokale tijd wees de thermometer bij Reagan National Airport 39 graden Celsius aan, zo meldde de Washington Post in de donderdageditie.

    In 1930 werd het voor het laatst zo warm in de Amerikaanse hoofdstad. De hitte in Washington leidde gisteren tot vertragingen in het openbaar vervoer en stroomstoringen.

    weeronline
      Moderator vrijdag 10 augustus 2007 @ 09:02:04 #195
    8781 crew  Frutsel
    pi_52248997
    Mini Tsunami kills 12 in Algeria

    ALGIERS (AFP) - A giant wave described by local residents as a "mini-tsunami" claimed the lives of 12 Algerian bathers last week on a beach in the west of the Mediterranean-rim country, officials said Wednesday.

    Algeria's civil protection agency could give no official explanation for the giant wave that struck a beach near the town of Mostaganem on Friday.

    Loth Bonatiro, a chief research scientist at Algeria's Centre for Research in Astronomy, Astrophysics and Geophysics (CRAAG), said he thought the wave could have been the result of conventional weapons' testing.

    The phenomenon "could have been caused by a scientific test and one could guess that it was a scientific test of conventional weapons," he told AFP, adding that France, Italy and Spain all conduct these sorts of tests.

    "It is however difficult to speak of a tsunami, because such an event is on a much larger scale, while the wave at Mostaganem affected only one beach," the professor said.

    A tremor measuring 4.6 on the Richter scale was registered at 2108 GMT in the middle of the Mediterranean basin by an observation centre in the French city of Strasbourg, but not by the CRAAG.

    The failure to detect this tremor could have been down to a malfunction of the centre's instruments, said Bonatiro.

    http://news.yahoo.com/s/afp/20070808/sc_afp/algeriaaccidentwave
      vrijdag 10 augustus 2007 @ 09:30:03 #196
    66470 Klonk
    Koning van Tofania
    pi_52249466
    http://www.wdr.de/themen/(...)r_2007/0708010.jhtml

    te lang om te copy pasten je zou blijven scrollen

    om 11 uur op de WDR een WDR extra "NRW nach dem Unwetter"
    Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
    pi_52304019
    Hitte treft oostkust VS

    Het oosten en zuidoosten van de Verenigde Staten hebben deze week te maken met hitte. Vooral Georgia, North Carolina en South-Carolina werden getroffen. De temperatuur steeg in een groot gebied op dinsdag en woensdag tot boven de 40 graden. In Georgia was plaatselijk sprake van de hoogste temperatuur sinds 1878.

    Dinsdag meldde Goldsboro in North Carolina 43,9 graden. Woensdag steeg in Washington de temperatuur tot 39 graden. In 1930 was het voor het laatst zo warm. De hitte in de stad leidde tot vertragingen in het openbaar vervoer en stroomstoringen.

    vwk
    pi_52321105
    Sneeuw ontregelt Santiago

    In Santiago, de hoofdstad van Chili, is woensdag voor het eerst in 8 jaar tijd sneeuw gevallen. Door het winterweer viel in een deel van de stad de stroom uit en werden scholen gesloten. Even buiten de stad daalde de temperatuur tot -5 graden. In Santiago heerst een mediterraan klimaat.

    vwk

    Mediterraan klimaat
    pi_52476402
    De julikou van Zuid-Amerika

    “And the results are…” De eerste officiële cijfers van de Zuidamerikaanse julikou zijn binnen. In de hoofdstad van Paraguay, Asuncion, was juli 3,0º te koud. Het maandgemiddelde is daar uitgekomen op 15,1º. Verder kwam Lima, Peru (tragische aardbeving) uit op een maandafwijking van -0,8, Cordoba en Dolores (beide plaatsen liggen in Argentinië) hadden het respectievelijk 2,1 en 3,3º te koud. Verder is juli op de Zuid-Orkney eilanden (relatief dicht bij Antarctica) 5 tot 8 graden te koud geweest.

    Jan Visser



    [ Bericht 15% gewijzigd door #ANONIEM op 18-08-2007 18:35:57 ]
    pi_52578062
    Scherpe afkoeling in regio Spitsbergen

    De komst van de koudepool van het Noordelijk Halfrond (op 5 kilometer -32º) heeft de afgelopen dagen een scherpe daling van de temperatuur op Spitsbergen tot gevolg gehad. In Ny-Ålesund vriest het de laatste dagen en gisteren viel er ook sneeuw (zie foto met dank aan Marcel Bakker)

    Jan Visser

    pi_52704786
    Luchtdruk De Bilt weer boven de 1025 hPa

    Augustus 2007 heeft gebroken met de natte trend van de drie voorgaande maanden. Voor het eerst sinds 18 april is de luchtdruk gestegen tot boven de 1025 hPa.

    Ad Vermaas, redacteur van het Weerspiegel maandoverzicht, meldt dat de hoogte van de luchtdruk laat zien dat de zeer wisselvallige tijd achter ons ligt. Doordat het Atlantisch-Ierse hoog een uitloper over het continent kreeg, steeg zaterdag de luchtdruk in De Bilt, voor het eerst in meer dan 4 maanden tot boven 1025hPa. Zoiets was sinds 18 april niet meer gebeurd.

    In het verleden was er maar één jaar dat een vergelijkbaar lange periode liet zien. In 2000 bleef de luchtdruk van 9 april tot en met 22 augustus iets langer onder de 1025 hPa. Meer over deze maand leest in het maandoverzicht in Weerspiegel.

    vwk
    pi_52955290
    Bijzonder koude winter in het zuiden van Zuid-Amerika

    Koud, kouder, koudst….het zuiden van Zuid-Amerika heeft een bijzonder koude winter achter de rug. Uit het voorlopig overzicht van augustus blijkt dat het in centrale deel van Argentinië maar liefst 5 graden te koud is geweest. De laagste temperatuur in Zuid-Amerika werd gemeten in Maquinchao in Patagonië. Op de 9de werd -18,0º geregistreerd. In juli was dat meetpunt ook al het koudst met -20,0º. De kou in Zuid-Amerika is overigens al maanden gaande. In Dolores, ten zuiden van Buenos Aires was mei 2,4 (Cordoba 3,3), juni 2,5 en juli 3,3º te koud.

    In Europa beleefde het noorden opnieuw een koude nacht. Het Noorse Cuovddatmohkki meldde vanochtend -6,8 en het Zweedse Naimakka -6,2º. In Kautokeino, Noorwegen werden al zes vorstdagen op rij geregistreerd (28 augustus-2 september) en de laatste keer dat het kwik er ’s middags voor het laatst boven de grens van 10º uitkwam was de 28ste augustus met 11,5º. Op 30 augustus werd het niet warmer dan 7,5º.

    Website van Jan Visser

    De aarde warmt op...of toch niet.
    pi_53318605
    Zomers onweer in China: 659 doden

    De afgelopen maanden zijn in China 659 doden gevallen door bliksem.
    Volgens de cijfers van het meteorologisch instituut CMA waren er in de maand juli 403 getroffenen, in augustus 109 en in de eerste 18 dagen van september 147. Over het hele jaar 2006 werden 717 mensen dodelijk getroffen en vielen nog eens 640 gewonden als gevolg van bliksem.

    De Chinese overheid is een grootscheepse voorlichtingscampagne begonnen. Onder meer op 420.000 scholen zijn strips en ander illustratiemateriaal verspreid om op de gevaren van onweer te wijzen.

    vwk
    pi_53409331
    Eerste F5-tornado in Canada
    De tornado die op 22 juni in het Canadese Manitoba door het dorp Elie trok is opgeschaald naar een F5-tornado. Het is daarmee de eerste gedocumenteerde F5-tornado in Canada.


    De tornado trok gedurende 35 minuten door het dorp en was 5,5 kilometer aan de grond. In een spoor van 300 meter breed werd schade aangericht. Deze schade was minimaal. Er waren 4 huizen beschadigd en er waren geen gewonden.

    Manitoba kreeg deze zomer met 11 tornado’s te maken. Vorig jaar waren dat er zelfs 15. Gemiddeld telt Manitoba er 9.

    filmpje van youtube

    bron: vwk

    [ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 23-09-2007 16:40:43 ]
    pi_53409543
    quote:
    Op zondag 23 september 2007 16:39 schreef aloa het volgende:
    Eerste F5-tornado in Canada
    De tornado die op 22 juni in het Canadese Manitoba door het dorp Elie trok is opgeschaald naar een F5-tornado. Het is daarmee de eerste gedocumenteerde F5-tornado in Canada.


    De tornado trok gedurende 35 minuten door het dorp en was 5,5 kilometer aan de grond. In een spoor van 300 meter breed werd schade aangericht. Deze schade was minimaal. Er waren 4 huizen beschadigd en er waren geen gewonden.

    Manitoba kreeg deze zomer met 11 tornado’s te maken. Vorig jaar waren dat er zelfs 15. Gemiddeld telt Manitoba er 9.

    filmpje van youtube

    bron: vwk
    Dat filmpje .
      Moderator maandag 24 september 2007 @ 16:19:50 #206
    8781 crew  Frutsel
    pi_53434891
    Zware slagregens treffen zuiden van Spanje

    AMSTERDAM - Zware regens in het zuiden van Spanje afgelopen weekend hebben het leven gekost aan twee mensen. Een derde persoon blijft vermist. De schade is groot, vooral aan de Andalusische kust.

    Dat meldt het Belgische VRT Nieuws. Het zwaarst getroffen werd de streek van de Costa del Sol, in het zuidoosten van Spanje. (VRT) In de stadjes Nerja en Almuñécar veranderden de straten in enkele uren tijd in gutsende rivieren.

    Sommige auto's werden meegesleurd, andere helemaal gevuld met water. Duikers vonden het lichaam van een 44-jarige Duitser die in zijn garage verrast werd door het wassende water.

    De burgemeester van Almuñécar kondigde prompt drie dagen van rouw af voor het slachtoffer, dat er tien jaar woonde.

    In de buurt van Jaén werden twee personen in hun terreinwagen meegesleurd door het water. Het lichaam van een van hen is teruggevonden, de andere blijft vermist.

    Ook de Balearen bleven niet gespaard. Op het eiland Mallorca, in Palma de Mallorca, liepen verschillende metrostations onder water.
    pi_53506016
    Sneeuwchaos in Zwitserland

    Een vroeg begin van de winter heeft woensdagmorgen in het oosten van Zwitserland voor verkeerschaos gezorgd. In het kanton Graubünden bleven ongeveer zestig vrachtwagens steken in de sneeuw. Dat meldden Zwitserse autoriteiten.

    Bij verschillende ongevallen elders in Zwitserland raakten meerdere mensen lichtgewond.

    In een aantal plaatsen in Graubünden viel twintig centimeter sneeuw.

    Ook vannacht en morgen kan het in grote delen van de Alpen flink sneeuwen boven ongeveer 1200 meter. In de loop van de dag gaat morgen die grens van het oosten uit wel omhoog naar ongeveer 2000 meter.

    Dit alles wordt veroorzaakt door een zogeheten Genua-laag.

    weeronline
    pi_53556156

    Overstromingen in westen Duitsland

    Zware regenval heeft in het westen van Duitsland tot enkele overstromingen geleid. In Kornelimünster in het gewest Aken kwam het historische marktplein onder water te staan, nadat de rivier de Inke buiten haar oevers was getreden.

    Honderden brandweerlieden pompten onder meer kelders leeg. Ze kregen assistentie van collega's uit Maastricht, Keulen en Bonn omdat er een tekort aan zandzakken was. De elektriciteit werd uit voorzorg in het getroffen gebied uitgeschakeld.

    Vanwege overstromingen werden in de Eifel wegen gesloten. Eén weg ging dicht vanwege een aardverschuiving. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

    nos
    pi_53750304
    Helft Russen weet niet van klimaatverandering

    Meer dan de helft van de Russen heeft niets of weinig gehoord over klimaatverandering. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van de Britse omroep BBC onder 22.000 mensen in 21 landen.

    Volgens de BBC komt dat doordat Russische media andere prioriteiten hebben, en doordat Rusland, waar het zeer koud kan zijn, klimaatverandering niet per definitie als negatief verschijnsel beschouwt. Als het klimaat opwarmt, zal meer van Ruslands territorium beschikbaar worden voor agricultuur en industrie, aldus een woordvoerder van het Russische ministerie van natuurlijke bronnen.

    Rusland heeft het Kyoto-protocol ondertekend en zal komende jaren naar verwachting investeren in een milieuvriendelijker beleid, maar zich daarbij vooral richten op bedrijven.
      Moderator dinsdag 9 oktober 2007 @ 11:53:57 #210
    8781 crew  Frutsel
    pi_53810235
    'Giant' hail hits Lismore



    The SES is still assessing the damage caused by the hailstorm. (Jonathan Atkins)

    Map: Lismore 2480
    A severe hailstorm has lashed Lismore in the far-north of New South Wales, with reports of broken windows and damaged cars.

    The downpour, accompanied by strong winds, began at about 1:50pm AEST and brought the city to a standstill for 15 minutes.

    The Bureau of Meteorology's severe weather forecaster Michael Logan says the storm was expected.

    But he says the extreme weather might not be over for the region.

    "There are reports of giant hail in parts of Lismore of up to five to six centimetres and we're really worried about the potential for these thunderstorms to continue for the rest of the afternoon," he said.

    "These thunderstorms have the potential to be really quite frightening, with some really extreme weather associated with them."

    A similar storm passed through the region yesterday but hit less populated areas.

    The State Emergency Service is still assessing the damage caused by the hailstorm.

    http://www.abc.net.au/news/stories/2007/10/09/2055024.htm
      Moderator dinsdag 16 oktober 2007 @ 12:07:45 #211
    8781 crew  Frutsel
    pi_53965967
    Nederlandse toeristen in problemen in Spanje

    JAVEA - Achttien Nederlandse gezinnen en stellen zijn de afgelopen dagen in de Spaanse provincie Alicante in de problemen geraakt door noodweer. Dat maakte de ANWB dinsdag bekend.

    Het heeft de afgelopen dagen hard geregend in het gebied. De meeste Nederlanders hebben te maken met ondergelopen auto's en caravans.

    De ANWB heeft inmiddels een hulpverleenster naar het gebied gestuurd. Ook is er een dieplader onderweg om de auto's terug naar Nederland te halen.

    De meeste mensen die in de problemen raakten, verblijven in het plaatsje Javea. Onder de Nederlanders vielen geen gewonden.

    Eerder werd al bekend dat een kitesurfer op Ibiza en een vrouw in Alicante zijn omgekomen door het noodweer.

    http://www.nu.nl/news/127(...)lemen_in_Spanje.html
    pi_54036469
    De koudste plek op aarde is zonder enige twijfel de Russische basis Vostok op Antarctica. Uit het mondiale jaaroverzicht van 2006 blijkt dat de gemiddelde jaartemperatuur daar -54,8º bedroeg. De afwijking ten opzichte van normaal was zeer gering namelijk slechts +0,2º. Op het Noordelijk Halfrond is niet Ojmjakon in het noordoosten van Siberië de koudste plek maar Eureka in Nunavut (Noord-Canada). Daar bedroeg het jaargemiddelde -16,7 tegen normaal -19,8º. Het was er belangrijk te zacht dus. Ojmjakon in Siberië meldde -15,2 tegen normaal -16,3 en de eeuwige rivaal Verchojansk had gemiddeld -14,3º tegen normaal -15,2º.


    Jan Visser

    Gemiddeld bijna -55
    pi_54145997
    In het noordpool gebied de kleinste omvang zee-ijs, sinds 1979.

    En op de zuidpool de grootste omvang zee-ijs sinds 1979.
    quote:
    Met een oppervlakte van 16,17 miljoen km2 bereikte het Antarctische zee-ijs de grootste omvang sinds het begin der satellietobservaties in 1979.

    pi_54854951
    Moessonregens zorgen voor toename ozon

    Tropische buien tijdens de moesson hebben grote invloed op de vorming van het broeikasgas ozon. Dat is één van de conclusies van een grootschalige internationale meetcampagne vorig jaar in het westen van Afrika, waaraan ook het KNMI heeft deelgenomen.

    De Afrikaanse moesson is de belangrijkste bron van regen in de Sahel. De gemiddelde hoeveelheid regen die in Niamey in Niger valt is even groot als in Brussel, maar ze valt binnen een periode van minder dan drie maanden. Daardoor is akkerbouw alleen rondom dit regenseizoen mogelijk is.

    Tijdens de meetcampagne bleek dat tropische buien aanzienlijke hoeveelheden koolwaterstoffen en stikstofoxiden, die vrijkomen uit tropische vegetatie en worden gevormd bij bosbranden, naar grotere hoogte transporteren. Dit leidt tot een toename van ozon, een belangrijk broeikasgas. De stikstofoxides gevormd door bliksemontladingen in de buien leiden bovendien tot een verdere toename van ozon in de tropen.

    Verder ontdekten de onderzoekers dat tropische buien ijsdeeltjes direct in de stratosfeer deponeren, waardoor de vochtigheid van de stratosfeer toeneemt. Voor het broeikaseffect is dit van belang, omdat ook waterdamp een belangrijk broeikasgas is.

    Aan het zogenoemde AMMA-project (African Monsoon Multidisciplinary Analysis) namen meer dan 800 onderzoekers deel. Daarbij werd gebruik gemaakt van zes meetvliegtuigen, drie soorten ballonnen en tal van meetinstrumenten.

    Het KNMI heeft vanuit Ouagoudougou in Burkina Fasso meteorologische verwachtingen gemaakt ten behoeve van de vliegtuigmetingen. Daarnaast worden de verzamelde metingen geïnterpreteerd met het atmosferisch chemiemodel van het KNMI.

    De resultaten worden deze week in Karlsruhe gepresenteerd op de Tweede Internationale AMMA Conferentie.

    bron:
      Moderator dinsdag 27 november 2007 @ 08:52:18 #215
    8781 crew  Frutsel
    pi_54863801
    Jakarta deels onder water

    De Indonesische hoofdstad Jakarta staat sinds maandag gedeeltelijk onder water als gevolg van de hoge vloed. Tienduizenden mensen zijn hun ondergelopen huizen ontvlucht en een tolweg naar de internationale luchthaven is noodgedwongen afgesloten.

    Duizenden reizigers kwamen daardoor vast te zitten op het vliegveld of in het verkeer. Geprobeerd wordt het water, dat op sommige plaatsen 1,70 meter hoog staat, weg te pompen, maar verwacht wordt dat de problemen de hele week zullen aanhouden.

    Bewoners van het noorden van Jakarta zijn gewend aan wateroverlast door de maandelijkse hoge vloed, maar zo erg als nu hebben de meesten het nog nooit meegemaakt. In de krant de Jakarta Post kwam een deskundige op het gebied van overstromingen aan het woord, Jan Jaap Brinkman, die zei dat waarschuwingen voor een extreem hoge vloed, die zich eens in de achttien jaar voordoet, zijn genegeerd. Bovendien zou een gat dat kort geleden ontstond in een dijk niet zijn gerepareerd.

    De Pers
    pi_54900223
    Google inversteert in schone energie

    Google gaat investeren in onderzoek naar duurzame energiebronnen. Het bedrijf wil binnen een paar jaar voldoende goedkope schone stroom kunnen opwekken om een stad ter grootte van San Francisco van elektriciteit te kunnen voorzien.

    Google maakte het initiatief dinsdag bekend. Een door Google ingestelde groep wetenschappers en andere deskundigen moet voor het bedrijf onderzoek doen naar duurzame stroombronnen als zonne- en windenergie. Het bedrijf wil binnen enkele jaren schone energie kunnen opwekken die goedkoper is dan stroom uit kolencentrales.

    Het bedrijf verwacht binnen enkele jaren een gigawatt aan schone, goedkope stroom op te kunnen wekken. Dat is volgens het bedrijf voldoende om een stad als San Francisco draaiende te houden.

    Miljoenen

    Volgend jaar gaat Google tientallen miljoenen dollars in het onderzoek steken. Daarnaast denkt het bedrijf honderden miljoenen te investeren in andere projecten die zich met duurzame energie bezighouden.

    CO2-neutraal

    Het bedrijf wil zelf dit jaar al CO2-neutraal zijn. Google is een grootverbruiker van elektriciteit, vooral in de datacentra waar de servers van het bedrijf staan. Die moeten, door efficiënt energiebeheer, steeds minder stroom verspillen. Het hoofdkantoor van Google in het Californische Mountain View wordt onder meer van stroom voorzien door een zonne-installatie, die met een capaciteit van 1,6 megawatt tot de grootste in de VS behoort.

    Zuiniger

    Eerder lanceerde Google in samenwerking met verschillende andere technologiebedrijven al een campagne om computerapparatuur energiezuiniger te maken. Daarbij werden ook consumenten opgeroepen een steentje bij te dragen, bijvoorbeeld door functies voor energiebeheer te gebruiken en de pc uit te zetten als die langere tijd niet wordt gebruikt.

    weeronline
    pi_55296836
    Grote zoetwatertoevoer veranderde eerder klimaat

    Een enorme toevoer van zoet water van een meer in het noorden van de huidige VS en Zuid-Canada naar de Atlantische Oceaan heeft duizenden jaren geleden tijdelijk het Europese klimaat veranderd.

    Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers uit Noorwegen, Frankrijk en Nederland, waarvan de resultaten donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Science zijn gepubliceerd.

    De gebeurtenis is volgens de wetenschappers een aanwijzing dat zo'n klimaatverandering in de nabije toekomst weer zou kunnen plaatsvinden als gevolg van het versneld afsmelten van de Groenlandse ijskap.

    Zo'n 8400 jaar geleden stroomde na het doorbreken van een ijsdam plotseling het zeer grote Agassizmeer leeg via de Hudsonbaai. De enorme hoeveelheid zoet water (veel groter dan die van alle huidige Grote Meren bij elkaar) leidde tot een andere circulatie in de Noord-Atlantische Oceaan. Dit kwam doordat de vorming van diepzeewater verminderde. Het gevolg was dat minder water van de warme Golfstroom uit het zuiden werd aangevoerd.

    Dit verschijnsel leidde binnen twintig jaar tot een afkoeling van anderhalve graad Celsius aan het zeeoppervlak. Na een eeuw was de situatie echter weer normaal. De wetenschappers denken dat de gebeurtenis zich met het afsmelten van de Groenlandse ijskap kan herhalen, zij het dat dit nu veel geleidelijker zou kunnen gebeuren dan destijds.

    De onderzoeksbijdrage van Nederlandse kant werd geleverd door marien geoloog Thomas Richter van het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek op Texel. Hij vond bewijzen voor een plotselinge verandering in de chemische samenstelling (verhouding calcium tegenover ijzer en titaan) van het bodemsediment ten zuiden van Groenland. Waarschijnlijk was dit het gevolg van de aanvoer van grote hoeveelheden modder uit het leegstromende meer.
    pi_55459390
    Kans op zachte winter blijft groot

    Afgelopen donderdag heeft de Britse Weerkundige dienst een vernieuwde winterverwachting gepubliceerd. In grote lijnen blijft de verwachting hetzelfde. Ze gaan uit van een zachte en zeer natte winter in het noorden van Europa.


    Dit verschijnsel wordt mede veroorzaakt door de fase van La Niña waar we ons nu in bevinden. In het centrale deel van Europa kan de winter iets kouder uitvallen.

    Voor ons gedeelte van Europa gaat men uit van een iets te zachte winter met een bovennormale neerslaghoeveelheid. Men gaat hierbij uit van de klimaatgemiddelden van 1970 - 2000. Dat zou kunnen betekenen dat de winter kouder kan uitvallen dan we de laatste jaren gewend zijn. Op het vwkforum loopt een uitgebreide discussie over de huidige winter.

    vwk

    pi_55537280
    Russin vriest vast aan slagboom

    MOSKOU - Een Russische vrouw in de Siberische stad Tjoemen is bij dertig graden onder nul aan het metaal van een slagboom vastgevroren met haar blote hand. Dat heeft het persbureau Interfax dinsdag bericht.

    De gepensioneerde vrouw lette even niet op en vroor onmiddellijk vast toen ze met haar blote hand even op de slagboom leunde. Een voorbijganger ontdekte de netelig positie waarin de vrouw verkeerde en belde een ambulance. Het ambulancepersoneel zaagde de slagboom door en met metaal en al werd de vrouw naar het ziekenhuis gebracht. Eenmaal in de warmte loste het probleem zich vanzelf op.

    In Siberië, waar het geregeld 40 graden vriest, leren de kinderen al van jongs af hoe ze met extreme koude moeten omgaan. Ze leren bijvoorbeeld dat ze niet uit een metalen beker moeten drinken, omdat hun lippen er dan aan vast vriezen. Passagiers in een vliegtuig krijgen vlak voor de landing in een Siberische stad te horen dat ze de trapleuning niet zonder handschoenen moeten aanraken.

    pi_55537443
    Hitte in westen Argentinië

    Het noordwesten en westen van Argentinië had afgelopen week te maken met flinke hitte.
    De zomer in het gebied is nog maar net begonnen of de temperatuur aan de oostelijke voet van de Andes steeg tot boven de 40 graden. In La Rioja op 438 meter hoogte werd het 41,7 graden, tegen normaal 35 graden. Ook in San Juan (640 meter hoogte) wast het drie dagen lang rond de 40 graden.

    Dit deel van Argentinië is een bijna-woestijngebied. Door de ligging aan de lijzijde van de Andes valt er in de winter weinig neerslag. In de zomer weten restanten van onweersbuien uit het oosten wel het gebied te bereiken.

    bron:
    pi_55546643
    Tientallen doden door aardverschuiving op Java


    JAKARTA - Door aardverschuivingen zijn woensdag op het Indonesische eiland Java tientallen mensen omgekomen. De autoriteiten zeiden dat 33 mensen zijn gedood en dat 41 anderen worden vermist.

    De aardverschuivingen waren het resultaat van langdurige zware regenval. Honderden huizen zijn onder water komen te staan. Op sommige plaatsen staat het water een meter hoog.

    Slachtoffers
    Reddingswerkers laten weten dat elf lichamen zijn geborgen. De natuurrampen vonden in verscheidene districten plaats.

    De politie heeft circa driehonderd agenten naar de getroffen gebieden gestuurd. De reddingswerkzaamheden worden bemoeilijkt door de voortdurende regenval.

    Houtkap

    Aardverschuivingen komen tijdens het regenseizoen van oktober tot april op Indonesië veelvuldig voor. Volgens activisten worden de aardverschuivingen mogelijk gemaakt door de illegale kap van bomen.

    Ergste overstroming
    Een bestuurder in midden-Java sprak van de ergste aardverschuivingen van de afgelopen vijfentwintig jaar in de regio.

    Duizenden mensen hebben hun overstroomde of onder de modder bedolven huizen moeten verlaten.

    Hulp

    Hulpverleners kunnen de getroffen bewoners moeilijk bereiken omdat de wegen onder water staan, aldus een politiefunctionaris.

    Bron
    Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
    Ik vind je sig nogal denigrerend.
    pi_55629197
    Stofstorm met sneeuw steekt op in Azië

    Mongolië en het noordwesten van China zijn getroffen door zwaar winterweer. Een stormachtige wind, stof en sneeuw zorgden donderdag voor onaangename omstandigheden.

    Daarmee is sprake van de eerste stofstorm in het seizoen. Elk voorjaar wordt dit deel van Azië getroffen door krachtige stofstormen. Donderdagavond nam de windkracht boven de Gobi-woestijn toe tot bijna 100 kilometer per uur. Tegelijkertijd was de temperatuur gedaald tot rond de -20 graden, plaatselijk -30 graden.

    Inwoners zijn goed bestand tegen de koude, maar de harde wind in combinatie met sneeuw en stof zorgden voor onaangename omstandigheden. De verwachting is dat de stofstorm de komende dagen uiteindelijk de grotere Chinese steden bereikt en later steden in Korea en Japan.

    vwk

    -30 graden en dan ook nog dergelijke windsnelheden.
    pi_55726364
    Rhodos getroffen door hagelbuien

    Het Griekse eiland Rhodos is door uitzonderlijk slecht weer getroffen, met veel hagel en regen. De straten van de hoofdstad Rhodos zijn onbegaanbaar. Op sommige plaatsen ligt 50 cm hagel.

    Bron


    Hagel-Chaos auf griechischer Touristeninsel Rhodos



    Eine 50 Zentimeter dicke Hageldecke macht die Straßen in der Insel-Hauptstadt Rhodos unpassierbar. Der Bürgermeister ist entsetzt: "Es sieht hier wie in Nordeuropa aus."

    Ein seltenes Wetterphänomen überraschte die Bewohner der griechischen Touristeninsel Rhodos: Schwere Hagel-Stürme verwandelten in der Nacht auf Mittwoch die Straßen der Inselhauptstadt in unpassierbare Eisbahnen. "Es sieht hier wie in Nordeuropa aus. Erstmals - soweit wir uns erinnern können - mussten wir Bagger einsetzen, um die fast 50 Zentimeter dicke Hagel-Decke zu entfernen", meinte der Bürgermeister der Inselhauptstadt, Chatzis Chatziefthymiou.

    Feuerwehr im Dauer-Einsatz

    In der Nacht hatte es in der gesamten Region schwere Regenfälle und Hagel gegeben. Die Feuerwehr musste fast 50 Mal ausrücken, um Wasser aus Wohnungen und Geschäften zu pumpen. Ursache war ein Tief, das mittlerweile in Richtung Türkei gezogen ist, sagten Meteorologen im Rundfunk. (APA/Red.)

    Bron
    pi_55727956
    Koudegolf in noorden India

    In het noorden van India zorgt aanvoer van koude lucht uit het Himalaya-gebergte voor een koudegolf. Al zeker 23 mensen zijn de afgelopen dagen om het leven gekomen. De nachttemperatuur ligt net boven het vriespunt.

    In Noord-India zijn de afgelopen dagen zeker 23 mensen om het leven gekomen door een koudegolf. In sommige delen van de deelstaten Uttar Pradesh en Bihar bereikte het kwik bijna het vriespunt, aldus regeringsfunctionarissen woensdag.

    De meeste slachtoffers zijn daklozen of armen die in gammele hutjes leven. De overheid deelt dekens uit aan de mensen die op straat leven. Maar er zijn te weinig dekens om de grote aantallen daklozen te beschermen tegen de ijzige wind die vanaf het Himalaya-gebergte komt.

    Overdag worden temperaturen van ruim 20 graden gemeten. De noordelijke aanvoer van lucht uit de Himalaya, zorgt ’s nachts voor een snelle daling van de temperatuur. In de nachten is het hierdoor nog maar 10 graden. Dit lijkt voor ons niet al te koud, maar voor een land als India is dit wel erg koud.

    De komende twee dagen dalen de temperaturen naar verwachting nog verder.


    weeronline
    pi_55728822
    Winterweer treft Bulgarije

    SOFIA - Hevige sneeuwval en harde wind veroorzaken overlast in Bulgarije. De autoriteiten hebben woensdag als gevolg van de weersomstandigheden besloten de Zwarte Zeehavens van Varna en Burgas tot nader order te sluiten.

    Ook de luchtvaart is door het koude weer getroffen. In Sofia kwamen woensdag ongeveer twintig vluchten te vervallen en tal van andere vluchten liep vertragingen op. De tweede luchthaven van het land, die van Plovdiv, werd geheel gesloten.

    In bijna zestig dorpen is de stroom utgevallen. Het wegverkeer ondervindt veel hinder van het barre weer.

    Bron


    Nog meer over Rhodos:

    Bergen hagel op Rhodos

    RHODOS STAD - Massale hagel- en regenbuien leidt tot veel overlast op het Griekse vakantie-eiland Rhodos. De gemiddelde temperatuur is in januari circa 16 graden.

    Op sommige plaatsen ligt er tot 50 centimer hagel. De straten zijn onbegaanbaar.

    Bron



    [ Bericht 2% gewijzigd door ItaloDancer op 06-01-2008 18:06:58 ]
      Moderator zondag 6 januari 2008 @ 16:50:08 #226
    8781 crew  Frutsel
    pi_55826063
    Dik pak sneeuw in Iran

    TEHERAN - Hevige sneeuwval heeft in de nacht van zaterdag op zondag grote delen van Iran met sneeuw bedekt. Het verkeer wordt vooral in het noorden van het land ernstig belemmerd door de sneeuw.
    In de hoofdstad Teheran is meer dan twintig centimeter sneeuw gevallen. Lagere- en basisscholen zijn gesloten en alle binnenlandse vluchten zijn zondag geschrapt.

    Het verkeer is in delen van het noordwesten van Iran vrijwel geheel stil komen te liggen nadat wegen waren afgesloten door de sneeuw of als voorzorgsmaatregel. De autoriteiten hebben de bevolking opgeroepen zuinig met brandstof om te springen uit vrees voor tekorten. De koude houdt volgens meteorologen in Teheran nog zeker enkele dagen aan.

    Sneeuw in Iran
    pi_55830591
    Deel Franse Alpen zonder stroom

    PARIJS/GENOBLE - Hevige sneeuwval heeft zondag in delen van het Franse Alpendepartement Savoie tot stroomonderbrekingen geleid.

    Naar schatting driezuidend huishoudens moesten het het grootste deel van zondag zonder elektriciteit stellen. De stroom viel onder meer uit in de Maurienne Vallei.

    Enkele skigebieden zoals die van Lanslebourg en Bonneval hebben ook te kampen gehad met stroomuitval berichtte de Franse radiozender France Info.

    nu.nl
    pi_55831719
    IJzel zorgt voor problemen in Duitsland

    De opdringende zachte lucht heeft zaterdag in het oosten van Duitsland voor problemen gezorgd. In Berlijn en omgeving werd het spekglad door de ijzel.

    In enkele uren tijd waren er in Berlijn 450 slippartijen met vooral blikschade.
    220 mensen werden naar het ziekenhuis vervoerd omdat ze gevallen waren. De Duitse weerdienst kondigde een "unwetterwarnung" (weeralarm) af.

    vwk
    pi_55833222
    Doden door koudegolf in Mexico en Midden-Amerika


    PANAMA-STAD - Een ongebruikelijke koudegolf in Mexico en Midden-Amerika heeft al aan meer dan twintig mensen het leven gekost.

    In Mexico vielen tot dusver al zeker vijftien doden, vooral het gevolg van koolmonoxidevergiftiging door falende huisverwarming.

    Stormen

    Vrieskou en stormen hebben elders vooral in El Salvador, Panama en Honduras voor problemen gezorgd. In Honduras zijn overstromingen gemeld en in El Salvador zijn duizenden huizen verwoest door storm.

    nu.nl
    pi_55859006
    Tientallen doden door zware sneeuwbuien Iran


    Zeker 21 mensen zijn in Iran om het leven gekomen en nog eens 88 mensen gewond geraakt bij ongelukken die werden veroorzaakt door hevige sneeuwbuien. Dat hebben de Iraanse media maandag bericht. Het land wordt sinds zaterdag ontwricht door de ergste sneeuwstormen van de afgelopen tien jaar. Alle binnen- en buitenlandse vluchten zijn geannuleerd, hoofdwegen zijn geblokkeerd en scholen en overheidsinstanties zijn gesloten.
    In het noorden en het midden van Irak is 55 centimeter gevallen, volgens meteoroloog Ali Abedini. Ook de hoofdstad Teheran ligt onder een dik pak sneeuw. De radio meldt dat ten minste 21 mensen omkwamen door bevriezing, lawines of verkeersongevallen.

    De kou verergert het tekort aan gas dat al bestond doordat Turkmenistan zijn gaslevering aan het land heeft beperkt. In het westen van Iran zijn zeker tien dorpen van gas verstoken. De regering roept de doorgaans kwistige Iraniërs op tot zuinigheid om nog meer tekorten te voorkomen. Ook wordt de Iraniërs afgeraden reizen te ondernemen. Verwacht wordt dat de sneeuwbuien de komende dagen zullen aanhouden.

    planet

    [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 07-01-2008 21:40:29 ]
    pi_55859940
    2008 wordt opnieuw warm jaar

    2008 belooft op wereldvlak opnieuw een warm jaar te worden. Dat stellen de Britse weerkundige dienst (UKMO) en de dienst klimatologie van de Universiteit of East Anglia, meldt Eddy De Mey. Men verwacht dat de temperatuur 0,37 graden hoger zal komen te liggen in vergelijking met het langjarig gemiddelde dat 14.0 graden bedraagt. Als deze verwachting werkelijkheid wordt eindigt 2008 binnen de top-tien van warmste jaren.


    De Engelse meteorologen gaan er wel vanuit dat het ten opzichte van vorig jaar net wat minder warm zal zijn. Meer zelfs, dit jaar wordt het koelste jaar sinds 2000, al is dat een relatief begrip. Vorig jaar lag de gemiddelde wereldtemperatuur 0,41 graden Celsius, boven het langjarig gemiddelde. Warmst was 1998 met een afwijking naar boven van 0,52 graden Celsius.


    Dat het in 2008 op mondiaal vlak net wat minder warm wordt heeft te maken met La Niña, de tegenhanger van El Niño. Bij een El Niño is het water van de oostelijke Stille Oceaan relatief warm. Momenteel is er sprake van een krachtige La Niña. Concreet betekent dat dat de voorbije oktobermaand het water voor de kusten van Ecuador en Peru, en langs de evenaar, zowat drie graden kouder was dan normaal.


    Momenteel stijgt de watertemperatuur langzaam en wellicht rond mei-juni zou La Niña helemaal verdwenen zijn. De huidige sterkte van La Niña komt gemiddeld een keer voor in de twintig jaar. De invloed van een La Niña is veel beperkter dan een El Niño en duurt meestal zes tot negen maanden. Een sterke El Niño daarentegen heeft een grote invloed op bijna de gehele atmosfeer. Hij komt onregelmatig voor, maar gemiddeld eens om de drie tot zeven jaar.


    Delen van de wereld krijgen dan met extreem weer te maken zoals hevige regenval in Amerika en droogte in landen als Australië en Indonesië. Vooral voor landbouw en visserij heeft dit fenomeen grote gevolgen. De laatste krachtige El Niño deed zich voor in 1997/1998. Noch La Nina, noch El Nino hebben enige invloed op het Belgische weer.(KS)

    Bron

    Maar we krijgen wel het koelste jaar sinds 2000
    pi_55958426
    Phytoplankton beïnvloed wolken

    Phytoplankton zijn microscopische plantjes die in de oceaan leven en hebben invloed op de wolken boven de Southern Ocean bij Georgia Island en daarbij ook op het klimaat.


    Er is onderzoek gedaan naar wat het verschil is tussen de gebieden waar veel phytoplankton leeft en gebieden waar weinig tot geen phytoplankton leeft in het gebied van de Southern Ocean bij Georgia Island.


    Dit onderzoek wees uit dat er een verschil in wolken samenstelling is, namelijk in het gebied waar veel phytoplankton leeft was de (effectieve) straal van de wolkendruppeltjes veel kleiner en het aantal wolkendruppels in een wolk was groter.

    Het gevolg van de verandering van de samenstelling van de wolk is dat de stralingsbalans verandert. Als je dezelfde hoeveelheid water hebt en de straal van de druppeltjes kleiner wordt en het aantal druppels groter dan wordt er meer inkomend zonlicht weerkaatst dan als de straal groter zou zijn en er dus minder druppels zijn. Dit komt doordat het oppervlak van de druppels groter wordt en er meer zonlicht wordt teruggekaatst. Als er meer zonlicht wordt weerkaatst zorgt dat voor een afkoeling.

    Er is gekeken naar waar de meeste phytoplankton populatie is een waar er afkoeling is. De conclusie is dat dit inderdaad dezelfde plekken zijn.

    De druppelstraal wordt kleiner door de productie van aërosolen in het gebied waar phytoplankton veel voorkomt. Het water condenseert op het aërosol en zo ontstaan wolkendruppels. Phytoplankton produceert isopreen en dat oxideert tot een secondair organisch aërosol, deze heeft weer invloed op hoe groot de waterdruppel wordt.

    weeronline

    [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 11-01-2008 19:57:48 ]
      zondag 13 januari 2008 @ 15:56:22 #233
    52513 whosvegas
    The Trickster
    pi_56000261
    Boeiend topic, tevens een tvp
    Are you nuts??
    pi_56007015
    Koudegolf in Afghanistan eist tientallen doden

    Een koudegolf met hevige sneeuwval heeft in het westen van Afghanistan al aan meer dan 52 mensen het leven gekost.
    Volgens cijfers van de overheid stierven in de afgelopen dagen alleen al in de provincie Herat 52 mensen door onderkoeling en lawines en 17 mensen worden nog vermist. Niet eerder heeft men - zover herinnerd kan worden - dergelijk bar winterweer meegemaakt

    "We hebben reddingsploegen naar de getroffen regio's gestuurd en vrezen dat het aantal slachtoffers nog zal stijgen", zei een woordvoerster van de gouverneur van Herat, Farzana Ahmadi, zondag.

    Ook internationale hulporganisaties zijn onderweg naar de moeilijk toegankelijke berggebieden aan de grens met Iran. Uit de aanpalende provincies Ghor en Farah werden tot nog toe twaalf doden gemeld. In de zuidelijke provincie Uruzgan stierven volgens officiële cijfers minstens 20 mensen door het barre weer.

    vwk
    pi_56032432
    KNMI: verloop winter past in patroon opwarming

    Het verloop van de huidige winter met zacht weer past volledig in het patroon van de laatste dertig jaar. Uit de klimatologische gegevens blijkt dat de opwarming van het klimaat vooral plaatsvindt in de maanden januari en februari. Dat meldt het KNMI maandag.

    De afgelopen dagen zijn temperaturen gemeten van 13 graden en de komende tien tot vijftien dagen kan dat gemakkelijk vaker gebeuren. “Wat februari verder in petto heeft is afwachten, maar na een zachte januari volgt vaker een zachte februari dan een koude”, aldus het KNMI.


    bron:

    Alles past tegenwoordig in het patroon van de 'globale opwarming'.
    pi_56148144
    Temperaturen tot -53 graden in Siberië

    In Siberië duiken de temperaturen regelmatig onder het vriespunt. Toch is het er nu kouder dan anders. Het Russische gebied dat berucht is voor temperaturen rond -30 graden stevent af op een nieuwe recordtemperatuur.

    Kinderen thuis
    In veel gebieden werden al temperaturen gemeten in de buurt van -40 en -50 graden. Dat is 12 tot 14 graden kouder dan normaal. In de stad Jakoetsk was het vandaag -46 graden. In de grensstreek met China zakte de temperatuur al tot -53 graden. Tienduizenden kinderen moeten bij deze temperaturen niet naar school. Vanaf -44 graden mogen ze thuis blijven. Oorzaak van de koudeprik is een arctische koudefront.

    -55°
    De autoriteiten hebben de Siberische bevolking gewaarschuwd voor extra koude temperaturen die tot dinsdag aanhouden. In de regio Krasnojarsk bereiden enkele plaatsen zich voor op een vrieskoude van -55 graden.

    Electriciteit uitgevallen
    Door het koude weer valt de elektriciteit op bepaalde plaatsen uit. Het netwerk kan het hoge verbruik niet dragen. In sommige dorpen is ook de verwarming uitgevallen. Volgens experts zijn de koude temperaturen in Siberië relatief goed te verdragen door het droge klimaat. Siberië blijft een gebied van extremen. In de zomer kan de temperatuur er stijgen tot 40 graden. (belga/svm)

    bron:

    [ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 19-01-2008 08:30:01 ]
    pi_56148203
    Hevige sneeuwval in China

    Deze week is China getekend door ijskoude temperaturen en hevige sneeuwval. Een ongewoon groot gebied is getroffen door dit koude weer.

    De hevige sneeuwval heeft de afgelopen dagen voor chaos gezorgd in de zuidelijke provincies Hubei, Hunan en Jiangxi.

    Voor Hubei is dit de ergste sneeuwval sinds 16 jaar. De waterleidingen zijn bevroren, zodat er bijna geen water meer kan worden vervoerd naar huizen.

    In Hunan is het de ergste sneeuwval sinds 5 jaar. De wegen zijn gesloten, waardoor er 120 000 auto's in Hunan zijn gestrand. Een half miljoen passagiers wachten om gered te worden. Er is een aantal ton industrieel zout nodig om de wegen open te houden, de overheid is hiermee bezig. De luchtvaart heeft ook last van deze koude temperaturen, er zijn veel vluchten vertraagd en geannuleerd.

    Soortgelijke problemen kwamen ook voor in Jiangxi waar duizende auto's gestrand zijn voor de brug over China's Yangtze River. Deze brug moest gesloten worden.

    Beijing bleef de vrieskou en sneeuw ook niet bespaard, donderdag werd ook deze stad bedekt met een dikke sneeuwlaag. Er wordt verwacht dat dit winterse weer nog wel een paar dagen aanhoudt en dat nieuwe sneeuwval nog meer gebieden zal treffen.

    weeronline
      zaterdag 19 januari 2008 @ 10:07:57 #238
    52513 whosvegas
    The Trickster
    pi_56148760
    Aardbevingen bij Saba
    Op 17 januari zijn opnieuw aardbevingen bij Saba gevoeld, om 21:46 en 22:32 UTC. Ook deze aardbevingen vonden plaats op ongeveer 10 km ten noordwesten van het eiland en hadden een kracht van 3,5 en 3,6 op de schaal van Richter.

    Kaart van het noordoostelijke deel van het Caraibisch gebied. De rode cirkels geven de lokaties van de huidige aardbevingen, de grijze cirkels die van 1992. De blauwe driehoekjes zijn de seismische waarneemstations.
    Vanaf 14 januari zijn er in het totaal 13 aardbevingen in het gebied geregistreerd met sterktes groter dan 2,4. De drie grootste bevingen zijn gevoeld op Saba. Tot nu toe zijn er geen meldingen van schade, wat ook niet te verwachten is bij deze sterktes. De dieptes van de aardbevingen liggen tussen de 5 en 10 kilometer.

    De serie aardbevingen in het gebied kennen niet een patroon van hoofdschok gevolgd door kleinere schokken, maar lijken meer op een zwerm van aardbevingen, waarbij meerdere schokken met gelijke kracht over een langere periode kunnen optreden. In het gebied bij Saba zijn in 1992 en 1995-1997 eerder zulke zwermen opgetreden. De huidige locaties komen overeen met die van de zwerm in 1992 (zie figuur), die destijds ongeveer drie weken duurde.

    bron: www.knmi.nl
    Are you nuts??
    pi_56315865
    Reisorganisaties slaan munt uit klimaatverandering

    Bezoek het eilandparadijs van Tuvalu voor het binnenkort overspoeld wordt. Bezoek de polen nu er nog sneeuw en ijsberen zijn. Met dergelijke slogans probeert een groeiende toeristische sector munt te slaan uit de klimaatverandering, maar met ecotoerisme heeft het weinig te maken.

    De toeristische sector groeit het laatste decennium met 4,3 procent per jaar. Natuurtoerisme, waaronder klimaattrips, groeit bijna driemaal zo snel.

    Volgens Ayako Ezaki van de International Ecotourism Society proberen de touroperators in de ecosector hun impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken.

    “Wij willen mensen er toe aanzetten de schoonheid van de natuur te zien en dan iets te doen om die te beschermen. Toerisme dat niet duurzaam is, brengt het milieu schade toe. Wij proberen dat te veranderen.”
    De vereniging heeft daarom een groene gedragscode opgesteld, die door alle leden in bijna honderd landen ondertekend is. Maar er zijn geen inspecties en tot nog toe is niemand op de vingers getikt.

    “De sleutel tot onze eigen overleving als touroperator, is het milieu maagdelijk houden”, zegt Prisca Campbell van Quark Expeditions, een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd in trips naar de poolgebieden. In Antarctica zijn de touroperators jaren geleden al strenge richtlijnen overeengekomen om hun impact in de kwetsbare regio tot een minimum te beperken.

    Het toerisme kan ook een positief effect hebben. De klanten willen pinguïns, ijsbergen en gletsjers zien, aldus Campbell. Hoewel vaak ze niet komen om de gevolgen van de klimaatverandering te zien, zeggen zes van de tien klanten na de reis volgens Campbell dat ze actie willen ondernemen om het milieu te beschermen. Het zijn klimaattoeristen, maar ze worden vaak klimaatactivisten, concludeert hij.

    bron:
    pi_56316660
    quote:
    Op zaterdag 26 januari 2008 10:53 schreef aloa het volgende:
    Reisorganisaties slaan munt uit klimaatverandering

    Bezoek het eilandparadijs van Tuvalu voor het binnenkort overspoeld wordt. Bezoek de polen nu er nog sneeuw en ijsberen zijn. Met dergelijke slogans probeert een groeiende toeristische sector munt te slaan uit de klimaatverandering, maar met ecotoerisme heeft het weinig te maken.

    De toeristische sector groeit het laatste decennium met 4,3 procent per jaar. Natuurtoerisme, waaronder klimaattrips, groeit bijna driemaal zo snel.

    Volgens Ayako Ezaki van de International Ecotourism Society proberen de touroperators in de ecosector hun impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken.

    “Wij willen mensen er toe aanzetten de schoonheid van de natuur te zien en dan iets te doen om die te beschermen. Toerisme dat niet duurzaam is, brengt het milieu schade toe. Wij proberen dat te veranderen.”
    De vereniging heeft daarom een groene gedragscode opgesteld, die door alle leden in bijna honderd landen ondertekend is. Maar er zijn geen inspecties en tot nog toe is niemand op de vingers getikt.

    “De sleutel tot onze eigen overleving als touroperator, is het milieu maagdelijk houden”, zegt Prisca Campbell van Quark Expeditions, een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd in trips naar de poolgebieden. In Antarctica zijn de touroperators jaren geleden al strenge richtlijnen overeengekomen om hun impact in de kwetsbare regio tot een minimum te beperken.

    Het toerisme kan ook een positief effect hebben. De klanten willen pinguïns, ijsbergen en gletsjers zien, aldus Campbell. Hoewel vaak ze niet komen om de gevolgen van de klimaatverandering te zien, zeggen zes van de tien klanten na de reis volgens Campbell dat ze actie willen ondernemen om het milieu te beschermen. Het zijn klimaattoeristen, maar ze worden vaak klimaatactivisten, concludeert hij.

    bron:
    Hmm dat gooi ik vandaag even op de FP Dit is wel een leuk item
    Love is a difficult thing, but you can not without it!
    pi_56318135
    quote:
    Op zaterdag 26 januari 2008 11:45 schreef Robin2130 het volgende:

    [..]

    Hmm dat gooi ik vandaag even op de FP Dit is wel een leuk item
    Gepost

    Reisorganisaties slaan munt uit het milieu
    Love is a difficult thing, but you can not without it!
    pi_56348856
    Zware storm raast over Oostenrijk

    Oostenrijk is vandaag getroffen door een zware storm. Met windstoten tot 165 kilometer per uur leidde de storm in het hele land tot veel schade. Enkele mensen raakten zwaargewond door naar beneden vallende dakdelen.

    Vanwege de harde wind werden in sommige skigebieden de liften stilgezet. Verder zaten tienduizenden Oostenrijkers zonder stroom. Verwacht wordt dat de wind de komende nacht wat gaat liggen.

    Ook in Polen stormde het vandaag. Een man kwam om het leven toen een boom op zijn auto viel. Verder raakten ook in Polen veel daken beschadigd en zaten delen van het land zonder stroom.

    Bron: NOS
    pi_56357890
    In Polen ook een zware storm
    quote:
    Stormweer houdt huis in Polen

    Stormachtige winden die Polen al twee dagen in de greep houden, hebben één dode en meerdere gewonden tot gevolg gehad, zo meldt het Poolse persbureau PAP. De wind ontwortelde bomen en zorgde voor vele elektriciteitsstoringen.

    Chauffeur omgekomen
    Nabij het centraal gelegen Ciechanow kwam een omvallende boom op een rijdende auto terecht. De bestuurder overleefde de klap niet, zijn vrouw en hun zes maanden jonge kindje raakten gewond. In de westelijke regio Poznan veroorzaakten op de weg gevallen bomen drie ongevallen waarbij mensen gewond raakten.

    Stroomstoringen
    Vele plaatsen, vooral in het centrum en het westen van het land, zaten zonder stroom. Daken werden afgerukt en over een groot deel van Polen moest de brandweer uitrukken voor het verwijderen van omgewaaide bomen en verlichtingspalen.


    vwk
    pi_56397981
    Winterstormen teisteren Griekenland


    ATHENE - Griekenland wordt geteisterd door winterstormen. Harde wind en urenlange sneeuwval veroorzaakten talrijke verkeersproblemen.

    In de Egeïsche Zee moesten bijna alle veerboten uit de vaart worden genomen. Ruim 120 eilanden die geen vliegveld hebben, zijn sinds maandag van de buitenwereld afgesneden.

    Dinsdag zijn binnenlandse vluchten naar Samos, Milos en Kreta geschrapt, meldden Griekse media.

    www.nu.nl
    pi_56398421
    Meer dan 13 graden op Antarctica

    Op Base Esperanza op Antarctica is het de afgelopen week lekker warm geweest. Vorige week vrijdag steeg de temperatuur tot 13,4 graden.
    Behoorlijk warm dus, wanneer we weten dat op 5 januari 1974 op het Nieuw Zeelandse station Vanda een temperatuur van +15 graden werd gemeten. Daarmee zat Base Esperanza aardig dicht bij het absolute record van Antarctica.

    Ook in de dagen ervoor en kwam de temperatuur meermalen tot boven de 10 graden. Andere stations aan de kust van Antarctica rapporteerden ook minima van boven nul.

    Alleen op de ijsvlaktes in het binnenland vroor het 35 graden. Best wel begrijpelijk, want gemiddeld ligt Antarctica op 2250 meter hoogte boven de zeespiegel. De koudere plaatsen Amundson Scott en Vostok liggen respectievelijk op 2835 en 3420 meter.

    www.vwkweb.nl
    pi_56567963
    Balkenende wil een eiland

    Premier Balkenende is enthousiast over de bouw van een multifunctioneel eiland voor de kust van Nederland. Door het creëren van verschil in waterstand zou daar met waterkracht elektriciteit kunnen worden opgewekt.

    Multifunctioneel
    Het eiland moet niet alleen gebruikt gaan worden voor het opwekken van duurzame energie, maar moet ook gaan dienen als bescherming tegen de gevolgen van de klimaatsverandering. Ook kan het gebruikt gaan worden voor recreatie. Balkenende wil nog dit jaar concrete plannen op tafel hebben voor dit eiland.

    Dit alles zei premier Balkenende gisteren tijdens een bijeenkomst van het Innovatieplatform in het Kurhaus in Scheveningen. Het platform, dat onder leiding staat van Balkenende zelf, lanceerde al eerder plannen voor een soortgelijk eiland. Plannen voor de bouw van een eiland in de vorm van een tulp haalde het in het verleden niet, maar

    zorgde wel voor veel publiciteit in het buitenland.

    Tijd is rijp
    De tijd lijkt nu wel rijp voor zo'n eiland. De kosten voor het winnen van land op water zijn in de loop van de tijd flink omlaag gegaan en op land zijn de grondprijzen flink gestegen. Ook vergroten de gestegen olieprijzen de kansen van plannen voor alternatieve energie. Bovendien heeft het thema duurzame energie, mede door de aandacht die Al Gore geschonken heeft aan de opwarming van de aarde, een veel breder maatschappelijk draagvlak dan een aantal jaar geleden.

    Hans de boer, lid van het Innovatieplatform, wees ook op het nut van zo'n eiland voor andere landen. “De kennis die we opdoen met zo'n energie-eiland kunnen we wereldwijd gaan gebruiken”.

    Andere ideeën
    Een nieuw eiland op zee is overigens een van de vier ideeën die verder uitgewerkt dienen te worden.

    Het meest concrete andere plan is het aanleggen van een zogenaamde "zandmotor" voor de kust van Zuid-Holland. Dit is een grote hoeveelheid zand die, in zandlopervorm, voor de kust wordt aangebracht. Door de wind, de golven en de stroming verspreidt het zand zich op natuurlijke wijze langs de kust. Op die manier wordt landinwaarts opnieuw land aangewonnen, waardoor de kust bescherm wordt tegen overstromingen.

    Een derde idee is het opknappen van de afsluitdijk, die dit jaar haar 75 jarig bestaan viert. Verder in de toekomst ligt het idee om van een deel van Zeeland een soort Waddengebied te gaan maken.

    www.weeronline.nl
    pi_56568913
    quote:
    Centrum Lier zwaar getroffen door windhoos
    Een windhoos die dinsdagnacht rond kwart voor 12 door het centrum van Lier trok, heeft de stad omgetoverd in een slagveld. Dat meldt de Lierse brandweer.

    De wervelstorm stak onverwacht op in de buurt van de Kapelstraat, vlakbij de Berlaarse steenweg. De brandweer werkte daar heel de nacht door om alle schade op te ruimen en spreekt van "oorlogstaferelen".

    De schoonmaakactie neemt vermoedelijk ook deze voormiddag volledig in beslag, de stadsdiensten van Lier zouden dan kunnen ingeschakeld worden als extra hulp.

    Er vielen geen gewonden, maar de materiële schade is enorm. Er kwamen een vijftigtal meldingen van stormschade binnen bij de Lierse brandweerkazerne. Het gaat vooral om weggevlogen daken, gebroken ruiten en bomen die op huizen vielen. Volgens de brandweer van de stad Lier is op dit moment alles onder controle. (belga/ka)
    Bron hln.be
    Life is Music
    pi_56618683
    Zware sneeuwval hindert verkeer Noord-India

    Het noorden van India heeft nog steeds te maken met koude. In de staten Jammu en Kashmir zijn sommige wegen nu al meer dan vijf dagen afgesloten.
    De wegen zijn afgesloten vanwege de hevige sneeuwval. In Jammu is een doorgaande weg bedolven onder een lading sneeuw van 2 meter dik. Hierdoor zijn meer dan 1100 voertuigen gestrand. Hulpdiensten proberen de auto’s te bereiken, maar worden gehinderd door nieuwe sneeuwval en aardverschuivingen.

    www.vwkweb.nl
    pi_56758386
    Zeldzaam koud in Alaska

    In Alaska zijn vorige week de laagste tempertauren van dit decennium (vanaf 2001) gemeten. Op 6 februari werd het in Tok -56,7, op 7-8 februari vroor het in Chicken 57,8º (koud kipje!) en op 9 februari registreerden O'Brien Creek en Taylor eveneens -57,8º. Voor het laatst was het in Alaska net zo koud op 1 januari 2000 toen Chicken -57,8º meldde. Het record voor Alaska bedraagt -59,4º en werd geregistreerd op 3 februari 1947 in Tanacross.

    Jan Visser, 14 februari 2008
    pi_56803454
    Snowstorm blankets Greece, flights grounded

    Flights to Athens international airport were grounded on Sunday and more than 25 Greek villages were cut off after heavy snowfalls, which disrupted traffic as far south as the island of Crete.

    The snowstorm, the result of two cold fronts moving south from Russia and Scandinavia, struck Athens on Sunday, covering the Parthenon and the temple of Zeus in white. Some train and bus routes were cancelled, with snow ploughs struggling to keep main highways open.

    Flights to and from Athens international airport were grounded at least until 0100 GMT (1400 NZT) on Monday because of poor visibility, which was at less than 100 metres.

    Temperatures in Athens remained at zero degrees Celsius while around the country temperatures ranging between minus 5degC and minus 15degC were reported. In the northern town of Trikala fire brigade officials rescued stranded passengers after their car stalled in an isolated part of town.

    "We expect the storm to start weakening from the early hours of Monday," said meteorologist Panagiotis Yannopoulos at national weather service EMY. "By tomorrow afternoon it will be over."

    More than 25 villages were reported to be cut off around Greece, many on the island of Evia. Several villages were also snowed in on the Peloponnese peninsula and as far south as the island of Crete.

    Traffic piled up on some highways after cars slid off the road.

    Roads in various parts of the country remained closed. Heavy trucks were banned for the next 24 hours and authorities said they would close schools on Monday in various regions.

    New Zealand Herald
    Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
    Ik vind je sig nogal denigrerend.
    pi_56803533
    quote:
    Cyclone threatens Australain mining

    A powerful tropical cyclone was likely to have crossed Western Australia's remote Pilbara mining region early today, forcing many resource companies to shut down.

    New Zealand Herald
    Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
    Ik vind je sig nogal denigrerend.
    pi_56834211
    quote:
    Flood victims on storm alert

    BRISBANE - Residents of flood-ravaged central Queensland are to get a reprieve from the wet weather in the coming days, but have been put on cyclone watch as a low-pressure system develops off the coast.

    The city of Mackay was yesterday continuing a mammoth clean-up after a freak deluge last Friday which damaged thousands of homes.

    Extra emergency workers from Brisbane and Cairns were expected yesterday to relieve local volunteers who worked around the clock over the weekend, despite most having their own damaged property to tend to.

    Among the relief crew are 12 chainsaw operators as strong winds and the wet combine to bring down trees.

    Firefighters will continue the task of assessing up to 3000 homes.

    Forecasters said rain and wind on the central and north coasts would ease in the coming days, but the low-pressure system had the potential to develop into a tropical cyclone.
    Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
    Ik vind je sig nogal denigrerend.
      Moderator dinsdag 19 februari 2008 @ 13:49:17 #253
    8781 crew  Frutsel
    pi_56836132
    die berichten mogen gewoon in het orkanen topic hoor OA
    Tis immers een gevolg van of nieuws over een mogelijk nieuwe
    pi_56836594
    quote:
    Op dinsdag 19 februari 2008 13:49 schreef Frutsel het volgende:
    die berichten mogen gewoon in het orkanen topic hoor OA
    Tis immers een gevolg van of nieuws over een mogelijk nieuwe
    Verplaats ze even....
    Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
    Ik vind je sig nogal denigrerend.
    pi_56846501
    Opnieuw winterweer in Israël

    Jeruzalem is voor de tweede keer deze winter getroffen door hevige sneeuw. Hierdoor werd het openbare leven ontregeld.

    Maandag lag er in Jeruzalem 5 centimeter sneeuw. De sneeuw is het gevolg van het ver naar het zuiden doorstromen van koude lucht. Eerder waren Griekenland en Turkije al getroffen door het winterse weer en zondag Libanon.

    Het winterweer ging gepaard met hagel en onweersbuien. In de lagere delen van Israël kwam overvloedige regen voor en gingen de buien gepaard met hevige windstoten. Sneeuw komt vaker voor in Israël, maar Jeruzalem blijft doorgaans vrij van de sneeuw.

    www.vwkweb.nl
    pi_56849319
    KNMI meet min 87,5 graden in De Bilt

    DE BILT - Hoewel de winter tot de tien zachtste van de afgelopen eeuw behoort, heeft het KNMI in De Bilt dinsdagmiddag een kouderecord geregistreerd. Een speciale weerballon mat op 21,5 kilometer hoogte de recordtemperatuur van min 87,5 graden.

    De temperatuur op deze hoogte wordt gemeten sinds 1940. De veroorzaker van het kouderecord is een zeer koude bovenwind die vanaf de poolstreek al enkele dagen richting West-Europa waait. Deze bovenlucht leidde de afgelopen dagen ook tot bijzondere oranje en rode kleuren bij de schemering.

    De kleuren worden veroorzaakt door polaire stratosfeerwolken, een variant van de zogenaamde 'parelmoerwolk'. Dit wolktype hangt samen met extreme kou in de stratosfeer op zo'n extreme hoogte.

    Het KNMI voorziet dat deze winter tot de tien zachtste sinds 1901 zal horen. De gemiddelde wintertemperatuur is op dit moment 5 graden tegen 3,3 normaal. De winter vorige jaar was met 6,5 graden de zachtste sinds 1706.

    www.telegraaf.nl
    pi_56850402
    [Telegraaflezer-modus]
    Zie je wel, een kouderecord! Climate change is een hoax!
    [/Telegraaflezer-modus]

    Wel frisjes
    pi_56850499
    quote:
    Op dinsdag 19 februari 2008 23:38 schreef ItaloDancer het volgende:
    [Telegraaflezer-modus]
    Zie je wel, een kouderecord! Climate change is een hoax!
    [/Telegraaflezer-modus]

    Wel frisjes
    Bijna recordhoeveelheid sneeuw Noordelijk halfrond
    Is ook bijna een record.

    Climate change......
    pi_56894228
    Doden door noodweer Filipijnen

    Noodweer op de Filipijnen heeft aan zeker 12 mensen het leven gekost. Daarnaast zijn honderdduizend mensen uit hun huis verjaagd.

    Hevige regenval
    Al dagenlang worden de Filipijnen geteisterd door hevige regenval. Door aardverschuivingen en overstromingen zijn 12 mensen om het leven gekomen. Zeker 120.000 mensen zijn hun huizen en hutten ontvlucht, meldde de rampendienst van de Zuidoost-Aziatische archipel donderdag.

    Schade
    Autoriteiten schatten de schade aan woningen, infrastructuur en oogsten op minstens 610 miljoen pesos (10,2 miljoen euro). Zeven provincies zijn zwaar getroffen.

    Vaker regen
    De Filipijnen hebben een tropisch klimaat, wat wordt gekenmerkt door hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Hevige regenval komt er wel vaker voor. Maar meestal vindt die plaats in de periode van mei-oktober, als gevolg van de moesson. In februari is het vaak juist een stuk droger.

    www.weeronline.nl
    pi_56914890
    Onverklaarbaar koude winter tart opwarming


    In Nederland maken we een kalme winter mee, wereldwijd daarentegen blijkt het zeer koud te zijn volgens de laatste klimaatmetingen. Sinds maart 1995 is het niet zo koud geweest op aarde. wat zeer opmerkelijk is in het licht van de stijgende temperaturen wegens klimaatverandering. Deze meting is afzonderlijk door vier instituten bevestigd. De extremiteit van de daling is niet te verklaren via het weerfenomeen La Nina wat wel zorgt voor een temperatuurdaling maar niet van deze orde. Volgens een aantal analyses wordt de zeer lage temperatuur veroorzaakt door een rustig begin van de nieuwe zonnevlekcyclus. De zon geeft relatief minder warmte af, waardoor het kouder zou zijn op aarde. Voer voor discussie dus, zeer veel discussie over de aard van klimaatverandering, en de invloed van de zonnecyclus.

    bron:
    pi_56928053
    quote:
    Severe weather cuts power, floods roads

    Heavy rain and winds in Northland have cut power to around 800 homes and rising flood waters have made some roads impassable in the region.

    Lines company Vector said electricity problems were at their worst at Te Hana, north of Wellsford, where 500 homes had been blacked out.

    The MetService this morning issued a severe weather warning advising people to look out for rapidly rising waterways as heavy falls spread to Auckland and Coromandel Peninsula.

    Police from the township of Kaeo this afternoon said Dip Road and Hospital Road were reported to be under a metre of water, while SH10 at Whangaroa Road is expected to also become impassable.

    Maston Road in Paihia had been washed away and the road was closed. Detours were in place.

    "Local residents are warned to avoid travel in the affected areas," said Mr Brooker.

    The weather conditions also played a part in a serious crash on State Highway 1 at the Dome Valley.

    Police believe a driver lost control and their vehicle slid across the road, running head-on into two cars coming the other way.

    One woman was badly hurt and another person suffered moderate injuries. The road has reopened but police have advised caution.

    The MetService said today's heaviest falls would be in the hills north of Whangarei where some 70-90mm of rain was expected between 9am and 9pm, with falls reaching 15mm per hour at times.

    Northern parts of Auckland could expect 50-70mm of rain.

    Heavy rain is also expected to hit the South Island, falling in the ranges of northwest Nelson, Fiordland and the Westland ranges south of Otira.

    From Saturday night the rain in the south should ease, but the MetService said another front would move onto the South Island on Sunday afternoon - bringing more heavy rain to the West Coast.

    Meanwhile, the heavy weather caused some damage overnight.

    Three boats were washed off their moorings in Auckland's Waitemata Harbour.

    Two were recovered before they could hit rocks but a yacht was washed ashore on Tamaki Drive and holed. It was secured and expected to be left where it was overnight until the weather abated tomorrow.

    In west Auckland a man was cut free from his car when it overturned on the slippery roads conditions in Titirangi.

    High winds were forecast for motorists driving over the Auckland Harbour Bridge and they were advised to drive with extreme care.

    The Coastguard Northern Region advised boaties to stay at home as the harbour surface chopped up.

    On Auckland's North Shore, several trees were blown down, causing a minor power cut to parts of Castor Bay and Milford.

    Many householders who did not bring in their wheelie bins after yesterday's collection on the North Shore had to take a walk down the road to collect them after they were blown over and took off in the high winds.

    The Fire Service reported few road accidents from the slippery conditions overnight but urged motorists to take care.

    The weather has caused Auckland's Starlight Symphony at the Domain to be postponed until 7.30pm and the Two Handed Round North Islandyacht race to be delayed until Sunday at 10am.

    South of Auckland, the national rowing champs on Lake Karapiro near Cambridge, began on time today although the lake surface was a little rough. The lake was relatively sheltered and rowing was expected to be held for most of the day.
    Bron
    Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
    Ik vind je sig nogal denigrerend.
    pi_56928263
    New Auckland volcano discovered


    Geologists have uncovered a new volcano in Auckland.

    The discovery was made in the past few days by geologists from GNS Science and Auckland University drilling in the Panmure Basin.

    The new volcano was found buried inside the mouth of an existing volcano that erupted about 28,000 years ago.

    Volcanologist Dr Graham Leonard said the new volcano could be as young as 10,000 years.
    He said the find was a very "exciting result". He said it was extremely rare for two eruptions to have occurred at the same site in the Auckland Volcanic Field.

    "Most of Auckland's volcanoes have erupted only once, with the possible exception of Rangitoto."

    This is the fifth location that the group has drilled in the past three years as part of a research programme to improve the understanding of volcanoes and help prepare Auckland for future eruptions.
    Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
    Ik vind je sig nogal denigrerend.
    pi_56953543
    weer een kouderecord.

    Recordkoude in Vietnam

    Sinds 14 januari is het extreem koud in het noorden van Vietnam. Hoewel het bij ons geen indruk maakt: het vroor daar op twee plaatsen zelfs 2 graden en dat is zeer ongewoon voor die streek.

    Veel groente werd vernietigt en zo'n 60.000 stuks kweekgroente raakte verloren door de vorst.

    De nu heersende koude is in het bekend zijnde klimatologische verleden niet eerder waargenomen volgens het landelijk meteorologisch instituut.

    vwk
    pi_57222517
    Grand Canyon onder water

    Een vreemd aanzicht: De anders kurkdroge Grand Canyon in de Amerikaanse staat Arizona wordt overspoeld met water.
    De overheid wil zo het Grand Canyon natuurpark aantrekkelijker maken als natuur- en recreatiepark. Ook wil ze de natuurlijke erosie zo heropbouwen.







    Gazet van Antwerpen


    Meer foto's hier
    Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
    Ik vind je sig nogal denigrerend.
    pi_57301544
    quote:
    Mediterranean's 'horror' tsunami may strike again

    The survivors of a tsunami that killed thousands living on the shores of the Mediterranean in AD 365 called it the "day of horror". Worryingly, history may be due to repeat itself, say geologists who have located the source of the wave.

    No one had been able to find evidence pinpointing the earthquake that caused the tsunami, which struck the Egyptian city of Alexandria and the Nile Delta in AD 365. The mainstream view was that a series of quakes had struck the region – cumulatively thrusting a section of western Crete upwards by 10 metres.

    Beth Shaw and colleagues at the University of Cambridge carbon-dated a section of corals on the coast of Crete that were lifted clear of the water during the upheavals.

    The corals' distribution and identical age revealed that one giant quake must have lifted all of them by 10 metres in one massive push – revealing the tsunami's source.

    The only thing that could have generated such a large uplift at that location is an earthquake in a steep fault in the Hellenic trench, near Crete, says Shaw.

    Future slips?
    The team built a computer model that suggested such movement would have created a 2-metre wave in open water – the same height as that generated by the Sumatran earthquake in 2004 – which would have travelled down to the African shore before crashing over the low-lying Egyptian coast.

    Shaw says a further slip in the same part of the fault that caused the tsunami is only likely to happen once every 5000 years. However, other segments of the fault may slip on a similar scale, she says, and this movement could happen every 800 years or so.

    "The big unknown is whether the fault that slipped is unique, or one of many contiguous patches that might slip in the future," says Roger Bilham of the University of Colorado in Boulder.

    Yo-yo quakes

    In another new study, Anja Scheffers at Southern Cross University, Australia, and colleagues reveal geological evidence of five tsunamis that hit Greece in the past 2000 years.

    Most were small and local, but in 1303 the same wave hit Crete, Rhodes, Alexandria and Acre in Israel (Earth and Planetary Science Letters (DOI: 10.1016/j.epsl.2008.02.021).

    However, Scheffers' co-author, Dieter Kelletat, of the University of Duisburg-Essen in Germany, is not convinced by Shaw's interpretation that a single event uplifted Crete by a full 10 meters in 365 AD. "There is not only a step-by-step movement, but also a yo-yo effect with ups and downs," Kelletat says.

    He also warns that much more work is needed to unravel the region's complex geology, citing evidence of sea-level change of more than one metre since Roman times. "We are convinced that there is much more to find," he says.
    http://environment.newsci(...)ay-strike-again.html
    Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
    Ik vind je sig nogal denigrerend.
    pi_57317310
    Extreem lange hittegolf in zuiden Australië

    Het zuiden van Australië beleeft momenteel een van de langste hittegolven ooit. De hittegolf is helemaal bijzonder, omdat deze gedurende de meteorologische herfst plaatsvindt.
    Zondag werd het in Adelaide 40,2 graden in de stad. Op het vliegveld was het 39,1 graden. Maandag was het in de stad opnieuw heet met een temperatuur boven de 37 graden. Daarmee is sprake van 8 dagen achtereen met een temperatuur hoger dan 35 graden. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1934.

    Wanneer dinsdag opnieuw de temperatuur boven de 35 graden komt, is sprake van de langste hittegolf sinds 1860. Bovendien is dit een nieuwe record voor de hele staat South-Australia. Of dit daadwerkelijk gebeurt is nog spannend. De Australische meteorologische dienst verwacht slechts een temperatuur van 34 graden.

    vwkweb
    pi_57464590
    Sneeuw in woestijn Arizona

    Zware sneeuw heeft voor verkeerschaos gezorgd in Arizona. In de buurt van Phoenix ontstond een forse file en twee mensen kwamen om het leven.


    Phoenix ligt in het gebied van de Verenigde Staten waar het zomers gemakkelijk boven de 40 graden wordt. In maart is het zo’n 17 graden.

    De meeste aanrijdingen werden veroorzaakt door slecht zicht en gladheid. Over een afstand van 6 kilometer ontstonden 20 aanrijdingen, waarbij 140 auto’s betrokken waren. 15 mensen moesten worden uitgezaagd en 53 personen werden behandeld in een ziekenhuis.

    vwk
    pi_57469320
    De stille slachtoffers van klimaatverandering

    Minderheden en inheemse volken zijn de stille slachtoffers van klimaatverandering, zegt een nieuwe studie van de mensenrechtenorganisatie Minority Rights Group (MRG) International.

    De onaanraakbaren (dalits) in India, de Rakhainvissers in Bangladesh, de Karamajong in Oeganda, de Sami in Scandinavië en andere minderheden zijn meer dan anderen gevoelig voor klimaatgerelateerde rampen, maar de internationale gemeenschap heeft geen oog voor hen.

    De grootste problemen voor inheemse volken liggen bij massamigratie, slechte waterkwaliteit, voedselveiligheid, gezondheid, infrastructuur, milieuvervuiling en het effect van monoculturen.

    Het massaal planten van biobrandstoffen wordt gezien als groene optie omdat ze minder broeikasgassen uitstoten. Maar gemeenschappen die daar wonen, worden gedwongen verhuisd en hun broodwinning wordt vernietigd om plaats te maken voor biobrandstofplantages, aldus het rapport.

    bron:
    pi_57472478
    Permanent ijs blijft smelten op Noordpool

    Ondanks een ongewoon koude winter op de Noordpool blijft de oudste en dikste ijsmassa aldaar verminderen, zo hebben functionarissen van de NASA vandaag bekendgemaakt op basis van de recentste satellietmetingen.

    Koudere winter
    De winter was kouder dan normaal in het Arctisch gebied, wat leidde tot een veralgemeende toename van het winterijs. Maar door de opwarming van de Aarde is de hoeveelheid "permanent" ijs ("perennial ice") dit jaar met 30 procent verminderd, tegen 40 procent vorig jaar, aldus het National Snow and Ice Data Center.

    Kwetsbaar
    Het "permanente" ijs, dat blijft wanneer het door de winterkou veroorzaakte ijs in warmere maanden afsmelt, maakt historisch 50 tot 60 procent uit van alle ijs op de Noordpool. Het is echter kwetsbaarder geworden, smelt en verwijdert zich van de Noordpool, aldus wetenschappers.

    Het oudste ijs, dat minstens zes jaar blijft bestaan, maakte 6 procent uit van het totaal, tegen meer dan 20 procent in de jaren tachtig.

    http://www.demorgen.be/dm(...)n-op-Noordpool.dhtml
    Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
    Ik vind je sig nogal denigrerend.
      Moderator woensdag 19 maart 2008 @ 13:39:36 #270
    8781 crew  Frutsel
    pi_57481868
    La Niña kouder dan ooit

    19 maart 2008 - De zeewatertemperatuur in het midden van de Stille Oceaan is lager dan ooit. In februari lagen deze temperaturen 2 tot 3 graden onder normaal. Deze periode van afkoeling van het zeewater wordt La Niña genoemd, de tegenhanger van de warme El Niño.

    Actuele afwijking zeewatertemperatuur ten opzichte van normaal
    De sterkere passaatwind is er de oorzaak van dat meer koud water uit de diepe oceaan aan het oppervlakte komt en meer warm water naar beneden stroomt. Dit jaar duurde La Niña wat langer dan anders. Meestal wordt het dieptepunt rond Kerstmis bereikt, maar dit jaar zijn in februari de laagste temperaturen gemeten. Inmiddels, sinds begin maart is het zeewater weer opgewarmd en naar verwachting is La Niña rond de zomer weer geheel verdwenen.

    Koel water in de Stille Oceaan heeft in een groot deel van de wereld invloed op het weer en drukt ook de wereldgemiddelde temperatuur iets omlaag. Een La Niña (en dat geldt ook voor een El Niño) biedt de mogelijkheid voor seizoensvoorspellingen zoals voor de komende lente. La Niña leidt in het voorjaar vaak tot koeler weer in het noorden van Zuid-Amerika en West-Canada, en warmer en droger weer in het zuidoosten van de Verenigde Staten en Texas. Op de Filippijnen zorgt La Niña voor meer regen dan normaal. Zelfs in Nederland is het na een La Niña gemiddeld over veel jaren net iets droger in het voorjaar. Dit effect is echter maar gering, zeker in verhouding tot de natuurlijke grilligheid van het weer. Het gaat dan ook te ver om op basis hiervan een voorspelling te doen voor het voorjaar in ons land.



    knmi
    pi_57493433
    Voor het eerst methaan in atmosfeer exoplaneet gevonden

    Voor het eerst is de koolstofverbinding methaan aangetroffen in de atmosfeer van een planeet buiten ons zonnestelsel, zo heeft de NASA aangekondigd en staat te lezen in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Nature. Het gaat om de eerste vondst van een organische molecule bij een exoplaneet, aldus het Hubble Centrum in Garching nabij München.

    Kleine Vos
    De planeet is HD 18973b, die zich op 63 lichtjaar van ons bevindt in de constellatie Vulpecula. Het betreft een exoplaneet van het type "hete Jupiter", voor een deel naar analogie van "onze" reuzenplaneet Jupiter, maar veel dichter tot de moederster draaiend.

    Hubble
    Studies hadden voorspeld dat er methaan en waterdamp in de atmosfeer van het hemellichaam zouden zijn. Het bewijs kwam er spectroscopisch met de Hubble-ruimtetelescoop. De vondst is een belangrijke stap is in de zoektocht naar buitenaards leven. Methaan kan onder welbepaalde omstandigheden een sleutelrol spelen in het ontstaan van leven.

    Te heet
    De NASA beklemtoont echter, voorafgaand op een persconferentie vandaag om 19.00 uur Belgische tijd, dat het op planeet HD 18973b te heet is om leven toe te laten zoals wij het kennen. De vondst toont niettemin aan dat wij spectroscopisch organische moleculen kunnen vinden in levensvatbare zones rond sterren.

    De vorsers sluiten een biologische oorsprong van het methaangas uit. Want de gasreus zweet een temperatuur uit van zowat 900 graden celsius. Dat is bijna het smeltpunt van zilver.

    Geen koolstofoxide
    Mark Swain van het Caltech in Pasadena stipt ook aan dat, in tegenstelling tot de verwachtingen, geen enkel spoor van koolstofoxide rond HD 18973b is gevonden. Wetenschappers dachten dat er zich een grote hoeveelheid CO zou bevinden in de hogere atmosfeerlagen van de planeet.

    http://www.demorgen.be/dm(...)aneet-gevonden.dhtml
    Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
    Ik vind je sig nogal denigrerend.
      Moderator donderdag 20 maart 2008 @ 09:11:49 #273
    8781 crew  Frutsel
    pi_57493993
    Toppiebericht, alleen iets voor WFL en niet voor DE snik

    Astronomen ontdekken bewoonbare planeet
    Ideaal voor dit topic
    pi_57494179
    quote:
    Op donderdag 20 maart 2008 09:11 schreef Frutsel het volgende:
    Toppiebericht, alleen iets voor WFL en niet voor DE snik

    Astronomen ontdekken bewoonbare planeet
    Ideaal voor dit topic
    En zo geschiedde!
    Astronomen ontdekken bewoonbare planeet
    Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
    Ik vind je sig nogal denigrerend.
    pi_57539718
    quote:
    Groot lawinegevaar in Oostenrijk

    WENEN - De kans op lawines in Oostenrijk is na het vallen van veel vers sneeuw groot. Dat meldden de lawinewaarschuwingsdiensten zaterdag.

    In grote delen van het land geldt gevaarniveau drie of vier wat aanzienlijk of groot lawinegevaar betekent. Er valt veel sneeuw in het alpenland.

    In de regio Arlberg viel in de nacht van vrijdag op zaterdag 60 centimeter. Meteorologen voorspellen nog meer sneeuw.
    Ik vrees het ergste, zeker met de paasdagen.
    Life is Music
    pi_57546220
    Gore misbruikt natuurgeweld

    Het is een indrukwekkende video die U hier (3min) kunt zien. Voortdurend valt het ijs naar beneden, soms zelfs enorme brokken. Het gaat hier om de Perito Moreno gletsjer in Argentinië. Van oudsher een toeristische attractie omdat het ijs er met zo’n grote regelmaat omlaag dondert. Dat is handig als je een film wilt maken zoals Al Gore die inderdaad (andere) beelden van deze gletsjer zou tonen, suggererend dat dit in Antarctica gebeurt en door mensen wordt veroorzaakt. Maar het betreft hier ‘gewoon’ natuurgeweld dat niets met global warming te maken heeft. Sterker nog, door de afkoeling in de regio zou er tegenwoordig juist meer ijs van de gletsjer - een ijsrivier immers - naar beneden storten.

    Check ook Wikipedia over deze gletsjer

    betreffende filmpje
    pi_57548005
    quote:
    Op zaterdag 22 maart 2008 14:46 schreef Fredo55 het volgende:

    [..]

    Ik vrees het ergste, zeker met de paasdagen.
    Hoorde net op de radio dat er 1 dode is gevallen in de
    Oostenrijke Alpen.
    Een duitser van 45 jaar.
    Life is Music
    pi_57569583
    Google komt met orkaanwaarschuwingsdienst

    Amerikanen die in een gebied leven dat wordt geteisterd door orkanen kunnen binnenkort door Google gewaarschuwd worden wanneer hun huis gevaar loopt. Google werkt hiervoor samen met het Amerikaanse National Hurricane Center.

    Een vloedgolf is één van de meest vernietigende elementen van een orkaan wanneer die vanuit de oceaan het land bereikt. Vloedgolven vormen het grootste gevaar voor mensen die in kustgebieden leven en die evacuatiewaarschuwingen negeren.

    Het National Hurricane Center koppelt zijn database met stormdata aan een applicatie die Google ontwikkelt. De database van het NHC wordt al jaren door meteorologen gebruikt om overstromingsgevaar te bepalen voor diverse typen stormen.

    "Mensen kunnen hun adres invoeren en zien hoezeer ze gevaar lopen", aldus Bill Read, de baas van de NHC. Read hoopt dat de applicatie van Google gebruikt kan worden gedurende het aankomende Atlantische orkaanseizoen dat van 1 juni tot 30 november duurt.

    Uit data verzameld door het NHC tijdens orkaan Katrina - die het leven van 1.500 mensen kostte en $80 miljard aan schade veroorzaakte - bleek dat de vloedgolf een hoogte bereikte van zeven meter boven zeeniveau. De categorie vijf storm Andrew raasde in 1992 over Miami veroorzaakte een vloedgolf van vijf meter.

    bron:
    pi_57578264
    Heftige storm in Caribisch gebied

    Een deel van het Caribische gebied is getroffen door een storm, deze zorgde ook nog eens voor zeer hoge golven.

    Een Atlantische storm raasde gisteren over de noordkust van Puerto Rico en de omliggende Caribische eilanden. Deze zorgde voor overstroomde wegen en steden die langs de kust liggen. De haven van San Juan werd gesloten en de overtochten naar de nabijgelegen eilanden Vieques en Culebra werden geannuleerd. Het was te gevaarlijk met de sterke wind en hoge golven. Een aantal stranden op de Dominicaanse Republiek zijn dit weekend gesloten.

    De storm is ontstaan aan het einde van een koufront, welke eerder deze week onweersbuien veroorzaakte in het zuiden van de VS. De storm nam in kracht toe terwijl deze over de Atlantische trok. De golven konden aan de kust een hoogte van 9 meter bereiken.

    Het hoogtepunt van de storm is vandaag over het Caribisch gebied getrokken, maar het gehele weekend worden de vissers geadviseerd niet de zee op te gaan.

    Bron: BBC (weeronline)
    pi_57619355
    Australië wil broeikasgas opslaan in oceaan

    Australië wil de broeikasgassen die kolencentrales uitstoten afvangen en opslaan in de bodem van de oceaan. De regering heeft laten weten het plan nog dit jaar voor te leggen aan het parlement. Komt er goedkeuring voor, dan is Australië naar eigen zeggen het eerste land ter wereld dat op zo'n grote schaal broeikasgassen in de zeebodem gaat pompen.

    Eén procent
    In Australië wordt ongeveer tachtig procent van de benodigde elektriciteit opgewekt in kolencentrales. Daarbij komen miljoenen tonnen broeikasgassen vrij. Het land is verantwoordelijk voor slechts iets meer dan een procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen maar is per hoofd van de bevolking een van de meest vervuilende landen op aarde.

    Kyoto
    De verwachting is dat de vervuiling de komende jaren alleen maar toeneemt omdat Australië voor zijn energie vrijwel geheel afhankelijk wil blijven van steenkool. Niettemin zegt de regering in 2012 aan de eisen van Koyto te willen voldoen. Milieugroeperingen zijn kritisch over het plan de broeikasgassen in de zeebodem op te slaan. Zij vrezen dat de vuiligheid weglekt en het leven in de oceaan aantast.

    http://www.hln.be/hln/nl/(...)laan-in-oceaan.dhtml
    Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
    Ik vind je sig nogal denigrerend.
    pi_57633648
    Stuwdammen maskeren zeespiegelstijging

    Sinds de Tweede Wereldoorlog is het aantal stuwmeren enorm toegenomen en hiermee ook het opgeslagen watervolume. Als al het water in de oceanen zou worden gebracht dan zou de zeespiegel ineens met 3 cm stijgen. De wereldwijde zeespiegelstijging wordt dus gemaskeerd door stuwdammen.


    Volgens Chao en collega’s (National Central University, Taiwan) was de zeespiegelstijging in de laatste eeuw ongeveer 1,8 mm per jaar, met een versnelling in de laatste tien jaar. Deze stijging wordt toegewezen aan het smelten van de gletsjers, de ijskappen op Antarctica en Groenland en het uitzetten het oceaanwater als gevolg van het verstekte broeikaseffect. Warm water neemt immers een groter volume in dan koud water.

    De onderzoekers hebben voor hun berekening van het watervolume in de stuwmeren bijna 30.000 stuwmeren gebruikt. Momenteel wordt ongeveer 10.800 km3 water opgeslagen in stuwmeren. Als dit water wordt toegevoegd aan de oceanen dan stijgt de zeespiegel met 3 cm. Dit betekent dat de zeespiegel over de laatste 50 jaar niet 10 cm is gestegen, maar eigenlijk 13 cm indien alle dammen weg gehaald zouden worden.

    bron

    [ Bericht 8% gewijzigd door #ANONIEM op 26-03-2008 21:57:44 ]
    pi_57778639
    Al Gore start klimaatcampagne

    Al Gore start woensdag met een campagne om de klimaatverandering zo hoog mogelijk op de politieke agenda van de Verenigde Staten te krijgen. Hij heeft hiervoor 300 miljoen dollar gereserveerd.

    De campagne die drie jaar gaat duren, begint met advertenties op televisie en internet. Hij zegt daarin dat in de strijd tegen de klimaatverandering de Verenigde Staten het voortouw moet nemen.

    De website http://www.wecansolveit.org is op 30 maart officieel geopend en staat vol tips om klimaatbewust te leven.

    De Nobelprijswinnaar Gore wil dat de uitstoot van broeikasgassen in 2050 in de VS met 90 procent is verminderd ten opzichte van 1990. De drie presidentskandidaten, de Republikein John McCain en de Democraten Hillary Clinton en Barack Obama, hebben beloofd de broeikasgassen te verminderen in de nieuwe regeerperiode, maar niet met de hoeveelheden die Al Gore wil.

    vwk
    pi_57824003
    Water volgende zomer per trein naar Barcelona?

    Wegens de aanhoudende droogte in Spanje zal Barcelona deze zomer in geval van nood niet alleen per schip, maar ook per trein van drinkwater voorzien worden. Dat voorziet het noodplan van de regering van de Catalaanse regio in het noordoosten van Spanje. De Catalaanse minister van Milieu, Francesc Baltasar, maakte nog niet bekend waar de treinen met tankwagons het water voor de tweede grootste stad van Spanje zullen halen.

    Catalonië is in Spanje het meest door de droogte getroffen. De waterreservoirs in de regio zijn nog maar voor een vijfde gevuld. Als het dit voorjaar niet regent, dreigen vooral in de miljoenenstad Barcelona deze zomer knelpunten bij de watervoorziening.

    Sinds vorige herfst viel in Spanje slechts half zoveel neerslag dan gebruikelijk. De sinds 2004 heersende droogte is volgens het Madrileense ministerie van Milieu de ergste sinds het begin van de meteorologische noteringen.

    http://www.hln.be/hln/nl/(...)aar-Barcelona-.dhtml
    Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
    Ik vind je sig nogal denigrerend.
    pi_57844879
    Dertigduizend Brazilianen op vlucht voor water


    Ruim dertigduizend Brazilianen hebben hun huizen moeten ontvluchten vanwege overstromingen. Zeker tien mensen zijn om het leven gekomen bij de wateroverlast in het normaal droge noordoosten van Brazilië. Dat hebben de autoriteiten vrijdag gezegd.

    De overstromingen zijn het gevolg van de zware regenval de afgelopen twee weken. Ongeveer dertig steden en dorpen in de deelstaat Piaui zijn afgesneden van de buitenwereld.

    http://www.depers.nl/Buitenland/?ID=189196&ref=rss
    Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
    Ik vind je sig nogal denigrerend.
    pi_57853024
    Diepvries in noorden Saskatchewan

    Canada heeft nog steeds te maken met flink winterweer. Vooral in Saskatchewan en Manitoba is de temperatuur flink gedaald.

    In het noorden van Saskatchewan was de temperatuur in de nacht van woensdag op donderdag het laagst. In Key Lake daalde deze tot -38,8 graden. Donderdag was het overdag -16,3 graden en in de nacht erna vroor het weer 35 graden. Normaal is het hier overdag in april +4 graden.

    De koude lucht is ver naar het zuiden doorgedrongen. Het koufront had zaterdag Ontario bereikt en de noordelijke staten van de Verenigde Staten. Dit gebied bleef wel bespaard van de ergste koude.

    vwkweb
    pi_57870848


    Snow falls across much of the UK

    Wintry weather conditions are expected in much of the UK

    Snow has fallen across much of the UK overnight, with forecasters warning that there is likely to be more later.

    Overnight snow descended in north-east England, Manchester and north Wales and headed down towards the Midlands, with similar conditions in southern England.

    With wintry conditions in Wales, Scotland and Northern Ireland, the Met Office has issued a number of flash warnings of severe or extreme weather.

    BBC Weather warned driving would be "treacherous" in many areas.

    Snow also fell in London, causing flight cancellations and delays across the UK.

    British Airways said 62 flights had been cancelled at Heathrow airport's Terminal 5.

    Birmingham International has taken some flights that were diverted away from Heathrow.

    There were cancellations at Gatwick and passengers at Bristol International Airport have experienced delays.

    A BBA spokeswoman said: "Our advice to passengers using any BAA airport is to check the status of flights with your airline or tour operator, before travelling to the airport."

    Up to 8cm (3in) of snow is likely to fall in parts of southern England on Sunday, according to BBC weather forecaster Chris Fawkes.

    But the snow was expected to clear in this part of the country later.

    Wales, Scotland and Northern Ireland have experienced wintry conditions.

    And the forecaster said more heavy snow was expected in northern England, west Wales and south west England.

    He forecasted intermittent snow showers, between spells of sunshine, in Northern Ireland and Scotland.

    Mr Fawkes said temperatures in large towns and cities are set to fall to as low as -2C.

    "This makes it a very cold day for April. It follows on from the warmest day of the year so far on Thursday, in Inverbervie, Aberdeenshire, where the temperature was 18.9C," he said.

    The forecaster added that there was the possibility of further snow showers in some parts of the UK on Monday.

    The M56 between junctions 10 and 11 near Warrington has been closed in both directions because of sheet ice, which has led to a number of collisions - although none were understood to be serious.

    Aircraft search

    A Cheshire Police spokesman said: "We would ask all motorists to avoid the area and seek alternative routes across the county.

    "We are unsure at this stage how long that closure will be in place."

    And there have been accidents on the M40.

    A Thames Valley Police spokesman said Bicester, Aylesbury and Oxfordshire had all seen heavy snowfall, with several reports of cars struggling to continue their journeys and minor accidents.

    Snow in Scotland and parts of northern England on Saturday hampered the search for a missing aircraft in the Highlands.

    The light aircraft disappeared off radar as it was crossing the Cairngorms, south east of Glenmore Forest, in poor weather on Saturday morning.

    Temperatures have dropped significantly over the weekend after a warm week that had included the hottest day of the year on Thursday.

    Bron
    pi_57874842
    Hevige regenval eist 15 levens in Brazilië

    Rio de Janeiro - Noodweer in Brazilië heeft zeker vijftien mensen het leven gekost. Tienduizenden mensen zijn dakloos geraakt in het noordoosten van het land, dat al bijna twee weken gebukt gaat onder hevige regenval.
    Het zwaarst getroffen is de staat Paraíba, waar de gelijknamige rivier buiten haar oevers trad. Alle vijftien doden vielen in dit gebied. Inwoners van zo'n vijftig plaatsen moesten hun huizen verlaten. Ook in de Braziliaanse staten Piaui en Maranhao zijn veel mensen dakloos geraakt.

    bron:
    pi_57877861
    'Zon heeft geen invloed op klimaatverandering'

    Uit wetenschappelijk onderzoek is nieuw bewijs gekomen dat de klimaatverandering van de afgelopen jaren niet wordt veroorzaakt door zonneactiviteit.

    Wetenschappers blijven het oneens als het gaat om de rol van de zon in het proces van klimaatsverandering

    Wetenschappers verbonden aan Lancaster University zeggen dat er de laatste twintig jaar geen significante link is gevonden tussen de zon en klimaatsverandering, meldt de BBC.

    De onderzoekers zouden op drie verschillende wijzen hebben geprobeerd een correlatie te vinden, maar hebben er niet één gevonden.

    De uitkomst van het onderzoek gaat lijnrecht in tegen de theorie van klimaatsceptici, die van mening zijn dat veranderingen in kosmische stralen die de Aarde bereiken verantwoordelijk zijn voor bewolking en temperatuur.

    Deze theorie is afkomstig van de Deense wetenschapper Henrik Svensmark. Zijn idee vormde het uitgangspunt van de documentaire ‘The Great Global Warming Swindle’.

    Svensmark blijft achter zijn eigen theorie staan en is niet onder de indruk van het onderzoek van Lancaster University, dat werd geleid door Terry Sloan. ‘Sloan heeft simpelweg niet begrepen op welke manier kosmische stralen invloed uitoefenen op wolken,’ aldus Svensmark.

    Ook is het zo dat de zon momenteel een heel inactieve periode doormaakt en dat mogelijk daardoor het effect van de zon op het klimaat niet duidelijk kon worden gemeten.

    http://www.elsevier.nl/ni(...)nr/200099/index.html
    Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
    Ik vind je sig nogal denigrerend.
    pi_57932283
    Zwaar weer in Portugal en Spanje

    09 april 2008 - Tot het afgelopen weekeinde was het in Portugal en Spanje nog zomer met op verschillende plaatsen meer dan 30 graden, maar inmiddels plenst het er van de regen en waait het hard. Op www.meteoalarm.eu kleurt het Iberisch schiereiland oranje voor storm en regen.

    Een bijzonder actieve depressie zorgt hier ook woensdag en donderdag nog voor veel regen en wind. De Portugese meteorologische dienst waarschuwt zelfs voor windstoten tot 130 km/uur en hoog water. Ook in Spanje zijn windwaarschuwingen van kracht, maar hier is het vooral ook de regen die voor overlast zorgt. Jerez de La Frontera in het zuiden van Spanje kreeg dinsdag 120 mm te verwerken. Woensdagochtend werd op verschillende plaatsen 50 tot 70 mm afgetapt. De regen breidt zich verder over het land uit zodat ook het door droogte getroffen noordoosten van Spanje water krijgt. Vooral Catalonië snakt naar water, meldt weerman Jan Visser die de droogte heeft geïnventariseerd. "De situatie is er buitengewoon ernstig: veel stuwmeren herbergen slechts een vijfde van hun capaciteit". De regen is dus meer dan welkom zeker nu de zomer, klimatologisch de droge periode in Zuid-Europa, voor de deur staat.

    De eerste week van april kreeg het zuidwesten van Europa al een voorproefje op de zomer. Op 4 april noteerden Sevilla en Cordoba 31,0 graden en 6 april werd zelfs in Valencia al 30,7 graden gemeten. Inmiddels zijn de temperaturen fors omlaag gegaan. De regen breidt zich de komende dagen verder uit naar het noorden zoadat ook het zuiden van Frankrijk en het Alpengebied ermee te maken krijgen. De warmte is de komende dagen te vinden in het zuicoosten van Europa: Griekenland komt vrijdag bij de 30 graden uit.

    http://www.knmi.nl/VinkCMS/news_detail.jsp?id=41616

    [ Bericht 0% gewijzigd door OA op 09-04-2008 12:56:44 ]
    Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
    Ik vind je sig nogal denigrerend.
    pi_57943784
    Barack Obama wil Al Gore als minister voor het klimaat

    Als Barack Obama het tot het Witte Huis schopt, wil hij dat voormalig vice-president Al Gore een van zijn ministers wordt. Dat heeft de Democratische presidentskandidaat en senator voor Illinois gisteren gezegd.

    Gore zou zich als minister gaan bezighouden met het bestrijden van de opwarming van de aarde. Die moet nu en niet over tien jaar worden aangepakt, zei Obama.

    bron
    pi_57944279
    Ja dat zei hij al even geleden maar ik betwijfel of Al Gore dat ook echt zou gaan doen.
    Maar het is weer een extra plusje voor Obama (niet dat hij bij mij nog plusjes tekort komt hij heeft er alleen weinig aan)
    pi_58059321
    Klimaatverandering vergroot kans op concrete gezondheidsproblemen

    De opwarming van de aarde verhoogt het risico op blindheid door cataract (staar). Oorzaak is de hogere blootstelling aan ultraviolet licht. Dat blijkt uit een Australische studie.

    Andreas Müller, arts bij de Australische stichting Fred Hollows:

    "De drie belangrijkste factoren aan de basis van cataract zijn ouderdom, roken en de blootstelling aan UV-stralen. De opwarming van de aarde gaat het niveau van ultraviolette stralen verhogen en dus ook het risico op cataract."
    Blindheid door cataract kan verholpen worden door een eerder banale chirurgische ingreep. Toch blijft de ziekte verantwoordelijk voor bijna 50 procent van de blinden ter wereld.

    Een andere studie uit Australië toont aan dat de opwarming van de aarde het aantal infecties en ademhalingsproblemen verhoogt. Ook verwondingen door stormen en branden stijgen door de klimaatsverandering. Het rapport besluit met:

    "De opwarming van de aarde is al realiteit in onze wachtkamers en operatiezalen. Het wordt een groot probleem voor ons gezondheidssysteem in de komende tien jaar."
    In 2005 waarschuwde de WHO al dat de opwarming van de aarde jaarlijks verantwoordelijk is voor 150.000 sterfgevallen en vijf miljoen ziektes.

    bron:
    pi_58076091
    Invloed regenwoud groter dan gedacht

    Uit onderzoek boven het Surinaams regenwoud blijkt dat de zuiverende werking van tropisch regenwoud veel groter is dan tot nu toe werd aangenomen.

    De Surinaamse onderzoekers hebben de metingen gedaan vanuit een vliegtuig boven het regenwoud. Ze legden een verrassend hoge concentratie hydroxyl vast. Deze stof is van betekenis voor de afbraak van vele gassoorten in de atmosfeer, waaronder broeikasgassen.

    Hydroxyl komt vrij bij chemische processen in de atmosfeer en zorgt op zijn beurt voor de afbraak van stoffen zoals metaan, zwavel en koolstofverbindingen. Daarmee is het bepalend voor klimaatverandering, omdat het aangeeft hoe snel schadelijke stoffen uit de atmosfeer kunnen worden verwijderd.

    De wetenschappers maken met hun onderzoek duidelijk dat snelle ontbossing in tropische gebieden funest is voor de opwarming van de aarde.

    vwk
    pi_58121698
    Vader chaostheorie overleden

    De meteoroloog Edward Lorenz is woensdag op 90-jarige leeftijd overleden. Lorenz ontwikkelde de chaostheorie met het bekende vlindereffect.

    Met het vlindereffect wordt bedoeld dat het mogelijk is dat het bewegen van de vleugels van een vlinder op de ene plek, een aantal maanden op een andere plek een orkaan kan veroorzaken.

    Lorenz kreeg tal van wetenschappelijke prijzen. Zo kreeg hij in 2004 bij het KNMI de Buys Ballotmedaille van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Op de site van het KNMI valt nog veel meer te lezen over de meteoroloog die ongetwijfeld nog vaak genoemd zal worden in tal van meteorologische handboeken.

    vwk
    pi_58146051
    Plotselinge winter in Argentinië

    Een paar weken geleden is de zomer in Argentinië geëindigd. Na een lange tijd met temperaturen tussen de 30 en 35 graden en in de nacht rond 20 graden, is nu de vorst ingevallen. Bovendien heeft nationale weerdienst van Argentinië SMN een weeralarm afgegeven vanwege rook.

    Michael uit Rosario meldt aan VWKweb over de snelle omslag van winter naar zomer. “Sinds een paar weken is aan de ergste hitte een eind gekomen, waarbij in de buurt van Buenos Aires spectaculaire onweersbuien met wateroverlast voorkwamen.” Bij deze buien kwam zelfs een tornado voor. Deze tornado staat op youtube en youtube en boven land Cañuelas.

    Het einde van de zomer verliep plotseling met een temperatuursdaling van meer dan 10 graden. Was het de ene dag nog 33 graden, de volgende ochtend was het 15 graden.

    Daarna volgde vorige week een "koudegolf", met de eerste sneeuwval in het zuiden van Argentinië. De temperatuur daalde in Rosario een paar dagen terug tot -0,2 graden en volgens Michael is mogelijk sprake van een record.

    Rook, mist en smog
    De media maakt overigens melding van andere nadelige effecten van de lage temperatuur, zoals mist. Hierdoor kwamen vorige week woensdag een aantal kettingbotsingen voor op de snelweg tussen Rosario en Buenos Aires. Afgelopen woensdag gebeurde het opnieuw.

    Het zicht daalde mede door de smog tot nul. Boeren steken weilanden en struiken in de brand en de brandweer grijpt niet in. Op dit moment zijn er bijna 300 vuurhaarden en vooral Buenos Aires is getroffen. Een groot deel van het openbaar vervoer ligt stil en ouderen, jonge kinderen en mensen die last hebben van allergieën hebben moeilijkheden met de luchtwegen.

    Vanuit Rosario ziet Michael een bruinwitte waas en is het erg heiïg. Bovendien neem hij een vage brandgeur waar. De nationale weerdienst van Argentinië SMN heeft een weeralarm afgegeven vanwege de rook.

    vwk

    Global Warming
    pi_58595235
    quote:
    Sahara deed er langer dan enkele eeuwen over

    Zes duizend jaar geleden was Noord-Afrika een aangename regio, met savannes, meren en mensen die er leefden. De overgang naar woestijn gebeurde traag.

    Dit is de conclusie van wetenschappelijk onderzoek dat vrijdag in de blad Science is bekend gemaakt. Eerst dacht de wetenschap dat de Sahara relatief abrupt was ontstaan, door klimaatverandering. Abrupt is in deze materie in enkele eeuwen.

    Maar onderzoekers van de universiteiten van Gent en Keulen sluiten nu een plotse uitdroging uit. Ze leiden dit af uit sedimenten uit het Yoa-meer in Tsjaad. Dit meer, gevoed door grondwater, ontstond een goede 15.000 jaar geleden, tijdens een vochtige periode. Nu is het omgeven door woestijnzand maar de aanvoer van grondwater is nog altijd groot genoeg om de uitdroging te compenseren.
    Fijn stof en zand

    Uit de bodemgegevens van het meer hebben de onderzoekers kunnen afleiden dat de vegetatie van de regio geleidelijk is overgegaan van tropisch-Afrikaanse vegetatie naar typische Sahelvegetatie. Daarna volgde het grasland en tenslotte fijn stof en zand.
    http://www.gva.be/nieuws/(...)7-A1B5-4DDD796A1C30}
    Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
    Ik vind je sig nogal denigrerend.
    pi_58595838
    quote:
    Waarom zet je zoiets niet ook op de FP?
    pi_58597983
    quote:
    Op donderdag 17 april 2008 21:12 schreef aloa het volgende:
    Vader chaostheorie overleden

    De meteoroloog Edward Lorenz is woensdag op 90-jarige leeftijd overleden. Lorenz ontwikkelde de chaostheorie met het bekende vlindereffect.

    Met het vlindereffect wordt bedoeld dat het mogelijk is dat het bewegen van de vleugels van een vlinder op de ene plek, een aantal maanden op een andere plek een orkaan kan veroorzaken.

    Lorenz kreeg tal van wetenschappelijke prijzen. Zo kreeg hij in 2004 bij het KNMI de Buys Ballotmedaille van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Op de site van het KNMI valt nog veel meer te lezen over de meteoroloog die ongetwijfeld nog vaak genoemd zal worden in tal van meteorologische handboeken.

    vwk
    De vlindertheorie.. nog nooit van gehoord!
    Life is Music
    pi_58600536
    quote:
    Op zaterdag 10 mei 2008 16:58 schreef ItaloDancer het volgende:

    [..]

    Waarom zet je zoiets niet ook op de FP?
    Mja... soms denk ik daar gewoon niet eens aan...
    Uiteraard mag jij het ook doen, als iemand anders het niet doet!
    Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
    Ik vind je sig nogal denigrerend.
    pi_58611183
    Warmste Pinksteren sinds 1985
    Uitgegeven: 11 mei 2008 15:55
    Laatst gewijzigd: 11 mei 2008 16:16

    DE BILT - Doordat het kwik in De Bilt zondag bijna de 26 graden bereikte, is het volgens het KNMI de warmste Pinksteren sinds 23 jaar. In 1985 werd het 28,5 graden.

    Verder heeft het weerinstituut in de eerste tien dagen van mei nog nooit zoveel uren zonneschijn gemeten als dit jaar. Het vorige record dateert van 1909, toen de eerste tien meidagen 110 uur zon opleverden. Dit jaar waren het er 125. In 1901 is men met deze metingen begonnen.

    Woordvoerder Harry Geurts van het KNMI zegt dat het huidige mooie lenteweer zeker tot en met donderdag aanhoudt. Daarna wordt het wat wisselvalliger met kans op een bui, maar blijven de temperaturen nog altijd aangenaam voor de tijd van het jaar.

    Met het warme weer gaat de periode van ijsheiligen (11-14 mei) dit jaar ongemerkt voorbij. IJsheiligen wordt gezien als de grens tussen weer met mogelijk nachtvorst en zomers weer.

    www.nu.nl
    pi_58611199
    Nieuw Topic

    Nieuwsflitsen
    abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')