abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_58611178


Plaats hier berichten die betrekking hebben op de Elementen. en die geen eigen topic nodig hebben.

B.v. over stormen e.d. (voor orkanen is er het orkanen topic)


Vulkanen (zie ook dit topic) en tornado's


Onweer of Hitte


Winter of Mist (mist topic)


Regenrecords of het Klimaat



etc etc....


Veel berichten kun je ook kwijt in de daarvoor bestemde topics (zoals hierboven wordt aangegeven)
Lees ook het vorige Topic (die vind je hier) om te kijken wat voor berichten er dan wel in dit topic thuishoren.


[ Bericht 17% gewijzigd door ItaloDancer op 26-07-2008 23:44:38 ]
pi_58611239
Satellietinstrument OMI volgt aspluim in Chili

Het Ozone Monitoring Instrument (OMI) heeft op 8 mei voor het eerst sinds de uitbarsting van de Chaitén vulkaan op Chili een verhoogde hoeveelheid zwaveldioxide (SO2) gemeten.
De vulkaanuitbarsting kan wel gevolgen hebben voor het klimaat. Uit satellietmetingen onder andere door de Geological Survey van de VS blijkt dat de vulkanische pluim hoogtes heeft bereikt van 11 tot 17 kilometer.

Dit betekent dat een deel van de uitstoot van de vulkaan hoger in de stratosfeer is terecht gekomen. De sulfaatdeeltjes die uit SO2 gevormd worden in de stratosfeer, worden daar veel minder snel verwijderd dan de stofdeeltjes die in de troposfeer terecht komen en ze kunnen zich binnen een aantal maanden over het hele zuidelijk halfrond verspreiden, uiteindelijk zelfs over de hele aarde. Ze kunnen zorgen voor een lichte afkoeling aan het aardoppervlak.

De vulkaanuitbarsting kan gevolgen hebben voor het komende ozongat bij de Zuidpool. Bij vulkaanuitbarstingen komen ook ozonafbrekende halogenen vrij. De Chaitén ligt dichtbij Antarctica en blijft bovendien nog lang actief. Dat zal vrijwel zeker gevolgen hebben voor het ozongat, dat dan groter kan worden. Het KNMI houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten onder meer aan de hand van OMI-satellietbeelden.

vwk
pi_58611794
quote:
Op zondag 11 mei 2008 16:29 schreef aloa het volgende:
kou
[ afbeelding ]
!
pi_58611835
quote:
Op zondag 11 mei 2008 16:29 schreef aloa het volgende:
Warmste Pinksteren sinds 1985
Uitgegeven: 11 mei 2008 15:55
Laatst gewijzigd: 11 mei 2008 16:16

DE BILT - Doordat het kwik in De Bilt zondag bijna de 26 graden bereikte, is het volgens het KNMI de warmste Pinksteren sinds 23 jaar. In 1985 werd het 28,5 graden.

Verder heeft het weerinstituut in de eerste tien dagen van mei nog nooit zoveel uren zonneschijn gemeten als dit jaar. Het vorige record dateert van 1909, toen de eerste tien meidagen 110 uur zon opleverden. Dit jaar waren het er 125. In 1901 is men met deze metingen begonnen.

Woordvoerder Harry Geurts van het KNMI zegt dat het huidige mooie lenteweer zeker tot en met donderdag aanhoudt. Daarna wordt het wat wisselvalliger met kans op een bui, maar blijven de temperaturen nog altijd aangenaam voor de tijd van het jaar.

Met het warme weer gaat de periode van ijsheiligen (11-14 mei) dit jaar ongemerkt voorbij. IJsheiligen wordt gezien als de grens tussen weer met mogelijk nachtvorst en zomers weer.

www.nu.nl
En dat met de hele vroege Pinksteren he (!)
pi_58613215
quote:
Op zondag 11 mei 2008 17:05 schreef ItaloDancer het volgende:

[..]

!
aangepast.
pi_58613581
Grote bos- en heidebrand in Heldense bossen


HELDEN - In de Heldense bossen vlakbij de gelijknamige Limburgse plaats Helden heeft zondagmiddag een grote bos- en heidebrand gewoed. Dat liet de brandweer weten.

De brandmelding kwam rond kwart voor drie binnen. Ongeveer een hectare bos en hei ging in de vuurzee verloren. Rond 16.30 uur werd het sein brand meester gegeven.

In Noord- en Midden-Limburg is de Code Rood van kracht. Dat betekent dat de brandweer bij elke brand in een natuurgebied met groot materieel uitrukt. Ook een vliegtuig van de brandweer controleert de bossen op mogelijke vuurhaarden.

www.nu.nl
pi_58622940
Onweersbuien in Wales ( UK)

Engeland geniet eveneens van zomerse temperaturen.
Maar afgelopen vrijdag en zaterdag ontwikkelden er zich zware onweersbuien.
De hevige buien trokken vooral over Zuid -Wales en delen van Schotland.
In de omgeving van de stad Chepstow vielen er hagelstenen met een doorsnee van 2 cm.
Er viel op bepaalde plaatsen erg veel regen in korte tijd met veel wateroverlast tot gevolg.
In veel huizen stond het water tot kniehoogte.
Er waren ook meldingen van talloze blikseminslagen.

bron:

Thunderstorms bring flash floods
pi_58623120
Goeie OP nu
pi_58641802
Ah, weer een nieuw deel!
Mooie OP idd!
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_58645744
quote:
Diverse stofhozen waargenomen
Op diverse plaatsen in Nederland zijn dit Pinksterweekend met het warme weer stofhozen waargenomen. Zo meldden getuigen er een aan aan het Tjeukemeer in Friesland. De stofhoos ontstond langs de rand van het zwemstrand Ulesprong. Deze hoos trok over de zonnende recreanten heen met als gevolg dat zij ''het zand tot in de kiezen hadden, parasols kapot waren en diverse luchtbedden de lucht ingingen.” Sommige luchtbedden daalden pas enkele honderden meter weer neer, aan de andere kant van de snelweg.

Ook kwamen er meldingen van stofhozen uit Orvelte (Drenthe), de regio Alkmaar, Alphen, Schiedam en Assen. Daar berof het twee flinke hozen die een hoogte van 30 meter haalden. De website Dumpert.nl toont een aantal foto's van een stofhoos op een overvol strandje bij het Henschotermeer (Utrecht). Te zien is hoe diverse handdoeken en opblaasbeesten de lucht invliegen. Twee jaar geleden is daar volgens het AD ook al een stofhoos waargenomen.

De VWK (Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie) meldt dat stofhozen in Nederland geen ongewoon verschijnsel zijn. Het is een plotselinge werveling van de lucht op een mooie warme dag. Ineens stijgt de lucht op en draait deze heel snel rond. We zien kleine voorwerpjes opstijgen en doordat stof wordt meegenomen is de stofhoos zichtbaar. De stofhozen hebben een voorkeur voor het voorjaar en het begin van de zomer (mei en juni), wanneer het mooi weer is met een lage vochtigheidsgraad. Ze verplaatsen zich enkele tientallen meters en richten weinig schade aan. In Nederland en België zijn er nooit doden gevallen.

Op het volgende filmpje, ooit opgenomen tijdens een jeugdvoetbalwedstrijdje in Japan, is goed te zien hoe een stofhoos vanuit het niets ontstaat en het effect ervan.
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_58658246
Overstromingen in de Filipijnen : 2 doden.

De tropische storm Rammasun zorgde voor aanhoudende regenval in de Filipijnen, waardoor rivieren buiten hun oevers traden.
Twee meisjes van 15 jaar zijn verdronken toen ze bij het oversteken van een brug over een rivier door een vloedgolf werden meegesleurd.

In het centrum en het zuiden van de Filipijnen hebben duizenden mensen wegens overstromingen hun huizen moeten verlaten.

bron:
pi_58663227
-73 graden op Europees station in Antarctica

Maandagochtend is de temperatuur op Antarctica gedaald tot -73,3 graden. Voor de Amerikaanse weermedia een bijzondere waarde, omdat dit overeen komt met -100 graden Fahrenheit.

De lage waarde werd gemeten op Concordia station, een Europese basis op 3220 meter hoogte die sinds 2005 het hele jaar door functioneert. Daarmee was het kouder dan de bekende stations Amundsen-Scott en Vostok. Daar was het respectievelijk -61,7 en -70,1 graden.

Helaas zit dit station nog niet in de dagelijkse waarnemingen, maar mogelijk is Concordia gestationeerd op een locatie die kouder is dan Vostok.

bron: vwk

-100 graden Fahrenheit klinkt ook wel mooi.
pi_58769350
Structurele droogte Marokko

In Marokko valt steeds minder regen. De afgelopen jaren is de droogte structureel geworden. Het watergebrek zorgt voor problemen op de korte en langere termijn. Putten staan leeg en oogsten mislukken door gebrek aan water.

,,Als er niet snel regen valt, hebben we in de zomer geen drinkwater meer'', zegt een functionaris van het Marokkaanse drinkwaterbedrijf ONEP in het zuidelijke stadje Tafraout. ,,In de stad hebben we nog de hele dag water, maar in de omliggende dorpen is het een probleem'', zegt de burgemeester van Tafraout. Naar verwachting zal in Marokko vanaf 2025 sprake zijn van een algemeen watertekort.

Vervuild water
Een ander probleem is dat 50 procent van het water vervuild is. Sinds 2001 heeft de ONEP een afdeling voor het zuiveren van afvalwater, maar de waterzuivering komt langzaam op gang.

Economie bedreigd
Op termijn bedreigt de droogte de ontwikkeling van de economie, zo stelt een recent rapport van de Wereldbank. Door de klimaatveranderingen worden de landen rond de Middellandse Zee steeds droger. Doordat mensen niet meer kunnen leven van de landbouw, wordt de trek van het platteland naar de stad bevorderd. ,,Eerst was vooral het zuiden van Marokko droog, nu trekt het droogtefront tot aan het noorden'', zegt landbouwdeskundige Rachid Mrabet.

Zwijnenprobleem
De droogte heeft ook indirecte gevolgen. ,,Wij hebben geen waterprobleem, maar een zwijnenprobleem'', zeggen dorpsbewoners nabij Tafraout. Doordat wilde zwijnen in hun oorspronkelijke leefgebied te weinig voedsel vinden, trekken zij naar de relatief waterrijke valleien, waar zij de akkertjes van de lokale bevolking vernielen.

De Nederlandse regering stelt tot nu toe geen middelen beschikbaar voor watermanagement in Marokko. Wel steunen Nederlandse ontwikkelingsorganisaties enkele kleinschalige waterprojecten in Marokko en is de waterproblematiek regelmatig onderwerp van gesprek tijdens bijeenkomsten van Nederlandse en Marokkaanse delegaties.

bron:
pi_58789253
"Broeikaseffect heeft grootste gevolgen voor tropische insecten"

Niet ijsberen, maar tropische insecten zijn de komende eeuw de belangrijkste slachtoffers van de opwarming van de aarde. Die zullen zich het slechtst kunnen aanpassen aan zelfs maar een beperkte temperatuurstijging.

Dat schrijven Curtis Deutsch en andere biologen van de Universiteit van Washington in Seattle in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Hoewel de poolstreken volgens de broeikasmodellen het hardst zullen opwarmen, zullen de gevolgen voor flora en fauna daar meevallen. Ten eerste is de soortenrijkdom beperkt, en ten tweede zijn de dieren daar in staat een brede temperatuurrange te overleven – van 60 graden onder nul tot het vriespunt.

Veel insecten in de tropen daarentegen leven volgens Deutsch al dicht bij de maximale temperatuur die zij kunnen verdragen. Zelfs een opwarming van maar twee graden zou hun de das om kunnen doen. Ook koudbloedige dieren als kikkers en reptielen zitten volgens de Amerikaanse biologen in de gevarenzone.

bron:
pi_58789400
Fijn stof doodt jaarlijks 630 Vlamingen

Fijn stof doodt elk jaar 630 Vlamingen. Dat hebben wetenschappers aan de K.U.Leuven berekend. Bovendien daalt de levensverwachting van de gemiddelde Belg door de luchtverontreiniging met dertien maanden. Daarmee staat België op de eerste plaats in Europa.

Hartafwijkingen
Dokter Tim Nawrot heeft uitvoerig onderzoek verricht naar de effecten van luchtverontreiniging in Vlaanderen. "Gemiddeld sterven in Vlaanderen 140 mensen per dag", aldus Nawrot. "Op dagen waarop er veel stofdeeltjes in de lucht hangen, zijn dat er 153 ofwel zes procent meer." Nawrot berekende dat Vlaanderen 630 onmiddellijke doden per jaar telt als de luchtverontreiniging boven een gemiddelde van twintig microgram per kubieke meter uitkomt.

"Mensen bezwijken door de luchtverontreiniging niet alleen door ademhalingsproblemen maar ook aan hartafwijkingen", zegt professor Ben Nemery van de K.U.Leuven. "Fijn stof veroorzaakt geen trombose maar kan wel de druppel zijn die de emmer doet overlopen."

Verkeer
De hotspots van de vervuiling in Europa zijn de Benelux, het Roergebied, de Povlakte in Italië en enkele streken in Zuid-Polen en Slovakije. Dat blijkt uit cijfers van het 'Clean air for Europe-programma' (CAFE). In dat rapport wordt berekend hoeveel maanden levensverkorting kan worden toegeschreven aan luchtverontreiniging.

"Voor heel Europa was dat in 2000 gemiddeld acht maanden. België was een negatieve uitschieter, met 13,2 maanden", aldus Nemery.
De grote vervuilers zijn volgens Nemery niet enkel de industrie of de landbouw. Ook het verkeer draagt een grote verantwoordelijkheid. "Bijna een derde van de uitstoot van fijn stof komt van auto's en vrachtwagens", zegt Nemmery.

Tunnels
Frans Fierens van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) geeft de goede raad om in het spitsuur weg te blijven uit de tunnels. "Als dat niet mogelijk is, moeten autobestuurders hun ventilatiesysteem in de tunnels afzetten."

bron
pi_58791009
quote:
Tientallen Roemenen gered na overstromingen
Reddingsploegen hebben na overstromingen in het westen van Roemenië tientallen dorpsbewoners in veiligheid gebracht.

Veel mensen lagen te slapen toen het water na zware regenval kwam opzetten. Ze vluchtten naar de zolders van hun huizen en wachtten op redding. Wegen, bruggen, gebouwen en gewassen liepen schade op, maar persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan.

In 2005 en 2007 werd Roemenië ook al getroffen door zware overstromingen. Daarbij vielen toen verschillende doden.
http://www.hln.be/hln/nl/(...)overstromingen.dhtml
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_58816316
Jupiter's kleine rode vlek: 600 km/u

Windsnelheden in de 'kleine rode vlek' van Jupiter zouden wel eens meer dan 600 km/u kunnen zijn.
Dit is afgeleid uit waarnemingen van de New Horizons satelliet, die langs Jupiter vloog op weg naar Pluto.
De zogenaamde 'kleine rode vlek' ontstond enkele jaren geleden uit een samensmelting van 'witte vlekken'. Het is een anti-cycloon, een hogedrukgebied dus. Dichter bij de evenaar van Jupiter bevindt zich al honderden jaren de 'grote rode vlek', ook een anti-cycloon waarvan de windsnelheden geschat worden op ruim 400 km/u, en die qua omvang steeds kleiner wordt.

bron:vwk
pi_58876428
quote:
Spanje dolblij met regen

Madrid, 24 mei. In Spanje is met opluchting geconstateerd dat het flink regent en waterreservoirs weer druppelsgewijs vollopen. Het AEM, het Spaanse KNMI, voorspelt bovendien regen in bijna heel het schiereiland voor de komende vier dagen.

Het regenwater heeft de slinkende waterreserves wat opgestuwd. De alarmerende droogte van de afgelopen maanden is, voorlopig althans, voorbij. Dit meldde vandaag het dagblad El País.

De regens van de afgelopen dagen hebben ervoor gezorgd dat de reserves in de meeste stuwmeren nu weer op het niveau van twee jaar geleden zijn. Dit is vooral voor Catalonië even een opluchting. De waterreservoirs voor die regio waren nog maar voor circa 20 procent vol. Nu zijn ze voor 35 procent gevuld. Het houdt niet over, maar de paniek van de afgelopen tijd, vooral over de watertekorten in Barcelona, is bezworen.

Politici, wetenschappers en burgers waren de laatste maanden in verhitte discussies verwikkeld en kregen apocalyptische voorstellingen over de Catalaanse metropool. Die dreigde zonder een druppel water komen te zitten.

Voor de Catalanen is water het grote probleem. Terrorisme, immigratie, brandstofprijzen of economische recessie vormen volstrekt triviale bijzaken. Kinderen krijgen op school les in waterbesparing. Afgelopen week is voor het eerst een grote tanker met drinkwater uit Marseille naar Barcelona gevaren om het drinkwaterprobleem in de stad te verlichten.

Maar het Catalaanse KNMI, Meteocat, meldde vandaag dat ,,de depressie die dit weekeinde het schiereiland overtrekt, buien veroorzaakt die vooral in Catalonië hevig zullen zijn. Het zullen hoosbuien worden die onregelmatig maar aanhoudend vallen,'' jubelde Meteocat.
http://www.nrc.nl/buitenl(...)je_dolblij_met_regen
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_58889192
quote:
Aardbeving zaait paniek in Bogota
BOGOTA - Een aardbeving van 5,5 op de schaal van Richter heeft zaterdag paniek gezaaid in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Inwoners renden verschrikt de straat op, maar er zijn geen berichten over slachtoffers. Wel raakten sommige gebouwen in de miljoenenstad licht beschadigd.
Ook president Alvaro Uribe werd tijdens een bijeenkomst in het zuidwesten van het land door de aardbeving verrast. Het epicentrum van de beving lag ruim 50 kilometer ten zuidoosten van Bogota op tien kilometer diepte.
Columbia ligt in een gebied waar zich geregeld aardbevingen voordoen. Tijdens een sterke schok in 1999 kwamen bijna 1200 mensen om.
http://www.ad.nl/buitenla(...)aniek_in_Bogota.html
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_58890636
Dat kan eigenlijk hier ook wel: Aardbevingen #6

Maar drie doden inmiddels, auto bedolven onder rotsen.
pi_58890792
Klein bericht, zonder doden, vond ik in eerste instantie hier wel passen.
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_58891574
In dat topic plaatsen we alle aardbevingenberichten dooien of niet
pi_58904098
Mars-sonde nadert doel


AMSTERDAM - Na een reis van tien maanden is de marslander Phoenix van de NASA bijna aangekomen op de plaats van bestemming: de noordpool van de rode planeet. Een van de meest kritieke momenten van de missie, de landing, staat zondagnacht te gebeuren.

Phoenix is uitgerust om te onderzoeken of er in ondergrondse ijslagen ooit leven is geweest.

Minder dan de helft van alle landingspogingen op Mars is succesvol verlopen. Het is de eerste keer dat een sonde zo ver noordelijk op de planeet landt.

Een hitteschild, een parachute en een dozijn stuwraketten moeten ervoor zorgen dat de Phoenix intact blijft, terwijl hij in zeven minuten van een snelheid van bijna twintigduizend kilometer per uur tot stilstand komt.

1999

De laatste keer dat de NASA een sonde met behulp van stuwraketten op Mars liet landen was in 1999, maar die operatie bij de zuidpool van Mars mislukte en het ruimtevaartuig stortte neer.

Phoenix wordt in de gaten gehouden door een aantal satellieten die in een baan rond de planeet draaien.

Onderzoeksvoertuigen

Op het oppervlak van mars rijden al sinds 2004 twee Amerikaanse onderzoeksvoertuigen rond, de zogenoemde Rovers Spirit en Opportunity. Zij hebben informatie verzameld over het gebied rond de evenaar.

De Phoenix is echter ontworpen om op één plek te blijven en met een robotarm monsters te nemen uit het permafrost. Aan boord bevindt zich een klein laboratorium, waar de monsters kunnen worden opgewarmd en onderzocht op organische deeltjes.

nu.nl
pi_58904195
'TomTom' helpt KNMI weer voorspellen


DE BILT - Navigatiesystemen kunnen meteorologen helpen bij het voorspellen van het weer. Dat blijkt uit een proefschrift van Siebren de Haan die daar dinsdag 27 mei aan de Wageningen Universiteit op promoveert.

Verschillen in vochtgehalte en luchtdruk brengen GPS-systemen een beetje in de war. Daardoor onstaat een onnauwkeurigheid van enkele meters in de positiebepaling.

Storingen

Die onnauwkeurigheden worden gecorrigeerd aan de hand van 35 meer geavanceerde GPS-ontvangers die op verschillende plekken in het land staan en die elk kwartier storingen in de atmosfeer meten. "De correcties bevatten informatie over de luchtdruk en de totale waterdamp boven de ontvanger."

En die gegevens zijn zeer bruikbaar voor meteorologen. "Vooral vocht speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van wolken en onweer", aldus het KNMI.

Vochtprofiel

Het weerinstituut meet natuurlijk zelf ook het 'vochtprofiel' in de atmosfeer, maar dat gebeurt slechts twee keer per dag op één plek. En de meetmethode van de GPS-systemen is ook nog eens goedkoper.

"Het is eigenlijk afvalinformatie die gerecycled wordt." Nadeel is dat de weerballon van het KNMI bij metingen een vochtprofiel weergeeft en de GPS-systemen alleen de totale hoeveelheid vocht meten.

In het proefschrift van De Haan tonen twee voorbeelden aan dat met de GPS-gegevens een stevige onweersbui een uur van te voren zeer goed was te voorzien.

nu.nl
pi_58965497
quote:
Sneeuwstormen in Mongolië eisen tientallen levens

(Novum/Ap) - Sneeuwstormen in Mongolië hebben zeker 21 levens geëist. Honderd mensen worden vermist. Zware sneeuwval en sterke wind teisterden drie provincies in het oosten van Mongolië, zei de nationale nooddienst woensdag. De meeste slachtofffers zijn herders die doodgevroren zijn.


Telefoonlijnen en andere communicatieverbindingen zijn door de storm gehavend. Als er weer communicatie mogelijk is zou het dodental nog omhoog bijgesteld kunnen worden.
http://www.dag.nl/1077267(...)ientallen-levens.htm
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')