En dat is ook ontdekt en zijn maatregelen genomen.quote:Op woensdag 4 oktober 2006 12:09 schreef EchtGaaf het volgende:
2 De operator van de stemmachine tijdens de verkiezingsdag kan in onbewaakte ogenblikken zijn slag slaan
(tijdens de gemeenteraadverkiezing was er in 1 gemeente op een persson wel een verdacht hoog aantal voorkeurstemmen)
bij papieren stemming kan dat worden opgelost door stembiljet voor te drukken met de kiesgerechtigde naam en adresgegevens, sofienummer..... Fraude lijkt mij dan vrijwel onmogelijk...quote:Op woensdag 4 oktober 2006 12:25 schreef calvobbes het volgende:
[..]
En dat is ook ontdekt en zijn maatregelen genomen.
Overigens zou dat ook bij een "papieren" stemmig net zo goed kunnen gebeuren. Dat kan net zo makkelijk gemanipuleerd worden als stemmen via de computer.
ja, maar dan is anoniem stemmen niet meer mogenlijk.quote:Op woensdag 4 oktober 2006 12:30 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
bij papieren stemming kan dat worden opgelost door stembiljet voor te drukken met de kiesgerechtigde naam en adresgegevens, sofienummer..... Fraude lijkt mij dan vrijwel onmogelijk...
quote:Op woensdag 4 oktober 2006 12:30 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
bij papieren stemming kan dat worden opgelost door stembiljet voor te drukken met de kiesgerechtigde naam en adresgegevens, sofienummer..... Fraude lijkt mij dan vrijwel onmogelijk...
Dat je stem niet meer anoniem is......Nou nee hoor. Jij wilt niet weten wat de overheid allemaal van jou weet...... Ze mogen gerust weten wat ik stem. Of bedoel je soms wat anders?quote:Op woensdag 4 oktober 2006 12:35 schreef sigme het volgende:
[..]
![]()
![]()
Dát is pas een bedreiging voor de democratie!
Dat klopt. Veiligheid gaat vaak ten koste van privacy. Het is een bekend dilemma.quote:Op woensdag 4 oktober 2006 12:33 schreef overhyped het volgende:
[..]
ja, maar dan is anoniem stemmen niet meer mogenlijk.
Dat is idd een alternatief.....quote:WEl kunnen de biljetten uniek genummerd zijn, zolang dat nummer maar nergens gekoppeld is aan een persoon
Ik zou daar zelf niet van wakker liggen.......Ik heb liever dat de overheid weet wat ik stem, dan dat er op grote schaal fraude wordt gepleegd en verkeerden aan de macht komen. Alles heeft zijn prijs....quote:Op woensdag 4 oktober 2006 12:39 schreef Autodidact het volgende:
Nee, de overheid weet niet wat jij stemt, en da's maar goed ook.
Stemmen moet anoniem gebeuren. Dus dat gaat niet.quote:Op woensdag 4 oktober 2006 12:30 schreef EchtGaaf het volgende:
bij papieren stemming kan dat worden opgelost door stembiljet voor te drukken met de kiesgerechtigde naam en adresgegevens, sofienummer..... Fraude lijkt mij dan vrijwel onmogelijk...
Dat ze dat van jou mogen weten moet jij weten.quote:Op woensdag 4 oktober 2006 12:37 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
Dat je stem niet meer anoniem is......Nou nee hoor. Jij wilt niet weten wat de overheid allemaal van jou weet...... Ze mogen gerust weten wat ik stem. Of bedoel je soms wat anders?
Is dat belangrijk voor 16 miljoen mensen?quote:Op woensdag 4 oktober 2006 12:40 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
Ik zou daar zelf niet van wakker liggen.......
Uh, je hebt het over grote schaal fraude:quote:Op woensdag 4 oktober 2006 12:40 schreef EchtGaaf het volgende:
Ik heb liever dat de overheid weet wat ik stem, dan dat er op grote schaal fraude wordt gepleegd en verkeerden aan de macht komen. Alles heeft zijn prijs....
Vertel, hoe doet men dat? Weet jij hoe de software in elkaar zit (waarschijnlijk niet, dat zou onveilig zijn)?quote:1 Door het manipuleren van de software van de individuele stemmachines
Hoe was die situatie? De laatste keer dat ik ging stemmen zaten er drie verschillende mensen, en bij elke stem wordt een naam van de lijst geschrapt. Het aantal stemmen moet kloppen met het aantal mensen dat afgevinkt is. Dus, meneer vinkt de namen af en gaat fraude plegen (toevallig zijn de anderen weg, dat mag niet, maar goed), een kwartiertje later komt mevrouw Jansen stemmen: blijkt dat ze al afgevinkt is. Er gaat een belletje rinkelen, nietwaar? Zo niet, dan is het een probleem van de procedure, niet van de stemmachine!quote:2 De operator van de stemmachine tijdens de verkiezingsdag kan in onbewaakte ogenblikken zijn slag slaan
(tijdens de gemeenteraadverkiezing was er in 1 gemeente op een persson wel een verdacht hoog aantal voorkeurstemmen)
Eh ja. De prijs betaal je dubbel & dwars als de verkeerden aan de macht zijn EN ze weten wat je stemt. En aangezien het altijd de verkeerden zijn die zo'n optie (wij weten wat jij stemt) gaan uitbuiten kan je er op rekenen die verkeerden gaan proberen die situatie te bereiken - en ze maken een goeie kans, dankzij je registratiesysteemquote:Op woensdag 4 oktober 2006 12:40 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
Ik zou daar zelf niet van wakker liggen.......Ik heb liever dat de overheid weet wat ik stem, dan dat er op grote schaal fraude wordt gepleegd en verkeerden aan de macht komen. Alles heeft zijn prijs....
Janmaat was achteraf altijd al een visionair geweest, wat hij vroeger preekte, dat is nu een normale gang van zaken.quote:Op woensdag 4 oktober 2006 12:09 schreef EchtGaaf het volgende:
Overigens is het geen nieuws. Wijlen drs. Hans Janmaat meldde zo'n vijf jaar geleden de mogelijkheid al en toen lag iedereen in een deuk. Postuum lijkt hij toch op dit punt zijn gelijk te halen...![]()
Dat bijna niemand weet hoe de software in elkaar zit, en bovendien door vrijwel niemand gecontroleerd kan worden of er niet tóch andere software in zit, is nou juist (onderdeel van) het probleem.quote:Op woensdag 4 oktober 2006 12:46 schreef Autodidact het volgende:
Vertel, hoe doet men dat? Weet jij hoe de software in elkaar zit (waarschijnlijk niet, dat zou onveilig zijn)?
Zeker, hij had absoluut een visie. En een vooruitziende blik. Hij was dus gewoon steeds te vroeg met het aansnijden van de problematiek. En hij had zijn presentatie zwaar tegen..quote:Op woensdag 4 oktober 2006 12:48 schreef JohnDope het volgende:
[..]
Janmaat was achteraf altijd al een visionair geweest, wat hij vroeger preekte, dat is nu een normale gang van zaken.
Janmaat was ook veel minder racist dan StaatsOmroep (onze enige televisiezender op dat moment) ons voor hield, zo is bijvoorbeeld zijn zoon met een Donkere vrouw getrouwd en had Janmaat in de backoffice ook meerdere donkere mensen werken, want die waren gewoon geintegreerd.
Ik ben benieuwd.quote:Zie je er is zoveel veranderd! En er gaat nog veel meer veranderen.![]()
Ja, maar er schuilt ook iets hypocrites in.quote:Op woensdag 4 oktober 2006 12:45 schreef sigme het volgende:
[..]
Dat ze dat van jou mogen weten moet jij weten.
Het gaat er ook niet om wat er van jou mag, het gaat erom wat er van de machthebbers mag.
Wauw, wat een geruststelling.....quote:Het is een van de peilers onder democratie: dat de machthebbers niet kunnen nagaan wie wat stemt.
Nee, dat is de oplossing. Ik zou niet willen dat veel mensen zouden kunnen controleren of internetbankieren van mijn bank wel veilig in elkaar zit. Dat moet je door een select aanal specialisten laten doen, met de gebruikelijke controlemechanismen. Dit is bij stemmachines het geval (TNO en Nedap). De broncode publiekelijk beschikbaar stellen ter evaluatie, is de doodsteek voor de veiligheid. Informatiebeveiliging les 1quote:Op woensdag 4 oktober 2006 12:54 schreef Petera het volgende:
[..]
Dat bijna niemand weet hoe de software in elkaar zit, en bovendien door vrijwel niemand gecontroleerd kan worden of er niet tóch andere software in zit, is nou juist (onderdeel van) het probleem.
Zou je er dan niet voor willen pleiten dat men juist minder relaties kan leggen tussen personen en hun activiteiten? Je maakt het er niet beter op door je stem er nog aan toe te voegen.quote:Op woensdag 4 oktober 2006 13:01 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
Ja, maar er schuilt ook iets hypocrites in.
Wat de overheid allemaal van je weet......wordt je helemaal koud van.
(lijstje)
Handig - dan kunnen ze de volgende keer daar de boel wat op afstemmen.quote:Op woensdag 4 oktober 2006 13:01 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
Ja, maar er schuilt ook iets hypocrites in.
Wat de overheid allemaal van je weet......wordt je helemaal koud van.
1 Wat ik verdien
2 hoeveel schuld ik heb
3 mijn entecedenten, of ik een strafblad heb
4 of ik bij de AIVD geregistreerd sta ( vast wel daar ik mij soms hier uitlaat over Balkenende en consorten)
5 Mijn prive status
6 of ik ooit een uitkering heb gehad
7 Waar ik allemaal heb gewoond
8 Waar en wat ik allemaal heb gestudeerd
9 Wat niet??? Ja je stem![]()
Nou dat mogen ze dan ook wel weten hoor....
Tsja, dat jij dat niet zo ziet betekent nog niet dat het niet zo is..quote:[..]
Wauw, wat een geruststelling.....
Je doet nu de aanname dat dat selecte groepje specialisten te vertrouwen is.quote:Op woensdag 4 oktober 2006 13:03 schreef Autodidact het volgende:
[..]
Nee, dat is de oplossing. Ik zou niet willen dat veel mensen zouden kunnen controleren of internetbankieren van mijn bank wel veilig in elkaar zit. Dat moet je door een select aanal specialisten laten doen, met de gebruikelijke controlemechanismen. Dit is bij stemmachines het geval (TNO en Nedap).
Is dat zo?quote:De broncode publiekelijk beschikbaar stellen ter evaluatie, is de doodsteek voor de veiligheid. Informatiebeveiliging les 1.
Beter opletten bij jouw lessen dan!quote:Op woensdag 4 oktober 2006 13:03 schreef Autodidact het volgende:
[..]
Nee, dat is de oplossing. Ik zou niet willen dat veel mensen zouden kunnen controleren of internetbankieren van mijn bank wel veilig in elkaar zit. Dat moet je door een select aanal specialisten laten doen, met de gebruikelijke controlemechanismen. Dit is bij stemmachines het geval (TNO en Nedap). De broncode publiekelijk beschikbaar stellen ter evaluatie, is de doodsteek voor de veiligheid. Informatiebeveiliging les 1.
misschien hadden ze nog meer zetels gehad.quote:Op woensdag 4 oktober 2006 13:31 schreef LangeTabbetje het volgende:
Ik geloof er niks van van die fraude. Hoe heeft anders ooit de LpF 26 zetels kunnen krijgen. Daar hadden ze dan toch wel wat stemmen weg kunnen poetsen ?
Ik pleit dan ook niet voor het openbaar maken van de broncode, maar een systeem waarbij van elke stem een uitdraai wordt gemaakt die de stemmer kan bekijken en daarna in een stembus doen, zodat naderhand kan worden vastgesteld of de stemcomputer uitslag wel overeenkomt met wat de mansen hebben gestemd, dat is toch wel het minimum wat je aan controlemogelijkheid moet hebben. Dat voorkomt in ieder geval dat de programmeurs en controleurs de software kunnen manipuleren.quote:Op woensdag 4 oktober 2006 13:03 schreef Autodidact het volgende:
[..]
Nee, dat is de oplossing. Ik zou niet willen dat veel mensen zouden kunnen controleren of internetbankieren van mijn bank wel veilig in elkaar zit. Dat moet je door een select aanal specialisten laten doen, met de gebruikelijke controlemechanismen. Dit is bij stemmachines het geval (TNO en Nedap). De broncode publiekelijk beschikbaar stellen ter evaluatie, is de doodsteek voor de veiligheid. Informatiebeveiliging les 1.
Heb jij ooit in een project voor informatiebeveiliging gezeten? Dat is geen clubje dat even rond de tafel gaat zitten, maar een formele organisatie met stricte regels/bevoegdheden.quote:Op woensdag 4 oktober 2006 13:33 schreef kareltje_de_grote het volgende:
[..]
Je doet nu de aanname dat dat selecte groepje specialisten te vertrouwen is.
Het probleem dat ik met de stemmachines heb is dat de macht van de broncode juist bij zo'n select groepje specialisten zit.
Die zijn lang niet zo veilig als de electronische stemsystemen hoorquote:Op woensdag 4 oktober 2006 13:33 schreef kareltje_de_grote het volgende:
Is dat zo?
Linux is toch een veilig OS voor zover ik heb begrepen.
Er worden prachtige veilige opensource producten gemaakt.
Ja, dat doorgeven aan ontwikkelaars graag door testers, niet door hackers als de stembussen al open zijn.quote:Op woensdag 4 oktober 2006 13:33 schreef kareltje_de_grote het volgende:
Die regel gaat dus niet helemaal op, ik ben wel met je eens dat als er een fout in de code zit deze door het beschikbaar stellen van de broncode snel uitgebuit kan worden door mensen die daar misbruik van willen maken. Daarintegen staat ook weer dat het snel kan worden door gegeven aan de ontwikkelaars die het op hun beurt weer kunnen patchen.
Dat zegt hoogstens dat het NOG niet fout is gegaan. Niet dat het systeem veilig is.quote:Op woensdag 4 oktober 2006 13:31 schreef LangeTabbetje het volgende:
Ik geloof er niks van van die fraude. Hoe heeft anders ooit de LpF 26 zetels kunnen krijgen. Daar hadden ze dan toch wel wat stemmen weg kunnen poetsen ?
Ja. Je punt?quote:Op woensdag 4 oktober 2006 13:33 schreef overhyped het volgende:
[..]
Beter opletten bij jouw lessen dan!
De veiligheid van een systeem is omgekeerd evenredig met het aantal geheimen waar het van afhankelijk is.
Als het goed is is er maar 1 cruciaal geheim: een sleutel. De sleutel uis namelijk het enige middel om een slot (beveiliging) open te maken. Als er meer manieren zijn: dan is jouw beveiliging niet op orde.
Vergelijk het met encryptie: Iedereen weet hoe AES of DES in elkaar zit, toch zijn ze mathematisch veilig. Alleen de sleutel of brute force kan ze kraken.
Ja man, de elite.quote:Op woensdag 4 oktober 2006 13:34 schreef JohnDope het volgende:
[..]
misschien hadden ze nog meer zetels gehad.
Gesloten broncode is een extra risico.quote:
Er is geen enkel verkiezingssysteem veilig.quote:Op woensdag 4 oktober 2006 13:44 schreef Petera het volgende:
Dat zegt hoogstens dat het NOG niet fout is gegaan. Niet dat het systeem veilig is.
Dan kan er net zo goed worden gezegd dat de computer iets anders opslaat dan afdrukt. En dan moet je dus nog de papiertjes gaan tellen, en dat is natuurlijk ook een extra risico.quote:Op woensdag 4 oktober 2006 13:48 schreef sigme het volgende:
Je moet tijdens de stemming kunnen waarnemen dat de stemming volgens de procedures geschiedt. Maak er een printbakje naast en een zichbare bak en klaar is kees.
De democratische held Saddam kwam op hetzelfde idee.quote:Op woensdag 4 oktober 2006 12:30 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
bij papieren stemming kan dat worden opgelost door stembiljet voor te drukken met de kiesgerechtigde naam en adresgegevens, sofienummer..... Fraude lijkt mij dan vrijwel onmogelijk...
Klopt, maar het is geen goed idee om over te stappen op een systeem dat onveiliger is dan wat we eerst hadden, wat we gedaan hebben toen we overstapten van stembiljetten naar stemcomputersquote:Op woensdag 4 oktober 2006 13:49 schreef calvobbes het volgende:
[..]
Er is geen enkel verkiezingssysteem veilig.
Ik kan het mishebben hoor, maar er zit een ingebouwd controlesysteem in die denk ik hetzelfde doet, maar dan digitaal. Als je gestemd hebt, krijg je een melding dat je het moet bevestigen. Ik denk dat de stem en de bevestiging op twee verschillende gegevensdragers komen (lijkt me logisch), dus je kunt het al vergelijken.quote:Op woensdag 4 oktober 2006 13:38 schreef Petera het volgende:
[..]
Ik pleit dan ook niet voor het openbaar maken van de broncode, maar een systeem waarbij van elke stem een uitdraai wordt gemaakt die de stemmer kan bekijken en daarna in een stembus doen, zodat naderhand kan worden vastgesteld of de stemcomputer uitslag wel overeenkomt met wat de mansen hebben gestemd, dat is toch wel het minimum wat je aan controlemogelijkheid moet hebben. Dat voorkomt in ieder geval dat de programmeurs en controleurs de software kunnen manipuleren.
Jawel, TNO en Nedapquote:Op woensdag 4 oktober 2006 13:38 schreef Petera het volgende:
Overigens heeft het ook helemaal geen zin om de broncode openbaar te maken, want dan moeten we er nog steeds maar op vertrouwen dat dat wel de echte broncode is. Toch is het, totdat we een systeem hebben om naderhand de uitslag handmatig te controleren, wel degelijk een probleem dat niemand weet wat er voor programma in de stemcomputer zit.
Zie je hetzelfde probleem bij de programmeurs PIN-apparaten die geld stiekem naar hun rekening gaan sluizen door de software te manipuleren? Geeft pinnen jou ook dat onveilige gevoel?quote:Op woensdag 4 oktober 2006 13:38 schreef Petera het volgende:
Dit is wel degelijk vragen om manipulatie, zij het dan manipulatie door de programmeurs en de mensen die hen controleren en niet manipulatie door derden. Ik ben het wel met je eens dat openbaring van de broncode niet de juiste oplossing is, omdat dat weer het probleem van manipulatie door derden met zich meebrengt.
Ik denk het niet.quote:Op woensdag 4 oktober 2006 13:48 schreef sigme het volgende:
[..]
Gesloten broncode is een extra risico.
Het maakt nogal wat uit.quote:Op woensdag 4 oktober 2006 13:48 schreef sigme het volgende:
Overigens is open broncode geen oplossing. Open, gesloten, maakt niks uit.
Printbak en zichtbare bak? Wat is hun functie dan?quote:Op woensdag 4 oktober 2006 13:48 schreef sigme het volgende:
Je moet tijdens de stemming kunnen waarnemen dat de stemming volgens de procedures geschiedt. Maak er een printbakje naast en een zichbare bak en klaar is kees.
Misschien, maar het zegt wel dat van massale gecoördineerde fraude door "de elite" geen sprake is.quote:Op woensdag 4 oktober 2006 13:44 schreef Petera het volgende:
[..]
Dat zegt hoogstens dat het NOG niet fout is gegaan. Niet dat het systeem veilig is.
Je blaat als een kip zonder kop. Ik zou het eerder vreemd vinden als de overheid niet weet of je een uitkering hebt gehad, of je een strafblad hebt en waar je hebt gestudeerd. Trouwens, als jij in het buitenland hebt gestudeerd en je hebt dat zelf betaald dan is dat niet bekend. Je privé-status en inkomen zijn relevant voor de belastingdienst.quote:Op woensdag 4 oktober 2006 13:01 schreef EchtGaaf het volgende:
Wat de overheid allemaal van je weet......wordt je helemaal koud van.
1 Wat ik verdien
2 hoeveel schuld ik heb
3 mijn entecedenten, of ik een strafblad heb
4 of ik bij de AIVD geregistreerd sta ( vast wel daar ik mij soms hier uitlaat over Balkenende en consorten)
5 Mijn prive status
6 of ik ooit een uitkering heb gehad
7 Waar ik allemaal heb gewoond
8 Waar en wat ik allemaal heb gestudeerd
9 Wat niet??? Ja je stem![]()
Ik persoonlijk denk dat stemmen per computer veel veiliger én beter is dan stemmen via biljettenquote:Op woensdag 4 oktober 2006 13:52 schreef Petera het volgende:
Klopt, maar het is geen goed idee om over te stappen op een systeem dat onveiliger is dan wat we eerst hadden, wat we gedaan hebben toen we overstapten van stembiljetten naar stemcomputers
Mijn probleem is dat de werking van de code, het testen het ontwerp ondoorzichtig is.quote:Op woensdag 4 oktober 2006 13:41 schreef Autodidact het volgende:
[..]
Heb jij ooit in een project voor informatiebeveiliging gezeten? Dat is geen clubje dat even rond de tafel gaat zitten, maar een formele organisatie met stricte regels/bevoegdheden.
[..]
nope om de simpele reden dat ik kan weten wat er bij/afgeschreven wordt van mijn bankrekening. Ik weet hoeveel mijn maandelijkse loon is, hoeveel ik maandelijks uitgeef. Een simpel rekensommetje geeft mij het bedrag dat aan het eind van de maand op mijn bankrekening zou moeten staan.quote:Maar op zich stel je een heel goede vraag: is een open source stemsysteem wenselijk? Is dat bij internetbankieren net zo wenselijk?
quote:Op woensdag 4 oktober 2006 14:06 schreef calvobbes het volgende:
[..]
Ik persoonlijk denk dat stemmen per computer veel veiliger én beter is dan stemmen via biljetten
Wat bij papieren stemmen bijv. een nadeel was, was dat er maar één vakje een beetje rood mocht zijn. Als een ander vakje ook een beetje rood was, dan was de stem al ongeldig.
Dat kan bij stemmen per computer niet.
Al zaten er 100 controlesystemen ingebouwd, dan moesten we er nog steeds maar op vertrouwen dat de software klopte.quote:Op woensdag 4 oktober 2006 13:56 schreef Autodidact het volgende:
[..]
Ik kan het mishebben hoor, maar er zit een ingebouwd controlesysteem in die denk ik hetzelfde doet, maar dan digitaal. Als je gestemd hebt, krijg je een melding dat je het moet bevestigen. Ik denk dat de stem en de bevestiging op twee verschillende gegevensdragers komen (lijkt me logisch), dus je kunt het al vergelijken.
TNO en Nedap WAT?quote:
[..]
Jawel, TNO en Nedap.
Het verschil is natuurlijk dat we bij pinnen wél kunnen controleren of het klopt. Als er meer geld van je rekening is "gepind" dan je gepind hebt, weet je dat je PIN-automaten niet kunt vertrouwen.quote:[..]
Zie je hetzelfde probleem bij de programmeurs PIN-apparaten die geld stiekem naar hun rekening gaan sluizen door de software te manipuleren? Geeft pinnen jou ook dat onveilige gevoel?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |