tajine | zaterdag 23 september 2006 @ 07:05 |
vanavond heerlijk van een uitgebreid kaas plateau genoten was echt genieten,10 verschillende soorten geproefd,ben op zoek naar mede liefhebbers, en kaas liefhebbers die eens een kaasje hebben geproefd,waar je van denkt,dit mag geen mens missen bvn gr niels | |
tajine | zaterdag 23 september 2006 @ 07:06 |
bvd | |
Slappertje | zaterdag 23 september 2006 @ 07:07 |
Er vanuit gaande dat je dus ook van blauwe kazen houdt: Roquefort, de absolute koning der schimmelkazen. Verder kan je het beste bij de kaasboer op de markt wat advies vragen... die gasten zijn betaalbaar en weten waar ze het over hebben. Afraders: luxe kaasjes bij de supermarkt kopen (duur en slechte kwaliteit) | |
tajine | zaterdag 23 september 2006 @ 07:53 |
klopt helemaal een kaas plateau zonder blauwscimmel ,is geen volwaardig plateau | |
tajine | zaterdag 23 september 2006 @ 07:55 |
bdw de munster van ah is best wel goed hoor!! | |
dahei | zaterdag 23 september 2006 @ 09:00 |
Voor elke kaas is er wel een liefhebber... Het is zo afhankelijk van smaak. Roquefort is inderdaad de koning maar wordt regelmatig als te zout beoordeeld. Veel mensen vinden de nep variant hierop Danisch Blue een stuk lekkerder. Naast blauwaderkazen heb je ook roodbacteries, Chaumes is toch wel één van de toppers, erg sterk. | |
boem-dikkie | zaterdag 23 september 2006 @ 09:06 |
ik heb in frankrijk brood gehad met roquefort was echt heel erg lekker. Verder ben ik niet zo diep in die kaas scene, maar gewoon wat bekende kazen als mozzerella , feta etc hou ik wel van ! | |
RvdLinden | zaterdag 23 september 2006 @ 09:06 |
cheddar cheese, vd mc donalds natuurlijk | |
Againzender | zaterdag 23 september 2006 @ 09:22 |
quote:Dat viel mij laatst ook op ja, was blij verrast ![]() | |
tajine | zaterdag 23 september 2006 @ 09:39 |
de kaasboer in mijn woonplaats ,is super goed maar na 6 uur is ah een goed alternatief. gistern le montagnard gekocht,een super lekker kaasje uit krankrijk van koemelk,nog al duidelijk van smaak maar ow zo lekker echt een aanrader!! | |
allsystemshalt | zaterdag 23 september 2006 @ 09:41 |
quote: ![]() Dat is net plastic man ![]() | |
P.U.N.T | zaterdag 23 september 2006 @ 09:43 |
http://vacherin-montdor.ch/ Ik kom regel matig in de Franse alpen & Zwitserland dit is een van mijn favoriete kasen die ik ook altijd wel mee naar NL neem. | |
tajine | zaterdag 23 september 2006 @ 09:50 |
ow ben nieuwschierig noem eens een naam tete de mouine misschien?? | |
tajine | zaterdag 23 september 2006 @ 10:08 |
idd cheddar is helemaal nix,mijn kaasboer wil het geen eens verkopen om dat hij het bagger vind!! | |
CartWOman | zaterdag 23 september 2006 @ 10:10 |
Vorige week voor het eerst brandnetelkaas gegeten, héerlijk, kruidig en pittig. | |
tajine | zaterdag 23 september 2006 @ 10:13 |
ja is ook lekker en dan de belegen variant | |
Spuuglokje | zaterdag 23 september 2006 @ 10:24 |
Cambozola vind ik zó lekker ![]() | |
Silmarwen | zaterdag 23 september 2006 @ 10:27 |
quote:Cheddar kan zeker wel lekker zijn, mits je de goede hebt die in Nederland bijna niet te krijgen zijn. Ik stel voor dat je eens naar Groot-Britannië gaat, echte cheddar koopt en dan nog eens je mening verkondigt. | |
menininha | zaterdag 23 september 2006 @ 10:28 |
Old Amsterdam ![]() | |
tajine | zaterdag 23 september 2006 @ 10:34 |
old amsterdam is echt een fabriek kaasje daar is nix ambachtelijks aan dan liever een mooie oude kaas van een plaatseke kaas boederij | |
tajine | zaterdag 23 september 2006 @ 10:36 |
maar ik geef het toe old amsterdam is wel lekker | |
tajine | zaterdag 23 september 2006 @ 10:36 |
plaatselijke | |
Brentmeister | zaterdag 23 september 2006 @ 10:47 |
Tête de Moine! Sowieso erg lekker maar nog lekkerder om af te schaven ![]() | |
tajine | zaterdag 23 september 2006 @ 10:55 |
je kan toch alleen maar tete de moibne af schafen??? kan me niet voorstellen dat je daar een blokje van neemt!!! ga st paunt proberen bedankt voor je tip | |
Lienekien | zaterdag 23 september 2006 @ 11:03 |
Ik vind Blue Stilton ook wel een aanrader. En een geitencamembert. | |
Brentmeister | zaterdag 23 september 2006 @ 11:40 |
quote:Ik heb geen idee wat tete de moibne is, maar Tête de Moine is wel te schaven hoor ![]() En oh ja, met de ![]() ![]() | |
Matness | zaterdag 23 september 2006 @ 11:56 |
ik vind zelf een goeie ouwe snijbare, met zoutkristallen erg lekker ![]() en een lekker zacht geitekaasje, mjam. | |
Sjonnjoop | zaterdag 23 september 2006 @ 12:16 |
quote:kan je hier ook kopen hoor ![]() | |
menininha | zaterdag 23 september 2006 @ 12:19 |
quote:Er bestaat zo iets als de edit knop he? Die is niet voor niets gemaakt. | |
charon | zaterdag 23 september 2006 @ 12:21 |
quote:Je bent me voor! En de ook al genoemde Mont d'Or. Verder is mijn favoriete kaas voor normaal gebruik Appenzeller. | |
7th_wave | zaterdag 23 september 2006 @ 12:30 |
![]() | |
Lienekien | zaterdag 23 september 2006 @ 12:40 |
quote:Laat je de kaas wel goed op kamertemperatuur komen? Daar kan het soms aan liggen. Bij kaasjes die je te sterk vindt, kun je een stukje brood eten of witte druiven. | |
Christiaan | zaterdag 23 september 2006 @ 12:42 |
quote:Die is erg lekker. Wij hebben zo'n schilapparaat ![]() | |
Cutebutpsycho | zaterdag 23 september 2006 @ 12:52 |
Ik weet niet precies hoe hij heet, maar bij de AH hebben ze brie, waar in het midden boursin, of iig een soort van kruidenboter, in zit (een laagje in het midden)... Een vriend kwam met de tip, en hij viel idd wel in de smaak ja... ![]() | |
tajine | zaterdag 23 september 2006 @ 13:17 |
ik weet welke je bedoeld,maar hou niet zo van gekunstelde kaasjes!!!! pure kaas zonder toevoegels is het lekkerste,vind ik altans.maar ieder zijn smaak | |
Hutch | zaterdag 23 september 2006 @ 13:19 |
een lekkere geitenkaas sla ik niet over ![]() | |
Thomasumo | zaterdag 23 september 2006 @ 13:23 |
zoiezo de Roquefort maar dan niet zo'n kleffe natte van de AH. Een echt goede van de kaasboer. Mocht je dat de scherpvinden kan je altijd nog gaan voor de blue de bresse of een rochebaron. afmaken met een een geitenkaasje en een trapist. Serveren met druiven of kweepeer en zuurdesembrood een mooie pinot gris er bij en de smaak hemelpoorten gaanvoor je open. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | |
tajine | zaterdag 23 september 2006 @ 13:47 |
hou jij eens ff op thomas het kwijl loopt uit me mond !!!! welke trapist vind jij lekker st joseph vind ik lekker | |
Zyggie | zaterdag 23 september 2006 @ 13:48 |
quote: ![]() | |
tajine | zaterdag 23 september 2006 @ 14:12 |
ok geloof ik !!! iest tie dan niet in ned verkrijgbaar??? wil wel eens de echte proberen !!! bdw de blauwschimmel uit engeland(stilton) is ook niet te versmaden | |
tajine | zaterdag 23 september 2006 @ 14:15 |
je komt klaar (sorry) als je stilton proefd die gemarineerd is in rode port | |
Brentmeister | zaterdag 23 september 2006 @ 15:08 |
quote:Ik ook ![]() ![]() | |
Its-Jojo-4you | zaterdag 23 september 2006 @ 15:15 |
Die Tete de Moine voor buiten openen (of aan het eind van de avond als iedereen weg moet...) | |
Lienekien | zaterdag 23 september 2006 @ 15:20 |
quote:Een kaasliefhebber vindt dat niet stinken. ![]() | |
Its-Jojo-4you | zaterdag 23 september 2006 @ 15:21 |
Nee, daar heb je gelijk in, het heeft een hele specifieke geur ![]() | |
Thomasumo | zaterdag 23 september 2006 @ 15:29 |
quote:Erg he, maar sinds ik een half uur geleden hier gepost heb denk ik alleen nog maar aan een goed plankje kaas! als trapist neem ik meestal een simpele munster. omdat de blauwe kaas wat mij betreft het karakter bepaalt en de overige 2 a 3 kazen ondersteunen. zo nog maar even snel naar de Dappermarkt fietsen dan maar,.. Je word bedankt Tajine ![]() | |
Casparovvv | zondag 24 september 2006 @ 13:52 |
quote:Tete de Moine is goed ![]() ![]() ![]() [ Bericht 1% gewijzigd door Casparovvv op 24-09-2006 14:01:57 ] | |
Casparovvv | zondag 24 september 2006 @ 13:56 |
quote:Roquefort is geen droge kaas, wij krijgen 'm binnen in plastic waar 'ie bijna in een zak vocht dobbert. Het wordt gerijpt in de grotten van Roquefort waar een bepaald klimaat heerst, en enorme roggebroden zorgen er voor dat die kenmerkende schimmel zich in de Roquefort vestigd. | |
Casparovvv | zondag 24 september 2006 @ 14:00 |
quote:Gevulde brie ![]() | |
DivineJester | zondag 24 september 2006 @ 14:02 |
St. Albray Gorgonzola natuurlijk, een goede parmezaanse is ook lekker, Overjarige Beemster | |
Casparovvv | zondag 24 september 2006 @ 14:04 |
quote:De echte parmigiano reggiano ![]() quote:smaaQ OK of die drie jaar oude beemster kaas, beide erg lekker, en nog romig voor die leeftijd. ![]() | |
charon | zondag 24 september 2006 @ 14:09 |
quote:Zijn die grotten wel volgens HACCP regels betegeld dan? | |
Casparovvv | zondag 24 september 2006 @ 14:14 |
quote:het luchtklimaat is zo gezond dat de mensen die daar werken bijna niet ziek worden ![]() | |
Roquefort | zondag 24 september 2006 @ 15:06 |
quote: ![]() ![]() ![]() quote: ![]() ![]() quote: ![]() ![]() quote:Ik ben vanavond vrij, als iemand niet gelooft dat ik het zachtste romigste lekkerste kaasje ben dat er is. Gewoon even proeven! ![]() quote:Moet je echt dat jeugdtrauma weer bovenhalen? ![]() Nee, een mensenfoetus ligt er lekker bij voordat ie naar buiten komt! ![]() ![]() | |
Casparovvv | zondag 24 september 2006 @ 18:20 |
quote:Dat zeg ik toch ![]() quote:Zonder die fase was jij geen lekker kaasje maar een lelijk mormel geweest ![]() | |
Martijn_77 | zondag 24 september 2006 @ 22:11 |
Lekker overjarige kaas (bijvoorbeeld Old Amsterdam) met een goed glas port | |
De_Hertog | zondag 24 september 2006 @ 22:19 |
quote: ![]() Prima post. Waag je het ook nog collega-kaassoorten aan te raden, of is dat te eng? ![]() | |
Muck | maandag 25 september 2006 @ 00:12 |
ik ben zelf erg gek op emmentaler ![]() maar eigenlijk gaan de meeste kaasjes er wel in... ik ben alleen niet echt gek op de meest blauw-schimmels.... | |
Slappertje | maandag 25 september 2006 @ 01:35 |
quote:Ik weet niet of je de financiele bijsluiter van mijn post hebt gelezen, maar het kost je ¤ 0,50 per post dat je me in je signature quote. ![]() | |
Morwen | maandag 25 september 2006 @ 05:50 |
http://www.geramont.de/![]() Nergens meer te verkrijgen, mijn ouders zitten nu in Frankrijk en zoeken zich gek voor me. Schijnt alleen in de Aldi in Duitsland nog te verkrijgen te zijn. Het is een tijdje in Ned. te koop geweest, maar nu dus niet meer ![]() Echt zo lekker, het lijkt op Brie maar dan 10 keer zachter en romiger ![]() | |
vats | maandag 25 september 2006 @ 06:03 |
quote:Chedder is superlekker. Maar je moet er wel voor naar Engeland. Heb daar bij Harrods een keer een gerookte Chedder genomen, tering wat was dat lekker! Helaas verkopen ze in Nederland geen goede chedder, wat ik erg jammer vind want vind goede chedder lekkerder als goede Hollandse kaas! | |
vats | maandag 25 september 2006 @ 06:07 |
Tip, als je een pas van de VEN hebt ga dan daar is Kaas halen! Die hebben echt een mega assortiment van diverse merken waar je nog nooit van gehoord hebt! Je kunt vaak veel soorten proeven dus een echte aanrader! Ik ga zelf naar de VEN op Fore Park nabij Den Haag die heeft een heel goed vers assortiment, natuurlijk zijn er vele VEN vestegingen die kleiner zijn en dus stuk minder hebben. | |
-_Guitarist_- | maandag 25 september 2006 @ 06:08 |
Ik vind zelf overjaarse Goudse lekker ![]() ![]() | |
Casparovvv | maandag 25 september 2006 @ 16:06 |
quote:De enige Cheddar die wij verkopen is farmhouse cheddar, een boeren cheddar met een parafinekorst. Wel te eten ![]() | |
travelman | maandag 25 september 2006 @ 17:10 |
ik zag gisteren een reportage over 'raar' eten; in Italie schijnen ze een kaas te eten met levende wormpjes erin. Die zouden dan ook voor extra smaak zorgen. Eet erg graag kaas en sta open voor nieuwe dingen, maar ik denk niet dat zoiets er bij mij in zou gaan. Maar origineel op een kaasplankje op vrijdagavond is 'ie natuurlijk wel !!! ![]() | |
fietsmiep | dinsdag 26 september 2006 @ 14:59 |
kaas van de kaasboer, kruidenkazen, belegenkaas, mmmmm.... | |
Chielus | dinsdag 26 september 2006 @ 15:46 |
Ow.... kaasplankjes ![]() Ik probeer toch altijd een combinatie te maken van wat verschillende soorten, een harde koemelk (Tome) Zachte roodschimmels (Pont L'eveque) , mooie stukje boerenbrie of camembert uit Normandie, Roquefort of Bleu des Causses en vaak nog een Geitenkaasje. Trouwens uit Nederland komen nu ook een aantal kaasjes verweven met de Trappistenbieren van La Trappe. Zeker het proberen waard. | |
Freak187 | dinsdag 26 september 2006 @ 15:47 |
Wij hadden vorige kerst ook een kaasplateau als een soort dessert, beviel erg goed moet ik zeggen. Wij hadden Kernhem, Port Salut, Gorgonzola en nog een soort. Lekker op temperatuur laten komen en smullen maar. | |
Zwaffel | dinsdag 26 september 2006 @ 15:48 |
oude 30+ kaas van de kaasboer op de markt ![]() | |
Chielus | dinsdag 26 september 2006 @ 16:00 |
quote:Goed om zo kennis te maken met Franse kazen, alleen zijn dit waarschijnlijk wel allen Fabriekskazen. Ga eens naar een kaaswinkel/boer en probeer eens wat boederij kazen. Je zult meteen een groot verschil proeven. (het kost wat meer maar het is mijn inziens wel de moeite waard). Mooi glas rode wijn erbij en genieten... | |
Zyggie | dinsdag 26 september 2006 @ 16:04 |
http://www.youtube.com/watch?v=pDat9zdw7Gs Deze moet bij dit topic. | |
Kiteless | dinsdag 26 september 2006 @ 16:19 |
Chaumes / Crémier de Chaumes, Reblochon, Epoisses, Vacherin Mont d'Or | |
Patries86 | dinsdag 26 september 2006 @ 16:26 |
knooflook kaas (te koop bij de betere kaasboeren op de markt) | |
NT-T.BartMan | dinsdag 26 september 2006 @ 16:50 |
Abondance Reblochon Parmezaan in kleine stukjes, geen brokken | |
Chielus | dinsdag 26 september 2006 @ 17:04 |
Ik ben ook altijd in voor dingen die mooi combineren met kazen op een kaasplank. Voor over een stukjo oude brokkelkaas wat Mosterd dille saus. Wat vijgen compot en Vruchtenbrood | |
MinderMutsig | dinsdag 26 september 2006 @ 17:17 |
quote: ![]() ![]() ![]() Met whiskey is ook lekker. ![]() Hier in de buurt zit een hele goede kaaswinkel, ik heb zelden zoveel speciale kazen bij elkaar gezien. Een vrij klein winkeltje (ik gok zo'n 25m²) met maximaal een meter of 2 met hollandse kaas, de rest staat bomvol met goede buitenlandse kazen. ![]() | |
Riq | dinsdag 26 september 2006 @ 17:54 |
![]() ![]() http://nl.wikipedia.org/wiki/Casu_marzu | |
Casparovvv | dinsdag 26 september 2006 @ 18:02 |
quote:Een vrouw naar mijn hart ![]() | |
Casparovvv | dinsdag 26 september 2006 @ 18:06 |
quote:Waarom magere kaas? Over het algemeen heeft 48+ kaas meer smaak. hoewel er ook lekkere 20 en 30/35+ kazen zijn hoor. Twight is een oude 20+ kaas die erg lekker is. | |
Agiath | dinsdag 26 september 2006 @ 18:25 |
Port Salut ![]() Brie ![]() Hollandse kazen ![]() | |
Chielus | dinsdag 26 september 2006 @ 19:08 |
quote:Bettine Geitenkaas Goudse Overjarige Brokkelkaas Jonge Boeren Graskaas Trappistenkaas van La Trappe Reypenaer VSOP Zeker het proberen waard | |
NT-T.BartMan | dinsdag 26 september 2006 @ 21:54 |
quote:Was al beschreven, maar zonder de naam er bij | |
tajine | woensdag 27 september 2006 @ 06:02 |
geweldig al deze tips van jullie!! ben echter geen nieuwe kaasjes tegen gekomen,klinkt decadent maar ik heb ze allemaal al geproefd . port salut,old amsterdam en nog meer van die meuk,zijn echt massa/sbs 6/zeeman. kaasjes!!!! mijn absolute voorkeur gaat uit naar reypenaar vsop en de vacherin. | |
NT-T.BartMan | woensdag 27 september 2006 @ 10:46 |
quote:Als je dan écht wat anders wilt neem dan Oscypek. Ik heb dit geproefd en vond het maar ![]() ![]() | |
Freak187 | woensdag 27 september 2006 @ 11:52 |
quote:Het was in ieder geval niet de standaard voorverpakte kaas met plastic smaak. Was echt bij een kaasboer. Voor het echte walhalla moet je een keer in de zomervakantie naar Frankrijk en daar een markt bezoeken. Heel veel boeren die hun spullen direct op de markt zetten, allemaal regionale kazen ![]() | |
Casparovvv | woensdag 27 september 2006 @ 19:09 |
quote:Ok, nog eens proberen. Ken je Perail? Pittig Frans schapenkaasje. | |
chefkok | woensdag 27 september 2006 @ 21:11 |
ik zie steeds de namen van de kazen staan, maar de makers zijn ook heel belangrijk. net als bij wijn de ene bordeaux is de andere niet; de ene camembert is de andere ook niet. Ga in ieder geval naar een proffesionele kaasverkoper, dan kun je ze rijp krijgen dat is ontzettend belangrijk en dat krijg je in de supermarkt nooit (het rijpen (affineren) is een nogal duur proces..) ook een aoc zegt niet zoveel, de bepalingen om zo'n appelation te voeren zijn heel erg per kaas verschillend. Bij Roquefort bijvoorbeeld mag je bijna alles doen. De allerbeste roquefort is zeker "roquefort cave baragnaudes" wel een beetje aan de prijs maar proef dat maar eens naast een supermarkt roquefort!! Het ligt er ook een beetje aan waar je het voor gebruikt natuurlijk. zo is er een zwiterse kaas, "l' evitaz'", die vrij onbekend is en voor een kaasplankje ook niet vreselijk geschikt, maar in en fondue een absolute topper! aanraders voor een kaasplank (natuurlijk altijd verschillende types kaas gebruiken): geitenkaas: Saint Maure de la Touraine, gratadon d'ardeche, pelardon koeienkaas (witschimmel): camembert de Normandie, brie de meaux, coulommiers. roodbacterie: munster, l'epoisses, chaverin mont d'or blauwschimmel: roquefort, gorgonzola, cambozola, bastiaans blauw , bresse bleu. harde kazen: comte, beaufort, cantal, mimolette vieux. verder kun je natuurlijk ook nog paarden- schapen, buffel of yakkaas eten maar dat is meer iets voor de liefhebbers en ook moeilijker te krijgen (behalve buffel mozarella..). Als laatste tip heb ik nog dat het wel leuk is dat je ookmrekening houdt met de vorm van de kaas, een paar verschillende is wel zo leuk voor een kaasplank. | |
Againzender | woensdag 27 september 2006 @ 23:06 |
quote:Kom tijdens de zomervakantie aardig wat zondagen in de markthallen van Beziers. Niet dat dat nou direct een kaaswalhalla is, maar het geeft inderdaad een aardig idee van watvoor een lekkers er te krijgen is, niet alleen qua kaas. Wat mij overigens erg opvalt is het verschil tussen rauwmelkse kazen en de gepasteuriseerde kazen. Rauwmelkse vind ik over het algemeen veel voller van smaak. En die kan je nou net niet zo makkelijk krijgen in de Nederlandse supermarkt, hoewel ik ze bij AH wel eens zie liggen. | |
Casparovvv | donderdag 28 september 2006 @ 15:45 |
quote:In de supermarkt zag ik de port salut vacuum liggen, eigenlijk idioot. Ik ben het met je eens dat de supermarkt geen geschikte plek is om Franse kaas in het algemeen te kopen. quote:Goed punt. Hetzelfde geldt voor Appenzeller, ook Zwitsers, en echt een hele lekkere smaakmaker in een fondue. quote:Sainte-Maure de Touraine is inderdaad een heerlijk geitenkaasje, vergeet het strootje er niet uit te halen ![]() Er zijn verder best wat schapenkazen makkelijk verkrijgbaar. De bekendste is Roquefort, die vaak niet als schapenkaas gekenmerkt wordt. Verder is Manchego (een harde schapenkaas uit Spanje) erg lekker, en als je iets pittigers zoekt is de Italiaanse Pecorino een optie, die ook geraspt erg lekker in gerechten gebruikt kan worden. [ Bericht 9% gewijzigd door Casparovvv op 28-09-2006 15:53:25 ] | |
Casparovvv | donderdag 28 september 2006 @ 15:56 |
quote:Bij de kaasspeciaalzaak moet dat geen probleem zijn. Het is minder moeilijk dan je denkt hoor. Roquefort, Brie de meaux (boerenbrie), reblochon en gorgonzola zijn rauwe melk kazen. In feite hele gangbare kazen. | |
Againzender | donderdag 28 september 2006 @ 17:16 |
quote:Oh, zeker niet. Bij speciaalzaken verwacht ik juist voornamelijk rauwmelkse kazen tegen te komen! Is meer een onderstreping dat je in supermarkten over het algemeen geen geweldig beeld krijgt van wat er te kazen valt ![]() | |
Casparovvv | donderdag 28 september 2006 @ 17:21 |
quote:Ok ![]() | |
Gert | donderdag 28 september 2006 @ 18:10 |
Ik weet geen namen, maar als je in Oostenrijk een "jouseplatte" bestelt, kaas en vleeswaren met brood, dan zit daar meestal kaas bij die ontzéttend naar mest ruikt. Maar lékker. ![]() | |
Heersbeer | vrijdag 29 september 2006 @ 15:45 |
Poosje geleden een kaas meegenomen uit Istrië, half koemelk, half schapenmelk. Gestoord lekker, een aanrader als je nog een keer die kant op gaat. Ook een stuk truffelkaas meegenomen(het is een truffelstreek) en die was ook goddelijk, je kon proeven dat die kaas een historie had. | |
Casparovvv | zaterdag 30 september 2006 @ 17:52 |
Vandaag een nieuw kaasje proberen, queso de valdeon. Spaans blauwaderkaasje, pittig en romig. Beetje Saint Agur achtig, maar dan korreliger van structuur en scherper van smaak. | |
Serendips | donderdag 5 oktober 2006 @ 17:56 |
Een paar favorieten; Cantal Tomme de brebis Chaumes Boursault Leerdammer Caractère Hey! Weet iemand waar je zo'n girolle kunt kopen? Brentmeister? Christiaan? | |
Casparovvv | donderdag 5 oktober 2006 @ 19:56 |
quote:Bij de kaasspeciaalzaak ![]() | |
piepster | donderdag 5 oktober 2006 @ 20:05 |
quote:Was het geen Alpenkaas? Eén die bovenop de berg gemaakt wordt? Da's een stevige kaas (die je met een flink mes moet snijden, en soms afbrokkelt) die van rauwe melk gemaakt wordt, bovenop de Alp. De melk is afkomstig van de koeien die daar staan en gemolken worden. Aan het eind van het seizoen (ongeveer september) komen de koeien en kazen naar beneden. Ik vind deze kaas vooral lekker op vers (nog warm) heel onbenullig brood, met veel pitten en stukken erin. Maar hij is ook heel goed knaagbaar voor tussendoor en kaasplank. In Deventer bij de kaasboer op de Brink is er 1 te krijgen. Ze ruiken trouwens zo naar mest omdat ze meestal (afhankelijk van de Alp) naast de stallen liggen de hele zomer. | |
Thomasumo | vrijdag 6 oktober 2006 @ 04:56 |
quote:Ik weet dat ie word geleverd in vocht, maar bij de ah is ligt het altijd té nat in het schap, het komt denk ik door het cellofaan dat de kaas zo gaat zweten. Dus ja hij mag vochtig zijn, niet te droog liever zelfs. Maar in de supermarkt is het echt te gortig. | |
tonja | vrijdag 6 oktober 2006 @ 15:40 |
Mijn favorieten zijn: Poire st Vraine, Epoisse, Explorateur en de Caparone. | |
Blues | vrijdag 6 oktober 2006 @ 16:10 |
Ik heb net bij Spanish harlem in de Cronjéstraat in Haarlem, blokjes spaanse schapenkaas met knoflook gekocht, heerlijk pittig ![]() En Rochebaron bij de Appie. Leuk topic ![]() | |
tonja | vrijdag 6 oktober 2006 @ 18:16 |
Le Rustique camembert van de Appie is ook erg lekker. Het lijkt wel een rauwmelkse kaas. | |
du_ke | vrijdag 6 oktober 2006 @ 18:22 |
heerlijk topic dit, krijg er spontaan weer trek van ![]() | |
janatwork | vrijdag 6 oktober 2006 @ 18:54 |
een epoisse http://www.ryc.be/nl/prod(...)bourgogn/epoisse.htm vereweg mijn favoriet | |
tonja | vrijdag 6 oktober 2006 @ 18:59 |
quote:Ja, die vind ik ook heerlijk. Weleens op een hete zomerdag met een rijpe epoisse in je tas in een streekbus gezeten tijdens de spits? Je hebt echt alle ruimte dan ![]() | |
Blues | vrijdag 6 oktober 2006 @ 19:44 |
![]() Heeeeerlijk al die tips ![]() | |
Serendips | vrijdag 6 oktober 2006 @ 19:47 |
quote:Doet me denken aan een verhaal van mijn vader. Zijn familie heeft een keer 's nachts stiekem een Maastrichtse Rommedoe onder z'n bed gelegd om hem te klieren. Dat omdat hij altijd zat te zeuren over de stank van het kaasje... | |
fietsmiep | vrijdag 6 oktober 2006 @ 20:57 |
Laatst nog een lekkere kruidenkaas met fenegriek, knoflook en paprika gekocht; lekker op brood en bij de borrel. | |
TimC | vrijdag 6 oktober 2006 @ 22:46 |
ik zweer bij Old Amsterdam | |
Haaibaaike | zaterdag 7 oktober 2006 @ 12:44 |
Ik ben dol op jonge kaas Smeerkaas Franse kaas (Paturain) voor op stokbroodje of op toastje Je kan in een supermarkt kaasjes kopen het zit in een verpakking met 15 verschillende smaakjes ![]() ![]() Ik kan ze zo allemaal gelijk opeten ![]() Heerlijke topic ![]() | |
Brentmeister | zaterdag 7 oktober 2006 @ 12:59 |
quote:Bedoel je mini Babybel? Maar 15 smaakjes lijkt me wel erg veel. | |
Lienekien | zaterdag 7 oktober 2006 @ 13:00 |
quote:Nee, waarschijnlijk bedoelt hij La Vache qui rit, in van die driehoekjes. ![]() | |
Haaibaaike | zaterdag 7 oktober 2006 @ 13:01 |
Nee geen babybel ! Het zijn van die drie hoekjes de kaasjes zitten in een papiertje verpakt. Het zijn allerlei smaakjes. Kan ook 12 zijn hoor ![]() | |
Haaibaaike | zaterdag 7 oktober 2006 @ 13:03 |
quote:Idd, | |
Lienekien | zaterdag 7 oktober 2006 @ 13:03 |
quote:Ja, La Vache qui rit! | |
Haaibaaike | zaterdag 7 oktober 2006 @ 13:05 |
quote:Die zijn zo lekker ![]() | |
Brentmeister | zaterdag 7 oktober 2006 @ 13:27 |
oh die dingen ![]() | |
tonja | zaterdag 7 oktober 2006 @ 18:32 |
La vache qui rit is 1 smaak. Je hebt ook die 3-hoekjes van een ander merk, en die hebben verschillende smaken, met ham, salami, mosterd, emmenthaler gruyere en roomsmaak volgens mij. | |
kruimel_20 | maandag 9 oktober 2006 @ 15:48 |
dat is inderdaad lekker... zo'n rondje met verschillende kaasjes ![]() | |
Haaibaaike | maandag 9 oktober 2006 @ 15:53 |
quote: ![]() ![]() | |
tajine | dinsdag 10 oktober 2006 @ 10:28 |
ja sorry hoor maar bovengenoemde mag volgens mij helemaal niet de naam kaas dragen!! zelden zo iets smerig geproefd!! jaren 80 kwam je het vaak tegen in kerst paketten,laten we echt over kaas praten in dit topic,en niet over vies rubber!! | |
Haaibaaike | dinsdag 10 oktober 2006 @ 10:33 |
quote:Pardon ![]() ![]() ![]() | |
tajine | dinsdag 10 oktober 2006 @ 13:40 |
beste hb was niet de bedoeling,om jou smaak af te kraken,maar ik vind het zo jammer,dat je niet eens een echt ambachtelijk kaasje gaat proeven ,dan merk je het verschil wel!! | |
Haaibaaike | dinsdag 10 oktober 2006 @ 14:21 |
quote:Hier staat mijn bericht over kaas ![]() | |
rustig | vrijdag 10 november 2006 @ 19:11 |
op vrijdagmiddag is er op het vredenburgplein in Utrecht de boeren/ecologische markt! er staan 2 kaasboertjes, je moet de brabander hebben. hij heeft EEN kaas, die MOET je gewoon proeven... Mierikswortelkaas! mjam!!! ![]() | |
Casparovvv | zaterdag 11 november 2006 @ 18:20 |
Behoorlijke schop! * Casparovvv stinkt weer van een hele dag tussen de Franse kaas. Gisteren een hele grote Gruyere de Montagne doorgehaald, lekker door de kaasfondue samen met Emmenthaler en evt. wat Appenzeller, Bontaleggio of Vacherin. Ook een serie lekkere nieuwe Belgische kaasjes binnen gekregen: Coberger en Chimay a la Bière zijn aanraders! | |
tajine | zondag 12 november 2006 @ 09:44 |
ja vacherin is ook super lekker klopt het dat het in de wintermaanden niet verkrijgbaar is?? | |
#ANONIEM | zondag 12 november 2006 @ 10:39 |
Oude kaas ![]() Komijnkaas ![]() | |
Haaibaaike | zondag 12 november 2006 @ 11:11 |
quote:Oude kaas is alleen lekker voor tosti anders niet hoor ![]() ![]() | |
K-mail | zondag 12 november 2006 @ 11:20 |
Red Leicester is ook lekker! ![]() | |
UnderConstruction | zondag 12 november 2006 @ 11:31 |
kent iemand een kaasspeciaalzaak waar de die kaas met wormpjes verkopen ![]() turkse supermarktjes hebben ook nog wel eens aparte smaakvolle kazen - of iets dat ervoor doorgaat. iig weer eens wat anders dan normaal. mijn persoonlijke favo is de blauwe schimmelkaas, liefst brokkelig en zo scherp mogelijk van smaak ![]() | |
Vava | zondag 12 november 2006 @ 11:35 |
Mijn kaasfavorieten: - Overjarige brokkelkaas - Pont l’Évêque - Oude geitenkaas - Manchego - Pecorino - Parmezaan Ik vind de meeste kazen wel lekker, over het algemeen de jongere kazen wat minder. | |
Vava | zondag 12 november 2006 @ 11:36 |
quote:Nee maar ben wel benieuwd! Het lijkt me overigens erg smerig ![]() | |
UnderConstruction | zondag 12 november 2006 @ 11:38 |
quote:het idee mij ook! maar wel ludiek ![]() | |
Martijn_77 | zondag 12 november 2006 @ 11:41 |
quote:Oude geitenkaas hoe smaakt die? Eet regelmatig geitenkaas maar heb nog nooit oude op | |
Vava | zondag 12 november 2006 @ 11:52 |
quote:Ik vind het veel lekkerder dan de jonge (verse) geitenkaasjes, het is een halfharde kaas. Hoe het echt smaakt is lastig uit te leggen, er zit een vrij sterke smaak aan waar je van moet houden (kan me voorstellen dat er mensen zijn die het echt smerig vinden). Het is een beetje zoutig ook. | |
Casparovvv | maandag 13 november 2006 @ 10:03 |
quote:Casu Marzu. Verboden, zal je nergens vinden. quote:Daar zijn ongeveer 200 varianten in ![]() | |
Casparovvv | maandag 13 november 2006 @ 10:04 |
quote:Huh? Op de tosti kun je beter jong/jong belegen gebruiken. dat smelt tenminste. | |
Casparovvv | maandag 13 november 2006 @ 10:07 |
quote:Bedoel je de Hollandse, of de Franse oude geitenkaas (chevre)? De Hollandse is best lekker inderdaad! Ik ben bekend met de Sikkepit (klaver kaas). De Franse vind ik minder, men gebruikt 'm wel eens in salade of gerechten, maar ik heb liever een wat zachtere. Manchego en pecorino zijn inderdaad goede kazen, wel vrij prijzig! | |
Vava | maandag 13 november 2006 @ 12:08 |
quote:Ik bedoel de Hollandse oude geitenkaas. De Franse vind ik ook minder maar in een salade smaakt het me wel. | |
vats | maandag 13 november 2006 @ 13:27 |
Hollansdse blauwe kaas hmm mega lekker bij de kaasboer op de markt. Het is geen roomkaasje maar gewoon normale kaas, maar dan iets lichter van kleur en dan vol met blauwe schimmel.. Heerlijk pittig! | |
kabouter.muts | maandag 13 november 2006 @ 14:12 |
Hij is misschien al genoemd maar in Santpoort zit een geweldige kaas-speciaal winkeltje. L'Amuse Ze hebben daar echt super kazen, uit alle windstreken. | |
Casparovvv | maandag 13 november 2006 @ 16:04 |
quote:het is een seizoenskaasje, dat klopt. Maar, er is een Franse en Zwitserse versie, die elk weer enkele varianten hebben. Sommigen worden in de zomer geproduceerd, maar ik heb er nu een die juist in de herfst verkocht wordt. Ken de geschiedenis niet zo heel goed. | |
seeya_40 | maandag 13 november 2006 @ 16:12 |
Graskaas van de kaasboer uit Vught. Heerlijk zacht kaasje. Niet die doordringende smaak van komijn, maar van wat zachte kruiden. Geweldig!! | |
UnderConstruction | maandag 13 november 2006 @ 18:20 |
quote:je lijkt aardig thuis te zijn in kazenland. heb je nog hints om kado te doen aan een kaasliefhebber die de meeste kazen die makkelijk te krijgen zijn (markt, kaasboer)? ![]() | |
sjimz | maandag 13 november 2006 @ 18:21 |
Ik zweer bij Sambalkaas ![]() | |
Casparovvv | maandag 13 november 2006 @ 21:12 |
quote:Je kunt het beste naar je locale kaasboer stappen en vragen of hij een kaasplankje voor een kaasliefhebber wil samenstellen. Vaak pakken ze het ook leuk in, met een flesje wijn en wat toast etc. Mocht je geen hulp krijgen: Je kunt er het beste voor zorgen dat elke soort kaas en elke smaak vertegenwoordigd is op het kaasplankje. Dus: roodbacterie, blauwschimmel, witschimmel, geitenkaas, een verse kaas en eventueel een schapenkaasje ofzo. Dan heb je wel een aardige plank. Hieronder een voorbeeldje voor een kaasliefhebber, iemand die wel van pittige kaasjes houd. Behoorlijk uitgebreide plank hoor, je kunt het ook simpeler houden. roombrie, zacht van smaak. Boerencamembert, pittiger, boerenkaasje. Vacherin, zacht en kruidig roodbacteriekaasje met gewassen korst. Een makkelijker te vinden vervanger is Port salut, ook zacht en rood. Chaumes, pittig en romig roodbacteriekaasje. Gorgonzola dolce, zachte gorgonzola, zowel qua smaak als structuur. Saint agur, pittig en romig blauwschimmeltje Roquefort, droge pittige schapenkaas, blauwschimmeltje. Geitenkaas met kruiden, zacht geitenkaasje Eventueel een stukje Manchego, heerlijke schapenkaas. Lekker in blokjes. Al deze kazen zijn makkelijk te verkrijgen, iedere kaasspeciaalzaak heeft deze in huis. Een groot deel is zelfs bij de Albert Heijn verkrijgbaar denk ik... | |
Casparovvv | maandag 13 november 2006 @ 21:12 |
quote:Daar slaan de vlammen mij echt van uit de mond. Alleen de kleur van die kaas voorspelt al weinig goeds. | |
sjimz | maandag 13 november 2006 @ 21:14 |
quote:Ik doe het meestal ook nog met peper en gesmeerde sambal op mijn brood ![]() ![]() ![]() En die sambalkaas is ook goddelijk als je lasagne gaat maken ![]() | |
Casparovvv | maandag 13 november 2006 @ 21:16 |
quote:Wel eens peppadewkaas op? | |
sjimz | maandag 13 november 2006 @ 21:17 |
quote:Nee..mijn kaaskennis gaat niet verder dan mozarella,sambalkaas en jong/oud belegen ![]() | |
Casparovvv | maandag 13 november 2006 @ 21:18 |
quote:Met sambalkaas bedoel je toch niet goudkuipje smeerkaas? | |
sjimz | dinsdag 14 november 2006 @ 08:31 |
quote:Nee..met sambalkaas bedoel ik sambalkaas! | |
Casparovvv | dinsdag 14 november 2006 @ 08:34 |
De harde versie dus, gelukkig. Smeerkaas is voor cultuurbarbaren. | |
Paradijsvogeltje | dinsdag 14 november 2006 @ 16:51 |
Wasabikaas ![]() | |
Martijn_77 | dinsdag 14 november 2006 @ 20:46 |
quote:Waar is die te koop? | |
Paradijsvogeltje | dinsdag 14 november 2006 @ 23:09 |
quote:Euh, da's een goeie. Ik geloof dat mijn vriend die kaas in Alkmaar heeft gezien. Maar het zal vast wel ergens anders nog te koop zijn. Je kunt het altijd vragen. Mja.. Alkmaar en omstreken hebben uiteraard een hoop kazen. | |
Casparovvv | woensdag 15 november 2006 @ 17:23 |
Ik heb 'm ook liggen, alleen niet open ![]() | |
Gesloten | woensdag 15 november 2006 @ 20:57 |
Vanmiddag een Manchego en een Crottin de Chavignol gekocht. De Manchego heb ik nog niet geproefd, maar hij ruikt er goed. De Crottin smaakt wel lekker, maar zal ik niet nog eens kopen. | |
Gesloten | vrijdag 17 november 2006 @ 12:36 |
De Manchego is erg lekker op een tosti ![]() | |
Casparovvv | vrijdag 17 november 2006 @ 14:17 |
quote:Wel een vrij prijzige kaas voor op de tosti ![]() | |
Gesloten | vrijdag 17 november 2006 @ 19:18 |
Je proeft de smaak echt wel duidelijk op een tosti met wit brood. Uit het vuistje is de kaas ook erg lekker. |