FOK!forum / Culinesse à gogo / Welke kaas mag ik echt niet missen???
tajinezaterdag 23 september 2006 @ 07:05
vanavond heerlijk van een uitgebreid kaas plateau genoten was echt genieten,10 verschillende soorten geproefd,ben op zoek naar mede liefhebbers, en kaas liefhebbers die eens een kaasje hebben geproefd,waar je van denkt,dit mag geen mens missen bvn gr niels
tajinezaterdag 23 september 2006 @ 07:06
bvd
Slappertjezaterdag 23 september 2006 @ 07:07
Er vanuit gaande dat je dus ook van blauwe kazen houdt: Roquefort, de absolute koning der schimmelkazen. Verder kan je het beste bij de kaasboer op de markt wat advies vragen... die gasten zijn betaalbaar en weten waar ze het over hebben.

Afraders: luxe kaasjes bij de supermarkt kopen (duur en slechte kwaliteit)
tajinezaterdag 23 september 2006 @ 07:53
klopt helemaal een kaas plateau zonder blauwscimmel ,is geen volwaardig plateau
tajinezaterdag 23 september 2006 @ 07:55
bdw de munster van ah is best wel goed hoor!!
daheizaterdag 23 september 2006 @ 09:00
Voor elke kaas is er wel een liefhebber... Het is zo afhankelijk van smaak. Roquefort is inderdaad de koning maar wordt regelmatig als te zout beoordeeld. Veel mensen vinden de nep variant hierop Danisch Blue een stuk lekkerder. Naast blauwaderkazen heb je ook roodbacteries, Chaumes is toch wel één van de toppers, erg sterk.
boem-dikkiezaterdag 23 september 2006 @ 09:06
ik heb in frankrijk brood gehad met roquefort was echt heel erg lekker. Verder ben ik niet zo diep in die kaas scene, maar gewoon wat bekende kazen als mozzerella , feta etc hou ik wel van !
RvdLindenzaterdag 23 september 2006 @ 09:06
cheddar cheese, vd mc donalds natuurlijk
Againzenderzaterdag 23 september 2006 @ 09:22
quote:
Op zaterdag 23 september 2006 07:55 schreef tajine het volgende:
bdw de munster van ah is best wel goed hoor!!
Dat viel mij laatst ook op ja, was blij verrast
tajinezaterdag 23 september 2006 @ 09:39
de kaasboer in mijn woonplaats ,is super goed maar na 6 uur is ah een goed alternatief.
gistern le montagnard gekocht,een super lekker kaasje uit krankrijk van koemelk,nog al duidelijk van smaak maar ow zo lekker echt een aanrader!!
allsystemshaltzaterdag 23 september 2006 @ 09:41
quote:
Op zaterdag 23 september 2006 09:06 schreef RvdLinden het volgende:
cheddar cheese, vd mc donalds natuurlijk


Dat is net plastic man
P.U.N.Tzaterdag 23 september 2006 @ 09:43
http://vacherin-montdor.ch/

Ik kom regel matig in de Franse alpen & Zwitserland dit is een van mijn favoriete kasen die ik ook altijd wel mee naar NL neem.
tajinezaterdag 23 september 2006 @ 09:50
ow ben nieuwschierig noem eens een naam tete de mouine misschien??
tajinezaterdag 23 september 2006 @ 10:08
idd cheddar is helemaal nix,mijn kaasboer wil het geen eens verkopen om dat hij het bagger vind!!
CartWOmanzaterdag 23 september 2006 @ 10:10
Vorige week voor het eerst brandnetelkaas gegeten, héerlijk, kruidig en pittig.
tajinezaterdag 23 september 2006 @ 10:13
ja is ook lekker en dan de belegen variant
Spuuglokjezaterdag 23 september 2006 @ 10:24
Cambozola vind ik zó lekker
Silmarwenzaterdag 23 september 2006 @ 10:27
quote:
Op zaterdag 23 september 2006 10:08 schreef tajine het volgende:
idd cheddar is helemaal nix,mijn kaasboer wil het geen eens verkopen om dat hij het bagger vind!!
Cheddar kan zeker wel lekker zijn, mits je de goede hebt die in Nederland bijna niet te krijgen zijn. Ik stel voor dat je eens naar Groot-Britannië gaat, echte cheddar koopt en dan nog eens je mening verkondigt.
menininhazaterdag 23 september 2006 @ 10:28
Old Amsterdam
tajinezaterdag 23 september 2006 @ 10:34
old amsterdam is echt een fabriek kaasje daar is nix ambachtelijks aan dan liever een mooie oude kaas van een plaatseke kaas boederij
tajinezaterdag 23 september 2006 @ 10:36
maar ik geef het toe old amsterdam is wel lekker
tajinezaterdag 23 september 2006 @ 10:36
plaatselijke
Brentmeisterzaterdag 23 september 2006 @ 10:47
Tête de Moine! Sowieso erg lekker maar nog lekkerder om af te schaven Bleu D'Auvergne, wat zachter en romiger dan Roquefort. Port Salut, Is ook een goedkopere variant van, Saint-Paulin. Verschil is nauwelijks te merken eigenlijk.
tajinezaterdag 23 september 2006 @ 10:55
je kan toch alleen maar tete de moibne af schafen??? kan me niet voorstellen dat je daar een blokje van neemt!!! ga st paunt proberen bedankt voor je tip
Lienekienzaterdag 23 september 2006 @ 11:03
Ik vind Blue Stilton ook wel een aanrader. En een geitencamembert.
Brentmeisterzaterdag 23 september 2006 @ 11:40
quote:
Op zaterdag 23 september 2006 10:55 schreef tajine het volgende:
je kan toch alleen maar tete de moibne af schafen??? kan me niet voorstellen dat je daar een blokje van neemt!!! ga st paunt proberen bedankt voor je tip
Ik heb geen idee wat tete de moibne is, maar Tête de Moine is wel te schaven hoor Ik bedoel dan ook niet dikke plakke schaven. Kijk hier eens rond http://www.tetedemoine.ch/fr.aspx

En oh ja, met de knop kan je een post wijzigen
Matnesszaterdag 23 september 2006 @ 11:56
ik vind zelf een goeie ouwe snijbare, met zoutkristallen erg lekker
en een lekker zacht geitekaasje, mjam.
Sjonnjoopzaterdag 23 september 2006 @ 12:16
quote:
Op zaterdag 23 september 2006 09:43 schreef P.U.N.T het volgende:
http://vacherin-montdor.ch/

Ik kom regel matig in de Franse alpen & Zwitserland dit is een van mijn favoriete kasen die ik ook altijd wel mee naar NL neem.
kan je hier ook kopen hoor
menininhazaterdag 23 september 2006 @ 12:19
quote:
Op zaterdag 23 september 2006 10:36 schreef tajine het volgende:
plaatselijke
Er bestaat zo iets als de edit knop he? Die is niet voor niets gemaakt.
charonzaterdag 23 september 2006 @ 12:21
quote:
Op zaterdag 23 september 2006 09:39 schreef tajine het volgende:
de kaasboer in mijn woonplaats ,is super goed maar na 6 uur is ah een goed alternatief.
gistern le montagnard gekocht,een super lekker kaasje uit krankrijk van koemelk,nog al duidelijk van smaak maar ow zo lekker echt een aanrader!!
Je bent me voor!

En de ook al genoemde Mont d'Or.

Verder is mijn favoriete kaas voor normaal gebruik Appenzeller.
7th_wavezaterdag 23 september 2006 @ 12:30
ik ben vaak teleurgesteld door de smaak van luxe kazen. het is me vaak iets te eenvoudig, of in het geval van schimmelkazen te sterk
Lienekienzaterdag 23 september 2006 @ 12:40
quote:
Op zaterdag 23 september 2006 12:30 schreef 7th_wave het volgende:
ik ben vaak teleurgesteld door de smaak van luxe kazen. het is me vaak iets te eenvoudig, of in het geval van schimmelkazen te sterk
Laat je de kaas wel goed op kamertemperatuur komen? Daar kan het soms aan liggen.

Bij kaasjes die je te sterk vindt, kun je een stukje brood eten of witte druiven.
Christiaanzaterdag 23 september 2006 @ 12:42
quote:
Op zaterdag 23 september 2006 11:40 schreef Brentmeister het volgende:

[..]

Ik heb geen idee wat tete de moibne is, maar Tête de Moine is wel te schaven hoor Ik bedoel dan ook niet dikke plakke schaven. Kijk hier eens rond http://www.tetedemoine.ch/fr.aspx

En oh ja, met de [afbeelding] knop kan je een post wijzigen
Die is erg lekker. Wij hebben zo'n schilapparaat .
Cutebutpsychozaterdag 23 september 2006 @ 12:52
Ik weet niet precies hoe hij heet, maar bij de AH hebben ze brie, waar in het midden boursin, of iig een soort van kruidenboter, in zit (een laagje in het midden)... Een vriend kwam met de tip, en hij viel idd wel in de smaak ja...
tajinezaterdag 23 september 2006 @ 13:17
ik weet welke je bedoeld,maar hou niet zo van gekunstelde kaasjes!!!!
pure kaas zonder toevoegels is het lekkerste,vind ik altans.maar ieder zijn smaak
Hutchzaterdag 23 september 2006 @ 13:19
een lekkere geitenkaas sla ik niet over
Thomasumozaterdag 23 september 2006 @ 13:23
zoiezo de Roquefort maar dan niet zo'n kleffe natte van de AH. Een echt goede van de kaasboer.

Mocht je dat de scherpvinden kan je altijd nog gaan voor de blue de bresse of een rochebaron.

afmaken met een een geitenkaasje en een trapist. Serveren met druiven of kweepeer en zuurdesembrood een mooie pinot gris er bij en de smaak hemelpoorten gaanvoor je open.

tajinezaterdag 23 september 2006 @ 13:47
hou jij eens ff op thomas het kwijl loopt uit me mond !!!! welke trapist vind jij lekker st joseph vind ik lekker
Zyggiezaterdag 23 september 2006 @ 13:48
quote:
Op zaterdag 23 september 2006 10:27 schreef Silmarwen het volgende:

[..]

Cheddar kan zeker wel lekker zijn, mits je de goede hebt die in Nederland bijna niet te krijgen zijn. Ik stel voor dat je eens naar Groot-Britannië gaat, echte cheddar koopt en dan nog eens je mening verkondigt.
Juist..
tajinezaterdag 23 september 2006 @ 14:12
ok geloof ik !!! iest tie dan niet in ned verkrijgbaar??? wil wel eens de echte proberen !!! bdw de blauwschimmel uit engeland(stilton) is ook niet te versmaden
tajinezaterdag 23 september 2006 @ 14:15
je komt klaar (sorry) als je stilton proefd die gemarineerd is in rode port
Brentmeisterzaterdag 23 september 2006 @ 15:08
quote:
Op zaterdag 23 september 2006 12:42 schreef --Christiaan-- het volgende:

[..]

Die is erg lekker. Wij hebben zo'n schilapparaat .
Ik ook Een girolle, zo'n geval:

Its-Jojo-4youzaterdag 23 september 2006 @ 15:15
Die Tete de Moine voor buiten openen (of aan het eind van de avond als iedereen weg moet...)
Lienekienzaterdag 23 september 2006 @ 15:20
quote:
Op zaterdag 23 september 2006 15:15 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Die Tete de Moine voor buiten openen (of aan het eind van de avond als iedereen weg moet...)
Een kaasliefhebber vindt dat niet stinken.
Its-Jojo-4youzaterdag 23 september 2006 @ 15:21
Nee, daar heb je gelijk in, het heeft een hele specifieke geur
Thomasumozaterdag 23 september 2006 @ 15:29
quote:
Op zaterdag 23 september 2006 13:47 schreef tajine het volgende:
hou jij eens ff op thomas het kwijl loopt uit me mond !!!! welke trapist vind jij lekker st joseph vind ik lekker
Erg he, maar sinds ik een half uur geleden hier gepost heb denk ik alleen nog maar aan een goed plankje kaas!

als trapist neem ik meestal een simpele munster. omdat de blauwe kaas wat mij betreft het karakter bepaalt en de overige 2 a 3 kazen ondersteunen.

zo nog maar even snel naar de Dappermarkt fietsen dan maar,..

Je word bedankt Tajine
Casparovvvzondag 24 september 2006 @ 13:52
quote:
Op zaterdag 23 september 2006 10:47 schreef Brentmeister het volgende:
Tête de Moine! Sowieso erg lekker maar nog lekkerder om af te schaven Bleu D'Auvergne, wat zachter en romiger dan Roquefort.
Tete de Moine is goed Als je een romige blauwschimmel zoekt zou je Saint Agur moeten proberen, erg lekker. Bleu D'Auvergne is wat droger van smaak. Verder is epoisse (een roodbacterie kaasje gerijpt in Chablis) ook verrukkelijk. Ik werk in een kaas/delicatessenzaak waar we ongeveer 200-300 soorten kaas hebben, dus weet er wel het een en ander van af We maken onderandere blue stilton met port. We krijgen een hele blue stilton binnen, boren een gat in het midden en zetten er een fles port ondersteboven in. het hele geheel in een bak tegen het lekken, en de port trekt door de aderen heen. Heerlijk

[ Bericht 1% gewijzigd door Casparovvv op 24-09-2006 14:01:57 ]
Casparovvvzondag 24 september 2006 @ 13:56
quote:
Op zaterdag 23 september 2006 13:23 schreef Thomasumo het volgende:
zoiezo de Roquefort maar dan niet zo'n kleffe natte van de AH. Een echt goede van de kaasboer.
Roquefort is geen droge kaas, wij krijgen 'm binnen in plastic waar 'ie bijna in een zak vocht dobbert. Het wordt gerijpt in de grotten van Roquefort waar een bepaald klimaat heerst, en enorme roggebroden zorgen er voor dat die kenmerkende schimmel zich in de Roquefort vestigd.
Casparovvvzondag 24 september 2006 @ 14:00
quote:
Op zaterdag 23 september 2006 12:52 schreef Cutebutpsycho het volgende:
Ik weet niet precies hoe hij heet, maar bij de AH hebben ze brie, waar in het midden boursin, of iig een soort van kruidenboter, in zit (een laagje in het midden)... Een vriend kwam met de tip, en hij viel idd wel in de smaak ja...
Gevulde brie Wij maken 'm met een roomkaas met bieslook, en een roomkaas met prei en salami. We hebben nu ook herfstbrie met o.a. kastanjes, hazelnoot en amaretto.
DivineJesterzondag 24 september 2006 @ 14:02
St. Albray
Gorgonzola natuurlijk,
een goede parmezaanse is ook lekker,
Overjarige Beemster
Casparovvvzondag 24 september 2006 @ 14:04
quote:
Op zondag 24 september 2006 14:02 schreef DivineJester het volgende:

een goede parmezaanse is ook lekker,
De echte parmigiano reggiano Lekker over de pasta of carpaccio.
quote:
Overjarige Beemster
smaaQ OK of die drie jaar oude beemster kaas, beide erg lekker, en nog romig voor die leeftijd.
charonzondag 24 september 2006 @ 14:09
quote:
Op zondag 24 september 2006 13:56 schreef Casparovvv het volgende:

[..]

Roquefort is geen droge kaas, wij krijgen 'm binnen in plastic waar 'ie bijna in een zak vocht dobbert. Het wordt gerijpt in de grotten van Roquefort waar een bepaald klimaat heerst, en enorme roggebroden zorgen er voor dat die kenmerkende schimmel zich in de Roquefort vestigd.
Zijn die grotten wel volgens HACCP regels betegeld dan?
Casparovvvzondag 24 september 2006 @ 14:14
quote:
Op zondag 24 september 2006 14:09 schreef charon het volgende:

[..]

Zijn die grotten wel volgens HACCP regels betegeld dan?
het luchtklimaat is zo gezond dat de mensen die daar werken bijna niet ziek worden
Roquefortzondag 24 september 2006 @ 15:06
quote:
Op zaterdag 23 september 2006 07:07 schreef Slappertje het volgende:
... Roquefort, de absolute koning der schimmelkazen. ...
quote:
Op zaterdag 23 september 2006 10:47 schreef Brentmeister het volgende:
.. Bleu D'Auvergne, wat zachter en romiger dan Roquefort. ...
quote:
Op zaterdag 23 september 2006 13:23 schreef Thomasumo het volgende:
zoiezo de Roquefort maar dan niet zo'n kleffe natte van de AH. ...
quote:
Op zondag 24 september 2006 13:56 schreef Casparovvv het volgende:
[..]
Roquefort is geen droge kaas,
Ik ben vanavond vrij, als iemand niet gelooft dat ik het zachtste romigste lekkerste kaasje ben dat er is. Gewoon even proeven!
quote:
wij krijgen 'm binnen in plastic waar 'ie bijna in een zak vocht dobbert. Het wordt gerijpt in de grotten van Roquefort waar een bepaald klimaat heerst, en enorme roggebroden zorgen er voor dat die kenmerkende schimmel zich in de Roquefort vestigd.
Moet je echt dat jeugdtrauma weer bovenhalen?
Nee, een mensenfoetus ligt er lekker bij voordat ie naar buiten komt!
Casparovvvzondag 24 september 2006 @ 18:20
quote:
Op zondag 24 september 2006 15:06 schreef Roquefort het volgende:

Ik ben vanavond vrij, als iemand niet gelooft dat ik het zachtste romigste lekkerste kaasje ben dat er is. Gewoon even proeven!
Dat zeg ik toch
quote:
[..]

Moet je echt dat jeugdtrauma weer bovenhalen?
Nee, een mensenfoetus ligt er lekker bij voordat ie naar buiten komt!
Zonder die fase was jij geen lekker kaasje maar een lelijk mormel geweest
Martijn_77zondag 24 september 2006 @ 22:11
Lekker overjarige kaas (bijvoorbeeld Old Amsterdam) met een goed glas port
De_Hertogzondag 24 september 2006 @ 22:19
quote:
Op zondag 24 september 2006 15:06 schreef Roquefort het volgende:


Prima post. Waag je het ook nog collega-kaassoorten aan te raden, of is dat te eng?
Muckmaandag 25 september 2006 @ 00:12
ik ben zelf erg gek op emmentaler
maar eigenlijk gaan de meeste kaasjes er wel in... ik ben alleen niet echt gek op de meest blauw-schimmels....
Slappertjemaandag 25 september 2006 @ 01:35
quote:
Op zondag 24 september 2006 15:06 schreef Roquefort het volgende:

[..]
Ik weet niet of je de financiele bijsluiter van mijn post hebt gelezen, maar het kost je ¤ 0,50 per post dat je me in je signature quote.
Morwenmaandag 25 september 2006 @ 05:50
http://www.geramont.de/



Nergens meer te verkrijgen, mijn ouders zitten nu in Frankrijk en zoeken zich gek voor me. Schijnt alleen in de Aldi in Duitsland nog te verkrijgen te zijn. Het is een tijdje in Ned. te koop geweest, maar nu dus niet meer

Echt zo lekker, het lijkt op Brie maar dan 10 keer zachter en romiger
vatsmaandag 25 september 2006 @ 06:03
quote:
Op zaterdag 23 september 2006 10:08 schreef tajine het volgende:
idd cheddar is helemaal nix,mijn kaasboer wil het geen eens verkopen om dat hij het bagger vind!!
Chedder is superlekker. Maar je moet er wel voor naar Engeland. Heb daar bij Harrods een keer een gerookte Chedder genomen, tering wat was dat lekker! Helaas verkopen ze in Nederland geen goede chedder, wat ik erg jammer vind want vind goede chedder lekkerder als goede Hollandse kaas!
vatsmaandag 25 september 2006 @ 06:07
Tip, als je een pas van de VEN hebt ga dan daar is Kaas halen! Die hebben echt een mega assortiment van diverse merken waar je nog nooit van gehoord hebt! Je kunt vaak veel soorten proeven dus een echte aanrader!

Ik ga zelf naar de VEN op Fore Park nabij Den Haag die heeft een heel goed vers assortiment, natuurlijk zijn er vele VEN vestegingen die kleiner zijn en dus stuk minder hebben.
-_Guitarist_-maandag 25 september 2006 @ 06:08
Ik vind zelf overjaarse Goudse lekker
Casparovvvmaandag 25 september 2006 @ 16:06
quote:
Op maandag 25 september 2006 06:03 schreef vats het volgende:

[..]

Chedder is superlekker. Maar je moet er wel voor naar Engeland. Heb daar bij Harrods een keer een gerookte Chedder genomen, tering wat was dat lekker! Helaas verkopen ze in Nederland geen goede chedder, wat ik erg jammer vind want vind goede chedder lekkerder als goede Hollandse kaas!
De enige Cheddar die wij verkopen is farmhouse cheddar, een boeren cheddar met een parafinekorst. Wel te eten
travelmanmaandag 25 september 2006 @ 17:10
ik zag gisteren een reportage over 'raar' eten; in Italie schijnen ze een kaas te eten met levende wormpjes erin. Die zouden dan ook voor extra smaak zorgen. Eet erg graag kaas en sta open voor nieuwe dingen, maar ik denk niet dat zoiets er bij mij in zou gaan.

Maar origineel op een kaasplankje op vrijdagavond is 'ie natuurlijk wel !!!
fietsmiepdinsdag 26 september 2006 @ 14:59
kaas van de kaasboer, kruidenkazen, belegenkaas, mmmmm....
Chielusdinsdag 26 september 2006 @ 15:46
Ow.... kaasplankjes

Ik probeer toch altijd een combinatie te maken van wat verschillende soorten, een harde koemelk (Tome) Zachte roodschimmels (Pont L'eveque) , mooie stukje boerenbrie of camembert uit Normandie, Roquefort of Bleu des Causses en vaak nog een Geitenkaasje.

Trouwens uit Nederland komen nu ook een aantal kaasjes verweven met de Trappistenbieren van La Trappe. Zeker het proberen waard.
Freak187dinsdag 26 september 2006 @ 15:47
Wij hadden vorige kerst ook een kaasplateau als een soort dessert, beviel erg goed moet ik zeggen.

Wij hadden Kernhem, Port Salut, Gorgonzola en nog een soort. Lekker op temperatuur laten komen en smullen maar.
Zwaffeldinsdag 26 september 2006 @ 15:48
oude 30+ kaas van de kaasboer op de markt
Chielusdinsdag 26 september 2006 @ 16:00
quote:
Op dinsdag 26 september 2006 15:47 schreef Freak187 het volgende:
Wij hadden vorige kerst ook een kaasplateau als een soort dessert, beviel erg goed moet ik zeggen.

Wij hadden Kernhem, Port Salut, Gorgonzola en nog een soort. Lekker op temperatuur laten komen en smullen maar.
Goed om zo kennis te maken met Franse kazen, alleen zijn dit waarschijnlijk wel allen Fabriekskazen. Ga eens naar een kaaswinkel/boer en probeer eens wat boederij kazen. Je zult meteen een groot verschil proeven. (het kost wat meer maar het is mijn inziens wel de moeite waard).

Mooi glas rode wijn erbij en genieten...
Zyggiedinsdag 26 september 2006 @ 16:04
http://www.youtube.com/watch?v=pDat9zdw7Gs

Deze moet bij dit topic.
Kitelessdinsdag 26 september 2006 @ 16:19
Chaumes / Crémier de Chaumes,
Reblochon,
Epoisses,
Vacherin Mont d'Or
Patries86dinsdag 26 september 2006 @ 16:26
knooflook kaas (te koop bij de betere kaasboeren op de markt)
NT-T.BartMandinsdag 26 september 2006 @ 16:50
Abondance
Reblochon

Parmezaan in kleine stukjes, geen brokken
Chielusdinsdag 26 september 2006 @ 17:04
Ik ben ook altijd in voor dingen die mooi combineren met kazen op een kaasplank. Voor over een stukjo oude brokkelkaas wat Mosterd dille saus. Wat vijgen compot en Vruchtenbrood
MinderMutsigdinsdag 26 september 2006 @ 17:17
quote:
Op zaterdag 23 september 2006 14:15 schreef tajine het volgende:
je komt klaar (sorry) als je stilton proefd die gemarineerd is in rode port

Met whiskey is ook lekker.
Hier in de buurt zit een hele goede kaaswinkel, ik heb zelden zoveel speciale kazen bij elkaar gezien.
Een vrij klein winkeltje (ik gok zo'n 25m²) met maximaal een meter of 2 met hollandse kaas, de rest staat bomvol met goede buitenlandse kazen.
Riqdinsdag 26 september 2006 @ 17:54
Casu Marzu?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Casu_marzu
Casparovvvdinsdag 26 september 2006 @ 18:02
quote:
Op dinsdag 26 september 2006 16:19 schreef Kiteless het volgende:
Chaumes,
Reblochon,
Epoisses,
Een vrouw naar mijn hart
Casparovvvdinsdag 26 september 2006 @ 18:06
quote:
Op dinsdag 26 september 2006 15:48 schreef Zwaffel het volgende:
oude 30+ kaas van de kaasboer op de markt
Waarom magere kaas? Over het algemeen heeft 48+ kaas meer smaak. hoewel er ook lekkere 20 en 30/35+ kazen zijn hoor. Twight is een oude 20+ kaas die erg lekker is.
Agiathdinsdag 26 september 2006 @ 18:25
Port Salut
Brie

Hollandse kazen
Chielusdinsdag 26 september 2006 @ 19:08
quote:
Op dinsdag 26 september 2006 18:25 schreef Agiath het volgende:


Hollandse kazen
Bettine Geitenkaas
Goudse Overjarige Brokkelkaas
Jonge Boeren Graskaas
Trappistenkaas van La Trappe
Reypenaer VSOP

Zeker het proberen waard
NT-T.BartMandinsdag 26 september 2006 @ 21:54
quote:
Was al beschreven, maar zonder de naam er bij
tajinewoensdag 27 september 2006 @ 06:02
geweldig al deze tips van jullie!!
ben echter geen nieuwe kaasjes tegen gekomen,klinkt decadent maar ik heb ze allemaal al geproefd .
port salut,old amsterdam en nog meer van die meuk,zijn echt massa/sbs 6/zeeman. kaasjes!!!!
mijn absolute voorkeur gaat uit naar reypenaar vsop en de vacherin.
NT-T.BartManwoensdag 27 september 2006 @ 10:46
quote:
Op woensdag 27 september 2006 06:02 schreef tajine het volgende:
geweldig al deze tips van jullie!!
ben echter geen nieuwe kaasjes tegen gekomen,klinkt decadent maar ik heb ze allemaal al geproefd .
port salut,old amsterdam en nog meer van die meuk,zijn echt massa/sbs 6/zeeman. kaasjes!!!!
mijn absolute voorkeur gaat uit naar reypenaar vsop en de vacherin.
Als je dan écht wat anders wilt neem dan Oscypek.
Ik heb dit geproefd en vond het maar terwijl de lokale Polen van deden.
Freak187woensdag 27 september 2006 @ 11:52
quote:
Op dinsdag 26 september 2006 16:00 schreef Chielus het volgende:

[..]

Goed om zo kennis te maken met Franse kazen, alleen zijn dit waarschijnlijk wel allen Fabriekskazen. Ga eens naar een kaaswinkel/boer en probeer eens wat boederij kazen. Je zult meteen een groot verschil proeven. (het kost wat meer maar het is mijn inziens wel de moeite waard).

Mooi glas rode wijn erbij en genieten...
Het was in ieder geval niet de standaard voorverpakte kaas met plastic smaak. Was echt bij een kaasboer.

Voor het echte walhalla moet je een keer in de zomervakantie naar Frankrijk en daar een markt bezoeken. Heel veel boeren die hun spullen direct op de markt zetten, allemaal regionale kazen
Casparovvvwoensdag 27 september 2006 @ 19:09
quote:
Op woensdag 27 september 2006 06:02 schreef tajine het volgende:
geweldig al deze tips van jullie!!
ben echter geen nieuwe kaasjes tegen gekomen,klinkt decadent maar ik heb ze allemaal al geproefd .
port salut,old amsterdam en nog meer van die meuk,zijn echt massa/sbs 6/zeeman. kaasjes!!!!
mijn absolute voorkeur gaat uit naar reypenaar vsop en de vacherin.
Ok, nog eens proberen.

Ken je Perail? Pittig Frans schapenkaasje.
chefkokwoensdag 27 september 2006 @ 21:11
ik zie steeds de namen van de kazen staan, maar de makers zijn ook heel belangrijk. net als bij wijn de ene bordeaux is de andere niet; de ene camembert is de andere ook niet. Ga in ieder geval naar een proffesionele kaasverkoper, dan kun je ze rijp krijgen dat is ontzettend belangrijk en dat krijg je in de supermarkt nooit (het rijpen (affineren) is een nogal duur proces..) ook een aoc zegt niet zoveel, de bepalingen om zo'n appelation te voeren zijn heel erg per kaas verschillend. Bij Roquefort bijvoorbeeld mag je bijna alles doen. De allerbeste roquefort is zeker "roquefort cave baragnaudes" wel een beetje aan de prijs maar proef dat maar eens naast een supermarkt roquefort!! Het ligt er ook een beetje aan waar je het voor gebruikt natuurlijk. zo is er een zwiterse kaas, "l' evitaz'", die vrij onbekend is en voor een kaasplankje ook niet vreselijk geschikt, maar in en fondue een absolute topper! aanraders voor een kaasplank (natuurlijk altijd verschillende types kaas gebruiken): geitenkaas: Saint Maure de la Touraine, gratadon d'ardeche, pelardon koeienkaas (witschimmel): camembert de Normandie, brie de meaux, coulommiers. roodbacterie: munster, l'epoisses, chaverin mont d'or blauwschimmel: roquefort, gorgonzola, cambozola, bastiaans blauw , bresse bleu. harde kazen: comte, beaufort, cantal, mimolette vieux. verder kun je natuurlijk ook nog paarden- schapen, buffel of yakkaas eten maar dat is meer iets voor de liefhebbers en ook moeilijker te krijgen (behalve buffel mozarella..). Als laatste tip heb ik nog dat het wel leuk is dat je ookmrekening houdt met de vorm van de kaas, een paar verschillende is wel zo leuk voor een kaasplank.
Againzenderwoensdag 27 september 2006 @ 23:06
quote:
Op woensdag 27 september 2006 11:52 schreef Freak187 het volgende:

[..]

Het was in ieder geval niet de standaard voorverpakte kaas met plastic smaak. Was echt bij een kaasboer.

Voor het echte walhalla moet je een keer in de zomervakantie naar Frankrijk en daar een markt bezoeken. Heel veel boeren die hun spullen direct op de markt zetten, allemaal regionale kazen
Kom tijdens de zomervakantie aardig wat zondagen in de markthallen van Beziers. Niet dat dat nou direct een kaaswalhalla is, maar het geeft inderdaad een aardig idee van watvoor een lekkers er te krijgen is, niet alleen qua kaas.

Wat mij overigens erg opvalt is het verschil tussen rauwmelkse kazen en de gepasteuriseerde kazen. Rauwmelkse vind ik over het algemeen veel voller van smaak. En die kan je nou net niet zo makkelijk krijgen in de Nederlandse supermarkt, hoewel ik ze bij AH wel eens zie liggen.
Casparovvvdonderdag 28 september 2006 @ 15:45
quote:
Op woensdag 27 september 2006 21:11 schreef chefkok het volgende:
ik zie steeds de namen van de kazen staan, maar de makers zijn ook heel belangrijk. net als bij wijn de ene bordeaux is de andere niet; de ene camembert is de andere ook niet. Ga in ieder geval naar een proffesionele kaasverkoper, dan kun je ze rijp krijgen dat is ontzettend belangrijk en dat krijg je in de supermarkt nooit (het rijpen (affineren) is een nogal duur proces..)
In de supermarkt zag ik de port salut vacuum liggen, eigenlijk idioot. Ik ben het met je eens dat de supermarkt geen geschikte plek is om Franse kaas in het algemeen te kopen.
quote:
Het ligt er ook een beetje aan waar je het voor gebruikt natuurlijk. zo is er een zwiterse kaas, "l' evitaz'", die vrij onbekend is en voor een kaasplankje ook niet vreselijk geschikt, maar in en fondue een absolute topper!
Goed punt. Hetzelfde geldt voor Appenzeller, ook Zwitsers, en echt een hele lekkere smaakmaker in een fondue.
quote:
-veel kaas-
Sainte-Maure de Touraine is inderdaad een heerlijk geitenkaasje, vergeet het strootje er niet uit te halen Met munster zou ik voorzichtig zijn omdat er behoorlijk wat verschillende soorten onder de naam munster verkocht worden. Een goede munster is AOC gekeurd en zacht rood/oranje van kleur. Koop epoisse flink rijp, dan komt de smaak goed tot z'n recht. Wees niet bang als het kaasje haast stroperig is.
Er zijn verder best wat schapenkazen makkelijk verkrijgbaar. De bekendste is Roquefort, die vaak niet als schapenkaas gekenmerkt wordt. Verder is Manchego (een harde schapenkaas uit Spanje) erg lekker, en als je iets pittigers zoekt is de Italiaanse Pecorino een optie, die ook geraspt erg lekker in gerechten gebruikt kan worden.

[ Bericht 9% gewijzigd door Casparovvv op 28-09-2006 15:53:25 ]
Casparovvvdonderdag 28 september 2006 @ 15:56
quote:
Op woensdag 27 september 2006 23:06 schreef Againzender het volgende:


Wat mij overigens erg opvalt is het verschil tussen rauwmelkse kazen en de gepasteuriseerde kazen. Rauwmelkse vind ik over het algemeen veel voller van smaak. En die kan je nou net niet zo makkelijk krijgen in de Nederlandse supermarkt, hoewel ik ze bij AH wel eens zie liggen.
Bij de kaasspeciaalzaak moet dat geen probleem zijn. Het is minder moeilijk dan je denkt hoor. Roquefort, Brie de meaux (boerenbrie), reblochon en gorgonzola zijn rauwe melk kazen. In feite hele gangbare kazen.
Againzenderdonderdag 28 september 2006 @ 17:16
quote:
Op donderdag 28 september 2006 15:56 schreef Casparovvv het volgende:

[..]

Bij de kaasspeciaalzaak moet dat geen probleem zijn. Het is minder moeilijk dan je denkt hoor. Roquefort, Brie de meaux (boerenbrie), reblochon en gorgonzola zijn rauwe melk kazen. In feite hele gangbare kazen.
Oh, zeker niet. Bij speciaalzaken verwacht ik juist voornamelijk rauwmelkse kazen tegen te komen! Is meer een onderstreping dat je in supermarkten over het algemeen geen geweldig beeld krijgt van wat er te kazen valt
Casparovvvdonderdag 28 september 2006 @ 17:21
quote:
Op donderdag 28 september 2006 17:16 schreef Againzender het volgende:

[..]

Oh, zeker niet. Bij speciaalzaken verwacht ik juist voornamelijk rauwmelkse kazen tegen te komen! Is meer een onderstreping dat je in supermarkten over het algemeen geen geweldig beeld krijgt van wat er te kazen valt
Ok
Gertdonderdag 28 september 2006 @ 18:10
Ik weet geen namen, maar als je in Oostenrijk een "jouseplatte" bestelt, kaas en vleeswaren met brood, dan zit daar meestal kaas bij die ontzéttend naar mest ruikt. Maar lékker.
Heersbeervrijdag 29 september 2006 @ 15:45
Poosje geleden een kaas meegenomen uit Istrië, half koemelk, half schapenmelk. Gestoord lekker, een aanrader als je nog een keer die kant op gaat.

Ook een stuk truffelkaas meegenomen(het is een truffelstreek) en die was ook goddelijk, je kon proeven dat die kaas een historie had.
Casparovvvzaterdag 30 september 2006 @ 17:52
Vandaag een nieuw kaasje proberen, queso de valdeon.
Spaans blauwaderkaasje, pittig en romig. Beetje Saint Agur achtig, maar dan korreliger van structuur en scherper van smaak.
Serendipsdonderdag 5 oktober 2006 @ 17:56
Een paar favorieten;
Cantal
Tomme de brebis
Chaumes
Boursault
Leerdammer Caractère

Hey! Weet iemand waar je zo'n girolle kunt kopen? Brentmeister? Christiaan?
Casparovvvdonderdag 5 oktober 2006 @ 19:56
quote:
Op donderdag 5 oktober 2006 17:56 schreef Serendips het volgende:
Een paar favorieten;
Cantal
Tomme de brebis
Chaumes
Boursault
Leerdammer Caractère

Hey! Weet iemand waar je zo'n girolle kunt kopen? Brentmeister? Christiaan?
Bij de kaasspeciaalzaak Wij hebben ze zoals ze op de foto staan, voor ongeveer 20-25 euro uit mijn hoofd. Dit is boven Rotterdam, weet niet waar je vandaan komt. Misschien zijn ze bij de Marskramer oid ook wel te koop.
piepsterdonderdag 5 oktober 2006 @ 20:05
quote:
Op donderdag 28 september 2006 18:10 schreef Gert het volgende:
Ik weet geen namen, maar als je in Oostenrijk een "jouseplatte" bestelt, kaas en vleeswaren met brood, dan zit daar meestal kaas bij die ontzéttend naar mest ruikt. Maar lékker.
Was het geen Alpenkaas? Eén die bovenop de berg gemaakt wordt? Da's een stevige kaas (die je met een flink mes moet snijden, en soms afbrokkelt) die van rauwe melk gemaakt wordt, bovenop de Alp. De melk is afkomstig van de koeien die daar staan en gemolken worden. Aan het eind van het seizoen (ongeveer september) komen de koeien en kazen naar beneden.

Ik vind deze kaas vooral lekker op vers (nog warm) heel onbenullig brood, met veel pitten en stukken erin. Maar hij is ook heel goed knaagbaar voor tussendoor en kaasplank.
In Deventer bij de kaasboer op de Brink is er 1 te krijgen.

Ze ruiken trouwens zo naar mest omdat ze meestal (afhankelijk van de Alp) naast de stallen liggen de hele zomer.
Thomasumovrijdag 6 oktober 2006 @ 04:56
quote:
Op zondag 24 september 2006 13:56 schreef Casparovvv het volgende:

[..]

Roquefort is geen droge kaas, wij krijgen 'm binnen in plastic waar 'ie bijna in een zak vocht dobbert. Het wordt gerijpt in de grotten van Roquefort waar een bepaald klimaat heerst, en enorme roggebroden zorgen er voor dat die kenmerkende schimmel zich in de Roquefort vestigd.
Ik weet dat ie word geleverd in vocht, maar bij de ah is ligt het altijd té nat in het schap, het komt denk ik door het cellofaan dat de kaas zo gaat zweten. Dus ja hij mag vochtig zijn, niet te droog liever zelfs. Maar in de supermarkt is het echt te gortig.
tonjavrijdag 6 oktober 2006 @ 15:40
Mijn favorieten zijn: Poire st Vraine, Epoisse, Explorateur en de Caparone.
Bluesvrijdag 6 oktober 2006 @ 16:10
Ik heb net bij Spanish harlem in de Cronjéstraat in Haarlem, blokjes spaanse schapenkaas met knoflook gekocht, heerlijk pittig
En Rochebaron bij de Appie.


Leuk topic
tonjavrijdag 6 oktober 2006 @ 18:16
Le Rustique camembert van de Appie is ook erg lekker. Het lijkt wel een rauwmelkse kaas.
du_kevrijdag 6 oktober 2006 @ 18:22
heerlijk topic dit, krijg er spontaan weer trek van .
janatworkvrijdag 6 oktober 2006 @ 18:54
een epoisse http://www.ryc.be/nl/prod(...)bourgogn/epoisse.htm vereweg mijn favoriet
tonjavrijdag 6 oktober 2006 @ 18:59
quote:
Op vrijdag 6 oktober 2006 18:54 schreef janatwork het volgende:
een epoisse http://www.ryc.be/nl/prod(...)bourgogn/epoisse.htm vereweg mijn favoriet
Ja, die vind ik ook heerlijk. Weleens op een hete zomerdag met een rijpe epoisse in je tas in een streekbus gezeten tijdens de spits?

Je hebt echt alle ruimte dan
Bluesvrijdag 6 oktober 2006 @ 19:44


Heeeeerlijk al die tips
Serendipsvrijdag 6 oktober 2006 @ 19:47
quote:
Op vrijdag 6 oktober 2006 18:59 schreef tonja het volgende:
Ja, die vind ik ook heerlijk. Weleens op een hete zomerdag met een rijpe epoisse in je tas in een streekbus gezeten tijdens de spits?

Je hebt echt alle ruimte dan
Doet me denken aan een verhaal van mijn vader. Zijn familie heeft een keer 's nachts stiekem een Maastrichtse Rommedoe onder z'n bed gelegd om hem te klieren. Dat omdat hij altijd zat te zeuren over de stank van het kaasje...
fietsmiepvrijdag 6 oktober 2006 @ 20:57
Laatst nog een lekkere kruidenkaas met fenegriek, knoflook en paprika gekocht; lekker op brood en bij de borrel.
TimCvrijdag 6 oktober 2006 @ 22:46
ik zweer bij Old Amsterdam
Haaibaaikezaterdag 7 oktober 2006 @ 12:44
Ik ben dol op jonge kaas
Smeerkaas
Franse kaas (Paturain) voor op stokbroodje of op toastje
Je kan in een supermarkt kaasjes kopen het zit in een verpakking met 15 verschillende smaakjes Hoe heet het
Ik kan ze zo allemaal gelijk opeten
Heerlijke topic
Brentmeisterzaterdag 7 oktober 2006 @ 12:59
quote:
Op zaterdag 7 oktober 2006 12:44 schreef Haaibaaike het volgende:
Ik ben dol op jonge kaas
Smeerkaas
Franse kaas (Paturain) voor op stokbroodje of op toastje
Je kan in een supermarkt kaasjes kopen het zit in een verpakking met 15 verschillende smaakjes Hoe heet het
Ik kan ze zo allemaal gelijk opeten
Heerlijke topic
Bedoel je mini Babybel? Maar 15 smaakjes lijkt me wel erg veel.
Lienekienzaterdag 7 oktober 2006 @ 13:00
quote:
Op zaterdag 7 oktober 2006 12:59 schreef Brentmeister het volgende:

[..]

Bedoel je mini Babybel? Maar 15 smaakjes lijkt me wel erg veel.
Nee, waarschijnlijk bedoelt hij La Vache qui rit, in van die driehoekjes.
Haaibaaikezaterdag 7 oktober 2006 @ 13:01
Nee geen babybel !
Het zijn van die drie hoekjes de kaasjes zitten in een papiertje verpakt.
Het zijn allerlei smaakjes. Kan ook 12 zijn hoor
Haaibaaikezaterdag 7 oktober 2006 @ 13:03
quote:
Op zaterdag 7 oktober 2006 13:00 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Nee, waarschijnlijk bedoelt hij zij La Vache qui rit, in van die driehoekjes.
Idd,
Lienekienzaterdag 7 oktober 2006 @ 13:03
quote:
Op zaterdag 7 oktober 2006 13:01 schreef Haaibaaike het volgende:
Nee geen babybel !
Het zijn van die drie hoekjes de kaasjes zitten in een papiertje verpakt.
Het zijn allerlei smaakjes. Kan ook 12 zijn hoor
Ja, La Vache qui rit!
Haaibaaikezaterdag 7 oktober 2006 @ 13:05
quote:
Op zaterdag 7 oktober 2006 13:03 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Ja, La Vache qui rit!
Die zijn zo lekker
Brentmeisterzaterdag 7 oktober 2006 @ 13:27
oh die dingen
tonjazaterdag 7 oktober 2006 @ 18:32
La vache qui rit is 1 smaak. Je hebt ook die 3-hoekjes van een ander merk, en die hebben verschillende smaken, met ham, salami, mosterd, emmenthaler gruyere en roomsmaak volgens mij.
kruimel_20maandag 9 oktober 2006 @ 15:48
dat is inderdaad lekker... zo'n rondje met verschillende kaasjes
Haaibaaikemaandag 9 oktober 2006 @ 15:53
quote:
Op maandag 9 oktober 2006 15:48 schreef kruimel_20 het volgende:
dat is inderdaad lekker... zo'n rondje met verschillende kaasjes
Heerlijk zijn ze !
tajinedinsdag 10 oktober 2006 @ 10:28
ja sorry hoor maar bovengenoemde mag volgens mij helemaal niet de naam kaas dragen!!
zelden zo iets smerig geproefd!!
jaren 80 kwam je het vaak tegen in kerst paketten,laten we echt over kaas praten in dit topic,en niet over vies rubber!!
Haaibaaikedinsdag 10 oktober 2006 @ 10:33
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 10:28 schreef tajine het volgende:
ja sorry hoor maar bovengenoemde mag volgens mij helemaal niet de naam kaas dragen!!
zelden zo iets smerig geproefd!!
jaren 80 kwam je het vaak tegen in kerst paketten,laten we echt over kaas praten in dit topic,en niet over vies rubber!!
Pardon doe niet zo stom ja, als ik dat lekker vind
tajinedinsdag 10 oktober 2006 @ 13:40
beste hb was niet de bedoeling,om jou smaak af te kraken,maar ik vind het zo jammer,dat je niet eens een echt ambachtelijk kaasje gaat proeven ,dan merk je het verschil wel!!
Haaibaaikedinsdag 10 oktober 2006 @ 14:21
quote:
Op zaterdag 7 oktober 2006 12:44 schreef Haaibaaike het volgende:
Ik ben dol op jonge kaas
Smeerkaas
Franse kaas (Paturain) voor op stokbroodje of op toastje
Je kan in een supermarkt kaasjes kopen het zit in een verpakking met 15 verschillende smaakjes Hoe heet het
Ik kan ze zo allemaal gelijk opeten
Heerlijke topic
Hier staat mijn bericht over kaas
rustigvrijdag 10 november 2006 @ 19:11
op vrijdagmiddag is er op het vredenburgplein in Utrecht de boeren/ecologische markt!
er staan 2 kaasboertjes, je moet de brabander hebben.
hij heeft EEN kaas, die MOET je gewoon proeven... Mierikswortelkaas! mjam!!!
Casparovvvzaterdag 11 november 2006 @ 18:20
Behoorlijke schop!

* Casparovvv stinkt weer van een hele dag tussen de Franse kaas.
Gisteren een hele grote Gruyere de Montagne doorgehaald, lekker door de kaasfondue samen met Emmenthaler en evt. wat Appenzeller, Bontaleggio of Vacherin. Ook een serie lekkere nieuwe Belgische kaasjes binnen gekregen: Coberger en Chimay a la Bière zijn aanraders!
tajinezondag 12 november 2006 @ 09:44
ja vacherin is ook super lekker
klopt het dat het in de wintermaanden niet verkrijgbaar is??
#ANONIEMzondag 12 november 2006 @ 10:39
Oude kaas
Komijnkaas
Haaibaaikezondag 12 november 2006 @ 11:11
quote:
Op zondag 12 november 2006 10:39 schreef HeaRt_woRm het volgende:
Oude kaas
Komijnkaas
Oude kaas is alleen lekker voor tosti
anders niet hoor tenminste ik lust het niet
K-mailzondag 12 november 2006 @ 11:20
Red Leicester is ook lekker!
UnderConstructionzondag 12 november 2006 @ 11:31
kent iemand een kaasspeciaalzaak waar de die kaas met wormpjes verkopen

turkse supermarktjes hebben ook nog wel eens aparte smaakvolle kazen - of iets dat ervoor doorgaat. iig weer eens wat anders dan normaal.
mijn persoonlijke favo is de blauwe schimmelkaas, liefst brokkelig en zo scherp mogelijk van smaak
Vavazondag 12 november 2006 @ 11:35
Mijn kaasfavorieten:

- Overjarige brokkelkaas
- Pont l’Évêque
- Oude geitenkaas
- Manchego
- Pecorino
- Parmezaan

Ik vind de meeste kazen wel lekker, over het algemeen de jongere kazen wat minder.
Vavazondag 12 november 2006 @ 11:36
quote:
Op zondag 12 november 2006 11:31 schreef UnderConstruction het volgende:
kent iemand een kaasspeciaalzaak waar de die kaas met wormpjes verkopen
Nee maar ben wel benieuwd! Het lijkt me overigens erg smerig
UnderConstructionzondag 12 november 2006 @ 11:38
quote:
Op zondag 12 november 2006 11:36 schreef Vava het volgende:

[..]

Nee maar ben wel benieuwd! Het lijkt me overigens erg smerig
het idee mij ook! maar wel ludiek
Martijn_77zondag 12 november 2006 @ 11:41
quote:
Op zondag 12 november 2006 11:35 schreef Vava het volgende:
Mijn kaasfavorieten:

- Overjarige brokkelkaas
- Pont l’Évêque
- Oude geitenkaas
- Manchego
- Pecorino
- Parmezaan

Ik vind de meeste kazen wel lekker, over het algemeen de jongere kazen wat minder.
Oude geitenkaas hoe smaakt die? Eet regelmatig geitenkaas maar heb nog nooit oude op
Vavazondag 12 november 2006 @ 11:52
quote:
Op zondag 12 november 2006 11:41 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Oude geitenkaas hoe smaakt die? Eet regelmatig geitenkaas maar heb nog nooit oude op
Ik vind het veel lekkerder dan de jonge (verse) geitenkaasjes, het is een halfharde kaas. Hoe het echt smaakt is lastig uit te leggen, er zit een vrij sterke smaak aan waar je van moet houden (kan me voorstellen dat er mensen zijn die het echt smerig vinden). Het is een beetje zoutig ook.
Casparovvvmaandag 13 november 2006 @ 10:03
quote:
Op zondag 12 november 2006 11:31 schreef UnderConstruction het volgende:
kent iemand een kaasspeciaalzaak waar de die kaas met wormpjes verkopen
Casu Marzu. Verboden, zal je nergens vinden.
quote:
mijn persoonlijke favo is de blauwe schimmelkaas, liefst brokkelig en zo scherp mogelijk van smaak
Daar zijn ongeveer 200 varianten in Maar, je bedoeld waarschijnlijk Roquefort.
Casparovvvmaandag 13 november 2006 @ 10:04
quote:
Op zondag 12 november 2006 11:11 schreef Haaibaaike het volgende:

[..]

Oude kaas is alleen lekker voor tosti
Huh? Op de tosti kun je beter jong/jong belegen gebruiken. dat smelt tenminste.
Casparovvvmaandag 13 november 2006 @ 10:07
quote:
Op zondag 12 november 2006 11:35 schreef Vava het volgende:
Mijn kaasfavorieten:

- Overjarige brokkelkaas
- Pont l’Évêque
- Oude geitenkaas
- Manchego
- Pecorino
- Parmezaan

Ik vind de meeste kazen wel lekker, over het algemeen de jongere kazen wat minder.
Bedoel je de Hollandse, of de Franse oude geitenkaas (chevre)?
De Hollandse is best lekker inderdaad! Ik ben bekend met de Sikkepit (klaver kaas).
De Franse vind ik minder, men gebruikt 'm wel eens in salade of gerechten, maar ik heb liever een wat zachtere.

Manchego en pecorino zijn inderdaad goede kazen, wel vrij prijzig!
Vavamaandag 13 november 2006 @ 12:08
quote:
Op maandag 13 november 2006 10:07 schreef Casparovvv het volgende:

[..]

Bedoel je de Hollandse, of de Franse oude geitenkaas (chevre)?
De Hollandse is best lekker inderdaad! Ik ben bekend met de Sikkepit (klaver kaas).
De Franse vind ik minder, men gebruikt 'm wel eens in salade of gerechten, maar ik heb liever een wat zachtere.

Manchego en pecorino zijn inderdaad goede kazen, wel vrij prijzig!
Ik bedoel de Hollandse oude geitenkaas. De Franse vind ik ook minder maar in een salade smaakt het me wel.
vatsmaandag 13 november 2006 @ 13:27
Hollansdse blauwe kaas hmm mega lekker bij de kaasboer op de markt. Het is geen roomkaasje maar gewoon normale kaas, maar dan iets lichter van kleur en dan vol met blauwe schimmel.. Heerlijk pittig!
kabouter.mutsmaandag 13 november 2006 @ 14:12
Hij is misschien al genoemd maar in Santpoort zit een geweldige kaas-speciaal winkeltje.

L'Amuse

Ze hebben daar echt super kazen, uit alle windstreken.
Casparovvvmaandag 13 november 2006 @ 16:04
quote:
Op zondag 12 november 2006 09:44 schreef tajine het volgende:
ja vacherin is ook super lekker
klopt het dat het in de wintermaanden niet verkrijgbaar is??
het is een seizoenskaasje, dat klopt. Maar, er is een Franse en Zwitserse versie, die elk weer enkele varianten hebben. Sommigen worden in de zomer geproduceerd, maar ik heb er nu een die juist in de herfst verkocht wordt. Ken de geschiedenis niet zo heel goed.
seeya_40maandag 13 november 2006 @ 16:12
Graskaas van de kaasboer uit Vught. Heerlijk zacht kaasje. Niet die doordringende smaak van komijn, maar van wat zachte kruiden. Geweldig!!
UnderConstructionmaandag 13 november 2006 @ 18:20
quote:
Op maandag 13 november 2006 10:03 schreef Casparovvv het volgende:

[..]

Casu Marzu. Verboden, zal je nergens vinden.
[..]

Daar zijn ongeveer 200 varianten in Maar, je bedoeld waarschijnlijk Roquefort.
je lijkt aardig thuis te zijn in kazenland. heb je nog hints om kado te doen aan een kaasliefhebber die de meeste kazen die makkelijk te krijgen zijn (markt, kaasboer)?
sjimzmaandag 13 november 2006 @ 18:21
Ik zweer bij Sambalkaas
Casparovvvmaandag 13 november 2006 @ 21:12
quote:
Op maandag 13 november 2006 18:20 schreef UnderConstruction het volgende:

[..]

je lijkt aardig thuis te zijn in kazenland. heb je nog hints om kado te doen aan een kaasliefhebber die de meeste kazen die makkelijk te krijgen zijn (markt, kaasboer)?
Je kunt het beste naar je locale kaasboer stappen en vragen of hij een kaasplankje voor een kaasliefhebber wil samenstellen. Vaak pakken ze het ook leuk in, met een flesje wijn en wat toast etc. Mocht je geen hulp krijgen: Je kunt er het beste voor zorgen dat elke soort kaas en elke smaak vertegenwoordigd is op het kaasplankje. Dus: roodbacterie, blauwschimmel, witschimmel, geitenkaas, een verse kaas en eventueel een schapenkaasje ofzo. Dan heb je wel een aardige plank. Hieronder een voorbeeldje voor een kaasliefhebber, iemand die wel van pittige kaasjes houd. Behoorlijk uitgebreide plank hoor, je kunt het ook simpeler houden.

roombrie, zacht van smaak.
Boerencamembert, pittiger, boerenkaasje.

Vacherin, zacht en kruidig roodbacteriekaasje met gewassen korst. Een makkelijker te vinden vervanger is Port salut, ook zacht en rood.
Chaumes, pittig en romig roodbacteriekaasje.

Gorgonzola dolce, zachte gorgonzola, zowel qua smaak als structuur.
Saint agur, pittig en romig blauwschimmeltje
Roquefort, droge pittige schapenkaas, blauwschimmeltje.

Geitenkaas met kruiden, zacht geitenkaasje

Eventueel een stukje Manchego, heerlijke schapenkaas. Lekker in blokjes.

Al deze kazen zijn makkelijk te verkrijgen, iedere kaasspeciaalzaak heeft deze in huis. Een groot deel is zelfs bij de Albert Heijn verkrijgbaar denk ik...
Casparovvvmaandag 13 november 2006 @ 21:12
quote:
Op maandag 13 november 2006 18:21 schreef sjimz het volgende:
Ik zweer bij Sambalkaas
Daar slaan de vlammen mij echt van uit de mond. Alleen de kleur van die kaas voorspelt al weinig goeds.
sjimzmaandag 13 november 2006 @ 21:14
quote:
Op maandag 13 november 2006 21:12 schreef Casparovvv het volgende:

[..]

Daar slaan de vlammen mij echt van uit de mond. Alleen de kleur van die kaas voorspelt al weinig goeds.
Ik doe het meestal ook nog met peper en gesmeerde sambal op mijn brood
En die sambalkaas is ook goddelijk als je lasagne gaat maken
Casparovvvmaandag 13 november 2006 @ 21:16
quote:
Op maandag 13 november 2006 21:14 schreef sjimz het volgende:

[..]

Ik doe het meestal ook nog met peper en gesmeerde sambal op mijn brood
En die sambalkaas is ook goddelijk als je lasagne gaat maken
Wel eens peppadewkaas op?
sjimzmaandag 13 november 2006 @ 21:17
quote:
Op maandag 13 november 2006 21:16 schreef Casparovvv het volgende:

[..]

Wel eens peppadewkaas op?
Nee..mijn kaaskennis gaat niet verder dan mozarella,sambalkaas en jong/oud belegen
Casparovvvmaandag 13 november 2006 @ 21:18
quote:
Op maandag 13 november 2006 21:17 schreef sjimz het volgende:

[..]

Nee..mijn kaaskennis gaat niet verder dan mozarella,sambalkaas en jong/oud belegen
Met sambalkaas bedoel je toch niet goudkuipje smeerkaas?
sjimzdinsdag 14 november 2006 @ 08:31
quote:
Op maandag 13 november 2006 21:18 schreef Casparovvv het volgende:

[..]

Met sambalkaas bedoel je toch niet goudkuipje smeerkaas?
Nee..met sambalkaas bedoel ik sambalkaas!
Casparovvvdinsdag 14 november 2006 @ 08:34
De harde versie dus, gelukkig. Smeerkaas is voor cultuurbarbaren.
Paradijsvogeltjedinsdag 14 november 2006 @ 16:51
Wasabikaas
Martijn_77dinsdag 14 november 2006 @ 20:46
quote:
Op dinsdag 14 november 2006 16:51 schreef Paradijsvogeltje het volgende:
Wasabikaas
Waar is die te koop?
Paradijsvogeltjedinsdag 14 november 2006 @ 23:09
quote:
Op dinsdag 14 november 2006 20:46 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Waar is die te koop?
Euh, da's een goeie. Ik geloof dat mijn vriend die kaas in Alkmaar heeft gezien. Maar het zal vast wel ergens anders nog te koop zijn. Je kunt het altijd vragen. Mja.. Alkmaar en omstreken hebben uiteraard een hoop kazen.
Casparovvvwoensdag 15 november 2006 @ 17:23
Ik heb 'm ook liggen, alleen niet open Het is een vrij specialistisch kaasje dus doen we als het wat drukker wordt.
Geslotenwoensdag 15 november 2006 @ 20:57
Vanmiddag een Manchego en een Crottin de Chavignol gekocht.
De Manchego heb ik nog niet geproefd, maar hij ruikt er goed. De Crottin smaakt wel lekker, maar zal ik niet nog eens kopen.
Geslotenvrijdag 17 november 2006 @ 12:36
De Manchego is erg lekker op een tosti
Casparovvvvrijdag 17 november 2006 @ 14:17
quote:
Op vrijdag 17 november 2006 12:36 schreef Gesloten het volgende:
De Manchego is erg lekker op een tosti
Wel een vrij prijzige kaas voor op de tosti Daarnaast komt de smaak niet echt tot z'n recht.
Geslotenvrijdag 17 november 2006 @ 19:18
Je proeft de smaak echt wel duidelijk op een tosti met wit brood. Uit het vuistje is de kaas ook erg lekker.