Laat ik eerst eens duidelijk stellen dat ik geen anti-UMTS hippie ben, hebben we dat alvast gehad.
Welnu, het volgende. In de afgelopen weken kwam UMTS weer lichtjes in het nieuws, met het bericht dat UMTS onschadelijk zou zijn. Dat is opvallend, dacht ik, en ik ben me eens gaan verdiepen.
Laat ik eerst eens bij mijn, onze overheid beginnen. Pieter van Geel, beste kerel, het volgende.
Deze meneer is in het nieuws geweest, ik heb hem niet live gezien, maar naar aanleiding van een bericht op AD.nl het volgende.
quote:
'UMTS-straling niet gevaarlijk'HILVERSUM - De straling van UMTS-masten is niet gevaarlijk, aldus staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu).
UMTS-mast. FOTO ANP
Dat blijkt volgens hem uit een onderzoek waartoe de Nederlandse regering opdracht had gegeven. Hij zei dinsdag in RTL Nieuws dat uit het Zwitsers onderzoek ,,ondubbelzinnig blijkt dat er geen gevolgen voor de gezondheid van mensen zijn aan te tonen''.
Veel gemeenten weigerden tot nu toe UMTS-masten te plaatsen omdat TNO eerder had geconcludeerd dat UMTS-antennes bij mensen kunnen leiden tot duizeligheid en tintelingen. Van Geel gaat ervan uit dat gemeenten nu wel toestemming geven om de masten te plaatsen. UMTS is een nieuwe techniek voor onder meer telefonie, die gebruikers meer mogelijkheden biedt, waaronder snelle internetdiensten.
Prettig om te horen
Een woordvoerder van MoNet (Mobiele Netwerkoperators), waarin KPN, Vodafone, Orange, Telfort en T-Mobile zijn vertegenwoordigd, vindt de conclusies van het onderzoek ,,erg prettig om te horen''.
Hij gaat ervan uit dat de gemeenten die hebben gezegd te zullen wachten op het onderzoek, nu hun beleid aanpassen. ,,
Een overheidsorganisatie heeft de taak te oordelen op basis van feiten en niet emoties. Tot nu toe hebben sommige gemeenten zich laten leiden door de emoties van inwoners.''
Een woordvoerster van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten er ook van uit te gaan dat de gemeenten die ,,om deze reden hun beleid hebben gewijzigd, hun beleid zullen aanpassen''. Volgens haar overleggen de VNG, MoNet en de ministeries van VROM en Economische Zaken donderdag over de resultaten van het onderzoek.
(ANP)
Duidelijk, ik neem aan dat het een goed onderzoek was? Dat mag ik toch immers wel verwachten, van een overheid.
Laat ik dat onderzoek er eens bij pakken dan.
quote:
Zwitsers: geen directe invloed UMTS op gezondheidDoor Harold van der Wal - dinsdag 6 juni 2006 14:52 - Bron: Universität Zürich - Views: 13.768 - Permalink
Straling van UMTS-masten heeft geen directe invloed op het welzijn en de cognitieve prestaties van personen, zo hebben Zwitserse onderzoekers vastgesteld. De conclusie die TNO in 2003 trok na eigen onderzoek, dat weer de aanleiding vormde voor het Zwitserse onderzoek, is hiermee verworpen. Het cognitief functioneren en het welbevinden van 117 personen tussen de 20 en 60 jaar is steeds onderzocht, nadat ze gedurende 45 minuten mogelijk waren blootgesteld aan straling. Voor de deelnemers was het daarbij onbekend of ze blootstonden aan straling met een veldsterkte van 1V/m of 10V/m, of aan helemaal geen straling. In Nederland is de veldsterkte op de meeste plaatsen niet hoger dan 1V/m. De straling bleek geen invloed te hebben op de resultaten van de geheugen- en reactietests en de antwoorden bij de vragen die aan de deelnemers werden voorgelegd. Ook bleek de straling niet te herkennen door personen, ondanks dat 33 deelnemers zich gevoelig voor straling noemden.
De onderzoekers verklaren het verschil met het eerdere TNO-onderzoek door de grotere groep proefpersonen die nu heeft meegedaan, TNO gebruikte voor twee onderzochte GSM-frequenties en een UMTS-frequentie steeds 48 personen, evenals de betere onderzoeksmethodes.
Ze wijzen erop dat de resultaten slechts betrekking hebben op de kortetermijneffecten van UMTS en dat hun onderzoek niet bruikbaar is voor oordelen over de lange termijn. Bovendien wordt er niets aangetoond over het gebruik van telefoons, maar slechts over straling van UMTS-basisstations. Op een van de bekende anti-UMTS-sites, stopumts.nl, is om die reden al kritiek verschenen op de uitkomsten van het onderzoek. Volgens de organisatie achter de site is er op de lange termijn wel degelijk een gezondheidseffect. Dit zou onder andere blijken uit onderzoeken waarin het niet bestaan van nadelige effecten niet kan worden bevestigd en het aantal kankergevallen in de buurt van masten groter lijkt dan elders. Er wordt daarom gepleit voor meer onderzoeken onder grote groepen mensen.
Uit studies van de Nederlandse Gezondheidsraad naar verscheidene onderzoeken is niet gebleken dat er gezondheidsrisico's kleven aan het gebruik van UMTS of andere radiotechnieken onder de huidige regelgeving. Mede naar aanleiding van de standpunten van de Gezondheidsraad en de Wereldgezondheidsorganisatie is het kabinet niet van plan op dit gebied het beleid te wijzigen. De risico's en effecten zullen wel beter onderzocht moeten blijven worden, onder leiding van het ministerie van VROM zal daarom een onderzoeksprogramma gestart worden. Toch zijn sommige gemeentes de laatste jaren terughoudender geworden met het verstrekken van vergunningen voor het plaatsen van UMTS-installaties. Volgens het Antennebureau, dat in Nederland overheden en burgers adviseert en informeert over de plaatsing van antennes, wordt een groot deel van de onrust onder burgers veroorzaakt door onjuiste informatie en fabeltjes over UMTS. Het Zwitserse onderzoek, waarvan de uitkomsten vandaag gepresenteerd worden en zullen worden toegelicht door staatssecretaris Van Geel (VROM), is betaald door Nederlandse en Zwitserse overheden en de industrie.
Aha, korte termijn dus.
En het onderzoek zelf dan? Volgens Pieter van Geel in opdracht van de Nederlandse regering.
quote:
Vanaf de site van de universiteit zelf.Finanzierung:
An der Finanzierung der Studie (723’000 Franken) beteiligten sich die öffentliche Hand mit 60 Prozent und die Industrie mit 40 Prozent.
Öffentliche Hand:
Bundesamt für Gesundheit (BAG)
Bundesamt für Kommunikation (BAKOM)
Eidgenössische Kommunikationskommission (ComCom)
Bundesamt für Umwelt (BAFU)
Ministerium für Wirtschaft, NL (EZ)
Ministerium für Gesundheit, NL (VWS)
Ministerium für Planung, NL (VROM)
Ministerium für Soziales, NL (SZW)
Industrie:
Swisscom Mobile AG
Orange Communications SA
TDC Switzerland AG
60% door niet-inudstrie, 40% door de industrie
Hey, ik bemerk een halve waarheid. Ja, de overheid zit er tussen, maar ook andere instanties.
Is dat een trend? Een kunst van het weglaten?
Dat vroeg ik mij een tijd geleden af, nu echter, zie ik in het artikel in
DeIngenieur van 23 juni 2006 ook een grote lap tekst. Een heel stuk gewauwel over bandbreedte's, technische definities en wat dan ook. Allemaal heel leuk en aardig, maar die 45 minuten? Die staat er niet tussen. Er valt totaal geen periode uit te halen.
Samenvattend, wil ik het er niet over hebben of UMTS wel of niet slecht is.Ik vind het juist kwalijk, dat als de onderzoekers zélf zeggen dat het alleen geschikt is voor korte termijn, verschillende instanties, personen en zelfs de overheid het doen voorkomen, dankzij de kunst van het weglaten, dat het altíjd onschadelijk is.
En gezien de overheid er voor de burgers is, en gezien "een overheidsorganisatie de taak heeft te oordelen op basis van feiten", foei!
[ Bericht 0% gewijzigd door Yildiz op 25-06-2006 16:26:31 ]
Bovenstaande tekst =
C C 3.0 NL BY-NC-ND - quotes inkorten uitgezonderd.