HEEMSKERK
![]()
Vroeger:
![]()
Nu:
Historie van de gemeente HeemskerkWaar de naam Heemskerk vandaan komt is niet met zekerheid te zeggen. De gemeente was al in de Middeleeuwen bekend: in een officiële oorkonde uit het jaar 1063 werd zij vermeld als "Hemezen-kyrica". Heemskerk kent veel historische monumenten, waaronder het Huldtoneel,
Heemskerk is ook menigmaal een strijdtoneel geweest. Twee kastelen - het kasteel Oud Haerlem en het Slot Heemskerk - werden in de 12e en 13e eeuw gebouwd om het Graafschap Holland te beschermen tegen de Westfriezen. In de 15e eeuw kwamen de bewoners tegenover elkaar te staan tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Beide kastelen werden verwoest. Oud Haerlem werd niet meer herbouwd, het slot Heemskerk wel. In 1610 kreeg het de naam kasteel Marquette.
Aan de oostzijde van Heemskerk bevindt zich Slot Assumburg (1546). De Nederlandse Hervormde Kerk op het Kerkplein dateert uit 1628 maar heeft een middeleeuwse toren. Bij de kerk staat een monument voor de schilder Maarten van Heemskerck. Het inmiddels voormalige gemeentehuis werd in 1911 gebouwd naar een ontwerp van Jan Stuyt en werd in 1949 met een verdieping verhoogd. De Rooms-Katholieke Laurentiuskerk, ontworpen door architect J.H. Tonnaer is in 1891 voltooid en is een zeldzaam voorbeeld van een katholieke kerk in neorenaissance-stijl.
Van andere historische monumenten, zoals Kasteel Oud Haerlem, is niets meer over.
Agrarisch dorpNa de tijd van ridders en edelen is Heemskerk als een klein rustig dorp aan de voet van de duinen achtergebleven. De bewoners, die hoofdzakelijk een bestaan vonden in de land- en tuinbouw en in de veehouderij, maakten goede maar ook veel zeer slechte tijden door. Uit de tijd dat de producten met ezels naar de markt werden gebracht, kregen de Heemskerkers de ezel mee als bijnaam en symbool.
Stedelijke ontwikkelingHeemskerk behield dit agrarisch karakter tot de gemeente werd ingeschakeld bij de industriële ontwikkeling van de IJmond: Hoogovens (tegenwoordig Corus, Cemij, DSM, Stork Werkspoor). Dit was omstreeks 1965. Er is nog veel van terug te vinden in het unieke tuinbouwgebied aan de duinkant van de Rijksstraatweg, de gronden ten zuidoosten van deze straatweg, die voor een belangrijk deel agrarisch gebied zijn gebleven. Er moesten in korte tijd duizenden woningen komen voor mensen die in de IJmond gingen werken en voor hun gezinnen. In de weidegebieden richting Uitgeest en Zaanstad zijn sedert 1965 tot 2005 nieuwe woonwijken gerealiseerd, waaronder Breedweer, de Maer, Beijerlust, Waterakkers-Lunetten en Broekpolder. Heemskerk wil nog graag enig woongebied in reserve houden voor de talrijke jeugd, die de straten nu bevolkt, maar straks in Heemskerk een gezin wil stichten.
Verder zijn er een drietal industrieterreinen, de Houtwegen, het duurzame bedrijventerrein De Trompet, welk gelegen is langs de A9 en de Waterwegen welk gelegen is langs de Rijksstraatweg (een doorgaande weg tussen Beverwijk en Castricum)
De bewoners Niet alleen van aanzien is Heemskerk sterk veranderd; ook het patroon van samenleven is sterk gewijzigd.
In veel van oorsprong agrarische gezinnen deed, o.a. ten gevolge van rationalisatie en verlies van grond aan de woningbouw, de invloed van de industrie zich gelden. Uit alle windstreken, van stad en platteland kwamen veelal jonge gezinnen zich hier vestigen. Met een andere aard, andere gewoonten, andere geestelijke en ervaringsachtergrond. Oorspronkelijke en nieuwe bevolking hebben moeten wennen aan het verstedelijkende Heemskerk en zich moeten aanpassen. Door de bereidheid om mee te werken aan de noodzakelijke ontwikkeling, heeft de oude bevolking voor zichzelf en voor de nieuwkomers die aanpassing gemakkelijker gemaakt. Heemskerk heeft hiermee laten zien dat een stedelijk woongebied zeer wel, en misschien wel het best, kan worden ontwikkeld als er een goede kern aanwezig is, met een bevolking die enthousiast gemaakt kan worden voor een grootse taak.
Net als de bewoners van welk dorp of stad dan ook hebben Heemskerkers ook een bijnaam. EZELS worden Heemskerkers ook wel genoemd. Deze naam is te danken aan het feit dat vroeger ezels gebruikt werden bij het vervoeren van en naar de markt van koopwaar en goederen.
Enkele welsprekende cijfersDe bevolking groeide van 5305 inwoners in 1945 tot 6452 in 1955. In 1958 werd het aantal van 10.000 inwoners overschreden, in 1964 het aantal van 20.000 inwoners. In maart 1967 is de 25.000 bereikt. Tegenwoordig staat de bevolkingsteller op 37.743 (1 mei 2006).
Heemskerk heeft een heel jonge bevolking:
40% is 0 - 14 jaar oud (Nederland 28%);
14% is 15 - 24 jaar oud (Nederland 17%);
26% is 25 - 39 jaar oud (Nederland 19%);
16% is 40 - 64 jaar oud (Nederland 26%);
3 % is 65 en ouder (Nederland 10%).
Heemskerk in ontwikkelingDe gemeente Heemskerk blijft actief, in 2005 is gestart om op diverse plaatsen flats uit de jaren 60 te verwijderen en te vervangen door moderne appartementen en laagbouw. Daarnaast zal in de komende jaren het duurzame bedrijventerrein verder worden ingevuldDe Trompet . Naast warmtepompen en zonne-energie wordt op dit bedrijventerrein ook duurzame energie opgewekt met een 2 MW windturbine die in 2005 geplaatst is. Deze windmolen is vanuit de wijde omtrek te zien door de opvallende blauwe kleur, de kleur van Heemskerk.
RecreatieAan de westzijde van Heemskerk bevindt zich het Noord-Hollands duinreservaat. Dit is onder beheer van het PWN. Op de fiets of lopend is het mogelijk om naar het Heemskerkerstrand te gaan. Het Heemskerkerstrand kenmerkt zich als een familiestrand, waar het zomers gezellig druk is. De afstand bedraagt circa 5 kilometer.
Heemskerk bestaat uit twee hoofdgebieden: een uniek natuur- en recreatiegebied (strand en Noord-Hollands duinreservaat) en een verstedelijkt woongebied met veel groen.
Mijn omschrijving van HeemskerkEen dorp, zo kun je Heemskerk het beste omschrijven. In de schaduw van Beverwijk. Wat veel mensen echter niet weten is dat Heemskerk meer inwoners herbergt dan Beverwijk.
Heemskerk is aan diverse kanten ingesloten door buurgemeenten. Aan de noordkant is dat Uitgeest en Castricum. Zuidkant sluit aan op Beverwijk. Oostkant door snelweg A9 en daarachter Zaanstad (Krommenie). Westkant bestaat uit de Heemskerkse duinen en de Noordzee.
Heemskerk is geen bruisend dorp. Hoewel er genoeg te doen is op allerlei gebied. De kermis en de daarbij behorende harddraverij zijn waarschijnlijk wel de hoogtepunten van het jaar. Dit evenement staat altijd op de kalender in het eerste weekend van september.
Het centrum van Heemskerk bestaat uit een plein met daaromheen winkeltjes. Het uitgaansleven is ook voornamelijk hier gecentreerd. Enkele cafés zijn Jacks Café, Grand Café van Ruysdael, Cheers en Café de Stamtafel.
Heemskerk is een dorp waar je in alle rust kunt wonen terwijl er in de omgeving genoeg te doen is. Grote steden (Alkmaar, Haarlem en wat verder Amsterdam) zijn via het wegennet en het OV goed bereikbaar.
Na het wonen in respectievelijk Amsterdam en Haarlem bevalt het wonen in Heemskerk me zeer goed. Alles in de buurt en toch genieten van de rust. Veel groen in het straatbeeld en een heel gemoedelijke bevolking. In mijn ogen is Heemskerk een redelijk moderne gemeente waar je zelfs op het gemeentehuis goed wordt geholpen.
Heemskerk in beeldLuchtfoto 1938
![]()
Luchtfoto 1965 (linksboven de eerste nieuwbouw in Heemskerk)
![]()
De Heemskerkse EZEL
![]()
Slot Assumburg (hier kun je o.a. trouwen)
![]()
Nieuwbouwproject Broekpolder (Beverwijk-Heemskerk)
![]()
De duinen (beschermd natuurgebied)
![]()
Heemskerker strand
![]()
De kerk
![]()
![]()
Oude raadhuis
[ Bericht 0% gewijzigd door sanger op 21-06-2006 13:28:03 ]
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.