FOK!forum / Culinesse à gogo / Onigiri's uit Japan
Koranagamaandag 22 mei 2006 @ 20:49
Vandaag was ik het zat, mijn dagelijkse taak is het maken van een lunchbox voor de overige leden van het gezin. Maar altijd maar dat brood begint me de strot uit te hangen. Dus ben ik op het idee gekomen om maar eens zogehete onigiri’s te maken.

Onigiri’s zijn eigenlijk gewoon rijstballen die gevuld kunnen worden met verschillende ingrediënten. Alleen heb ik er vandaag voor gekozen om het gewoon bij sesamzaadjes te houden.
Onigiri's komen oorspronkelijk uit Japan. In Japan worden te meestal gegeten als snack.

Het “recept” wat ik gebruikt heb, was nogal simpel en bestond uit niet meer dan :
- Rijst
- Sesamzaadjes
- Nori Sushi wraps (geplet zeewier)

De tutorial die ik hierbij gebruikt heb staat hier : http://www.deviantart.com/deviation/32998761/

Mijn vraag is, zijn er nog andere die dit wel eens geprobeerd hebben ? En zo ja waar zou ik ze de volgende keer mee kunnen vullen ? (sidenote : niemand lust vis bij ons ).

Ben benieuwd hoe iedereen morgen opkijkt als ik ze vertel dat ze geplet zeewier op hebben.

En zie hier, een foto van mijn eerst poging om onigiri’s te maken.

Kabuto_Raigermaandag 22 mei 2006 @ 21:05
oeh lekker
wanneer ga je het ons laten proeven ??
Koranagamaandag 22 mei 2006 @ 21:15
Ok..ok.

Ik neem er een aantal mee naar de 2de fok anime meet. Dus als je komt mag je ze proeven.
outcast-withinmaandag 22 mei 2006 @ 23:34
ziet er goed uit.

heb je fruitsbasket ooit gekeken?
shine87dinsdag 23 mei 2006 @ 00:58
je kan er ingemaakte daikon in doen is een beetje zoet zuur smaakt heel goed ...
*tip laat de nori apart in een zakje... anders worden ze zo klef... pas er omheen vouwen bij het eten .
Bluesdinsdag 23 mei 2006 @ 01:29
Ik zie die gezichten morgenochtend al bij het openmaken.
Mmmm lekker een bammetje kaas...

WHAT THE ?????

Heel erg origineel idee
Zal best wel lekker zijn ook!
mirugaidinsdag 23 mei 2006 @ 08:06
Je kunt er van alles in stoppen wat je maar wilt. Zoals Shine al zegt kun je takuan (ingelegde daikon) gebruiken. Klassiek is umeboshi (ingelegde jap. pruimen) of japanse komkommer salade (kyori no sunomono) of teriyaki (met wat je maar wilt,kip, rund,zalm...), ingelegde gember (gari) kan ook, paling (of bijv. makreel) in kabayaki-stijl (dus in de saus zoals je die bij sushi eet) etc. etc.
Zoals Shine aangeeft, de nori apart meenemen en pas om de onigiri leggen vlak voor het eten en erg belangrijk voor lekkere onigiri is goede korte korrel rijst gebruiken en goed wassen voor het koken.
Koranagadinsdag 23 mei 2006 @ 09:06
Heb er geen rekening mee gehouden om de nori apart te doen en nu ziet het er inderdaad een beetje klef uit. Maar de volgende keer zal ik eraan denken.

Als het een beetje smaakt maak ik het de volgende keer met ingemaakte Daikon.

P.S.
Ja, Fruit Basket heb ik gezien. Hele leuke serie.
xienix84dinsdag 23 mei 2006 @ 09:19
Waar koop je de nori-strips in Nederland?
Koranagadinsdag 23 mei 2006 @ 09:28
Ik heb ze gewoon in de AH kunnen kopen.
Helaas waren ze wel duur ¤ 4 , nog iets voor 10 blaadjes nori. Ik heb wel 6 onigiri's kunnen maken met maar 1 blaadje dus dat valt opzich wel weer mee.
Ashramdinsdag 23 mei 2006 @ 13:05
Zie ik daar een zakje PANDAN rijst op die foto?
Zo'n groene AH zakje van een kilo?
Die nori is prima hoor, de sesam ook...als zou ik verschillende soorten mengen.

Maar die rijst
De bijhorende rijst kun je ook in de AH kopen of bij de toko's.
Poepoogdinsdag 23 mei 2006 @ 13:07
Tonijn
blessed19dinsdag 23 mei 2006 @ 14:16
alleen is die rijst wel gigantisch duur, vergeleken met de pandan rijst.

ikzelf gebruik altijd basimati rijst voor als ik sushi maak! en kant en klare rijst-azijn!
mirugaidinsdag 23 mei 2006 @ 15:20
quote:
Op dinsdag 23 mei 2006 14:16 schreef blessed19 het volgende:
alleen is die rijst wel gigantisch duur, vergeleken met de pandan rijst.
ikzelf gebruik altijd basimati rijst voor als ik sushi maak! en kant en klare rijst-azijn!
Dat je dat zomaar durft toe te geven. Doe dat in een echte sushibar en je bent je vingerkootjes kwijt...

Goede (hele korrel!) pandanrijst is trouwens ook duur hoor. Ik heb hier in verschillende toko's Italiaanse short-grain rijst gevonden, die als sushi rijst wordt verkocht en die is niet zo duur. Geen top kwaliteit, maar beter voor sushi dan andere soorten. Korte korrel rijst heeft bepaalde eigenschappen, die bij een bepaalde bereiding lekkere en goede rijst voor sushi geeft.
Koranagadinsdag 23 mei 2006 @ 15:51
De volgende keer dat ik ze maak zorg ik er in ieder geval voor dat ik de nori in aparte zakjes doe en het er op het laatste moment omheen wikkel. Het was zoals eerder gezegd nogal klef geworden en de smaak ervan werd er niet beter op.

Al met al vond ik het eerlijk gezegd dus nogal een teleurstelling. Maar aan de andere kant kwam mijn moeder me net vertellen dat ze het wel lekker vond en haar collega ook.

En inderdaad, dit keer heb ik er pandan rijst voor gebruikt. De volgende keer maak ik het met een ander soort rijst.
Poepoogdinsdag 23 mei 2006 @ 16:08
Je moet Turkse rijst nemen uit de Turkse winkel.
Ashramdinsdag 23 mei 2006 @ 20:00
quote:
Op dinsdag 23 mei 2006 14:16 schreef blessed19 het volgende:
alleen is die rijst wel gigantisch duur, vergeleken met de pandan rijst.

ikzelf gebruik altijd basimati rijst voor als ik sushi maak! en kant en klare rijst-azijn!
Fout!
In de toko kosten die zakken minder dan wat je voor die pandan betaalt de in AH.
mirugaidinsdag 23 mei 2006 @ 20:48
quote:
Op dinsdag 23 mei 2006 20:00 schreef Ashram het volgende:
Fout!
In de toko kosten die zakken minder dan wat je voor die pandan betaalt de in AH.
Jij haalt zeker ook altijd 5 of 10 kg zakken! De appie is wat dat betreft gewoon belachelijk duur. Vier euro oid voor 10 velletjes nori ... belachelijk. Geloof dat ik zelf voor de pakken die ik haal (50 half-size top kwaliteit yakinori) iets van 7 euro betaal.
Heb nu een zak Koshihikari rijst uit California liggen (2006 oogst, merk Tamaki gold). Heel goede rijst en was geloof ik iets van 30 euro voor 6,8 kg. Dat is dan een van de duurste California short-grains. Is niet goedkoop, maar wel lekker! Je hebt al best goede jap. short-grain liggen voor veel minder.
Zag trouwens ook nog geimporteerde Koshihikari 2006 oogst uit Japan liggen. Die was (hou je vast) ongeveer 70 euro voor circa 6 kg!
Maar goed, ik zag in sommige NL'se toko's ook een kilootje Nishikin voor 8 euro. Terwijl je een 5 kg pak voor minder dan 20 euro haal.
Ashramdinsdag 23 mei 2006 @ 23:34
quote:
Op dinsdag 23 mei 2006 20:48 schreef mirugai het volgende:

[..]

Jij haalt zeker ook altijd 5 of 10 kg zakken! De appie is wat dat betreft gewoon belachelijk duur. Vier euro oid voor 10 velletjes nori ... belachelijk. Geloof dat ik zelf voor de pakken die ik haal (50 half-size top kwaliteit yakinori) iets van 7 euro betaal.
Heb nu een zak Koshihikari rijst uit California liggen (2006 oogst, merk Tamaki gold). Heel goede rijst en was geloof ik iets van 30 euro voor 6,8 kg. Dat is dan een van de duurste California short-grains. Is niet goedkoop, maar wel lekker! Je hebt al best goede jap. short-grain liggen voor veel minder.
Zag trouwens ook nog geimporteerde Koshihikari 2006 oogst uit Japan liggen. Die was (hou je vast) ongeveer 70 euro voor circa 6 kg!
Maar goed, ik zag in sommige NL'se toko's ook een kilootje Nishikin voor 8 euro. Terwijl je een 5 kg pak voor minder dan 20 euro haal.
Bij Xenos hebben ze nu pakken van 10 norivellen a 1,65 per pak. Prima kwaliteit, ik gebruik ze zelf ook.
De rijst komt in pakken van 1 kilo a 1,80 of zo van het merk Sun Clad Shinode. Prima rijst van de toko. Ik ben van mening dat je gewoon niet zoveel hoort te betalen voor rijst die je toch aanmaakt met andere aroma's. Ik heb het geprobeerd en het smaakverschil is ook maar marginaal, maar ik ben dan ook geen sushi-expert.
Ashramdinsdag 23 mei 2006 @ 23:40
Maarre effe ONTOPIC:

Ik maak geregeld onigiri met vullingen als: komkommer, surimi, avocado...California combinatie, maar dan in Onigiri vorm.
Soms maak ik gewoon rijstballen en rol ik die door een topping van gebrande sesam, versnipperde nori en wat andere kruiden.
Omdat het eigenlijk vooral rijst betreft, maak ik deze doorgaans wat meer aan met azijn e.d. om dat extra te geven. Mijn vriendin heeft hele collecties boeken liggen over hoe je obento's moet maken. Dat zijn Japanse lunch- en dinnerboxes...creativiteit ten top!
outcast_withinwoensdag 24 mei 2006 @ 12:15

en die vullen met allerlei kleurige dingen (het is trouwens een lunchbox volgens mij)
p_igletwoensdag 24 mei 2006 @ 13:05
Oew dit ziet er allemaal lekker uit.

* p_iglet mental note maakt

Ben de standaard boterhammetjes als lunch al even zat, maar kon niet zoveel alternatieven bedenken.
Dit klinkt erg goed.
Net even gegoogled op bento box, en dan komen er echt de meest geweldige dingen voorbij. Helaas vrijwel alleen plaatjes en japanse tekst.
Iemand leuke tips/recepten??
koffiegastvrijdag 26 mei 2006 @ 11:11
tvp

ziet er goed uit haha
mirugaivrijdag 26 mei 2006 @ 12:21
quote:
Op woensdag 24 mei 2006 13:05 schreef p_iglet het volgende:
Net even gegoogled op bento box, en dan komen er echt de meest geweldige dingen voorbij. Helaas vrijwel alleen plaatjes en japanse tekst.
Iemand leuke tips/recepten??
Hier een paar leuke blogs over bento:
http://mmmbento.livejournal.com/
http://mito.typepad.com/photos/bento/index.html
Erg leuk om bento te maken. Wel vroeg opstaan iedere dag om wat in elkaar te knutselen of je moet een lieve vriendin/vrouw hebben, die dat voor je doet
Koranagavrijdag 26 mei 2006 @ 14:06
Het lekkerste is om het natuurlijk 's morgens vroeg te maken en 's middags op te eten. Maar alleen met die onigiri's ben ik al een uur bezig geweest, dus daar ga ik niet mee beginnen.
De rijst moet eerst gekookt worden en daarna moet het nog even een beetje afkoelen voordat je het met je handen in de juiste vorm kan "kneden". Vandaar dat er nogal veel tijd in gaat zitten en ik heb het er niet voor over om 's morgens een uur eerder op te staan.

Was eigenlijk van plan om vandaag even naar de lokale toko te fietsen om rijst te kopen, maar gezien het weer stel ik het maar een weekje uit.
gekkehoedenmakervrijdag 26 mei 2006 @ 20:30
Ik ga morgen ook even ee poging wagen

Weet iemand trouwens waar je van die leuke bento boxes kan kopen, online of ergens in de buurt van R'dam? Gevulde bento boxes vind ik wel, maar ik wil zo'n mooie met Hello Kitty oid.
SureZalzondag 28 mei 2006 @ 18:15
hmm, dit wil ik ook wle eens proberen
optifreemaandag 29 mei 2006 @ 22:55
En dan ook die koe op de achtergrond .

Zou je ze trouwens een avondje in de koelkast kunnen bewaren en dan de volgende dag meenemen
Koranagadinsdag 30 mei 2006 @ 09:17
Ik had het de dag van tevoren klaargemaakt en het gewoon in de koelkast bewaard. Alleen zoals al eerder is gezegd moet je ervoor zorgen dat je de nori blaadjes apart bewaard en er pas omheen wikkel wanneer je het gaat opeten. Ik was dit dus vergeten en ze waren erg klef.
Koranagadinsdag 30 mei 2006 @ 11:24
Ik heb er weer een mislukte poging opzitten

Aangezien ik vandaag wat eerdr vrij was van school (lees 10:00 ) en er nog een klein beetje basmati rijst over was van gisteren kwam ik op het idee om het daar eens mee te proberen. Maar helaas kreeg ik het niet voor elkaar om het aan elkaar te laten kleven en nu ligt er een hoopje uiteengevallen rijst op me bord.

Dit keer wou ik er overgens wat augurjen in stoppen (vond nog een pot in de kast). Volgens mij is dat ook wel aardig.

Komende vrijdag ga ik maar eens fatsoenelijke rijst kopen.
summerscentdinsdag 30 mei 2006 @ 17:43
Volgens mij moet je nooit rijst van de vorige dag onigiri of maki/nigiri maken. Het is dan minder kleverig. Daarom maakt mijn moeder alleen nasi als er rijst van de van vorige dag over is.
Overigens bestaat in China(HK) ook zoiets maar dan zonder nori en in plaats van normale rijst wordt er kleefrijst gebruikt. Het principe is hetzelfde. Je stopt wat vulling in een klomp rijst. Wel is de vorm anders, ipv een driehoek is het een rol. En het wordt in folie verpakt.
optifreedinsdag 30 mei 2006 @ 22:11
quote:
Op dinsdag 30 mei 2006 09:17 schreef Koranaga het volgende:
Ik had het de dag van tevoren klaargemaakt en het gewoon in de koelkast bewaard. Alleen zoals al eerder is gezegd moet je ervoor zorgen dat je de nori blaadjes apart bewaard en er pas omheen wikkel wanneer je het gaat opeten. Ik was dit dus vergeten en ze waren erg klef.
Perfect! Dan kan ik het ook eens proberen
MaxiTitanwoensdag 2 augustus 2006 @ 10:47
hmm... Dat wil ik ook wel eens proberen, met tonijn ofzo...
mirugaiwoensdag 2 augustus 2006 @ 11:11
Hier wat fotootjes van onigiri die ik bij een Japanse winkel had gehaald: de nori is apart verpakt in plastic. Je dient dus zelf de nori om de rijstbal te wikkelen.




lekker
Gertwoensdag 2 augustus 2006 @ 12:59
Nee, dit lijkt me he-le-maal niks, brrr.
Koude plakkerige rijst met zeewier en evtentueel een vullinkje.. mijn idee van een lekkere lunch bestaat uit heel andere gerechten. Maar: smaken verschillen.
MaxiTitandonderdag 3 augustus 2006 @ 12:03
quote:
Op woensdag 2 augustus 2006 11:11 schreef mirugai het volgende:
Hier wat fotootjes van onigiri die ik bij een Japanse winkel had gehaald: de nori is apart verpakt in plastic. Je dient dus zelf de nori om de rijstbal te wikkelen.
[afbeelding]
lekker
Wat zat erin?
summerscentdonderdag 3 augustus 2006 @ 12:49
Volgens mij is het spam.
Maar nu weet ik waarom die kant en klare onigiri niet klef uitzien. Erg slim bedacht om het apart te verpakken.
mirugaidonderdag 3 augustus 2006 @ 13:08
quote:
Op donderdag 3 augustus 2006 12:03 schreef MaxiTitan het volgende:
Wat zat erin?
Nou zeg, het staat er gewoon op wat erin zat: op het plakkertje op het eerste plaatje: torikatsu maw. een stukje kipschnitzel!
En het was dus geen spam! Ik ga verdorie geen spam musubi halen!
summerscentdonderdag 3 augustus 2006 @ 13:22
quote:
Op donderdag 3 augustus 2006 13:08 schreef mirugai het volgende:

[..]

Nou zeg, het staat er gewoon op wat erin zat: op het plakkertje op het eerste plaatje: torikatsu maw. een stukje kipschnitzel!
En het was dus geen spam! Ik ga verdorie geen spam musubi halen!
Excuse me ik kan toch geen Japans (katakana) lezen
En waarom niet? Beide zijn gemalen vlees.
mirugaidonderdag 3 augustus 2006 @ 13:54
quote:
Op donderdag 3 augustus 2006 13:22 schreef summerscent het volgende:

[..]

Excuse me ik kan toch geen Japans (katakana) lezen [afbeelding]
En waarom niet? Beide zijn gemalen vlees.
Ik reageerde op MaxiTitan en die heeft een stukje hiragana in z'n profile staan...
Een goede schnitzel is geen gemalen vlees, maar een platgeslagen stuk vlees. Da's toch wel iets anders dan een stukje geperst restafval met 10% vlees...

MaxiTitandonderdag 3 augustus 2006 @ 16:39
quote:
Op donderdag 3 augustus 2006 13:54 schreef mirugai het volgende:

[..]

Ik reageerde op MaxiTitan en die heeft een stukje hiragana in z'n profile staan...
Een goede schnitzel is geen gemalen vlees, maar een platgeslagen stuk vlees. Da's toch wel iets anders dan een stukje geperst restafval met 10% vlees...

Jah, hallow zeg.
Dat kan ik niet uit het plaatje opmaken, met die dikke kwastletters.
Ik ben ook nog maar een gakusei (student) als het op Japans uitkomt, verder schiet mijn Japanse vocabulair nog hopeloos te kort.

Was hij wel lekker trouwens?

Dat stukje in mijn sig is om te patsen.
mirugaidonderdag 3 augustus 2006 @ 16:51
quote:
Op donderdag 3 augustus 2006 16:39 schreef MaxiTitan het volgende:
Jah, hallow zeg.
Dat kan ik niet uit het plaatje opmaken, met die dikke kwastletters.
Ik ben ook nog maar een gakusei (student) als het op Japans uitkomt, verder schiet mijn Japanse vocabulair nog hopeloos te kort.
Was hij wel lekker trouwens?
Dat stukje in mijn sig is om te patsen.


...trouwens...
meestal als ik een bento maak of als ik 's ochtends zin heb in zo'n onigiri oid, dan gebruik ik gekookte rijst, die ik de avond daarvoor al heb gemaakt/nog over heb van het avondeten, die smaakt de volgende ochtend nog prima MITS je de rijst buiten de koeling houdt; misschien dat het niet HACCP is, maar als je de rijst wel in de koelkast zet, dan wordt het erg snel hard en droog.
Dan hoef je dus ook niet een uur eerder op om rijst te wassen, koken e.d.
Qunixzondag 24 juni 2007 @ 01:45
Schop... Waar smaakt zeewier naar?

Ik wil dit ook eens doen
golferzondag 24 juni 2007 @ 02:02
quote:
Op zondag 24 juni 2007 01:45 schreef Qunix het volgende:
Schop... Waar smaakt zeewier naar?
Naar zeewier.

Maar stel je een beetje ziltige, knapperige smaak voor.
Qunixzondag 24 juni 2007 @ 02:14
quote:
Op zondag 24 juni 2007 02:02 schreef golfer het volgende:

[..]

Naar zeewier.

Maar stel je een beetje ziltige, knapperige smaak voor.
Oke
SureZalzondag 24 juni 2007 @ 13:50
Ik heb hier ook nog zeewier en onigiri vormpjes liggen dus ik moet het ook maar eens gaan maken (nog steeds niet gedaan... )
Wooldoorzondag 24 juni 2007 @ 17:24
Ziet er echt wel cool uit en beter dan brood alleen je moet geen honger hebben. Rijst vult sowieso al voor geen meter mischien zou je er iets extra's in moeten doen ofzo.
Stereotomyzondag 24 juni 2007 @ 18:03
Mijn god, ik wist niet dat Nederlandse 'droge korrel is goet' Pandan-rijst van de AH kon plakken Heb je er lijm door gedaan?
Vivizondag 24 juni 2007 @ 18:17
Oeh, Japans!
Miasanzondag 24 juni 2007 @ 19:12
Ik heb laatst ook onigiri gemaakt voor mijn zusje haar bento box. Ik had helaas geen vormpje dus het was een verschrikkelijk geplak en gestuntel XD Maar wel erg leuk/lekker.
nexus-pilotmaandag 25 juni 2007 @ 12:09
Je kan ook een Onigiri met kleefrijsten die sushipoeder of wat dat ook mag zijn nemen. is best lekker
Gertmaandag 25 juni 2007 @ 12:14
quote:
Op zondag 24 juni 2007 02:02 schreef golfer het volgende:

[..]

Naar zeewier.

Maar stel je een beetje ziltige, knapperige smaak voor.
"Knapperig"?
Qunixmaandag 25 juni 2007 @ 16:19
quote:
Op maandag 25 juni 2007 12:14 schreef Gert het volgende:

[..]

"Knapperig"?
Vertel.
Miasanmaandag 25 juni 2007 @ 19:19
Die zeewier is gedroogd. Die velletjes zijn dus helemaal droog en stijf en zullen daarom knapperig zijn. En als je de nori eenmaal om sushi of onigiri heenwikkelt wordt het nat door de rijst en dan blijft er niet veel knapperigs meer over
MaxiTitanmaandag 25 juni 2007 @ 20:30
quote:
Op maandag 25 juni 2007 19:19 schreef Miasan het volgende:
Die zeewier is gedroogd. Die velletjes zijn dus helemaal droog en stijf en zullen daarom knapperig zijn. En als je de nori eenmaal om sushi of onigiri heenwikkelt wordt het nat door de rijst en dan blijft er niet veel knapperigs meer over
Als nori datzelfde spul is wat om een sushi zit dan heb ik een beter beeld van de smaak.
Ik vind zelf de smaak het meeste weg hebben van komkommer. Zeg maar het harde gedeelte van een komkommer met de schil er nog om heen, alleen dan met een ziltig 'zeevleugje' eraan.
boylovesgirlmaandag 25 juni 2007 @ 22:05
ik zou kijken of je het ergens vers kan krijgen dan is ie veel lekkerder.
SadKingBillyzondag 13 januari 2008 @ 22:44
Aangestoken door het kijken van anime en mijn toch al aanwezige interesse in japan wil ik er ook maar aan beginnen. Ik denk dat ik maar een boekje koop (zoals in de serie "Karin" wanneer ze voor haar klasgenoot een obento box maakt, dus met foto's en beschrijvingen)

Eerst eens ergens een paar van die obento boxes zien te vinden. Iemand deze al binnen Nederland online of ergens in een toko gevonden? Ik zit al vol met ideetjes maar als je het doet moet je het goed doen - zoals het hoort
Kabuto_Raigerzondag 13 januari 2008 @ 23:11
http://www.jlist.com/BENTO/

aub
motorbloempjezondag 13 januari 2008 @ 23:26
vraag me nog steeds af hoe je het in je hoofd haalt om pandanrijst te gebruiken en probeert dat te laten plakken maar verder een erg leuk idee

binnenkort moet ik toch weer een voorraad sushi-rijst en nori halen dus dan maar eens proberen (tevens teeveepee)
n0amaandag 14 januari 2008 @ 08:45
Mijn obento's heb ik via e-bay gekocht. http://search.ebay.com/_W0QQsassZtokyosamurai
Je kan er ook onigiri bento boxes vinden.
Macka66dinsdag 15 januari 2008 @ 08:57
Er is bij mij geen Japanse winkel in de wijk, en online bento spullen bestellen in het buitenland vind ik nogal duur. Dus dan moet je creatief worden.
Als alternatief voor een echte bento box gebruik ik allerlei losse vrolijk gekleurde afsluitbare plastic containertjes en zet die dan in een gekleurde diepvriesdoos. Die gaat dan in een koeltasje. (Van alles bijelkaar geshopt bij de Xenos, waar ze vaak ook nog leuke ingrediënten hebben.)
Onigiri maak ik volgens deze handige methode. Zonder speciale vormpjes, en toch zonder geknoei of zere handen.
En Tosya pilavrijst uit de Turkse winkel plakt genoeg om onigiri mee te maken.
SHEzaterdag 19 januari 2008 @ 15:22
Ik eet ze best wel vaak overdag; ik maak altijd ronde ballen. Gewoon omdat ik rond fijn vind.
Ik kook de rijst nattig, laat afkoelen. Maak een balletje, druk er een deuk in; doe er gerookte zalm, gember op zuur en stoneleeks in en draai weer dicht.
Voor de sjow natuurlijk wat zwarte sesam.

Soms eet ik ze ook wel met een fruit compote erin.
Ashramzaterdag 19 januari 2008 @ 23:21
Lekker tijdens de lunch, met tonijnsalade (hetgene wat je ook op je brood kan smeren), California vulling.
Apart een paar velletjes voorgesneden nori erbij om het in te pakken. Lekker knapperig!
SadKingBillydinsdag 29 januari 2008 @ 22:33
*schop*

iemand enig idee waar ik in Nederland een standaard kunststof obento-box kan krijgen? Liefst met een vakjesindeling (4-6 vakjes).. En een kinder-obento! Lijkt me geweldig om dit voor mijn dochter te kunnen maken..

Iedere tip is echt van harte welkom!
Devrim_dinsdag 29 januari 2008 @ 22:47
tvp..

Lukt dit ook met Turkse rijst? (zou makkelijker voor mij zijn )

-edit-

Turkse rijst blijkt dus prima te werken.
Nu alleen nog een vraag..Kan ik van dat Tonijn in blik gebruiken hiervoor?
Ik wil namelijk gewoon vis in mijn onigiri's doen

-edit2-

Ff wat gegoogled en tonijn moet dus ook lukken

[ Bericht 36% gewijzigd door Devrim_ op 29-01-2008 22:54:47 ]
SadKingBillywoensdag 30 januari 2008 @ 01:58
Toevallig een Fok!ker die op het moment (of binnenkort) in Japan zit? Via de amazon website kun je te gekke en heel betaalbare bento's krijgen - maar ze verzenden niet buiten japan. Houdt in dus dat ik iemand zo gek moet zien te krijgen om die dingen aan te schaffen binnen japan en ze mij toe te sturen..

deze wil ik graag voor mijn dochter:
klikkerdeklik

en deze - maar dan de combi met de rose uitvoering samen voor mij en mijn vrouw
nog eens klik
n0awoensdag 30 januari 2008 @ 12:48
Je kan dus via ebay bestellen of ook via http://www.jbox.com/BENTO/.
Mr.Noodlewoensdag 30 januari 2008 @ 12:54
En dan maar hopen dat de rest van de familie het niet wegkiepert..
Maar serieus, ik heb er ook eens over gedacht om 6 stukjes Sushi naar het werk voor lunch mee te nemen..
Tinkepinkwoensdag 30 januari 2008 @ 14:02
quote:
Op woensdag 30 januari 2008 12:54 schreef Mr.Noodle het volgende:
En dan maar hopen dat de rest van de familie het niet wegkiepert..
Maar serieus, ik heb er ook eens over gedacht om 6 stukjes Sushi naar het werk voor lunch mee te nemen..
Echt? Ik zou verhongeren Neemt niet weg dat sushi natuurlijk wel erg lekker is.
Mr.Noodlewoensdag 30 januari 2008 @ 14:29
Ik weet niet hoe het met jou zit dan, maar op één of andere manier raak ik van Sushi snel vol. Maar ik heb genoeg aan 6 van die lullige stukjes.

Daarom vind ik het eigenlijk ook zonde om voor mezelf Sushi te gaan bereiden. Je steekt er aardig wat tijd en moeite in om het te bereiden, koopt spul wat qua hoeveelheden voor 4 mensen is en met die rauwe vis is het ook nog eens niet zo heel lang houdbaar..
SadKingBillymaandag 18 mei 2009 @ 12:20
Nogmaals een schopje van mij

Ondertussen heb ik (voornamelijk via JList en wat van ebay) een aantal bento's in huis en een redelijke lijst ingrediënten. Mijn plaatselijke toko verkoopt vooral de standaard dingen als umebochi, nori en sake (maar wél vier soorten japanse rijst waarvan er één zeer geschikt is voor sushi/onigiri en 'maar' 22 euro kost voor een zak van 10 kilo.)

Onze favoriete onigiri is ondertussen die met tonijnsalade;

- blikje tonijn in WATER
- gesnipperde ui (niet te fijn)
- yoghonaise/yofresh
- peterselie

Naar smaak mengen. Moet redelijk 'nat' blijven omdat er anders niet zoveel smaak aan zit. Zelf gebruik ik een stuk keukenfolie (van dat klevende) om eerst met de lepel een globale vorm, meestal een driehoek of een platte cirkel, te maken. Dan de vulling erover scheppen tot 1,5cm uit de rand, dan weer rijst erop. Enigzins aandrukken, dan de keukenfolie dicht en daarmee in de uiteindelijke vorm brengen.

Bewaren kan prima in de koelkast, vooral bij warm weer. Tegen lunchtijd is dan net de kou eraf en de smaak prima. Opwarmen in de magnetron kan ook maar heeft niet mijn voorkeur.

Vaak rol ik de kleine onigiri's (als ik meerdere vullingen heb gemaakt gebruik ik de malletjes van JList voor ronde of hartvormige onigiri) nog door een cod roe/gepofte rijst sprinkles voor de kleur.

Ook erg lekker: ei kloppen met klein beetje melk, dan een heel dun "pannekoekje" ervan maken. dit om een onigiri wikkelen.
Amtheziamaandag 18 mei 2009 @ 14:19
Ik ben erg actief in het bento topic (iedereen aan de bento!!! YAY) en ook maak ik vaak onigiri's voor in mijn box. Ik vind de japanse rijst toch echt het lekkerste! Soms maak ik gevulde, maar meestal "kale" met wel nori eromheen.

Laatst had ik een hele fijne vulling, met wasabi en gerookte zalm. Die smaakte echt heel goed!

Ik had er ook een blog over geschreven, met foto's erbij!
http://www.bento-babe.nl/?p=775
Amtheziamaandag 18 mei 2009 @ 14:22
Dat dunne pannekoekje klinkt lekker trouwens!
Bullschnitzel.maandag 18 mei 2009 @ 14:23
Als ze geen vis lusten waarom wel geplet zeewier? Dat is goooooor.
Amtheziamaandag 18 mei 2009 @ 14:27
Zeewier is ziltig, en niet echt vissig.........vind ik dan hoor ;-) ach ja, iedereen zo zijn eigen smaak!
vahmpcatmaandag 18 mei 2009 @ 15:48
quote:
Op maandag 18 mei 2009 14:19 schreef Amthezia het volgende:
Ik ben erg actief in het bento topic (iedereen aan de bento!!! YAY) en ook maak ik vaak onigiri's voor in mijn box. Ik vind de japanse rijst toch echt het lekkerste! Soms maak ik gevulde, maar meestal "kale" met wel nori eromheen.

Laatst had ik een hele fijne vulling, met wasabi en gerookte zalm. Die smaakte echt heel goed!

Ik had er ook een blog over geschreven, met foto's erbij!
http://www.bento-babe.nl/?p=775

Ik wou ook al gaan commenten over ons bento-topic. Misschien inderdaad idee om daar eens een kijkje te nemen TS als je spul zoekt voor je lunch. Zag ook dat wat andere mensen al het vaag over bento's hadden zonder op te merken dat hier al topics over zijn Opletten mensen

Waar mijn vriend erg fan van is zijn pittige gehaktballetjes in een rijstballetje, evt met nori erom. Wel geen onigiri maar het komt in de buurt. Verder kan je het met vanalles vullen, teriyaki kip is dr ook lekker in, groenten die je lekker vind in stukjes, furikake erover, of gewoon sesamzaadjes.
En erg Hollandsch, maar ik ken dr veel die gewoon curry dr in doen, niet mijn ding maar vooral hun kinderen vinden dat geweldig.

Krijg spontaan zin in rijst..
Maar eens kijken of ik daar inspiratie mee op kan doen voor avondeten
_Arual_maandag 18 mei 2009 @ 16:27


Bleef in Japan zomaar aan me hangen, samen met een onigirivormje...
Macka66maandag 18 mei 2009 @ 17:19
quote:
Op maandag 18 mei 2009 15:48 schreef vahmpcat het volgende:

[..]

Ik wou ook al gaan commenten over ons bento-topic. Misschien inderdaad idee om daar eens een kijkje te nemen TS als je spul zoekt voor je lunch. Zag ook dat wat andere mensen al het vaag over bento's hadden zonder op te merken dat hier al topics over zijn Opletten mensen
vahmp, toen het grootste deel van dit topic werd gepost was het eerste Bento topic nog niet eens geboren
vahmpcatmaandag 18 mei 2009 @ 17:20
quote:
Op maandag 18 mei 2009 17:19 schreef Macka66 het volgende:

[..]

vahmp, toen het grootste deel van dit topic werd gepost was het eerste Bento topic nog niet eens geboren
doh
Maar aangezien er gelijk zoveel linken werden gemaakt.. Hmz.
nouja.
MaxiTitanmaandag 18 mei 2009 @ 17:23
quote:
Op woensdag 30 januari 2008 12:48 schreef n0a het volgende:
Je kan dus via ebay bestellen of ook via http://www.jbox.com/BENTO/.
Moest toch wel lachen om het contrast tussen kinder/vrouwen bento en mannen bento doosjes/trommeltjes.
Voor vrouwen en kinderen heel kleurige bento trommeltjes al dan niet versierd met hello kitty of andere lach gezichtjes erop en die voor de mannen gewoon één kleur.
Mirjamdinsdag 12 juli 2011 @ 17:07
ook heel handig; een onigiri-vorm op de kop tikken bij de toko *;
zo kun je makkelijk grappig gevormde onigiri's maken! :Y
Tanindinsdag 12 juli 2011 @ 19:59
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 juli 2011 17:07 schreef Mirjam het volgende:
ook heel handig; een onigiri-vorm op de kop tikken bij de toko *;
zo kun je makkelijk grappig gevormde onigiri's maken! :Y
:{w Onigiris zijn pas lekker als ze met bloed zweet en tranen gekneden zijn met handen.
Mirjamdinsdag 12 juli 2011 @ 20:07
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 juli 2011 19:59 schreef Tanin het volgende:

[..]

:{w Onigiris zijn pas lekker als ze met bloed zweet en tranen gekneden zijn met handen.
maar ze worden er wel heel leuk van *;
5930745132_0184e61585.jpg
RobinOokdinsdag 12 juli 2011 @ 20:10
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 juli 2011 19:59 schreef Tanin het volgende:

:{w Onigiris zijn pas lekker als ze met bloed zweet en tranen gekneden zijn met handen.
Hoe calvinistisch.
Cat-astrophewoensdag 13 juli 2011 @ 10:06
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 juli 2011 19:59 schreef Tanin het volgende:

[..]

:{w Onigiris zijn pas lekker als ze met bloed zweet en tranen gekneden zijn met handen.
Als er nori omheen zit is het voor mij al zout genoeg. :P
tombolafanwoensdag 13 juli 2011 @ 15:28
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 juli 2011 19:59 schreef Tanin het volgende:

[..]

:{w Onigiris zijn pas lekker als ze met bloed zweet en tranen gekneden zijn met handen.
Jij hebt alleen rode onigiri's dus? 8-)
Kabuto_Raigerwoensdag 13 juli 2011 @ 15:39
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 juli 2011 19:59 schreef Tanin het volgende:

[..]

:{w Onigiris zijn pas lekker als ze met bloed zweet en tranen gekneden zijn met handen.
ah je houdt van erg zoute onigiri huh :P ?