abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_38098259
Vandaag was ik het zat, mijn dagelijkse taak is het maken van een lunchbox voor de overige leden van het gezin. Maar altijd maar dat brood begint me de strot uit te hangen. Dus ben ik op het idee gekomen om maar eens zogehete onigiri’s te maken.

Onigiri’s zijn eigenlijk gewoon rijstballen die gevuld kunnen worden met verschillende ingrediėnten. Alleen heb ik er vandaag voor gekozen om het gewoon bij sesamzaadjes te houden.
Onigiri's komen oorspronkelijk uit Japan. In Japan worden te meestal gegeten als snack.

Het “recept” wat ik gebruikt heb, was nogal simpel en bestond uit niet meer dan :
- Rijst
- Sesamzaadjes
- Nori Sushi wraps (geplet zeewier)

De tutorial die ik hierbij gebruikt heb staat hier : http://www.deviantart.com/deviation/32998761/

Mijn vraag is, zijn er nog andere die dit wel eens geprobeerd hebben ? En zo ja waar zou ik ze de volgende keer mee kunnen vullen ? (sidenote : niemand lust vis bij ons ).

Ben benieuwd hoe iedereen morgen opkijkt als ik ze vertel dat ze geplet zeewier op hebben.

En zie hier, een foto van mijn eerst poging om onigiri’s te maken.

  maandag 22 mei 2006 @ 21:05:57 #2
48858 Kabuto_Raiger
remember 2011-03-11
pi_38099009
oeh lekker
wanneer ga je het ons laten proeven ??
pi_38099436
Ok..ok.

Ik neem er een aantal mee naar de 2de fok anime meet. Dus als je komt mag je ze proeven.
pi_38106711
ziet er goed uit.

heb je fruitsbasket ooit gekeken?
pi_38109637
je kan er ingemaakte daikon in doen is een beetje zoet zuur smaakt heel goed ...
*tip laat de nori apart in een zakje... anders worden ze zo klef... pas er omheen vouwen bij het eten .
pi_38110205
Ik zie die gezichten morgenochtend al bij het openmaken.
Mmmm lekker een bammetje kaas...

WHAT THE ?????

Heel erg origineel idee
Zal best wel lekker zijn ook!
  dinsdag 23 mei 2006 @ 08:06:37 #7
120482 mirugai
very fishy
pi_38111555
Je kunt er van alles in stoppen wat je maar wilt. Zoals Shine al zegt kun je takuan (ingelegde daikon) gebruiken. Klassiek is umeboshi (ingelegde jap. pruimen) of japanse komkommer salade (kyori no sunomono) of teriyaki (met wat je maar wilt,kip, rund,zalm...), ingelegde gember (gari) kan ook, paling (of bijv. makreel) in kabayaki-stijl (dus in de saus zoals je die bij sushi eet) etc. etc.
Zoals Shine aangeeft, de nori apart meenemen en pas om de onigiri leggen vlak voor het eten en erg belangrijk voor lekkere onigiri is goede korte korrel rijst gebruiken en goed wassen voor het koken.
pi_38112382
Heb er geen rekening mee gehouden om de nori apart te doen en nu ziet het er inderdaad een beetje klef uit. Maar de volgende keer zal ik eraan denken.

Als het een beetje smaakt maak ik het de volgende keer met ingemaakte Daikon.

P.S.
Ja, Fruit Basket heb ik gezien. Hele leuke serie.
pi_38112724
Waar koop je de nori-strips in Nederland?
pi_38112900
Ik heb ze gewoon in de AH kunnen kopen.
Helaas waren ze wel duur ¤ 4 , nog iets voor 10 blaadjes nori. Ik heb wel 6 onigiri's kunnen maken met maar 1 blaadje dus dat valt opzich wel weer mee.
  dinsdag 23 mei 2006 @ 13:05:31 #11
8638 Ashram
World Wide Webslinger
pi_38119682
Zie ik daar een zakje PANDAN rijst op die foto?
Zo'n groene AH zakje van een kilo?
Die nori is prima hoor, de sesam ook...als zou ik verschillende soorten mengen.

Maar die rijst
De bijhorende rijst kun je ook in de AH kopen of bij de toko's.
Everyone's got a bit of sadism and masochism in them, but not me, I'm 100% sadistic.
I'm going to burn in hell anyway, so why can't I ???
pi_38119725
Tonijn
pi_38122021
alleen is die rijst wel gigantisch duur, vergeleken met de pandan rijst.

ikzelf gebruik altijd basimati rijst voor als ik sushi maak! en kant en klare rijst-azijn!
  dinsdag 23 mei 2006 @ 15:20:47 #14
120482 mirugai
very fishy
pi_38124603
quote:
Op dinsdag 23 mei 2006 14:16 schreef blessed19 het volgende:
alleen is die rijst wel gigantisch duur, vergeleken met de pandan rijst.
ikzelf gebruik altijd basimati rijst voor als ik sushi maak! en kant en klare rijst-azijn!
Dat je dat zomaar durft toe te geven. Doe dat in een echte sushibar en je bent je vingerkootjes kwijt...

Goede (hele korrel!) pandanrijst is trouwens ook duur hoor. Ik heb hier in verschillende toko's Italiaanse short-grain rijst gevonden, die als sushi rijst wordt verkocht en die is niet zo duur. Geen top kwaliteit, maar beter voor sushi dan andere soorten. Korte korrel rijst heeft bepaalde eigenschappen, die bij een bepaalde bereiding lekkere en goede rijst voor sushi geeft.
pi_38125732
De volgende keer dat ik ze maak zorg ik er in ieder geval voor dat ik de nori in aparte zakjes doe en het er op het laatste moment omheen wikkel. Het was zoals eerder gezegd nogal klef geworden en de smaak ervan werd er niet beter op.

Al met al vond ik het eerlijk gezegd dus nogal een teleurstelling. Maar aan de andere kant kwam mijn moeder me net vertellen dat ze het wel lekker vond en haar collega ook.

En inderdaad, dit keer heb ik er pandan rijst voor gebruikt. De volgende keer maak ik het met een ander soort rijst.
pi_38126397
Je moet Turkse rijst nemen uit de Turkse winkel.
  dinsdag 23 mei 2006 @ 20:00:23 #17
8638 Ashram
World Wide Webslinger
pi_38134894
quote:
Op dinsdag 23 mei 2006 14:16 schreef blessed19 het volgende:
alleen is die rijst wel gigantisch duur, vergeleken met de pandan rijst.

ikzelf gebruik altijd basimati rijst voor als ik sushi maak! en kant en klare rijst-azijn!
Fout!
In de toko kosten die zakken minder dan wat je voor die pandan betaalt de in AH.
Everyone's got a bit of sadism and masochism in them, but not me, I'm 100% sadistic.
I'm going to burn in hell anyway, so why can't I ???
  dinsdag 23 mei 2006 @ 20:48:19 #18
120482 mirugai
very fishy
pi_38136790
quote:
Op dinsdag 23 mei 2006 20:00 schreef Ashram het volgende:
Fout!
In de toko kosten die zakken minder dan wat je voor die pandan betaalt de in AH.
Jij haalt zeker ook altijd 5 of 10 kg zakken! De appie is wat dat betreft gewoon belachelijk duur. Vier euro oid voor 10 velletjes nori ... belachelijk. Geloof dat ik zelf voor de pakken die ik haal (50 half-size top kwaliteit yakinori) iets van 7 euro betaal.
Heb nu een zak Koshihikari rijst uit California liggen (2006 oogst, merk Tamaki gold). Heel goede rijst en was geloof ik iets van 30 euro voor 6,8 kg. Dat is dan een van de duurste California short-grains. Is niet goedkoop, maar wel lekker! Je hebt al best goede jap. short-grain liggen voor veel minder.
Zag trouwens ook nog geimporteerde Koshihikari 2006 oogst uit Japan liggen. Die was (hou je vast) ongeveer 70 euro voor circa 6 kg!
Maar goed, ik zag in sommige NL'se toko's ook een kilootje Nishikin voor 8 euro. Terwijl je een 5 kg pak voor minder dan 20 euro haal.
  dinsdag 23 mei 2006 @ 23:34:59 #19
8638 Ashram
World Wide Webslinger
pi_38144590
quote:
Op dinsdag 23 mei 2006 20:48 schreef mirugai het volgende:

[..]

Jij haalt zeker ook altijd 5 of 10 kg zakken! De appie is wat dat betreft gewoon belachelijk duur. Vier euro oid voor 10 velletjes nori ... belachelijk. Geloof dat ik zelf voor de pakken die ik haal (50 half-size top kwaliteit yakinori) iets van 7 euro betaal.
Heb nu een zak Koshihikari rijst uit California liggen (2006 oogst, merk Tamaki gold). Heel goede rijst en was geloof ik iets van 30 euro voor 6,8 kg. Dat is dan een van de duurste California short-grains. Is niet goedkoop, maar wel lekker! Je hebt al best goede jap. short-grain liggen voor veel minder.
Zag trouwens ook nog geimporteerde Koshihikari 2006 oogst uit Japan liggen. Die was (hou je vast) ongeveer 70 euro voor circa 6 kg!
Maar goed, ik zag in sommige NL'se toko's ook een kilootje Nishikin voor 8 euro. Terwijl je een 5 kg pak voor minder dan 20 euro haal.
Bij Xenos hebben ze nu pakken van 10 norivellen a 1,65 per pak. Prima kwaliteit, ik gebruik ze zelf ook.
De rijst komt in pakken van 1 kilo a 1,80 of zo van het merk Sun Clad Shinode. Prima rijst van de toko. Ik ben van mening dat je gewoon niet zoveel hoort te betalen voor rijst die je toch aanmaakt met andere aroma's. Ik heb het geprobeerd en het smaakverschil is ook maar marginaal, maar ik ben dan ook geen sushi-expert.
Everyone's got a bit of sadism and masochism in them, but not me, I'm 100% sadistic.
I'm going to burn in hell anyway, so why can't I ???
  dinsdag 23 mei 2006 @ 23:40:47 #20
8638 Ashram
World Wide Webslinger
pi_38144806
Maarre effe ONTOPIC:

Ik maak geregeld onigiri met vullingen als: komkommer, surimi, avocado...California combinatie, maar dan in Onigiri vorm.
Soms maak ik gewoon rijstballen en rol ik die door een topping van gebrande sesam, versnipperde nori en wat andere kruiden.
Omdat het eigenlijk vooral rijst betreft, maak ik deze doorgaans wat meer aan met azijn e.d. om dat extra te geven. Mijn vriendin heeft hele collecties boeken liggen over hoe je obento's moet maken. Dat zijn Japanse lunch- en dinnerboxes...creativiteit ten top!
Everyone's got a bit of sadism and masochism in them, but not me, I'm 100% sadistic.
I'm going to burn in hell anyway, so why can't I ???
pi_38157149

en die vullen met allerlei kleurige dingen (het is trouwens een lunchbox volgens mij)
pi_38158888
Oew dit ziet er allemaal lekker uit.

* p_iglet mental note maakt

Ben de standaard boterhammetjes als lunch al even zat, maar kon niet zoveel alternatieven bedenken.
Dit klinkt erg goed.
Net even gegoogled op bento box, en dan komen er echt de meest geweldige dingen voorbij. Helaas vrijwel alleen plaatjes en japanse tekst.
Iemand leuke tips/recepten??
pi_38225296
tvp

ziet er goed uit haha
  vrijdag 26 mei 2006 @ 12:21:52 #24
120482 mirugai
very fishy
pi_38227218
quote:
Op woensdag 24 mei 2006 13:05 schreef p_iglet het volgende:
Net even gegoogled op bento box, en dan komen er echt de meest geweldige dingen voorbij. Helaas vrijwel alleen plaatjes en japanse tekst.
Iemand leuke tips/recepten??
Hier een paar leuke blogs over bento:
http://mmmbento.livejournal.com/
http://mito.typepad.com/photos/bento/index.html
Erg leuk om bento te maken. Wel vroeg opstaan iedere dag om wat in elkaar te knutselen of je moet een lieve vriendin/vrouw hebben, die dat voor je doet
pi_38230755
Het lekkerste is om het natuurlijk 's morgens vroeg te maken en 's middags op te eten. Maar alleen met die onigiri's ben ik al een uur bezig geweest, dus daar ga ik niet mee beginnen.
De rijst moet eerst gekookt worden en daarna moet het nog even een beetje afkoelen voordat je het met je handen in de juiste vorm kan "kneden". Vandaar dat er nogal veel tijd in gaat zitten en ik heb het er niet voor over om 's morgens een uur eerder op te staan.

Was eigenlijk van plan om vandaag even naar de lokale toko te fietsen om rijst te kopen, maar gezien het weer stel ik het maar een weekje uit.
pi_38244532
Ik ga morgen ook even ee poging wagen

Weet iemand trouwens waar je van die leuke bento boxes kan kopen, online of ergens in de buurt van R'dam? Gevulde bento boxes vind ik wel, maar ik wil zo'n mooie met Hello Kitty oid.
Robert Smith should really cover Coldplays 'Clocks'
And when he'd sing 'Am I part of the cure, or part of the disease?'
We'd all be like: "I know this one!"
pi_38307127
hmm, dit wil ik ook wle eens proberen
すれざる ・・SureZal ・・ スレザル
pi_38351110
En dan ook die koe op de achtergrond .

Zou je ze trouwens een avondje in de koelkast kunnen bewaren en dan de volgende dag meenemen
pi_38359211
Ik had het de dag van tevoren klaargemaakt en het gewoon in de koelkast bewaard. Alleen zoals al eerder is gezegd moet je ervoor zorgen dat je de nori blaadjes apart bewaard en er pas omheen wikkel wanneer je het gaat opeten. Ik was dit dus vergeten en ze waren erg klef.
pi_38362990
Ik heb er weer een mislukte poging opzitten

Aangezien ik vandaag wat eerdr vrij was van school (lees 10:00 ) en er nog een klein beetje basmati rijst over was van gisteren kwam ik op het idee om het daar eens mee te proberen. Maar helaas kreeg ik het niet voor elkaar om het aan elkaar te laten kleven en nu ligt er een hoopje uiteengevallen rijst op me bord.

Dit keer wou ik er overgens wat augurjen in stoppen (vond nog een pot in de kast). Volgens mij is dat ook wel aardig.

Komende vrijdag ga ik maar eens fatsoenelijke rijst kopen.
pi_38377109
Volgens mij moet je nooit rijst van de vorige dag onigiri of maki/nigiri maken. Het is dan minder kleverig. Daarom maakt mijn moeder alleen nasi als er rijst van de van vorige dag over is.
Overigens bestaat in China(HK) ook zoiets maar dan zonder nori en in plaats van normale rijst wordt er kleefrijst gebruikt. Het principe is hetzelfde. Je stopt wat vulling in een klomp rijst. Wel is de vorm anders, ipv een driehoek is het een rol. En het wordt in folie verpakt.
pi_38389350
quote:
Op dinsdag 30 mei 2006 09:17 schreef Koranaga het volgende:
Ik had het de dag van tevoren klaargemaakt en het gewoon in de koelkast bewaard. Alleen zoals al eerder is gezegd moet je ervoor zorgen dat je de nori blaadjes apart bewaard en er pas omheen wikkel wanneer je het gaat opeten. Ik was dit dus vergeten en ze waren erg klef.
Perfect! Dan kan ik het ook eens proberen
  woensdag 2 augustus 2006 @ 10:47:42 #33
22136 MaxiTitan
Een echte vaderlander.
pi_40411671
hmm... Dat wil ik ook wel eens proberen, met tonijn ofzo...
Mists of dreams drip along the nascent echo and love no more. End of line.
MaxiTitan City
pi_40412405
Hier wat fotootjes van onigiri die ik bij een Japanse winkel had gehaald: de nori is apart verpakt in plastic. Je dient dus zelf de nori om de rijstbal te wikkelen.




lekker
  Moderator woensdag 2 augustus 2006 @ 12:59:03 #35
819 crew  Gert
spreekt voor zich
pi_40415671
Nee, dit lijkt me he-le-maal niks, brrr.
Koude plakkerige rijst met zeewier en evtentueel een vullinkje.. mijn idee van een lekkere lunch bestaat uit heel andere gerechten. Maar: smaken verschillen.
"Those people who think they know everything, are a great annoyance to those of us who do."
  donderdag 3 augustus 2006 @ 12:03:44 #36
22136 MaxiTitan
Een echte vaderlander.
pi_40445595
quote:
Op woensdag 2 augustus 2006 11:11 schreef mirugai het volgende:
Hier wat fotootjes van onigiri die ik bij een Japanse winkel had gehaald: de nori is apart verpakt in plastic. Je dient dus zelf de nori om de rijstbal te wikkelen.
[afbeelding]
lekker
Wat zat erin?
Mists of dreams drip along the nascent echo and love no more. End of line.
MaxiTitan City
pi_40446966
Volgens mij is het spam.
Maar nu weet ik waarom die kant en klare onigiri niet klef uitzien. Erg slim bedacht om het apart te verpakken.
pi_40447654
quote:
Op donderdag 3 augustus 2006 12:03 schreef MaxiTitan het volgende:
Wat zat erin?
Nou zeg, het staat er gewoon op wat erin zat: op het plakkertje op het eerste plaatje: torikatsu maw. een stukje kipschnitzel!
En het was dus geen spam! Ik ga verdorie geen spam musubi halen!
pi_40448126
quote:
Op donderdag 3 augustus 2006 13:08 schreef mirugai het volgende:

[..]

Nou zeg, het staat er gewoon op wat erin zat: op het plakkertje op het eerste plaatje: torikatsu maw. een stukje kipschnitzel!
En het was dus geen spam! Ik ga verdorie geen spam musubi halen!
Excuse me ik kan toch geen Japans (katakana) lezen
En waarom niet? Beide zijn gemalen vlees.
pi_40449294
quote:
Op donderdag 3 augustus 2006 13:22 schreef summerscent het volgende:

[..]

Excuse me ik kan toch geen Japans (katakana) lezen [afbeelding]
En waarom niet? Beide zijn gemalen vlees.
Ik reageerde op MaxiTitan en die heeft een stukje hiragana in z'n profile staan...
Een goede schnitzel is geen gemalen vlees, maar een platgeslagen stuk vlees. Da's toch wel iets anders dan een stukje geperst restafval met 10% vlees...

  donderdag 3 augustus 2006 @ 16:39:06 #41
22136 MaxiTitan
Een echte vaderlander.
pi_40454785
quote:
Op donderdag 3 augustus 2006 13:54 schreef mirugai het volgende:

[..]

Ik reageerde op MaxiTitan en die heeft een stukje hiragana in z'n profile staan...
Een goede schnitzel is geen gemalen vlees, maar een platgeslagen stuk vlees. Da's toch wel iets anders dan een stukje geperst restafval met 10% vlees...

Jah, hallow zeg.
Dat kan ik niet uit het plaatje opmaken, met die dikke kwastletters.
Ik ben ook nog maar een gakusei (student) als het op Japans uitkomt, verder schiet mijn Japanse vocabulair nog hopeloos te kort.

Was hij wel lekker trouwens?

Dat stukje in mijn sig is om te patsen.
Mists of dreams drip along the nascent echo and love no more. End of line.
MaxiTitan City
pi_40455162
quote:
Op donderdag 3 augustus 2006 16:39 schreef MaxiTitan het volgende:
Jah, hallow zeg.
Dat kan ik niet uit het plaatje opmaken, met die dikke kwastletters.
Ik ben ook nog maar een gakusei (student) als het op Japans uitkomt, verder schiet mijn Japanse vocabulair nog hopeloos te kort.
Was hij wel lekker trouwens?
Dat stukje in mijn sig is om te patsen.


...trouwens...
meestal als ik een bento maak of als ik 's ochtends zin heb in zo'n onigiri oid, dan gebruik ik gekookte rijst, die ik de avond daarvoor al heb gemaakt/nog over heb van het avondeten, die smaakt de volgende ochtend nog prima MITS je de rijst buiten de koeling houdt; misschien dat het niet HACCP is, maar als je de rijst wel in de koelkast zet, dan wordt het erg snel hard en droog.
Dan hoef je dus ook niet een uur eerder op om rijst te wassen, koken e.d.
pi_50777487
Schop... Waar smaakt zeewier naar?

Ik wil dit ook eens doen
  zondag 24 juni 2007 @ 02:02:42 #44
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_50777751
quote:
Op zondag 24 juni 2007 01:45 schreef Qunix het volgende:
Schop... Waar smaakt zeewier naar?
Naar zeewier.

Maar stel je een beetje ziltige, knapperige smaak voor.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_50777969
quote:
Op zondag 24 juni 2007 02:02 schreef golfer het volgende:

[..]

Naar zeewier.

Maar stel je een beetje ziltige, knapperige smaak voor.
Oke
pi_50785475
Ik heb hier ook nog zeewier en onigiri vormpjes liggen dus ik moet het ook maar eens gaan maken (nog steeds niet gedaan... )
すれざる ・・SureZal ・・ スレザル
pi_50791853
Ziet er echt wel cool uit en beter dan brood alleen je moet geen honger hebben. Rijst vult sowieso al voor geen meter mischien zou je er iets extra's in moeten doen ofzo.
  zondag 24 juni 2007 @ 18:03:04 #48
55709 Stereotomy
Mens sana in corpore sano
pi_50792898
Mijn god, ik wist niet dat Nederlandse 'droge korrel is goet' Pandan-rijst van de AH kon plakken Heb je er lijm door gedaan?
Confidence through competence
  zondag 24 juni 2007 @ 18:17:31 #49
11803 Vivi
Computer off. Life on.
pi_50793304
Oeh, Japans!
Ik adem in en kalmeer. Ik adem uit en glimlach.
  zondag 24 juni 2007 @ 19:12:02 #50
139770 Miasan
Roemer has it
pi_50794961
Ik heb laatst ook onigiri gemaakt voor mijn zusje haar bento box. Ik had helaas geen vormpje dus het was een verschrikkelijk geplak en gestuntel XD Maar wel erg leuk/lekker.
Hoofdletter, komma,
punten en grammatica.
Bericht is leesbaar.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')