Was gisteren bij een lezing van Prof Bais, en hoe je het went of keerd, bij de lichtsnelheid is er geen verloop van secondes. Hoe kunnen fotonen dat met 300.000km/sec van elkaar af bewegen?quote:Op zaterdag 3 juni 2006 15:43 schreef Haushofer het volgende:
[..]
De onderlinge snelheid van de 2 fotonen is de lichtsnelheid, en niet tweemaal de lichtsnelheid.
Omdat gisteren je bij meneer Bais bent geweest, moeten we die "discussie" weer opnieuw doen? Dacht het nietquote:Op maandag 5 juni 2006 12:55 schreef rudeonline het volgende:
[..]
Was gisteren bij een lezing van Prof Bais, en hoe je het went of keert, bij de lichtsnelheid is er geen verloop van secondes. Hoe kunnen fotonen dat met 300.000km/sec van elkaar af bewegen?
Wat je zegt dat er zou moeten gebeuren is niet wat experimenten uitwijzen. Waarom je het wetenschap zou willen noemen is me dan ook een raadsel.quote:Op maandag 5 juni 2006 15:36 schreef rudeonline het volgende:
Maar als ik mijn stelling of theorie zou kunnen bewijzen, dan is dit toch gewoon pure wetenschap?
Nou werk ik in de ruimtevaartindustrie, en ik kan je zeggen: het duurt nog een lange, lange, lange, lange, lange, lange, lange, lááánge tijd voordat dit experiment, in de uitvoering die je voor ogen hebt, praktisch uitvoerbaar wordt.quote:Op maandag 5 juni 2006 19:23 schreef rudeonline het volgende:
Wat ik zeg is exact wat de experimenten ons vertellen.
Misschien kan ik je nog een stukje van de tweelingparadox vertellen.
Als iemand met hoge snelheid vertrekt van de aarde en terugkomt, dan is deze persoon jonger gebleven dan de achterblijver.
Voor deze persoon is onze tijd dus sneller gegaan. Kunnen we het hier over eens zijn?
Gezeik over 'bij c is de tijd 0' en vragen naar de overbekende weg wb zaken als de tweelingparadox worden op jóuw verzoek níet meer gedraaid. Maar dat wist je al, en je bent duidelijk niet in staat om herhaaldelijke waarschuwingen en bans serieus te nemen. Prima, maar de gevolgen zijn voor jou.quote:Op maandag 5 juni 2006 22:20 schreef rudeonline het volgende:
Wat zijn fog's?
En waarom mag ik hier niet mee discuseren? Ik ben toch gewoon on topic aan het posten?
Hi Tijntje!quote:Op maandag 5 juni 2006 22:14 schreef Doffy het volgende:
Phooka (Dr. Who!![]()
), ajb niet ingaan op rudeonline. Ook in zijn eigen belang, voordat hij een langdurige WFL-ban aan z'n broek krijgt.
quote:Op maandag 5 juni 2006 22:34 schreef Phooka het volgende:
[..]
Hi Tijntje! [afbeelding][afbeelding]
It was stronger than me... It's just so dodgarn tempting... Maar, ik zal me inhouden en het verder laten.
Ik weet 't... Ik kom hier af en toe, en het is al tijden dezelfde discussie, over and over again. Het wetenschapsforum is nieuw voor mij - het is wel tof dat je daar Latex kan gebruiken om effectief te nerden.quote:Op maandag 5 juni 2006 22:39 schreef Doffy het volgende:[afbeelding]
Geeft niet. Maar rude gaat hier al iets langer mee, en iets korter op wetenschapsforum.nl. Daar is hij afgetrapt als persona non grata, of iets technischer als 'troll'
TRU mag hij ook niet meerquote:Op maandag 5 juni 2006 21:58 schreef Doffy het volgende:
rude, moeven naar TRU en/of je eigen forum.
quote:Op dinsdag 6 juni 2006 02:05 schreef Viviann het volgende:
ik heb altijd het idee dat het helaal steeds kleiner word maar me moeder zegt dat dat komt omdat ik zelf steeds dikker wordt
Ze zijn jaloers op je grote intellect denk ik.quote:Op dinsdag 6 juni 2006 10:31 schreef rudeonline het volgende:
[..]
Oh, en dit soort bagger mag wel blijven staan. Wat zijn jullie zielig..![]()
ehm ik las dit dus ik wilde hier toch even gauw op reageren:quote:Op zondag 4 juni 2006 13:58 schreef Aslama het volgende:
[..]
Heb ik niet laten zien dat 1+1 = 2 niet afhankelijk is van de ruimte-tijd dus niet van het universum?
Ik denk dat Aslama in zijn discussie met Haushofer gelijk heeft, de logica is onafhankelijk van het universum. Logica gaat over mogelijkheden, iets is mogelijk zonder dat het hoeft te bestaan.quote:Op dinsdag 6 juni 2006 21:18 schreef H.Thijs het volgende:
ehm ik las dit dus ik wilde hier toch even gauw op reageren:
als je niets hebt, heb je ook geen quantiteit. Zonder quantiteit kun je eenvoudigweg niet iets stellen als 1+1=2. Laat staan definiëren.
Logica is niet opgebouwd uit definities en laat zich ook niet vatten in definities. Wel zijn er natuurlijk veel logische systemen ontwikkeld (op basis van definities).quote:Logica is opgebouwd uit (ideale) definities. Uitgaande van bijvoorbeeld een perfecte bol, kubussen, eenheden lengte etc etc kun je je wiskunde opstellen. Met niets, geen dimensies (of richtingen), geen eenheden lengtes etc. kom je nergens. Sterker nog: er is niets.
Logische uitspraken zijn waar of onwaar, afhankelijk van het feit of deze met de werkelijkheid overeenkomt of niet.quote:Logisch gezien is je uitspraak dus op zijn minst onjuist (en niet meteen fout).
De vraag wat er voor 0.0 was en dergelijke vragen zijn logisch gezien onjuist, dwz het zijn schijnvragen opgebouwd naar analogie van andere vragen (bijv: wat was er voordat de aarde ontstond, etc)quote:Nu kun je natuurlijk aanbreken op wat er voor dat punt 0,0 was, en of dat punt veroorzaakt is door enige logische constructie. Hier kun je eenvoudig weg geen uitspraak over doen.
Ik moet Haushofer (naar mijn mening) gelijk geven wat dit betreft.
Hoe wil je dat bepalen buiten het universum?quote:Op dinsdag 6 juni 2006 21:56 schreef Oud_student het volgende:
Logische uitspraken zijn waar of onwaar, afhankelijk van het feit of deze met de werkelijkheid overeenkomt of niet.
1+1=2. Ik zeg niet 1 appel + 1 appel is 2 appels. Als er geen appels bestaan blijft 1+1=2, dus onafhankelijk van universa. Quanteit is quantiteit, je kan het inderdaad relateren aan entiteiten.quote:Op dinsdag 6 juni 2006 21:18 schreef H.Thijs het volgende:
[..]
ehm ik las dit dus ik wilde hier toch even gauw op reageren:
als je niets hebt, heb je ook geen quantiteit. Zonder quantiteit kun je eenvoudigweg niet iets stellen als 1+1=2. Laat staan definiëren.
Wiskunde die afgeleid is van constructies blijft bestaan zonder dat de constructies fysiek moeten bestaan. Je kan van een driehoek wiskundige formules afleiden zonder dat die driehoek fysiek werkelijk moet bestaan. Het zijn concepten, niet tastbaar en fysiek onafhankelijk.quote:Logica is opgebouwd uit (ideale) definities. Uitgaande van bijvoorbeeld een perfecte bol, kubussen, eenheden lengte etc etc kun je je wiskunde opstellen. Met niets, geen dimensies (of richtingen), geen eenheden lengtes etc. kom je nergens. Sterker nog: er is niets.
Nog een keer. Logica is niet afhankelijk van fysieke constructies. Wat voor punt 0,0 is een irrelevante vraag.quote:Logisch gezien is je uitspraak dus op zijn minst onjuist (en niet meteen fout).
Nu kun je natuurlijk aanbreken op wat er voor dat punt 0,0 was, en of dat punt veroorzaakt is door enige logische constructie. Hier kun je eenvoudig weg geen uitspraak over doen.
Ik moet Haushofer (naar mijn mening) gelijk geven wat dit betreft.
Ik heb een fout gemaakt, het moet zijn:quote:Op dinsdag 6 juni 2006 23:08 schreef 14.gif het volgende:
Hoe wil je dat bepalen buiten het universum?
Ik stel niet dat ik zeker weet dat logica afhankelijk is van een bestaand universum. Ik stel dat het onzinnig is om hier concreet uitspraken over te doen. Het enige wat ik stel is dit: als er geen universum is, kun je niet met zekerheid zeggen wat voor natuurwetten of logische regels er gelden. Een ander universum kan net zo goed hele andere regels bevatten. Daarbij is logica wellicht niet eens universeel, maar louter een menselijk concept. We hebben het nu over een absoluut concept van logica, en ik denk dat daar de discussie alleen maar lastiger van wordt, want bestaat zoiets eigenlijk wel?quote:Op dinsdag 6 juni 2006 21:56 schreef Oud_student het volgende:
Ik denk dat Aslama in zijn discussie met Haushofer gelijk heeft, de logica is onafhankelijk van het universum. Logica gaat over mogelijkheden, iets is mogelijk zonder dat het hoeft te bestaan.
(In sprookjes is ook logica)
Alleen de bewering dat het zo is is onzinnig.
Ik snap je redenering niet helemaal hierachter, en er zijn bovendien prima toepassingen te vinden in de wiskunde en natuurkunde waarin zulke getallen voorkomen. Dat er niet zoveel atomen in het universum zitten, daar kan ik inkomen, dat wordt tegenwoordig in de orde van 10120 ofzo geschat.quote:Het getal 10100000 bestaat, maar er zijn zeer waarschijnlijk niet zo veel deeltjes in het heelal. Is het daarom onzin om over zo'n getal te praten?
Dit simpele voorbeeld toont al de onafhankelijkheid aan van wiskundige (en dus) logische constructies.
[..]
Op zich vond ik die andere, het universum met twee identieke balken erin, eentje die om z'n middelpunt draait, en een andere die stilstaat, leuker dan deze: hier kan je stellen dat de emmer draait t.o.v. het touw...quote:Op woensdag 7 juni 2006 21:49 schreef Haushofer het volgende:
...
Het oppervlak gaat krommen. Het is namelijk geneigd om in een rechte baan te vliegen maar wordt naar buiten geslingert waar dat niet kan. Het water zal zijn bewegingsrichting dan willen voortsetten in de makkelijkste richting en dat is naar bover, uit de eemmer. Naar beneden toe zal het water zich immers moeten samenpersen en dat kost extra energie die er nier is.quote:Op woensdag 7 juni 2006 21:49 schreef Haushofer het volgende:
Ik gooi er even een leuk denkertje tussendoor, stuitte er vanmiddag toevallig weer eens op. De vraag is als volgt:
Stel, het universum is helemaal leeg, op een waarnemer met een emmer water na. De emmer water wordt aan een touw "opgehangen", en "opgewonden" ( de emmer wordt dus een paar keer rondgedraaid ) Dan wordt de emmer losgelaten, en begint dus te draaien. Wat gebeurt er met het water in de emmer? Blijft het oppervlak vlak of gaat het krommen? En wat gebeurt er in ons universum met het wateroppervlak? Waar zit het verschil? En wat zijn aannemelijke conclusies die je hieruit kunt trekken?
Dit soort gedachtenexperimenten hebben Einstein bijzonder veel beinvloed in zijn zoektocht om zwaartekracht in de speciale relativiteitstheorie te krijgen.
En de gene met een goed onderbouwd antwoord wint natuurlijk een koelkast![]()
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |