bronquote:CPB: Overheid steeds armer
Niet alleen de schuld van de Staat is geslonken. Ook het eigen vermogen is behoorlijk afgekalfd in de afgelopen jaren.
Centraal Economisch Plan
Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in het Centraal Economisch Plan 2006. Mede dankzij opbrengsten uit de gasvoorraad, verkoop van aandelen en het verminderen van de kapitaalgoederenvoorraad is de Staatsschuld teruggebracht van 75% van het bbp in 1994 tot iets minder dan 50% in 2007.
Netto vermogensverlies
Maar door het afstoten van deze onderdelen, is het eigen vermogen van de Staat dus ook sterk teruggelopen. Volgens het CPB zijn de bezittingen van de Staat zo'n 40% minder waard geworden. Netto betekent dat een netto vermogensverlies van zo'n 16%.
Vergrijzing
Het CPB waarschuwt voor het teruglopende vermogen. Zij stelt dat het vermogen juist zou moeten toenemen om de kosten van de vergrijzing op te vangen.
Gasvoorraad
De gasvoorraad zal in de komende jaren verder uitgeput worden. het CPB tekent daarbij aan dat de waarde hiervan moeilijk is vast te stellen, doordat deze afhankelijk is van toekomstige ontwikkelingen van de olieprijs.
Meer afstoten
De Staat bestudeert verder de opties om een aantal onderdelen te privatiseren, zoals Schiphol. Dat zou de Staat enkele miljarden kunnen opleveren, maar ook dit komt niet ten goede aan het eigen vermogen. Vandaag oordeelde een professor van het EU-hof bovendien dat de Staat geen gouden aandeel meer zou mogen houden in bedrijven als KPN en TPG. Het gouden aandeel in KPN is overigens in december al opgegeven.
Lijkt me heel vermoeiend, als je dit nodig hebt om je frustraties kwijt te kunnen.quote:Op donderdag 6 april 2006 17:57 schreef pberends het volgende:
De staatsschuld is helemaal niet afgelost, de staatsschuld is hoger dan ooit in absolute euro's. Tijdens Paars is maar enkele miljarden gulden afgelost. Procentueel vergeleken met de gehele economie is de schuld inderdaad erg afgenomen, maar als je voor weet ik veel hoeveel miljard aan vermogen verkoopt zou de staatsschuld nog veel meer afgenomen moeten zijn.
Maar ik zoek nog een grafiek in absolute euro's, slecht te vinden.
Fris mijn geheugen even op, welke partij leverde destijds ook weer de minister van Financien ?quote:Op donderdag 6 april 2006 17:48 schreef pberends het volgende:
[..]
bron
Zeer grappig, dit is nou altijd waar ik me over heb verbaasd bij die smeerlappen van Paars...
wat wil je nu eigenlijk zeggen?quote:Op donderdag 6 april 2006 18:01 schreef veer0318 het volgende:
Oeh, privatiseren. Wiens stokpaardje is dat ook alweer? Hoor ik daar een VVD?
Naar ik meen zijn er twee nederlandse bedrijven met een grotere boekhouding dan de nederlandse staat, de ING en Koninklijke Shell ...quote:Op donderdag 6 april 2006 18:21 schreef McCarthy het volgende:
ik zie niet direct in waarom dit slecht is
hoe minder de overheid zich bemoeit met van alles en nog wat hoe beter is mijn motto.
we hebben het hier natuurlijk over een van de ingewikkelsdste boekhoudingen in het land, het blijft een beetje lekentalk voor ons.
en welke bezittingen zijn dit dan?quote:Volgens het CPB zijn de bezittingen van de Staat zo'n 40% minder waard geworden.
groter of ingewikkelder?quote:Op donderdag 6 april 2006 18:22 schreef RM-rf het volgende:
[..]
Naar ik meen zijn er twee nederlandse bedrijven met een grotere boekhouding dan de nederlandse staat, de ING en Koninklijke Shell ...
Nou niet helemaal, het is de schuld van een zwakke PvdA die achter het gemaal van de VVD aanloopt.quote:Op donderdag 6 april 2006 18:24 schreef Billy_daKid het volgende:
[..]
Het is allemaal de schuld van links!
![]()
Nee, nee, even teruglezen in POL. Tijdens Paars was de PvdA de baas en de VVD werd gedwongen om in te stemmen met alle beslissingen...quote:Op donderdag 6 april 2006 19:09 schreef veer0318 het volgende:
[..]
Nou niet helemaal, het is de schuld van een zwakke PvdA die achter het gemaal van de VVD aanloopt.
En beleid van de PvdA is de schuld van de PvdA want ze waren groter dan de VVD.quote:Op donderdag 6 april 2006 19:09 schreef veer0318 het volgende:
[..]
Nou niet helemaal, het is de schuld van een zwakke PvdA die achter het gemaal van de VVD aanloopt.
O.a. grond, aardgas en aandelen.quote:Op donderdag 6 april 2006 18:24 schreef McCarthy het volgende:
[..]
en welke bezittingen zijn dit dan?
aandelen in bedrijven?
vastgoed?
http://www.trouw.nl/hetnieuws/economie/article273322.ecequote:Hogesnelheidslijn krijgt 1,25 miljoen reizigers minder
Passagiers haken af door langere reistijd
door Jelle Brandsma
De High Speed Alliance (HSA) houdt rekening met ruim een miljoen minder reizigers voor de hogesnelheidslijn. Dit zegt directeur Nol Döbken van het spoorbedrijf dat gaat rijden op de nieuwe lijn naar Brussel en Parijs in een interview met deze krant.
De prognose van vijf jaar geleden, toen de Nederlandse Spoorwegen en KLM begonnen aan de hogesnelheidstrein, was 25 miljoen reizigers in 2010. „Daar zitten toch wel iets onder, denken we nu”, zegt Döbken. Hij schat het aantal instappers 5 procent lager dan eerder verwacht.
„Op een paar punten ziet het vervoer er toch iets anders uit dan de plannen van vijf jaar geleden”, verklaart Döbken de tegenvallende aantallen. „Wij rekenden op meer aanvoer van reizigers via de Hanzelijn en de Zuiderzeelijn.”
„Die nieuwe spoorlijnen komen er mogelijk wel”, zegt HSA-directeur Döbken, „maar het zal iets later zijn dan verwacht. Ook is er in België tussen Brussel en Antwerpen acht minuten meer reistijd nodig. Dat betekent dat een aantal reizigers afhaakt.”
Een deel van de schade die HSA lijdt wil Döbken verhalen op de Nederlandse overheid. In de contracten die eerder werden gesloten was namelijk sneller vervoer in België opgenomen.
In welke kleurencombinatie de snelle trein gaat rijden is nog onduidelijk. „Rood zal dominant zijn. We kijken nog naar de juiste schakering, want er zijn 150 kleuren rood en de vormgeving moet ook passen bij het concept van de sprinters en de intercity’s en bovendien bij de ICE naar Duitsland en de huidige snelle trein naar Parijs, de Thalys.”
De hogesnelheidstrein rijdt in juli volgend jaar voor het eerst. Zeven tot tien jaar te laat, vindt Döbken. Het nemen van een besluit over de lijn heeft te lang geduurd.
„In eerdere plannen over de infrastructuur zou hij er in 2000 al zijn. België is ons 10 jaar voor. De Fransen rijden al 25 jaar. De Duitsers, Italianen, Spanjaarden zijn ook al lang bezig.”
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |