Indd, een soort stempel maken van twee houten balkjes.quote:Op maandag 13 maart 2006 17:58 schreef Twanstra het volgende:
Ja heel makkelijk, met behulp van een houten T stuk.
Liefst twee, dan kan je hem zonder zelf vast te houden aan het plafond monteren.
Het gaat met een beetje geluk morgenochtend plaatsvinden. En iedereen die ik zou kunnen vragen moet morgen helaas werken.quote:Op maandag 13 maart 2006 18:14 schreef Darkomen het volgende:
In je eentje is het veel werk, het kan, maar vraag gewoon 1 vriend, dat moet toch wel lukken?
Dan gaat het sneller en beter.
Eh, ik heb de reacties gelezen nadat ik bij de bouwmarkt was, dus dat heeft niets met eigenwijs te makenquote:Op maandag 13 maart 2006 19:29 schreef Wojworshebn het volgende:
Sjonge jij bent ook niet eigenwijs he?
Dr word hier 4 keer gezegt dat je daarvoor stempels kunt maken van een stukje (rest)hout. Dat werkt perfect en zie ik interieurbouwers altijd zo doen.
Maar nee jij moet het weer proberen met een lijmklem die ws nog duurder is dan het huren van een lift bij een verhuurbedrijf.![]()
Dus je stelt je vraag, wacht de antwoorden niet af maar gaat vervolgens direct naar de bouwmarkt.quote:Op maandag 13 maart 2006 19:35 schreef Marsepein het volgende:
[..]
Eh, ik heb de reacties gelezen nadat ik bij de bouwmarkt was, dus dat heeft niets met eigenwijs te maken![]()
En als dat ding niet werkt dan gaat die terug. Zo simpel als wat![]()
Voorbereiding noem ik eerder dan een avond van tevoren plannen wat ik nodig heb.quote:Op maandag 13 maart 2006 19:45 schreef Marsepein het volgende:
Ik was van werk naar huis onderweg en moest toch isolatie hebben. Dus ik was er toch, dan kun je maar beter meteen wat meenemen, als het dan werkt dan hoef je niet 2 keer, en kun je later op de avond de tips lezen. Zo heel gek is dat toch niet.
Voorbereiding heet dat.
Ik ben nu weg, plafond moet geisoleerd worden.![]()
En, al een beetje bijgekomen van de jeukquote:Op maandag 13 maart 2006 19:45 schreef Marsepein het volgende:
Ik was van werk naar huis onderweg en moest toch isolatie hebben. Dus ik was er toch, dan kun je maar beter meteen wat meenemen, als het dan werkt dan hoef je niet 2 keer, en kun je later op de avond de tips lezen. Zo heel gek is dat toch niet.
Voorbereiding heet dat.
Ik ben nu weg, plafond moet geisoleerd worden.![]()
Die jeuk is echt niet leuk.... gelukkig is het wel weg zodra je hebt gedoucht. Je neemt je zelf zo lang mogelijk voor om niet met je handen of armen door je gezicht te gaan, maar er komt een moment ...quote:Op dinsdag 14 maart 2006 06:50 schreef arithaterhorst het volgende:
[..]
En, al een beetje bijgekomen van de jeuk![]()
Wij hebben het ook met een T-stuk gedaan. Werkte idd ideaal. Ook om de platen mee te dragen (handvatje).
Ja, waarom krijg je altijd jeuk aan je neus als je net met iets zwaars in je handen staat?!quote:Op dinsdag 14 maart 2006 08:01 schreef Marsepein het volgende:
[..]
Die jeuk is echt niet leuk.... gelukkig is het wel weg zodra je hebt gedoucht. Je neemt je zelf zo lang mogelijk voor om niet met je handen of armen door je gezicht te gaan, maar er komt een moment ...
Ik moest niezen met een hand vol met gipsplaatschroevenquote:Op dinsdag 14 maart 2006 19:43 schreef arithaterhorst het volgende:
Ja, waarom krijg je altijd jeuk aan je neus als je net met iets zwaars in je handen staat?!![]()
![]()
Schroeven zitten beter vast dan nieten.quote:Op woensdag 15 maart 2006 08:33 schreef Pietverdriet het volgende:
Je kan Gipsplaten trouwens ook schieten ipv schroeven.
Soit beter goed geschoten dan slecht geschroeft geld dan nog altijd, maar goed schroeven is uiteraard beter dan schieten.quote:Op woensdag 15 maart 2006 12:37 schreef kroegtijger het volgende:
Nieten van gipsplaten is tegenwoordig niet meer toegestaan voor plafond bekleding. (op last van de brandweer) Hiervoor MOET je dus schroeven.... ik zou zelf overigens ALTIJD kiezen voor schroeven omdat het veel meer draagkracht heeft
Da's ook de reden waarom de brandweer liever schroeven heeft. Je loopt al niet voor je plezier een brandend huis in....dan wil je al helemaal niet dat het gips dat nog enigzins brandwerend werkt op je harses komt vallen danquote:Op donderdag 16 maart 2006 08:53 schreef Marsepein het volgende:
Bedankt voor de complimenten, persoonlijk vind ik het ook erg goed gelukt.
@Bright: Als ej alleen aan de gang moet is het zeker handig, maar hou er ook een zelfgemaakte stempel bij. Die kun je namelijk schuin tegen de muur zetten, zodat je de gipsplaat er al op kunt leggen. JE hebt dan een vrije hand om die klemstempel te pakken en te positioneren en iets aan te klemmen.
Met 2 man zou ik 2 van die klemstempels van de gamma gebruiken. Inclusief 2 trapjes, dan knal je achter elkaar de platen erin. Eventueel een derde persoon die de platen verder vastschroeft. Dan heb je binnen 1 dag een plafond dicht, en afgewerkt.
En even over dat schieten, ik wist niet dat het kon, ook niet dat het niet meer mocht. Ik kende alleen de gipsplaatschroeven. En ik weet dat die goed vast zitten. Ik heb vastgeschoten plinten moeten verwijderen en die trek je er zo af. Dus persoonlijk heb ik liever schroeven.
Daar doen ze het op een manier die wel werkt, maar zoals ik het iig niet zou doen...quote:Op donderdag 16 maart 2006 12:01 schreef badboynova het volgende:
www.gamma.com dan kijk je bij klus info, dan kies je klus op alfabet. daarna kies je de letter P, en dan zoek je in de lijst " plafon van gips platen aanbrengen" en hoppa je kan aan de slag.
Als je nu om de 60cm hebt zitten, zou ik het gewoon lekker zo laten aangezien je het toch niet wilt stucen. Het zal dr echt niet van naar beneden komen aangezien er nauwelijks gewicht bij komt. Als je gaat stucen oid is het wel verstandig om te doen; je wilt niet dat de helft plots naar beneden komt zetten natuurlijkquote:Op donderdag 16 maart 2006 13:58 schreef Bright het volgende:
Marsepein, ikvind zo'n lat ook niks. Alas dat is gedaan om het rekken tegen te gaan, dan moeten ze toch iets anders verzinnen. Dus dat doe ik niet.
Het viel me op dat de platen om de 3cm worden geschroefd. Maar de balken zitten nu om de 60cm. Moet ik hier nu nog een balk tussen gaan zetten? Dat lijkt me wat vreemd.
Ik vraag me ook af wat die vulplaatjes in de tekening moeten ...
nouja...moeten is een groot woord.... door om de 30 cm balken te zetten kan je in de randen van het gips én in het midden schroeven, waardoor het dus beter vast zit..... als het alleen door op de randen te schroeven al vast genoeg zit hoeft het natuurlijk niet.... Wil je wat meer zekerheid, doe het dan om de 30cm.... ben je van mening dat het wel goed zit als het alleen op de randen geschroefd zit is 60 cm ook prima hoorquote:Op donderdag 16 maart 2006 15:49 schreef Bright het volgende:
Dus met stucken zou het wel om de 30cm moeten? Vreemd dat dan toch om de 60cm een balk is geplaatst (van de dakkapel, bedoel ik, dus dat deel heb ik niet gedaan)
Ik kan ook nog balken bijplaatsen, maar dan zou ik ook alle balken van m'n vlierinkje moeten verdubbelen.
Zijn er dan geen dikkere gipsplaten die wel gestuckt kunnen worden en alleen aan de rand vastzitten?
Die plaatjes zijn (volgens mij) om hoogteverschillen in de ondergrond op te vangen zodat de gipsplaat helemaal vlak zal zijn.quote:Op donderdag 16 maart 2006 13:58 schreef Bright het volgende:
.........
Ik vraag me ook af wat die vulplaatjes in de tekening moeten ...
Plaatmateriaal en daar gips tegen aan? Kan dat wel ivm vocht wat daar tussen kan gaan zitten? (geen beluchting)quote:Op donderdag 16 maart 2006 21:48 schreef menkaa het volgende:
idd om de 30 cm schroeven ivm wisselen van de plaat als je om de 60 cm schroeft. bij kleinere plafonds vindt ik het makelijker om eerst 12/18 mm plaat materiaal ertegen te schroeven. voordeel het uitrachelen is veel minder werk, je kunt overal schroeven en alle gipsplaten zitten precies gelijk.
als je daar vocht tussen krijgt, dan is er ergens iets niet goed, dus dat zou niets hoeven uitmaken.quote:Op donderdag 16 maart 2006 22:38 schreef Wojworshebn het volgende:
[..]
Plaatmateriaal en daar gips tegen aan? Kan dat wel ivm vocht wat daar tussen kan gaan zitten? (geen beluchting)
Wat je ook kan doen ipv vulplaatjes is met schroeven stellen. Dan wordt het superstrak. Ik heb het bij mij in de woonkamer ook zo gedaan en ben nu zo bezig in de keuken.quote:Op donderdag 16 maart 2006 21:26 schreef Marsepein het volgende:
@Bright:
Je moet op de balken regelwerk (Rachels) gaan aanbrengen, en doe dit bij een plafond beslist om maximaal 40 cm (30 is beter) anders gaat het echt doorhangen.
Het regelwerk kun je dan met vulplaatjes exact waterpas en recht monteren.
En vergis je niet over het gewicht van gipsplaten en stucwerk. Dat wil je wel om de 30 cm vastschroeven.
Wij hebben er laatst naar gekeken, spaarlamp spotjes. Ze zijn er idd gewoon, enige nadeel is dat ze niet dimbaar zijn. Gamma heeft ze gewoon.quote:Op donderdag 16 maart 2006 11:58 schreef Bright het volgende:
't zal toch wel 220v worden, als het van die spaarlampen worden. Ik wil eigenlijk 6 tot 8 spotjes hebben die per 3 of 4 apart kunnen worden geschakeld. Alternatief is natuurlijk halogeen, maar dan zit je met meer stroomverbruik (en meer warmte)
Nooit gehoord dat er ook vocht in de lucht zit dan? Bovendien heb je dan 2 verschillend werkende materialen.quote:Op vrijdag 17 maart 2006 08:51 schreef Gurb het volgende:
[..]
als je daar vocht tussen krijgt, dan is er ergens iets niet goed, dus dat zou niets hoeven uitmaken.
Wel een dure oplossing hoor, plaatmateriaal kost beduidend meer dan rachels
Daar heeft Marsepein wel een heel erg goed punt!quote:Op vrijdag 17 maart 2006 22:46 schreef Marsepein het volgende:
En daar komt bij dat een plaat lastiger waterpas te stellen is dan rachelwerk.
Gewicht zal wel flink zijn, ja.quote:Op donderdag 16 maart 2006 21:26 schreef Marsepein het volgende:
@Bright:
Je moet op de balken regelwerk (Rachels) gaan aanbrengen, en doe dit bij een plafond beslist om maximaal 40 cm (30 is beter) anders gaat het echt doorhangen.
Het regelwerk kun je dan met vulplaatjes exact waterpas en recht monteren.
En vergis je niet over het gewicht van gipsplaten en stucwerk. Dat wil je wel om de 30 cm vastschroeven.
Daarom wilde ik ook enkele aparte groepen daarvoor maken. Dan is het niet echt dimmen, maar wel zelf bepalen hoeveel licht er wordt gebruikt.quote:Op vrijdag 17 maart 2006 09:30 schreef arithaterhorst het volgende:
[..]
Wij hebben er laatst naar gekeken, spaarlamp spotjes. Ze zijn er idd gewoon, enige nadeel is dat ze niet dimbaar zijn. Gamma heeft ze gewoon.
Bekende foto hoorquote:Op maandag 20 maart 2006 09:10 schreef Marsepein het volgende:
Voor het uitrachelen heb ik latten met een kopmaat van 22mmx50mm gebruikt. Makkelijker is het om iets bredere latten te gebruiken, dan hoef je extreem op de rand te schroeven van de gipsplaat.
Uitrachelen is het (Vaak waterpas) aanbrengen van een regelwerk (Lattenstructuur) waarop wand of plafondbeplating kan worden gemonteerd.
Ik dacht dat cybersijp een foto had, ff zoeken.
In jou geval you ik haaks op de balken het regelwerk aanbrengen, je kunt dan om de 30 cm een rachel monteren. Eventueel uitvullen met vulhout/vulplaatjes.
Kun je een foto plaatsen van de situatie?
Dit is bij sanger:
[afbeelding]
Ik zag het! Toppiequote:
Als je die latten gaat halen bij een Gamma oid. Er liggen vaak voordeelpakken daarvan, met 8 of 10 stuks samengebonden.quote:Op maandag 20 maart 2006 09:52 schreef Bright het volgende:
Tjonge - en ik maar denken dat ik die platen direct aan de balken kan vastzetten
Hier heb ik wel wat aan, ja. Dus ik moet gewoon een flinke stapel 22x50mm latten halen, dan kan ik even vooruit. (Als m'n muur af is, natuurlijk)
Dit zorgt er wel voor dat ik niet ongerust hoef te zijn dat de metalen koppelstukken iets uitsteken
* neemt zich voor vanavond een fotootje te posten
quote:Op maandag 20 maart 2006 10:16 schreef Marsepein het volgende:
[..]
Als je die latten gaat halen bij een Gamma oid. Er liggen vaak voordeelpakken daarvan, met 8 of 10 stuks samengebonden.
Het nadeel daarvan is dat er vaak een stuk of 2 bij zitten die een tweede leven hebben gekregen. In het eerste leven waren ze wagenwiel of regenton. Dus je hebt er altijd wat aanmaakhout voor de vuurkorf bij zitten.
quote:Op dinsdag 21 maart 2006 08:46 schreef Bright het volgende:
Marsepein, je kunt het goed verwoorden
Hier een situatiefoto, hopelijk zie je er genoeg aan. Ik moet nu alleen de balk tegen de muur aan en die ene ervoor (die moet als laatste, zodat ik nog in de muur kan boren):
[afbeelding]
Als de balken hangen, kan ik eerst de muren afmaken en daarna het rachelwerk erop zetten.
Die rachels worden dus in de lengterichting van de grote muur gezet, neem ik aan. Betekent dat dan ook dat de gipsplaten die richting op moeten lopen? (Dat is ongeveer 3m60 lang, terwijl het 'maar' 2m80 breed is)
Als jij haaks om de 60 cm (hart over hart) regelwerk maakt lijkt het me logisch dat je de platen ook haaks monteert. Je zult anders niet uitkomen bij het einde van de plaat, en daar dan een klosje moeten fabriceren.quote:Op donderdag 23 maart 2006 14:42 schreef Bright het volgende:
Ja, ik bedoel dat de rachels haaks op de balken komen. Het gaat erom of het dan nog uitmaakt of de plafondplaten ook haaks komen (dus in de richting van de rachels) of juist haaks op de rachels.
Overigens, ik heb bij de praxis die aanbieding van kunststof delen gezien. Je kunt ze gebruiken voor muur of plafond. Er zitten wel mooie soorten tussen (die lichtgele is mooi); kan ik die ook gebruiken zonder rachels, dus direct op de balken (dis dus 60cm uit elkaar staan)?
Je ziet het: ik ben nog aan het orienteren, maar dat geeft niet, want eerst moeten de muren worden afgebouwd
quote:Op donderdag 23 maart 2006 14:45 schreef sanger het volgende:
[..]
Als jij haaks om de 60 cm (hart over hart) regelwerk maakt lijkt het me logisch dat je de platen ook haaks monteert. Je zult anders niet uitkomen bij het einde van de plaat, en daar dan een klosje moeten fabriceren.
Je kan die dingen direct tegen je balken schroeven, maar i zou eerst kijken of dat wel recht en waterpas is. Verder heeft een regelwerk ook dwarsliggers, dus meer draagkracht.
Een goed regelwerk/rachelwerk is niet duur. En als je het een keer eerder hebt gedaan kost het ook niet zoveel tijd.quote:Op donderdag 23 maart 2006 14:48 schreef Bright het volgende:
Sanger, bedankt. Ik zag net op de praxissite dat rachelwerk toch nodig is. (jammer - had wat werk+geld gescheeld)
Als je bedoeld voor het aftekenen zou ik een laserwaterpas nemen. Met een lange waterpas kun je namelijk als je iedere keer er net even naast zit een behoorlijk verschil krijgen in hoogte, terwijl wel alles waterpas is.quote:Op vrijdag 24 maart 2006 12:47 schreef Bright het volgende:
En wat is dan beter om te gebruiken? een lange waterpas of zo'n laser-waterpas?
'k heb een B&D-waterpas geprobeerd, maar dat ding was niet eens waterpasquote:Op vrijdag 24 maart 2006 12:51 schreef sanger het volgende:
[..]
Als je bedoeld voor het aftekenen zou ik een laserwaterpas nemen. Met een lange waterpas kun je namelijk als je iedere keer er net even naast zit een behoorlijk verschil krijgen in hoogte, terwijl wel alles waterpas is.
Het is de bedoeling dat zo een apparaat eerst vastgezet wordtquote:Op maandag 10 april 2006 10:27 schreef Bright het volgende:
[..]
'k heb een B&D-waterpas geprobeerd, maar dat ding was niet eens waterpas
Linksom of rechtsom gaf wat erg veel speling - ong. 20cm over een stuk van 5 meter.
Misschien dat ik toch nog iets van een ander merk probeer - Bosch krijgt een nieuwe lijn waterpassen en ook B&D heeft een nieuwe lijn (volgens de winkelbediende; heb nog niet op de website gekeken)
Dat is volgens de bouwnorm toch?quote:Op maandag 10 april 2006 12:15 schreef Marsepein het volgende:
Ik vind 1 mm per meter nog steeds veel. Dat wordt met leesfout al gauw 2 mm per meter en dat is op je 5 meter een hele centimeter.
tenzij je lees-fout de andere kant op is (dus virtueel weer de goede kantquote:Op maandag 10 april 2006 12:15 schreef Marsepein het volgende:
Ik vind 1 mm per meter nog steeds veel. Dat wordt met leesfout al gauw 2 mm per meter en dat is op je 5 meter een hele centimeter.
Om dat te controleren draai ik de waterpas altijd een keer om.quote:Op maandag 10 april 2006 12:39 schreef kroegtijger het volgende:
[..]
tenzij je lees-fout de andere kant op is (dus virtueel weer de goede kant) waardoor het weer precies waterpas is natuurlijk
daarom is het altijd wel handig om vanuit 2 of meer punten af te meten ter controle (doe ik zelf ook bijna nooit, alleen als het écht belangrijk is dat het recht is..... )
Yup - daardoor kwam ik er ook achter dat er geen hout van klopte.quote:Op maandag 10 april 2006 12:40 schreef Marsepein het volgende:
[..]
Om dat te controleren draai ik de waterpas altijd een keer om.
als ik jou kom helpen help jij mij dan met gips platen , we wonen in de zelfde plaatsquote:Op donderdag 16 maart 2006 11:32 schreef Bright het volgende:
We gaan de platen toch met z'n 2en doen; ik zie het niet zo zitten om dat alleen te doen i.v.m. vasthouden etc.
Oh ja - de gaten waar het licht komt (inbouwspotjes, liefst met die spaarlampjes) moeten eerst zijn gezaagd? Of kan dat wellicht als alles al aan het plafond is bevestigd?
Welke bouwmarkt was dat trouwens?quote:Op maandag 13 maart 2006 19:22 schreef Marsepein het volgende:
Ik heb net bij de bouwmarkt iig een soort van reuze lijmklem gehaald waarmee je iets kan klemmen tegen het rachelwerk. Eens kijken of dat werkt. (Het is van kinzo dus alarmbellen zouden moeten rinkelen)![]()
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |