abonnement Unibet Coolblue
pi_35738357
Het vervolg op Berlijn
Verder is er ook nog: Paleizen Berlijn

Tips en trucs uit het vorige deel:

Reis en verblijf

Hoe je er het goedkoopst / op welke manier kunt komen, kun je vragen in Het grote -Hoe kom ik (goedkoop) van A naar B- topic #4
Met de trein is goedkoop en snel (www.bahn.de of www.nsinternationaal.nl), voor 58 euro heb je een retour vanaf Amsterdam via Hengelo, mits je minimaal 2 weken van te voren boekt. Met het vliegtuig is soms goedkoper en sneller vanaf Schiphol (www.airberlin.com of www.transavia.com). Prijzen ook vanaf 58 euro voor ee retourtje incl. tax.

Voor goedkoop lastminutes hotels in Duitsland kijk je op http://www.freehotels.info/ of soms aanbiedingen op www.nstravel.nl



Een plattegrondje van de metro, S-Bahn en U-bahn, voor meer OV-info: http://www.bvg.de/
quote:
Een metro/tram/bus dagkaart kost 5,80 en is erg handig. Vooral als je veel wilt zien op 1 dag. De afstanden in Berlijn zijn toch nog wel redelijk groot.
quote:
Gratis wandeltours door Berlijn die je langs een hele berg hoogtepunten brengt, worden georganiseerd door www.newberlintours.com. Hele leuke entousiaste gidsen die veel weten te vertellen. En het enige dat ze van je verwachten is een fooi aan het einde, maar de hoogte daarvan mag je natuurlijk zelf bepalen. Leuk systeem, leuke rondleiding. Deze organisatie doet trouwens ook betaalde rondleidingen over het 3e rijk, communisme en naar Sachsenhausen.
quote:
Skaten in Berlijn is goed te doen (behalve dat je dus de Reichstag niet in mag met je skates, maar dat scheelt weer slepen ook!), maar we hebben geen echte skate route gevolgd ofzo.
Bezienswaardigheden

Een rijtje
+ Reichstag
+ Brandenburger Tor
+ Vorderasiatisch Museum (Pergamon Museum)
+ Checkpoint Charlie
+ Potsdam
+ Pariser Platz
+ Synagoge
+ Hamburger Bahnhof: vroeger station, nu museum voor hedendaagse kunst
+ Joods Museum
+ Kudamm
+ Friedrichstrasse
+ (Restaurant) Tacheles
+ Siegessaule
+ East Side Gallery
+ de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche
+ Prenzlauer Berg
+ Stasi-Zentrale
+ Fernsehturm / Alexanderplatz
+ Hackesche Hofe
+...

Even buiten Berlijn:
+ Sachsenhausen concentratiekamp
+ Potsdam (Hollandische Viertel en Schloss Sanssouci
+...
quote:
De koepel van de Reichstag is gratis te bezoeken, maar je mag je skates niet mee naar binnen nemen. Het is handig om 's ochtends bijtijds te gaan, dan valt het nog mee met wachten. Je mag er tot 's avonds 10 uur in.
quote:
De East Side Gallery is geweldig indrukwekkend om te zien. Makkelijk te bereiken met de metro ook. Ik meen dat het zo'n 300 meter berlijnse muur is die nog overeind staat en die is dus beschilderd door artiesten.
tips
quote:
wat we wel gedaan hebben is een trabi safari, dat is echt lachen, met een trabantje door Berlijn crossen. De gids zit in de voorste trabi en je hebt contact via de walkie talkie. Leuk!
We hadden echt schitterend weer voor begin November, geen druppel regen en een lekker herfstzonnetje. Dus dat betekende zondagmiddag Berlinner Zoo. Ook leuk om eens te doen.
quote:
Je kunt dansen op de plek waar Hitler zelfmoord heeft gepleegd. Daar waar eerst de bunker was, is nu een parkeerplaats en deze is ironisch genoeg vlakbij het Holocaust monument.
quote:
Overigens nog een tip voor mensen die geīnteresseerd zijn in de tweede wereldoorlog:

Vorig jaar hebben wij met de organisatie "Berlin Walks" een tour met gids gemaakt naar het concentratiekamp Sachsenhausen, ongeveer een uur met de S-bahn vanuit het centrum van Berlijn (als je een welcome card hebt, kan je er gratis heen).
Deze engelstalige tour, met Amerikaanse gids, is ons zeer goed bevallen. De gids wist ontzettend veel te vertellen en ik vond het geheel ontzettend indrukwekkend.
De kosten voor deze tour liggen rond de 15 euro, als je onder de 26 bent mag je voor de helft. Een absolute aanrader.
Ze hebben overigens nog meer tours, waar we helaas geen tijd meer voor hadden.
De website (met kortingsbon): http://www.berlinwalks.com
Eten en drinken

+ Berliner Weisse
+ Currywurst
quote:
Berlijn restaurant tip: Oliva, Oranienburger Str. 84, hele lekkere pizza's (een stuk of 7 verschillende) voor 4 euro! Ze hebben ook pasta's.

Oliva
Some argue Oliva serves the best pizza in Berlin. It also has a daily selection of freshly prepared pasta dishes. The atmosphere is modern and warm. The staff is friendly (often Italian). The location is convenient: by Hackescher Markt, so it’s a great place to grab food and a beer after a day of sightseeing. Reasonably priced. Open until 11 pm. Oranienburger Str. 84, Mitte. S-Bahn Hackescher Markt.


Ik vond persoonlijk de atmosfeer nou niet zo modern en warm, maar het is gewoon een leuke/goedkope tent, vooral in de zomer want er zit een terras bij.
Uitgaanstips:
quote:
Als mensen melden dat ze naar Berlijn gaan kijk ik altijd even bij het programma van mijn favoriete club, of er daar toevallig nog iets leuks te doen is. En jawel: op vrijdag de 31e komt Coldcut, bekend van een paar hitjes in de jaren 80 maar blijkbaar (wist ik ook niet hoor) daarna ook nog zeer actief gebleven. Volgens mij wordt dat wel leuk. En sowieso is die club geweldig voor het Berlijngevoel: hij is gevestigd in een gigantische kale, grijze bunker aan de oever van de Spree.
Heb je zelf wat te melden over Berlijn, ga je er binnenkort naartoe en heb je nog vragen of wil laten weten hoe het is geweest, dan ben je welkom om dat hier met anderen te delen.

TVP's met anderen delen doen we dus niet aan

[ Bericht 48% gewijzigd door DutchTrain op 13-03-2006 20:32:37 ]
pi_35739508
als je toch in Berlijn bent kun je ook wel even de tijd nemen om naar kamp Sachsenhausen te gaan, niet ver buiten Berlijn. Misschien ook een vermelding in de OP waard
pi_35740447
Ook leuk, om naar de bovenste verdieping van KDW te gaan, allemaal lekker eten
Tof! Ik ben net op tijd voor de gnoes!
Let's plant a tree
pi_35745322
Het Judisches Museum vond ik ook een van de hoogtepunten van mijn bezoeken aan Berlijn! Staat al wel in de openingspost, maar toch nog even als extra tip

http://www.jmberlin.de/

Potsdam vond ik overigens niet erg boeiend, Checkpoint Charlie viel me ook wat tegen. Ik vond dat erg druk!
pi_35750657
http://www.newberlintours.com vond ik erg leuk en informatief.
Ze doen ook pubcrawls voor degenen die aan het bier willen.
pi_35752422
Ga er in de zomer voor de 7de keer ofzo heen (9 nachtjes) om o.a. Robbie Williams te zien in het stadion van de wk finale. Voor de Berlijn beginners kun je hier gratis reisgidsen aanvragen http://www.duitsverkeersbureau.nl/ (ook voor andere delen van Duitsland).
pi_35770893
Ik ga op 15 maart (voor het eerst) naar Berlijn. M´n vriendin komt daar vandaan, dus onderdak is gratis
Zij zegt dat kamp Sachsenhausen eigenlijk niet zoveel voorstelt, vooral als je al eens naar Auschwitz bent geweest.
Verder zegt ook zij dat de (bovenste etage van de) KDW leuk is om te zien. Ze heeft daar vorig jaar Meiklokjes-kaas gekocht. De verkopers daar zeiden dat het speciale kaas was uit Nederland, dat gemaakt werd van melk van koeien uit mei, omdat in mei het gras groen en fris is, en je dus lekkere kaas krijgt... nu heb ik wat navraag gedaan bij kaashandels hier in Nederland, en geen van allen kennen ze Meiklokjes-kaas
Verder staat een bezoekje aan de Zitadelle (voormalige gevangenis) in Spandau nog op het programma, alsook een bezoekje aan de voormalige Stasi gevangenis Hohenschönhausen. Kennelijk geven ex-gevangenen in de laatste rondleidingen. En sommigen hebben zulke trauma´s gekregen van die gevangenis dat ze niet naar beneden in de folterkelders durven. Nadere info volgt (via vriendin). Het lijkt me in ieder geval erg interessant!
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_35771867
quote:
Op maandag 6 maart 2006 12:53 schreef spijkerbroek het volgende:
Verder zegt ook zij dat de (bovenste etage van de) KDW leuk is om te zien. Ze heeft daar vorig jaar Meiklokjes-kaas gekocht. De verkopers daar zeiden dat het speciale kaas was uit Nederland, dat gemaakt werd van melk van koeien uit mei, omdat in mei het gras groen en fris is, en je dus lekkere kaas krijgt... nu heb ik wat navraag gedaan bij kaashandels hier in Nederland, en geen van allen kennen ze Meiklokjes-kaas
Bedoelen ze geen graskaas? Dat is toch de eerste kaas gemaakt nadat de koeien in het voorjaar naar buiten zijn gegaan?
pi_35772080
quote:
Op maandag 6 maart 2006 13:22 schreef Liejannuh het volgende:

Bedoelen ze geen graskaas? Dat is toch de eerste kaas gemaakt nadat de koeien in het voorjaar naar buiten zijn gegaan?
Nee, het stond zelfs op de verpakking:
Meiklokjeskäse aus Holland
*gniffel*
Ik heb zelfs op Google een beetje gezocht op o.a. "meiklokjes kaas".. kom je op sites met Enie van der Meiklokjes en Patricia Kaas
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_35772209
quote:
Op maandag 6 maart 2006 13:30 schreef spijkerbroek het volgende:
Nee, het stond zelfs op de verpakking:
Meiklokjeskäse aus Holland
uiteraard aangeprezen door Frau Antje (die in NL ook totaal onbekend is)

Verder ontopic:

Ook leuk zijn de diverse Ostalgie producten die je in Berlijn kan krijgen, zoals de Spreewälder Gurke. Verder is het een aanrader om de film Goodbye Lenin te kijken als je naar Berlijn gaat.
pi_35772668
quote:
Op maandag 6 maart 2006 13:35 schreef DutchTrain het volgende:
Verder is het een aanrader om de film Goodbye Lenin te kijken als je naar Berlijn gaat.
Staat in de kast en uiteraard gezien

M´n vriendin was een klein meisje (jaar of 6) rond de tijd van de val van de Muur (ze is een Wessie trouwens).
Toen de Ossies over de grens kwamen, gaf haar moeder de chocoladerepen die voor m´n huidige vriendin en haar broers bedoeld waren, aan deze Ossies, die er heel blij mee waren uiteraard. Maar m´n huidige vriendin was toen erg pissig, omdat ze geen chocola meer had
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_35783156
quote:
Op maandag 6 maart 2006 12:53 schreef spijkerbroek het volgende:
Ik ga op 15 maart (voor het eerst) naar Berlijn. M´n vriendin komt daar vandaan, dus onderdak is gratis
Zij zegt dat kamp Sachsenhausen eigenlijk niet zoveel voorstelt, vooral als je al eens naar Auschwitz bent geweest.
Ik ben niet in Auschwitz geweest, maar heb inderdaad vernomen dat dat nog veel indrukwekkender is. Maar dit is redelijk klein en goed te doen in een paar uurtjes, Auschwitz schijnt vele malen groter te zijn. Ik vond Sachsenhausen iiig wél indrukwekkend, maar dat was dan ook mijn eerste bezoek aan een concentratiekamp.
quote:
Verder zegt ook zij dat de (bovenste etage van de) KDW leuk is om te zien. Ze heeft daar vorig jaar Meiklokjes-kaas gekocht. De verkopers daar zeiden dat het speciale kaas was uit Nederland, dat gemaakt werd van melk van koeien uit mei, omdat in mei het gras groen en fris is, en je dus lekkere kaas krijgt... nu heb ik wat navraag gedaan bij kaashandels hier in Nederland, en geen van allen kennen ze Meiklokjes-kaas

De bovenste etage van het KDW vond ik niet heel bijzonder (net als het hele KDW trouwens). Leuk om gezien te hebben, verders niets. Ik heb er wel wat pakken hanuta's ingeslagen overigen
pi_35801351
quote:
Op maandag 6 maart 2006 19:02 schreef Fannetje het volgende:
Ik ben niet in Auschwitz geweest, maar heb inderdaad vernomen dat dat nog veel indrukwekkender is. Maar dit is redelijk klein en goed te doen in een paar uurtjes, Auschwitz schijnt vele malen groter te zijn. Ik vond Sachsenhausen iiig wél indrukwekkend, maar dat was dan ook mijn eerste bezoek aan een concentratiekamp.
Ja, als het je eerste bezoekje is aan een concentratiekamp, dan zal het best indrukwekkend zijn. Ik ben echter al in Auschwitz geweest, en ik heb maar 5 dagen in Berlijn, dus dat sla ik deze keer ff over.

En KDW is KaDeWe, hoor ik net van m´n vriendin. (Kaufhaus des Westens)
[/quote]
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_35969638
Beste allemaal,

Ik wil aankomende zomer samen met een vriend naar Berlijn gaan.

Nu hebben we al zo'n beetje zitten rondneuzen op het web, en hebben besloten om voor een jeugdherberg te gaan waar we voor ongeveer 5 dagen willen verblijven.

Is er iemand die wel eens in Berlijn is geweest, en mij dus welke goede en goedkope jeugdherbergen er in de omgeving van het centrum zijn?

Ook vroeg ik me eigen af ofdat er soms een kaart voor het openbaar vervoer (bus en/of trein) bestaat waarmee je voor minimaal 5 dagen onbeperkt kunt reizen.

Grtz..
  zondag 12 maart 2006 @ 17:34:22 #15
10233 Peewee
Introducing 'me'
pi_35970162
Waarom Berlijn?
Kun je beter naar Praag gaan. Is cultureel heel mooi, niet te duur, kunt er best goed uitgaan (Berlijn ook wel hoor) en 't is ongeveer net zo ver.

't Is maar een tipje.
Maar Berlijn is ook mooi hoor,..
Bumperklever - nietsnut - af en toe gelukkig
Du Riechst So Gut
pi_35970188
Goede jeugdherbergen zijn er genoeg en niet duur. Een goede is het city-stay, en ook het baxpax is goed. Succes en veel plezier.

Openbaar vervoer is ook makkelijk, je kunt idd vrij goedkoop een onbeperkt reizen kaart kopen voor de metro's daar.
  zondag 12 maart 2006 @ 17:39:57 #17
14376 BlaatschaaP
Elephant of joy.
pi_35970307
Ik heb echt geen flauw idee wat voor type je bent, maar ik heb me uitermate vermaakt in David's Cosy Little Backpacker Hostel. Enorm gezellige sfeer, leuke mensen, alles ziet er verzorgd en schoon uit en vooral een mooie prijs. Maar het is wel simpel en apart .
  zondag 12 maart 2006 @ 17:50:35 #18
93505 SaskiaR
The sword of ice and fire
pi_35970651
Er is wel een kaart waarmee je drie dagen kan reizen, en waar je ook korting mee krijgt in allerlei musea. En er zijn dagkaarten voor het OV.
Carpe diem, quam minimum credula postero.
  zondag 12 maart 2006 @ 17:53:24 #19
124802 joupee
dat spreek je uit als zjoepee
pi_35970740
wij zijn vorig jaar met school naar Berlijn geweest het hebben toen in het Generator Hostel overnacht. Dit is zo goed bevallen dat we dit jaar weer gaan
Ik ben nog op zoek naar een andere site over het hotel, maar dat kan ik zo een, twee, drie niet vinden.
Over het openbaar vervoer heb ik ook geen klachten, je kan vanuit het hotel overal in de stad komen
Ik meen mij alleen te herinneren dat wij met dagkaarten moesten werken en ik kan mij geen 5-daagse kaart of iets dergelijks herinneren.
Hopelijk heb je hier iets aan

ps. een site met iets meer details misschien.

[ Bericht 6% gewijzigd door joupee op 12-03-2006 18:02:31 ]
  zondag 12 maart 2006 @ 17:59:16 #20
129684 Perfect-Stranger
kom uit de schaduw
pi_35970927
Bereid je niet zo voor !!!
Wat ze daar allemaal hebben zal je snel genoeg ontdekken en een slaapplaats is ook niet het moeilijkste om te vinden.
just pack ur stuff and go
en loop in de zon
  zondag 12 maart 2006 @ 18:03:02 #21
30560 2Mini
Official Logo
pi_35971031
Ik ga ff in me portomonnee kijken.. of het visitekaartje er nog is..
Camera 1... 1!
  zondag 12 maart 2006 @ 18:06:01 #22
30560 2Mini
Official Logo
pi_35971128
Sorry, niet meer te vinden
Camera 1... 1!
pi_35971469
Een aanrader voor een goedkoop centraal gelegen hotel is: http://www.bookings.nl/hotel/de/amelieberlin.nl.html?aid=303234

Hostels in elke mogelijke prijsklasse vindt je op: http://www.hostelberlin.com

Informatie over het openbaar vervoer op http://www.bvg.de/

Meer over Berlijn kun je vinden in:
http://forum.fok.nl/topic/140053 en
http://forum.fok.nl/topic/826997
pi_35973672
Praag of Budapest zijn veel leukere steden. Bovendien ook stukken goedkoper.
pi_35976655
quote:
Op zondag 12 maart 2006 21:43 schreef Arvid het volgende:
Praag of Budapest zijn veel leukere steden. Bovendien ook stukken goedkoper.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')