Wat denken jullie; is dit positief voor ons als consumenten? Blijven de formules bestaan? Of worden ze overgenomen door bijvoorbeeld Jumbo of Albert Heijn en worden ze omgebouwd?quote:Laurus zet Konmar en Edah in de etalage
Een aardverschuiving in de supermarktbranche: Laurus zet zijn supermarkten Edah en Konmar in de etalage. Het is Laurus niet gelukt de ketens renderend te laten draaien.
Ombouwproces
Laurus was bezig om de winkels om te bouwen naar Edah Lekker & Laag en Konmar Superstores, maar er is geen geld om dit proces voort te zetten. Met de banken is afgesproken dat de nettoschuld terug moet naar 200 miljoen euro, terwijl Laurus nu een schuld van 370 miljoen euro heeft.
Verkoop
Het concern ziet zich genoodzaakt de onderdelen te verkopen om het hoofd boven water te houden. Laurus wil nog dit jaar van de ketens af. Laurus telt 276 filialen en 7700 medewerkers. De keten van Konmar bestaat uit 44 winkels en 4200 man personeel. Op het hoofdkantoor van Laurus gaan nog eens 300 banen verloren.
Aardsverschuiving
Laurens Sloot spreekt van een aardsverschuiving in supermarktland. Hij is werkzaam aan de Erasmus Universiteit en directeur van het Erasmus Food Management Instituut. Volgens Sloot is de maatregel van Laurus een direct gevolg van de voortwoekerende prijsoorlog in de supermarktbranche. "Daardoor heeft Laurus niet uit het dal kunnen kruipen", aldus de supermarktkenner.
Prijsoorlog
Ook supermarktkenner Gerard Rutte ziet in de prijsoorlog een oorzaak. "Consumenten stonden enige jaren terug te juichen toen de oorlog werd ingezet, maar nu gaan er allemaal supermarkten dicht." Volgens Rutte gaat overigens het gerucht dat de supermarktketen Jumbo enige filialen zal overnemen.
Super de Boer
Laurus blijft overigens actief met de keten Super De Boer, volgens het concern de meest kansrijke formule. Super de Boer is een zogeheten 'full service supermarkt', winkels met een hoge mate van dienstverlening. Deze keten telt 380 filialen. Laurus denkt met Super De Boer 'krachtig en slagvaardig' te kunnen opereren in de supermarktsector.
Koerssprong
Beleggers hebben de maatregel van Laurus positief onthaald. Het concern kwakkelt al jaren en neemt nu ingrijpende stappen. Bij opening werd het aandeel Laurus 9% meer waard en noteert daardoor boven de 3 euro.
Bron
Groningen:quote:Op dinsdag 31 januari 2006 10:47 schreef detulp050 het volgende:
de Super de Boer's hier in Groningen zijn het toonbeeld van rust (lees: om een uur of 19 ben ik regelmatig met alleen het personeel in de winkel). Lijkt me een goed plan dus
Die Super de Boer is nu weg en heet nu "SUPERMARKT"quote:Op dinsdag 31 januari 2006 10:48 schreef Renesite het volgende:
[..]
Groningen:
Suup boer en AH in een straal van 50meter naast elkander.
AH DRUK
Suup boer rustig
Ga er maar niet van uit dat je over een jaar nog bij de Edah boodschappen kan doen.quote:Op dinsdag 31 januari 2006 10:48 schreef superheist het volgende:
Noo, mijn edah! Laastst nog zo'n mooi boodschappenpakket van ze ontvangen! Ben benieuwd of het wat anders wordt..
Hoogstens de Konmars worden verkocht aan Jumbo. De Edah's zijn veels te klein om een Jumbo in te kunnen vestigen. Hier zullen eerder kleine formules als Spar of Plus in terecht komen.quote:Op dinsdag 31 januari 2006 10:55 schreef El_Psycho het volgende:
Ik hoop dat de Edah's of Jumbo's worden of gewoon blijven bestaan... Ik weet niet waarom maar de Edah formule bevalt me wel. De Jumbo formule bevalt me nog beter, maar toch.
(nogquote:Op dinsdag 31 januari 2006 10:52 schreef detulp050 het volgende:
[..]
Die Super de Boer is nu weg en heet nu "SUPERMARKT"
Ik dacht dat je die in het centrum bedoelde (kijk in 't jat)quote:
quote:Op dinsdag 31 januari 2006 11:06 schreef detulp050 het volgende:
[..]
Ik dacht dat je die in het centrum bedoelde (kijk in 't jat)
maar je bedoelt vast een andere
Spar? Daar gaat het toch ook niet echt denderend mee?quote:Op dinsdag 31 januari 2006 10:57 schreef blrrrt het volgende:
[..]
Hoogstens de Konmars worden verkocht aan Jumbo. De Edah's zijn veels te klein om een Jumbo in te kunnen vestigen. Hier zullen eerder kleine formules als Spar of Plus in terecht komen.
Alleen met AH en een aantal regionale gaat het denderend.quote:Op dinsdag 31 januari 2006 11:16 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Spar? Daar gaat het toch ook niet echt denderend mee?
Ik ben benieuwd wat wij ervoor terug krijgen. Onze AH draait nu een omzet die 3x zo hoog ligt dan die van de Konmar in hetzelfde winkelcentrum met hetzelfde vloeroppervlak. Ik ben bang dat als dat een Jumbo wordt we wel is een deuk in onze omzet kunnen krijgen...quote:Op dinsdag 31 januari 2006 11:29 schreef highway101 het volgende:
Ik denk dat de Edah´s en Konmars wel eens helemaal kunnen verdwijnen. Welke grote supermarktorganisatie wil nou zijn vingers branden aan zo´n onrendabel keten? Het lijkt me logischer dat ze overgenomen worden door lokale ketens zoals Plus, Jumbo, Albert Heijn, C1000 etc. Misschien zelfs een Aldi of Lidl.
Nope, ze stijgen me nu veel te hard. Meestal komt er daarna weer een dip.quote:Op dinsdag 31 januari 2006 11:48 schreef beschuit het volgende:
iemand al aan t speculeren met aandelen?
best lekker nu
Konmar: gemiddeld 95 werknemers per winkelquote:Konmar telt nog 44 vestigingen en 4200 medewerkers. Edah is veel groter met 276 vestigingen en 7700 werknemers.
Vaak wordt geroepen dat AH maar duur moet blijven omdat er anders veel te veel ontslagen vallen, maar vergeet niet dat Konmar is gemaakt om AH de vernieling in te helpen, en Edah en C1000 altijd moord en brand schreeuwden dat zij zoveel goedkoper waren dan AH. Dan kan je natuurlijk vroeg of laat een reactie verwachten. Dat is de prijzenoorlog.quote:Albert Heijn bracht de supermarktbranche ruim twee jaar geleden in beweging door te beginnen met een serie van prijsverlagingen.
Inmiddels zijn er tien rondes geweest, waarbij duizenden artikelen in prijs werden verlaagd. De concurrentie moest mee. Boer bestrijdt dat de acties van Albert Heijn dé oorzaak zijn van de problemen bij Laurus. "Dat moet je los van elkaar zien. Wij wilden met onze herpositionering verloren klanten terugwinnen. Die klanten gingen vooral naar Duitse discountketens als Aldi en Lidl."
De waarde per aandeel maakt weinig uit, het gaat om hoeveel procent het stijgt. Had ik die aandelen gisteren maar gekochtquote:Op dinsdag 31 januari 2006 12:31 schreef highway101 het volgende:
Laurus staat ruim 13% in de plus momenteel. Niet dat het nou veel waard is (3 euro nogwat) maargoed.
http://www.zibb.nl/food/s(...)nr/1096924/versie/1/quote:Konmar
Cloosterman (van Jumbo) bevestigt in het krantenartikel ook het gerucht dat Jumbo twee jaar geleden heeft gesproken met Laurus over overname van een aantal Konmar-winkels. 'Maar we wilden er niet zo veel tegelijk overnemen. Het waren er te veel om in korte tijd om te bouwen tot Jumbo's.
Een laagste prijs garantiequote:Op dinsdag 31 januari 2006 14:40 schreef highway101 het volgende:
Wat heeft Colruyt te bieden wat we in Nederland nog niet hebben?
quote:Altijd de laagste prijzen,
voor alle producten
Nou lekker niet dus he http://www.dft.nl/nieuws/(...)aurus_begonnen_.htmlquote:Op dinsdag 31 januari 2006 11:48 schreef beschuit het volgende:
iemand al aan t speculeren met aandelen?
best lekker nu
jajaquote:
Er zijn ook genoeg grote Edah's (120.000 euro KW voorraad) en niet alle Jumbo's zijn groot hoor (als in minder dan 100.000 aan KW voorraad). Ik geloof ook niet dat de gemiddelde Edah qua grootte afwijkt van de gemiddelde grootte van bijv. C1000 of Super.quote:Op dinsdag 31 januari 2006 10:57 schreef blrrrt het volgende:
[..]
Hoogstens de Konmars worden verkocht aan Jumbo. De Edah's zijn veels te klein om een Jumbo in te kunnen vestigen. Hier zullen eerder kleine formules als Spar of Plus in terecht komen.
Oh? Hier in Leiden hebben we 2 SdB's en die zien er allebei uit als pakhuizen.quote:Op dinsdag 31 januari 2006 18:31 schreef MREn het volgende:
Al zien die Supers er na de verbouwing ook prima uit,
Ik denk niet dat de prijzen van Laurus niet genoeg omlaag gingen, maar ik denk dat AH met ongeveer dezelfde prijzen als Edah gewoon veel aantrekkelijker is dan het B-assortiment van Edah. AH heeft ondanks alle negatieve berichten nog steeds een veel groter assortiment in eigen én A-merken.quote:Lijkt erop dat hier twee falende factoren als achterliggende reden spelen. Als eerste natuurlijk de prijzenoorlog, daar zijn ze niet goed op ingesprongen. De prijzen in de ketens van Laurus gingen niet genoeg omlaag om de omzet en winst te kunnen consolideren. Hierdoor zijn ze klanten kwijt geraakt en ontstond, mede door de prijsverlagingen, ook nog eens een lagere omzet.
Je hebt gelijk, maar dat was niet de oorspronkelijke doelstelling van Laurus na hun "reorganisatie". Het masterplan was in den beginne dat Laurus met 4 formules in alle marktsegmenten actief kon zijn en zo Albert Heijn kon verslaan als marktleider. Je had in die tijd Basismarkt (soort voorloper Aldi), Edah, SdB en Konmar. Basismarkt de discounter, Edah in een iets hoger segment als soft-discounter, SdB in het middensegment (à la Plusmarkt en C1000) en Konmar in het topsegment.quote:Op dinsdag 31 januari 2006 21:23 schreef highway101 het volgende:
Ik vraag me af: Laurus was 1 bedrijf, met 3 grotere winkelketens. Is dat wel slim? Op een gegeven moment zal Edah ook met Konmar en SdB concurrerend zijn. Dan beconcurreer je in feite jezelf. AH heeft het dan wat handiger, want Etos en Gall&Gall zijn maar zijdelingse concurrenten.
Hier bij mijn WKC zit er een AH, Etos en Gall&Gall naast elkaar.
gesnaptquote:Btw, bevalt de kassa-afdeling?
Laurus wil misschien wel hele ketens verkopen, maar iedere supermarktketen (met uitzondering van de regionale dan...) heeft een goed geordend logistiek netwerk. Dus ik ben bang dat ze die DC's echt niet kwijt raken...quote:Op dinsdag 31 januari 2006 21:07 schreef jimi_thing het volgende:
Laurus wil complete ketens verkopen, en terecht. Om de werknemers enigszins te beschermen: bij een losse verkoop staan alle banen en het voortbestaan van de DC's op de tocht, omdat alle bestaande formules al een goed dekkend netwerk van DC's hebben... dus is het overnemen van DC's en ze rendabel proberen te maken dan niet aan de orde.
Echter, het is vrij ondenkbaar dat een organisatie zegt: "Heuj, we kopen de hele santekraam op en proberen het wat bij te spijkeren"... Dus zal wel per groepen winkel gaan, zoals indertijd ook Spar op een lullige manier is verpatst... Ach, kunnen die Spar-ondernemers Laurus misschien eens een koekje van eigen deeg geven...
Die DC's willen ze ook niet kwijt, alle ketens worden vanuit dezelfde DC's bevoorraad, ik zie regelmatig bij SdB Edahproducten liggen, en dat bij bijna elke zaak.quote:Op dinsdag 31 januari 2006 23:09 schreef blrrrt het volgende:
[..]
Laurus wil misschien wel hele ketens verkopen, maar iedere supermarktketen (met uitzondering van de regionale dan...) heeft een goed geordend logistiek netwerk. Dus ik ben bang dat ze die DC's echt niet kwijt raken...
Alleen de naam, meer is er ook niet van over. Vroeger toen Jan Meurs te tent nog runde in Tilburg, Boxtel en Tilburg waren het prima zaken met dito filosofie: altijd de laagste prijs hoeveel geld er ook op toe moest, de enorme omzet compenseerde wel.quote:Btw; de naam Lekker&Laag, ooit de beste formule van Nederland, wordt dus ook weer verkocht...
Laurus bestaat pas 7 jaarquote:Op woensdag 1 februari 2006 00:05 schreef tong80 het volgende:
Tong werkte bij Laurus zo'n tien jaar.
Heb je gelijk in.Maar ik werkte bij de Basismarkt als Controleur in een goed lopend bedrijf.quote:
Laurus bestond krap 8 jaar. En de rechtszaak over mismanagement heeft de Hoge Raad gehaald, en die oordeelde dat van mismanagement geen sprake was.quote:Op woensdag 1 februari 2006 00:05 schreef tong80 het volgende:
Tong werkte bij Laurus zo'n tien jaar. Had een mooie postie in het bedrijf. Maar de mannen die miljoenen verdienen gingen raar doen. Het concern waar ik werkte ging naar de vuilnisbak en Tong raakte zijn baan kwijt. Ik hoop zo dat de hoge heren ooit voor de rechter verschijnen wegens mismanagment. Bloeden moeten ze.
Nee ze hebben het het goed gedaanquote:Op woensdag 1 februari 2006 00:20 schreef MREn het volgende:
[..]
Laurus bestond krap 8 jaar. En de rechtszaak over mismanagement heeft de Hoge Raad gehaald, en die oordeelde dat van mismanagement geen sprake was.
Laten we zeggen dat Albeda Jelgersma (voormalig Unigro-oprichter en grootaandeelhouder Laurus) zijn gelijk wel op niet zo prettige manier gehaald heeft...quote:
Zou me inderdaad niks verbazen als de AH straks zijn eigen glazen blijkt te hebben ingegooid met die prijzenoorlog. Maar het hangt er dus vanaf welke concurrenten straks in al die Konmars en Edah's komen te zitten.quote:’Albert Heijn is vandaag de grootste verliezer’
Woensdag 1 februari 2006 - Supermarktconcern Laurus is het eerste grote slachtoffer van de prijzenoorlog. Het geld is op en daarom moet het bedrijf haar formules Edah en Konmar verkopen. ’Het is een trieste dag. Ook voor Albert Heijn.’
Op 6 mei 2001 verzamelden zich bijna 40.000 Laurus-medewerkers in de Amsterdam Arena. Het concern ging al haar formules ombouwen tot Konmars en dat moest gevierd worden. Voor 2,3 miljoen euro kwamen onder meer Marco Borsato en Guus Meeuwis opdraven en zong het in groen-geel gehulde personeel: ’Als de lente komt dan bouwen wij, Konmars in Nederland...hele kleine, hele grote...Albert Heijn gaat in moten.’
„Tja, we weten nu hoe dat is afgelopen“ , reageert supermarktdeskundige Gerard Rutte. „Het is een trieste dag. Duizenden mensen hebben zich de laatste jaren de pleuris gewerkt om de formules weer op de been te krijgen. En het ging ook de goede kant op, maar te langzaam. De banken (kredietverstrekkers red.) hebben geen geduld meer. Ze hebben de geldkraan dicht gedraaid. Zonde.“
Nadat het avontuur met de Konmar in 2001 al snel mislukte, belandde Laurus aan de rand van de afgrond. Formules als Edah en Super de Boer waren verwaarloosd en de logistiek was een puinhoop. Klanten kozen massaal voor de concurrentie. De Franse branchegenoot Casino stak de helpende hand toe en werd in ruil voor een miljoenen-injectie grootaandeelhouder.
Maar ook de Fransen zien er nu geen heil meer in, meent analist Nico van Geest van F. van Lanschot Bankiers. „Casino heeft er al 300 miljoen ingestopt, maar de schuld is in een jaar tijd opgelopen van 130 miljoen euro tot 370 miljoen nu. En Casino vecht in Frankrijk ook een prijzenoorlog uit, dan zit je niet te wachten op een hoofdpijndossier elders.“
Clementie
Dat er iets stond te gebeuren, voelde Edah-ondernemer Meint Boonstra in Den Helder al lang aankomen. Misschien dat ze de kleine filialen zouden opdoeken, dacht hij. „Maar dit scenario? Nee, dat had ik niet verwacht. Ik had op meer clementie gehoopt.“ Zelf maakt hij zich geen al te grote zorgen. „Ik draai goed en ga straks gewoon verder onder een andere formule.“ Maar voor veruit de meeste Edah- en Konmar-supermarkten ziet hij het somber in. Onrendabele filialen worden opgedoekt. Oude Edah’s draaiden soms 60 procent minder omzet dan het gemiddelde in de branche. „Maar we waren en eind op weg om de nieuwe formule Lekker & Laag in de markt te zetten. Het werkt, maar we krijgen geen tijd om het door te ontwikkelen.“
Volgens analist Van Geest heeft Ahold, moederconcern van Albert Heijn, Laurus bewust afgeknepen. „Ahold had niet zo’n behoefte aan een grote speler als Casino op de Nederlandse markt.“
Gerard Rutte ziet dat anders. „Voor mij is Albert Heijn de grootste verliezer van vandaag ze hebben zich namelijk vol in de eigen voet geschoten. Er komen nu een paar honderd locaties vrij waar veel sterkere concurrenten in zullen duiken.“
Jumbo
En die meldden zich gisteren al meteen. Albert Heijn heeft interesse, Jumbo, het Belgische Colruyt, C1000 en ook Plus. In heel wat bestuurskamers zijn de nieuwe blanco plekken op de kaart van Nederland gisteren grondig bestudeerd.
„De Konmars zijn ideaal voor Jumbo“ , zegt Rutte. „En dan gaan we lachen, want Jumbo is goedkoper en heeft minimaal hetzelfde assortiment als Albert Heijn.“
Failliet
De Konmar in de Haagse Elandstraat was nog niet zolang geleden de best gesorteerde supermarkt van Nederland. Afgelopen zaterdag was het failliet van de formule pijnlijk zichtbaar. Op de belangrijkste verkoopdag van de week lagen er stapels vlees die over de houdbaarheidsdatum waren. Bij de voorgesneden sla, producten waar in deze barre tijden van ’oorlog’ tenminste nog flink op wordt verdiend, was het schap nagenoeg leeg. De nieuwe eigenaar weet één ding zeker: het uitruimen is snel gebeurd.
Edah: DC Someren en DC Apeldoornquote:Op dinsdag 31 januari 2006 23:45 schreef MREn het volgende:
[..]
Die DC's willen ze ook niet kwijt, alle ketens worden vanuit dezelfde DC's bevoorraad, ik zie regelmatig bij SdB Edahproducten liggen, en dat bij bijna elke zaak.
Geen idee waar de SdB-DC's zitten, ben meer bekend met C1000
[..]
Alleen de naam, meer is er ook niet van over. Vroeger toen Jan Meurs te tent nog runde in Tilburg, Boxtel en Tilburg waren het prima zaken met dito filosofie: altijd de laagste prijs hoeveel geld er ook op toe moest, de enorme omzet compenseerde wel.
De panden zijn juist niet verlieslatend: sterker nog, die panden zijn in veel gevallen in handen van Albeda Jelgersma (ex-Unigro) met 130 panden en fam. De Rijcke (ex-Groenwoudt) die 350 panden aan Laurus verhuurd.quote:Op woensdag 1 februari 2006 15:25 schreef Djaser het volgende:
Nou daar gaat mijn bijbaan want ik verwacht niet dat er een supermarktketen is die ons verliesgevende pand gaat verbouwen.
Qua omzet heb ik het marktaandeel zo niet in mn kop zitten, maar ik meen adt AH rond de 630 winkels heeft, C1000 rond de 350 en Edah/Konmar ook een stuk of 250 schat ik, net als SdB.quote:Op woensdag 1 februari 2006 15:50 schreef highway101 het volgende:
Hoe groot is het marktaandeel van Edah/Konmar eigenlijk? Stel dat niemand deze ketens wil kopen, dan gaat de boel failliet, en staat al personeel op straat? En waarschijnlijk zie je dan een enorme omzetverschuiving op de markt. Een deel zal naar AH/C1000 gaan, anderen naar Aldi/Lidl discounters. Want al die Edah/Konmar filialen bij elkaar, das nog steeds een groot volume wat ergens anders gekocht moet gaan worden...
Ik zat vandaag de Volkskrant te lezen en daarin stond een mooi grafiekje met de koers. Ook het beginpunt van de prijzenoorlog stond aangegeven. (Aandeel was toen van plm 150 naar 5 euro oid gezakt). Normaal zie je dan vaak dat bedrijven wel weer opkrabbelen. Ik denk wel dat het aan de prijzenoorlog heeft gelegen, het was gewoon goede timing. Een "genadeslag" van dik 2 jaar (want het gaat hier wel even om het ontmantelen van een concern met een miljardenomzet). AH wist dat Laurus weinig inversteringsmiddelen meer had omdat hun koers laag was (ze hadden kort daarvoor een injectie gekregen van Casino en konden dus weer, dat moest natuurlijk voorkomen worden!). Door op dat moment hen van omzet te beroven maakten ze Laurus het dus in feite onmogelijk om nog te inversteren en dan is het slechts een kwestie van tijd. Edah en Konmar zijn nu ook afgestoten omdat er 170 miljoen moest worden terugbetaald en 180 miljoen moest worden geinvesteerd.quote:Op dinsdag 31 januari 2006 10:45 schreef splendor het volgende:
En dat begon al ver voor de prijzenoorlog...
Ik weet dat ze in Tilburg bij Salvesen hun diepvriespul op slaanquote:Op woensdag 1 februari 2006 17:37 schreef highway101 het volgende:
Albert Heijn
DC Zwolle, Pijnacker, Tilburg, Zaandam, Geldermalsen, en een LVC in Nieuwegein. Én naar het diepvries DC ben ik nog steeds opzoek, iemand die dat toevallig weet?
Is het niet eerder dat Salvesen de zooi van Unilever ed. opslaan en vanuit daar de DC's beleverd worden? Dat is bij Schuitema namelijk wel het geval.quote:Op woensdag 1 februari 2006 20:48 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Ik weet dat ze in Tilburg bij Salvesen hun diepvriespul op slaan
Ja, vakbonden tegenwerken, minimum lonen, geen commentaar of eruit.quote:Op donderdag 9 februari 2006 19:24 schreef marc16 het volgende:
By the way, zou pas mooi zijn als het Amerikaanse Wal-Mart voet aan wal zou zetten in Nederland! Geweldige winkel is dat, maar waarschijnlijk vééééel te groot. Zeker groter dan de huigie Lekker & Laag Superstores...
Voor de consument misschien, maar zoek maar eens naar nieuwsberichten over Wal-Mart en hoe zij met hun personeel omgaan. Zo'n bedrijf wil ik niet voor werken, en dat gun ik ook iemand anders niet.quote:Op donderdag 9 februari 2006 19:24 schreef marc16 het volgende:
By the way, zou pas mooi zijn als het Amerikaanse Wal-Mart voet aan wal zou zetten in Nederland! Geweldige winkel is dat, maar waarschijnlijk vééééel te groot. Zeker groter dan de huigie Lekker & Laag Superstores...
REWE is op zich ook een mooie winkel. Staat mij beter aan dan Aldi.quote:Op vrijdag 10 februari 2006 23:57 schreef T-lecom het volgende:
En daar kocht gewoon iedereen bij de REWE.
bronquote:Supermarkten vrezen komst prijsvechter Colruyt
Gepubliceerd op zaterdag 25 februari 2006
NIEUWVEEN (ANP) - Nederlandse supermarktondernemers zijn beducht voor de komst van buitenlandse ondernemingen op de Nederlandse markt. Vooral de mogelijke intrede van de Belgische prijsvechter Colruyt boezemt angst in.
De helft van alle supermarktondernemers hoopt dat Colruyt niet de winkels van Laurus overneemt. Dat is zaterdag gebleken uit een onderzoek van het vakblad Levensmiddelenkrant onder een groot aantal ondernemers van verscheidene supermarktformules.
De Belgische supermarktketen Colruyt is de afgelopen tijd veelvuldig genoemd als overnamekandidaat voor de ruim driehonderd winkels van Edah en Konmar, die moederbedrijf Laurus wil afstoten. Ook Albert Heijn, Jumbo en Schuitema hebben interesse getoond voor de winkels van Laurus.
Laurus
De Nederlands ondernemers zijn het meest beducht voor de komst van buitenlandse supermarktondernemingen. Naast Colruyt wordt ook het Duitse Kaufland gevreesd. 22 procent van de ondervraagde ondernemers hoopt dat dat bedrijf niet de winkels van Laurus overneemt. Het Britse Tesco is evenmin geliefd. 14 procent van de ondervraagde ondernemers is tegen een Britse overname van de winkels van Edah en Konmar.
Opvallend is dat de ondernemers geen moeite hebben met de komst van Lidl en Aldi. Zij zien die bedrijven als een belangrijke aanvulling op het huidige winkelbestand in het eigen marktgebied. Van de Nederlandse partijen zien de supermarkteigenaren het liefst Albert Heijn komen.
Een klein deel van ondervraagden heeft serieus belangstelling voor de winkels van Laurus. Slechts enkelen zouden overwegen de winkels in het eigen marktgebied over te nemen om zo de eigen positie te versterken. Concrete plannen zouden er echter niet bij de ondernemers zijn, aldus het onderzoek van de Levensmiddelenkrant.
Want ? Ik zit meer in de hoek van Dirk van de Broek te denken, of Jumbo.quote:Op zaterdag 25 februari 2006 14:00 schreef schatje het volgende:
Tesco lijkt me wel een goede aanvulling![]()
.
Nee ik wil meer AH zien in elke straat en wijkquote:Op zaterdag 25 februari 2006 17:31 schreef eL. het volgende:
[..]
Want ? Ik zit meer in de hoek van Dirk van de Broek te denken, of Jumbo.
Ik ben dol op Engelse artikelen.quote:Op zaterdag 25 februari 2006 17:31 schreef eL. het volgende:
[..]
Want ? Ik zit meer in de hoek van Dirk van de Broek te denken, of Jumbo.
Er is nog hoop voor je hoor :quote:Op zaterdag 25 februari 2006 22:51 schreef schatje het volgende:
Ik ben dol op Engelse artikelen.
...
Bijvoorbeeld. Maar goed, het aanbod zal dan wel worden afgestemd op de Nederlandse markt![]()
.
bronquote:'Britse keten Tesco lonkt naar Laurus-formules'
De Britse supermarktketen Tesco heeft zich bij Laurus gemeld voor de overname van Konmar en Edah. Dat schrijft Distrifood Daily op basis van goed ingevoerde bronnen.
Op de achtergrond van deze mogelijke deal speelt ook Ahold een rol. Het Nederlandse concern zou via een samenwerking met Tesco Konmar of Edah in handen kunnen krijgen. De alliantie tussen Tesco en Ahold zou volgens Distrifood de opmaat kunnen zijn voor een bod dat Tesco voorbereidt op het Nederlandse supermarktconcern.
Geruchten overname Ahold
Geruchten over een bod op Ahold zingen al enige tijd rond. Afgelopen woensdag steeg het aandeel Ahold nog tot 5,8% nadat in de markt gonsde dat Tesco en investeringsmaatschappij KKR een bod zouden willen uitbrengen op Ahold.
Via een overname van Ahold krijgt Tesco in één klap een stevige positie in de Verenigde Staten, een markt waarop de Britten nu ontbreken.
Tesco
Tesco is in eigen land marktleider. Het bedrijf heeft meer dan 30% van de Britse supermarktverkopen in handen. Dat is bijna tweemaal zoveel als Wal-Martdochter Asda dat met iets meer dan 16% op de tweede plaats staat.
Zeker waar, maar het kan nog alle kanten op. Het voordeel bij Colruyt is dat die de distributiecentra er ook wel bij kunnen hebben, nadeel is dat Colruyt de boel flink moet omgooien en daarnog eens extra in zal moeten investeren. Ahold zou de buit met Schuitema kunnen verdelen, maar dan blijft de vraag wat te doen met de distributiecentra. Jumbo en Dirk van den Broek zijn waarschijnlijk te klein om alles in ene te kopen, maar zullen gemotiveerd zijn, omdat ze dan een landelijke voet aan de grond krijgen. Tesco is moeilijker te bepalen, maar zal het misschien via Ahold willen spelen, omdat het gerucht gaat dat ze kijken of een overname van het totale Ahold haalbaar is.quote:Op maandag 27 februari 2006 12:55 schreef highway101 het volgende:
Als Colruyt de handel gaat overnemen, is er nog wat hoop voor de mensen in het DC. Als een bestaand Nederlands keten de handel over wil nemen, dan is er kans dat de DC's van Edah en Konmar dicht gaan, omdat die ketens zelf als DC's hebben. Hooguit wat extra capaciteit hebben ze dan nodig. (275 winkels is toch wel veel).
bronquote:Colruyt wil Nederland veroveren
door Peter Westhof
AMSTERDAM (DFT) - Al enkele jaren staat Colruyt te trappelen om de Nederlandse markt te betreden.
De Belgische supermarktketen heeft nu interesse getoond in de Edah-winkels van Laurus om zijn ambitie te verwezenlijken.
De mogelijke komst van Colruyt naar Nederland wordt door de supermarktbranche in ons land met wantrouwen gevolgd. Uit een enquête van de Levensmiddelenkrant bleek afgelopen weekeinde dat veel supermarktondernemers beducht zijn voor de komst van de concurrent.
De prijsvechter maakt een stormachtige groei in België en Frankrijk door en ziet Nederland als geschikt terrein om verder uit te breiden. Drie jaar geleden toonde het bedrijf 'in theorie' al interesse in Ahold-dochter Schuitema. Schuitema werd niet te koop gezet, waardoor dit Nederlandse avontuur niet doorging.
Colruyt is een echt familiebedrijf. In 1925 begon bakker Franz Colruyt in de buurt van Halle een groothandel in zogeheten koloniale waren (koffie, specerijen, enz.) en leverde die voedingswaren aan de kruideniers in de streek. Deze voedingsdistributie breidde zich in de loop der jaren steeds meer uit. In 1964 deed de supermarkt in België zijn intrede. Ook Colruyt stortte zich op deze noviteit en begon te experimenteren met discount-winkels, de cash & carry-formule.
De groei van het bedrijf werd in 1977 bekroond met een beursgang. Inmiddels maakt het bedrijf deel uit van de Bel-20. Colruyt is niet alleen meer gespecialiseerd in discount supermarkten. Door diverse overnames verkoopt het bedrijf ook baby-artikelen, biologische producten en cadeau-artikelen. Via de Okay-winkels is het bedrijf in het segment buurtwinkels actief. In 2003 werd de Spar-formule in België overgenomen, waardoor de onderneming zijn positie op retailgebied verder versterkte. Daarnaast houdt Colruyt zich bezig met distributie en logistiek, de productie van drukwerken en automatisering.
Maar de belangrijkste pijler van het bedrijf van topman Jef Colruyt (in 2003 de manager van het jaar in België) blijft de discount supermarktdivisie. Hiermee heeft Colruyt in België een marktaandeel van zo'n 20 procent. Colruyt opent dit jaar vier nieuwe Colruyt-vestigingen en 15 winkels worden uitgebreid. De Colruyt-supermarkten zien er van de buitenkant sober en eenvoudig uit. Ook de inrichting is tamelijk sober en is vergelijkbaar met de Aldi- en Lidl-supermarkten. De producten zijn in eenvoudige rekken opgestapeld en de verlichting is zuinig en functioneel. De vloerbedekking heeft eveneens een sobere aanblik. Volgens Colruyt zijn de winkels gericht op efficiëntie en kostenbesparingen.
Colruyt doet het, in tegenstelling tot de Nederlandse branchegenoten Ahold en Laurus, goed op de Belgische beurs. In 2001 noteerde het aandeel zo'n 40 euro, inmiddels is het aandeel verdrievoudigd.
Of Colruyt een bod op Edah doet, is nog niet duidelijk. Het Belgische bedrijf wil eerst de financiële gegevens van Edah onder de loep nemen. Daarna moet het afrekenen met de concurrentie van Dirk van den Broek, C-1000 en Albert Heijn, voordat het eindelijk zijn intrede op de Nederlandse markt kan doen.
Geen idee, maar er werd eerst gesproken over een totale overname, nu alleen de Edah's (dus geen Konmar en distributiecentra).quote:Op maandag 27 februari 2006 17:18 schreef highway101 het volgende:
Misschien zijn de Konmars te luxe/te groot voor de discountformule van Colruyt.
Dat maak ik er ook uit op.quote:Colruyt=Aldi/Lidl maar dan beter?
Nou ja, het is meer zo dat SdB, Edah en Konmar vanuit de Laurus DC's worden bevoorraad.quote:Op maandag 27 februari 2006 17:53 schreef highway101 het volgende:
Konmar wordt toch beleverd door SdB distributiecentra's? Dan zal dat ook veranderd moeten worden.
Voor de reorganisatie naar Edah L&L en de prijzenslag bij AH was Edah juist de grootste winstmaker binnen Laurus.quote:Probleem met Edah's is dat het een ratjetoe zijn. Er zijn enkele goeddraaiende filialen, een hoop middenmoters en ook een hoop behoorlijk onrendabele. Ik las laatst hier ergens dat er maar 6 Konmars winst draaien (van de 44), hoe zal dat dan met Edah zijn?
Dat hoeft ook niet, erg zijn genoeg kleine of regionale ketens waar de gemiddelde Nederlander nog nooit van heeft gehorod, maar die toch redelijk draaien, bv. Hoogvliet, Boni, Poeiez, FoodFactory.quote:Bovendien lijkt het me niet dat het bij Colruyt meteen stormloopt. Daar zal een heel mediaoffensief aan voorafmoeten gaan. De meeste Nederlanders hebben waarschijnlijk nog nooit van Colruyt gehoord.
quote:Op maandag 27 februari 2006 17:17 schreef eL. het volgende:
En :
[..]
bron
Hier zie ik weer dat er alleen over Edah wordt gesproken. Het blijft een beetje heel erg gissen allemaal.
Bronquote:Nederlandse supers vrezen komst prijsvechter Colruyt
Nederlandse supermarktondernemers zijn beducht voor de komst van buitenlandse ondernemingen op de Nederlandse markt. Vooral de mogelijke intrede van de Belgische prijsvechter Colruyt boezemt angst in.
De helft van alle supermarktondernemers hoopt dat Colruyt niet de winkels van Laurus overneemt. Dat is zaterdag gebleken uit een onderzoek van het vakblad Levensmiddelenkrant onder een groot aantal ondernemers van verscheidene supermarktformules.
Interesse
De Belgische supermarktketen Colruyt is de afgelopen tijd veelvuldig genoemd als overnamekandidaat voor de ruim driehonderd winkels van Edah en Konmar, die moederbedrijf Laurus wil afstoten. Ook Albert Heijn, Jumbo en Schuitema hebben interesse getoond voor de winkels van Laurus.
Kaufland
De Nederlandse ondernemers zijn het meest beducht voor de komst van buitenlandse supermarktondernemingen. Naast Colruyt wordt ook het Duitse Kaufland gevreesd. 22 procent van de ondervraagde ondernemers hoopt dat dat bedrijf niet de winkels van Laurus overneemt.
Tesco
Het Britse Tesco is evenmin geliefd. 14 procent van de ondervraagde ondernemers is tegen een Britse overname van de winkels van Edah en Konmar.
Opvallend is dat de ondernemers geen moeite hebben met de komst van Lidl en Aldi. Zij zien die bedrijven als een belangrijke aanvulling op het huidige winkelbestand in het eigen marktgebied. Van de Nederlandse partijen zien de supermarkteigenaren het liefst Albert Heijn komen.
Serieus
Een klein deel van ondervraagden heeft serieus belangstelling voor de winkels van Laurus. Slechts enkelen zouden overwegen de winkels in het eigen marktgebied over te nemen om zo de eigen positie te versterken. Concrete plannen zouden er echter niet bij de ondernemers zijn, aldus het onderzoek van de Levensmiddelenkrant.
Laurus kan alleen niet alle Edah's verkopen, want er zijn ook nog wat zelfstandige ondernemers, en die kunnen zich gewoon bij een andere organisatie aansluiten als de Edah-formule wordt verkocht.quote:Op maandag 27 februari 2006 20:51 schreef eL. het volgende:
Colruyt heeft ook de beste papieren en ze hebben al eerder winkels van Laurus overgenomen in België. Maar ze spreken vooralsnog alleen over de Edah's en bekijken de Konmar's. Een all-in-one-deal zou waarschijnlijk ook het meeste opleveren.
AH heeft ook intresse in de Konmars. Dus die zouden die overkunnen nemen.quote:Op maandag 27 februari 2006 20:51 schreef eL. het volgende:
Colruyt heeft ook de beste papieren en ze hebben al eerder winkels van Laurus overgenomen in België. Maar ze spreken vooralsnog alleen over de Edah's en bekijken de Konmar's. Een all-in-one-deal zou waarschijnlijk ook het meeste opleveren.
Mwah zal wel niet zo'n vaart lopen denk ik, misschien dat ze de beste krenten uit de pap pikken, voor mijn part zou een nieuwe speler op de markt wel tof zijn, laat de Belgen of Engelsen maar komenquote:Op dinsdag 28 februari 2006 19:27 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
AH heeft ook intresse in de Konmars. Dus die zouden die overkunnen nemen.
Van mij mogen ze ook komen zal een nieuwe insteek worden voor de prijzenoorlog. Daarnaast ben ik benieuwd wat Laurus alleen met Super de Boer gaat doen. Ze worden dan wel een kleine speler.quote:Op dinsdag 28 februari 2006 21:49 schreef Agrafes het volgende:
[..]
Mwah zal wel niet zo'n vaart lopen denk ik, misschien dat ze de beste krenten uit de pap pikken, voor mijn part zou een nieuwe speler op de markt wel tof zijn, laat de Belgen of Engelsen maar komen![]()
Dat is toch niet erg? Er zijn genoeg kleine spelers in dit land, en die doen het lang niet allemaal slecht.quote:Op dinsdag 28 februari 2006 22:23 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Van mij mogen ze ook komen zal een nieuwe insteek worden voor de prijzenoorlog. Daarnaast ben ik benieuwd wat Laurus alleen met Super de Boer gaat doen. Ze worden dan wel een kleine speler.
Ja, maar de insteek van de Jumbo is toch wat anders dan die van Super de Boer. Jumbo gaat meer voor lage prijzen lage marges en Super de Boer wil zich toch meer profileren in het hogere segment en dat is nu juist het segment waar de hardste klappen vallenquote:Op dinsdag 28 februari 2006 22:28 schreef MREn het volgende:
Dat is toch niet erg? Er zijn genoeg kleine spelers in dit land, en die doen het lang niet allemaal slecht.
Kijk maar eens naar de enorme groei van Jumbo de afgelopen 5 jaar. En dat zal nog wel even door blijven gaan. En als supermarkt ben je echt niet blij als er een Jumbo bij komt in je omgeving, dat kan ik je wel zeggen.
Dat is een keus die ze zelf maken.quote:Op dinsdag 28 februari 2006 22:30 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Ja, maar de insteek van de Jumbo is toch wat anders dan die van Super de Boer. Jumbo gaat meer voor lage prijzen lage marges en Super de Boer wil zich toch meer profileren in het hogere segment en dat is nu juist het segment waar de hardste klappen vallen
Koersverloopquote:Laurus zakt verder weg
Bron : Nu
DEN BOSCH - Aan de omzetdalingen bij supermarktconcern Laurus zijn nog geen einde gekomen. Het bedrijf presenteerde dinsdag over het eerste halfjaar een verdere daling van de netto-omzet tot 1,38 miljard euro van 1,43 miljard in dezelfde periode een jaar eerder.
De identieke omzet (omzet zonder uitbreiding en effecten van modernisering) van de supermarktformules Edah, Super de Boer en Konmar zakte 1,1 procent.
Laurus heeft de afgelopen periode zowel de winkels van Konmar als Edah verkocht. Alleen Super de Boer blijft over. Het supermarktconcern ontvangt 354 miljoen euro voor de verkochte ketens. Daarvan gaat een groot deel naar de banken om schulden af te lossen. Er blijft een bedrag van 195 miljoen euro over om de supermarktketen Super de Boer zo te verbeteren dat er betere resultaten komen.
Klimmen
Laurus zelf presenteerde de cijfers als een verbetering van de gezamenlijke identieke consumentenomzet. Deze omzet is volgens het bedrijf echter nog niet op het niveau van de marktgroei. De zelfstandige ondernemers van Super de Boer zagen hum omzet met 1,8 procent klimmen. De ondernemers die hun winkel recentelijk in het kader van het programma Refresh hebben verbouwd, lieten de omzet met 2,9 procent stijgen.
Maar de winkels van Super de Boer die worden gerund door filiaalmanagers in dienst van Laurus noteerden een omzetdaling van 0,8 procent. Daardoor wist de totale keten slechts een plus van 0,6 procent te realiseren.
Met de omzet die de Konmars hadden is het ook niet zo moeilijk om het 300% te laten groeien.quote:Op woensdag 6 september 2006 03:12 schreef MREn het volgende:
Het is nog erger, de ex-Konmars die nu Jumbo zijn geworden hebben een omzet groei van 300%, met een uitschieter waar de omzet zelfs 1100% is toegenomen...zegt genoeg over de kwaliteit van die Konmars.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |