Da's dan heel recent gebeurd, want afgelopen zaterdag was het er nog. Zo'n gekleurde buitenkant op een verder gietijzeren pan.quote:Op maandag 23 januari 2006 14:52 schreef skiczukie het volgende:
Emaille is toch afgeschaft?
Nee hoor.quote:Op maandag 23 januari 2006 15:19 schreef skiczukie het volgende:
Ik dacht dat email was afgeschaft omdat het kankerverwekkend zou zijn.
Er zijn prachtige goeie emaille pannen op de markt.quote:Op maandag 23 januari 2006 15:19 schreef skiczukie het volgende:
Ik dacht dat email was afgeschaft omdat het kankerverwekkend zou zijn.
Vast wel, anders zou het dus afgeschaft zijn.quote:Op maandag 23 januari 2006 15:40 schreef Bluezz het volgende:
[..]
Er zijn prachtige goeie emaille pannen op de markt.
Het oude emaille (van vroegah) was niet best, dat weet ik ook nog wel.
Volgens mij had dat te maken met de kleur rood, de chroomverbinding o.i.d.
Ik kan me niet voorstellen met onze huidige controles dat het nu niet goed meer zou zijn?
Maar zijn dat echte braadpannen? Ik heb ook een emaille pan, maar die heeft echt een date met de Kliko wanneer ik een braadpan koop. De bodem is dun, wat betekent dat de warmte niet goed verdeeld wordt. De bodem is ook een beetje kromgetrokkenquote:Op maandag 23 januari 2006 15:45 schreef Lienekien het volgende:
Ik heb twee BK braadpannen. Da's volgens mij ook emaille. Zwart van buiten, blauw van binnen. Bevallen mij erg goed.
De creuset (of andere gietijzeren)-braadpannen zijn mooi, maar duur en zwaar (lijkt me erg onhandig bij de afwas).
Hm, ik ga ff kijken bij de Hema, Blokker, misschien 2e hands, maar voorlopig het liefste de ovale gietijzeren bij V&D... voor 'maar' 39.95.quote:Op dinsdag 24 januari 2006 10:48 schreef MissyMirjaM het volgende:
ik ben ook op zoek naar een braadpan
waa rkoop je uberhaupt zo een ding?
ik zag ze laatst bij de digros, maar die vond ike cht veel te klein.
Nee, het zijn echt wel braadpannen. Warmte wordt prima verdeeld en de bodem is nog steeds vlak.quote:Op dinsdag 24 januari 2006 10:21 schreef mgerben het volgende:
[..]
Maar zijn dat echte braadpannen? Ik heb ook een emaille pan, maar die heeft echt een date met de Kliko wanneer ik een braadpan koop. De bodem is dun, wat betekent dat de warmte niet goed verdeeld wordt. De bodem is ook een beetje kromgetrokken
Met vlees braden of bij een stoofpot of erwtensoep wordt het dan plaatselijk zo heet dat het aanbrandt.
Emaille is gesmolten glasquote:Op maandag 23 januari 2006 15:19 schreef skiczukie het volgende:
Ik dacht dat email was afgeschaft omdat het kankerverwekkend zou zijn.
Bronquote:Emaille
Ga naar: navigatie, zoek
Emaille of email is de beschermlaag van gesmolten glas aangebracht op voorwerpen van metaal of aardewerk om deze te beschermen of om deze te versieren. Email bij aardewerk wordt meestal glazuur genoemd.
Eigenschappen
Het metaal wordt door de emaillelaag tegen corrosie beschermd; bij aardewerk wordt de oppervlakte dichter en minder waterdoorlatend, terwijl het ook krasbestendiger wordt. Door toevoeging van gekleurde oxiden wordt de emaillelaag ook decoratief.
Omdat de emaillelaag minder buigzaam is dan het metaal waarop het is aangebracht, kan het bij onvoorzichtige behandeling barsten en kunnen er zelfs stukken afspringen.
Al in de Middeleeuwen werd email gebruikt in de vervaardiging van sieraden. In de twintigste eeuw werd buitenreclame vaak uitgevoerd in emaille.
Voor het aanbrengen van de glazuurlaag wordt een mengsel van kwarts, kaolien, borax en veldspaat in een oven gesmolten en op het te emailleren voorwerp gebrand.
ik denk dat het meer om de pigmentpoeders gaat waarmee geėmailleerd wordt/werd.quote:Op woensdag 25 januari 2006 21:02 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Emaille is gesmolten glas
[..]
Bron
En volgens mij is glas niet kanker verwekkend. Heb zelf ook een een oude emaille braadpan staan en dat werkt perfect
Dus laten we niet hysterisch worden zou Piet zeggenquote:Gebruik van pannen waarvan het emaille is beschadigd kan schadelijk zijn. De loslatende emaille-splinters kunnen de darm beschadigen en ook de van de splinters vrijkomende kleurstoffen zijn mogelijk ongezond.
Zolang je op Schiphol nog door de poortjes komt is er niets aan de hand.quote:Op woensdag 25 januari 2006 23:15 schreef zoalshetis het volgende:
piet gebruikt net als ik gewoon kaal gietijzer. en zoals we allemaal weten is het enige gevolg dat je ijzerwaardes in je lichaam iets stijgen. en dat is nooit slecht.
Nooit slecht? Hemochromatose (ijzerstapeling) is anders een nare aandoening.quote:Op woensdag 25 januari 2006 23:15 schreef zoalshetis het volgende:
piet gebruikt net als ik gewoon kaal gietijzer. en zoals we allemaal weten is het enige gevolg dat je ijzerwaardes in je lichaam iets stijgen. en dat is nooit slecht.
het gaat dan ook niet om die waardesquote:Op donderdag 26 januari 2006 10:23 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Nooit slecht? Hemochromatose (ijzerstapeling) is anders een nare aandoening.
Haha, bedankt, maar te laat!quote:Op vrijdag 27 januari 2006 23:30 schreef MissHobje het volgende:
Mocht je ooit in Zweden/Noorwegen zijn..
[...]
Mocht je er toevallig zijn enzo
Naakt gietijzer dat goed behandeld wordt en ingewerkt is, is een geweldige antiaanbak.quote:Op zaterdag 28 januari 2006 16:02 schreef whispers het volgende:
Mijn Creuset is wel geėmailleerd langs binnen. Heb je geen last van aanbakken in een gewone gietijzeren pan?
Gebruik zelf voornamelijk gietijzeren braadpannen van Le Creuset, maar dan dus de pannen zonder enig emaille, helemaal zwart. Werkt super, aanbakken is echt geen probleem, zolang mensen niet doen wat Piet hierboven beschreven heeft...quote:Op zondag 29 januari 2006 12:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Naakt gietijzer dat goed behandeld wordt en ingewerkt is, is een geweldige antiaanbak.
Wil je een flippende kok zien, dan moet je zijn gietijzeren pannen in de afwasmachine stoppen en daarna met staalwol schuren...
Idd, jij schreef al dat je ze alleen met heet water schoon maakt.quote:Op zondag 29 januari 2006 12:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Naakt gietijzer dat goed behandeld wordt en ingewerkt is, is een geweldige antiaanbak.
Wil je een flippende kok zien, dan moet je zijn gietijzeren pannen in de afwasmachine stoppen en daarna met staalwol schuren...
Heet water en een borstel als ie echt smerig is, anders gewoon een stukje keukenpapier.quote:Op zondag 29 januari 2006 12:22 schreef mgerben het volgende:
[..]
Idd, jij schreef al dat je ze alleen met heet water schoon maakt.
Ik wil wel de restjes eruit hebben - ik vind het niet erg als er een tikje vettigheid achterblijft.
Dus: Schuursponsje erbij, of een borstel of zo? Wat doe jij?
DIe heb ik ook, heel fijn, maarlukt mij wel om die aan te laten bakken. Maar ik heb ook een 'naakte' gietijzeren pan waar het ook wel mee lukt trouwens. Net als de grilplaat bedenk ik me nu, en die vind ik echt vervelend om schoon te krijgen.quote:Op zaterdag 28 januari 2006 16:02 schreef whispers het volgende:
[afbeelding]
Ik gebruik al jaren een Creuset en vind het zeker de investering waard. Gaan trouwens superlang mee, die dingen.
Mijn Creuset is wel geėmailleerd langs binnen. Heb je geen last van aanbakken in een gewone gietijzeren pan?
Hoe bedoel je? Tegels sneuvelen eerder als de panquote:Op zondag 29 januari 2006 12:48 schreef zoalshetis het volgende:
gietijzer heeft eigenlijk maar een nadeel. het stuitert maar één keer als je het laat vallen.
Die snap ik ook niet helemaal, ik heb in al die jaren nog nooit enige schade aan een gietijzeren pan gehad, zowel thuis als in het restaurant. Ik laat ze heus wel eens vallen, maar dat overleven ze stuk voor stuk met gemak.quote:Op zondag 29 januari 2006 13:50 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hoe bedoel je? Tegels sneuvelen eerder als de pan
ik heb een andere keukenvloerquote:Op zondag 29 januari 2006 13:50 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hoe bedoel je? Tegels sneuvelen eerder als de pan
Gelukkig maar!quote:Op zondag 29 januari 2006 14:39 schreef Lienekien het volgende:
Maar als ze op je voet landen, is je voet kapot, niet de pan.
Weet je wel hoe duur een nieuwe voet kost!quote:Op zondag 29 januari 2006 17:22 schreef mgerben het volgende:
[..]
Gelukkig maar!
't is wel 39.95 hoor!
Heb ik ook zien staan laatst ... maar ja, toen had ik de mijne al natuurlijk.quote:Op dinsdag 10 oktober 2006 22:29 schreef THEFXR het volgende:
is de braadpan van ikea wat? bedoel is het een goede koop?
Nee, hij is aan de binnenkant geemaileerd, een goede braadpan is dat niet.quote:Op dinsdag 10 oktober 2006 22:29 schreef THEFXR het volgende:
is de braadpan van ikea wat? bedoel is het een goede koop?
http://www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?topcategoryId=15570&catalogId=10103&storeId=9&langId=-22&parentCats=15570*15679*15681&categoryId=17099&productId=66549&chosenPartNumber=80100675
een uurtje in de oven op 160 graden, dan elke keer na gebruik met warm water reinigen, eventueel inoliėn voor dat je hem wegzet.quote:Op donderdag 12 oktober 2006 01:25 schreef THEFXR het volgende:
heb er vandaag 1 gehaald bij de V&D, een gietijzeren, met nopjes in de deksel (pfff moest wel wat ver lopen naar de auto, dan weegt ie best wel zwaar)
euh.. hoe moet je een nieuwe pan inwerken, met olie en dan ff op laag vuur??
Ik heb zelf ook 2 braadpannen van Le Creuset, een grote en een wat kleinere. Dat was een mooie aanbieding van de Bijenkorf, ze hadden zoveel korting dat ik beide pannen had voor de prijs van alleen de grote. Ik gebruik ze alleen veel te weinig... Toch maar eens op zoek naar recepten.quote:How best to clean my Le Creuset?
If the correct cooking temperature has been used then cleaning your cookware is that much easier. Hot soapy water can be used but make sure the pan has cooled before washing, and then rinse and dry thoroughly.NEVER fill a hot pot or pan with cold water, or plunge into water for soaking.
You can remove stubborn food residues before washing with a plastic or sponge scourer only - do not use metal scourers or abrasive cleaners of any kind. Also available for really stubborn stains is our special ‘Pots and Pans ‘ cleaner.
Dry pans thoroughly after washing - do not leave to drain or put away while still damp.
Pans with metal or plastic handles may be washed in a dishwasher. Wooden handled products should not be put in a dishwasher.
Dat merk is er ook bij de Bijenkorf - die heeft er messen van. Leuke messen, niet zo duur als een merk-koksmes, maar wel zo stijf dat ze niet alle kanten opbuigen.quote:Op donderdag 12 oktober 2006 09:49 schreef pirke64 het volgende:
Ik heb een volledig gietijzeren braadpan van het merk Q-linair, ooit gekocht bij de Makro. Bevalt prima. ZIe het merk trouwens nergens meer, zou er nog wel een grotere pan bij willen hebben van dit merk.
Andersom... pan opwarmen op laag vuur en dan een klontje boter erin.quote:Op donderdag 12 oktober 2006 01:25 schreef THEFXR het volgende:
heb er vandaag 1 gehaald bij de V&D, een gietijzeren, met nopjes in de deksel (pfff moest wel wat ver lopen naar de auto, dan weegt ie best wel zwaar)
euh.. hoe moet je een nieuwe pan inwerken, met olie en dan ff op laag vuur??
je en nooit met de schuurkant. in de oven zetten werkt beter.quote:Op donderdag 12 oktober 2006 15:19 schreef NoSigar het volgende:
Inoliėn met boter? Het spijt me maar hier heb ik echt nog nooit van gehoord. Lijkt me sowieso geen goed idee om dat dan met ongeklaarde boter te doen.
Volgens mij is de gebruikelijke methode er flink wat plantaardige olie ingooien en een flinke tijd op hoog vuur laten warmen. Af laten koelen en afspoelen met heet water en wegezetten. Na het gebruik nooit reinigen met zeep maar met heet water en desnoods zo'n geel met groen schuursponsje.
misschien is het gietijzer behandeld? maar voor een fijne patina kan je pan toch het best laten weken na het gebruik en met heetwater afwassen. gebruik de borstel ipv de schuurspons.quote:Op dinsdag 25 september 2007 09:02 schreef Jarno het volgende:
Ik heb gisteren de AH pan gekocht (merk Hack?), mooi ding, 25cm en loodzwaar. Ben er erg blij mee (en ik doe weet eens wat nuttigs met de airmiles). Maar in het begeleidend foldertje staat dat afwasmiddel geen probleem is. Het 'inbranden' staat er wel netjes in. Wat nu? Advies in de wind slaan en gewoon heet water gebruiken? En hierboven lees ik dat de gele kant van een sponsje dus geen kwaad kan?
Ja, dat roest en ja dat brandt aan.quote:Op maandag 23 januari 2006 14:12 schreef mgerben het volgende:
Enne... dat gietijzer aan de binnenkant, roest dat niet, en brandt het vlees niet aan?
En emaille aan de binnenkant. En gaatjes om stoom te laten ontsnappen. Da's toch zonde? Je kunt hem beter wat zachter zetten zodat je niet zoveel stoom krijgt die wil ontsnappen. Kun je hem lekker lang laten staan.quote:Op zaterdag 28 maart 2009 22:40 schreef hierissieweer het volgende:
Ik wil graag deze braadpan van Ikea:
[ afbeelding ]
Alleen heeft hij geen gietijzeren deksel met nopjes, mijn vraag is dan ook of hij dan wel geschikt is om goede stoofpotten mee te maken?
Was het een flink dure?quote:Op zaterdag 20 februari 2010 19:15 schreef THEFXR het volgende:
ik ga hier zweepslagen krijgen,maar mijn braadpan is verroest, is er nog een methode om hem op orde te krijgen?
ja. koop een staalborstelboor. zet die op je boormachine en schuur het roest weg. was hem af met warm water en olie hem in met een doek. zet hem lang in een voorverwarmde oven van 200 graden. afentoe het vet uit de pan halen met keukendoek.quote:Op zaterdag 20 februari 2010 19:15 schreef THEFXR het volgende:
ik ga hier zweepslagen krijgen,maar mijn braadpan is verroest, is er nog een methode om hem op orde te krijgen?
de bodem is gedeeltelijk verroest en hij kostte 40 euro bij de v&d.quote:Op zaterdag 20 februari 2010 19:24 schreef Fixers het volgende:
Hoe verroest is verroest en wat voor braadpan is het?
oke, dank je voor je bijdragequote:Op zaterdag 20 februari 2010 23:02 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
ja. koop een staalborstelboor. zet die op je boormachine en schuur het roest weg. was hem af met warm water en olie hem in met een doek. zet hem lang in een voorverwarmde oven van 200 graden. afentoe het vet uit de pan halen met keukendoek.
hier staat ook het een en ander.quote:
oke, maar dat de pan verroest is, ligt niet aan het merk hoor, ben er gewoon onvoorzichtig mee geweest, vandaar die zweepslagen ,weet je.quote:Op zondag 21 februari 2010 10:49 schreef bakkiepleur het volgende:
TIP: Als je tijd hebt ga eens naar Designer Outlet Roermond.. daar is de outlet shop van Le Creuset.
Binnen- en buitenzijde geėmailleerd , de binnenzijde wil je niet geėmailleerd hebben.quote:Op maandag 22 februari 2010 09:39 schreef Steven184 het volgende:
Ook hier aan het kijken voor een braadpan. Iemand ervaring met de Relance Deluxe?
Waarom, omdat Piet dat zegt? Niets mis met een geėmailleerde binnenkant.quote:Op maandag 22 februari 2010 10:56 schreef THEFXR het volgende:
[..]
Binnen- en buitenzijde geėmailleerd , de binnenzijde wil je niet geėmailleerd hebben.
Persoonlijk hoe ik ook meer van gietijzer, tenminste nooit gezeur met wat ik wel een niet mag gebruiken. Daarbij hebben ze allemaal inmiddels een perfecte anti-aanbak.quote:Op maandag 22 februari 2010 21:44 schreef zoalshetis het volgende:
het grote nadeel is dat je in emaille niet mag krassen/snijden. in gietijzer maakt dat niets uit
Mwoch, snijden op gietijzer is toch al funest voor je messen. Opscheppen met een metalen lepel maakt ook niets uit op emaille, zolang je niet met de punten van een vleesvork op je pan in gaat hakken is er niets aan de hand. Een patina, die vormt op gewoon emaille ook wel.quote:Op maandag 22 februari 2010 21:44 schreef zoalshetis het volgende:
het grote nadeel is dat je in emaille niet mag krassen/snijden. in gietijzer maakt dat niets uit
ik heb een heerlijke kleine koekenpan van gietijzer met emaille. voor stoven/sudderen/gehaktsauzen en braden gebruik ik mijn grote gietijzeren lodgepan.quote:Op maandag 22 februari 2010 22:01 schreef Fixers het volgende:
[..]
Mwoch, snijden op gietijzer is toch al funest voor je messen. Opscheppen met een metalen lepel maakt ook niets uit op emaille, zolang je niet met de punten van een vleesvork op je pan in gaat hakken is er niets aan de hand. Een patina, die vormt op gewoon emaille ook wel.
Én kind, intussen. Scherp geheugen.quote:Op woensdag 24 februari 2010 14:39 schreef TheFrankey het volgende:
is TS nou ooit nog met die thaise getrouwd? Met die bruidschat.... hoe zat het ook weer
belangrijker... hoe zit het met de bruidsschat?quote:Op woensdag 24 februari 2010 22:03 schreef mgerben het volgende:
[..]
Én kind, intussen. Scherp geheugen.
Veel te veel off-topic.quote:Op woensdag 24 februari 2010 22:04 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
belangrijker... hoe zit het met de bruidsschat?
quote:Op donderdag 25 februari 2010 19:10 schreef mgerben het volgende:
[..]
Veel te veel off-topic.
Het is hier geen slow-chat.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |