abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 28 april 2006 @ 14:48:59 #176
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_37377283
Voordat je naar zo'n cursus gaan moet je echt wel ff een jaar zelf geprutst hebben. Ik zit nu al bijna een jaar in het leerproces, eerst zelf cappuccino gemaakt, dan kijken hoe het echt moet, en nu zit ik een de pre-latte fase. Laatst had ik per ongeluk het Apple logo op m'n cappuccino gemaakt. Dat zag er best mooi uit, maar het was niet expres. Ik maak nu steeds cappuccino die bruin is van de bovenkant, en daaronder zit het schuim. Latte art krijg ik niet voor elkaar.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  zaterdag 29 april 2006 @ 12:18:52 #177
147643 ristretto
Totaly Espresso addicted
pi_37399290
Hoi Faberic,

Bedankt voor de tip. Ik ben inmiddels al een jaartje of 5 bezig met espresso. Dus de workshop is goed besteed, bedankt voor je zorgen. Een rosetta of appeltje lukt me nu wel eens. Der laatste tijd meer met het branden aan het expirimenteren.
pi_38076740
Hey wat een leuk topic is dit...

Na jaren koffie en espresso te hebben gemaakt met een 'Coffee Gaggia' hebben we nu een gebruikte en gereviseerde Cimbali Junior /D gekocht. Onze groene Arabica boontjes kopen we al lange tijd (meer dan 4 jaar) bij Ivo van der Putten (ongebrand.nl) Ivo is een hardloop maatje van mij. Branden deden we tot voor kort met de HPR brander, die inmiddels de geest gegeven heeft en vervangen is door de I-Roast2. Onze favoriete koffie is de Yirgacheffe.

Het is nog steeds niet eenvoudig om een goede Cappuccino te maken met perfect opgeschuimde melk.

Onze hardware is de volgende:
- Cimbali Junior /D + ontharder/ontkalker
- Mazzer Super Jolly
- I-roast2 brander

De koffie hoek ziet er inmiddels zo uit:




[ Bericht 7% gewijzigd door Espresso.Lover op 22-05-2006 10:50:36 ]
  maandag 22 mei 2006 @ 11:44:24 #179
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_38078476
quote:
Op maandag 22 mei 2006 10:38 schreef Espresso.Lover het volgende:
Hey wat een leuk topic is dit...

Na jaren koffie en espresso te hebben gemaakt met een 'Coffee Gaggia' hebben we nu een gebruikte en gereviseerde Cimbali Junior /D gekocht. Onze groene Arabica boontjes kopen we al lange tijd (meer dan 4 jaar) bij Ivo van der Putten (ongebrand.nl) Ivo is een hardloop maatje van mij. Branden deden we tot voor kort met de HPR brander, die inmiddels de geest gegeven heeft en vervangen is door de I-Roast2. Onze favoriete koffie is de Yirgacheffe.

Het is nog steeds niet eenvoudig om een goede Cappuccino te maken met perfect opgeschuimde melk.

Onze hardware is de volgende:
- Cimbali Junior /D + ontharder/ontkalker
- Mazzer Super Jolly
- I-roast2 brander

De koffie hoek ziet er inmiddels zo uit:
[afbeelding]

Ziet er goed uit.

Wat lukt niet bij het Opschuimen?? Dat is namelijk mijn inziens een stuk makkelijker dan alle afstellingen van branden, en koffie zetten goed krijgen.
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
  maandag 22 mei 2006 @ 11:45:03 #180
120482 mirugai
very fishy
pi_38078495
Ha, leuk, nog een Junior eigenaar. Wat voor stoomtip heb jij op je machine zitten?
Doe je het onderhoud zelf en zo ja, wat doe je dan precies?
  maandag 22 mei 2006 @ 11:48:47 #181
120482 mirugai
very fishy
pi_38078606
quote:
Op maandag 22 mei 2006 11:44 schreef Chielus het volgende:
Wat lukt niet bij het Opschuimen?? Dat is namelijk mijn inziens een stuk makkelijker dan alle afstellingen van branden, en koffie zetten goed krijgen.
Ik heb ook nog problemen met perfecte microfoam. Komt denk ik vooral door de stoomtip die ik nu heb (de 'nieuwere' rvs tip van Cimbali). Alleen als ik behoorlijk veel melk opschuim krijg ik soms heel mooie microfoam.
Met m'n Rancilio was het een stuk makkelijker en heb ook een paar keer achter een La Marzocco gewerkt en daarop is het echt heel simpel.
pi_38079295
Ik ga morgen beginnen als barista! Eerste les! Tips?

Ik houd zelf erg van goede en verse espresso, maar heb nog geen budget voor een eigen machine. Ik heb dus niet zoveel ervaring. Thuis behelp ik me met een bialetti moka-express, waar ik overigens best goed resultaat uit haal (beter dan je verwacht van zo'n alu-potje). Ik haal meestal koffie bij de InProc op de Denneweg in Den Haag. Ze branden zelf in de winkel, verser dan Simon Levelt (of supermarktkoffie ).
" there is nothing to not be amazed at "
pi_38082569
quote:
Wat lukt niet bij het Opschuimen?? Dat is namelijk mijn inziens een stuk makkelijker dan alle afstellingen van branden, en koffie zetten goed krijgen.
De foam is nog te grof en bevat te veel bellen, is vast een kwestie van veel doen.

De juiste machine instellingen, branden en malen zijn (in mijn ogen) eenvoudiger. Het kost wel veel tijd om alle instellingen kloppend te krijgen, maar dan heb je ook een perfecte espresso.
pi_38082883
quote:
Op maandag 22 mei 2006 11:45 schreef mirugai het volgende:
Ha, leuk, nog een Junior eigenaar. Wat voor stoomtip heb jij op je machine zitten?
Doe je het onderhoud zelf en zo ja, wat doe je dan precies?
De standaard stoomtip zit er nog op. Het messing spuitstukje met twee gaatjes aan de zijkant.

Wat betreft het onderhoud, dat doe ik inderdaad zelf. Het waterfilter 1 tot twee keer per jaar regenereren met zout, elke maand backflushen met Eco-Super, bruisplaatje losnemen en schoonmaken met een stug borsteltje. Ook de cups regelmatig met een 'groen' schuursponsje reinigen zodat er geen zwarte koeklaag gaat vastzitten.
  maandag 22 mei 2006 @ 14:02:07 #185
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_38082927
quote:
Op maandag 22 mei 2006 13:51 schreef Espresso.Lover het volgende:

[..]

De foam is nog te grof en bevat te veel bellen, is vast een kwestie van veel doen.

De juiste machine instellingen, branden en malen zijn (in mijn ogen) eenvoudiger. Het kost wel veel tijd om alle instellingen kloppend te krijgen, maar dan heb je ook een perfecte espresso.
Idd, een kwestie van veel oefenen, ik ben meestal nog teveel melk kwijt voor een kopje, maar krijg het ondertussen wel aardig onder de knie.
Tis een kwestie van het stoompijpje op de juiste hoogte in de bker te houden. En op tijd stoppen.
Welke melk gebruik je? Dat heeft bij mij ook wel eens diverse resulataten opgeleverd. Momenteel gebruik ik Domo lang lekker.
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
pi_38083079
quote:
Welke melk gebruik je? Dat heeft bij mij ook wel eens diverse resulataten opgeleverd. Momenteel gebruik ik Domo lang lekker.
We hebben nu 'Milsanie - houdbare magere melk'. Wat ik zo hier en daar lees moet volle melk betere resutaten geven.
  maandag 22 mei 2006 @ 14:17:47 #187
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_38083460
Idd, volle melk geeft veel betere resultaten, door het vetgehalte krijg je iig een stuk meer en volgens mij ook beter schuim. Koop iig geen Cappucino-melk, pure geldklopperij en het is niet eens zo lekker.
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
  maandag 22 mei 2006 @ 15:22:41 #188
120482 mirugai
very fishy
pi_38085822
quote:
Op maandag 22 mei 2006 14:00 schreef Espresso.Lover het volgende:
[..]
De standaard stoomtip zit er nog op. Het messing spuitstukje met twee gaatjes aan de zijkant.


Heb je de tip rechts op de foto? Zo ja, vergeet 't dan maar. Praktisch onmogelijk om daar goede foam, om maar niet te spreken van microfoam mee te maken. Heb 't op coffeegeek en alt.coffee nagevraagd en opgezocht. Ik heb nu dus de linker en heb drie gaten dichtgestopt. Na veel oefenen kan ik nu eindelijk redelijke foam eruit krijgen en soms mooie microfoam.
  maandag 22 mei 2006 @ 15:49:01 #189
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_38086753
quote:
Op maandag 22 mei 2006 14:17 schreef Chielus het volgende:
Idd, volle melk geeft veel betere resultaten, door het vetgehalte krijg je iig een stuk meer en volgens mij ook beter schuim. Koop iig geen Cappucino-melk, pure geldklopperij en het is niet eens zo lekker.
Volle melk beter? Hmmm, ik dacht nu juist dat het het eiwit was dat zorgde voor de stabiliteit van het schuim. En vet werkt dat tegen. (bv het schuim op bier is daar een mooi voorbeeld van)
Mijn ervaring is juist dat magere melk beter schuimt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 22 mei 2006 @ 15:50:37 #190
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_38086812
Zag trouwens afgelopen zaterdag spuitbus met cappuchino melk bij de REAL, gewoon zo uit de spuitbus je melkschuim...
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_38087136
quote:
Heb je de tip rechts op de foto?
Ja, de rechter tip, de spijker op z'n kop. Weet jij hoe en waar ik aan een andere tip kan komen?

Kun je deze oude tip los schroeven?
  maandag 22 mei 2006 @ 16:22:13 #192
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_38088162
quote:
Op maandag 22 mei 2006 15:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Volle melk beter? Hmmm, ik dacht nu juist dat het het eiwit was dat zorgde voor de stabiliteit van het schuim. En vet werkt dat tegen. (bv het schuim op bier is daar een mooi voorbeeld van)
Mijn ervaring is juist dat magere melk beter schuimt.
Idd zou je "technisch" gezien wel gelijk moeten hebben, maar m'n ervaring wijst juist op het tegenovergestelde. Misschien dat het niet gaat om de eiwitten die je opschuimt...

Golden Coffee Box:
quote:
2. Gebruik ijskoude en liefst volle melk
Vul het kannetje maximaal voor de helft met koude melk. Met halfvolle melk kunt u ook mooi schuim maken, maar dit is natuurlijk iets minder romig. Wij raden u af om houdbare melk te gebruiken ook al lijkt dit praktisch, al was het alleen al vanwege de aparte bijsmaak die uw koffie zeker geen recht doet.
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
  maandag 22 mei 2006 @ 16:28:30 #193
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_38088443
Wat vinden jullie van de Espresso apparaten die gebruik maken van sachets ESE (van oa, Illy & Lavazza) ?
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
  maandag 22 mei 2006 @ 17:18:54 #194
120482 mirugai
very fishy
pi_38090612
quote:
Op maandag 22 mei 2006 15:58 schreef Espresso.Lover het volgende:
Ja, de rechter tip, de spijker op z'n kop. Weet jij hoe en waar ik aan een andere tip kan komen?
Kun je deze oude tip los schroeven?
Yep, de tip is zonder problemen los te schroeven met een steeksleutel.
M'n stoomtip heb ik gehaald bij Peeze in Arnhem (www.peeze.nl). Gewoon ff. bellen met de technische dienst. Je kunt er ook voor andere onderdelen voor je Cimbali terecht.
pi_38094144
Thanks... uitstekende tip! en was inderdaad eenvoudig los te nemen.
pi_38094240
quote:
Wat vinden jullie van de Espresso apparaten die gebruik maken van sachets ESE (van oa, Illy & Lavazza) ?
In mijn ogen is dit niet echt vers, ik heb er echter geen ervaring mee en kan daar dus geen 'deskundig' oordeel over vellen.
  dinsdag 23 mei 2006 @ 18:34:53 #197
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_38131666
Whahoe. Vandaag de doorbraak. Eindelijk iets wat op latte art lijkt, en dan op commando. Dit mag wel, nadat ik maanden geleden met latte-art in aanraking kwam.
Hier dan een mooie klikbare pic:

- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  dinsdag 23 mei 2006 @ 18:35:40 #198
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_38131687
Hij was trouwens lekker
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_38135936
quote:
Whahoe. Vandaag de doorbraak. Eindelijk iets wat op latte art lijkt, en dan op commando. Dit mag wel, nadat ik maanden geleden met latte-art in aanraking kwam.
Niet slecht...ga zo door en je staat over twee jaar op de kampioenschappen
  dinsdag 23 mei 2006 @ 21:05:17 #200
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_38137501
quote:
Op dinsdag 23 mei 2006 20:27 schreef Espresso.Lover het volgende:

[..]

Niet slecht...ga zo door en je staat over twee jaar op de kampioenschappen
EN DAN HIERRRRRRRR
FABERIC
Slechts zeventien jaar, maarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr zeer getalenteerd!!!!

F A B E R I C
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')