Oké, interessant. Klinkt wel logisch. Als ze lang zonder vrouw van huis waren kan ik me daar zeker iets bij voorstellen.quote:Op zaterdag 14 januari 2006 17:18 schreef Imberr het volgende:
Dat klopt wel ja. Dat was geloof ik omdat de band tussen mannen veel sterker was omdat die samen veel meer tijd doorbrachten..
Dan waren ze 'mannen' geworden, klopt dat?quote:Op zaterdag 14 januari 2006 17:21 schreef BennyNL het volgende:
het was normaal dat Romeinse jongetjes werden ontmaagd door oude ooms/kennissen/leraren
Je kan beter zeggen dat er geen labeltjes bestonden, mensen deden zoals ze het wilde of het nou een man of een vrouw wasquote:Op zaterdag 14 januari 2006 18:17 schreef DenSuperieurenVlaeminck het volgende:
Ik geloof overigens niet dat de romeinen over 't algemeen liever homo dan hetero waren. Van waar haal je dat?
Een vrouw die liever leefde in een tijd waar mannen zich niet tot haar aangetrokken voeldenquote:Op zaterdag 14 januari 2006 18:17 schreef purplerose het volgende:
Ik ben echt heel veel eeuwen telaat geboren
Het probleem is gewoon dat Nero te weinig Christenen in de fik gestoken heeft. En wij dus gewoon te preuts geworden zijn.quote:Op zaterdag 14 januari 2006 17:17 schreef Federer-fan het volgende:
Ik las laatst een keer dat mannen in het Rmijnse Rijk vooral seks hadden met andere mannen en dat seks met vrouwen vooral was bedoeld voor de voortplanting. Ik weet dat er destijds vrij losse zeden waren, maar ik vind het zo opvallend dat de seksuele voorkeur van mannen destijds blijkbaar uitging naar andere mannen. Weet iemand hier of dit klopt en, zo ja, wat de reden daarvoor/oorzaak daarvan was?
Mannen die seks met elkaar hebben = losse zeden?quote:Op zaterdag 14 januari 2006 17:17 schreef Federer-fan het volgende:
Ik weet dat er destijds vrij losse zeden waren,
Dan hebben we het over de Grieken. Bij de Romeinen was pederastie niet wijdverbreid. Wel was het op een gegeven moment vrij hip in de gegoede kringen, aangezien die zo'n beetje alles van de Grieken kopieerden.quote:Op zaterdag 14 januari 2006 18:13 schreef in-limboy het volgende:
De seks met jongens had voor een groot deel een "mentor"-functie. Een man zou op seksueel gebied mentor zijn van een jongen van bijvoorbeeld rond de 14.
Nu heb je het meer over de Middeleeuwen. Ietsje later.quote:Op zaterdag 14 januari 2006 18:15 schreef DenSuperieurenVlaeminck het volgende:
Het was vaak zo dat jongens in de leer gingen om een vak te leren. Ze gingen dan wonen bij de bakker, slager, whatever. Die moest dan van de jongen een man maken, en een deel daarvan was hem inleiden in de wereld van seks.
(er bestond toen geen internet en tv)
Het idee van een 'seksuele geaardheid' bestond toen überhaupt niet. Dergelijke terminologie dateert uit de negentiende eeuw voor wat betreft de westerse samenleving.quote:Op zaterdag 14 januari 2006 18:17 schreef DenSuperieurenVlaeminck het volgende:
Ik geloof overigens niet dat de romeinen over 't algemeen liever homo dan hetero waren. Van waar haal je dat?
Daar gaat het niet echt om, de romeinen zagen niet hetero homo gebeuren dat is veeeeeeeeeeel later gekomen, in die tijd genoot je gewoon van elkaar. Wat is daar nou nietquote:Op zaterdag 14 januari 2006 18:19 schreef DenSuperieurenVlaeminck het volgende:
[..]
Een vrouw die liever leefde in een tijd waar mannen zich niet tot haar aangetrokken voelden![]()
Ben je lesbisch?
wat zij zegt dusquote:Op zaterdag 14 januari 2006 18:30 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
[..]
Het idee van een 'seksuele geaardheid' bestond toen überhaupt niet. Dergelijke terminologie dateert uit de negentiende eeuw voor wat betreft de westerse samenleving.
Je beeld is wel een beetje te rooskleurig hoor. Zeker als vrouw had je niet zoveel vrijheid in die tijd. Als je rijk was en slaven had, dan kon je je vast wel vergrijpen aan een mooie slaaf, maar vrij om op seksueel gebied te doen en te laten wat je wilde, was je absoluut niet.quote:Op zaterdag 14 januari 2006 18:31 schreef purplerose het volgende:
Daar gaat het niet echt om, de romeinen zagen niet hetero homo gebeuren dat is veeeeeeeeeeel later gekomen, in die tijd genoot je gewoon van elkaar. Wat is daar nou nietaan?
En toen gold het uiteraard nog als pathologisch. Pas in de twintigste eeuw kwam men op het idee dat het weleens gewoon onderdeel van de menselijke natuur zou kunnen zijn.quote:Op zaterdag 14 januari 2006 18:30 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
Het idee van een 'seksuele geaardheid' bestond toen überhaupt niet. Dergelijke terminologie dateert uit de negentiende eeuw voor wat betreft de westerse samenleving.
Je kunt iemand niet 'homofiel' maken, noch werden die mannen uitgezocht op hun neiging om met andere mannen te neuken. Het was gewoon de cultuur in sommige legers. Ik denk niet dat een hedendaags woord als 'homofiel' erop van toepassing is.quote:Op zaterdag 14 januari 2006 18:34 schreef Megumi het volgende:
Juist. het begrip 'seksuele geaardheid' is in de oude Griekse en Romeinse wereld onbekend. En doet pas zijn intrede met het christendom. Daarnaast wat de Grieken aangaat. Alle elite onderdelen van het Spartaanse leger en dat van Athene waren standaard homofiel. Mannen die van elkaar houden laten elkaar nooit in de steek.
Als slaaf had je geen vrijheid inderdaad. Maar het beeld dat vrouwen geen vrijheid hadden in de grieks/romeinse wereld is onjuist. Ook op seksueel gebied was er veel mogelijk ook onderling.quote:Op zaterdag 14 januari 2006 18:34 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
[..]
Je beeld is wel een beetje te rooskleurig hoor. Zeker als vrouw had je niet zoveel vrijheid in die tijd. Als je rijk was en slaven had, dan kon je je vast wel vergrijpen aan een mooie slaaf, maar vrij om op seksueel gebied te doen en te laten wat je wilde, was je absoluut niet.
Laten we dan zegen de platonische liefde dan. Man tussen man.quote:Op zaterdag 14 januari 2006 18:36 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
[..]
Je kunt iemand niet 'homofiel' maken, noch werden die mannen uitgezocht op hun neiging om met andere mannen te neuken. Het was gewoon de cultuur in sommige legers. Ik denk niet dat een hedendaags woord als 'homofiel' erop van toepassing is.
Ik beweer ook niet dat ze 'geen vrijheid' hadden. Ik beweer dat ze niet zoveel vrijheid hadden. Zeker minder dan nu, al was het maar omdat de gewone vrouwen nauwelijks hun huis uit kwamen.quote:Op zaterdag 14 januari 2006 18:37 schreef Megumi het volgende:
[..]
Als slaaf had je geen vrijheid inderdaad. Maar het beeld dat vrouwen geen vrijheid hadden in de grieks/romeinse wereld is onjuist. Ook op seksueel gebied was er veel mogelijk ook onderling.
Platonisch houdt toch juist in dat er van seks geen sprake is?quote:Op zaterdag 14 januari 2006 18:38 schreef Megumi het volgende:
Laten we dan zegen de platonische liefde dan. Man tussen man.
Ja, goed, dat weet ik. Maar tegenwoordig wordt het woord toch vooral gebruikt om een niet-seksuele relatie aan te duiden. Van Dale zegt:quote:Op zaterdag 14 januari 2006 18:42 schreef Megumi het volgende:
Hehe dat is een misvatting. Lees je Plato en zijn voorgangers er op na dan hebben ze het over de liefde tussen man en man. Om een voorbeeld te geven denk je dat Alexander de grote en Aristoteles alleen een leerling leraar relatie hadden.
Dat is absoluut waar.quote:Op zaterdag 14 januari 2006 18:49 schreef Megumi het volgende:
Maar wat in elk geval blijkt vanaf het oude Egypte tot de Romeinen is dat de rol van vrouwen en de vrijheden die zij hadden veel groter waaren dan gedacht. Maar dat is in de denkbeelden van de 19e eeuw en met behulp van Paapse honden een beetje verdonkerdemaand.
Oh, juist. Excusesquote:Op zaterdag 14 januari 2006 18:29 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
[..]
Dan hebben we het over de Grieken. Bij de Romeinen was pederastie niet wijdverbreid. Wel was het op een gegeven moment vrij hip in de gegoede kringen, aangezien die zo'n beetje alles van de Grieken kopieerden.
Klopt maar bekijk je het binnen de context van de Grieken zit de Van Dale er naast. Maar eigenlijk gaat het mij daar niet om. De manier waarop wij tegen seks en mannen en vrouwen aankijken is denk ik voornamelijk cultureel bepaald. Voorbeeld in het oude Japan was het heel gewoon dat vrouwen en mannen gezamelijk in een onsen zaten zonder seksueele bijbedoelingen direct. Vervolgens komt Japan in aanraking met het pruetse christendom en verandert dat. Helaas was Tokugawa Ieyasu niet instaat om het christendom in Japan volledig uit te roeien.quote:Op zaterdag 14 januari 2006 18:48 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
[..]
Ja, goed, dat weet ik. Maar tegenwoordig wordt het woord toch vooral gebruikt om een niet-seksuele relatie aan te duiden. Van Dale zegt:
plaˇtoˇnisch (bn.)
1 zuiver geestelijk, niet-seksueel
Jongens met name. Meisjes waren niet zo interessant. De Griekse cultuur verheerlijkte vooral het mannelijk lichaam.quote:Op zaterdag 14 januari 2006 19:01 schreef 1ofthefew het volgende:
ik meen me zelfs te herinneren dat de oude grieken sexfeestjes/orgies hadden waarbij meisje (en jongens) van rond de 12 uitgewoond werden...
Ik vraag me af of dat echt zo is... Ik vermoed wel dat er bij zaken als pederastie e.d. geen sprake was van 'traumatisering' (zoals wij dat nu zouden verwachten bij een kind dat dergelijke seksuele ervaringen ondergaat, ook als daarbij geen sprake is van dwang), omdat het een geaccepeerd en normaal onderdeel van de cultuur was. Het behoorde tot het verwachtingspatroon. Het was voor een jongen zelfs een grote eer om door een van de vooraanstaande burgers gekozen te worden als minnaar.quote:maar ja, in die tijden was men ook veel vroeger volwassen...
Dit is een onsen een vulkanische warm water bad.quote:Op zaterdag 14 januari 2006 18:59 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
Wat is een onsen?
Maja, idd, het christendom heeft ook in mijn ogen weinig goeds gedaan voor de seksualiteitsbeleving van mensen...
Met name in de Griekse wereld zag je als man en vrouw in principe nooit voor je 18e levensjaar een lid van het andere geslacht. Dus vanuit die optiek gezien is seks tussen leden van het zelfde geslacht niet zo gek.quote:Op zaterdag 14 januari 2006 19:04 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
[..]
Jongens met name. Meisjes waren niet zo interessant. De Griekse cultuur verheerlijkte vooral het mannelijk lichaam.
[..]
Ik vraag me af of dat echt zo is... Ik vermoed wel dat er bij zaken als pederastie e.d. geen sprake was van 'traumatisering' (zoals wij dat nu zouden verwachten bij een kind dat dergelijke seksuele ervaringen ondergaat, ook als daarbij geen sprake is van dwang), omdat het een geaccepeerd en normaal onderdeel van de cultuur was. Het behoorde tot het verwachtingspatroon. Het was voor een jongen zelfs een grote eer om door een van de vooraanstaande burgers gekozen te worden als minnaar.
Ziet er gezellig uit.quote:Op zaterdag 14 januari 2006 19:05 schreef Megumi het volgende:
Dit is een onsen een vulkanische warm water bad.
[afbeelding]
Ook dat is een vertekend beeld vanuit de 19e eeuw. Als je de kelders van het britse museum bekijkt. Was Athene na Zeus niet de belangrijkste godin. Of ben ik dom.quote:Op zaterdag 14 januari 2006 19:04 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
[..]
Jongens met name. Meisjes waren niet zo interessant. De Griekse cultuur verheerlijkte vooral het mannelijk lichaam.
Wat voor belang zouden ze er in de 19e eeuw bij hebben om pederastie te verheerlijken...? Dat lijkt me nogal ingaan tegen de puriteinse moraal van die tijd...quote:Op zaterdag 14 januari 2006 19:16 schreef Megumi het volgende:
Ook dat is een vertekend beeld vanuit de 19e eeuw. Als je de kelders van het britse museum bekijkt. Was Athene na Zeus niet de belangrijkste godin. Of bern ik dom. :p
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |