abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zaterdag 10 december 2005 @ 10:23:17 #1
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_32965541
Alleerst wat informatie over mijn favoriete drank:
quote:
Soorten Port

Vintage-port
Vintage-port is altijd beschouwd als premium-port, maar omdat deze port eerst lange tijd moet rijpen, is het, afgezien van de kosten, een wijn voor zeer speciale gelegenheden. Voor andere gelegenheden is "late bottled vintage-port" de oplossing. Deze portsoort is van één oogstjaar en wordt praktisch elk jaar gemaakt. De wijn wordt vier tot zes jaar in vaten gerijpt voordat hij wordt gebotteld en is tegen die tijd veel beter gefilterd en gestabiliseerd dan vintage-port.

Vintage-port is niet zomaar een port, maar een rode port van een bijzonder goed oogstjaar, afkomstig van de beste wijngaarden. Hij staat aan de top van de porthiërarchie.

De portexpeditiebedrijven of de eigenaren van de quinta’s kunnen aangeven of hun port tot een Vintage-port uitgeroepen wordt, maar de uiteindelijke beslissing wordt genomen door het Port Instituut in Porto. In de praktijk blijkt dat gemiddeld één keer in de drie jaar een port het predikaat Vintage krijgt. Vintage-port moet gebotteld worden tussen 1 juli van het tweede jaar en 30 juni van het derde jaar na de oogst, waarna het rijpingsproces nog tientallen jaren in beslag neemt. Jonge Vintage-port is dieppaars van kleur, heeft veel tannines (verschillende stoffen, afkomstig uit de druivenschillen, die een stroeve sentatie op de tong veroorzaken en die zeer belangrijk zijn voor de houdbaarheid) en is krachtig en fruitig van smaak. Dat fruitige verdwijnt met de jaren, de kleur verandert naar licht paarsrood, de tannine wordt bitter en pas na zo’n 20 jaar in de lodges bereikt de wijn zijn hoogtepunt.

Crusted-port
Crusted-port is altijd een specialisatie geweest van de Britse wijnhandel. De autoriteiten in Porto hebben hem nooit erkend, maar de crusted-port is een zeer goede ruby-port. Het is een blending van twee of drie verschillende oogsten die jong wordt gebotteld. Een kenmerk van deze port is dat hij droesem (bezinksel) vormt, waardoor decanteren vereist is. Decanteren is het overschenken van de wijn in een andere fles, zodat het bezinksel in de eerste fles achterblijft.

Het grootste gedeelte van de geproduceerde port is de gewone ruby, de witte port en de tawny. Ruby is een redelijk volle wijn, die geblend is met betrekkelijk jonge wijnen. Het heeft een rijke kleur, is fruitig en zoet. Witte port wordt, zoals de naam al aangeeft, gemaakt van witte druiven. In tegenstelling tot de andere ports ondergaan de witte de volledige gisting, voordat de wijnbrandewijn wordt toegevoegd. Vroeger waren de witte ports zoet of zelfs heel zoet zonder de finesse van de rode ports. Later heeft men dan ook droge witte ports geïntroduceerd. De tawny-port is ook een blending van verschillende oogsten van verschillende jaren. Deze lichtgekleurde, delicate port is niet zo zwaar als de vintage-port of de crusted-port.

Rijpen
Portwijn kan op twee manieren rijpen, namelijk op hout of in de fles. Als de wijn op hout rijpt dan moet het dikwijls overgegoten worden in andere vaten en wordt er - indien nodig - een jongere wijn aan toegevoegd. Tijdens het rijpen zijn een paar factoren heel belangrijk: de kwaliteit van de oogst, het onderhoud van de vaten, het luchten van de wijn tijdens het wijnverlaten (wijn uit het ene vat in het andere laten lopen), het compenseren van de geëvaporeerde alcohol en de ‘refresco’ van de portwijn. ‘Refresco’ is de toevoeging van een klein percentage jonge wijn. De karakteristiek die het meest verandert tijdens het rijpen op hout is de kleur. Bij rode wijnen wordt de kleur geleidelijk zachter en bij witte wijnen gebeurt het tegenovergestelde: deze worden donkerder van kleur.

De portwijnen die in de fles rijpen zijn de Vintage-port en de Late Bottled-port. De reden hiervoor is dat deze twee ports van zo’n hoge kwaliteit zijn dat ze niet in aanraking mogen komen met lucht. Deze wijnen gaan respectievelijk voor het derde jaar en tussen de vier en zes jaar de fles in. Voor het bottelen, rijpen deze wijnen gewoon op hout. De flessen dienen liggend in het donker bewaard te worden bij een constante temperatuur. Hierdoor behouden de wijnen hun oorspronkelijke karakteristieken, zoals kleur en smaak.

Eten en port
Welk eten past bij port? Een klassieke combinatie is port met stilton, omdat de sterke smaak van de wijn goed past bij de scherpe smaak van de kaas. Dit is de sleutel voor elke combinatie: er moet worden gekeken naar de intensiteit van de smaak. In de Douro serveert men lokale kaas, vergelijkbaar met edammer, met kweepeergelei (marmelade). De zoetscherpe combinatie laat zich zeer goed combineren met de zoetheid van port. Ondanks de zoete smaak past port niet goed bij de meeste desserts. Port is bijna nooit extreem zoet,vandaar dat hij naast de zoetheid van een dessert een dunne, wrange smaak zou kunnen krijgen.
Er zijn ook veel voorafjes die goed passen bij gekoelde tawny of witte port. Favorieten zijn gerookte ham, zoals serrano- en parmaham, salami en soortgelijke worstsoorten.
Wees niet bang om te experimenteren. Ontelbare hartige gerechten hebben een zoete component waardoor ze goed passen bij de zoete smaak van port…
Bron

Zelf hou ik van een twany port met daarbij een kaasplakje en / of wat olijven.

Zijn er nog meer Port liefhebbers op Fok?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_32982821
Voor zover ik weet past een tawny beter bij Stilton dan een ruby?
Verder drink ik het als aperitief, wekt mijn eetlust op ja.
Maar dat doet een droge sherry ook, lol
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  zaterdag 10 december 2005 @ 23:38:48 #3
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_32983145
Ik heb thuis nog een fles Kopke Colheita port uit 1974 liggen..moet nog steeds een goede reden hebben om 'm open te maken want volgens mij smaakt dat heerlijk, 31 jaar oude port!
pi_32983276
MAAK een reden, dacht ik zo......
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  zondag 11 december 2005 @ 21:50:56 #5
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_32999652
Heb zelf ooit een Port van 20 jaar mogen proeven en die smaakbeleving is echt fantastisch. Die van een nog oudere Port moet nog beter zijn.

Ben zelf opzoek naar een Port van 1977 welke ik dan wil bewaren tot dat ik 50 wordt.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_32999746
Wij hebben vorig jaar in Verviers, Belgie een gedeelte van een huis gehuurd van een NL echtpaar, die ook een huis in Portugal hebben.
Hij kwam aan het eind van onze vakantie uit Portugal met heel veel flessen zelfgemaakte boeren-port.
Nog nooit zulke heeeeeerlijke zachte port geproefd!!
Terwijl het dus hele jonge port is.
  zondag 11 december 2005 @ 21:56:54 #7
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_32999849
Wat moet ik me voorstellen bij boeren-port? Op kleine schaal gemaakt enzo?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_32999916
Ja gewoon voor zichzelf, hij noemde het boerenport.
Het kan rijpen in de fles, maar ook jong gedronken worden. Wat wij dus deden
  maandag 12 december 2005 @ 07:05:17 #9
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_33006485
Port

Mijn vader had een keer voor de kerst een 30-40 jarige port meegenomen (weet ik niet meer precies).
Superzacht was die, echt zooo lekker
En zo heb ik dus port leren drinken, lekkerste drankje wat er is
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_33009146
Yep, tawny here...
Hoe ouder de port, hoe lekkerder (meestal), maar ook hoe duurder (bijna altijd).
Heerlijke drank.....
  maandag 12 december 2005 @ 14:04:52 #11
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_33013770
Yep een groot liefhebber hier, maar aangezien ik het niet met grote regelmaat drink koop ik bijna altijd een Colhieta of Late Bottled. (onder het mom van aals we het doen dan doen we het goed)

Trouwens 77 is een erg goed jaar Martijn, dus daar moet nog wel wat van te krijgen zijn.
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
  maandag 12 december 2005 @ 19:25:25 #12
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_33023218
quote:
Op maandag 12 december 2005 14:04 schreef Chielus het volgende:
Yep een groot liefhebber hier, maar aangezien ik het niet met grote regelmaat drink koop ik bijna altijd een Colhieta of Late Bottled. (onder het mom van aals we het doen dan doen we het goed)
Dat kun je wel zeggen met een Colhieta of Late Bottled
quote:
Op maandag 12 december 2005 14:04 schreef Chielus het volgende:
Trouwens 77 is een erg goed jaar Martijn, dus daar moet nog wel wat van te krijgen zijn.
Ik weet de slijter waar ik altijd kom kan ze ook bestellen alleen ze zijn wel aan de prijs
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  dinsdag 13 december 2005 @ 01:13:56 #13
9902 Lestat
the vampire...
pi_33033782
Ik was altijd benieuwd hoe port smaakte, en toen kocht ik een keer een fles Warre's ruby port in de supermarkt, maar dat viel tegen...vieze, weeige zoete smaak. Bah!
Memento Mori
  dinsdag 13 december 2005 @ 01:19:18 #14
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_33033851
Probeer eens een Tawney, die zijn niet zo zoet.
En witte port is ook zalig, weer heel anders dan de tawney en de ruby. Misschien is ruby wel egwoon niet jouw ding, kan toch?
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  dinsdag 13 december 2005 @ 01:28:29 #15
9902 Lestat
the vampire...
pi_33033959
Dat kan, maarja om nu te gaan experimenteren voor 7 a 8 euro per fles...
Memento Mori
pi_33034068
Ligt eraan wat je wil proeven... voor 5 euro heb je dat hoor.... In veel supermarkten, probeer het merk Sea Lord...
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  dinsdag 13 december 2005 @ 02:47:13 #17
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_33034627
quote:
Op dinsdag 13 december 2005 01:28 schreef Lestat het volgende:
Dat kan, maarja om nu te gaan experimenteren voor 7 a 8 euro per fles...
Ben ik nou zo verwend of vind ik 7 á 8 euro gewoon geen geld voor een goede fles port?
Ik zou rustig 20-30 euro of meer uitgeven voor een goede fles drank, maar misschien ben ik te kieskeurig.
Aan mijn financiën kan het niet liggen, op het moment ligt het rond het minimum, maar zelfs dan..
Ik geef gewoon liever iets meer uit aan ietswaarvan ik zeker weet dat ik het goed/lekker/mooi/etc. vind dan dat ik genoegen met nemen met mindere kwaliteit.
Met eten en restaurants precies zo trouwens..
  dinsdag 13 december 2005 @ 08:12:45 #18
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_33035641
Ik drink niet vaak alcohol en ook niet vaak port, maar als ik port drink, wil ik wel lekkere drinken en geef ik dus ook wat meer uit aan een fles.
Om te experimenteren echter, zou ik een iets goedkopere fles nemen, die van de HEMA bijvoorbeeld zijn prima.
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  dinsdag 13 december 2005 @ 10:00:26 #19
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_33037028
quote:
Op dinsdag 13 december 2005 02:47 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Ben ik nou zo verwend of vind ik 7 á 8 euro gewoon geen geld voor een goede fles port?
De Port ik ik meestal voor door de week koop is de port van een Euro of 9 - 10 zal vanavond wel even het precieze merk opzoeken. Komt van de lokale slijter af
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  maandag 19 december 2005 @ 23:40:00 #20
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_33232541
quote:
Op dinsdag 13 december 2005 10:00 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

De Port ik ik meestal voor door de week koop is de port van een Euro of 9 - 10 zal vanavond wel even het precieze merk opzoeken. Komt van de lokale slijter af
Gevonden het is Ferreira Port

Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  woensdag 21 december 2005 @ 22:51:38 #21
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_33291722
Nog wat links naar Port merken:
Kopke
Ferreira
Sandeman
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  donderdag 22 december 2005 @ 11:02:58 #22
112879 MarkDeMagiër
Magic is only a Mark away
pi_33302256
Heb gisteren bij de kaasboer een stuk Cheddar met blauwe Stilton gekocht (in lagen gelegd zeg maar) en in die Cheddar hadden ze een fles port leeg laten lopen... Goddelijk!
Moppies rule the world...
  donderdag 22 december 2005 @ 11:09:48 #23
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_33302457
Meestal doen ze de port in de Stilton, wel heeeel erg lekker
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  donderdag 22 december 2005 @ 14:53:32 #24
112879 MarkDeMagiër
Magic is only a Mark away
pi_33309472
quote:
Op donderdag 22 december 2005 11:09 schreef BBQ-kip het volgende:
Meestal doen ze de port in de Stilton, wel heeeel erg lekker
Dan zal dat hier waarschijnlijk ook wel het geval zijn. stilton en cheddar waren al samen tot 1 kaas gemaakt. errug goed in ieder geval
Moppies rule the world...
  donderdag 22 december 2005 @ 14:57:00 #25
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_33309598
Lijkt me ook wel een goeie combi ja
Volgende keer maar weer eens kopen (dan plak ik het zelf wel op elkaar ), nu nog teveel kaasjes in huis, moeten eerst op
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  donderdag 22 december 2005 @ 15:50:45 #26
112879 MarkDeMagiër
Magic is only a Mark away
pi_33311475
quote:
Op donderdag 22 december 2005 14:57 schreef BBQ-kip het volgende:
Lijkt me ook wel een goeie combi ja
Volgende keer maar weer eens kopen (dan plak ik het zelf wel op elkaar ), nu nog teveel kaasjes in huis, moeten eerst op
Ook een aanradertje: geitenkaas met truffel.... en ontopic>> met een glaasje port...
Moppies rule the world...
  donderdag 22 december 2005 @ 19:54:26 #27
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_33318447
quote:
Op donderdag 22 december 2005 15:50 schreef MarkDeMagiër het volgende:

[..]

Ook een aanradertje: geitenkaas met truffel.... en ontopic>> met een glaasje port...
Olijven met Port is ook een erg goede combinatie
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  donderdag 22 december 2005 @ 19:57:25 #28
43790 IJzercookie
De specialiteit uit Vld
pi_33318528
Ik heb een klein flesje port gekregen in mijn kerstpakket! Daar ben ik echt super blij mee, ik drink 10x liever port dan wijn!
That's the way the cookie crumbles
  vrijdag 23 december 2005 @ 00:04:57 #29
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_33330124
Martijn, Als brabander wil ik je graag even attenderen op de kazen van de koningshoeve, De blauwschimmel gewassen in La Trappe Blond is erggg lekker bij port (heb ik gister persoonlijk ervaren). Ik weet niet of het in Waalwijk te verkrijgen is maar in Tilburg ligt hij Bij de AH.
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
  vrijdag 23 december 2005 @ 08:20:31 #30
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_33335943
quote:
Op vrijdag 23 december 2005 00:04 schreef Chielus het volgende:
Martijn, Als brabander wil ik je graag even attenderen op de kazen van de koningshoeve, De blauwschimmel gewassen in La Trappe Blond is erggg lekker bij port (heb ik gister persoonlijk ervaren). Ik weet niet of het in Waalwijk te verkrijgen is maar in Tilburg ligt hij Bij de AH.
Ik ken het niet in Waalwijk ligt het niet bij de AH maar zeker een rede om bij de grote AH in Tilburg te gaan kijken.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_33412400
quote:
Op zaterdag 10 december 2005 23:38 schreef SiGNe het volgende:
Ik heb thuis nog een fles Kopke Colheita port uit 1974 liggen..moet nog steeds een goede reden hebben om 'm open te maken want volgens mij smaakt dat heerlijk, 31 jaar oude port!
ZET HEM RECHTOP !!!

Zonder dollen, zo'n oude port heeft veel droes dat moet bezinken, dus zet die fles recht op ! Filteren door een koffiefilter werkt ook bij het uitschenken.

In ieder geval heb ik ook nog zo'n fles staan. Kennelijk is deze oplage breed uitgezet in de winkels of was het een goed oogstjaar. Mijn kennis van port rijkt helaas nie zo ver.
Take on the situation, but not the torment ...
  maandag 26 december 2005 @ 14:17:42 #32
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_33414043
Wat ik gevonden heb:
quote:
COLHEITA PORT.
Colheita port is eveneens een port van één oogstjaar. Deze port moet zeven jaar of meer fustlagering hebben en vormt na botteling nagenoeg geen depot meer. Colheita ports zijn sterke ports en kunnen na eenmaal aangebroken te zijn nog lange tijd bewaard worden. Het etiket op de fles moet vermelden "lagering op fust" en de datum van botteling.
http://www.wijnkoperijwalrave.nl/www/port.html

Daarbij moet de kurk ook vochtig blijven, anders komt er lucht bij lijkt me.
Zeker na 24 jaar (ervanuitgaande dat ie de eerste 7 jaar nog op vat zat)
  woensdag 1 februari 2006 @ 22:13:32 #33
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_34696659
quote:
Port

Port of Porto is een zoete wijnsoort uit Portugal, met een alcoholgraad die tussen 19 en 22 procent ligt. Om port te kunnen maken zijn, naast de soort druiven, vooral ook het klimaat en de grondsoort van belang. Dit verklaart waarom port enkel gemaakt kan worden in de Dourovallei in het noorden van het land. Het klimaat zal de belangrijkste rol spelen in het verkrijgen van een unieke kwaliteitsport die de vintage port genoemd wordt.

De naam Port is afgeleid van de stad Porto. Port wordt sinds het midden van de 15e eeuw in Portugal gemaakt.

De Dourovallei en haar Quinta's

De Douro ValleiDe Dourovallei is gelegen aan de bovenloop van de rivier de Douro in het noordoosten van Portugal. Ze is ingedeeld in verschillende wijngaarden, die Quinta's heten. Elke quinta heeft zijn eigen naam. Enkele quinta's zijn:

Quinta Senhora da Ribeira
Quinta do Bomfim
Quinta do Vesuvio
enz...

De meeste ports (met uitzondering van de Single Quinta Vintage Port) worden verkregen door een mengeling van ports die van verschillende quinta's afkomstig zijn.

Slechts 26.000 hectaren wijngaarden in de Dourovallei mogen ports produceren. Ze zijn terrasvormig aangelegd op de flanken van de vallei.

De druifvariëteiten
Bekende druifvariëteiten voor de aanmaak van port zijn: Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinto Cão, Tinto Rouro, Bastardo, Donzelinho en de Mourisco.

Het bereidingsproces
Sinds de 19e eeuw wordt gebruik gemaakt van de mutage-techniek. Dit is een techniek waarbij door middel van alcohol het gistingsproces voortijdig gestopt wordt waardoor niet alle suikers in alcohol omgezet worden, zodat de zoete smaak van Port ontstaat, en de alcoholgraad dan tussen 19 en 22 procent zal liggen.

De soorten port
De White Port of witte port, wordt uitsluitend van witte druiven gemaakt.
De Ruby Port of rode port.
De Tawny port. Dit is een mengeling (= een blend) van ports van verschillende oogstjaren, maar heeft als voornaamste kenmerk dat hij meerdere jaren in vaten gerijpt heeft, wat zijn typische tawny kleur geeft. Bij goedkope tawny Ports, kan de tawny kleur verkregen worden door een mengeling van rode en witte Port.
Bij de Aged Tawny staat op de fles het aantal jaren (10, 20 jaar) dat de port in vaten gerijpt heeft, waardoor de typische tawny-kleur ontstaat. Omdat het hier om een mengeling van ports gaat, is de leeftijd die op de fles aangegeven is, de gemiddelde leeftijd van de blend.
De Vintage Character
De Late Bottled Vintage Port is een mengeling van ports van één enkel jaar. Ze rijpen tussen 4 en 6 jaar in eikenhouten vaten en worden dan gebotteld. De meeste zijn dan rijp om gedronken te worden. Het etiket moet altijd het oogstjaar en het jaar van botteling vermelden.
De Garrafeiraport is eveneens een mengeling van ports van één enkel jaar. Na een korte rijpingsperiode in houten vaten worden ze overgebracht in grote glazen vaten waarin ze gedurende 20, 30 tot 40 jaar traag verder rijpen. In de loop der jaren wordt er een bezinksel gevormd dat decanteren nodig maakt voordat de port voor consumptie in flessen van 75cc overgegoten worden.
De Colheitaport. Deze port bestaat uit de oogst van één enkel jaar. Hij moet minstens zeven jaar in een houten vat gerijpt hebben. Hij is tawny van kleur en is onmiddellijk op dronk (=klaar om gedronken te worden). Het oogstjaar en het aantal jaren dat de port in het vat gerijpt heeft worden op de fles vermeld.
De Crusted Port bestaat uit een mengeling van ports van verschillende jaren die 3 à 4 jaar in vaten gerijpt hebben en die ongefilterd gebotteld worden waardoor er zich een bezinksel, de zogenaamde crust, vormt. De port moet gedecanteerd worden voor hij voor consumptie geschikt is.
De Vintage Port. Dit kwaliteitslabel wordt enkel gegeven wanneer de Port een uitstekende kwaliteit heeft. Het komt ongeveer 3 maal in tien jaren voor. Deze kwaliteit kan slechts bereikt worden wanneer het weer uitzonderlijk gunstig geweest is voor de druiven. Er moet een heel koude winter geweest zijn, gevolgd door een warme en droge lente en tenslotte moet er een hete zomer geweest zijn. Aangezien de klimatologische invloeden voor heel de streek dezelfde zijn, zullen bijna alle ports in dat jaar dit label meekrijgen. Het label wordt uitgereikt door het IVP (=Instituto do Vinho do Porto). De Vintage Ports worden hoogstens 3 jaar in eikenhouten vaten bewaard. Ze worden dan zodanig gebotteld dat ze dan traag verder op fles kunnen rijpen. Zo kunnen ze tot 40 jaar lang bewaard worden.
Aangezien de Vintage Port lang en traag op fles rijpt, wordt er in de loop der jaren een bezinksel gevormd dat het decanteren (meestal in een glazen karaf) nodig maakt, om de port van zijn depot te scheiden. Het etiket moet hier ook altijd het oogstjaar en het jaar van botteling vermelden.
De Single Quinta Vintage Port. Dit is een Vintage Port die van één enkele wijngaard afkomstig is. De wijngaard vanwaar hij afkomstig is moet op de fles vermeld staan. Deze Single Quinta Vintage Ports kunnen in jaren voorkomen die niet als vintage-jaren gezien worden. Wanneer een producent meent dat zijn quinta een port van uitzonderlijke kwaliteit geleverd heeft kan hij deze voorleggen aan het IVP (=Instituto do Vinho do Porto) dat dan al dan niet het vintage label zal toekennen. Ook hier vermeldt het etiket het oogstjaar en het jaar van botteling.

De Vintagejaren
De laatste vintagejaren (+kwaliteitsbeoordeling):

1997 (uitstekende vintage)
1995 (goed)
1991 (zeer goed)
1987 (goed)
1985 (zeer goed)
1983 (goed)
1979 (goed)
1977 (uitstekend)

Bekende port-wijnhuizen
In alfabetische volgorde: Barros, Burmeister, Calem, Cockburn, Croft, Da Silva, DOW, Duff Gordon, Ferreira, Fonseca, Gould Campbell, Graham, Hutcheson, Kopke, Martinez, Messias, Niepoort, Offley, Offley Boa Vista, Osborne, Quarles Harris, Ramos Pinto, Robertson Rebello Valente, Royal Oporto, Sandeman, Taylor, Van Zeller en Warre.

Culinair
Port wordt, gezien zijn zoete smaak, in de meeste landen geserveerd bij kaasgerechten en nagerechten. In Frankrijk en België wordt port ook als aperitief gebruikt. Port wordt ook in vele sausen en gerechten verwerkt, zoals eendenlever met port, meloen met port, tournedos met port, stoofpeertjes in port enz… .
Bron
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_34697541
Ik heb het nog nooit gedronken maar ik word wel erg benieuwd nu. Moet maar eens een fles port kopen i.p.v. whisky.
quote:
Op dinsdag 13 december 2005 08:12 schreef BBQ-kip het volgende:
...
Om te experimenteren echter, zou ik een iets goedkopere fles nemen, die van de HEMA bijvoorbeeld zijn prima.
Misschien is die hema-fles wel een goed idee.
Ik wil niet meer, ik wil niet meer! Ik wil geen handjes geven!
Ik wil niet zeggen elke keer:Jawel mevrouw, jawel meneer......
nee, nooit meer in m'n leven!
  zondag 5 februari 2006 @ 13:52:06 #35
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_34758238
quote:
Op woensdag 1 februari 2006 22:33 schreef elixer het volgende:
Ik heb het nog nooit gedronken maar ik word wel erg benieuwd nu. Moet maar eens een fles port kopen i.p.v. whisky.
[..]

Misschien is die hema-fles wel een goed idee.
Misschien wel of je zou ook bij de slijter eens kunnen gaan informeren daar hebben ze vaak ook goede betaaldbare instap Ports en die kan hem ook no meer toespitsen op jou smaak
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_34763810
Ik heb met Kerstmis een Kopke Vintage port uit 1977 gedronken. Hij was fantastisch lekker! Gelukkig liggen er nog 28 flessen in de kelder
No. I don't drink vodka every day. And it's so close today...
  maandag 6 februari 2006 @ 14:16:59 #37
27698 Doffy
Eigenlijk allang vertrokken
pi_34793509
Ik heb in het spoor van mijn whisky-interesses (zie ook [Centraal] Whisky/Whiskey topic #6 - An òl thu uisge? ) ook de port ontdekt, maar ik weet er nog maar weinig van en lees graag mee. Vandaar deze schaamteloze tvp
'Nuff said
  maandag 6 februari 2006 @ 17:23:30 #38
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_34800192
quote:
Op zondag 5 februari 2006 16:16 schreef Thisbe het volgende:
Ik heb met Kerstmis een Kopke Vintage port uit 1977 gedronken. Hij was fantastisch lekker! Gelukkig liggen er nog 28 flessen in de kelder
Voor zelfmisbruik of verkoop??
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
pi_34800715
quote:
Op woensdag 1 februari 2006 22:33 schreef elixer het volgende:
Ik heb het nog nooit gedronken maar ik word wel erg benieuwd nu. Moet maar eens een fles port kopen i.p.v. whisky.
Misschien is die hema-fles wel een goed idee.
Ik heb ook net een experimenteerfase achter de rug. ik ben er al achter dat ik tawny lekkerder vind dan ruby.
Wat vinden de kenners van de port van Aldi en Albert Heijn eigen merk?
Wetende dat dat natuurlijk nooit op kan tegen die port die 20 jaar heeft liggen rijpen...
I don't like your jerk-off name. I don't like your jerk-off face. I don't like your jerk-off behavior, and I don't like you, jerk-off. Do I make myself clear?
  maandag 6 februari 2006 @ 17:42:56 #40
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_34800800
Die van de Aldi ken ik niet, die van de AH (Conqueror (huismerk)bedoel je denk ik of bedoel je Euroshopper Merk-loos). Vind ik wel aardig. Maar eigenlijk kook ik daar meer mee dan dat ik het opdrink.
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
pi_34801000
quote:
Op maandag 6 februari 2006 17:42 schreef Chielus het volgende:
Die van de Aldi ken ik niet, die van de AH (Conqueror (huismerk)bedoel je denk ik of bedoel je Euroshopper Merk-loos). Vind ik wel aardig. Maar eigenlijk kook ik daar meer mee dan dat ik het opdrink.
Ik heb nu inderdaad Conqueror tawny openstaan....Waar gebruik je het in?
I don't like your jerk-off name. I don't like your jerk-off face. I don't like your jerk-off behavior, and I don't like you, jerk-off. Do I make myself clear?
  maandag 6 februari 2006 @ 17:51:18 #42
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_34801037
quote:
Op maandag 6 februari 2006 17:50 schreef Serendips het volgende:

[..]

Ik heb nu inderdaad Conqueror tawny openstaan....Waar gebruik je het in?
Stoofpeertjes, Rode Pasta, Port sauzen.
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
  maandag 6 februari 2006 @ 21:54:06 #43
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_34809931
quote:
Op maandag 6 februari 2006 17:50 schreef Serendips het volgende:

[..]

Ik heb nu inderdaad Conqueror tawny openstaan....Waar gebruik je het in?
Je zou hem in Uiencompote kunnen gebruiken
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_34843523
quote:
Op maandag 6 februari 2006 17:23 schreef Chielus het volgende:

[..]

Voor zelfmisbruik of verkoop??
Om op te drinken natuurlijk! zou zonde zijn om het door anderen te laten opdrinken!
Ik moest me wel inhouden trouwens: het vriendinnetje van mijn broertje goot de port achterover, en lustte nog wel wat "wijn" Daar verdwijnt dan heerlijke oude port door het keelgat van een trutje dat het verschil met wijn niet eens proeft
No. I don't drink vodka every day. And it's so close today...
pi_34843754
Oe, portliefhebber meldt zich.

Heerlijk als ik sta te koken, thuiskom na fietsen in een hoosbui, of met een lekker kaasje.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  dinsdag 7 februari 2006 @ 22:05:54 #46
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_34844258
quote:
Op dinsdag 7 februari 2006 21:47 schreef Thisbe het volgende:

[..]

Om op te drinken natuurlijk! zou zonde zijn om het door anderen te laten opdrinken!
Ik moest me wel inhouden trouwens: het vriendinnetje van mijn broertje goot de port achterover, en lustte nog wel wat "wijn" Daar verdwijnt dan heerlijke oude port door het keelgat van een trutje dat het verschil met wijn niet eens proeft
OMG Dat is echt doodzonde!!!
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  dinsdag 7 februari 2006 @ 22:06:51 #47
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_34844297
quote:
Op dinsdag 7 februari 2006 21:53 schreef shmoopy het volgende:
Oe, portliefhebber meldt zich.

Heerlijk als ik sta te koken, thuiskom na fietsen in een hoosbui, of met een lekker kaasje.
Of als afsluiting van een etentje met een kaasplankje of tijdens het fokken zoals nu
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_34844660
quote:
Op dinsdag 7 februari 2006 22:06 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Of als afsluiting van een etentje met een kaasplankje of tijdens het fokken zoals nu
Dat brengt mij op een idee!
nee de Vintage blijft nog even liggen
Overigens is een voordeel van port dat het lang kan blijven liggen zonder te bederven! Met kerstmis hadden we ook een Talbot uit 1973 opengetrokken en meteen door de gootsteen gespoeld Het jaar ervoor was ie nog te zuipen.
No. I don't drink vodka every day. And it's so close today...
  woensdag 8 februari 2006 @ 00:03:41 #49
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_34848957
Misschien binnenkort maar 's een doosje vintage uit '97 kopen, nu al een uitstekende vintage en da's over een jaartje of 10/20 behoorlijk in waarde gestegen, nu zijn ze nog goedkoop.

De vintage van 2000 schijnt ook erg goed te worden, moet nog 10-20jaar liggen voor ie op z'n best is en het is natuurlijk een heel mooi jaar en ook meteen de eerste vintage van het millennium.
http://thevintageportsite.com/

[ Bericht 20% gewijzigd door SiGNe op 08-02-2006 00:18:59 ]
  woensdag 8 februari 2006 @ 00:28:34 #50
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_34849727
quote:
Op zondag 5 februari 2006 16:16 schreef Thisbe het volgende:
Ik heb met Kerstmis een Kopke Vintage port uit 1977 gedronken. Hij was fantastisch lekker! Gelukkig liggen er nog 28 flessen in de kelder
nog even laten liggen en hij is helemaal perfect:
http://thevintageportsite.com/cgi-bin/webdata_years.pl?fid=982162492&cgifunction=form
pi_36890654
Topic-kick...

Ik heb binnenkort een afspraak met een port-liefhebber, en het leek me wel leuk om een lekkere fles port mee te nemen. Vorig jaar had ik een heerlijke witte port meegenomen uit Porto, maar ik weet het merk niet meer Verder heb ik niet zoveel verstand van port, dus aan jullie de vraag:

Wat is nu een goede (in NL verkrijgbare) port? Liefst ruby of wit. Het hoeft geen super-exclusieve vintage te zijn, maar gewoon een lekker portje voor een gezellige avond. Alvast bedankt!
Ik zoek niet, ik vind.
  woensdag 12 april 2006 @ 16:30:06 #52
146262 XLeo
Just like daddy
pi_36891225
Wauw een port forum! Ik ben geen kenner, maar wil er graag meer over leren.. Ben onlangs in porto geweest en heb daar veel port gedronken. Heb alleen niet de portkelders e.d. bezocht :$
Porto en Port zijn nu wel grote nieuwe liefdes; ben helemaal blij met het prot-forum!
pi_36891290
Ik heb het eigenlijk nooit in huis maar ik vind het zeker erg lekker!!
Zo bij het natafelen met een kaasplankje.
We drinken dan ook wel eens Banjoul (?? weet niet hoe je t schrijft) maar ik vind port toch wat lekkerder, wat ronder, voller van smaak.
  woensdag 12 april 2006 @ 16:45:51 #54
146262 XLeo
Just like daddy
pi_36891769
weet je wat trouwens ook lekker is port met een scheutje cognac en dan de schil van een sinasappel uitknijpen zodat je een beetje sinasappelsmaak krijgt...
  woensdag 12 april 2006 @ 19:10:52 #55
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_36895987
quote:
Op woensdag 12 april 2006 16:13 schreef Wakey het volgende:
Wat is nu een goede (in NL verkrijgbare) port? Liefst ruby of wit. Het hoeft geen super-exclusieve vintage te zijn, maar gewoon een lekker portje voor een gezellige avond. Alvast bedankt!
Weet je iets meer over de smaak van die Port liefhebber want de meeste Port liefhebbers die ik ken gaan voor een Tawny of een Vintage-port

Maar een Port die het ook altijd goed doet is een Colhieta die heb je van Kopke bij de slijter al voor tussen de 10 en de 15 euro.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_36896199
Bedankt Martijn, ik zal eens gaan kijken! Mooie prijs ook.

Vintage is inderdaad ook goed. De liefhebber in kwestie is niet bijzonder gek op tawny, en ikzelf ook niet; vandaar dat ik die liever niet koop. Zelf hou ik erg van witte port, maar ik heb in NL nog nooit zo'n lekkere gevonden als in Portugal.
Ik zoek niet, ik vind.
  woensdag 12 april 2006 @ 19:23:43 #57
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_36896375
Ben bij een betere slijter ook wel eens een Kopke Colhieta in het wit tegen gekomen en de Port liefhebber die ik dat toen gaaf was er zeer blij mee.

Was trouwens ook in de klasse tussen de 10 en de 15 euro
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  dinsdag 18 juli 2006 @ 12:57:15 #58
120482 mirugai
very fishy
pi_39936800
...even dit topic omhoog schoppen...

Ben sinds enige tijd aan het experimenteren met port en diverse soorten aan het uitproberen.
Erg lekker allemaal, in combinatie met kaas e.d. Wat ik ook erg goed vind is de combinatie met zwarte chocolade. Vooral met dit weer is het een erg mooie manier om de late avond in te luiden...
  dinsdag 18 juli 2006 @ 19:33:57 #59
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_39948463
Drink in de zomer vaak witte Port vind ik namelijk lekkerder met dit weer dan rode port.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_40020522
ik heb net een porto seguro 1991 vintage opengetrokken; het is voor mij de eerste keer dat ik zo'n oude port drink en ik vind 'm erg bijzonder, zacht vooral, mooie volle smaak, fruitig ook. Denk dat ik morgen maar nog een flesje ga halen...
Iemand nog tips voor andere ports?
  donderdag 20 juli 2006 @ 22:01:32 #61
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_40025970
Wat betaal je nog voor zo'n flesje?

De meeste die ik van een jaar of 15 / 20 zie zitten rond de 30 Euro
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  donderdag 20 juli 2006 @ 22:55:45 #62
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_40028157
Ik heb hier nog een fles Kopke Colheita uit 1974 liggen, doet rond de 80 euro.
Ik wil binnenkort een vintage uit 1966 kopen voor mijn ouders en die kost ¤125,- (is wel een van de beste vintage jaren van de 20e eeuw)

'96 en 2000 zijn de beste vintages, zijn alleen nog niet echt mooi op dronk, dus ze worden met de jaren alleen maar beter.
en ze zijn nu nog redelijk goedkoop, over 20 jaar betaal je je blauw voor een fles.
  vrijdag 21 juli 2006 @ 11:45:46 #63
120482 mirugai
very fishy
pi_40042686
quote:
Op donderdag 20 juli 2006 22:01 schreef Martijn_77 het volgende:
Wat betaal je nog voor zo'n flesje?

De meeste die ik van een jaar of 15 / 20 zie zitten rond de 30 Euro
ik had deze bij de hanos gehaald. Was iets van 14 euro (ex btw) voor een fles van een halve liter. Dus dat is idd. rond de 25 a 30 euro voor een 0.75 fles inclusief.
  dinsdag 25 juli 2006 @ 20:19:00 #64
34210 Eyeopener
Crespinaticism!
pi_40177648
Kijk, dit topic komt zowaar eens goed van pas .

Na een bijzonder aparte witte portachtige te hebben gekocht laatst (Moscatel de Setúbal, http://www.bacalhoa.com/), voor vaderdag een fles Vintage port van Köpke gekocht. Het jaar is 1995, maar ik ben helemaal vergeten te vragen of ziets nu al te drinken / op dronk is. Kunnen jullie me hiermee helpen?
  dinsdag 25 juli 2006 @ 22:25:26 #65
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_40181935
Ja, hoor die Port is goed te drinken erg lekker zelfs. Alleen je moet hem wel binnen een paar dagen na opening van de fles op drinken anders gaat de kwaliteit hard achter uit
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  woensdag 26 juli 2006 @ 16:41:18 #66
34210 Eyeopener
Crespinaticism!
pi_40206693
In een paar dagen?? Hmm, ik dacht dat het als whisky te bewaren was..

Nja, dan gaan we maar even zien.
  woensdag 26 juli 2006 @ 17:10:46 #67
120482 mirugai
very fishy
pi_40340049
Liefhebbers van wiite port of andere witte aperitieven:
Probeer eens Beaumes de Venise.
Als je die kan vinden, koop een kanteloep meloen. Snijd er een kapje af, haal de zaadjes eruit. vul de meloen met Beaumes de Venise.
Laat een paar uur in de koelkast staan en serveer als voorgerecht.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_40493462
Ik wil ook weleens Port gaan drinken maar ik kan nu geen dure fles betalen, dus heb ik me net een fles Formoso Ruby Port bij de C1000 gekocht voor 2.69. Ik durf 'm bijna niet te proeven... hoe goor en goedkoop zal het zijn, je hoort het zo. Ik heb al hoofdpijn en het zal er wel veel erger door gaan worden zoals Sherry altijd bij me doet...
pi_40494001
Best goed te drinken, lekker zoet en ik ga er geen gezichten van trekken zoals van goedkope sherry enzo. Ik kan me voorstellen dat de duurdere heerlijk zijn want dit is al veelbelovend, maar ja... this'll do voorlopig
  zaterdag 5 augustus 2006 @ 00:04:01 #71
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_40498519
Als je dan een andere port wilt proberen zou ik naar de Tawny gaan die is zachter en dieper van smaak
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_40500495
Persoonlijk lust ik liever ruby, fruitiger.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_40500575
Martijn, ken jij Beaumes de venise?
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  zaterdag 5 augustus 2006 @ 23:35:49 #74
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_40525778
quote:
Op zaterdag 5 augustus 2006 01:02 schreef krakkemieke het volgende:
Martijn, ken jij Beaumes de venise?
Nee, helemaal niet maar zal er een keer bij slijter naar vragen

Ben eigenlijk meer van de rode port alleen in de zomer drink ik eingelijk witte port
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_40551509
quote:
Op maandag 31 juli 2006 00:42 schreef krakkemieke het volgende:
Probeer eens Beaumes de Venise.
Is dat geen muscat?
Heb wel een paar keer muscat gedronken. Ook niet verkeerd!
  dinsdag 10 oktober 2006 @ 20:15:50 #76
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_42554597
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 20:13 schreef SeaOfLove het volgende:
Wat is eigenlijk voor jou een goede port? Heb het een paar keer gedronken, maar vond het niet echt superlekker vooral ook omdat het zo zoet is.
Dan zou ik voor een rubby gaan die is minder zoet als een twanny
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_42554768
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 20:15 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Dan zou ik voor een rubby gaan die is minder zoet als een twanny
Tnx Ga ik dat van het weekend eens halen...kan toch niet uit, aangezien mijn dochter er gewoon is, dus mag ik mezelf best eens verwennen met een lekker kaasplankje en een glaasje port dus .
pi_76384519
Goddelijke Kick
Ik weet het ook niet
  maandag 4 januari 2010 @ 16:33:27 #79
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_76402688
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 20:19 schreef SeaOfLove het volgende:

[..]

Tnx Ga ik dat van het weekend eens halen...kan toch niet uit, aangezien mijn dochter er gewoon is, dus mag ik mezelf best eens verwennen met een lekker kaasplankje en een glaasje port dus .
Laat mij eens weten wat je gekoct hebt en met welke kazen je hem gaat combineren
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_76402759
quote:
Op dinsdag 10 oktober 2006 20:15 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Dan zou ik voor een rubby gaan die is minder zoet als een twanny
twanny
pi_76403123
Ik zit nu aan een glaasje ruby port met hele oude beemster
pi_76403518
quote:
Op maandag 4 januari 2010 16:33 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Laat mij eens weten wat je gekoct hebt en met welke kazen je hem gaat combineren
Zou die het nog weten na vier jaar?
Ik weet het ook niet
  maandag 4 januari 2010 @ 16:53:36 #83
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_76403550
drie
pi_76403930
  maandag 4 januari 2010 @ 19:28:03 #85
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_76409981
Vrolijk meelees
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_76410383
Hier rubby met ould amstelredam.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  maandag 4 januari 2010 @ 19:40:36 #87
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_76410473
quote:
Op maandag 4 januari 2010 19:38 schreef krakkemieke het volgende:
Hier rubby met ould amstelredam.
Rubby Wax zogezegd
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_76411859
Die is ook amusant. Maar anders.
Ik vind mijn ruby port warmer.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_76692448
Vintage

Heb een kleine selectie jonge vintages liggen voor over een jaartje of 20...
pi_76709995
omg Maargoed, nu zoveel jaren later is het hier altijd ruby en in de zomer gaat een pink-portje er best in, dan drink ik nooit rode port. Oh en welke kaas ik toen had weet ik niet meer _!

[ Bericht 23% gewijzigd door #ANONIEM op 12-01-2010 08:57:34 ]
pi_84138566
Schop!
quote:
Op maandag 19 december 2005 23:40 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Gevonden het is Ferreira Port

[ afbeelding ]
Heb nog een fles 10 jaar oude tawny van Ferreira staan. Prachtig huis, een van de minder commerciele merken. Kan niet wachten om 'm een dezer dagen met een mooi kaasje te openen.
Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
  zaterdag 17 juli 2010 @ 00:31:23 #92
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_84157601
Ik heb nog steeds die port uit '74 liggen, helaas lust ik geen wijn en port meer na een schedelbasisfractuur
Wel zonde
pi_84165831
quote:
Op zaterdag 17 juli 2010 00:31 schreef SiGNe het volgende:
Ik heb nog steeds die port uit '74 liggen, helaas lust ik geen wijn en port meer na een schedelbasisfractuur
Wel zonde
Zeker zonde, mijn '74-er staat ook nog steeds....
Take on the situation, but not the torment ...
  zaterdag 17 juli 2010 @ 14:28:44 #94
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_84168436
Ik wil 'm wel voor je opdrinken hoor, Signe.
Waar woon je?
pi_84214539
quote:
Op zaterdag 17 juli 2010 14:28 schreef RobinOok het volgende:
Ik wil 'm wel voor je opdrinken hoor, Signe.
Waar woon je?
Ik ga wel met jou mee om te helpen, dit is een taak die je niet alleen kunt volbrengen
  maandag 19 juli 2010 @ 00:01:14 #96
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_84217818
Kan ik anders best!
Kwestie van goed oefenen.

Maar okay, eerlijk zullen we alles delen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')