quote:
Oud LPF-Kamerlid Hoogendijk laaiend over aantijgingen AIVD op gevonden diskettes
'LEUGENS, BRODDELWERK, ONZIN!'
'Pim had een ruig seksleven, maar daar hoorden geen geen minderjarigen bij'
Woede, ongeloof en verbijstering. Zo laat zich het beste de reactie van de LPF-top samenvatten op het nieuws dat door een blunder van een AIVD-agent gevoelige details over het privé-leven van kopstukken van de Lijst Pim Fortuyn op straat zijn komen te liggen.
De geheime dienst blijkt het privé-leven van de LPF'ers lange tijd in kaart te hebben gebracht. Doordat een AIVDmedewerker zo stom was de computerdiskettes met de staatsgeheimen in zijn auto te laten liggen, worden de LPF'ers nu geconfronteerd met soms schokkende details over hun privé-leven. Voor hen zelf geen nieuwe feiten, maar het gegeven dat iemand van de AIVD deze zeer vertrouwelijke informatie heeft laten slingeren, wekt grote woede.
Oud LPF-Kamerlid Ferry Hoogendijk ontplofte zowat toen misdaadverslaggever Peter R. de Vries hem afgelopen week met stukken uit zijn eigen AIVD-dossier confronteerde. Woedend is nog mild uitgedrukt voor de reactie van de oud-hoofdredacteur van Weekblad Elsevier, die meteen een 'stevige brief' aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken heeft geschreven.
Hoogendijk briest: "Ik ben er héél erg kwaad over, echt een schande! Er staan smerige leugens in mijn AIVD-dossier. Slordige rotzooi, broddelwerk, ik eis dat deze onzin zo snel mogelijk eruit wordt gehaald. Ik pik het niet dat zulke onzin in mijn dossier zit en het is gvd ook nog schande dat al die rotzooi nu naar buiten komt!!"
Omgekocht
Wat beweert de AIVD volgens de computerdiskettes over het oud-Kamerlid? Hoogendijk: "Er staat in dat ik in 1976 geld heb aangenomen van oliemaatschappij Gulf. Ja, vind je het gek? Ik was toen al vier jaar adviseur van Gulf, helemaal niets bijzonders, als je adviseur bent, krijg je daar geld voor. Maar door te stellen dat ik 'geld heb aangenomen' , suggereert de AIVD dat ik zou zijn omgekocht. Een schande! Ook staat op de diskette dat ik in 1976 ben ontslagen bij Elsevier omdat ik adviseur was bij Gulf. Absolute onzin, iedereen met een internetaansluiting kan in de knipsels lezen dat ik 1985 ben afgetreden als hoofdredacteur omdat ik met pensioen ging!"
Niet minder boos is Dries Mosch, één van de mensen van het eerste uur van Pim Fortuyn en raadslid van Leefbaar Rotterdam. Mosch, geboren in de Rotterdamse volksbuurt Crooswijk en naar eigen zeggen "opgegroeid op straat". In zijn sollicitatiegesprekken met Leefbaar Rotterdam heeft hij altijd opening van zaken gegeven, zo zegt Mosch, ook over zijn strafblad, maar dat alles nu door een blunder van de AIVD op straat ligt, daar is hij, mild uitgedrukt, niet blij mee.
"In het verleden zijn er best wel dingen gebeurd en ik ben daar ook nooit geheimzinnig over geweest. Twintig jaar geleden had ik een snackbar in Rotterdam en op een gegeven moment had ik twaalf inbraken in drie maanden. Ik heb altijd geprobeerd om inbrekers via de voordeur bij de politie af te leveren", zo zegt Mosch in onvervalst Rotterdams. Het leverde hem diverse veroordelingen op voor openbare geweldpleging, maar hij zegt dat hij dat bij aanvang van zijn politieke carrière allemaal bij Leefbaar Rotterdam heeft opgebiecht. Datzelfde geldt voor de rijbewijzenhandel die Mosch een tijdje heeft gedreven toen de 'ontsnappingsroute' via de Nederlandse Antillen nog bestond. Leefbaar Rotterdam noemt het overigens geen toeval dat de gewraakte computerdiskettes juist nu, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, naar buiten komen. De partij vermoedt een geplande actie om de partij schade toe te brengen.
"Belastend is het niet, maar het heeft ook geen toegevoegde waarde", reageert LPF-Kamerlid João Varela, die door het uitlekken van de AIVD-dossiers werd geconfronteerd met privé-zaken uit het verleden. Varela: "Het gaat om privé-informatie, niets belastends. Het heeft niets met mijn seksleven te maken, want dat is oké. In interviews heb ik meerdere keren aangegeven dat ik een problematische jeugd heb gehad en dat ik in kindertehuizen heb gezeten. Dat was niet voor niets", aldus João Varela. "Ik heb zware tijden gehad, maar daarom heb ik ook meer compassie met mensen die in een achterstandssituatie zitten. Veel Marokkaanse, Turkse en Antilliaanse jongens hebben het moeilijk en dat herken ik, ik weet hoe moeilijk het is om eruit te komen. Soms heb je terugslagen, die heb ik zelf ook gehad." Die 'terugslagen' staan vermeld in het AIVD-dossier over Varela, die zegt dat hij het "logisch vindt" dat de geheime dienst onderzoek doet naar mensen die een verantwoordelijke functie in de politiek gaan bekleden. "Toen ik bij Fortuyn ging solliciteren, vroeg hij twee dingen: 'Heb je een strafblad? Ben je homo?' Toen ik dat allebei ontkennend beantwoordde, zei hij: 'Dan willen we je nummer twee op de lijst zetten'."
Dat de geheime dienst ook Pim Fortuyn zelf op de korrel had, is niet nieuw. Deze krant onthulde drie jaar geleden al dat verschillende vertrouwelingen van Fortuyn tegenover de toenmalige commissie-Van den Haak (die onderzoek deed naar de moord op Fortuyn) gedetailleerde verklaringen hadden afgelegd over het afluisteren van de politicus door de toenmalige BVD. De politieministers hebben altijd ontkend dat Fortuyn is afgeluisterd, maar de commissie-Van den Haak stelde wel vast dat de AIVD een dossier had aangelegd over de populaire politicus. Of Fortuyn inderdaad seks heeft gehad met minderjarigen, zoals nu uit de informatie op de computerdiskettes zou blijken, wordt door diverse betrokkenen met klem ontkend. "Pim seks met kinderen?" zo zegt een vriend van hem. "Onzin! Pim had een ruig seksleven, waar hij nooit een geheim van maakte, maar daar hoorde geen minderjarigen bij."
bron