Dapper dat ze zich durven onderscheiden, maar voor mij is het te laat, ik geloof niet meer in een overheid, en al helemaal niet in een hele grote. Tenzij ze het puur als vrijhandelszone bedoelen.quote:De Europese Unie moet zich op termijn ontwikkelen tot een 'Verenigde Staten van Europa'. Dat stelt regeringspartij D66 in een vandaag gepresenteerd pamflet. Ondanks een anti-Europa sentiment in Nederland, dat vooral met het referendum over de Europese Grondwet aan het licht kwam, willen de democraten een nauwere samenwerking in Europa.
D66-leider Boris Dittrich stelde bij de presentatie dat er in Nederland 'een gure wind' waait over de Europese Unie. Er is volgens hem veel 'angst over de Nederlandse identiteit in Europa'. D66 weigert daaraan mee te doen, zo maakte Dittrich klip en klaar duidelijk. Het pamflet is geschreven door Kamerlid en oud-europarlementariër Lousewies van der Laan, europarlementariër Sophie in 't Veld en Dittrich zelf.
Moet die vergelijking nou altijd gemaakt worden?quote:Op dinsdag 6 december 2005 21:58 schreef Godslasteraar het volgende:
Vanuit het oogpunt van politici wel begrijpelijk. Die willen macht, en kunnen nauwelijks wachten op de dag dat Europese vliegdekschepen de wereld het goede gaan brengen.
Take up the White Man's burden--
Send forth the best ye breed--
Go bind your sons to exile
To serve your captives' need;
To wait in heavy harness,
On fluttered folk and wild--
Your new-caught, sullen peoples,
Half-devil and half-child.
... verder
En Europa heeft natuurlijk een lange traditie van potentaten met vergelijkbare fantasieën, waaronder een welbekende Corsicaan en Oostenrijker.
Ach, het is de kortste klap om een discussie te verliezen natuurlijk. Bespaard je een hoop typewerk.quote:Op dinsdag 6 december 2005 22:01 schreef Ludwig het volgende:
Moet die vergelijking nou altijd gemaakt worden?
Nog niet iedereen kent Godwin's Law helaas.quote:Op dinsdag 6 december 2005 22:01 schreef Ludwig het volgende:
Moet die vergelijking nou altijd gemaakt worden?
Als dat idd het plan is ben ik het met je eens, maar ik ken de details niet.quote:Op dinsdag 6 december 2005 22:07 schreef KieWie het volgende:
Lijkt me een stuk beter dan de regulatiemachine die de Europese Unie nu is... Zo'n federale overheid die enkel wat 'grote' zaken regelt en de rest aan zijn lidstaten overlaat, zou een hele verbetering zijn...
Ik bedoel uiteraard Arnold Schwarzeneggerquote:Op dinsdag 6 december 2005 22:05 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Nog niet iedereen kent Godwin's Law helaas.
quote:Op zaterdag 25 juni 2005 18:40 schreef Godslasteraar het volgende:
Uit het NRC, Wetenschap en Onderwijs katern van Zaterdag 25 juni:
De Europeaan bestaat niet
Nogal een koude douche voor een overtuigd Europeean als ik![]()
In het artikel wordt een onderzoek gepresenteerd van de Universiteit van Tilburg dat resulteerde in een waardenatlas van Europa. Dit onderzoek, dat meerdere decennia bestrijkt, had in totaal 40.000 ondervraagden uit 33 landen.
Slechts 5% voelt zich Europeaan.
Géén betrokkenheid bij het lot van mede-Europeanen.
Men voelt zich in de eerste plaats verbonden met de woonplaats, dan de regio, dan het land en dan ''de wereld als geheel''. En dus niet Europa.
Verder zijn de verschillen tussen en zelfs binnen landen wat betreft waarden enorm.
Stelling van de drie makers van de atlas: ''Europa is alleen geaccepteerd op een instrumentele en utilitaire manier; er bestaat geen emotionele of affectieve aantrekkingskracht''
Kortom, nog een sprookje ontmaskerd.
http://www.atlasofeuropeanvalues.com/index.html
Allereerst moet je een onderscheid maken tussen een grote overheid, en een gecentraliseerde overheid. De problemen in Nederland waar veel mensen over klagen (de overvloed aan regelementen, teveel belangen van de gemeente, rechterlijk getouwtrek tussen gemeente of provincie en burger enzovoorts) komen voort uit de te grote macht van lokale overheden. Als er teveel lagen van de overheid zijn ontstaat onoverzichtelijkheid, en als de nadruk ligt op kleine overheden grijpen allerlei lokale belangengroepen hun kans om onzinnige regeltjes door te drukken in het lokale beleid. Kortom, volgens mij zijn de dingen waar men zich het meest aan ergert het product van de lokale overheden, niet van de grote, centrale overheden zoals de EU.quote:Op dinsdag 6 december 2005 21:44 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Dapper dat ze zich durven onderscheiden, maar voor mij is het te laat, ik geloof niet meer in een overheid, en al helemaal niet in een hele grote. Tenzij ze het puur als vrijhandelszone bedoelen.
Maar zo'n idee is er in de US of A toch ook? Californie heeft dan weer homo-huwelijken, terwijl Texas dat absoluut niet wil. San Fransisco staat (of stond) bekend om zijn vrije drugsgebruik. Et cetera, er zit volgens mij nog een hoop verschil tussen de staten, en kunnen ze zelf aardig wat beslissen.quote:Op woensdag 7 december 2005 03:09 schreef Kluupkluup het volgende:
Ik zou 't wel iets vinden
Maar dan niet zo groot als de huidige EU.
Gewoon west-europa en scandinavie.
Kan je mijninziens een stuk effecienter te werk gaan. Het probleem in de EU is nu gewoon dat de afzondelijke landen nog teveel macht hebben.
Een gewaagd idee, maar het is al heel wat dat een partij haar kop durft uit te spreken over een dergelijk onderwerp. Helaas denk ik dat de levensvatbaarheid hiervan niet al te groot zal zijn; daarvoor is Europa - mede door populistische sentimenten - te gefragmenteerd.quote:Op dinsdag 6 december 2005 21:44 schreef HenriOsewoudt het volgende:
[..]
Dapper dat ze zich durven onderscheiden, maar voor mij is het te laat, ik geloof niet meer in een overheid, en al helemaal niet in een hele grote. Tenzij ze het puur als vrijhandelszone bedoelen.
Zij hadden geen fantasieën over een Verenigde Staten van Europa, maar over een Groot-Frankrijk of Groot-Duitsland. Zeer, zéér groot verschil.quote:Op dinsdag 6 december 2005 21:58 schreef Godslasteraar het volgende:
En Europa heeft natuurlijk een lange traditie van potentaten met vergelijkbare fantasieën, waaronder een welbekende Corsicaan en Oostenrijker.
Sterker nog, die twee wisten van geen ophouden en hadden graag hun naambordje over de hele wereld gezien. Onzinnige vergelijking dus, idd.quote:Op woensdag 7 december 2005 12:17 schreef Monidique het volgende:
[..]
Zij hadden geen fantasieën over een Verenigde Staten van Europa, maar over een Groot-Frankrijk of Groot-Duitsland. Zeer, zéér groot verschil.
http://europa.eu.int/cons(...)ext/doc151201_nl.htmquote:II. DE UITDAGINGEN EN HERVORMINGEN IN EEN VERNIEUWDE UNIE
De Unie moet democratischer, transparanter en efficiënter worden. En zij moet een antwoord vinden op drie fundamentele uitdagingen: Hoe de burgers, in de eerste plaats de jongeren, nader tot het Europese project en de Europese instellingen te brengen? Hoe het politieke leven en de Europese politieke ruimte te structureren in een uitgebreide Unie? Hoe de Unie uitbouwen tot een stabiliserende factor en een lichtbaken in de nieuwe multipolaire wereld? Om hierop een antwoord te geven, moeten een aantal gerichte vragen worden gesteld.
- Een betere verdeling en omschrijving van de bevoegdheden in de Europese Unie
- De vereenvoudiging van de instrumenten van de Unie
- Meer democratie, transparantie en efficiëntie in de Europese Unie
[...]
Tot slot stelt zich de vraag of deze vereenvoudiging en herschikking op termijn niet zou kunnen leiden tot het aannemen in de Unie van een constitutionele tekst. Wat zouden de basiselementen kunnen zijn van zo'n grondwet? De waarden die de Unie koestert, de fundamentele rechten en plichten van de burger, de verhouding van de lidstaten in de Unie?
En nu hebben mensen fantasieën over een Groot Europa, met als smoes het welzijn van de burgers ervan. Dat het welzijn van die burgers vervolgens achterblijft bij landen die of geen lid zijn van de EU of in mindere mate betrokken, wordt vervolgens weer verklaard door een zogenaamd gebrek aan integratie.quote:Op woensdag 7 december 2005 12:17 schreef Monidique het volgende:
[..]
Zij hadden geen fantasieën over een Verenigde Staten van Europa, maar over een Groot-Frankrijk of Groot-Duitsland. Zeer, zéér groot verschil.
Men heeft een duidelijk negatief signaal gegeven over een bepaalde opvatting hoe de EU eruit zou moeten zien. Ik ben een groot voorstander van de EU, en wel als middel om het onverantwoordelijk gedrag van politici, kerken en opiniemakers, waaronder Europa eeuwen gebukt is gegaan, aan banden te leggen. Helaas gaan diezelfden nu weer aan de haal met datgene wat hen een zekere mate van goed gedrag moest opleggen, de Europese beweging.quote:Op woensdag 7 december 2005 12:15 schreef Vhiper het volgende:
Top ideetje, komen ze na het referendum over de grondwet echter wel erg laat mee en is nu, helaas, volkomen kansloos. Nederland heeft met het Nee stemmen en het (terecht, maar dat terzijde) constant zeiken over de netto bijdrage een duidelijk negatief signaal aan Europa gegeven.
Nee, mensen met fantasieën over een Europa en dan zelfs een Europa dat op een geheel andere wijze opgebouwd dient te worden dan de wijzen waarop de door jou genoemde dictators, waar nu dus geen sprake van is, hun nationalistische ideeën probeerden te bewezenlijken. Elke vergelijking met dictators uit de Europese geschiedenis die poogden Europa te domineren onder de heerschappij van hun natie, gaat volkomen en compleet mank.quote:Op woensdag 7 december 2005 13:32 schreef Godslasteraar het volgende:
[..]
En nu hebben mensen fantasieën over een Groot Europa, met als smoes het welzijn van de burgers ervan.
Wil je ruilen met Noorwegen?quote:Op woensdag 7 december 2005 13:32 schreef Godslasteraar het volgende:
[..]
En nu hebben mensen fantasieën over een Groot Europa, met als smoes het welzijn van de burgers ervan. Dat het welzijn van die burgers vervolgens achterblijft bij landen die of geen lid zijn van de EU of in mindere mate betrokken, wordt vervolgens weer verklaard door een zogenaamd gebrek aan integratie.
Een mooie klassieke cirkel-redenering.
En Wilders dan gelijk 150 zetels?quote:Op woensdag 7 december 2005 15:13 schreef JohnDope het volgende:
Dat is dan bij deze 0 zetels voor d66
Ik sta voor Nederland, ik vind dat wij nederlanders zo langzamerhand volwassen genoeg zijn om op onze eigen benen te kunnen staan.quote:Op woensdag 7 december 2005 16:58 schreef RM-rf het volgende:
Je hebt geen argumenten tegen de constructieve plannen van D66?
Maar vind dat zij 'wakker' moeten worden?
Waar sta je dan wel voor? of ben je alleen maar 'tegen' (de vroegere SP-slogan)?
Economische samenwerking is prima, noodzakelijk zelfs. En imo een verregaande voortzetting van handelsverdragen die alle landen met elkaar afsluiten. En dat de EU een handelsblok vormt ook uitstekend, en noodzakelijk opdat landen niet tegen elkaar uitgespeeld/gechanteerd worden, of daar in ieder geval minder vatbaar voor zijn. (denk aan de aanloop naar de oorlog in Irak. Ik denk dat landen als België-Frankrijk-Duitsland hun verzet niet hadden volgehouden zonder de bescherming die dit handelsblok biedt)quote:Op woensdag 7 december 2005 13:42 schreef RM-rf het volgende:
[..]
Wil je ruilen met Noorwegen?
geen lid van de EU, een hogere nettobijdrage aan de EU, en toch een heel welvarend land?
volgens mij is dat erg dom, je draait oorzaak en gevolg om: het ligt niet aan de EU dat Noorwegen zo welvarend is, maar aan de grote hoeveelheid olie, om die reden is het voor hen ook een keuze om slechts een beperkte douane-unie aan te gaan ....
als je naar andere landen kijkt, bv Zwitserland, dan gaat het daar helemaal niet zo goed, blijft de economische groei toch al lange tijd haperen en is men eerder zeer happig om verdere samenwerking met de EU aan te gaan, waardoor ze bv het schengenverdrag al toepassen (welke echter geblokkeerd werd door de duitsers, die op die manier eenzijdig profiteren van europese verdragen niet zo leuk vond)
Zie ook mijn reaktie op RM-rf's post.quote:Op woensdag 7 december 2005 13:40 schreef Monidique het volgende:
[..]
Nee, mensen met fantasieën over een Europa en dan zelfs een Europa dat op een geheel andere wijze opgebouwd dient te worden dan de wijzen waarop de door jou genoemde dictators, waar nu dus geen sprake van is, hun nationalistische ideeën probeerden te bewezenlijken. Elke vergelijking met dictators uit de Europese geschiedenis die poogden Europa te domineren onder de heerschappij van hun natie, gaat volkomen en compleet mank.
Dan kloppen je vermoedens niet, daar ik verscheidene malen heb gezegd dat een afkeer van Amerika absoluut geen gezonde basis is om een politieke unie te verstevigen. Tevens heb ik volgens mij in ieder geval niet in dit topic gezegd de politieke eenwording te steunen, wat ik wel doe en waarbij ik het vaak en voornamelijk eens ben met D66.quote:Op woensdag 7 december 2005 21:24 schreef Godslasteraar het volgende:
[..]
Jij bent overigens wél één van de users van wie ik vermoed dat een politiek evenwicht tegen de VS een voorname reden is deze politieke eenwording te steunen.![]()
Aah, o.k. Bij deze dan m'n excuses. En blij dat te horen, zijn we het in ieder geval daar over eens.quote:Op woensdag 7 december 2005 22:33 schreef Monidique het volgende:
[..]
Dan kloppen je vermoedens niet, daar ik verscheidene malen heb gezegd dat een afkeer van Amerika absoluut geen gezonde basis is om een politieke unie te verstevigen. .........
................
Doet me denken aan dat ongeluk met de Challenger in '86 (als ik me goed herinner). Het onderzoek naar de reden van het ongeluk, en de verantwoordelijke duurde vele maanden. De beurs daarentgen had binnen enkele minuten na het ongeluk de schuldige geïdentificeerd. En de aandelenkoers van het bedrijf storte in.quote:Op woensdag 7 december 2005 21:55 schreef HiZ het volgende:
Aangezien de burger geen flauw idee heeft over wat ie wil met Europa (de echte kritiek op die fijne grondwet kwam ook niet veel verder dan dat ie zo onleesbaar was) lijkt het mij nogal ver gaan om te spreken van een ramkoers van de politieke elite.
Ik was trouwens jaren geleden een D66 stemmer. Totdat ik tot de conclusie kwam dat D66 zich nooit waarmaakt, maar altijd kiest voor het pluche. Het verbaast me dan ook niet in het geringste dat nu juist D66 met deze ideeën komt aanzetten.quote:Op woensdag 7 december 2005 22:33 schreef Monidique het volgende:
[..]
Dan kloppen je vermoedens niet, daar ik verscheidene malen heb gezegd dat een afkeer van Amerika absoluut geen gezonde basis is om een politieke unie te verstevigen. Tevens heb ik volgens mij in ieder geval niet in dit topic gezegd de politieke eenwording te steunen, wat ik wel doe en waarbij ik het vaak en voornamelijk eens ben met D66.
Waarom is het een mooi ideaal?quote:Op dinsdag 6 december 2005 23:53 schreef teknomist het volgende:
Ik vind het een mooi ideaal... maar of het realistisch is?.
Ik vind het realistisch... maar of het een mooi ideaal is?quote:Op dinsdag 6 december 2005 23:53 schreef teknomist het volgende:
Ik vind het een mooi ideaal... maar of het realistisch is?.
Dat doen ze al jaren. Er is bijvoorbeeld al geen enkele politieke partij die anti Europa is, ook in de pers lees ik weinig echte tegengeleuiden. Ik wil helemaal geen Europeaan of wereldburger zijn, en wie vertegenwoordigt mij bij het machtstrevenproject van de "boven ons gestelden", Europa?quote:Op woensdag 7 december 2005 23:38 schreef MouseOver het volgende:
Voor dit soort plannen een serieuze kans maken is het zaak eerst dmv een fatsoenlijk pr offensief het europeaan-gevoel onder de europese burgers van de grond te krijgen. Niet perse gericht op pro-brussel propaganda, maar meer in de zin van het de mensen bewust maken van overeenkomsten ipv verschillen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |