En sommige mensen draven door en zien in de wetenschap het bewijs tegen één of andere God. Dat zie je ook ontzettend veel en die mensen dienen ook niet serieus genomen te worden.quote:Op vrijdag 2 december 2005 12:29 schreef MadMarine het volgende:
iedereen maakt op een punt in zijn leven deze stap, sommige mensen zijn er al vroeg bij, en sommige mensen snappen het gewoon allemaal niet zo snel, die leren wat langzamer
Rudeonline is niet zwaar gelovig, maar je hebt gelijk. En in 1 ding heedft harrieCR gelijk,quote:Op vrijdag 2 december 2005 12:56 schreef FuifDuif het volgende:
[..]
En sommige mensen draven door en zien in de wetenschap het bewijs tegen één of andere God. Dat zie je ook ontzettend veel en die mensen dienen ook niet serieus genomen te worden.
Nee hoor, niet iedereen maakt die stap in zijn leven. Ik denk ook niet dat het direct met 'het allemaal niet zo snel snappen' te maken heeft.quote:Op vrijdag 2 december 2005 12:29 schreef MadMarine het volgende:
iedereen maakt op een punt in zijn leven deze stap, sommige mensen zijn er al vroeg bij, en sommige mensen snappen het gewoon allemaal niet zo snel, die leren wat langzamer
quote:Op vrijdag 2 december 2005 12:07 schreef FuifDuif het volgende:
Deels heeft dat te maken met mijn verandering van geest omtrent het geloof. Mijn houding is tegenwoordig: open, onderzoekend, rationeel en eigenlijk agnostisch. Ik wijs niets af waarvan ik het bestaan niet kan ontkennen op basis van opgedane kennis, maar ik neem ook niets absoluut aan. En eigenlijk doet de wetenschap niets anders en dat snapte ik eerst nooit.
Ja dit schiet me even in het verkeerde gat als ik denk aan jouw uitspraken over de evolutietheorie. Die accepteer jij niet, alhoewel het goede wetenschap is (in 150 jaar niet gefalsificeerd!), omdat het niet in jouw straatje past. Ga even ergens anders hypocriet doen zeg.quote:Op vrijdag 2 december 2005 19:46 schreef pmb_rug het volgende:
Ik zie de wetenschap als een instrument de grootheid van Gods schepping te doorgronden en daardoor te bejubelen.
Sommige wetenschappers geloven in de ''spinoza god'', dat god de Natuur is. Iets voor jouw?quote:Op vrijdag 2 december 2005 12:56 schreef FuifDuif het volgende:
[..]
En sommige mensen draven door en zien in de wetenschap het bewijs tegen één of andere God. Dat zie je ook ontzettend veel en die mensen dienen ook niet serieus genomen te worden.
Je ziet het als dat God de natuur(evolutietheorie) gebruikt op aarde?quote:Op vrijdag 2 december 2005 19:46 schreef pmb_rug het volgende:
Ik zie de wetenschap als een instrument de grootheid van Gods schepping te doorgronden en daardoor te bejubelen. Tevens kan het dienen tot het van dienst zijn van medemensen door bijv TFP verhogingen en de daarbijbehorende afnamen van armoede en honger.
De stappen die iemand in zijn leven maakt zijn niet vastgelegd. Sommigen zullen wetenschap meer gaan waarderen, anderen zullen religie volledig afzweren, en weer anderen zullen juist wetenschap laten vallen en in een religie duiken. Er zijn ook genoeg mensen die meerdere stappen in hun leven ondernemen.quote:Op vrijdag 2 december 2005 12:29 schreef MadMarine het volgende:
iedereen maakt op een punt in zijn leven deze stap, sommige mensen zijn er al vroeg bij, en sommige mensen snappen het gewoon allemaal niet zo snel, die leren wat langzamer
Jazeker, dat is ook waar ik het meeste naartoe neig. Want iets waar ik altijd van overtuigd zal blijven is het idee van een hoger Plan. Dat is een gevoel in mij en daar hoef ik geen wetenschappelijk bewijs voor te hebben en ik voel mij nog minder verplicht dat gevoel te moeten verantwoorden tegenover mensen die het onzin vinden.quote:Op vrijdag 2 december 2005 22:02 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
Sommige wetenschappers geloven in de ''spinoza god'', dat god de Natuur is. Iets voor jouw?
en mij?....
ik heb me nog niet echt verdiept in de spinoza god. Maar daarin is God de natuur. En volgens mij niet dat god de natuur en evolutie gebruikt. bij de spinoza god zou de natuur het hogere Plan zijn, dat is dus voor jouw geen probleem. overigens vindt ik dat zelf wel aannemelijk. Het scheppingsverhaal is er wel met de paplepel ingegoten, maar heb er weinig meer mee. ik vind de natuur zoiets moois en unieks, geniaal. Zie het nut van een boek en specifiek geloof dus niet echt.quote:Op vrijdag 2 december 2005 23:13 schreef FuifDuif het volgende:
[..]
Jazeker, dat is ook waar ik het meeste naartoe neig. Want iets waar ik altijd van overtuigd zal blijven is het idee van een hoger Plan. Dat is een gevoel in mij en daar hoef ik geen wetenschappelijk bewijs voor te hebben en ik voel mij nog minder verplicht dat gevoel te moeten verantwoorden tegenover mensen die het onzin vinden.
Hier ben ik het volkomen mee eens. Voor mij is alles zoals het is, omdat het is zoals het is. Ik ben ook niet van mening dat we gestraft zullen worden voor datgene wat we in ons leven doen. Er is niet zoiets als een set leefregels waar je je aan moet houden naar mijn mening.quote:Op vrijdag 2 december 2005 23:37 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
ik heb me nog niet echt verdiept in de spinoza god. Maar daarin is God de natuur. En volgens mij niet dat god de natuur en evolutie gebruikt. bij de spinoza god zou de natuur het hogere Plan zijn, dat is dus voor jouw geen probleem. overigens vindt ik dat zelf wel aannemelijk. Het scheppingsverhaal is er wel met de paplepel ingegoten, maar heb er weinig meer mee. ik vind de natuur zoiets moois en unieks, geniaal. Zie het nut van een boek en specifiek geloof dus niet echt.
Ben ik het ook mee eens. Alles is zoals het is. Alleen het is wel mooi om uit te vinden hoe en waarom dat zo is. Wetenschap dusquote:Op vrijdag 2 december 2005 23:44 schreef FuifDuif het volgende:
[..]
Hier ben ik het volkomen mee eens. Voor mij is alles zoals het is, omdat het is zoals het is. Ik ben ook niet van mening dat we gestraft zullen worden voor datgene wat we in ons leven doen. Er is niet zoiets als een set leefregels waar je je aan moet houden naar mijn mening.
Ja, uiteraard, maar ik bedoelde dat zelfs een moordenaar naar mijn mening niet in één of andere hel komt ofzo. Die moordenaar gedraagt zich volgens een bepaald patroon van psychologische en biologische aard. Zo is die persoon nu eenmaal. Wij straffen het af omdat er geen ruimte voor is binnen onze sociale waardensysteem, maar dat is alles.quote:Op vrijdag 2 december 2005 23:53 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Ben ik het ook mee eens. Alles is zoals het is. Alleen het is wel mooi om uit te vinden hoe en waarom dat zo is. Wetenschap dus
of iemand in de hel komt ja ofte nee weet niemand, het is Gods oordeelquote:Op vrijdag 2 december 2005 23:58 schreef FuifDuif het volgende:
[..]
Ja, uiteraard, maar ik bedoelde dat zelfs een moordenaar naar mijn mening niet in één of andere hel komt ofzo. Die moordenaar gedraagt zich volgens een bepaald patroon van psychologische en biologische aard. Zo is die persoon nu eenmaal. Wij straffen het af omdat er geen ruimte voor is binnen onze sociale waardensysteem, maar dat is alles.
Wat ik wel apart vindt: Zolang je leeft is ''God'' vergevingsgezind, maar zodra je dood bent wordt er een afweging gemaakt ne ga je naar Hel of hemel. Is best raar, wees dan consequent.quote:Op zaterdag 3 december 2005 02:59 schreef pmb_rug het volgende:
[..]
of iemand in de hel komt ja ofte nee weet niemand, het is Gods oordeel
we zijn allemaal zondig, zo ook een moordenaar, zo ook ikke. we verdienen![]()
maar gelukkig heeft God voorgespeelt... pakken we het presentje aan? that's the question.
![]()
dan ga je ervan uit dat je weet wat die afweging is en of die er uberhaupt wel is... maar wat weet je er echt van? ik ben vrij gereserveert naar Christenen die precies menen te weten hoe het allemaal zal gaan. ik ben ervan overtuigd dat Jezus DE weg naar God is, maar of dat de enige weg is weet ik niet. we zien welquote:Op zaterdag 3 december 2005 12:29 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
Wat ik wel apart vindt: Zolang je leeft is ''God'' vergevingsgezind, maar zodra je dood bent wordt er een afweging gemaakt ne ga je naar Hel of hemel. Is best raar, wees dan consequent.
Als men niet weet wat die afweging is moet je beide punten ook niet benoemen. Immers, wanneer vergeeft hij dan en wanneer blijf je in he/hemel. Vaak wordt gezge dat wanneer je nu iets fout doet dat vergeven wordt. De afweging is dus bekend zolang je leeft. Zodra je dood bent is de afweging ineens totaal anders. Dat is tch raar? Kan je alles doen wat je wilt, het is immers toch niet duidelijk waarop je wordt beoordeeld.quote:Op zaterdag 3 december 2005 13:36 schreef pmb_rug het volgende:
[..]
dan ga je ervan uit dat je weet wat die afweging is en of die er uberhaupt wel is... maar wat weet je er echt van? ik ben vrij gereserveert naar Christenen die precies menen te weten hoe het allemaal zal gaan. ik ben ervan overtuigd dat Jezus DE weg naar God is, maar of dat de enige weg is weet ik niet. we zien wel![]()
Het zijn vooral fanatiek gelovigen die je hoort.er komen idd steeds meer programma's voor (jonge) gelovigen. ik vind die zo tenenkrommend altijd dat er niet veel mensen zullen gaan geloven. Het lijkt me trouwens logisch dat er een golfbeweging is tussen het relativisme en absolutisme. er wordt nu meer over geloof gepraat dan aantal jaar gelden. op TV, wetenschap(id vs evolutietheorie), en in kranten. Er zal vast een tijd komen dat er weer meer mensen naar de kerk gaan, maar of dat aantal compenseert wat nu verdwijnt betwijfel ik.quote:Op zaterdag 3 december 2005 13:40 schreef pmb_rug het volgende:
Reageerend op de stelling:
Ik zie in de samenleving eigenlijk weer meer een verschuiving van het relativisme naar het absolutisme.
Na de jaren 60 is er in rap tempo een verstikkend relativisme (post-modernisme) in Nederland zeer dominant geworden. Nu, eind jaren 90 begin 21e eeuw heb ik het idee dat dit aan het omslaan is. Er lijkt een soort hernieuwde intresse te zijn ontstaan in zaken die we niet altijd kunnen waarnemen (laat staan bewijzen) maar toch wellicht waar kunnen zijn. Sterker, ik heb het idee dat er juist een behoefte naar waarheid heerst. Het zou me niets verbazen dat over een jaar of 10 het aantal jongeren dat naar de kerk gaat gewoon gaat stijgen, zelfs in NL. Ook zal de Islam in NL blijven bloeien.
Ik ervaar zelf eigenlijk meer een sterk opkomende fanatiek atheïstische stroming die lijkt te denken dat de wetenschap handelt in absolute waarheden.quote:Op zaterdag 3 december 2005 13:40 schreef pmb_rug het volgende:
Reageerend op de stelling:
Ik zie in de samenleving eigenlijk weer meer een verschuiving van het relativisme naar het absolutisme.
Na de jaren 60 is er in rap tempo een verstikkend relativisme (post-modernisme) in Nederland zeer dominant geworden. Nu, eind jaren 90 begin 21e eeuw heb ik het idee dat dit aan het omslaan is. Er lijkt een soort hernieuwde intresse te zijn ontstaan in zaken die we niet altijd kunnen waarnemen (laat staan bewijzen) maar toch wellicht waar kunnen zijn. Sterker, ik heb het idee dat er juist een behoefte naar waarheid heerst. Het zou me niets verbazen dat over een jaar of 10 het aantal jongeren dat naar de kerk gaat gewoon gaat stijgen, zelfs in NL. Ook zal de Islam in NL blijven bloeien.
Nou zou je kunnen beargumenteren dat wetenschap hedendaags een voortvloeisel is van het naturalisme, en je dus als teleologie aanhanger nooit de volledige wetenschap kunt bejubelen, maar goedquote:Op vrijdag 2 december 2005 23:13 schreef FuifDuif het volgende:
Jazeker, dat is ook waar ik het meeste naartoe neig. Want iets waar ik altijd van overtuigd zal blijven is het idee van een hoger Plan. Dat is een gevoel in mij en daar hoef ik geen wetenschappelijk bewijs voor te hebben en ik voel mij nog minder verplicht dat gevoel te moeten verantwoorden tegenover mensen die het onzin vinden.
Zolang de wetenschap dat basisgevoel, het gevoel van een Hoger Plan, niet in haar kern ontkent (en dat doet de wetenschap niet zoals je al zegt), zie ik geen enkel probleem om de wetenschap volledig te kunnen bejubelenquote:Op maandag 5 december 2005 00:13 schreef speknek het volgende:
Nou zou je kunnen beargumenteren dat wetenschap hedendaags een voortvloeisel is van het naturalisme, en je dus als teleologie aanhanger nooit de volledige wetenschap kunt bejubelen, maar goed. Het klopt dat die kwestie in principe buiten de wetenschap staat, en meer filosofisch van aard is.
Nou, ik zal je zeggen, speknek, het dreigde eerst wel die kant op te gaan. Ik had een boek gelezen over de Upanishaden en ik was dusdanig overtuigd van de materie (op de manier waarop de auteur probeerde de waarheid ervan te propaganderen), dat ik inderdaad dreigde een verlichtingsfundamentalist te wordenquote:Op maandag 5 december 2005 00:13 schreef speknek het volgende:
Overigens was ik even bang dat je nou alweer van standpunt was veranderd, van reli-fanaat naar verlichtingsfundamentalist, maar dat viel wel mee. Kan ik nog even volhouden dat je geen kloon bent
.
dat klopt, maar helaas zijn er religieuze instanties die wetenschap proberen te bedrijven.quote:Op maandag 5 december 2005 12:15 schreef soulsurvivor het volgende:
Ik begrijp zelf die strijd tussen wetenschap en geloof niet zo.
geloof sluit wetenschap niet uit en wetenschap sluit geloof niet uit
Ja hallo, ik weet ook wel dat dìe verlichting niets met de Vedische of Boeddhistische verlichting te maken heeft. Ik ging gewoon uit van de verkeerde vormquote:Op maandag 5 december 2005 13:28 schreef speknek het volgende:
Haha, met verlichting bedoel ik De Verlichting, de tijdsperiode van ruwweg 1650 tot de Franse Revolutie, waarin de wetenschap zich vormde en een breuk aftekende met de kerk die voorheen een soort monopolie had op hoe de wereld in elkaar stak. Mensen zoals Voltaire waren dan ook fel tegenstander van de Kerk, mede ingegeven door de inquisitie in die tijd. "Verlichtingsfundamentalisme" is een term die mensen als minister Donner nu gebruikt om atheistische 'fundamentalisten' te karakteriseren (zoals Ayaan Hirsi Ali).
Heeft voor de rest niets met Vedische of Boeddhistische verlichting te maken.
Het een sluit het ander misschien niet uit, maar er zijn wel degelijk religieuze ideeen die conflicteren met (delen van) de wetenschap. Net zoals er binnen de wetenschap allerlei conflicterende ideeen bestaan.quote:Op maandag 5 december 2005 12:15 schreef soulsurvivor het volgende:
Ik begrijp zelf die strijd tussen wetenschap en geloof niet zo.
geloof sluit wetenschap niet uit en wetenschap sluit geloof niet uit.
Klopt. Dit zie ik de laatste tijd steeds vaker jammer genoeg.quote:Op maandag 5 december 2005 16:43 schreef Barati het volgende:
Er ontstaat vaak strijd als gelovigen doen voorkomen alsof hun dogmatische ideeen een wetenschappelijke basis hebben (denk aan intelligent design).
Dit vind ik dus niet goed. Als je de wetenschap als god gaat beschouwen, krijg je hetzelfde probleem als elke andere religie. Nee, de wetenschap moet gewoon kritisch zijn, zoals ie nu is.quote:Op maandag 5 december 2005 16:51 schreef Dromenvanger het volgende:
Ik denk dat wetenschap en God ook hand in hand kunnen gaan. Vooruitgang middels wetenschap heeft bijna iets Goddelijks over zich.
Van de wetenschap, God maken. Dat de wetenschap God wordt. Is toch mooi. Heb je tenminste zekerheid. Bij God is het al snel zo dat er alleen maar vraagtekens overblijven in van alles en nog wat.
Maar toch, als de wetenschap qua geneeskunde zover komt dat ziektes niet meer bestaan en dat de menselijke geest en ziel gezond gaat worden wanneer dat nodig is. Dan speel je een beetje als God. Dan neem je God's taak als verlosser over als het ware.quote:Op maandag 5 december 2005 16:56 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Dit vind ik dus niet goed. Als je de wetenschap als god gaat beschouwen, krijg je hetzelfde probleem als elke andere religie. Nee, de wetenschap moet gewoon kritisch zijn, zoals ie nu is.
Voor mensen die niet in god geloven is dit simpelweg niet van toepassing. En daarbij, ziektes zullen naar mijn mening toch nooit uitgeroeid worden.quote:Op maandag 5 december 2005 17:01 schreef Dromenvanger het volgende:
[..]
Maar toch, als de wetenschap qua geneeskunde zover komt dat ziektes niet meer bestaan en dat de menselijke geest en ziel gezond gaat worden wanneer dat nodig is. Dan speel je een beetje als God. Dan neem je God's taak als verlosser over als het ware.
Eigenlijk is dit ook alleen van toepassing op gelovigen. Maar je hebt wel een punt, in god geloven hoeft geen hindernis te zijn om wetenschap te bedrijven. Alleen moet je als gelovige wetenschapper wel weten wanneer je even moet vergeten dat je gelovig bent.quote:Op maandag 5 december 2005 17:05 schreef Dromenvanger het volgende:
Misschien handelt de wetenschap uit naam van God ook. Zonder dat ze het zich beseffen allemaal. Dat kritisch zijn van levensbelang is ook. Dat wetenschap en God helemaal niet zo tegenstrijdig hoeft te zijn met elkaar.
Ik ben goedgelovig en geloof ooit in een wereld zonder ziektes. Maar goed, dat is mijn pakkie an.quote:Op maandag 5 december 2005 17:10 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
En daarbij, ziektes zullen naar mijn mening toch nooit uitgeroeid worden.
En dat vind ik dus een groot probleem. Falen is een menselijk begrip en dit soort begrippen worden mijnsinziens veel te veel toegepast op de wereld zelf. Wie zegt dat een wereld waar toch nog ziektes kunnen voorkomen gefaalt heeft? Naar mijn mening bestaat er buiten de mens en maatschappij zelf geen goed of fout. En dus ook geen falen of slagen. Het is zoals het is, en als jij denkt dat het gefaald heeft, dan is dat helaas jammer voor jou. Zo denk ik er tenminste over.quote:Op maandag 5 december 2005 17:22 schreef Dromenvanger het volgende:
Falen, tja. Ik ben misschien te perfectionistisch aangelegd nog steeds. Maar ik hou niet zo van falen, en ook niet als de wereld faalt.
het probleem is dat als je een compleet beeld van de waarheid zoekt je, imo, elementen van beide nodig hebt. maar beide 'disciplines' weigeren eigenlijk een nuttige samenwerking. Wetenschappers worden helemaal mad als het woordje god ook maar enigszins geimpliceerd word (al schijnen ze weinig problemen met het woord 'toeval' te hebben, wat in feite nog bizarder is) en bij fanatieke religieuzen hoef je absoluut niet met aanwijzingen voor evolutie aan te komen.quote:Op maandag 5 december 2005 12:15 schreef soulsurvivor het volgende:
Ik begrijp zelf die strijd tussen wetenschap en geloof niet zo.
geloof sluit wetenschap niet uit en wetenschap sluit geloof niet uit.
Vier ze!!!quote:Op maandag 5 december 2005 17:28 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
En dat vind ik dus een groot probleem. Falen is een menselijk begrip en dit soort begrippen worden mijnsinziens veel te veel toegepast op de wereld zelf. Wie zegt dat een wereld waar toch nog ziektes kunnen voorkomen gefaalt heeft? Naar mijn mening bestaat er buiten de mens en maatschappij zelf geen goed of fout. En dus ook geen falen of slagen. Het is zoals het is, en als jij denkt dat het gefaald heeft, dan is dat helaas jammer voor jou. Zo denk ik er tenminste over.
En nu ga ik sinterklaas vieren![]()
en dit soort uitspraken vind ik dus jammer...quote:Op maandag 5 december 2005 16:45 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Klopt. Dit zie ik de laatste tijd steeds vaker jammer genoeg.
Gaat nog even duren, mijn vader is de zak vergetenquote:
Ik denk niet dat het niet gefaald heeft. Ik denk dat het niet kan falen, maar ook niet slagen. Toch wel een verschil dacht ik zo.quote:Jij denkt dat het niet gefaald heeft, en dat is dan jou mening. Ik denk dat het wel gefaald heeft, en dat is mijn mening. En wie heeft dan gelijk?
Waarom zou het niet kunnen slagen? Als individu kun je ook slagen op allerlei manieren. Waarom zou de wereld niet kunnen slagen vraag ik me dus afquote:Op maandag 5 december 2005 17:37 schreef Fir3fly het volgende:
Ik denk niet dat het niet gefaald heeft. Ik denk dat het niet kan falen, maar ook niet slagen. Toch wel een verschil dacht ik zo.![]()
Ik weet er genoeg van om te zeggen dat ID geen god impliceert. Het zegt dat er een 'creator' is. Dit kan een god zijn, maar ook iets anders. Sommige mensen (de meeste eigenlijk) vatten dit meteen op als hun eigen god. Dat is dan hun fout.quote:Op maandag 5 december 2005 17:36 schreef pmb_rug het volgende:
[..]
en dit soort uitspraken vind ik dus jammer...
zonder ook maar 1 boek gelezen te hebben die over ID rept wordt het meteen als onzin afgedaan, puur en alleen omdat het een god impliceert (impliceren is in deze wel een understatement, maar goed)
Simpel. Je kunt alleen slagen als je een doel hebt. Als individu stel je jezelf doelen. Ik denk dat de wereld geen doel heeft, en dus ook niet kan slagenquote:Op maandag 5 december 2005 17:38 schreef Dromenvanger het volgende:
[..]
Waarom zou het niet kunnen slagen? Als individu kun je ook slagen op allerlei manieren. Waarom zou de wereld niet kunnen slagen vraag ik me dus af
Ik denk eigenlijk dat maar weinig wetenschappers in toeval in de letterlijke zin geloven. Dat zou namelijk in grote mate hun eigen onderzoek marginaliseren. Meestal gaat het om processen die statistisch gezien toevallig lijken.quote:Op maandag 5 december 2005 17:32 schreef pmb_rug het volgende:
(al schijnen ze weinig problemen met het woord 'toeval' te hebben, wat in feite nog bizarder is)
Toevallig stond in mijn vorige bericht ook iets over een doel in. Het gaat om een doel hebben. Kun je niet als doel hebben overal voldoende welvaart? Een gezonde economie? Een gezond verzorgingsstelsel? Geen armoede meer? Geen oorlog? Etc etc.quote:Op maandag 5 december 2005 17:40 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Simpel. Je kunt alleen slagen als je een doel hebt. Als individu stel je jezelf doelen. Ik denk dat de wereld geen doel heeft, en dus ook niet kan slagen
Jawel, maar het probleem is dat voor iedereen dit doel verschillend is. De één wil een wereld zonder armoede (utopie, maar goed) en de andere wil een wereld waarvan hijzelf de leider is.quote:Op maandag 5 december 2005 17:43 schreef Dromenvanger het volgende:
[..]
Kun je niet als doel hebben overal voldoende welvaart? Een gezonde economie? Een gezond verzorgingsstelsel? Geen armoede meer? Geen oorlog? Etc etc.
Wat de wetenschap doet is ontdekken wat de natuur allemaal heeft. wat er allemaal mogelijk is. Ik denk niet dat er we medicijnen kunnen maken waardoor we niet meer ziek worden en niet meer dood gaan. Het zou het systeem van de natuur erg in de war gooien. De natuur houdt zichzelf instand.quote:Op maandag 5 december 2005 17:01 schreef Dromenvanger het volgende:
[..]
Maar toch, als de wetenschap qua geneeskunde zover komt dat ziektes niet meer bestaan en dat de menselijke geest en ziel gezond gaat worden wanneer dat nodig is. Dan speel je een beetje als God. Dan neem je God's taak als verlosser over als het ware.
Maar dan nog kan het zijn dat mensen in de naam van God handelen. Dat vooruitgang boeken iets is dat Goddelijk is ook. Vooruitgang in alles.
i.d.d.quote:Op maandag 5 december 2005 17:32 schreef pmb_rug het volgende:
[..]
het probleem is dat als je een compleet beeld van de waarheid zoekt je, imo, elementen van beide nodig hebt. maar beide 'disciplines' weigeren eigenlijk een nuttige samenwerking. Wetenschappers worden helemaal mad als het woordje god ook maar enigszins geimpliceerd word (al schijnen ze weinig problemen met het woord 'toeval' te hebben, wat in feite nog bizarder is) en bij fanatieke religieuzen hoef je absoluut niet met aanwijzingen voor evolutie aan te komen.
heel jammer als je het mij vraagt.
Juist helemaal niet.quote:
Dat verklaart niet waarom een aantal wetenschappers gelovig zijn. Het is hoe je met de 2 verschillende uitgangspunten omgaat. Ligt persoonlijk. Voor de zwaar gelovige zal het moeilijk worden, voor de lichterer gelovigen minder.quote:Op maandag 5 december 2005 19:01 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Juist helemaal niet.
Religie is vaak een levenswijze, wetenschap is dat absoluut niet. Als je in god gelooft ben je niet per definitie religieus (zie FuifDuif).
Wetenschap zegt hoe, religie zegt waarom. Onoverkomelijk verschil.
Zie deze uitspraak van mijquote:Alleen moet je als gelovige wetenschapper wel weten wanneer je even moet vergeten dat je gelovig bent.
Of het vormt totaal gèèn probleem. Er ontstaat pas een probleem wanneer je geloof een belemmering vormt voor je openheid in je wetenschappelijke professie. Zolang je datgene accepteert wat middels de wetenschap is komen vast te staan en ook het genereren van nieuwe kennis aanmoedigt en bevordert is er niets om moeilijk mee te hebben. Overigens is dat naar mijn idee ook de enige manier om als gelovige wetenschapper een goede wetenschapper te kunnen zijn.quote:Op maandag 5 december 2005 19:23 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
Dat verklaart niet waarom een aantal wetenschappers gelovig zijn. Het is hoe je met de 2 verschillende uitgangspunten omgaat. Ligt persoonlijk. Voor de zwaar gelovige zal het moeilijk worden, voor de lichterer gelovigen minder.
Je hebt gelijk. Over het hoofd gezienquote:
quote:Op maandag 5 december 2005 19:23 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
Dat verklaart niet waarom een aantal wetenschappers gelovig zijn. Het is hoe je met de 2 verschillende uitgangspunten omgaat. Ligt persoonlijk. Voor de zwaar gelovige zal het moeilijk worden, voor de lichterer gelovigen minder.
Ik denk dat er moet staan: en je hebt gelovigen die hun religie tot wetenschap hebbn gemaakt.quote:Op maandag 5 december 2005 20:37 schreef soulsurvivor het volgende:
[..]
je hebt wetenschappers die de wetenschap tot religie hebben gemaakt.
En je hebt gelovigen die hun geloof tot religie hebben gemaakt.
Je kunt gelovigen en wetenschappers niet generaliseren.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |