Een Belg heeft het uitgevonden.quote:Op dinsdag 3 januari 2006 01:38 schreef thiamat het volgende:
Ik heb een vraagje over de BMI, oftewel, de Body Mass Index. Bij zo'n exacte formule(waar de uitkomst niet zo exact moet worden genomen) hoort een verklaring. Hoe hebben de wetenschappers de formule BMI = kg/m2 samengesteld?. Ik zie dit meer als een verhouding tussen volume en lichaamsoppervlak. Dus als in verhouding ruimte (volume dus, tot de 3e macht,lxbxh) in verhouding tot oppervlak(lichaamslengte, tot de 2e macht,lxb) .
Wat in hemelsnaam hebben ze uitgevoerd?
Er staat meer in deze korte biografie.quote:Op dinsdag 3 januari 2006 19:18 schreef thiamat het volgende:
volgens mij kan ik daar niks vinden over HOE de formule tot stand gekomen is..
Heb via google de nijlpaard gevonden die het heeft.quote:Op woensdag 4 januari 2006 22:10 schreef _Arual_ het volgende:
Zijn er naast mensen nog andere wezens die bruin worden in de zon, en zelfs verbranden? Daar hadden we het hier over, n.a.v. de zonnende pinguins in Madagascar. We konden zo snel niet een beest verzinnen...
quote:Op woensdag 4 januari 2006 22:54 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
Heb via google de nijlpaard gevonden die het heeft.
http://users.skynet.be/zoekheteensop/nijlpaard.htm
Denk het ook, maar had geen zin meer in verder zoeken.quote:Op woensdag 4 januari 2006 22:58 schreef _Arual_ het volgende:
[..]
![]()
Een nijlpaard! Dan moeten er toch vast wel meer zijn.
Kijk Laura, misschien komt dat wel doordat de meeste dieren een vacht hebben.quote:Op woensdag 4 januari 2006 22:10 schreef _Arual_ het volgende:
Zijn er naast mensen nog andere wezens die bruin worden in de zon, en zelfs verbranden? Daar hadden we het hier over, n.a.v. de zonnende pinguins in Madagascar. We konden zo snel niet een beest verzinnen...
Dat was ook onze conclusie..quote:Op woensdag 4 januari 2006 22:59 schreef thabit het volgende:
[..]
Klijk Laura, misschien komt dat wel doordat de meeste dieren een vacht hebben..
Dat denk ik wel. Anders verbrandt de huid.quote:Op woensdag 4 januari 2006 23:04 schreef _Arual_ het volgende:
[..]
Dat was ook onze conclusie..
maar als ze geen vacht hadden gehad, waren ze dan wel bruin geworden?
Ik dwaal af...
Licht haar bevat weinig pigment. Donker haar veel.quote:Op donderdag 5 januari 2006 22:05 schreef Roltrapfee het volgende:
Weet iemand dan hoe het zit met haren in de zon?
Haar wordt lichter van kleur als het veel in de zon komt, toch? Maar juist in het hoge noorden, waar weinig zon is, zijn veel mensen blond, en in het zonnige warme zuiden hebben mensen juist donker haar. Hoe kan dat?
http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/10622228/quote:Een opvallend getal, twaalf jaar. Dolly was ruim zes, even oud als de ooi van wier uiercellen ze werd gemaakt. Bij elkaar opgeteld is dat ongeveer twaalf. Was Dolly dan al zes bij haar geboorte? Dat zou kunnen, als je kijkt naar de lengte van haar telomeren - de uiteinden van de chromosomen waar de genen op liggen. Bij elke celdeling gaat er een stukje van elke telomeer verloren. Oudere dieren en mensen hebben dus kortere telomeren dan jonkies en kinderen. Dolly's cellen hadden bij haar geboorte niet de lengte van die van een lammetje, maar de lengte van een zesjarig schaap - de ooi waar ze uit gekloond was.
Recent onderzoek bij honderdvijftig zestig-plussers doet vermoeden dat ook de lengte van menselijke telomeren belangrijk zijn: iemand met korte telomeren heeft acht keer zoveel kans om te overlijden aan een infectie, en een drie keer grotere kans op een dodelijke hartaanval. Nu het boegbeeld van de kloontechniek dood is, zal de discussie over de telomeren en de veiligheid van het klonen van mensen wel weer oplaaien.
Als je een goed-werkend modelsysteem hebt wel. Maar het probleem is dat je niet weet of je een goed werkend modelsysteem hebt. Best kans dat je daar pas achter komt als je modelsysteem ongeveer zo groot is als de aarde.quote:Op zaterdag 7 januari 2006 15:40 schreef One_of_the_few het volgende:
Dan heb je toch wel/niet een verband tussen co2 en temperatuur?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Parabool_%28wiskunde%29quote:Een hyperbool in de meetkunde is een tweedimensionale figuur, een kegelsnede, die wordt gevormd door alle punten waarvoor het verschil van de afstanden tot twee gekozen punten, de brandpunten, een constante waarde heeft.
quote:Een parabool (van het Grieks παραβολή) is één van de mogelijke kegelsneden, namelijk een waarbij het snijvlak parallel loopt met een lijn die aan de kegel raakt en tevens het toppunt snijdt.
Een parabool heeft één brandpunt (sommige wiskundigen stellen dat er ook een tweede brandpunt is, namelijk op oneindig).
Juist, bedankt, stom dat ik er zelf niet aan gedacht heb..quote:Op dinsdag 10 januari 2006 16:30 schreef DionysuZ het volgende:
wikipedia is je vriend
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hyperbool_%28meetkunde%29
[..]
http://nl.wikipedia.org/wiki/Parabool_%28wiskunde%29
[..]
Misschien kan je verduidelijken wat je precies zoekt, uit je laatste zin concludeer ik dat je dit niet uit pure interesse vraagt?quote:Op dinsdag 10 januari 2006 16:54 schreef Nevje het volgende:
[..]
Juist, bedankt, stom dat ik er zelf niet aan gedacht heb..![]()
Mijn conclusie is dat een parabool één brandpunt heeft, en een hyperbool twee brandpunten heeft..
Maar hoe kan die hyperbool dan twee brandpunten hebben? Omdat het eigenlijk soort van twee parabolen zijn.. ? Dus de hyperbool bestaat uit twee grafieken, en een parabool uit een grafiek?
Of zit ik er nu helemaal naast?
*zucht, ik haat meetkunde*![]()
Aha, okee.. super.. nu snap ik het wel..quote:
hmm, ik kom op 46656quote:Op woensdag 11 januari 2006 14:01 schreef soulsurvivor het volgende:
hoeveel mogelijke combinaties kan je maken met 6 dobbelstenen?
aanleiding
dus met 1 gooi kun je meerdere combinaties maken.
gooi je 1-2-3-4-5-6 dan kun je met de zelfde gooi 2-1-4-3-6-5 maken enz.
dan kom je volgens mij op 555555 uit.
please help
Als de volgorde wel uitmaakt, dan is het volgens mij 6*6*6*6*6*6 = 6^6 = 46 656 mogelijkheden.quote:Op woensdag 11 januari 2006 14:01 schreef soulsurvivor het volgende:
hoeveel mogelijke combinaties kan je maken met 6 dobbelstenen?
die 55555 klopt iig nietquote:Op woensdag 11 januari 2006 14:01 schreef soulsurvivor het volgende:
hoeveel mogelijke combinaties kan je maken met 6 dobbelstenen?
aanleiding
dus met 1 gooi kun je meerdere combinaties maken.
gooi je 1-2-3-4-5-6 dan kun je met de zelfde gooi 2-1-4-3-6-5 maken enz.
dan kom je volgens mij op 555555 uit.
please help
ja... vreemde kronkel was datquote:
Ik gok het grootste getal wat je kunt maken met 6 dobbelstenen min het kleinste. 666666-111111=555555quote:
Nee, want dan tel je dingen dubbel.quote:Op woensdag 11 januari 2006 15:01 schreef Armalite het volgende:
[..]
6^6 lijkt me een betere oplossing
Ik ga voor de oplossing van Nevjequote:Op woensdag 11 januari 2006 15:01 schreef Armalite het volgende:
[..]
Ik gok het grootste getal wat je kunt maken met 6 dobbelstenen min het kleinste. 666666-111111=555555
Volgens die logica zou je met 2 dobbelstenen 55 combinaties kunnen maken![]()
![]()
6^6 lijkt me een betere oplossing
Oeps, ik begreep aan de hand van de conclusie waar soulsurvivor zelf mee kwam dat dat ook de bedoeling was.quote:Op woensdag 11 januari 2006 15:08 schreef Nevje het volgende:
[..]
Nee, want dan tel je dingen dubbel.
Bv. 1-1-2-2-3-3
maar dan tel je ook: 1-2-3-1-2-3, en 1-2-1-2-3-3. en 3-2-1-1-2-3, en ga zo maar door.. terwijl dat allemaal dezelfde combinatie is..
Om hier nog even op door te gaan, je kan dit probleem dus omzeilen om cellen af te nemen van pas geborene en deze in te vriezen. Als je later deze cellen later zou gebruiken voor kloon doeleinden zou de kloon dus jonge cellen als uitgangspunt hebben en zo wel oud kunnen worden. 'Helaas' is dit voor ons allemaal al te laat.quote:Op maandag 9 januari 2006 03:35 schreef raptorix het volgende:
[..]
http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/10622228/
Vraag was al gedeeltelijk beantwoord, maar dit artikel was wel aardig.
De vraag rond het broeikaseffect is niet of co2 zorgt voor een hogere temperatuur op aarde, maar 1) of de temperatuur daadwerkelijk stijgt en 2) of dit komt door menselijke processen (zoals uitstoot van co2)quote:Op zaterdag 7 januari 2006 15:40 schreef One_of_the_few het volgende:
Er is nog steeds veel discussie over of co2 nou invloed heeft op de temperatuur. aan de ene kant de voorstanders die willen dat men ingrijpt en aan de andere kant tegenstanders van kyoto die niet geloven dat de co2 invloed heeft laat staan de mens.
In veel onderzoeken kijkt men naar co2 waarden in de geschiedenis. Daariut ontstaat al dan niet een mooie grafiek. Er zijn veel twijfels bij deze grafieken. Is het niet veel makkelijker te testen of co2 invloed heeft op de temperatuur.
Neem een afgesloten ruimte met lucht. Zet hier een warmtebron op die de zon nabootst. Meet de temperatuur.
voeg nu co2 toe. meet weer de temperatuur. Zorg ervoor dat de co2 gehalte de enige variabele is.
voeg steeds meer co2 toe en kijk wat er met de temperauur gebeurd. Dan heb je toch wel/niet een verband tussen co2 en temperatuur?
Is er een verband dan kom je bij de vraag of de hoeveelheid co2 die de mens uitstoot ook invloed heeft op zo verband. Maar dat is dan voor latere zorg.
Klimaatveranderingen in het verleden zijn niet alleen veroorzaakt doordat er even wat minder/meer broeikasgassen waren. Want waar komen die dan zo vandaan en zijn weer verdwenen tot het klimaat van nu? Vulkanen en dergelijke hebben oook invloeden doordat ze stoffen de lucht in pompen, maar de zon heeft ook zo zijn cyclus.quote:Op maandag 16 januari 2006 21:04 schreef Mtijn het volgende:
[..]
De vraag rond het broeikaseffect is niet of co2 zorgt voor een hogere temperatuur op aarde, maar 1) of de temperatuur daadwerkelijk stijgt en 2) of dit komt door menselijke processen (zoals uitstoot van co2)
Het staat vast dat broeikasgassen (zoals co2, maar ook bijvoorbeeld h2o, water), de ENIGE oorzaak zijn van hoe warm het is op aarde. De aanvoer van de energie die de aarde opwarmt is namelijk constant, de zon geeft al miljarden jaren evenveel energie af, en er is ook niets dat de aarde op een andere afstand van de zon heeft gebracht. Zo is het ook bekend dat ijstijden en juist warmere tijden werden veroorzaakt door meer dan wel minder broeikasgassen in de lucht.
Nou, daar zou ik m'n hand niet voor in het vuur durven steken hoor. De mensen die speculeren op een koude winter in Koude winter verwacht deel 9 verwachten een koude winter omdat een 28-jarige en een andere langjarige cyclus met elkaar samenvallen, en die schijnt z'n basis te hebben in een of andere slingering van de aardstand tov de zon. En 't zou best kunnen dat er een soortgelijke onregelmatigheid zit in de baan van de aarde tov de zon.quote:Op maandag 16 januari 2006 21:04 schreef Mtijn het volgende:
. De aanvoer van de energie die de aarde opwarmt is namelijk constant, de zon geeft al miljarden jaren evenveel energie af, en er is ook niets dat de aarde op een andere afstand van de zon heeft gebracht.
Nee, samenvallen. Correlation does not imply causation, slimmerd.quote:Zo is het ook bekend dat ijstijden en juist warmere tijden werden veroorzaakt door meer dan wel minder broeikasgassen in de lucht.
Het zijn geen natuurlijke magneten maar elektromagneten.quote:Op dinsdag 17 januari 2006 19:46 schreef One_of_the_few het volgende:
Iets anders.
In elektro motoren worden (vaak) magneten gebruikt. Zijn dit natuurlijke magneten of zijn die gemaakt. Als ze zijn gemaakt, hoeveel energie kost dit dan? Wordt de magneet dan gezien als brug tussen stroom en de kracht die je daaruit kan halen?
Klinkt misschien raar. Maar waarom maken ze die niet van natuurlijke magneten? Vooral die kleine dc motortjes. Je hebt alleen een klein beetje elektronica nodig wat een klein beetje stroom trekt, maar stukken minder dan nu.quote:Op dinsdag 17 januari 2006 21:05 schreef Chimay het volgende:
[..]
Het zijn geen natuurlijke magneten maar elektromagneten.
Deze bestaan uit een kern waarrond een geleider gewikkeld zit, en als er door deze geleider een stroom vloeit, ontstaat er een magnetisch veld, dat de rotor doet draaien.
De magneet is inderdaad een soort van brug tussen de elektrische energie en de mechanische energie die de motor produceert.
Waarom zouden ze dat doen?quote:Op woensdag 18 januari 2006 00:07 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
Klinkt misschien raar. Maar waarom maken ze die niet van natuurlijke magneten? Vooral die kleine dc motortjes. Je hebt alleen een klein beetje elektronica nodig wat een klein beetje stroom trekt, maar stukken minder dan nu.
Heul veulquote:Op woensdag 18 januari 2006 16:43 schreef One_of_the_few het volgende:
Lorentz ontdekte dee chaostheorie toen hij bezig was met het voorspellen van het weer. In hoeverre heeft de theorie betrekking op het klimaat en al die voorspellingen?
Nee. Snelheden optellen gebeurt in de relativiteitstheorie anders dan in de klassieke mechanica; je kunt niet bv simpelweg een v van 0,8c en een v van 0,9 c optellen tot een v=1,7c. Je hoeft voor dit voorbeeld niet zwarte gaten te gebruiken; je kunt net zo goed een heel groot skateboard nemen, met daarop een kleiner skateboard, en daar weer eentje op etc etc, en dat je zelf op de laatste gaat staan. Als je nou alle skateboars een beginsnelheid meegeeft zou je denken dat je makkelijk sneller dan het licht zou gaan.quote:Op woensdag 18 januari 2006 12:11 schreef foktastic het volgende:
Zou je met lichtsnelheid kunnen verplaatsen zoals het onderste voorbeeld laat zien?
[afbeelding]
Je raakt gevangen in het zwaartekrachtveld van een zwartgat die op zijn beurt in een andere zwartgat is beland en deze is dus weer in een andere zwarte gat verstrikt enz. enz. Heb je niet op een gegeven moment de lichtsnelheid bereikt of meer?
Dat dacht ik ook. De klimaat onderzoeken naar de invloed van co2 mogen dus geen enkele afronding bevatten tot het eindresultaat? De kans dat die onderzoeken, net als de tegenonderzoeken het bij het rechte eind hebben is dus niet heel groot.quote:Op woensdag 18 januari 2006 17:42 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Heul veulHet laat zien dat een hele kleine onnauwkeurigheid in de initialisatie van je variabelen later weer knoerthard terugkomt in je simulatie.
Het geldt voor alle snelhedenquote:Op woensdag 18 januari 2006 21:06 schreef foktastic het volgende:
mijn beredenering klopt dus niet omdat de snelheden te dicht in de buurt van c liggen of geldt dit voor alle snelheden? want volgens newton kan je snelheden wel optellen en volgens einstein weer niet.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |