quote:CED omarmt degradatieregeling
De clubs uit de Gouden Gids Divisie
hebben ingestemd met een voorstel voor
een promotie-degradatieregeling tussen
de eerste divisie en de amateurs.
Volgens de twintig clubs,verenigd in de
CED,kan de nieuwe competitieopzet vanaf
het seizoen 2007/2008 ingaan.Gedurende
de komende maanden zullen de KNVB,het
CED en het amateurvoetbal de plannen
uitwerken.
Ik denk niet dat ze het niet erg vinden als er niet direct investeringen moeten komen om bv een stadion te bouwen.quote:Op vrijdag 4 november 2005 10:41 schreef Suijk het volgende:
Ik neem aan dat de amateurverenigingen dan ook de promotieregeling moeten ondertekenen want die zitten daar lang niet allemaal op te wachten.
Dat zijn wel heel veel 'niet'en. Dus je denkt dat ze het wel erg vinden als er wel investeringen moeten komen?quote:Op vrijdag 4 november 2005 10:47 schreef Lionheaad het volgende:
[..]
Ik denk niet dat ze het niet erg vinden als er niet direct investeringen moeten komen om bv een stadion te bouwen.
quote:Op vrijdag 4 november 2005 10:50 schreef Suijk het volgende:
[..]
Dat zijn wel heel veel 'niet'en. Dus je denkt dat ze het wel erg vinden als er wel investeringen moeten komen?
Ja, dat is het grootste struikelblok. Iedereen zou dan maar dat gaat niet lukken. Het publiek ziet liever mooie derby's dan wedstrijden ver weg bij BV Veendam ofzo.quote:Op vrijdag 4 november 2005 10:41 schreef Suijk het volgende:
Ik neem aan dat de amateurverenigingen dan ook de promotieregeling moeten ondertekenen want die zitten daar lang niet allemaal op te wachten.
Ow? En waarom hebben die clubs die onderaan in de eerste divisie bungelen het dan zo moeilijk? Die hebben ook geen grote sponsoren en enorm veel publiek.quote:Op vrijdag 4 november 2005 18:36 schreef Tvduijn het volgende:
goed nieuws, zijn we eindelijk van die kansloze clubs af die elk jaar kansloos 16 of lager eindigen, denk dat het wel goedkomt met de amateurs die promoveren, tuurlijk zijn er investeringen nodig etc. maar een promotie trekt natuurlijk ook nieuwe sponsors en meer publiek.
Juist daarom kunnen amateurclubs best overleven in de eerste divisie.quote:Op vrijdag 4 november 2005 18:40 schreef Noca het volgende:
[..]
Ow? En waarom hebben die clubs die onderaan in de eerste divisie bungelen het dan zo moeilijk? Die hebben ook geen grote sponsoren en enorm veel publiek.
Lijkt me niet echt een gezond vooruitzicht om op die manier te moeten overlevenquote:Op vrijdag 4 november 2005 18:44 schreef Nashje het volgende:
[..]
Juist daarom kunnen amateurclubs best overleven in de eerste divisie.
Dat heet sport!quote:Op zaterdag 5 november 2005 17:38 schreef Cruoninga het volgende:
Emmen doet nu mee om promotie naar de Eredivisie. Als die regeling vorig jaar al van kracht was geweest hadden ze dus momenteel meegedaan om promotie naar de Eerste Divisie...
En dan wippen ze een jaar later weer terug. Je doet net alsof (goed) voetbal van veel geld afhangt, dat er overigens best is bij de amateurtop. Nou ga maar eens bij andere sporten kijken, er kan ook veel met gering budget. Het ligt meer aan ambitie bezitten (ipv gokken)quote:Op zaterdag 5 november 2005 12:36 schreef Noca het volgende:
Zou heel goed kunnen methodmich. Ze zouden in zekere zin toch ook dom zijn om zichzelf het risico te laten lopen uit de eerste divisie gewipt te worden.
Zo erg had ik dat ook niet gevonden hoor. Emmen hoort qua uitstraling meer om promotie naar de Eerste dan naar de Eredivisie te spelenquote:
Emmen is okay.quote:Op zaterdag 5 november 2005 17:42 schreef Cruoninga het volgende:
[..]
Zo erg had ik dat ook niet gevonden hoor. Emmen hoort qua uitstraling meer om promotie naar de Eerste dan naar de Eredivisie te spelenMaar wat met Emmen kan...
Waar zeg ik dat dan?quote:Op zaterdag 5 november 2005 17:41 schreef okee6 het volgende:
[..]
En dan wippen ze een jaar later weer terug. Je doet net alsof (goed) voetbal van veel geld afhangt, dat er overigens best is bij de amateurtop. Nou ga maar eens bij andere sporten kijken, er kan ook veel met gering budget. Het ligt meer aan ambitie bezitten (ipv gokken)
Ik verwacht dat de "oude" verenigingen met de betere uitgangspositie ambitieuzer zullen (kunnen) zijn. Lees terug.quote:
Waarom is dat lastig? Juist, NU lijkt dat lastig. Vooruit kijken, niet naar vandaag. Je kan je mogelijk niet voorstellen dat iemand daar wat van kan maken. Ik denk zelf dat het op diverse manieren goed zou kunnen zijn voor de bedrijfstak. En opstarten kost geld, ja dat is zeker waar. Ik reken er echter op dat die investering zich zal uitbetalen. Bijvoorbeeld ook door weer meer talent uit de GG te kunnen halen, in plaats van er neer te zetten om te kijken of het wat wordt. Beter spel en doorstroming maken het al interessanter daaronder.quote:Ik zeg alleen dat het moeilijk voor een club onderaan de eerste divisie is om financieel gezond te blijven. Dat is iets heel anders.
Gewoon even een nieuw masterplan uit de kast trekkenquote:Op zondag 6 november 2005 02:25 schreef Noca het volgende:
Ik ben ook wel voor het plan hoor. Denk alleen dat er teveel haken en ogen aanzitten.
De meeste amateurclubs moeten flink investeren voordat ze aan de eisen voldoen van de KNVB net als Vaduz ook al zegt.
Het principe juich ik toe, ik denk alleen niet dat het haalbaar is.
Dat kan dus niet, aangezien de 20 teams die er nu zijn echt wel het maximum is om het competitieschema nog af te kunnen werkenquote:Op zondag 6 november 2005 01:35 schreef Gollemrulez het volgende:
als amateurclubs betaald voetbal willen spelen, kunnen ze gewoon de omniworld weg volgen. Probleem opgelost.
Dat lijkt mij wel heel erg stug aangezien sommige clubs hun voortbestaan er mee op het spel zetten.quote:Op zaterdag 5 november 2005 11:52 schreef methodmich het volgende:
Misschien gokken ze erop dat de amateurs het toch niet willen en dan hebben zij in ieder geval hun goede wil getoond.
Ik las in de krant dat er vier clubs tegen waren geweest. Ik denk niet dat dat de clubs zijn die elk jaar om het kampioenschap meespelen, maar wel de clubs die elk jaar onderin hangen. Eindhoven bijvoorbeeld.quote:Op zondag 6 november 2005 16:14 schreef methodmich het volgende:
Ik zou wel eens willen zien hoeveel clubs ook daadwerkelijk willen. Namen liefst, geen aantal.
Die Topklasse is een paar jaar geleden ook afgeschoten omdat de amateurclubs het niet zagen zitten. Hoewel toen de eerste divisie ook tegen was.quote:Op zondag 6 november 2005 18:07 schreef DutchGooner het volgende:
Ze kunnen niet het risico lopen dat er dadelijk amateurclubs zijn die het wel willen want die zijn er ongetwijfeld.
quote:06-11-05: Go Ahead Eagles tegen degradatieplannen
GA Eagles was afgelopen donderdag een van de vier clubs naast agovv, FC Dordrecht en Omniworld die tegen de degradatieregeling uit de Eerste Divisie stemde. De clubleiding ziet teveel nadelen. Grootste nadeel: bij een eventuele degradatie is de club meteen failliet.
De KNVB onderzoekt momenteel de mogelijkheid de huidige scheiding tussen het betaalde voetbal en de hoogste amateurcompetitie te laten verdwijnen. Een speciale werkgroep verwacht in het voorjaar van 2006 een advies aan de prof- en amateursector te kunnen uitbrengen. Mocht deze uitkomst positief zijn dan kunnen clubs vanaf het seizoen 2007/08 mogelijk uit de Eerste Divisie degraderen, waarna de beste amateurclubs instromen.
Ja ik heb het ook gelezen toch wel redelijk verrasend vind ik.quote:Op maandag 7 november 2005 20:57 schreef DutchGooner het volgende:
Volgens NOS text steunt het amateurvoetbal de wijzigingen.
Over een paar jaar dus toch een degradatieregeling.
Haha dat heb ik dus ook bij die van mij,quote:Op maandag 7 november 2005 23:05 schreef Yeahinho het volgende:
Komt er dan ook een soort top-klasse? Ik denk niet dat bijvoorbeeld mijn amateurclub OJC staat te springen om het profvoetbal in te moeten...
Stel ze worden dit jaar kampioen, en eindigen volgend jaar of over 2 jaar per ongeluk een keer in de top 3 van de hoofdklasse... dan kunnen ze met een beetje geluk (soort playoffs ofzo?) gewoon promoveren, dat werkt toch niet man.
Zou wel vet zijnquote:Op dinsdag 8 november 2005 00:15 schreef rubbereend het volgende:
Groesbeek straks met 3 clubs in de eerste divisie
Precies. Je kunt niet verlangen van 'kleine' amateurclubs die het toevallig een paar jaar op rij erg goed doen (en promoveren), dat ze naar de 1e divisie gaan.quote:Op dinsdag 8 november 2005 10:17 schreef pfaf het volgende:
Ik denk dat toch één van de voorwaarden moet zijn een semi-profliga op zondag én zaterdag...
Daar heb je een punt waar ik nog niet eens aan gedacht had! Nu voetballen alle zaterdaghoofdklassers op zaterdagmiddag en de zondagmannen op zondag (duhquote:Op dinsdag 8 november 2005 16:35 schreef pfaf het volgende:
Een probleem in Nederland blijft toch de clubs die weigeren op zondag te voetballen...
Wat de Rijnsburgse Boys hebben is ook niet mis...quote:Op dinsdag 8 november 2005 17:26 schreef Sjakie01 het volgende:
Vergeet niet dat veel amateurclubs al een redelijk stadion hebben.
(Quick 20, HSC, Be Quick.)
quote:De invoering van een topklasse lijkt erg dichtbij. Alleen wat randvoorwaarden, zoals de promotie/degradatieregeling - zowel naar boven als naar onderen - moeten nog worden ingevuld.
Door de KNVB werd maandag in Zeist openheid van zaken gegeven. Daar gaf Pieter Nieuwenhuis van het projectbureau Hypercube - het bureau dat ook de bedenker is van het play-offsysteem dat dit seizoen in de ere-divisie gespeeld zal worden - een presentatie over hoe een en ander er binnenkort uit zal (kunnen) gaan zien.
In plaats dat de KNVB een dergelijke competitieopzet oplegt heeft volgens Nieuwenhuis iedereen, van betaald voetbalorganisaties tot de amateurclubs, vooraf zijn mening kunnen geven.
Daarbij is het frappant dat Nieuwenhuis beweert dat het grootste deel van de amateurs zich schaart achter de plannen voor een topklasse mits er geen verplichte promotie naar het betaalde voetbal plaats vindt, terwijl uit reacties in de media blijkt dat het overgrote deel van met name de zaterdagclubs tegen een topklasse is. Vorig seizoen nog werd het voorlaatste plan voor doorstroming naar het betaalde voetbal door de amateurclubs in de kiem gesmoord. Dit keer echter is directeur sectie betaald voetbal Henk Kesler zelf de grote initiator, al dan niet onder druk van de UEFA. Nieuwenhuis dankt volgens eigen zeggen de opvallende opiniewijziging bij de amateurs aan de vele gesprekken dat zijn bureau met de bestuurders van de clubs heeft gevoerd.
Deze gesprekken hebben tot een aantal uitgangspunten geleid, zoals het behoud van het lokale/regionale karakter van het amateurvoetbal, geen promotieplicht naar de Gouden Gids Divisie maar een promotierecht, de zaterdag als speeldag met een aanvangstijdstip van half vier of vier uur en geen lange reistijden.
Om hieraan te kunnen voldoen zullen er tenminste twee, maar wellicht ook drie topklassen met elk zestien clubs gevormd moeten worden, regionaal ingedeeld met zowel zaterdag- als zondagclubs. De kampioen mag promoveren en als die niet wil mag de eerstvolgende in de eindrangschikking, of de nummer drie, of vier. "En daar wordt de streep getrokken, nummer vijf komt niet meer voor promotie in aanmerking. Dat is geen probleem," zegt Nieuwenhuis optimistisch, "want van die vier clubs is er zeker een die wil promoveren."
Vanuit de Gouden Gids Divisie geldt wel een degradatieplicht. Het mag duidelijk zijn dat als er drie topklassen zijn er ook drie ploegen uit de Gouden Gids Divisie moeten degraderen. De eerste-divisieclubs willen dan ook maar één topklasse, om de degradatiekans zo klein mogelijk te houden.
Hoe de degradatie vanuit de (gemengde) topklasse naar de (gescheiden) hoofdklassen zal gaan verlopen is nog totaal niet duidelijk. Zo zouden bijvoorbeeld alle degradatieplaatsen in de topklasse door zondagclubs kunnen worden bezet waardoor er in de zondaghoofdklasse een overschot aan clubs zou kunnen ontstaan en in de zaterdaghoofdklasse een tekort. Volgens Nieuwenhuis zouden zondagclubs er dan voor kunnen kiezen om naar de zaterdag over te stappen. "Andersom is een groter probleem," realiseert Nieuwenhuis zich ook.
Nog dit seizoen wil de KNVB tot besluitvorming komen in de Algemene Vergadering. Hierbij zullen de afgevaardigden stemmen zoals de achterban hen heeft opgedragen. Alle clubs - van hoofdklasse tot de 7e klasse - hebben hierin uiteindelijk een even grote stem.
Volgens Nieuwenhuis is het 50 tot 70% zeker dat er 'iets' gaat veranderen in de huidige competitieopzet. Dat iets is het invoeren van de topklasse, al dan niet met promotie naar de Gouden Gids Divisie. Als aan het einde van dit seizoen de kogel door de kerk is, volgt in de seizoenen 2006-2007 en/of 2007-2008 een kwalificatie voor de topklasse, waarna in het seizoen 2008-2009 de eerste topklassecompetitie gespeeld zal gaan worden.
Inmiddels zijn de plannen ook al voorgelegd aan de bestuurders van de hoofdklasseclubs.
Dat is vrij gemakkelijk. De KNVB betrekt daarvoor gewoon de clubs die er nooit mee te maken zullen krijgen. Een club uit de 7e Klasse heeft een even grote stemrecht als een club uit de Hoofdklasse.quote:Op vrijdag 25 november 2005 14:31 schreef methodmich het volgende:
Ik blijf het apart vinden dat de amateurs voorstemmen, terwijl je alleen maar teams hoort die er niks in zien.
De ontwikkelingen gaan door. Het zal toch een keer doorgezet moeten worden, waarschijnlijk met een kleinere eredivisie en eerste divisie. Het zal het voetbal alleen maar sterker maken denk ik en het lijkt me beter dan samen gaan met Belgie bijv.quote:Twee of drie topklassen in amateurvoetbal
ZEIST - De KNVB wil vanaf het seizoen 2009/2010 twee of drie topklassen invoeren in het amateurvoetbal. Dit moet de doorstroming van de beste amateurs naar de profs verbeteren.
De voetbalbond heeft de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar een aansluiting tussen de amateurcompetitie en de eerste divisie. Daarbij zijn de sportieve, maatschappelijke en economische gevolgen bestudeerd. De komende maanden gaat de bond het voorstel nader uitwerken.
Het bestuur amateurvoetbal van de KNVB neemt tijdens de voorjaarsvergadering in 2008 een besluit over de nieuwe competitieopzet.
Geen idee. Mocht er een topklasse komen is het een stuk makkelijker er te komen, niet zoals begin jaren '90...quote:Op zaterdag 9 juni 2007 15:08 schreef hello_moto1992 het volgende:
[..]
Welke zou dat dan moeten worden?
Waarvan de belangrijkste clubs zo'n beetje allemaal tegen zijn:quote:Op zaterdag 9 juni 2007 15:15 schreef Suijk het volgende:
In het AD vandaag, een heel stuk erover. 45 top amateurclubs die tegen zijn, 23 die voor zijn en nog een paar die het niet uitmaakt geloof ik.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |