quote:
Op maandag 2 januari 2006 14:11 schreef arithaterhorst het volgende:[..]
Nou en of!
ik barstte in tranen uit en heb vervolgens de hele nacht niet geslapen
Enneh...als een electraman in spanning wacht, wat zegt dat dan
Tjah; betekend niet veel goeds als een electraman in spanning wacht
![]()
Dus schiet eens op met die foto's !
![]()
quote:
Meteen een vraagje misschien? Over electra. We hadden er gisteren een discussie over.
Wat is nu de reden dat er meerdere groepen moeten worden aangelegd? Ik bedoel: waarom is een groepenkast nodig, en kun je niet gewoon alles op de aanvoerleiding van stroom aansluiten??
Een smeltveiligheid (instalaltieautomaat) moet de stroomketen onderbreken voordat de stroom in de te beveiligen leiding of in het toestel een ontoelaatbare warmte ontwikkeling kan veroorzaken.
Het is dus een opzettelijke aangebrachte verzwakking van de stroomketen waardoor bij een overstroom de beveiliging doorsmelt.
In de nen1010 staat vast dat in normale woonhuizen maximaal 16 Ampere smeltveiligheden mogen worden gebruikt; en een hoofdzekering van 25 ampere. Dit heeft alles te maken met de draaddoorsneden (2,5 mm voor fase/nul/aarde) waar we in nederland mee werken.
Ter voorkoming dus van een te grote warmteontwikkeling en eventuele mogelijkheid van brand mag je door een geleider maximaal 16 ampere door laten lopen. Daarom kun je uit een groep ook maar maximaal (16 ampere x 230 V = 3680 watt uit halen)
Eigen groep voor huishoudelijke apparaten.Huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, wasdrogers, vaatwassers, ovens moeten vrijwel altijd op een eigen groep, met een eigen kabel/bedrading van zekering naar wandcontactdoos (=wcd). Puur omdat deze aparaten veel stroom gebruiken.
Elektrische kookplaten en veel ovens moeten veelal op een speciale dubbele of driefasige (kook)groep aangesloten worden.
En er is natuurlijk ook zoiets als gebruiksgemaks zou jij het fijn vinden als het hele huis op één groep zou zitten ? Of de vaatwasser op de groep van de keuken; vaatwasser zorgt dat die groep uitvalt. En vervolgens zit u in het donker in u keuken en u kunt het defect maar niet vinden ?
quote:
Onze redenatie is dat de kabels dan gewoon te warm worden waardoor alles smelt. En die groepen testen gewoon of er teveel wattage op een groep wordt gebruikt en knalt er dan uit, voordat de kabels smelten.
Klopt dat een beetje, of zitten we er dan helemaal falikant naast.
Grotendeels klopt het
Om dan meteen maar even de aardlekschakelaar te bespreken
![]()
Een aardlekschakelaar is een schakelelement in een groepenkast, dat ervoor zorgt dat er niet meer dan een bepaalde stroom kan lopen tussen de spanningvoerende draden en aarde. De maximum stroom is normaal 30 mA.
De ALS werkt volgens een systeem van vergelijken van de stroom door de "fase" en de teruggaande stroom door de "nul". Deze moeten gelijk zijn. Is er een groter verschil dan 30 mA tussen die twee stromen dan schakelt de ALS de spanning af.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken hoeft de aardlekschakelaar voor zijn werking niet verbonden te zijn met de eigenlijke aarde!
Omdat er meerdere groepen achter één ALS mogen zitten (maximaal 4 groepen per aardlekschakelaar) zal bij afschakelen ook de spanning van de andere groepen wegvallen.
Een aardlekschakelaar is géén kortsluitbeveiliging, bij sluiting tussen "fase" en "nul" zal de aardlekschakelaar er (meestal) niet uit gaan.
Wel bestaan er speciale gecombineerde aardlekschakelaars/groepenautomaten, die dus beide functies in één hebben.
Er bestaan zowel enkelfasige als driefasige aardlekschakelaars. In een huisinstallatie komt de enkelfasige ALS het meest voor.
Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is geworden ?