Ahá, jij bent dus ook op de middelbare school voor de gek gehouden (net als ik).quote:Op zondag 9 oktober 2005 07:27 schreef Doderok het volgende:
Misschien het late uur, maar iets dat ik altijd dacht te begrijpen is plotseling onbegrijpelijk geworden.![]()
Lucht is 20% zuurstof, en je kan dit aantonen door bvb een kaars in een potje met water te zetten en dan een fles eroverheen. De zuurstof brandt op en het water stijgt in de fles.
Maar: de zuurstof is in de vorm van O2. Nemen we voor de gemakkelijkheid aan dat we enkel koolstof verbranden, dan geeft 1 molecule zuurstof 1 molecule CO2.
Er blijven dus evenveel gasmoleculen, dan moet bij constante druk en temperatuur het volume toch ook gelijk blijven??? (Bij onvolledige verbranding van koolstof krijg je trouwens CO, dan zou het volume eerder moeten uitzetten)
Of zien we enkel het effect van andere stoffen die verbranden en hierbij waterdamp produceren, die daarna condenseert?
CO2 lost bijna niet op in water, als CO2 zo makkelijk zou oplossen, zou het niet in de lucht zitten, maar in de zee.quote:Op zondag 9 oktober 2005 09:37 schreef Yosomite het volgende:
[..]
Ahá, jij bent dus ook op de middelbare school voor de gek gehouden (net als ik).
Door de warmte zet de lucht uit en de overdruk die ontstaat verdwijnt doordat een deel vd lucht onder de rand vh potje weggeduwd wordt.
Ook lost een deel op in het water (zoals bv CO2 in water geperst wordt Cola, 7-Up e.d.)
Tenzij je het heel snel zou doen verwarmt de vlam de lucht in de fles al genoeg voor de fles het wateroppervlak raakt, wat zou verklaren waarom ik geen luchtbellen zag ontsnappen onder water.quote:Op zondag 9 oktober 2005 09:37 schreef Yosomite het volgende:
[..]
Ahá, jij bent dus ook op de middelbare school voor de gek gehouden (net als ik).
Door de warmte zet de lucht uit en de overdruk die ontstaat verdwijnt doordat een deel vd lucht onder de rand vh potje weggeduwd wordt.
Ook lost een deel op in het water (zoals bv CO2 in water geperst wordt Cola, 7-Up e.d.)
Is ook maar een minimaal effect, omdat de oplosbaarheid van CO2 in water niet zo groot is.quote:Op zondag 9 oktober 2005 10:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
CO2 lost bijna niet op in water, als CO2 zo makkelijk zou oplossen, zou het niet in de lucht zitten, maar in de zee.
Veel mensen zijn ook te kortzichtig om naar een goede verklaring te zoeken. Het is een goede vraag.quote:Op zondag 9 oktober 2005 14:17 schreef Roltrapfee het volgende:
Ik weet dat veel mensen dit een belachelijke vraag vinden, maar niemand heeft hem me ooit echt duidelijk kunnen beantwoorden.
Waarom kan je water niet bakken?
Als je er meel doorheen doet kan het ineens wel, en dan zeggen ze zovan "ja maar het water verdampt zodra je zo'n mengsel van water en meel bakt". Maar als dat echt zo is, waarom kan je meel dan niet zonder water bakken?
En dan nog iets. Lucht bestaat toch uit moleculen? En moleculen zijn toch eigenlijk tastbaar? Waarom kan je lucht dan niet aanraken (lees: vastpakken) of bakken?
Vet!quote:Op zondag 9 oktober 2005 16:17 schreef NiwiKaiha het volgende:
[..]
Veel mensen zijn ook te kortzichtig om naar een goede verklaring te zoeken. Het is een goede vraag.
Bedoel je langs de zijkant, bovenkant of allebei?quote:Op maandag 10 oktober 2005 18:25 schreef Sosa het volgende:
Mischien niet een hele wetenschappelijke vraag, maar ik vroeg me af waarom treinrails bij voorbaat al een geoxideerde laag hebben? Waarom zijn die dingen op voorhand al verroest?
http://www.nycrail.com/amb/board1/585.htmlquote:[..]
What type of ust of you talking about? Rail starts rusting the moment it comes in contact with water. You'll get a nice coating after about a week depending on the weather. Usually you can wipe it away with your shoe. Even on infrequently used lines the rust is a different color than the rust covering the non running bits of the rail. Then tracks are a abandonned for a long period of time they turn a deep red/brown that is mostly uniform over the entire rail body.
Er zit geen coating op treinrails.quote:Op maandag 10 oktober 2005 18:25 schreef Sosa het volgende:
Mischien niet een hele wetenschappelijke vraag, maar ik vroeg me af waarom treinrails bij voorbaat al een geoxideerde laag hebben? Waarom zijn die dingen op voorhand al verroest?
Sommige legeringen zullen bij het roesten een luchtdichte laag vormen om het metaal heen waardoor het niet verder kan roesten, misschien is dit bij treinrails ook het geval.quote:Op maandag 10 oktober 2005 18:25 schreef Sosa het volgende:
Mischien niet een hele wetenschappelijke vraag, maar ik vroeg me af waarom treinrails bij voorbaat al een geoxideerde laag hebben? Waarom zijn die dingen op voorhand al verroest?
haal je rot en beurs niet door elkaar?quote:Op donderdag 13 oktober 2005 00:12 schreef Yosomite het volgende:
Waarom zijn rotte plekken op appels altijd zo mooi rond en zie je bijvoorbeeld nooit "uitlopers"?
Ja.quote:Op donderdag 13 oktober 2005 07:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
haal je rot en beurs niet door elkaar?
Ok door het antwoord op m'n vorige vraag heb ik weer een nieuwequote:Op zondag 9 oktober 2005 16:17 schreef NiwiKaiha het volgende:
[..]
Je kunt geen lucht, gas, water of andere vloeistoffen vastpakken omdat ze in tegenstelling tot een vaste stof de vrijheid hebben om de moleculen kriskras door elkaar te laten stromen. Dit betekent dus dat het door je vingers stroomt als je het toch probeert, of om je heenvliegt. Je kunt het wel voelen, bijvoorbeeld als je op de fiets zit en tegenwind hebt of als je in het zwembad duikt en je arm naar voren zwaait.
Jazeker! De voor de hand liggende manier is om het gas eerst af te koelen totdat het condenseert tot een vloeistof, en door dan de temperatuur nog verder te verlagen zodat de vloeistof stolt tot een vaste stof. Je kunt echter ook in één keer van gas naar vaste stof, maar de term hiervoor weet ik zo niet. De andere kant op heet in elk geval sublimatie.quote:Op vrijdag 14 oktober 2005 18:41 schreef Roltrapfee het volgende:
[..]
Ok door het antwoord op m'n vorige vraag heb ik weer een nieuwe![]()
De moleculen kunnen dus kriskras door elkaar, zowel bij water als bij gassen. Maar van water kun je een vaste stof maken, namelijk ijs, en dan kunnen de moleculen niet meer door elkaar, juist?
Kun je van gassen dan ook vaste stoffen maken?
quote:Op vrijdag 14 oktober 2005 18:41 schreef Roltrapfee het volgende:
Kun je van gassen dan ook vaste stoffen maken?
Damn, goede vraag!quote:Op dinsdag 18 oktober 2005 20:25 schreef OpenDeur het volgende:
Weet iemand waarom we geen kippenvel in het gezicht krijgen? Tenminste ik heb het nog nooit gemerkt
quote:Shivering is a result of activation of the erector pili muscles. These
muscles are not found in the face, consequently, you do not see "goosebumps"
Fluisteren: beetje lastig om dit helemaal te vertalen, het komt erop neer dat als je al fluisterend moeite doet om je verstaanbaar te maken, het slecht is voor je stembanden; als je iets in iemands oor fluistert kan het geen kwaad.quote:Op zaterdag 22 oktober 2005 10:34 schreef splendor het volgende:
Ik heb weer 2 intressante vragen..
Ik ben al een hele week ontzettend verkouden en kan sinds 2 dagen niet meer praten dus ik moet de hele tijd fluisteren. Maar nu zeggen ze dat fluisteren erg slecht voor je stem is, maar is dat wel echt zo? En waarom is dat dan?
En de tweede vraag, men zegt dat je niet op de tocht mag zitten omdat je dan verkouden of ziek kunt worden maar waarom is dat eigenlijk? Heeft dat ermee te maken dat je lichaam kouder wordt waardoor je meer energie verbruikt om je warm te houden en dus minder energie om bacteriën buiten de deur te houden?
bronquote:First, let’s clarify the different meanings of whispering. There are two types of whispering – one is produced with voice, and the other without. In a voiced whisper, the vocal folds are vibrating but the voice is produced very softly and with much breathiness. It is low-effort (gently produced), low airflow, low pressure and very gentle on the vocal folds. We call this confidential voice and it is very healthy for injured vocal folds. It is, however, not useful for any type of communication except one-on-one in a very quiet environment. When the voiced whisper is produced with the intention of others hearing it easily, it is called a “stage” whisper. It is effortful and produced with considerable airflows and pressures and a high degree of muscle tension. That’s never a good idea and we suggest you avoid that type of whispering.
The other type of whisper – the voiceless whisper, is produced by holding the vocal folds open and forming the sounds of speech with our mouth but without the sound produced by vibrating vocal folds. Because there is no vocal fold vibration (no vocal fold contact), the sound is extremely weak. When the voiceless whisper is produced very gently, it is not harmful to the vocal folds, but the listener must be very close to the speaker in a quiet environment. In most cases when patients use a voiceless whisper, they are trying to make themselves understood within normal speaking environments, and so substantial air pressure and airflow are used. The vocal folds must be held quite stiffly in order to prevent them from vibrating under such aerodynamic conditions. This can constrict the tiny blood vessels in the vocal folds which is not healthy for the tissues. In addition, the use of excessive air pressures and muscle tension are not a healthy way to produce voice and these habits work against establishing more optimal voice production patterns.
Ik denk het wel. Echter de hersencapaciteit die door de mens gebruikt wordt is slechts zo'n 5% vd capaciteit die aanwezig is.quote:Op donderdag 3 november 2005 19:27 schreef Roltrapfee het volgende:
Kunnen je hersens vol zijn, zoals een harde schijf? Ik kan me opzich voorstellen dat je na een hele tijd zoveel weet dat er niks meer bij kan, maar bejaarden onthouden vaak toch ook nog wel dingen.
Als die 5% klopt, die gesuggereeerd wordt, kan men optimaal elke dag kennis verzamelen gedurende zo'n 20 x 80 jaar = 1600 jaar, alvorens er verzadiging optreedt.quote:Dus dan gaan we er vanuit dat in een normaal mensenleven van zo'n 80 jaar je hersens niet vol kunnen raken, zou het dan wel kunnen als je 200 jaar oud wordt?
zo langquote:Op vrijdag 4 november 2005 18:59 schreef Roltrapfee het volgende:
Dat is gek, want ik heb juist altijd het idee dat ik zoveel loze dingen onthou![]()
Nouja, nieuwe vraag dan maar, in een heel nieuwe categorie.
Stel nou dat je pillen gaat slikken met alle voedingsstoffen die je nodig hebt, en je drinkt water, maar je eet nooit meer. Kun je dan overleven, en zo ja, lang?
Wat is het verschil tussenquote:Op vrijdag 4 november 2005 18:59 schreef Roltrapfee het volgende:
Dat is gek, want ik heb juist altijd het idee dat ik zoveel loze dingen onthou![]()
Nouja, nieuwe vraag dan maar, in een heel nieuwe categorie.
Stel nou dat je pillen gaat slikken met alle voedingsstoffen die je nodig hebt, en je drinkt water, maar je eet nooit meer. Kun je dan overleven, en zo ja, lang?
Nee, dat bedoel ik niet. Je slikt die pillen gewoon, en je drinkt water, maar daarnaast eet je geen 'gewoon' eten meer. Alle stoffen die je normaal uit groente, fruit, brood, vlees, gewoon eten dus, zou halen, krijg je nu uit die pillen. Maar je eet dus niks meer, behalve die pillen.quote:Op zaterdag 5 november 2005 00:45 schreef Yosomite het volgende:
[..]
Wat is het verschil tussen
pillen slikken met alle voedingsstoffen die je nodig hebt en
pillen eten met alle voedingsstoffen die je nodig hebt?
Zoveel als je er nodig hebt. Als je alles wat je maar nodig hebt in één pil kan proppen, dan wordt het er 1. Als daar 10 pillen voor nodig zijn slik je er 10.quote:Op zaterdag 5 november 2005 11:23 schreef Guyver2 het volgende:
Hoeveel pillen ga je dan slikken? (1 / 100 / 1000) per dag?
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |