1 eetlepel ketjap manis
2 eetlepels honing
1 eetlepel tijm, geknipt
1 beenhammetje à ± 450 g
Roer de ketjap met de honing en de tijm door elkaar.
Dep de ham droog met keukenpapier.
Leg het in een ovenschaal en bestrijk het hammetje met het honingmengsel.
Zet de schaal in een voorverwarmde oven (180 °C).
Laat de ham in ± 35 minuten door en door warm worden.
Bestrijk de ham elke 10 minuten met het honingmengsel.
Lekker met hutspot.
Wijnadvies: Oranjerivier rosé
3 cm verse gemberwortel, geraspt
1 Spaanse rode peper, in reepjes
3 eetlepels sojasaus
3 eetlepels sherry medium
6 eetlepels zonnebloemolie
1 beenham naturel (ca. 550 g)
½ zakje mihoen
2 bosuitjes, in schuine ringetjes
4 eetlepels sesamzaad, geroosterd
1 bosje verse koriander, grof gehakt
Roer een marinade van de sojasaus, gember, peper, sherry en 4 eetlepels zonnebloemolie.
Bestrijk de beenham met de marinade en laat deze ca. 30 minuten staan.
Verhit de rest van de zonnebloemolie in een braadpan en bak de beenham rondom aan.
Voeg de rest van de marinade toe.
Laat de beenham afgedekt op een laag vuur in ca. 50 minuten gaar worden.
Kook de mihoen volgens de gebruiksaanwijzing.
Haal de beenham uit de pan en laat deze even rusten.
Snij de beenham in dunne plakken.
Blus het achtergebleven vet af met een beetje water.
Voeg de bosui toe.
Serveer de mihoen met de beenham en de saus.
Bestrooi met het geroosterde sesamzaad en de koriander.
Wijnadvies: Xenius Cava Brut, Spaanse witte wijn
500 g beenham (naturel)
250 ml appelcider
olie voor invetten
ca. 15 kruidnagels
50 g bruine basterdsuiker
2 theelepels Franse mosterd
Extra nodig: keukenpapier, aluminiumfolie
Kook de beenham afgedekt ca. 30 minuten in 250 ml water op een laag vuur.
Voeg de laatste 10 minuten 100 ml appelcider toe aan het kookvocht.
Laat de ham in het kookvocht afkoelen.
Verwarm de oven voor op 220ºC (hetelucht 200ºC).
Vet het ovenrooster in met een beetje olie.
Dep de ham droog, snij de ham aan de bovenkant kruislings in en steek de kruidnagels erin.
Meng de basterdsuiker met de mosterd en wrijf hiermee de ham in.
Plaats de ham op het rooster met daaronder een lekbak.
Laat de ham in ca. 20 minuten in de oven gaar worden.
Besprenkel deze tijdens het braden met de rest van de appelcider.
Laat de ham voor het aansnijden ca. 5 minuten onder aluminiumfolie tot rust komen.
Tip: ook lekker met whisky
Serveertip: lekker met boerenbrood en een witlofsalade
Wijnadvies: Vin de Pays Ch. De Lamont Rosé, Franse Rosé
1 ongekookte ham
2 sinaasappels
2 citroenen
1 prei
1 knolselder
tijm
1 tl azijn
1 tl suiker
Voor het glaceren:
400 g bruine suiker
100 g polenta (of maïzena)
2 tl mosterdpoeder
2 tl zout
2 tl zwarte peper
6 el bourbon
kruidnagels
braden:
½ l appelsap
500 g abrikozen
3 dl marsala
1. In grote pan water + gesneden groenten en fruit aan de kook brengen. Ham moet helemaal onder liggen, 10 minuten per 500 gram laten trekken en regelmatig afschuimen.
2. Vel verwijderen, ham met scherp mes van mooi ruitpatroon voorzien en de kruidnagels erin steken. Van de glaceer-ingrediënten een papje maken en hiermee de ham insmeren. In braadslee leggen samen met de appelsap, marsala en abrikozen.
3. In voorverwarmde oven van 180 ºC braden, 10 minuten per pond, elke 10 minuten begieten met het braadvocht. Voor het opdienen kruidnagels verwijderen
+/- 600 gram beenham
3 tenen knoflook
tijm, vers gemalen peper, zout
100 gram (room)boter
"Besmering":
4 eetl honing
4 eetl whiskey
Saus:
boter
kant-en-klare jus (poeder knorr uit pot)
boter
wijn
knoflook
ui
laurierblad
thijm
oregano
peper (behoorlijk wat)
- dep de beenham goed droog.
- wrijf in met zout, peper en thijm, flink veel van dit alles.
- snijd de knoflook in spijkertjes van 3 mm of zo
- prik met de punt van je mes wat gaatjes in het vlees en duw hierin de knoflook
- verhit de oven voor op 180
- smelt de boter en besmeer de ham ermee. doe de ham in een ovenschaal met wat losse, geplette tenen knof.
- zet de oven op 160 (st 2/3) en doe de ham erin. besmeer elke 10 minuten de ham met de vloeistof uit de bak. Draai de ham na 30 minuten om. Nog steeds elke 10 minuten bedruipen. Na nog 30 minuten weer terugdraaien (tot 60). Nu de ham besmeren met het honing/whiskey mengsel en nog 15 minuten de oven in.
- Ondertussen:
- maak als je de ham in de oven schuift de jus aan met 50 gr boter, 150 ml water, 100 ml wijn en de kruiden. Dump er ook de ui in stukken in en wat geplette tenen knoflook. Goed doorwarmen en laten staan tot de ham klaar is.
- Ui, laurier en knof eruit, doorwarmen en opdienen.
Lekker met vlaamse frieten (met uit nood zelfgemaakt mayo) en niet erg lekker met Iglo kant-en-klaar groenteschotel :-)
1 beenham (500 gram)
100 gram gerookte spekreepjes
2 uien (gesnipperd)
1 teentje knoflook (gesnipperd)
250 gram boerensoepgroenten
1 pot witte bonen in tomatensaus van 720 gram
1 takje rozemarijn
2 takjes tijm
1 deciliter witte droge wijn
40 gram kruidenboter (zachte)
zout
peper
Neem het beenhammetje 30 minuten van tevoren uit de verpakking.
Verwarm de oven voor op 180 graden C. Bak de spekreepjes uit in 1 eetlepel boter. Fruit de ui en de knoflook 5 minuten mee. Bak daarna de soepgroenten 5 minuten mee. Voeg de rozemarijn, de tijm en de wijn toe en breng het aan de kook. Voeg peper en zout toe. Doe alles over in een ovenschaal. Leg het beenhammetje erop en bestrijk het met de helft van de kruidenboter. Braad het geheel in ongeveer 35 minuten gaar in de oven. Bestrijk het vlees halverwege met de overige boter en voeg dan ook de witte bonen in tomatensaus toe.
1 beenham (circa 600 gram)
50 gram boter
2 rode uien
2 teentjes knoflook
4 stevige appels
2 eetlepels gehakte tijm
2 dl droge witte wijn
500 gram witlof
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels honing
1 eetlepel citroensap
peper
zout
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal licht in. Haal de beenham uit de verpakking en leg het vlees in de ovenschaal. Pel de uien en knoflook en snijd deze in ringen en plakjes. Schil de appels en verdeel deze in partjes. Leg de ui, knoflook, appel en tijm rond de ham. Giet de wijn erbij en verdeel de boter in klontjes over de ham en de appel. Dek de schaal af met folie en zet het gerecht 35 minuten in het midden van de oven. Verwijder intussen de stronkjes uit de witlof en halveer de struikjers in de lengte. Verhit de olijfolie en bak hierin de witlof 5 minuten. Voeg honing, citroensap, peper en zout toe en stoof zachtjes 15 minuten. Serveer de witlof bij de beenham met aardappelpuree.
1 beenham naturel (ca. 500 g)
2 teentjes knoflook
2 cm verse gemberwortel
4 eetlepels wokolie (Conimex)
½ theelepel kruidenmix voor wokgerecht oosters (zakje à 25 g, Silvo)
2 eetlepels azijn
4 eetlepels sojasaus (Kikkoman)
1 eetlepel maïzena
1 rode paprika
1½ zak roerbakgroenten (à 400 g)
Breng de beenham met ruim water zachtjes aan de kook.
Laat de beenham ca. 15 minuten tegen de kook aan wellen.
Verwarm de oven voor op 200ºC (hetelucht 180ºC).
Pel de knoflook, schil de gemberwortel en hak ze fijn.
Verhit 2 eetlepels wokolie in een koekenpan en bak de knoflook met de gember en de kruidenmix ca. 3 minuten.
Schenk de azijn en de sojasaus bij het kruidenmengsel en laat dit ca. 1 minuut zachtjes koken.
Roer de maïzena glad met 1 eetlepel water, voeg 125 ml kookvocht van de beenham toe en roer dit door het kruidenmengsel.
Laat deze saus even doorkoken.
Haal de ham uit het kookvocht.
Snij deze in dunne plakken en leg de ham dakpansgewijs in een ovenschaal.
Schenk de helft van de saus over de ham en plaats de ham ca. 10 minuten midden in de oven.
Was de paprika en maak hem schoon.
Snij de paprika in vierkantjes.
Verhit de rest van de wokolie in een wok en roerbak de groenten (zonder de kruidenmix) ca. 5 minuten.
Roer ca. 3 eetlepels van de saus door de groenten en serveer de rest van de saus apart erbij.
Tip: serveer met witte rijst en een friszure komkommersalade
Wijnadvies: Soave, Italiaanse witte wijn
2 theelepels Franse mosterd
250 ml appelcider
50 g bruine basterdsuiker
500 g beenham (naturel)
ca. 15 kruidnagels
extra nodig: keukenpapier en aluminiumfolie olie voor invetten
Kook de beenham afgedekt ca. 30 minuten in 250 ml water op een laag vuur.
Voeg de laatste 10 minuten 100 ml appelcider toe aan het kookvocht.
Laat de ham in het kookvocht afkoelen.
Verwarm de oven voor op 220°C (hetelucht 200°C).
Vet het ovenrooster in met een beetje olie.
Dep de ham droog en steek de kruidnagels erin.
Meng de suiker met de mosterd en wrijf hiermee de ham in.
Plaats de ham op het rooster met daaronder een lekbak.
Laat de ham ca. 20 minuten in de oven gaar worden.
Besprenkel deze tijdens het braden met de rest van de cider.
Laat de ham voor aansnijden ca. 5 minuten onder aluminiumfolie tot rust komen.
Evt. i.p.v. appelcider, kan je ook whiskey gebruiken.
Serveertip: Lekker met aardappelpuree en/of stokbrood
Wijnadvies: droge rosé
Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)