abonnement Unibet Coolblue
  maandag 27 juni 2005 @ 14:14:56 #1
92655 Ferdi81
omdat............
pi_28272513
zijn er weleens mensen die dit maken en zo ja wat doen jullie er allemaal in ??
  maandag 27 juni 2005 @ 14:34:59 #2
42555 Tomek
Take on the world!
pi_28273100
nee, denk niet dat er iemand is die dit wel eens maakt
pi_28273135
Iig rijst.
Gemarineerd vlees.
Sojasaus
Kruiden specerijen.
Eitje
Groente
  maandag 27 juni 2005 @ 14:38:13 #4
67478 Radjesh
Dire Straits!
pi_28273224
rijst
pi_28273422
Rijst
Kruiden (deze twee kun je vervangen door de Nasi keboelie/goreng van Lassie, rijst en krijden in een)
Speklapjes Gesneden
Wokgroente
Blokjes vetspek (niet te veel)
Ei

Erbij mogelijk sate, kroepoek, boontjes...
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
  maandag 27 juni 2005 @ 15:11:29 #6
69753 Maximus.Proximus
Veni Vidi Foetsie
pi_28274175
Sambal bij?

Heel veel Sambal.
Ik kwam, Ik zag en kneep er tussenuit
  maandag 27 juni 2005 @ 16:05:58 #7
9902 Lestat
the vampire...
pi_28275699
Rijst, kipblokjes, tauge en andere fijngesneden groenten, sambal, knoflook, vissaus.
Memento Mori
  maandag 27 juni 2005 @ 16:29:24 #8
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_28276457
quote:
Op maandag 27 juni 2005 14:34 schreef Tomek het volgende:
nee, denk niet dat er iemand is die dit wel eens maakt
Ik begrijp je volkomen....het is de meeste irritante vraag op Fok!
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  maandag 27 juni 2005 @ 17:06:22 #9
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_28277621
quote:
Op maandag 27 juni 2005 14:14 schreef Ferdi81 het volgende:
zijn er weleens mensen die dit maken en zo ja wat doen jullie er allemaal in ??
Er zijn geruchten dat bepaalde restaurants kat erin doen...

Maar ff serieus: ik neem aan dat je het over nasi goreng hebt. Nasi betekent namelijk gewoon rijst. Niks meer, niks minder.
Nasi goreng (= gebakken rijst) is, lach niet, van origine een ontbijt. De restjes rijst, groente, vlees etc worden bij elkaar gemikt en opgebakken. Een scheut ketjap erdoor en klaar is kokkie.

Goeie nasi goreng maak je, door eerst de rijst gaar te koken en dat dan af te laten koelen.
Doe olie in een wok of flinke hapjespan en roerbak dan vlees (ham, kip, whatever), groente (prei, ui, knof) en kruiden (verplicht: 1 lepel ketoembar, 1 theelepel djinten, te koop in toko en supermarkt).
ALs je het echt goed wil doen, roerbak je ook een stuk trassi in de hete olie, maar als je beginnend kokkie bent, zou ik het nog even uitstellen. Het ruft namelijk enorm! (maar oh oh oh, wat is het lekker!).

Koude rijst erbij, goed doorbakken, blijven roeren (want aanbakt), scheut ketjap erbij.


Selamat makan!
Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
  maandag 27 juni 2005 @ 19:10:01 #10
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_28281030
Lekkere variatie vind ik stukjes rundvlees met zout en peper en groenten als paksoi/chinese kool, paprika, komkommer en broccoli te bakken. Dan de rijst bakken en lekker op smaak brengen met zout, peper en eventueel Chinees 5-kruiden poeder (zie elke supermarkt). Dan een scheut Kikkoman (Japanse zoute sojasaus) erdoor en klaar

En inderdaad altijd koude rijst gebruiken, dan lukt het veel beter dan met warme net gekookte rijst
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  maandag 27 juni 2005 @ 22:00:18 #11
22914 Shark.Bait
Deze zin geen werkwoord.
pi_28285291
Ik maak nasi goreng op de volgende manier.

Ik gebruik rijst die ik de dag ervoor gekookt heb (restjes dus)
prei
ui
1 of 2 of 3 lomboks (pepers) ligt eraan of ik zin heb om mijn sambal op te maken
1 hamlap in stukjes gesneden en gebakken.
omelet die ik in stukjes hak,
teentje bawang putih(knoflook), beetje trassi, beetje ketjap manis.

Soms andere kruiden, maar niet te sterk, daar heb ik de andere gerechten voor.
Too many men / There's too many people / Making too many problems / And not much love to go round / Can't you see This is a land of confusion - Genesis
  maandag 27 juni 2005 @ 22:17:11 #12
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_28285898
Wat hoort er eigenlijk in een orginele nasi te zitten?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  maandag 27 juni 2005 @ 22:22:14 #13
22914 Shark.Bait
Deze zin geen werkwoord.
pi_28286090
quote:
Op maandag 27 juni 2005 22:17 schreef Martijn_77 het volgende:
Wat hoort er eigenlijk in een orginele nasi te zitten?
Dat is het em juist, dat is er eigenlijk niet...

Alleen restjes van de vorige dag...
Too many men / There's too many people / Making too many problems / And not much love to go round / Can't you see This is a land of confusion - Genesis
  dinsdag 28 juni 2005 @ 10:47:30 #14
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_28295816
quote:
Op maandag 27 juni 2005 22:17 schreef Martijn_77 het volgende:
Wat hoort er eigenlijk in een orginele nasi te zitten?
Lees de post van Dutch mamma eens
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  dinsdag 28 juni 2005 @ 13:13:41 #15
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_28300571
quote:
Op maandag 27 juni 2005 22:17 schreef Martijn_77 het volgende:
Wat hoort er eigenlijk in een orginele nasi te zitten?
Rijst.
Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
pi_28316160
trassi.....mag je echt niet vergeten....
Er is maar één ding ergerlijker dan een vrouw, die kan koken en het niet wil,
en dat is de vrouw, die niet kan koken en het toch doet.
  dinsdag 28 juni 2005 @ 22:49:08 #17
521 ruby
Hell yeah!
pi_28320007
Ik gebruik de volgende ingredienten:: olie, boter, uien, laos, tomatenpuree, soyasaus, gewelde groenten, nasi boemboe mix, 5-kruiden poeder en kentjoer. Later voeg ik de gebakken kip (lekker gemarineerd uiteraard) en prei toe en op het allerlaatst de gekookte rijst en dan roeren maar met die handel!

Als ik het recept kan vinden, dan zal ik het plaatsen. Momenteel heb ik niet zoveel zin om het hele verhaal op te schrijven.
Voetjes van de vloer en schud die heupen los!
  woensdag 29 juni 2005 @ 13:05:34 #18
22914 Shark.Bait
Deze zin geen werkwoord.
pi_28335075
quote:
Op dinsdag 28 juni 2005 10:47 schreef BBQ-kip het volgende:
Lees de post van Dutch mamma eens
1 eetlepel ketoembar in de nasi

Voor de rest N.P.
Too many men / There's too many people / Making too many problems / And not much love to go round / Can't you see This is a land of confusion - Genesis
  woensdag 29 juni 2005 @ 13:10:24 #19
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_28335268
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 13:05 schreef Shark.Bait het volgende:

[..]

1 eetlepel ketoembar in de nasi

Voor de rest N.P.
Ooit geleerd: 1 lepel ketumbar, 1 theelepel djinten... Mear als je dat niet te hachelen vindt, even goeie vrienden, hoor

Ik ga dan wel uit van een flinke (minstens 4 personen) pan nasi goreng.
Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
  woensdag 29 juni 2005 @ 13:15:34 #20
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_28335481
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 13:05 schreef Shark.Bait het volgende:

[..]

1 eetlepel ketoembar in de nasi

Voor de rest N.P.
Ik bedoelde eigenlijk de rijst niet de ketoembar of andere kruiderij
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  woensdag 29 juni 2005 @ 13:19:28 #21
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_28335638
Even dat stukje over nasi gekoppiepeest:
quote:
ik neem aan dat je het over nasi goreng hebt. Nasi betekent namelijk gewoon rijst. Niks meer, niks minder.
Nasi goreng (= gebakken rijst) is, lach niet, van origine een ontbijt. De restjes rijst, groente, vlees etc worden bij elkaar gemikt en opgebakken. Een scheut ketjap erdoor en klaar is kokkie.
Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
  woensdag 29 juni 2005 @ 13:50:26 #22
22914 Shark.Bait
Deze zin geen werkwoord.
pi_28336902
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 13:10 schreef dutch-mamma het volgende:
Ooit geleerd: 1 lepel ketumbar, 1 theelepel djinten... Mear als je dat niet te hachelen vindt, even goeie vrienden, hoor

Ik ga dan wel uit van een flinke (minstens 4 personen) pan nasi goreng.
Hachelen?

Nee, In die vier jaar dat ik in indonesië gewoond heb heb ik het personeel rijst van de vorige dag zien opbakken, chalotje d'r bij, knoflook, heel veel pepers (overdadig veel) , en wat trassi. Dat is authentieke nasi g. Soms nog een eitje als ze dat hadden. De nasi die ik van mijn ma heb geleerd te koken bevatte ook wel eens spekkies (niet authentiek, want da's tegen het geloof), maar wederom geen kruiden behalve de garnalen pasta.

Maar laat mij je niet tegenhouden, de spaghetti die ik kook is ook niet authentiek
Too many men / There's too many people / Making too many problems / And not much love to go round / Can't you see This is a land of confusion - Genesis
  woensdag 29 juni 2005 @ 13:53:07 #23
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_28337008
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 13:50 schreef Shark.Bait het volgende:

[..]

Hachelen?
hachelen = eten
quote:
Nee, In die vier jaar dat ik in indonesië gewoond heb heb ik het personeel rijst van de vorige dag zien opbakken, chalotje d'r bij, knoflook, heel veel pepers (overdadig veel) , en wat trassi. Dat is authentieke nasi g. Soms nog een eitje als ze dat hadden. De nasi die ik van mijn ma heb geleerd te koken bevatte ook wel eens spekkies (niet authentiek, want da's tegen het geloof), maar wederom geen kruiden behalve de garnalen pasta.
Kijk, authentieker kan je het niet vinden, denk ik!
quote:
Maar laat mij je niet tegenhouden, de spaghetti die ik kook is ook niet authentiek
Als ik bami maak, gebruik ik spaghetti, is goedkoper
Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
  woensdag 29 juni 2005 @ 14:29:43 #24
22914 Shark.Bait
Deze zin geen werkwoord.
pi_28338389
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 13:53 schreef dutch-mamma het volgende:
hachelen = eten
dat dacht ik wel.. grappig woord
quote:
Kijk, authentieker kan je het niet vinden, denk ik!
experimenteren is niet fout, ik gooi altijd hete pepers in mijn spaghetti
Maar ik zorg wel dat de nasi niet overheerst tenzij ik alleen nasi eet zonder extra gerechten, dan pep ik em helemaal op met van alles en nog wat.. maar dan is het eigenlijk geen nasi g. meer
quote:
Als ik bami maak, gebruik ik spaghetti, is goedkoper

Moet kunnen, is qua smaak toch hetzelfde?
Too many men / There's too many people / Making too many problems / And not much love to go round / Can't you see This is a land of confusion - Genesis
pi_28358460
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 13:50 schreef Shark.Bait het volgende:

[..]

Hachelen?

Nee, In die vier jaar dat ik in indonesië gewoond heb heb ik het personeel rijst van de vorige dag zien opbakken, chalotje d'r bij, knoflook, heel veel pepers (overdadig veel) , en wat trassi. Dat is authentieke nasi g. Soms nog een eitje als ze dat hadden. De nasi die ik van mijn ma heb geleerd te koken bevatte ook wel eens spekkies (niet authentiek, want da's tegen het geloof), maar wederom geen kruiden behalve de garnalen pasta.
Zeg, niet iedereen in Indonesie is Moslim
Wij zijn de Christelijke Indo's

Maar idd, nasi goreng is niet teveel poespas.
Wel trassi erdoor, trassi is een pre voor nasi goreng
pi_28358481
quote:
Op donderdag 30 juni 2005 15:13 schreef Cici het volgende:

[..]

Zeg, niet iedereen in Indonesie is Moslim
Wij zijn de Christelijke Indo's (Mijn familie dan)

Maar idd, nasi goreng is niet teveel poespas.
Wel trassi erdoor, trassi is een pre voor nasi goreng
  zondag 3 juli 2005 @ 18:11:27 #27
6915 Faithy
Kutwijf.
pi_28450393
Nasi, eergisteren nog gemaakt, dit keer met een zakje nasi-mix van Honig, maar als ik meer tijd heb doe ik zelf de kruiden.

Voor mensen met nasi-zakje-van-honig:

pak rijst (400gram)
half pakje spekjes
4 eieren
nasi/bamivlees
tomaat
prei
paprika
ui
knoflook
sambal

(Kruiden voor mensen zonder Honig: Gemberpoeder, trassi, ve-tsin en de hele rataplan)


Vlees eventueel even (20 minuten) marineren in mix van ketjap manis, worchestersaus en gemberpoeder

Water opzetten en rijst koken en dit een kwartier laten rusten. (wel af en toe schudden dus)


ui in stukjes snijden en fruiten samen met knoflook, vlees erbij en gaarbakken.
Prei in ringen, tomaat en paprika erbij en deze ook 'gaar' bakken.
Nasimix / kruiden naar behoefte toevoegen met een beetje water (voor Honig gebruikers: zie pak).
Dit even laten pruttelen.

Dan in koekenpan eerst de eieren (geklutst) rullen, en bij het vlees en de groente gooien.
Ook spekjes opbakken en door het geheel gooien.
Sambal evt. toevoegen.

Rijst erbij gooien en mengen maar.

Serveren met pindasaus en kroepoek naar behoefte!

Doei.
  Redactie Frontpage zondag 3 juli 2005 @ 18:29:26 #28
15474 mouthman
pi_28450739
quote:
Op dinsdag 28 juni 2005 21:10 schreef GrotePier het volgende:
trassi.....mag je echt niet vergeten....
Tja....Nassie zonder trassie is als liefde zonder passie.
pi_28450869
Mooi gezegd
  zondag 3 juli 2005 @ 19:18:15 #30
6915 Faithy
Kutwijf.
pi_28451870
ik had 1 keer de trassi niet helemaal goed op laten lossen

en mn vader had dat stukje trassi in z'n mond

zielig joh
Doei.
  zondag 3 juli 2005 @ 19:24:12 #31
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_28452018
quote:
Op zondag 3 juli 2005 18:11 schreef Faithy het volgende:
Serveren met pindasaus en kroepoek naar behoefte!

[afbeelding]
Heb je dan ook nog een goed pindasaus recept?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  Redactie Frontpage zondag 3 juli 2005 @ 19:34:08 #32
15474 mouthman
pi_28452300
quote:
Op zondag 3 juli 2005 19:24 schreef Martijn_77 het volgende:


Heb je dan ook nog een goed pindasaus recept?
Beb Vuyk anyone?
  zondag 3 juli 2005 @ 21:01:27 #33
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_28455097
quote:
Op zondag 3 juli 2005 19:34 schreef mouthman het volgende:

[..]

Beb Vuyk anyone?
Ja, ikkes!

Ogenblikje...

Edit: welke van de 5 recepten bedoel je?
Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
  zondag 3 juli 2005 @ 21:53:59 #34
111260 Charmian
a little joy
pi_28456881
quote:
Op zondag 3 juli 2005 19:18 schreef Faithy het volgende:
ik had 1 keer de trassi niet helemaal goed op laten lossen

en mn vader had dat stukje trassi in z'n mond

zielig joh
Je hebt tegenwoordig ook reeds gedroogde gemalen trassi, dan heb je wat minder last van dit soort ongelukjes. Ik sluit me aan bij de mensen die zeggen dat trassi een must in de nasi is.
The only true wisdom is in knowing you know nothing. -- [b]Socrates [/b]
I know nothing, I come from Barcelona. -- [b]Manuel[/b]
  Redactie Frontpage zondag 3 juli 2005 @ 22:19:38 #35
15474 mouthman
pi_28457872
quote:
Op zondag 3 juli 2005 21:01 schreef dutch-mamma het volgende:

[..]

Ja, ikkes!

Ogenblikje...

Edit: welke van de 5 recepten bedoel je?
Euhmm tja ik zou zeggen, als je (nog) geen keukenprinses bent; eenvoudige pindasaus 1 of 2, voor gevorderden pindasaus 3 of 4 en anders natuurlijk de pindasaus met santen . Of was dit nou wat ze een inkoppertje noemen?
  zondag 3 juli 2005 @ 22:23:32 #36
111260 Charmian
a little joy
pi_28458043
Als je een goed nasi maakt heb je geen pindasaus nodig (tenzij je het serveert met sate). Ik ken het van (indo)huis uit eigenlijk ook helemaal niet, nasi goreng met pindasaus. Ik zie het wel eens in ons bedrijfsrestaurant, nasi met een gebakken ei en een sloot pindasaus erover, ik trek dan altijd mijn wenkbrauwen even op.

Wat zong tante Lien ook weer: 'geef mij maar nasi goreng, met een gebakken ei wat sambal en wat kroepoek en een goed glas bier erbij' dus no pindasaus
The only true wisdom is in knowing you know nothing. -- [b]Socrates [/b]
I know nothing, I come from Barcelona. -- [b]Manuel[/b]
  Redactie Frontpage zondag 3 juli 2005 @ 22:45:33 #37
15474 mouthman
pi_28459028
quote:
Op zondag 3 juli 2005 22:23 schreef Charmian het volgende:
Als je een goed nasi maakt heb je geen pindasaus nodig (tenzij je het serveert met sate). Ik ken het van (indo)huis uit eigenlijk ook helemaal niet, nasi goreng met pindasaus. Ik zie het wel eens in ons bedrijfsrestaurant, nasi met een gebakken ei en een sloot pindasaus erover, ik trek dan altijd mijn wenkbrauwen even op.

Wat zong tante Lien ook weer: 'geef mij maar nasi goreng, met een gebakken ei wat sambal en wat kroepoek en een goed glas bier erbij' dus no pindasaus
Jij snapt het.
  maandag 4 juli 2005 @ 00:28:49 #38
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_28462802
quote:
Op zondag 3 juli 2005 22:19 schreef mouthman het volgende:

[..]

Euhmm tja ik zou zeggen, als je (nog) geen keukenprinses bent; eenvoudige pindasaus 1 of 2, voor gevorderden pindasaus 3 of 4 en anders natuurlijk de pindasaus met santen . Of was dit nou wat ze een inkoppertje noemen?
Min of meer wel
Maar ik vroeg me toch ook wel af of je 1 van die 5 sauzen specifiek bedoelde...

Enfin, je hebt me weer aan het werk weten te zetten, lui mensch...!
Vergeef me mijn tikfouten

Eenvoudige pindasaus 1 (saos katjang)
1/2 pot pindakaas
2 theelepels sambal oelek
1 lepel zoete ketjap
2 lepels azijn
zout
water
Meng de pindakaas met de sambal, ketjap en azijn aan. Men kan dit met een stevige houten lepel doen. Bijzonder snel en makkelijk gaat het met een mixer: de pindakaas en de sambal in de mengkom doen, apparaat inschakelen, lepelsgewijd (anders spat het) het water toevoegen, de ketjap en de azijn. Proeven en eventueel iets meer azijn of zout toevoegen. De saus moet de dikte hebben van een slasaus.
commentaar van DM: dit is mijn basissausje. IPV azijn kan je ook citroensap gebruiken, ipv water ook melk, of liever: kokosmelk uit blik!

Eenvoudige pindasaus 2
1/2 pot pindakaas
3 lepels gesnipperd ui
1 teen gesnipperde knoflook
1 thl (theelepel) sambal oelek
1 lepel zoete ketjap
1 lepel keukentamarinde (noot van DM: is in allerlei vormen te krijgen in de toko's, o.a. als asem)
1 lepel azijn
zout
water
Wrijf ui, knoflook en sambal met elkaar tot een brij en meng er al wrijvende de pindakaas, tamarinde, ketjap, azijn, zout en water doorheen. Wie een mixer bezit (DM: keukenmachine rulz ) wrijft daarin eerst ui, knodlook en sambal fijn en werkt, na het toevoegen van de pindakaas, de saus af zoals in het vorige recept is beschreven.

Pindasaus 3
1/2 pot pindakaas
2 lepels olie
water
1 lepel azijn
3 lepels gesnipperde uien
2 teentjes gesnipperde knoflook
2 thl sambal terasi (= sambal trassi)
3 lepels keukentamarinde (ofwel asem)
1 thl javaanse suiker (noot DM: dit is loeiharde palmsuiker, ook bekend als goela djawa/gula jawa. Er bestaat een schenk-vorm van, in flesjes! De moeite waard om daarnaar uit te kijken. In dat geval neem je een lepeltje vol.)
1/2 thl kentjoer (kencur)
zout
Wrijf de kentjoer met ui, knoflook, sambal, suiker en zout tot een brij (noot DM: of laat je keukenmachine het werk doen). Fruit ze in de olie tot de uien geel zijn. Doe de pindakaas erbij en maak de saus verder af zoals in het vorige recept is aangegeven.
Ook wel Petjelsaus genoemd omdat het bij petjes wordt gegeten.
MAGNETRON: verwarm de olie in een glazen litermaar 1 minuut op 700 watt. Roer de fijngewreven kruidenbrij erdoor en verwarm onafgedekt 2-3 minuten op 700 watt. Volg verder het recept.

Pindasaus 4
alle ingredieënten van pindasaus 3 behalve de kentjoer
1 thl laos (galangawortel) (dit recept gaat uit van laospoeder, zoals je in de supermarkt en toko koopt. Maar je kan ook verse laoswortel kopen en raspen/malen, neem dan een stukje (het dikke stuk) van pakweg een centimeter groot.)
1 thl ketoembar (gemalen koriander)
1/2 thl djinten (gemalen komijn)
Dezelfde bereiding als pindasaus 3, met iets andere ingrediënten. Voor bij saté, over hardekookte eieren, gado-gado of gebakken tahoe, in het laatste geval iets meer azijn gebruiken.
Alle pindasauzen kunnen voor het opdienen vermengd worden met 3 lepels gebakken uitjes. (en die staan ook bekend als fruitjes. En... zo kan je nog lang door blijven variëren op deze recepten!)

Pindasaus met santen
1/4 pot pindakaas
3-4 lepels santensnippers (of 1/3 pak creamed cocoanut, bijna elke winkel verkoopt die tegenwoordig, zo'n blauw pakje!)
2 lepels olie
water
1-2 lepels azijn
3 lepels gesnipperd ui
2 lepels gesnipperde knoflook
2 thl sambal trassi/terasi
stuk asem (tamarindepasta) zo groot als 2 walnoten
2 thl javaanse suiker (gula jawa)
1 salamblaadje (daun salam)
zout
Wrijf uien, knoflook, sambal, suiker en zout tot een brij en fruit in de olie tot de uien geel zijn.
Breng 2 liter water aan de kook en als je santensnippers gebruikt, kook die dan mee. Maak de asem aan met het water en zeef het. (als je creamed cocoanut gebruikt, kan je die smelten in het water).
Meng pindakaas, gefruite kruiden, santen en asemwater door elkaar, kook op met het salamblad en maak af met ketjap en azijn.
MAGNETRON: verwarm de olie in een glazen litermaat (onafgedekt 1 minuut, 700 watt). Roer de kruidenbrij erdoor en verwarm 2-3 minuten op 700 watt (onafgedekt). BReng in een glazen litermaat 2 dl water en de santen afgedekt 3-4 minuten aan de kook (700 watt, hoe dat met creamed cocoanut gaat, weet ik niet). Volg verder het recept.
Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
pi_28475408
Dutch-mama!

* Oblivion eet vanavond nasi met trassi....
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  maandag 4 juli 2005 @ 14:57:02 #40
22914 Shark.Bait
Deze zin geen werkwoord.
pi_28477486
quote:
Op zondag 3 juli 2005 22:23 schreef Charmian het volgende:
Als je een goed nasi maakt heb je geen pindasaus nodig (tenzij je het serveert met sate). Ik ken het van (indo)huis uit eigenlijk ook helemaal niet, nasi goreng met pindasaus. Ik zie het wel eens in ons bedrijfsrestaurant, nasi met een gebakken ei en een sloot pindasaus erover, ik trek dan altijd mijn wenkbrauwen even op.

Wat zong tante Lien ook weer: 'geef mij maar nasi goreng, met een gebakken ei wat sambal en wat kroepoek en een goed glas bier erbij' dus no pindasaus
14.gif

Die Orang Belanda hee
Too many men / There's too many people / Making too many problems / And not much love to go round / Can't you see This is a land of confusion - Genesis
  Redactie Frontpage maandag 4 juli 2005 @ 16:22:41 #41
15474 mouthman
pi_28480591
quote:
Op maandag 4 juli 2005 00:28 schreef dutch-mamma het volgende:

[..]


Enfin, je hebt me weer aan het werk weten te zetten, lui mensch...!
Vergeef me mijn tikfouten
Sorry (maar ook een beetje )

Ik zal kijken of ik nog wat heb om toe te voegen, misschien kan ik het zo goed maken
  maandag 4 juli 2005 @ 18:35:45 #42
6915 Faithy
Kutwijf.
pi_28484707
quote:
Op zondag 3 juli 2005 19:24 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Heb je dan ook nog een goed pindasaus recept?
Ik heb een goddelijk pindasaus recept, alleen moet ik dat even bji mn ouders halen
Heb het nog maar 2 keer gemaakt, dus weet de verhoudingen nog niet helemaal goed, en das best belangrijk bij die pinda-saus

maar het is iig een combi van ui, knoflook, suiker, worchestersaus, gemberpoeder, pindasaus en nog wat kleine dingetjes geloof ik..

zal het vandeweek eens posten
Doei.
  maandag 4 juli 2005 @ 19:06:08 #43
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_28485668
quote:
Op maandag 4 juli 2005 16:22 schreef mouthman het volgende:

[..]

Sorry (maar ook een beetje )

Ik zal kijken of ik nog wat heb om toe te voegen, misschien kan ik het zo goed maken
Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
pi_28486179
*burp.... Die was heerlijk! Die houden we erin!
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  maandag 4 juli 2005 @ 19:52:34 #45
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_28487164
@ DM zal je recepten bewaren als ik aan het eind van de maand vakantie heb ga ik mee wagen aan pindasaus 3 of 4. En ga ik ook nasi met trassi maken.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  maandag 4 juli 2005 @ 21:09:56 #46
6915 Faithy
Kutwijf.
pi_28490185
nasi zonder trassi...
Doei.
  zaterdag 9 juli 2005 @ 17:05:20 #47
120876 armpitje_
Pron Pron Pron
pi_28656411
quote:
Op maandag 27 juni 2005 14:14 schreef Ferdi81 het volgende:
zijn er weleens mensen die dit maken en zo ja wat doen jullie er allemaal in ??
je weet niet hoe je rijst moet koken?





De rest wordt verwijderd.

[ Bericht 21% gewijzigd door dutch-mamma op 09-07-2005 17:45:22 (zeurpost) ]
  zaterdag 9 juli 2005 @ 17:16:57 #48
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_28656731
quote:
Op maandag 4 juli 2005 14:57 schreef Shark.Bait het volgende:

[..]

14.gif

Die Orang Belanda hee
Ik zei niks hoor

heb er wel stevige trek van gekregen
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
  zaterdag 9 juli 2005 @ 17:36:23 #49
111260 Charmian
a little joy
pi_28657220
quote:
Op zaterdag 9 juli 2005 17:25 schreef armpitje_ het volgende:

[..]

in de volksmond heet het gewoon nasi goreng
ja alleen een sakkel weet niet dat ie er water bij moet doen, of deed jij er soms pis bij?
heb je verder nog wat zinnigs te melden?

Antwoord Dutch Mamma: nee, blijkbaar niet. Daarom gaan de postings incl. (terechte) reacties de bittenbak in

[ Bericht 17% gewijzigd door dutch-mamma op 09-07-2005 17:47:51 ]
The only true wisdom is in knowing you know nothing. -- [b]Socrates [/b]
I know nothing, I come from Barcelona. -- [b]Manuel[/b]
  zaterdag 9 juli 2005 @ 17:40:56 #50
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_28657303
Wat voor rijst gebruiken jullie voor de nasi ? Ik kan geen gewone rijst meer vinden in de supermarkt en de toko is hier dicht vanwege de vakantie
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
  zaterdag 9 juli 2005 @ 17:43:00 #51
111260 Charmian
a little joy
pi_28657340
quote:
Op zaterdag 9 juli 2005 17:40 schreef deedeetee het volgende:
Wat voor rijst gebruiken jullie voor de nasi ? Ik kan geen gewone rijst meer vinden in de supermarkt en de toko is hier dicht vanwege de vakantie
Ik gebruik altijd pandanrijst omdat het zo lekker ruikt. Maar je kunt bijna alle soorten rijst gebruiken. Kleefrijst of rijst om pap van te maken zou ik niet doen.
Wat voor rijst heb je wel in huis?
The only true wisdom is in knowing you know nothing. -- [b]Socrates [/b]
I know nothing, I come from Barcelona. -- [b]Manuel[/b]
  zaterdag 9 juli 2005 @ 18:27:51 #52
521 ruby
Hell yeah!
pi_28658326
Ik heb ooit eens geprobeerd nasi te maken met Pandanrijst maar dat was geen succes. Ik gebruik vooral Surinaamse rijst of Basmati rijst.
Voetjes van de vloer en schud die heupen los!
  zaterdag 9 juli 2005 @ 18:30:39 #53
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_28658389
Ik had altijd van die grote zakken surinaamse rijst * droogkokend* dwz rijst wassen 2 vingers water erboven op groot vuur laten koken tot er geen water meer boven de rijst staat, en dan nog 20-30 minuten op een heel klein pitje laten staan en klaar !!
De rijst die ze nu hebben in de supermarkt moet ik afmeten en in een bepaalde hoeveelheid kokend water gooien. Da's niks voor mij ik wil de rijst gewoon koken zoals ik 't van mij moeder als kind al leerde
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
  zaterdag 9 juli 2005 @ 18:44:22 #54
111260 Charmian
a little joy
pi_28658681
quote:
Op zaterdag 9 juli 2005 18:27 schreef ruby het volgende:
Ik heb ooit eens geprobeerd nasi te maken met Pandanrijst maar dat was geen succes. Ik gebruik vooral Surinaamse rijst of Basmati rijst.
waarom geen succes?

@deedeetee: zo werkt het bij die rijstsoorten ook hoor. Basmati, surinaamse, pandan tot een vingerkootje water erboven en dan koken. Alleen ipv op een klein pitje gaar laten worden, gooi ik het in de rijststomer.
Nog makkelijker een magnetronrijststomer.
The only true wisdom is in knowing you know nothing. -- [b]Socrates [/b]
I know nothing, I come from Barcelona. -- [b]Manuel[/b]
  zaterdag 9 juli 2005 @ 19:00:16 #55
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_28658976
Moet ik dan een bepaald merk nemen ? Je ziet die rijst meestal in van die kleine doosjes en ik kook vaak rijst aan zo'n doosje heb ik niks en het doet me aan lassie toverrijst denken
Mijn moeder komt bij me spoken als ik zoiets durf te koken
ze maakte me toch al altijd voor belanda uit
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
  zaterdag 9 juli 2005 @ 19:22:51 #56
111260 Charmian
a little joy
pi_28659492
Super de Boer, Konmar en AH hebben allemaal toch wel surinaamse rijst in het assortiment. Lassie toverrijst met de grote droge korrel krijg ik ook de rillingen van (rijst moet imo niet droog zijn).
Hoewel ik indo ben eet ik niet zo heel veel rijst, maar ik gebruik nu de pandan van het AH huismerk.
The only true wisdom is in knowing you know nothing. -- [b]Socrates [/b]
I know nothing, I come from Barcelona. -- [b]Manuel[/b]
  zaterdag 9 juli 2005 @ 19:24:26 #57
111260 Charmian
a little joy
pi_28659536
offtopic: thanks Dutch Mamma, wilde al vragen of er iemand ff een bezem doorheen kon halen
The only true wisdom is in knowing you know nothing. -- [b]Socrates [/b]
I know nothing, I come from Barcelona. -- [b]Manuel[/b]
  zaterdag 9 juli 2005 @ 19:29:24 #58
73549 Annemiek78
Martijn_77 my favo user!
pi_28659613
Ik maak hem altijd gewoon van de standaard snelkookrijst.
Kipfiletblokjes en verse boemboe van de toko. En roerbakgroentes.
En een gebakken eitje erbij! Dan heb ik verder geen sate erbij nodig.
Liever dan een zoetzure saus (Zoiets als fou yong hai-saus)

Errug lekker... pannetje nasi.. Zijn we allebei dol op.
Positive thinking, my way of thinking!
  zaterdag 9 juli 2005 @ 19:41:37 #59
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_28659774
Ik heb een zak van het merk * Alesie * gehad en daar zat zo'n rare gebruiksanwijzing bij en die werd net zoals lassie rijst. Niet lekker dus. Nu heb ik een nieuwe zak waar surinaamse rijst op staat zo heet de rijst die ik jaren heb gehad ook alleen was dat een ander merk. Ik ga de rijst volgende week 'ns proberen en anders ga ik maar 'ns naar de AH voor rijst
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
  zaterdag 9 juli 2005 @ 20:21:17 #60
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_28660835
Charmian, you're welcome en bedankt dat je je verder niet uit je tent liet lokken!

On topic: mijn laatste portie Suri-rijst is van de Aldi. Op de zak stond ook hoe je het in de magnetron kan koken. Ik heb enkele jaren geleden van mijn Amerikaanse mailvriendin een magnetron-rijstkoker gekregen, en geloof me, dat was 1 van de mooiste kadootjes ooit! Tegenwoordig zijn ze ook in Nederland te koop.

De Suri-rijst is perfect voor de nasi. Kijk eens op de zak of daar staat hoe je het in de magnetron kan doen! Dan doe je een bepaalde hoeveelheid water en rijst en dan een bepaald minuten in de magnetron. Gaat niet sneller dan gewoon koken, maar ik vind het zo veel makkelijker!

[ Bericht 0% gewijzigd door dutch-mamma op 09-07-2005 20:39:56 ]
Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
  zondag 10 juli 2005 @ 00:55:46 #61
521 ruby
Hell yeah!
pi_28668417
quote:
Op zaterdag 9 juli 2005 18:44 schreef Charmian het volgende:
waarom geen succes?
Omdat de boel bij mij aan elkaar plakte. Kan ook zijn dat ik het niet goed had gekookt. En volgens m'n toenmalige Surinaamse collega's klopte het ook wel dat Pandanrijst er niet zo geschikt voor is. Maar als jij het oké vond is het mooi meegenomen natuurlijk.

Wat merken betreft...dat wisselt een beetje. Vaak heb ik rijst van Silvo. Maar het kan net zo goed van een ander merk zijn. Als het maar prettige kwaliteit is.
Voetjes van de vloer en schud die heupen los!
pi_28770419
Ga vanavond Nasi maken voor 2 vrienden

maar wil er eigenlijk nog iets van een frisse salade bij doen ofzo.

Iemand tips?

Doei.
  woensdag 13 juli 2005 @ 18:38:10 #63
521 ruby
Hell yeah!
pi_28776519
Zoetzure komkommer/ rode ui: water, azijn, pimentballetjes, beetje suiker, ajuma (hoeft niet, mag wel), komkommer en rode ui.
Je kan het ook alleen met komkommer doen als je geen fan bent van rode ui.

Of wat ook gewoon prima is, is wat fijngesneden ijsbergsla erbij serveren met wat tomaat en komkommer. Lekker fris.

Maar ja, aangezien het nu al avond is, komen deze tips te laat waarschijnlijk.

[ Bericht 1% gewijzigd door ruby op 13-07-2005 20:16:41 ]
Voetjes van de vloer en schud die heupen los!
  woensdag 13 juli 2005 @ 19:32:36 #64
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_28778052
quote:
Op woensdag 13 juli 2005 15:00 schreef Faithy het volgende:
Ga vanavond Nasi maken voor 2 vrienden

maar wil er eigenlijk nog iets van een frisse salade bij doen ofzo.

Iemand tips?

Atjar er bij is ook altijd erg lekker!
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  woensdag 13 juli 2005 @ 20:49:49 #65
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_28780419
quote:
Op woensdag 13 juli 2005 19:32 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Atjar er bij is ook altijd erg lekker!
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
pi_28790351
Atjar Tjampoer is gewoon een standaard

Heb er uiteindelijk een ijsbergsla bij gedaan met komkommer, ei, tomaat en een standaard dressing.
Er verfrissend.

En toe had ik eigenlijk spekkoek willen doen, maar das net iets te duur, dus heb ik aardbeientrifle gemaakt superlekker

Geslaagde avond, lekker gegeten, al wil ik nog steeds wel iets originelers erbij dan ijsbergsla
Doei.
pi_28790472
dutch mamma ik had even niks te doen en ik heb een andere ze zwedisch schef avatar




[ Bericht 12% gewijzigd door blackmage op 14-07-2005 03:29:35 ]
Holy-Gosh-Golly-Gee-Willickers-Zippity-Doo, Batman!
[Centraal] Icons klaar terwijl u wacht! #56
pi_28790527
en dat heeft wat met nasi te maken?
Doei.
pi_28790584
quote:
Op donderdag 14 juli 2005 03:20 schreef Faithy het volgende:
en dat heeft wat met nasi te maken?
geen flikker maar ik zat zo het topic te lezen en ik zag dat de avatar niet zo pasten, en ik ben dus even behulpzaam.
Holy-Gosh-Golly-Gee-Willickers-Zippity-Doo, Batman!
[Centraal] Icons klaar terwijl u wacht! #56
pi_28790591
goed van jou

Maar ik heb Amelie met een lepel!

en nu ga ik slapen truste
Doei.
pi_28790597


truste
Holy-Gosh-Golly-Gee-Willickers-Zippity-Doo, Batman!
[Centraal] Icons klaar terwijl u wacht! #56
pi_28833389
rijst (liefst eentje die je de dag ervoor heb klaargemaakt... en dan in de koelkast heb gestopt is steviger...)
bos uitjes
eitje
cha siu ( geroosterd varkens vlees verkrijgbaar bij de betere restaurants:P amsterdam nieuwmarkt)

en ja gewoon zoals normale nasi bereiden...
snij de cha siu ff in blokjes is wat makelijker eten
  vrijdag 15 juli 2005 @ 16:45:02 #73
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_28835312
quote:
Op donderdag 14 juli 2005 03:30 schreef blackmage het volgende:

[..]

geen flikker maar ik zat zo het topic te lezen en ik zag dat de avatar niet zo pasten, en ik ben dus even behulpzaam.
Had niet per se gehoeven van me, maar je nieuwe avatar is ook mooi, hoor.

En... heb je nog een lekker nasirecept?
Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
pi_28835348
quote:
Op vrijdag 15 juli 2005 16:45 schreef dutch-mamma het volgende:

[..]

Had niet per se gehoeven van me, maar je nieuwe avatar is ook mooi, hoor.

En... heb je nog een lekker nasirecept?
Drolleke, hij heeft een nieuwe voor jou gemaakt...
Omdat de jouwe niet goed past...
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  vrijdag 15 juli 2005 @ 16:48:12 #75
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_28835398
quote:
Op vrijdag 15 juli 2005 16:46 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Drolleke, hij heeft een nieuwe voor jou gemaakt...
Omdat de jouwe niet goed past...
OW SHIT!!!
Vreselijk mens dat ik ben...

SCHAAM...!!!

Lief van je, Blackmage, maar... mijn niet passende avatar is me zo dierbaar... net als een oude trui die eigenlijk te groot is of zo, maar waar je geen afstand van kan doen...
Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
pi_28836252
ik zou mij inderdaad diep diep shamen.
maakt niet uit ik snap het best.

en sorry ik vind nasi heel lekker maar bij mij word het altijd kant en klaar bezorgt
Holy-Gosh-Golly-Gee-Willickers-Zippity-Doo, Batman!
[Centraal] Icons klaar terwijl u wacht! #56
  maandag 18 juli 2005 @ 02:52:07 #77
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_28900348
Ik maak altijd de nasi met koude pandan of basmatirijst, ik heb nu de AH-rijst, want de Silvo verkopen ze niet meer, maar ik vind het niet te kanen... dus ik maak deze pakken leeg en koop dan weer lekkere rijst...
Mijn rijst, wat doe je!

En een lekkere simpele nasi vind ik ook de rijst in lekker wat olie bakken en dan blokjes ham erbij, fijngesneden jonge prei, zout en peper en het dan aan 1 kant van de wok schuiven.
De olie sijpelt dan naar de andere kant van de wok er daarin maak je dan even hup-vlug een roerei.
Dan lekker alles door elkaar roeren en klaar
Ook fijn als je lastige eters hebt die geen kruiden lusten enzo en ook erg lekker om zo je restje rijst 's middags op te eten
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  maandag 18 juli 2005 @ 09:43:52 #78
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_28902664
@BBQ Kip je doet er dan verder geen kruiden of boemboe bij?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  maandag 18 juli 2005 @ 14:25:19 #79
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_28909698
Nope
Erg lekker hoor, zo zonder kruiden.
Nasi goreng is het dan dus, gewoon gebakken rijst, met iets extra's
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  maandag 18 juli 2005 @ 16:05:42 #80
521 ruby
Hell yeah!
pi_28912378
Zo maak ik m'n nasi. Let niet op m'n manier van schrijven. Ik had dit recept een tijdje geleden gauw in elkaar geflanst voor een collega van me.

Benodigdheden

Voor nasi:

1 kilo rijst
klein blikje tomatenpuree
laos (in kleine plakjes snijden)
grote ui (of 2)
kentjoer
sojasaus
5 spices poeder
2 zakjes nasi kruiden (boemboe mix)
2 zakjes droge nasi kruiden
prei
Mexicaanse groenten of maïs en doperwtjes, kousenband

Voor vlees:

kipfilet (kilootje is wel lekker)
marinade
evt. knoflook
bouillonblokje

Voor zuurgoed:

Komkommer
Rode ui
Azijn
Water
Gele peper
Suiker

Extra:

Sambal natuurlijk!


Als eerste ga je de kipfilet klaarmaken.
Heel simpel, in kleine stukjes hakken en marineren met (Surinaamse) marinade en eventueel met wat geperste knoflook. Laat het even een tijdje staan om het in te laten trekken. Wegzetten in de koelkast.

Dan zet je de rijst op. Ik zelf doe een beetje boter door het water en een scheutje olie.
Als de rijst klaar is, laat je het afkoelen. Prik even met je vork om de boel los te maken.

Bereiding nasi:
Doe wat boter en olie in je koekenpan. Even laten smelten die handel en dan doe je er laos en uien in. Beetje bakken en daarna een schepje tomatenpuree. Ikzelf gooi bijna het hele blikje erin. Tegelijkertijd voeg je de sojasaus toe. (Yellow label).
Ondertussen wel je de droge nasikruiden (duurt tien minuutjes ofzo).
Nu gooi je de bloemboe nasikruiden erin en roeren maar.
Tussendoor strooi je de 5 spices poeder erin en de kentjoer + de gewelde nasi groenten.
Tevens voeg je de Mexicaanse mix er bij en laat het effe lekker meebakken totdat het een mooi prutje is.

Prei gaat er overigens als laatste in om het lekker knapperig te houden.

Goed, het nasiprutje kun je nu even laten staan.

Je gaat nu je vlees opbakken. Heel simpel, scheutje olie, bouillonblokje, kip erbij en roeren maar tot dat het gaar is allemaal.
Als het gebakken is, doe je het vlees bij het nasiprutje (die je ondertussen weer op het vuur hebt gezet) en roeren maar weer. Je gesneden prei kun je er nu ook wel bij gooien.

Als je nasiprutje met vlees lekker aan het bakken (zacht vuurtje) is, doe je de rijst erbij en roer je het allemaal door elkaar tot dat het mooi bruin is.

Klaar is je nasi!

Overigens bak ik het echt goed op, als ik het daadwerkelijk ga eten. Dus ik schep gewoon een lekkere hoeveelheid op bak ik het op totdat ik het voldoende vind. Maar ja, dat moet je zelf weten uiteraard.

Nu nog even het zuurgoed:
Bakje/schaaltje met azijn en water, pepertje (gele), evt. een pimentballetje, komkommer en rode ui en een klein beetje suiker.

En sambal erbij is natuurlijk onmisbaar!

Eet smakelijk!
Voetjes van de vloer en schud die heupen los!
  woensdag 20 juli 2005 @ 16:31:41 #81
31057 jpg97
Otaku No Kenkyu
pi_28979739
Geen nasi zonder trassi
Op dinsdag 28 februari 2006 13:50 schreef Avery het volgende:
ik ben dan nieuw ik zie zo dat jij irritant ben jpg
PieAir
Ik denk altijd heel goed na voor ik iets stoms zeg...
pi_29038995

Mijn pindasaus:

1/2 ui snipperen
2 teentjes knoflook fijnsnijden

Dit fruiten in 2 el olie en een beetje zout.
Goer roeren, daarna erbij gooien:
1 kop suiker
4 a 5 el Ketjap Manis
1 el Djinten
1 el Worchestersauce
1 el gemberpoeder
sambal naar behoefte
1 theelepel ve-tsin
1 theelepel Ketoembar
1 theelepel peper

Ondertussen in de magnetron de pindakaas opwarmen zodat het zacht is en erbij gieten.
Beetje water erbij en op zacht vuur zetten.
Zorgen dat het niet kookt.

(dit vind ik echt de lekkerste pindasaus ever.. )
Doei.
pi_29100365
quote:
Op maandag 27 juni 2005 14:14 schreef Ferdi81 het volgende:
zijn er weleens mensen die dit maken en zo ja wat doen jullie er allemaal in ??
witte rijst
ketjap manis
sambal oelek
suiker zout peper
beetje petis
uien
knoflook
wat groenten en wat vlees
(maakt niet uit wat voor groenten of vlees....wat je hebt liggen.)

ik doe er soms knakworstjes in of spek of soepgroenten of stukkies paprika...nasi goreng is dus echt het makkelijkste gerecht wat je kan maken, maar wat wel extra lekker is, is om je rijst een beetje aan te laten bakken in de pan, dan krijg je nl. die lekker krokante stukjes in je rijst.

Moet je die kleur zien, hoorapparaat-beige !
  maandag 25 juli 2005 @ 00:12:56 #84
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_29100617
@hassanjassan. Wat is petis?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  woensdag 27 juli 2005 @ 11:31:14 #85
111260 Charmian
a little joy
pi_29165287
Petis is net zoiets als trassi. Gefermenteerde vispasta.
The only true wisdom is in knowing you know nothing. -- [b]Socrates [/b]
I know nothing, I come from Barcelona. -- [b]Manuel[/b]
  woensdag 27 juli 2005 @ 16:51:45 #86
31057 jpg97
Otaku No Kenkyu
pi_29174404
Trassi is gefermenteerde garnalenpasta en ruikt naar een vrouw van 70 die zich al 40 jaar niet heeft gewassen van onder.. wel lekker in de nasi though...
Op dinsdag 28 februari 2006 13:50 schreef Avery het volgende:
ik ben dan nieuw ik zie zo dat jij irritant ben jpg
PieAir
Ik denk altijd heel goed na voor ik iets stoms zeg...
pi_50621015
chineze eten als ff kan geen nasi. nasi is net als de pizza van de italianen een 'overblijvsel' product. het wordt klaargemaakt van de restjes van de vorige dag. daarom is die rijst ook bruin. die is dan voor de tweede keer warm gemaakt (1ste keer in de rijstkoker)
  maandag 29 september 2008 @ 06:13:03 #88
226867 Superfast
Keep on smiling
pi_61988242
Lekker hoor

Iemand een idee voor Nasi Goreng met dobbelsteentjes spek er doorheen?
-je avatar gaf een malware melding bij verschillende users, vandaar verwijderd-
pi_61993032
quote:
Op maandag 25 juli 2005 00:03 schreef hassanjassan het volgende:

[..]

witte rijst
ketjap manis
sambal oelek
suiker zout peper
beetje petis
uien
knoflook
wat groenten en wat vlees
(maakt niet uit wat voor groenten of vlees....wat je hebt liggen.)

ik doe er soms knakworstjes in of spek of soepgroenten of stukkies paprika...nasi goreng is dus echt het makkelijkste gerecht wat je kan maken, maar wat wel extra lekker is, is om je rijst een beetje aan te laten bakken in de pan, dan krijg je nl. die lekker krokante stukjes in je rijst.


Waarschijnlijk moet ik er suiker bij mikken, want met ketjap alleen krijg ik nooit dezelfde smaak als dat het bij de Chinees vandaan komt.
Dat ga ik nu ff proberen
"Mensen die tegen Israël zijn, zijn in werkelijkheid antisemieten." Doctor Martin Luther King - 1967
pi_62002000
quote:
Op dinsdag 19 juni 2007 17:26 schreef boylovesgirl het volgende:
chineze eten als ff kan geen nasi. nasi is net als de pizza van de italianen een 'overblijvsel' product. het wordt klaargemaakt van de restjes van de vorige dag. daarom is die rijst ook bruin. die is dan voor de tweede keer warm gemaakt (1ste keer in de rijstkoker)

Nasi (goreng dus... zonder die toevoeging is het gewoon witte rijst) eten chinezen sowieso niet.


omg... kut kick
Lawamena hitihala Lawamena haulala
pi_62014951
quote:
Op dinsdag 19 juni 2007 17:26 schreef boylovesgirl het volgende:
chineze eten als ff kan geen nasi. nasi is net als de pizza van de italianen een 'overblijvsel' product. het wordt klaargemaakt van de restjes van de vorige dag. daarom is die rijst ook bruin. die is dan voor de tweede keer warm gemaakt (1ste keer in de rijstkoker)
Hoe wil je anders rijst koken dan? Moet toch altijd eerst gekookt worden voor het de wok in gaat.
Wat Chinezen eten heet geen nasi he . Dat is Chowfan.. En het bruine komt van toevoeging van sojasaus, maar Cantonese fried rice is niet bruin.
Life is short, eat dessert first.
pi_62015738
Gisteren voor t eerst wat nasi zelf gemaakt..
Prei in ringen
Stukje courgette in blokjes
Hamblokjes
En beetje oestersaus en half bakje nasi boemboe,
Opbakken en op t laatst wat afgekoelde rijst toevoegen

*** Nul Dertien ***
Rap... just a "C" away from "Crap"
R&P / Hoe voel je je nu? #827
  woensdag 1 oktober 2008 @ 16:04:46 #93
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_62052832
pindasaus les, mijn favoriete klas
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
  woensdag 1 oktober 2008 @ 16:18:05 #94
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_62053254
quote:
Op maandag 27 juni 2005 22:17 schreef Martijn_77 het volgende:
Wat hoort er eigenlijk in een orginele nasi te zitten?
hmmmm.... nasi is eigenlijk gewoon rijst (nasi putih, witte rijst).
Nasi goreng is een ontbijt met opgebakken restjes van de vorige dag, en wat hier als nasi goreng door het leven gaat is eigenlijk nasi rames.

[edit]
Welke malloot heeft dit topic nou weer gekickt???

Anyhoe: geen nasi zonder trassi, al is dat wel 'eng' spul om te gebruiken. (Iets te veel en het hele gerecht is oneetbaar).

[ Bericht 12% gewijzigd door Beelzebufo op 01-10-2008 16:25:33 ]
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
pi_62056020
quote:
Op woensdag 1 oktober 2008 16:18 schreef Beelzebufo het volgende:

[..]

hmmmm.... nasi is eigenlijk gewoon rijst (nasi putih, witte rijst).
Nasi goreng is een ontbijt met opgebakken restjes van de vorige dag, en wat hier als nasi goreng door het leven gaat is eigenlijk nasi rames.

[edit]
Welke malloot heeft dit topic nou weer gekickt???

Anyhoe: geen nasi zonder trassi, al is dat wel 'eng' spul om te gebruiken. (Iets te veel en het hele gerecht is oneetbaar).



Lawamena hitihala Lawamena haulala
  vrijdag 3 oktober 2008 @ 13:02:29 #96
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_62103727
quote:
Op woensdag 1 oktober 2008 17:55 schreef EricT het volgende:

[..]

Oprechte tip: blijf weg van de trassi!
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
pi_62109694
quote:
Op vrijdag 3 oktober 2008 13:02 schreef Beelzebufo het volgende:

[..]

Oprechte tip: blijf weg van de trassi!
Het ging me niet om de terasi, het ging me om de term Nasi Rames, dat is echt bullshit man.
Lawamena hitihala Lawamena haulala
pi_65870578
tvp
k zie geen enkele reden waarom iemand thuis een computer zou willen hebben.Ken Olson, stichter van Digital Equipment, 1977
  maandag 9 februari 2009 @ 04:21:30 #99
68576 eleusis
fokked op kidz
pi_65870615
quote:
Op maandag 9 februari 2009 04:01 schreef Pacmaniac het volgende:
tvp
Ik in een aantal worden omschreven: Ondernemend | Moedig | Stout | Lief | Positief | Intuïtief | Communicatief | Humor | Creatief | Spontaan | Open | Sociaal | Vrolijk | Organisator | Pro-actief | Meedenkend | Levensgenieter | Spiritueel
pi_65874209
quote:
Op vrijdag 3 oktober 2008 13:02 schreef Beelzebufo het volgende:

[..]

Oprechte tip: blijf weg van de trassi!


Wat een onzin trassi hoort er in!
  maandag 9 februari 2009 @ 11:16:30 #101
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_65874885
quote:
Op maandag 9 februari 2009 10:54 schreef r2d22 het volgende:
quote:
Op vrijdag 3 oktober 2008 13:02 schreef Beelzebufo het volgende:

[..]

Oprechte tip: blijf weg van de trassi!


Wat een onzin trassi hoort er in!
Ja.

Maarrrrrrrrrrr..... Uit de conversatie (overigens zowat uit de vorige eeuw, met dank aan de topic-kickers!) begreep ik dat de persoon die reageerde niet wist wat trassi was. En als je dat niet weet, dan is het érg link spul om te gebruiken.

In dat licht gezien plaatste ik mijn opmerking om maar weg te blijven van trassi. Als je de rest van de conversatie ook even gelezen had dan had je kunnen zien dat het ergens anders over ging en dat je opmerking in feite niet zoveel toevoegt aan dit topic.
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
pi_65876853
Sorry
pi_65881999
Ook lekker is de thaise Nasi, en best eenvoudig

nodig:
-1 kop Rijst
-anderhalve kop Water
-Olie
-2 lapjes varkensvlees, mag ook ander vlees zijn of zelfs garnalen
-2 Eieren
-4 middelgrote Knoflookteentjes
-1 Ui
-Zoete (dikke) ketjapsaus
-Thaise vissaus
-1 stengel Bosui
-klein pakje Tauge
-Pakje verse koriander
-Zout,
-Suiker

Voor 2-3 personen
1 kop rijst en 1 1/2 kop water
kook de rijst (10 minuten) totdat het water vrijwel geheel weg is.
Laat afkoelen en zet later in de koelkast voor een halve dag.

Bereid voor:
Snijd het vlees in blokjes/reepjes
Ontvel de ui en knoflookteentjes, snijd de ui dunne plakjes en vervolgens doormidden
Snijd de bosui in ringetjes
Ontvel de komkommer en snijd in blokjes

Met de wok:
Maak 4 eetlepels olie heet in de wok, zet vuur zacht en pers vervolgens de knoflook uit en doe dit in de olie, zet het vuur op middelhoog. Roer continu de knoflook door de pan zodat deze niet aanbrand. Zet het vuur uit en haal knoflook uit de wok in een apart schaaltje waneer deze een goudbruine kleur krijgt, verkruimel de verharde knoflook met een lepel
Zet het vuur opnieuw aan en voeg opnieuw wat olie toe, bak het vlees bruin.
Schuif het vlees richting de rand van de wok en breek een ei, bak deze voor een moment en 'scramble' deze lichtjes.
Schuif ook het ei naar de rand, voeg nu de helft van de rijst toe, schenk nog wat olie vooraf wanneer nodig. 'Bak' de rijst voor een halve minuut en voeg vervolgens de helft van de knoflook toe.
Meng alles door elkaar en laat heel even bakken.
Voeg de helft van de gesneden ui toe,
Roer 1 eetlepel ketjap door de rijst.
Roer 1 eetlepel vissaus door de rijst.
Roer 1 eetlepel suiker door rijst.
Beetje zout
Even roeren
Doe de bosui erbij
Neem een klein bosje koriander en trek dit met je handen in stukjes en gooi in de pan
Roeren
Doe de helft van de taugee erbij
klaar
Serveer met blokjes komkommer en een heel stengeltje koriander
pi_65882147
en oh, voor de liefhebber natuurlijk van de kleine thaise pepertjes gesneden erdoorheen.
  maandag 9 februari 2009 @ 15:30:38 #105
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_65882573
quote:
Op maandag 9 februari 2009 15:18 schreef NDAsilenced het volgende:
en oh, voor de liefhebber natuurlijk van de kleine thaise pepertjes gesneden erdoorheen.
En om te voorkomen dat ik de hele nacht wakker lig: wanneer gaat de andere helft van de tauge er bij??
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
pi_65883702
quote:
Op maandag 9 februari 2009 15:30 schreef Beelzebufo het volgende:

[..]

En om te voorkomen dat ik de hele nacht wakker lig: wanneer gaat de andere helft van de tauge er bij??
Die eet je rauw op terwijl je staat te koken
*** Nul Dertien ***
Rap... just a "C" away from "Crap"
R&P / Hoe voel je je nu? #827
pi_65896459
quote:
Op maandag 9 februari 2009 15:30 schreef Beelzebufo het volgende:

[..]

En om te voorkomen dat ik de hele nacht wakker lig: wanneer gaat de andere helft van de tauge er bij??
Bij de tweede portie. De ingredienten waren voor twee porties, de bereidingswijze is voor 1 portie.
pi_65925853
rijst koken, trassie, katenspek, preitje, eieren in een wok doen, roeren, rijst erbij klaar
pi_65926054
quote:
Op dinsdag 10 februari 2009 20:24 schreef Sorella het volgende:
rijst koken, trassie, katenspek, preitje, eieren in een wok doen, roeren, rijst erbij klaar
dat wordt vast lekker
Lawamena hitihala Lawamena haulala
pi_65938147
Het zijn de schotels om de nasi heen die het doen, nasi op zich zit ook niet veel smaak aan
pi_65955292
quote:
Op woensdag 11 februari 2009 08:18 schreef Sorella het volgende:
Het zijn de schotels om de nasi heen die het doen, nasi op zich zit ook niet veel smaak aan
onzin
Lawamena hitihala Lawamena haulala
pi_65957473
quote:
Op woensdag 11 februari 2009 08:18 schreef Sorella het volgende:
Het zijn de schotels om de nasi heen die het doen, nasi op zich zit ook niet veel smaak aan
Dan maak jij geen goede nasi goreng (no offence). Wat zingt tante Lien ook al weer:
Geef mij maar nasi goreng met een gebakken ei
Wat sambal en wat kroepoek en een goed glas bier erbij

Meer dan dat komt er echt niet bij kijken als je een lekkere nasi hebt.
The only true wisdom is in knowing you know nothing. -- [b]Socrates [/b]
I know nothing, I come from Barcelona. -- [b]Manuel[/b]
pi_65958822
quote:
Op woensdag 11 februari 2009 18:27 schreef Charmian het volgende:

[..]

Dan maak jij geen goede nasi goreng (no offence). Wat zingt tante Lien ook al weer:
Geef mij maar nasi goreng met een gebakken ei
Wat sambal en wat kroepoek en een goed glas bier erbij

Meer dan dat komt er echt niet bij kijken als je een lekkere nasi hebt.

Nasi Manando style is zelfs alleen rijst en uitjes. De rijst heeft zelf gewoon zoveel smaak
Lawamena hitihala Lawamena haulala
  woensdag 25 februari 2009 @ 15:18:58 #114
189777 zagevent
what's in a name
pi_66447628
Ik zou vandag eens nasi willen maken. Ik heb het nog nooit gedaan, en ben dus het volgende van plan.
Ingrediënten:

Rijst
Erwten
Prei
Ajuin (ui)
Een paar plakken ham
Mora Wokloempia's.
Iets van Nasi-kruiden
Een omelet

De rijst koken, en laten afkoelen. De ham in dunne plakjes snijden, evenals de prei en de ajuin. De omelet ook. Dan de rijst in de wok gooien, samen met de erwten en de prei, wokloempia's en de stukjes omelet. Goed bijkruiden, en één minuut voor het einde de ajuin erbij kappen.

Ik woon in belgië, dus een Toko is hier niet te bekennen.
  woensdag 25 februari 2009 @ 15:44:54 #115
133939 egeltje1985
Elegant als een egel
pi_66448651
Het lijkt mij onhandig om de loempia's in dezelfde pan als de rest van je nasi te gooien. beter in een aparte pan bakken ofzo.
pi_66453986
quote:
Op woensdag 25 februari 2009 15:18 schreef zagevent het volgende:
Ik zou vandag eens nasi willen maken. Ik heb het nog nooit gedaan, en ben dus het volgende van plan.
Ingrediënten:

Rijst
Erwten
Prei
Ajuin (ui)
Een paar plakken ham
Mora Wokloempia's.
Iets van Nasi-kruiden
Een omelet

De rijst koken, en laten afkoelen. De ham in dunne plakjes snijden, evenals de prei en de ajuin. De omelet ook. Dan de rijst in de wok gooien, samen met de erwten en de prei, wokloempia's en de stukjes omelet. Goed bijkruiden, en één minuut voor het einde de ajuin erbij kappen.

Ik woon in belgië, dus een Toko is hier niet te bekennen.

ajuin als eerst, prei als laatst en de lumpia's apart maken
Lawamena hitihala Lawamena haulala
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')