abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 3 juli 2005 @ 18:11:27 #27
6915 Faithy
Kutwijf.
pi_28450393
Nasi, eergisteren nog gemaakt, dit keer met een zakje nasi-mix van Honig, maar als ik meer tijd heb doe ik zelf de kruiden.

Voor mensen met nasi-zakje-van-honig:

pak rijst (400gram)
half pakje spekjes
4 eieren
nasi/bamivlees
tomaat
prei
paprika
ui
knoflook
sambal

(Kruiden voor mensen zonder Honig: Gemberpoeder, trassi, ve-tsin en de hele rataplan)


Vlees eventueel even (20 minuten) marineren in mix van ketjap manis, worchestersaus en gemberpoeder

Water opzetten en rijst koken en dit een kwartier laten rusten. (wel af en toe schudden dus)


ui in stukjes snijden en fruiten samen met knoflook, vlees erbij en gaarbakken.
Prei in ringen, tomaat en paprika erbij en deze ook 'gaar' bakken.
Nasimix / kruiden naar behoefte toevoegen met een beetje water (voor Honig gebruikers: zie pak).
Dit even laten pruttelen.

Dan in koekenpan eerst de eieren (geklutst) rullen, en bij het vlees en de groente gooien.
Ook spekjes opbakken en door het geheel gooien.
Sambal evt. toevoegen.

Rijst erbij gooien en mengen maar.

Serveren met pindasaus en kroepoek naar behoefte!

Doei.
pi_28450739
quote:
Op dinsdag 28 juni 2005 21:10 schreef GrotePier het volgende:
trassi.....mag je echt niet vergeten....
Tja....Nassie zonder trassie is als liefde zonder passie.
pi_28450869
Mooi gezegd
  zondag 3 juli 2005 @ 19:18:15 #30
6915 Faithy
Kutwijf.
pi_28451870
ik had 1 keer de trassi niet helemaal goed op laten lossen

en mn vader had dat stukje trassi in z'n mond

zielig joh
Doei.
  zondag 3 juli 2005 @ 19:24:12 #31
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_28452018
quote:
Op zondag 3 juli 2005 18:11 schreef Faithy het volgende:
Serveren met pindasaus en kroepoek naar behoefte!

[afbeelding]
Heb je dan ook nog een goed pindasaus recept?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_28452300
quote:
Op zondag 3 juli 2005 19:24 schreef Martijn_77 het volgende:


Heb je dan ook nog een goed pindasaus recept?
Beb Vuyk anyone?
  zondag 3 juli 2005 @ 21:01:27 #33
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_28455097
quote:
Op zondag 3 juli 2005 19:34 schreef mouthman het volgende:

[..]

Beb Vuyk anyone?
Ja, ikkes!

Ogenblikje...

Edit: welke van de 5 recepten bedoel je?
Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
  zondag 3 juli 2005 @ 21:53:59 #34
111260 Charmian
a little joy
pi_28456881
quote:
Op zondag 3 juli 2005 19:18 schreef Faithy het volgende:
ik had 1 keer de trassi niet helemaal goed op laten lossen

en mn vader had dat stukje trassi in z'n mond

zielig joh
Je hebt tegenwoordig ook reeds gedroogde gemalen trassi, dan heb je wat minder last van dit soort ongelukjes. Ik sluit me aan bij de mensen die zeggen dat trassi een must in de nasi is.
The only true wisdom is in knowing you know nothing. -- [b]Socrates [/b]
I know nothing, I come from Barcelona. -- [b]Manuel[/b]
pi_28457872
quote:
Op zondag 3 juli 2005 21:01 schreef dutch-mamma het volgende:

[..]

Ja, ikkes!

Ogenblikje...

Edit: welke van de 5 recepten bedoel je?
Euhmm tja ik zou zeggen, als je (nog) geen keukenprinses bent; eenvoudige pindasaus 1 of 2, voor gevorderden pindasaus 3 of 4 en anders natuurlijk de pindasaus met santen . Of was dit nou wat ze een inkoppertje noemen?
  zondag 3 juli 2005 @ 22:23:32 #36
111260 Charmian
a little joy
pi_28458043
Als je een goed nasi maakt heb je geen pindasaus nodig (tenzij je het serveert met sate). Ik ken het van (indo)huis uit eigenlijk ook helemaal niet, nasi goreng met pindasaus. Ik zie het wel eens in ons bedrijfsrestaurant, nasi met een gebakken ei en een sloot pindasaus erover, ik trek dan altijd mijn wenkbrauwen even op.

Wat zong tante Lien ook weer: 'geef mij maar nasi goreng, met een gebakken ei wat sambal en wat kroepoek en een goed glas bier erbij' dus no pindasaus
The only true wisdom is in knowing you know nothing. -- [b]Socrates [/b]
I know nothing, I come from Barcelona. -- [b]Manuel[/b]
pi_28459028
quote:
Op zondag 3 juli 2005 22:23 schreef Charmian het volgende:
Als je een goed nasi maakt heb je geen pindasaus nodig (tenzij je het serveert met sate). Ik ken het van (indo)huis uit eigenlijk ook helemaal niet, nasi goreng met pindasaus. Ik zie het wel eens in ons bedrijfsrestaurant, nasi met een gebakken ei en een sloot pindasaus erover, ik trek dan altijd mijn wenkbrauwen even op.

Wat zong tante Lien ook weer: 'geef mij maar nasi goreng, met een gebakken ei wat sambal en wat kroepoek en een goed glas bier erbij' dus no pindasaus
Jij snapt het.
  maandag 4 juli 2005 @ 00:28:49 #38
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_28462802
quote:
Op zondag 3 juli 2005 22:19 schreef mouthman het volgende:

[..]

Euhmm tja ik zou zeggen, als je (nog) geen keukenprinses bent; eenvoudige pindasaus 1 of 2, voor gevorderden pindasaus 3 of 4 en anders natuurlijk de pindasaus met santen . Of was dit nou wat ze een inkoppertje noemen?
Min of meer wel
Maar ik vroeg me toch ook wel af of je 1 van die 5 sauzen specifiek bedoelde...

Enfin, je hebt me weer aan het werk weten te zetten, lui mensch...!
Vergeef me mijn tikfouten

Eenvoudige pindasaus 1 (saos katjang)
1/2 pot pindakaas
2 theelepels sambal oelek
1 lepel zoete ketjap
2 lepels azijn
zout
water
Meng de pindakaas met de sambal, ketjap en azijn aan. Men kan dit met een stevige houten lepel doen. Bijzonder snel en makkelijk gaat het met een mixer: de pindakaas en de sambal in de mengkom doen, apparaat inschakelen, lepelsgewijd (anders spat het) het water toevoegen, de ketjap en de azijn. Proeven en eventueel iets meer azijn of zout toevoegen. De saus moet de dikte hebben van een slasaus.
commentaar van DM: dit is mijn basissausje. IPV azijn kan je ook citroensap gebruiken, ipv water ook melk, of liever: kokosmelk uit blik!

Eenvoudige pindasaus 2
1/2 pot pindakaas
3 lepels gesnipperd ui
1 teen gesnipperde knoflook
1 thl (theelepel) sambal oelek
1 lepel zoete ketjap
1 lepel keukentamarinde (noot van DM: is in allerlei vormen te krijgen in de toko's, o.a. als asem)
1 lepel azijn
zout
water
Wrijf ui, knoflook en sambal met elkaar tot een brij en meng er al wrijvende de pindakaas, tamarinde, ketjap, azijn, zout en water doorheen. Wie een mixer bezit (DM: keukenmachine rulz ) wrijft daarin eerst ui, knodlook en sambal fijn en werkt, na het toevoegen van de pindakaas, de saus af zoals in het vorige recept is beschreven.

Pindasaus 3
1/2 pot pindakaas
2 lepels olie
water
1 lepel azijn
3 lepels gesnipperde uien
2 teentjes gesnipperde knoflook
2 thl sambal terasi (= sambal trassi)
3 lepels keukentamarinde (ofwel asem)
1 thl javaanse suiker (noot DM: dit is loeiharde palmsuiker, ook bekend als goela djawa/gula jawa. Er bestaat een schenk-vorm van, in flesjes! De moeite waard om daarnaar uit te kijken. In dat geval neem je een lepeltje vol.)
1/2 thl kentjoer (kencur)
zout
Wrijf de kentjoer met ui, knoflook, sambal, suiker en zout tot een brij (noot DM: of laat je keukenmachine het werk doen). Fruit ze in de olie tot de uien geel zijn. Doe de pindakaas erbij en maak de saus verder af zoals in het vorige recept is aangegeven.
Ook wel Petjelsaus genoemd omdat het bij petjes wordt gegeten.
MAGNETRON: verwarm de olie in een glazen litermaar 1 minuut op 700 watt. Roer de fijngewreven kruidenbrij erdoor en verwarm onafgedekt 2-3 minuten op 700 watt. Volg verder het recept.

Pindasaus 4
alle ingredieėnten van pindasaus 3 behalve de kentjoer
1 thl laos (galangawortel) (dit recept gaat uit van laospoeder, zoals je in de supermarkt en toko koopt. Maar je kan ook verse laoswortel kopen en raspen/malen, neem dan een stukje (het dikke stuk) van pakweg een centimeter groot.)
1 thl ketoembar (gemalen koriander)
1/2 thl djinten (gemalen komijn)
Dezelfde bereiding als pindasaus 3, met iets andere ingrediėnten. Voor bij saté, over hardekookte eieren, gado-gado of gebakken tahoe, in het laatste geval iets meer azijn gebruiken.
Alle pindasauzen kunnen voor het opdienen vermengd worden met 3 lepels gebakken uitjes. (en die staan ook bekend als fruitjes. En... zo kan je nog lang door blijven variėren op deze recepten!)

Pindasaus met santen
1/4 pot pindakaas
3-4 lepels santensnippers (of 1/3 pak creamed cocoanut, bijna elke winkel verkoopt die tegenwoordig, zo'n blauw pakje!)
2 lepels olie
water
1-2 lepels azijn
3 lepels gesnipperd ui
2 lepels gesnipperde knoflook
2 thl sambal trassi/terasi
stuk asem (tamarindepasta) zo groot als 2 walnoten
2 thl javaanse suiker (gula jawa)
1 salamblaadje (daun salam)
zout
Wrijf uien, knoflook, sambal, suiker en zout tot een brij en fruit in de olie tot de uien geel zijn.
Breng 2 liter water aan de kook en als je santensnippers gebruikt, kook die dan mee. Maak de asem aan met het water en zeef het. (als je creamed cocoanut gebruikt, kan je die smelten in het water).
Meng pindakaas, gefruite kruiden, santen en asemwater door elkaar, kook op met het salamblad en maak af met ketjap en azijn.
MAGNETRON: verwarm de olie in een glazen litermaat (onafgedekt 1 minuut, 700 watt). Roer de kruidenbrij erdoor en verwarm 2-3 minuten op 700 watt (onafgedekt). BReng in een glazen litermaat 2 dl water en de santen afgedekt 3-4 minuten aan de kook (700 watt, hoe dat met creamed cocoanut gaat, weet ik niet). Volg verder het recept.
Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
pi_28475408
Dutch-mama!

* Oblivion eet vanavond nasi met trassi....
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  maandag 4 juli 2005 @ 14:57:02 #40
22914 Shark.Bait
Deze zin geen werkwoord.
pi_28477486
quote:
Op zondag 3 juli 2005 22:23 schreef Charmian het volgende:
Als je een goed nasi maakt heb je geen pindasaus nodig (tenzij je het serveert met sate). Ik ken het van (indo)huis uit eigenlijk ook helemaal niet, nasi goreng met pindasaus. Ik zie het wel eens in ons bedrijfsrestaurant, nasi met een gebakken ei en een sloot pindasaus erover, ik trek dan altijd mijn wenkbrauwen even op.

Wat zong tante Lien ook weer: 'geef mij maar nasi goreng, met een gebakken ei wat sambal en wat kroepoek en een goed glas bier erbij' dus no pindasaus
14.gif

Die Orang Belanda hee
Too many men / There's too many people / Making too many problems / And not much love to go round / Can't you see This is a land of confusion - Genesis
pi_28480591
quote:
Op maandag 4 juli 2005 00:28 schreef dutch-mamma het volgende:

[..]


Enfin, je hebt me weer aan het werk weten te zetten, lui mensch...!
Vergeef me mijn tikfouten
Sorry (maar ook een beetje )

Ik zal kijken of ik nog wat heb om toe te voegen, misschien kan ik het zo goed maken
  maandag 4 juli 2005 @ 18:35:45 #42
6915 Faithy
Kutwijf.
pi_28484707
quote:
Op zondag 3 juli 2005 19:24 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Heb je dan ook nog een goed pindasaus recept?
Ik heb een goddelijk pindasaus recept, alleen moet ik dat even bji mn ouders halen
Heb het nog maar 2 keer gemaakt, dus weet de verhoudingen nog niet helemaal goed, en das best belangrijk bij die pinda-saus

maar het is iig een combi van ui, knoflook, suiker, worchestersaus, gemberpoeder, pindasaus en nog wat kleine dingetjes geloof ik..

zal het vandeweek eens posten
Doei.
  maandag 4 juli 2005 @ 19:06:08 #43
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_28485668
quote:
Op maandag 4 juli 2005 16:22 schreef mouthman het volgende:

[..]

Sorry (maar ook een beetje )

Ik zal kijken of ik nog wat heb om toe te voegen, misschien kan ik het zo goed maken
Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
pi_28486179
*burp.... Die was heerlijk! Die houden we erin!
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  maandag 4 juli 2005 @ 19:52:34 #45
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_28487164
@ DM zal je recepten bewaren als ik aan het eind van de maand vakantie heb ga ik mee wagen aan pindasaus 3 of 4. En ga ik ook nasi met trassi maken.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  maandag 4 juli 2005 @ 21:09:56 #46
6915 Faithy
Kutwijf.
pi_28490185
nasi zonder trassi...
Doei.
  zaterdag 9 juli 2005 @ 17:05:20 #47
120876 armpitje_
Pron Pron Pron
pi_28656411
quote:
Op maandag 27 juni 2005 14:14 schreef Ferdi81 het volgende:
zijn er weleens mensen die dit maken en zo ja wat doen jullie er allemaal in ??
je weet niet hoe je rijst moet koken?





De rest wordt verwijderd.

[ Bericht 21% gewijzigd door dutch-mamma op 09-07-2005 17:45:22 (zeurpost) ]
  zaterdag 9 juli 2005 @ 17:16:57 #48
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_28656731
quote:
Op maandag 4 juli 2005 14:57 schreef Shark.Bait het volgende:

[..]

14.gif

Die Orang Belanda hee
Ik zei niks hoor

heb er wel stevige trek van gekregen
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
  zaterdag 9 juli 2005 @ 17:36:23 #49
111260 Charmian
a little joy
pi_28657220
quote:
Op zaterdag 9 juli 2005 17:25 schreef armpitje_ het volgende:

[..]

in de volksmond heet het gewoon nasi goreng
ja alleen een sakkel weet niet dat ie er water bij moet doen, of deed jij er soms pis bij?
heb je verder nog wat zinnigs te melden?

Antwoord Dutch Mamma: nee, blijkbaar niet. Daarom gaan de postings incl. (terechte) reacties de bittenbak in

[ Bericht 17% gewijzigd door dutch-mamma op 09-07-2005 17:47:51 ]
The only true wisdom is in knowing you know nothing. -- [b]Socrates [/b]
I know nothing, I come from Barcelona. -- [b]Manuel[/b]
  zaterdag 9 juli 2005 @ 17:40:56 #50
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_28657303
Wat voor rijst gebruiken jullie voor de nasi ? Ik kan geen gewone rijst meer vinden in de supermarkt en de toko is hier dicht vanwege de vakantie
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
  zaterdag 9 juli 2005 @ 17:43:00 #51
111260 Charmian
a little joy
pi_28657340
quote:
Op zaterdag 9 juli 2005 17:40 schreef deedeetee het volgende:
Wat voor rijst gebruiken jullie voor de nasi ? Ik kan geen gewone rijst meer vinden in de supermarkt en de toko is hier dicht vanwege de vakantie
Ik gebruik altijd pandanrijst omdat het zo lekker ruikt. Maar je kunt bijna alle soorten rijst gebruiken. Kleefrijst of rijst om pap van te maken zou ik niet doen.
Wat voor rijst heb je wel in huis?
The only true wisdom is in knowing you know nothing. -- [b]Socrates [/b]
I know nothing, I come from Barcelona. -- [b]Manuel[/b]
  zaterdag 9 juli 2005 @ 18:27:51 #52
521 ruby
Hell yeah!
pi_28658326
Ik heb ooit eens geprobeerd nasi te maken met Pandanrijst maar dat was geen succes. Ik gebruik vooral Surinaamse rijst of Basmati rijst.
Voetjes van de vloer en schud die heupen los!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')