FOK!forum / Culinesse à gogo / [Spare Ribs]Hoe te marineren / Welke saus er bij?
RijstNatievrijdag 24 juni 2005 @ 00:58
Weet iemand een goeie saus voor spare ribs?

Vooraf marineren is ook best...
Arjanvrijdag 24 juni 2005 @ 01:29
Marineren? Meestal zijn die dingen al voorgemarineerd, of ga je bij de boer om ribben vragen
Ik gooi er meestal nog wat teriyaki-zooi over.

Als saus gebruik ik er cocktailsaus bij, ook lekker icm een ministokbroodje en wat salade
Martijn_77vrijdag 24 juni 2005 @ 18:28
Hier staan nog een paar goede tips in

TT wat duidelijker gemaakt
Mirjamvrijdag 24 juni 2005 @ 18:30
quote:
Op vrijdag 24 juni 2005 18:28 schreef Martijn_77 het volgende:
Hier staan nog een paar goede tips in

TT wat duidelijker gemaakt
waar
Wasvrijdag 24 juni 2005 @ 22:42
Saus moet je er even bij verzinnen, daar laat ik mijn lekker gemarineerde spare-ribs niet doorheen sleuren!

Ik mag ze graag zó marineren, dat de marinade er goed op blijft zitten, en pittig en zoet van smaak is. De samenstelling varieert, maar ik heb er altijd chilisaus en zoete sojasaus in zitten, en ook heel fijn gehakselde ui (keukenmachine). Het sap van de ui(en) trekt goed in het vlees. Daarbij kan je ook honing, gember, knoflook en verschillende kruiden gebruiken.

Omdat de korstjes het lekkerst zijn, snijd ik de spare-ribs in stukken van één ribje. Als ik ze van de barbecue wil, laat ik ze eerst in de oven gaar worden, en hooguit lichtbruin.
dutch-mammavrijdag 24 juni 2005 @ 23:08
Ik rommel maar wat raak: sojasaus (geen ketjap), scheut sherry, theelepel vijfkruidenpoeder, schep honing, eventueel een scherpje erbij in de vorm van chilisaus, sambal of zo. Nachtje in laten marineren en op de BBQ.

Ik ben het recepten invoeren (Carta) nog niet bij de S, dus ik kan nog geen overzichtje koppiepeesten, sorry
BB-Kingvrijdag 24 juni 2005 @ 23:09
Beetje marineren.. lekker sausje erbij.

Dan komt het wel goed.
Martijn_77vrijdag 24 juni 2005 @ 23:17
quote:
Op vrijdag 24 juni 2005 18:30 schreef MissyMirjaM het volgende:

[..]

waar
Sorry

Ik bedoelde dit topic Krabbetjes.. ? Klaarmaken.. hoe..? staan best wel wat tips in
Nembrioniczaterdag 25 juni 2005 @ 03:43
quote:
Op vrijdag 24 juni 2005 00:58 schreef RijstNatie het volgende:
Weet iemand een goeie saus voor spare ribs?

Vooraf marineren is ook best...
quote:
Op vrijdag 24 juni 2005 23:09 schreef BB-King het volgende:
Beetje marineren.. lekker sausje erbij.

Dan komt het wel goed.
Nuttig!!!

Check even deze link: 3 recepten voor spareribs...
http://www.hollandsepot.d(...)cepten/spareribs.htm

-edit- hum..nouja..spareribs staat links in het menu. Even klikken
rvrbzaterdag 25 juni 2005 @ 08:14
Spare-ribbetjes marineren in een honingmarinade van:
- dragon
- zout
- peper
- olijfolie
- honing
- mosterd
- azijn
- droge sherry

Heerlijk
Oblivionzaterdag 25 juni 2005 @ 08:40
Barbecued spareribs:

2 1/2 kilo krabbetjes
1/2 kop cointreau*
1/2 kop sojasaus*
1/2 kop honing*
1 kop ananaspulp uit blik*
1/2 kop wijnazijn*
1 citroen in schijven*
1 theel. gemberpoeder*
2 fijngemaakte knoflook tenen*
Vers gemalen peper.*

* door elkaar heen doen, krabbetjes erin leggen, liefst een dag...
Haal de schijven citroen eruit, en rooster krabbetjes 20 minuten aan elke kant.

MAAR:

Ik denk dat dat je de krabbetjes beter eerst kunt afkoken, dan marineren, en dan pas roosteren
En tijdens het roosteren veel marinade smeren...
dutch-mammazaterdag 25 juni 2005 @ 13:14
quote:
Op zaterdag 25 juni 2005 08:40 schreef Oblivion het volgende:
(...recept...)
MAAR:

Ik denk dat dat je de krabbetjes beter eerst kunt afkoken, dan marineren, en dan pas roosteren
En tijdens het roosteren veel marinade smeren...
Wat ik doe, ook met kip, is het met marinade en al in de magnetron zetten en daar voorgaren. De stand kan ik je niet echt zeggen, is een beetje vingerspitzengefühl (dit schrijf ik fout) en ik heb voorgeprogrammeerde kookprogramma's op de magnetron die ik gebruik. Experimenteer er wat mee, en het helpt echt!

Sherry, mango en verse ananas maken het vlees verder altijd wat malser.
Pietverdrietzondag 26 juni 2005 @ 11:20
Vriendje van me heeft een Sparerib tent, die kookt de spare ribs in een Ketjap en Kruidenmarinade (recept is geheim) tot ze gaar zijn, en grilled ze voor het serveren.
Dark_Killahzondag 26 juni 2005 @ 11:21
Als je ze in de winkel koopt moet je ze mild kopen, of normaal ofzo. Mild is lekker zoet smaakje, met een beetje BBQ - saus ( ) erdoorheen. Normaal is wat meer pittiger en meestal wat minder zoet, en (vind ik) wat minder lekker.
Martijn_77zondag 10 juli 2005 @ 02:30
quote:
Op zondag 26 juni 2005 11:20 schreef Pietverdriet het volgende:
Vriendje van me heeft een Sparerib tent, die kookt de spare ribs in een Ketjap en Kruidenmarinade (recept is geheim) tot ze gaar zijn, en grilled ze voor het serveren.
Is ook aan te raden als je ze wilt gaan BBQ-en
Martijn_77maandag 5 september 2005 @ 20:34
In dit topic kwam ik nog een goed recept tegen van hassanjassan
quote:
Op maandag 5 september 2005 16:50 schreef hassanjassan het volgende:
Oh ja, een heerlijk BBQ recept voor spareribs is:

je spreribs in een plastic zak doen met een zooi geprakte knoflooktenen, dan kecap manis, en soya saus erbij doen, zak dichtdoen tot er maximale contact is met saus en vlees. dit een paar uur laten marineren in de koelkast.

Dan een dryrub klaarmaken met de verhoudingen 8:3:1, bruine bastardsuiker:(zee)zout:welke kruiden je maar wilt gebruiken. Ik gooi meestal van alles door elkaar, maar altijd wel de dingen, knoflookpoeder, allspice, chinese 5 kruiden, basilicum, chilipepers, chilipoeder, cayennepeper, geroosterde paprikapoeder.

wrijf je spareribs ermee in, en mik ze op de BBQ, met de kecap saus ga je dan lekker de spareribs af en toe natmaken, en dan oppeuzelen, maar...al;s je die verhoudingen aanhoudt, zit je altijd goed.
hassanjassandinsdag 6 september 2005 @ 00:54
quote:
Op maandag 5 september 2005 20:34 schreef Martijn_77 het volgende:
In dit topic kwam ik nog een goed recept tegen van hassanjassan
[..]
hehehe, gosh....

het IS een goed recept, want ik heb diverse sparerib restaurants geprobeerd en mijn recept (vrij naar die van Alton brown van Good Eats (www.goodeatsfanpage.com)) heeft gewoon dat extra beetje meer voor de wat kritischere smaakpapillen.

Wat ik meestal geserveerd krijg is helemaal niet pittig of goed gekruid, ik zie dan wel chilipitjes,m aar dat komt van dat theelepeltje sambal oelek op 1 liter saus, lijkt het wel, nee als je ze maakt zoals ik ze maar gegarandeerd dat ze EN lekker pittig en lekker gekruid zijn, je proeft het zowel op de tong als met de neus.

Oh ja, een extra tip als aanvulling, koop NIET je ribbetjes bij de C1000, daar koop je voor 7 euri de kilo meer bot dan vlees. Ik koop mijn ribbetjes bij de makro, daar zijn het net mini ribkoteletjes als je ze zou afsnijden, en het is weliswaar incl. btw duurder dan C1000, maar het vlees is vele malen meer. Normaal heb ik twee ribben nodig van C100 om vol te raken, met die van de Makro heb ik met enige moeite slechts 1 rib-rack op, dat geeft wel wat aan.

=====EDIT====
Oh ja, WEER wat vergeten.....op rauwe spareribs heb je een velletje of een soort vlies zitten aan de holle kant he?

Nou die moet je eraf halen VOOR je gaat marineren enzo, dat is nl. zooooo smerig, want wat het doet is dat vet wat eronder zit vasthouden, nou als je het vel eraf haalt, dan marineert en dan op de BBQ mikt, dan smelt dat vet en een beetje gemarineerd vet blijft achter en krijgt een heerlijke rooksmaak erbij. Niks geen vettige blubbersmaak meer op je spareribs.

Enne, dat vel is dus onwijs moeilijk om eraf te halen, daarom doet men het ook niet, maar geloof me, het is de moeite waard. Je moet het eraf halen als een lastige vinyl sticker, erg stevig vel dus, erg plakkerig en begin bij een hoekje te pulken. Soms gebruik ik zelfs een combi-tang om het eraf te krijgen

[ Bericht 22% gewijzigd door hassanjassan op 06-09-2005 09:32:40 ]
BBQ-kipdinsdag 6 september 2005 @ 01:22
Die voorgegaarde spareribs uit de supermarkten
Nooit gekocht maar het ziet er zooo smerig uit... helemaal grijs

Moet binnenkort eens naar de Makro (wasmiddel en nog meer van die typische Makro-producten halen ) en dan zal ik eens spareribs meenemen en jouw receptje maken
Heb het al een tijd niet meer gegeten, denk dat het een beetje "uit de moge" is ofzo...
Fratzdinsdag 6 september 2005 @ 09:36
quote:
Oh ja, een extra tip als aanvulling, koop NIET je ribbetjes bij de C1000, daar koop je voor 7 euri de kilo meer bot dan vlees. Ik koop mijn ribbetjes bij de makro, daar zijn het net mini ribkoteletjes als je ze zou afsnijden, en het is weliswaar incl. btw duurder dan C1000, maar het vlees is vele malen meer. Normaal heb ik twee ribben nodig van C100 om vol te raken, met die van de Makro heb ik met enige moeite slechts 1 rib-rack op, dat geeft wel wat aan.


C1000 winkels zijn franchisers en de meesten hebben hun eigen slager. Daarom kunnen de ribs bij de ene slager slecht zijn en bij de andere voortreffelijk.

OT: lijkt me een erg lekker recept Hassanjassan!
hassanjassandinsdag 6 september 2005 @ 10:09
quote:
Op dinsdag 6 september 2005 09:36 schreef Fratz het volgende:

[..]



C1000 winkels zijn franchisers en de meesten hebben hun eigen slager. Daarom kunnen de ribs bij de ene slager slecht zijn en bij de andere voortreffelijk.

OT: lijkt me een erg lekker recept Hassanjassan!
Nou ja, ik ben bij drie C1000's gweeest en ik heb daar nergens, ook niet bij de keurslager of de lokale vleesboer de hoeveelheid vlees gezien die ik bij de Makro zag, en daat betalen we uiteindelijk toch voor, het vlees en niet de botten. Van de Makro ribbetjes kan ik 2 personen (stevige eters, die makkelijk 250gr pasta met saus en salade opkunnen) te eten geven met 2 kilo, dus dat vind ik wel veel.

en bij het marineren is het belangrijk dat je alles in een zak doet en dan zoveel mogelijk lucht eruit laat en dan dichtbindt, want zo krijg je maximale contact met de marinade.
Riodinsdag 6 september 2005 @ 10:30
Spare ribs

reken op 750 gram varkensribben pp.
3 kilo voor 4 personen

Voor de marinade van de spare ribs voor 4 personen :

1 l ketjap manis
1 l water
2 eetlepels knoflookpoeder (of 4/5 tenen vers geperste knoflook)
2 eetlepels gemberpoeder
4 eetlepels sambal oelek
peper en zout naar smaak
(ongeveer een eetl. peper en een eetl.zout)
grillkruiden

(Het lekkerste is het om het vlees een dag vantevoren te marineren.)

Doe alle ingrediënten in een grote pan en verwarm de marinade.Roer 'm door met
een garde en doe het vlees erin. Laat het zo een paar uur héél zacht sudderen. Haal de spare ribs uit de marinade en laat ze wat afkoelen.

Verhit de grill of BBQ.

Trek de vetlaag van de spare ribs af. Leg ze dan met de botkant eerst op de
hete BBQ. Draai af en toe om tot ze gaar zijn. Strooi er naar smaak nog wat
grillkruiden over en dien op met een gepofte aardappel en een salade en sauzen
naar smaak.
Riodinsdag 6 september 2005 @ 10:33
Als je alleen wilt grillen kun je met de volgende marinade volstaan. Smeer deze er het liefst minimaal een halve dag van te voren overheen. Langer is beter.

Scheut zoetzure chilisaus (je weet wel, dat spul dat je bij je vietnamese loempia krijgt), honing, ketjap, oestersaus, beetje tabasco. Peper, zout. Kruiden naar smaak.
Martijn_77zondag 5 februari 2006 @ 15:16
quote:
Op zondag 5 februari 2006 15:06 schreef Tinkerbel_ACC_ het volgende:
Hee allemaal,

ik vroeg me af of iemand het recept heeft om zelf de marinades van spareribs te maken, en dan vooral die met honing of ketjap (of zoiets... van die niet te pittige rode saus ...) Ik weet er echt helemaal niks van dus ik vroeg me bijvoorbeeld af of ik het vlees er eerst in de marinade of iets moet leggen of later eroverheen doen? Als ze in oven zijn of daarvoor of erna pas?? Ik heb namelijk echt geen idee En ze zijn zo lekker
Groeten,

Cathelijne
Muckzondag 5 februari 2006 @ 23:50
ik zie hier dat een hoop mensen het over krabbetjes hebben, dit is níét hetzelfde als spare-ribs hoor!
Bluesmaandag 6 februari 2006 @ 00:23
quote:
Op zondag 5 februari 2006 23:50 schreef Muck het volgende:
ik zie hier dat een hoop mensen het over krabbetjes hebben, dit is níét hetzelfde als spare-ribs hoor!
Volgens mij wel hoor
Tik maar eens" krabbetjes spareribs " in bij google ?
Muckmaandag 6 februari 2006 @ 15:56
quote:
Op maandag 6 februari 2006 00:23 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Volgens mij wel hoor
Tik maar eens\" krabbetjes spareribs \" in bij google ?
het is een veelgemaakte fout, dus het verbaast me niet dat je het ook zo op google kunt vinden.
maar het is echt iets anders
ABC-tjemaandag 6 februari 2006 @ 16:41
Hoe marineer ik mijn spare-ribs?
eelliemaandag 6 februari 2006 @ 16:59
Ik kook ze in een marinade van ketjap manis,sambal,tabasco,basterdsuiker,komijn,kerrie,gember,knoflook, bouillion en water
als strike(saus op de ribs)kun jeketchup mengen met heet water, gebakken uitjes(go-tan whatever)sambal, pannekoekenstroop.Smulluh!
Luuksormaandag 6 februari 2006 @ 22:13
ALtijd heel simpel.. beetje ketjap, scheutje whiskey, lepeltje honing, bruine suiker (klein beetje) en wat olie..
Bluesmaandag 6 februari 2006 @ 22:38
quote:
Op maandag 6 februari 2006 15:56 schreef Muck het volgende:


het is een veelgemaakte fout, dus het verbaast me niet dat je het ook zo op google kunt vinden.
maar het is echt iets anders
Leg het verschil dan eens uit? Ik zie het ook bij slagersites namelijk ??
hassanjassandinsdag 7 februari 2006 @ 01:58
quote:
Op maandag 6 februari 2006 22:38 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Leg het verschil dan eens uit? Ik zie het ook bij slagersites namelijk ??
Echte vrienden laten je nooit in de steek: Google is your friend too !!!

http://www.virtualweberbullet.com/ribselect1.html



Spareribs zitten dus aan de buikkant van de ribbenkas en krabbetjes AKA loin back ribs of "baby back ribs" zitten aan de ruggegraat kant van de ribbenkas.
Martijn_77dinsdag 7 februari 2006 @ 16:39
Maar je kunt krabbetjes toch wel net zoals spareribs bereiden neem ik aan
Bluesdinsdag 7 februari 2006 @ 16:46
quote:
Op dinsdag 7 februari 2006 01:58 schreef hassanjassan het volgende:


Echte vrienden laten je nooit in de steek: Google is your friend too !!!

http://www.virtualweberbullet.com/ribselect1.html

[afbeelding]

Spareribs zitten dus aan de buikkant van de ribbenkas en krabbetjes AKA loin back ribs of "baby back ribs" zitten aan de ruggegraat kant van de ribbenkas.


Idd, dit is een stuk duidelijker.
Toch raar dat het dan overal hetzelfde wordt genoemd als je in het NL zoekt
realbasewoensdag 8 februari 2006 @ 12:17
Oh man hou nou eens op met al die lekkere dingen
Ik wil heeeeeeeel graag het recept van de marinade van de sweet ribs van de spareribexpress
Die vind ik zo lekker ! Ik gebruik die ribjes meer als lollie dan dat ik het vlees eet

Maar ja.. dat recept is "geheim" en niemand heeft het
hassanjassanwoensdag 8 februari 2006 @ 13:54
quote:
Op woensdag 8 februari 2006 12:17 schreef realbase het volgende:
Oh man hou nou eens op met al die lekkere dingen
Ik wil heeeeeeeel graag het recept van de marinade van de sweet ribs van de spareribexpress
Die vind ik zo lekker ! Ik gebruik die ribjes meer als lollie dan dat ik het vlees eet

Maar ja.. dat recept is "geheim" en niemand heeft het
euh, waarom maar je niet gewoon je eigen marinade? Als je de verhoudingen geburikt zoals ik ze gepost had, dan kan je ECHT niet verkeerd gaan.

8:3:1

8 delen bruine suiker, 3 delen zout en 1 deel mag je zelf bepalen wat voor kruiden. Ik gebruik chilipepers, knoflookpoeder, chinese 5 spices en eigenlijk wat ik nog meer in de la heb liggen en dit smaakt lekkerder dan welke spareribexpress dan ook.

Ik heb het eens zonder die 5 spices gemaakt en met WITTE basterdsuiker en dat was ook superlekker, maar gewoon anders (dus mss toch niet EVEN lekker ), hoe dan ook voor zover ik weet is het allemaal basic stuff en moet je het gewoon doen.

Oh ja, ik was dus in r'dam gister en ging effe langs de beste slager voor allerhande vlees die ik ken (aan de kruiskade) en die zei dus dat krabbetjes het dichtst aan het borstbeen zitten en spareribs bij de ruggegraat, dus precies andersom zoals ik zei in 1e instantie (mijn excuses)

Maarre ik kwam er dus om effe een zooi spareribs te kopen, maar ik heb ze laten liggen omdat ik ze toch bij de makro beter vind...daar laten ze nl. een veel groter deel van de ribkarbonade zitten, het zijn dus ook eigenlijk minikarbonaatjes die makro spareribs, en dat vind ik toch lekkerder...een halve ribrij en ik zit poepievol hoor...en ik ben geen kleine eter, no sir !!
Curiositydonderdag 16 februari 2006 @ 11:40
Sylvia's barbecued ribs ( spareribs) ( Uit Harlem , New York)

Ca.3 kilo varkensribbetjes; 1 el zout; 1 el vers gemalen peper; 1 el gevriesdroogde rode peper; 2 cups blanke azijn; 2 stengels selderij,fijngesneden; 1 groene paprika, ontdaan van zaad en fijngesneden; 1 middelgrote ui, fijngesneden; 2 cups pepersaus, bijv tabasco; 2 cups tomatenpuree; 1,5 cup suiker; sap van 2 citroenen, de schil ervan fijngehakt.

Zout, zwarte en rode peper mengen. Met dit mengsel de ribbetjes besmeren. De ribbetjes in een ovenschaal doen. Azijn, pepersaus, suiker en tomatenpuree toevoegen, het vlees afdekken en een nacht in de koelkast laten marineren. De oven voorverwarmen op 175 graden. De ribbetjes 2 uur daarin braden, ze daarna overdoen in een schone schaal. De oven opvoeren tot 220 graden en het vlees nog eens 30 min braden. In een blender of keukenmachine de selderij, paprika , ui en citroenschil met het citroensap pureren. Het mengsel overdoen doen in een steelpan en 15 min. laten sudderen, vervolgens over de ribbetjes gieten. 5 min. doorgaren en dan eet smakelijk.

1 cup = 250 ml of 250 gram
So_Addictivezaterdag 18 februari 2006 @ 11:47
Nee, spareribs marineer je niet, je kookt ze!

Je gaat naar de slager en vraagt naar rauwe ribs. Thuis maak je een soort van kruidensoepje waar je de ribs minimaal een uur in kookt. Hoe langer je ze kookt hoe malser ze worden. (ook weer niet te lang want dan valt het vlees van het bot.)
Daarna haal je ze uit het soepje en laat je de ribs grillen in de oven.

Geloof me, je wilt daarna nooit meer kant en klare spare ribs van de slager

Mijn recepje voor de "kruidensoep" (zoet/pittig)

- 1 liter bouillon ( met een bouillonblokje aanmaken)
- 1 spaans pepertje fijn gehakt
- 2 theelepels knoflookpuree ( of 2 teentje knoflook fijngehakt)
- 1 ui fijngehakt
- 2 eetlepels gembersiroop
- scheutje sherry
- een flinke scheut ketjap
- een flinke scheut suiker
- een flinke scheut ketchup
- honing
- spare ribs natuurlijk!

1. men neme een grote pan, fruit hierin de peper, knoflook en de ui totdat de ui glazig wordt.
2. Voeg hierbij de bouillon toe en laat het koken.
3. Voeg dan het gembersiroop, sherry, de ketjap, suiker en de ketchup toe, zorg dat het naar je eigen smaak is.
4. Pak de spare ribs en doe ze in de "soep"
5. Kook ze ongeveer een uur op een laag vuur (de soep moet wel koken)
6. Haal de spare-ribs eruit en laat ze even uitlekken in een vergiet.
7. verwarm de oven voor en leg de ribs op de bakplaat, sprenkel wat honing over de ribs ( voor de zoetliefhebbers )
8. Grill de spareribs totdat de honing gekarameliseerd is.

Smakelijk eten!!

[ Bericht 1% gewijzigd door So_Addictive op 18-02-2006 11:54:56 ]
Hallahanzaterdag 18 februari 2006 @ 12:57
En toch ben ik van mening dat je spareribs voor het grillen NIET mag koken!

Zelf doe ik ze op een bbq welke je kunt afsluiten op een lage temperatuur (moet je dus niet zo'n goedkope 'brandstapel' bbq hebben waar de gemiddelde nederlander zijn vlees op aan laat branden).

Daar trek ik dan wel een uur of zo voor uit, maar dan heb je ook spare ribs om op te zuigen!~

En het recept van HassanJassan:
coviewoensdag 20 september 2006 @ 10:23
Zo hier staan wel dingen in die ik kan gebruiken zeg... Het water loopt me nu al in de mond.
Ik ga zorgen dat ik zaterdag het pasje van de macro van mijn schoonmoeder kan lenen.
Komende zaterdag wordt dan spare-rib dag, spare-ribs halen, kruiden e.d. halen (ik woon net een paar maand op mezelf dus heb lang nog niet alles) en dan zondag ga ik heeeeerlijk spare-ribs eten!

Ik denk dat ik verschillende marinades ga proberen, zodat ik uiteindelijk kan kiezen wat t lekkerste is.
Misschien maar een paar vrienden te spare-rib-eten vragen, want anders kan ik niet zoveel proberen...

Ik heb al zoooooveel verschillende soorten spare-ribs gehad, en het verschil wat overal er tussen zit is niet normaal.
Afgelopen zaterdag met pijn en moeite nog een zak diepvries spare-ribs van de c1000 weggegooid, ik vond het meer naar gemarineerde ham (!!) smaken. Ik kreeg t niet weg..

Nu is het tijd dat ik het zelf ga maken... (heb wel bij een keurslager gewerkt, maar daarbij mag ik natuurlijk niet zelf de marinade bedenken.)