Als het handig is, is het wenselijk. Bestuurlijke vernieuwing is een groot woord voor zo'n kleine maatregel. Het enige dat nodig is om alle stemlokalen mogelijkheden te geven om mensen uit andere kiesdistricten te identificeren. Nu het alleen maar binnen de gemeente geldt, moet dat geen probleem zijn, en met een beetje goed databasesysteem moet ook een landelijk systeem niet te moeilijk zijn.quote:Op dinsdag 16 augustus 2005 11:58 schreef sigme het volgende:
[..]
Ja, het is handig. Maar is het belangrijk? Is het bestuurlijke vernieuwing? Is het wenselijk?
Voor de gemeenteraadsverkiezingen? Hoe wil je dat aanpakken met stemmachines/stembiljetten? Je kunt niet de complete serie lijsten voor Amsterdam op een machine in Rotterdam tevoorschijn toveren.quote:Op dinsdag 16 augustus 2005 11:52 schreef Sidekick het volgende:
Het is wel jammer dat het alleen vrij stemmen in gemeente betreft; je zou landelijk vrij moeten zijn waar te stemmen. Dat is vooral handig voor forensen en vakantiegangers.
Inhoudelijk ben ik het met Balkenende eens.quote:Balkenende: geen behoefte aan ander kiesstelsel
ANP
DEN HAAG - Premier Balkenende heeft weinig behoefte aan verandering van het kiesstelsel en de bevoegdheden van de Nederlandse minister-president. In een interview met het weekblad Elsevier stelt Balkenende deze week vast dat het huidige systeem van coalitieregeringen en de regel dat de winnaar van de verkiezingen het voortouw in de kabinetsformatie neemt, werken.
‘Ik vind het veel beter om te werken met het huidige systeem, zowel voor wat betreft het kiesstelsel als voor wat betreft de formele positie van de premier’, zegt Balkenende.
Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) toonde zich woensdag in een reactie ‘erg ongelukkig’ met de uitspraken van Balkenende. De D66-bewindsman heeft meteen na lezing van het interview de premier gebeld. Die stelde hem gerust met de mededeling dat hij slechts zijn ‘privé-mening’ had vertolkt. Ook is Balkenende volgens Pechtold niet gelukkig met de weergave van zijn woorden in Elsevier.
Balkenende betwist de interviewtekst niet, meldt daarentegen woensdag zijn woordvoerder. In een Elsevier-special over het ambt van minister-president in historisch perspectief heeft Balkenende slechts willen wijzen op nadelen die hij ziet aan een districtenstelsel en een gekozen premier. ‘De premier acht zich uiteraard wel gebonden aan de afspraken die binnen de coalitie gemaakt zijn’, aldus de woordvoerder.
Pechtold onderzoekt volgens afspraak binnen de coalitie de mogelijkheden voor een nieuw kiesstelsel om de band tussen burger en politiek te versterken. Ook beziet hij de mogelijkheden om de positie van de minister-president te versterken.
‘We hebben daarover in juli afspraken gemaakt, dus ik schrok van de woorden van Balkenende’, aldus Pechtold. ‘Maar hij heeft me verzekerd dat me niets in de weg wordt gelegd bij de uitvoering van mijn taak.’
Over bestuurlijke vernieuwing bestaat grote verdeeldheid in de coalitie. VVD en D66 zijn voorstander van een gekozen premier. Het CDA, inclusief Balkenende, niet. ‘Ik vind dat er coalities moeten bestaan in Nederland, ook om minderheden een plaats te geven’, zegt de premier in Elsevier. ‘Dat is ook relevant voor hoe je aankijkt tegen de rol van een gekozen minister-president. Nou, daar ben ik geen voorstander van.’ Volgens hem sluipt er bij een gekozen premier een soort presidentieel element in. ‘Het is de vraag hoe zich dat gaat verhouden met de rol van het parlement. En die van het staatshoofd.’
Balkenende zegt in Elsevier dat iedereen nu weet hoe het werkt bij verkiezingen en de vorming van een nieuw kabinet. ‘Dat is beter dan de hele zaak op de schop nemen.’
In tegenstelling tot zijn partijgenoot Pechtold heeft D66-Tweede-Kamerlid Van der Ham geen moeite met de uitspraken van Balkenende. ‘Hij heeft recht op zijn eigen mening. We moeten niet overspannen reageren, maar een open discussie voeren.’
Volgens GroenLinks ‘tackelt’ Balkenende echter met zijn uitspraken minister Pechtold in zijn plannen voor bestuurlijke vernieuwing. Kamerlid Duyvendak vraagt zich af of de onderzoeken van de D66-bewindsman nog wel zin hebben. Hij heeft woensdag opheldering gevraagd aan Pechtold.
Diens voorganger De Graaf had eerder dit jaar een vergelijkbaar akkefietje met de premier. Toen Balkenende op de Nederlandse Antillen rondreisde, verscheen in Nederland een interview met hem waarin hij zich afvroeg of het wel verstandig was de gekozen burgemeester in alle gemeenten tegelijk in te voeren. De Graaf was daar woedend over, omdat het kabinet had afgesproken in 2006 overal de gekozen burgemeester in te voeren. Ook toen was er onmiddellijk telefonisch contact. Inmiddels is het plan voor een gekozen burgemeester in 2006 gesneuveld in de Eerste Kamer.
Bron: De Volkskrant
quote:Op vrijdag 8 juli 2005 14:33 schreef Pool het volgende:
Ik ga mijn campagne voor de burgerraad maar eens opstarten dan.
Helaas, helaas, het blijkt dus dat je je niet kan aanmelden:quote:Op dinsdag 12 juli 2005 15:21 schreef freako het volgende:
[..]
Ik ga me in ieder geval wel aanmelden als het zover komt. Zoals ik al eerder zei, het lijkt me wel een aardig bijbaantje.
Ik dacht deze week al ergens te hebben gelezen dat het burgerforum al verkozen is...quote:Het burgerforum zal bestaan uit 100 à 160 mensen. Zij worden in najaar van 2005 geselecteerd door loting. Anders dan wat in de media is gemeld, kunnen mensen zich dus niet aanmelden. Er wordt een brede steekproef getrokken uit een bestand waarin alle kiesgerechtigden zitten. Het burgerforum wordt een getrouwe afspiegeling van de Nederlandse kiezers. Vervolgens krijgen deze mensen informatie over wat van hen wordt verwacht, zodat ze kunnen besluiten of ze echt mee willen doen. Daarna volgt een korte opleiding, want het is de bedoeling dat de leden van het burgerforum het land intrekken om via bijeenkomsten zoveel mogelijk reacties uit het land te krijgen. Het forum moet immers weten wat de opvatting in de samenleving is over het meest gewenste kiesstelsel. Het burgerforum zal in januari 2006 aan de slag moeten. Zij wordt daarbij ondersteund door deskundigen op het terrein van kiesstelsels. Uiteindelijk moet dit in het najaar van 2006 leiden tot een advies aan de regering.
Bron: MinisterPechtold.nl
Wat ik wel las was dat Balkenende vond dat het huidige kiesstelsel prima voldoet. En daar heeft hij wat mij betreft gelijk in.quote:Op vrijdag 16 september 2005 00:02 schreef Sidekick het volgende:
Ik dacht deze week al ergens te hebben gelezen dat het burgerforum al verkozen is...
Maar daar kan ik verder niets over vinden.
Er blijkt toch nog geen definitieve schifting te zijn gemaakt, dus wie weet.:+quote:Op vrijdag 16 september 2005 00:02 schreef Sidekick het volgende:
Helaas, helaas, het blijkt dus dat je je niet kan aanmelden:
[..]
Ik dacht deze week al ergens te hebben gelezen dat het burgerforum al verkozen is...
Maar daar kan ik verder niets over vinden.
quote:Kabinet vraagt burger om advies over nieuw kiesstelsel
Van onze verslaggever Philippe Remarque
DEN HAAG - Zaterdag valt bij 50duizend willekeurige burgers een brief in de bus waarin ‘het kabinet om advies vraagt’. Ze worden opgeroepen deel te nemen aan een Burgerforum dat het Nederlandse kiesstelsel onder de loep gaat nemen.
Wie zich aanmeldt, kan na loting gaan behoren tot de 140leken die zich tegen vergoeding gaan buigen over de voors en tegens van de verschillende kiesstelsels. Al in de herfst brengt het Burgerforum een advies uit aan het kabinet en de Tweede Kamer, vertelde minister van Bestuurlijke Vernieuwing Pechtold woensdag.
Hij stelde de voorzitter van het Burgerforum Kiesstelsel aan de media voor: Jacobine Geel, theologe, programmamaakster (Schepper en co) en columniste (AD). Geel doet het ‘buitengewoon graag, omdat de vraag van goed burgerschap de laatste tijd spannender en dwingender is geworden’.
Het idee voor het burgerforum is afgekeken in de Canadese provincie British Columbia. ‘Waarom zouden we de mensen niet vragen mee te denken over hun belangrijkste recht, het kiesrecht?’, zei Pechtold.
Tot nu toe moeten politici altijd oordelen over hun eigen positie, en dat is volgens de minister een nadeel. Zijn voorganger Thom de Graaf liep vast met een gemengd districtenstelsel. Ook Pechtold heeft weinig speelruimte in het kabinet, waar het CDA het bestaande systeem verdedigt.
‘Ik verwacht dat hier iets uitkomt dat zijn draagvlak in het Haagse zal krijgen. Hier zullen het kabinet en de Tweede Kamer iets mee moeten doen’, zei Pechtold. Maar verplicht zijn ze niets. Het Burgerforum brengt slechts advies uit.
De Nederlanders die deelnemen, komen uit alle provincies. De helft is vrouw. Ze zijn drie dagen per maand aan het forum kwijt. Ze krijgen niet alleen een spoedcursus in kiesstelsels, maar ook in discussie en presentatie. Het is de bedoeling dat de 140 tot consensus komen.
Eveneens deze week gaat de Nationale Conventie van start. Hierin buigt een groepje experts zich over alle mogelijke vernieuwingen van het staatsbestel. Pechtold wil met beide clubs draagvlak bij alle partijen verwerven voor vernieuwingsvoorstellen, zodat die niet opnieuw ten prooi vallen aan partijpolitiek.
Bron: De Volkskrant
Het gaat om de periode van april tot oktober, uitgezonderd juli en augustus, drie dagen per maand, discussieren, het land intrekken en bijeenkomsten bijwonen. In november moet er dan een advies worden uitgebracht.quote:Het Burgerforum bestaat uit een groep mensen uit alle provincies van Nederland, mannen en vrouwen, van laag- tot hoogopgeleid, van jong tot oud. Mensen zoals u. Zij gaan het huidige kiesstelsel onder de loep nemen en denken na over mogelijke alternatieven.
Begin februari 2006 ontvangen 50.000 geselecteerde Nederlanders een uitnodiging van minister Alexander Pechtold waarin hij hen vraagt of ze mee willen doen aan het Burgerforum. Uit de groep geinteresseerden worden 140 mensen geloot die samen het Burgerforum vormen. Vervolgens gaan de leden met elkaar aan de slag: ze krijgen informatie over kiesstelsels in andere landen, scholing over staatsrecht en ondersteuning bij het debatteren. Zo kunnen zij zich optimaal in het onderwerp van dit eerste Nederlandse Burgerforum verdiepen.
Ik ben dus nu nog maar 1 van de 3000.quote:Overweldigende belangstelling voor Burgerforum
Ruim drieduizend Nederlanders hebben zich binnen één week aangemeld als belangstellenden voor het Burgerforum Kiesstelsel. Dit aantal overtrof alle verwachtingen. Vanwege deze overweldigende belangstelling is de aanmeldingsfase inmiddels afgesloten. Daarnaast worden er twee extra informatiebijeenkomsten op 4 maart in Utrecht georganiseerd.
Op 4 februari ontving een willekeurig geselecteerde groep Nederlandse kiezers een brief van Alexander Pechtold, minister voor Bestuurlijke Vernieuwing. Daarin werden zij uitgenodigd om deel te nemen aan het Burgerforum dat eind oktober het Kabinet en de Tweede Kamer een advies geeft over wat het meest geschikte kiesstelsel is voor ons land.
Alle belangstellenden zijn uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst, waar zij uitvoerige informatie krijgen over wat hen als Burgerforumlid allemaal te wachten staat. Ook kunnen ze zich op deze bijeenkomst officieel aanmelden. Uiteindelijk kiest een notaris op 11 maart via loting uit deze aanmeldingen de 140 Burgerforumleden.
Alle geplande informatieavonden zitten vol. Per 10 februari 18:00 is de aanmeldingsite dan ook gesloten. Aanmelden is niet meer mogelijk. Het is wel mogelijk betrokken te blijven bij het Burgerforum: via de speciale website die begin april van start gaat en via de bijeenkomsten in het land, die het Burgerforum later in het jaar organiseert.
Verdeling
Van de belangstellenden is 58% man en 42% vrouw. De verdeling naar leeftijd is:
* 20 jaar 6%
* 20-30 jaar 16%
* 30-40 jaar 24%
* 40-50 jaar 22%
* 50-60 jaar 21%
* 60-70 jaar 9%
* 70-80 jaar 3%
Ik heb ook een uitnodiging gekregen, en ben ook al naar een informatiebijeenkomst (afgelopen zaterdag in Utrecht) geweest en heb me daar ingeschreven voor de loting. Spannend.quote:Op zaterdag 4 februari 2006 13:46 schreef yeeter het volgende:
(Sidekick hier)
Ik heb dus een uitnodiging gekregen voor een informatiebijeenkomst waar ik mij kandidaat voor het burgerforum kan stellen.![]()
Ik, en 49.999 anderen.
Van http://www.burgerforumkiesstelsel.nl/
[..]
Het gaat om de periode van april tot oktober, uitgezonderd juli en augustus, drie dagen per maand, discussieren, het land intrekken en bijeenkomsten bijwonen. In november moet er dan een advies worden uitgebracht.
Ik zal er nog even over nadenken.
Ik ben blij als ik er in kom hoor. Mooie bijverdienste en nog gratis cursussen ook. En Zeist is om de hoek hier.quote:Op woensdag 1 maart 2006 22:36 schreef Jayhawk het volgende:
net terug, zonde van ons belastinggeld. 400e voor een weekend per maand. Hotel word vergoed (Golden Tulip!!) inclusief diner en ontbijt. Heb je geen internet thuis dan wordt dat even vergoed inclusief computer enz enz. En dat voor een advies..
Een "districtenstelsel" brengt kiezer en gekozene dichter bij elkaar. Als dan ook nog het "meerderheidssysteem" wordt ingevoerd, ben je van die kleine partijtjes ook af (behalve van een partij die slechts in één district bestaat).quote:Op vrijdag 10 juni 2005 12:06 schreef Sidekick het volgende:
[..]
Het is een originele opzet. Maar daarmee zijn mijn inziens alle positieve zaken wel opgesomd.
Ik ben bang dat het laten vervullen van enkele Melkertbanen (c) klowjow de politiek niet dichter bij de burgers brengt. Deze mensen zullen toch gestuurd worden, zowel door de begeleidende ambtenaren, de deskundigen en de overheid zelf. Excuusburgers om te laten denken dat dit in naam van het volk is gemaakt.
Er wordt altijd gedacht dat je via de vorm van bestuur de kloof tussen de politiek en het volk kan beslechten, maar het gaat puur om de inhoud. Van mij hoeft er heel weinig te veranderen aan ons systeem van evenredige vertegenwoordiging. Dat is imho uiteindelijk de beste balans tussen bestuurlijke slagvaardigheid en beinvloeding door het volk.
Maar misschien dat we hier op Fok! alvast een 'userraad' kunnen houden. Dus kom maar op met originele ideeen of verbeteringen aan ons kiestelsel.
Hotel? Van vrijdag op zaterdag ofzo?quote:Op woensdag 1 maart 2006 22:36 schreef Jayhawk het volgende:
net terug, zonde van ons belastinggeld. 400e voor een weekend per maand. Hotel word vergoed (Golden Tulip!!) inclusief diner en ontbijt. Heb je geen internet thuis dan wordt dat even vergoed inclusief computer enz enz. En dat voor een advies..
En dat is goed, want...?quote:Op vrijdag 3 maart 2006 13:41 schreef nednil het volgende:
[..]
Een "districtenstelsel" brengt kiezer en gekozene dichter bij elkaar.
Hoezo is dat onzinnig? Of snap je de vraag gewoon niet?quote:Op vrijdag 3 maart 2006 16:27 schreef nednil het volgende:
[..]
Op onzinnige vragen wordt door mij niet geantwoord.
Shit, daar gáát een gelijkgestemde.quote:Op zaterdag 11 maart 2006 10:43 schreef Sidekick het volgende:
De loting is nu aan de gang!
Ik zit er niet bij.
Nergens, maar ik kan nog bij de reserves komen.quote:Op zaterdag 11 maart 2006 10:44 schreef Pool het volgende:
[..]
Shit, daar gáát een gelijkgestemde.![]()
Waar kun je de bezwaarschriften indienen?
quote:Op zaterdag 11 maart 2006 11:54 schreef Sidekick het volgende:
De loting is ongeldig verklaard, en maandag wordt er opnieuw geloot!![]()
Pffff. Dat check je toch vantevoren even?quote:Op zaterdag 11 maart 2006 11:58 schreef Sidekick het volgende:
Het blijkt dat de sortering per provincie niet helemaal goed is gegaan. Er is gesorteerd op postcode, en dat bleek niet helemaal overeen te komen met de provinciegrenzen.
Ze hadden kaartjes met barcodes erop. In die barcode was de postcode gecodeerd (en het geslacht). En dan nog is het volgens mij vreemd, want per postcode is het ook makkelik te achterhalen in welke provincie iemand zit. Ze moeten dan echt heel slordig om zijn gesprongen met het toewijzen van postcodes aan provincies...quote:Op zaterdag 11 maart 2006 11:59 schreef freako het volgende:
[..]
Pffff. Dat check je toch vantevoren even?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |