quote:
'Babyluikje' alternatief abortus
van onze redactie samenleving
LEEUWARDEN - Een 'babyluikje' als alternatief voor abortus. Dat zou Addy Stoker van de (éénmansfractie van de) ChristenUnie in Leeuwarden graag zo snel mogelijk geregeld zien worden.
Het babyluikje ziet het ChristenUnie-raadslid het liefst in de buurt van een ziekenhuis. Hij wil dat vrouwen zo een alternatief krijgen voor abortus. De moeders kunnen hun kind dan anoniem te vondeling leggen, terwijl ze de baby niet op een verlaten plek hoeven achterlaten. Wanneer een kind in een babyluikje vlakbij een ziekenhuis wordt achtergelaten, krijgt het na enkele minuten voeding en verzorging van een hulpverlener.
Stoker verzet zich ,,op persoonlijke titel'' en vanuit zijn christelijke achtergrond tegen het voornemen van het kabinet om abortus in de basis-ziektekostenverzekering op te nemen. Moeders die geen abortus plegen, maar toch hun kind anoniem kwijt willen, zijn er echter ook, weet Stoker. Voor hen moet er het babyluikje komen. Het geld dat bespaard zou worden op abortussen, zou gebruikt kunnen worden voor het bekostigen van het babyluikje en adoptie in het algemeen, meent Stoker.
Stoker heeft zelf een (Chinees) kind geadopteerd dat te vondeling is gelegd. Dat feit bepaalt mede zijn streven naar een babyluikje. Stoker: ,,Ik moet er toch niet aan denken wat er gebeurd was als ze niet snel gevonden was. Dat speelt voor mij zeker mee.''
Verzet
Stoker verzet zich met zijn voorstel tegen de landelijke lijn van zijn partij, de ChristenUnie, die zwaar hecht aan de internationale rechten van het kind. Iedere baby heeft namelijk het grondrecht om later zijn afkomst te kennen. Een anoniem babyluikje staat dat in de weg. Staatssecretaris Ross-Van Dorp (volksgezondheid) gaf om deze reden ook al aan tegen een babyluik te zijn.
Het Leeuwarder CU-raadslid is daarmee echter niet overtuigd. Het risico dat een te vondeling gelegd kind sterft, of dat er voor de geboorte abortus op wordt gepleegd, vindt Stoker zwaarder wegen. Hij denkt dat zijn eigen partij ,,een beleidsfout'' maakt. Stoker: ,,Heeft men de andere uitspraken van de kinderrechtenconventie niet gelezen? Ik som ze even op: alle kinderen hebben recht op zorg en liefde; ieder kind heeft recht op gezondheid; er is voorrang voor kinderen zonder familie; er is voorrang voor kinderen in conflict met de wet. Deze rechten zijn zeker net zo belangrijk als het recht je eigen afkomst te kennen.''
Verwarmd hokje
Maar Stoker handelt nu op persoonlijke titel. Hij doet zijn voorstel namens de 'werkgroep babyluikje', die ook al heeft nagedacht over de vraag hoe zo'n babyluikje eruit moet zien. ,,Het babyluikje is een verwarmd hokje'', zo licht Stoker toe. ,,Een soort brievenbus, waar moeders hun ongewenst kind anoniem kunnen afgeven. De moeder heeft na het openen van het luik nog een paar minuten om zich te bedenken. Daarna gaat het kastje dicht en wordt de baby onderzocht en verzorgd, om vervolgens voor adoptie te worden opgegeven.''
Stoker wijst erop dat België, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland al babyluikjes kennen (in Duitsland zelfs 67). Stoker: ,,Blijkbaar gaat in deze landen, in tegenstelling tot in Nederland, het leven van het kind wel voor wetgeving. Door het babyluikje toe te laten in Nederland zou de overheid niet alleen aangeven dat adoptie een goed alternatief is voor afbreking van de zwangerschap, maar ook dat het leven van het kind op de eerste plaats komt.''
Discussie
De Tweede Kamer heeft zich voor dit moment neergelegd bij het standpunt van Ross. Stoker zegt echter te hopen op discussie over dit onderwerp, als het fenomeen bekender wordt bij de bevolking. ,,De meeste Nederlanders weten helemaal niet dat in Duitsland al 67 van die luikjes zijn. Als ze dat wel weten, zou dat de gedachtegang best kunnen beïnvloeden.'' En als de bevolking ergens voor warmloopt, kan de Kamer op den duur niet achterblijven, zo verwoordt het CU-raadslid zijn hoop.
Graag jullie ongetwijfeld genuanceerde mening. Ik vind het persoonlijk wel een goed plan, alleen jammer voor die baby's als ze later te horen krijgen dat ze niet gewenst waren als kuiken.