![]()
Wat eten we vandaag
![]()
w
aaat eten we vandaag?
In deel 1 van wat eten we vandaag gaan we het hebben over de gezonde conservatieve Hollandse pot.
Ons aller bekend van de beroemste schilder ter wereld uit de 19'de eeuw, Vincent van Gogh.
De aardappel:Deze worden wel met enige regelmaat gekocht maar over het algemeen bekommert men zich weinig om de kleurloze knol. De aardappel is de meest verkochte en gegeten groente van het westelijk halfrond - de gemakkelijke maagvuller waar je altijd van op aan kunt. Hij paart een hoge voedingswaarde aan uitermate veelzijdig culinair gebruik en heeft een bijzondere zij het korte geschiedenis achter zich.
Zowel de plant zelf als zijn eetbare knollen worden aardappels genoemd. De knollen zijn niet de wortels van het gewas maar de opzwellingen aan het eind van ondergrondse stengels (stolonen of uitlopers), die de plant als opslagorganen dienen en waarmee hij zich vegetatief vermeerdert. De plant groeit tot een hoogte van 60-90 cm in forse, kantige, rijkbebladerde stengels. Het loof bestaat uit onregelmatig, geveerd blad, variërend in grootte. De bloempjes, kelkjes met 5 vergroeide kroonblaadjes, staan in bijschermen en zijn wit, lila of violet van kleur. Er zijn ook rassen die niet bloeien. De besvruchten met platte zaadjes doen aan miniatuur-tomaten denken. Het zijn echter de knollen en niet de zaadjes die gewoonlijk gebruikt worden om nieuwe planten te telen. De ogen of pitten van een aardappel zijn in feite knoppen die een volgend jaar elk een nieuwe plant kunnen vormen.
De aardappel, botonisch Solanum tuberosum geheten, behoort tot het grote geslacht der Solanaceae of nachtschaden, dat meer dan 2000 soorten telt, merendeels van oorsprong voorkomend in Zuid- en Midden-Amerika.
De nachtschadenfamilie is economisch van aanzienlijk belang: ze omvat voedselplanten als de tomaat, de aubergine en de paprika, maar ook de tabaksplant en verder een aantal hoogst giftige gewassen als de zwarte nachtschade en het (nu bij ons zeldzame) bilzenkruid, die in de farmaceutische industrie gebruikt worden.
Ook aardappels, niet immuun voor familie-eigenschappen, bevatten de giftige alkaloïde die solanine heet en voorkomt in alle groene delen van het gewas - de stelen, het loof en de bessen - die dan ook niet gegeten mogen worden. Het zaad van aardappels of tomaten moet men evenmin laten ontkiemen (zoals gedaan wordt met mosterdzaad of sterrekers). Groene plekken die op de aardappel ontstaan als hij aan licht is blootgesteld dienen te worden uitgesneden. De sporen solanine aanwezig in de knollen worden geacht bij te dragen aan de karakteristieke smaak en worden bij de bereiding door verhitting onschadelijk gemaakt. Met dank aan aardappelpagina.nlUiteraard dient u meerdere nutrienten uit de schijf van 5 te nemen, vandaag is dat een kipfilet van 200 gram uit een 5 kilo diepvriesverpakking van de Aldi.
Belangrijk is dat u deze langzaam ontdooit, maar ook weer niet te langzaam.
Ompak deze naar een afgesloten plastic zak van diepvrieskwaliteit, en ontdoe deze van overbodige lucht alsvorens deze af te sluiten.
Leg het geheel in de koelkast, en laat deze minimaal 9, doch maximaal 15 uur ontdooien.
Vergewis u er wel van dat er geen bacterien aan de buitenkant van de verpakking zijn gekomen met ompakken!
Bij het klaarmaken dient u wederom voorzichtig te werk te gaan met bacterien.
Braadt het vlees op een hoog vuur, waarbij u het de eerste 20 seconden door de pan heen beweegt om het lekker mals te houden, net zoals u met een biefstuk dient te doen.
Hierna omdraaien en nogmaals deze werkwijze aanhouden.
Indien het vlees goed dichtgeschroeid is kunt u de deksel op de pan doen, en het vuur lager zetten.
Maar niet te laag, het vlees moet wel hoorbaar aan het braden zijn.
Verander nu van keukengerei en gebruik het oude niet meer.
Draai het vlees nog iedere 2 tot 3 minuten om, en na circa 12 minuten is het klaar.
Eventuele dikkere stukken vlees dient u bij de helft van de bereidingstijd in de lengterichting te splitsen en aan te braden.
Pak hierna ook weer nieuw keukengerei.
Verder mogen wij nog aantekenen dat u iedere dag 400 gram -liefst verse groenten eet.
Omdat dit niet altijd mogelijk is adviseren wij u minimaal 2 keer per week 500 gram gemengde sla te consumeren.
Vandaag hebben wij helaas blikgroente ingepland, het laatste wat in de kast stond waren doperwtjes met wortelen. Een gezinsblik.
Omdat de wortelen boven het blik zaten serveren wij 90% wortelen, en 10% doperwten.
Aan u de rekenkundige taak om uit te reken wat er morgen in de verhouding 10-90 wordt geserveerd.
De blikgroente moest u verwarmen in een pan of via een glazen kom in de magnetron.
Dit mag niet koken, want hiermee verliest u onherroepelijk de laatste voedingswaarde die er mogelijk of onmogelijk nog in heeft gezeten.
Wat u niet verwarmt heeft kunt u maximaal 1 dag bewaren in de koelkast.
Wij adviseren dit wel uit het blik te halen!
Smakelijk eten. ps. en geen cola of andere suiker / koolzuurhoudende dranken bij het eten.
Neem inplaats daarvan zuiver kraanwater, bronwater of 1 tot 2 glazen rode wijn.
ps2. een multivitamine tablet van tenminste 50% blijft bij uw dagelijkse behoefte horen, wat de voedingsraad ook zegt!