Ik denk ook in die richting.quote:Op vrijdag 13 mei 2005 14:54 schreef iteejer het volgende:
[..]
Dat je als individu ophoudt te bestaan geloof ik ook. Maar dat je 'leven' zich weer terugtrekt naar een soort van groot 'totaal', geloof ik eveneens. Al is dat leven, die ziel, niet individueel. Maar kan die misschien wel enigszins gekleurd worden door zijn verblijf in een lichaam, en daarmee ook dat grote geheel waar hij weer naar terugkeert een beetje kleuren.
Ik 'wijt' deze gehele complexiteit aan de evolutie. Ik vind juist dat je de natuur met al haar kracht onderschat wanneer je stelt dat een een overkoepelend 'ik' hiervoor verantwoordelijk is. De natuur is zo onvoorstelbaar lang bezig geweest om élk klein dingetje te perfectioneren en alles op elkaar af te stemmen, daar kunnen wij ons geen voorstelling van maken. Júist alle individuen hebben zich sinds het ontstaan van de aarde op elkaar afgestemd. Ik denk niet dat hier iets overkoepelends verantwoordeljk voor is, dit is gewoon een must om de aarde met al haar organismen te laten bestaan en is in de loop der jaren zo gegroeid.quote:Op vrijdag 13 mei 2005 15:23 schreef iteejer het volgende:
[..]
Ik geloof dat het menselijk bewustzijn, en de menselijke identiteit, een gevolg zijn van de eigen complexiteit: een ingewikkeld geheel van moleculen, die organen en functies vormen, moet wel een soort van overkoepelend 'ik' hebben om al die organen en processen etc in dienst te stellen van dat ene individu.
Ik stel mens en dier helemaal gelijk. Wij zijn allemaal van evengroot belang voor de natuur. Sterker nog, een eencellig bibberbeestje is denk ik van groter belang dan wij. Beestjes verzieken de boel niet en dat doen wij nu juist weer wel. Ik denk dus dat ons allemaal hetzelfde lot beschoren is en dat we niet de arrogantie mogen hebben om te denken dat ons iets anders te wachten staat omdat wij over een bewustzijn beschikken.quote:Een schep zand hoeft dat niet, daar is geen leven, en heeft dus ook geen bewustzijn nodig.
Een eencellig bibberbeestje cq bacterie heeft dat ook veel minder nodig: het overkoepelende ik-besef kan veel en veel beperkter zijn dan dat van dieren of mensen. Bewustzijn in gradaties dus. (Filosofen als Descartes en velen na hem hebben het hier uitgebreid over gehad)
Dat dat vervalt en verdwijnt met het overlijden, en weer in biochemische zin wordt hergebruikt is uiteraard duidelijk. Maar dat geldt dan imo ook voor het bewustzijn, het individu an sich.
Mijn oma kreeg ooit van haar buurvrouw een foeilelijk schilderij. Omdat haar buurvrouw bijna dagelijks langskwam, kon ze het niet maken om het weg te gooien. Ze hing het daarom maar in het trapgat, zo kon de buuf 't toch zien hangen, maar hing het niet zo in het zicht.quote:Welke ervaringen gaan hier tegenin, en waarom veeg je die van tafel met je rationaliteit?
Hier ben ik het wel mee eens, ik geloof niet in een God of zo, maar wel dat er meer is dan de evolutie.quote:Op vrijdag 13 mei 2005 15:51 schreef Lllaura het volgende:
[..]
Ik 'wijt' deze gehele complexiteit aan de evolutie. Ik vind juist dat je de natuur met al haar kracht onderschat wanneer je stelt dat een een overkoepelend 'ik' hiervoor verantwoordelijk is. De natuur is zo onvoorstelbaar lang bezig geweest om élk klein dingetje te perfectioneren en alles op elkaar af te stemmen, daar kunnen wij ons geen voorstelling van maken. Júist alle individuen hebben zich sinds het ontstaan van de aarde op elkaar afgestemd. Ik denk niet dat hier iets overkoepelends verantwoordeljk voor is, dit is gewoon een must om de aarde met al haar organismen te laten bestaan en is in de loop der jaren zo gegroeid.
Of ze nou nut hebben of niet, de ervaringen zijn er wel.quote:Maar voor het voortbestaan van de aarde heeft dit soort zaken totaal geen nut.
Ik denk dat het ook allemaal wel zo ongeveer in mekaar zit..quote:Op vrijdag 13 mei 2005 15:23 schreef iteejer het volgende:
[..]
Ik geloof dat het menselijk bewustzijn, en de menselijke identiteit, een gevolg zijn van de eigen complexiteit: een ingewikkeld geheel van moleculen, die organen en functies vormen, moet wel een soort van overkoepelend 'ik' hebben om al die organen en processen etc in dienst te stellen van dat ene individu.
Een schep zand hoeft dat niet, daar is geen leven, en heeft dus ook geen bewustzijn nodig.
Een eencellig bibberbeestje cq bacterie heeft dat ook veel minder nodig: het overkoepelende ik-besef kan veel en veel beperkter zijn dan dat van dieren of mensen. Bewustzijn in gradaties dus. (Filosofen als Descartes en velen na hem hebben het hier uitgebreid over gehad)
Dat dat vervalt en verdwijnt met het overlijden, en weer in biochemische zin wordt hergebruikt is uiteraard duidelijk. Maar dat geldt dan imo ook voor het bewustzijn, het individu an sich.
Ander verhaal is de ziel: iets goddelijks, iets wat toegevoegd wordt aan dat puur materieel gefundeerde bewustzijn. Vanuit eigen ervaringen kan ik niet anders dan hierin geloven. Al ben ik wetenschappelijk opgeleid
[..]
Welke ervaringen gaan hier tegenin, en waarom veeg je die van tafel met je rationaliteit?
Dan heb ik het niet goed gezegdquote:Op vrijdag 13 mei 2005 15:51 schreef Lllaura het volgende:
Ik 'wijt' deze gehele complexiteit aan de evolutie. Ik vind juist dat je de natuur met al haar kracht onderschat wanneer je stelt dat een een overkoepelend 'ik' hiervoor verantwoordelijk is.
Helemaal met je eens. Welk belang (mens of bibberbeest) groter of kleiner is weet ik niet, hangt er ook vanaf wie dat belang meet en met welke criteria.quote:Ik stel mens en dier helemaal gelijk. Wij zijn allemaal van evengroot belang voor de natuur. Sterker nog, een eencellig bibberbeestje is denk ik van groter belang dan wij. Beestjes verzieken de boel niet en dat doen wij nu juist weer wel. Ik denk dus dat ons allemaal hetzelfde lot beschoren is en dat we niet de arrogantie mogen hebben om te denken dat ons iets anders te wachten staat omdat wij over een bewustzijn beschikken.
Wie zegt dat deze zaken geen nut hebben voor het voortbestaan van de aarde? Welk nut heeft het nut van de aarde uberhaupt? Post wordt te lang nu, maar ik kom hier later wel op terug andes wil niemand dit nog lezenquote:Mijn oma kreeg ooit van haar buurvrouw een foeilelijk schilderij. Omdat haar buurvrouw bijna dagelijks langskwam, kon ze het niet maken om het weg te gooien. Ze hing het daarom maar in het trapgat, zo kon de buuf 't toch zien hangen, maar hing het niet zo in het zicht.
Ze is thuis overleden, aan kanker. Ze was nog geen tien minuten dood, of het schilderijtje flikkerde van de muur. Ook brak er aan de onderkant van de trap (waar je tegenaan keek als je kelder inliep) een plank af. Onder die plank stond de tekst: "Ik kwam al gauw".
Ook droomde ik een paar jaar geleden dat ik bij haar op bezoek was, in haar huis in Valkenburg.
Ik omhelsde 'r en merkte dat ik groter was gegroeid dan zij. Dit viel me op, omdat ik toen ze stierf kleiner was dan zij.
Na een tijdje met 'r gepraat te hebben, vertelde ik 'r dat ik eigenlijk droomde en dat zij in mijn echte leven al jaren eerder was gestorven. Ik vroeg haar toen hoe ik haar zou kunnen zien, als ik weer wakker was. Ze vertelde me toen dat ik de openhaard aan moest steken, twee kaarsen aan weerszijden moest branden en erin moest kijken, dan zou ik haar zien.
Ik heb 't (nog) nooit gedurfd...
Spannend om over na te denken, en ik hoop ook dat ze er nog is en dat ik haar ooit nog eens tegenkom. Maar voor het voortbestaan van de aarde heeft dit soort zaken totaal geen nut. En dat is argument geeft voor mij de doorslag om er niet in te geloven.![]()
Ja waarom niet..quote:Op vrijdag 13 mei 2005 16:18 schreef Lllaura het volgende:
Heb je het dan over de zieltjes van werkelijk álle levende wezens op aarde?
quote:Op vrijdag 13 mei 2005 16:28 schreef Woodbridge het volgende:
[..]
Ja waarom niet..
Al het leven op en buiten deze aarde.
Dan heb je het dus ook over zieltjes van eencelligen en de meeste zoogdieren e.d. die niet over een bewustzijn beschikken. Hoe kan je leren van je ervaringen als je geen bewustzijn hebt?quote:Op vrijdag 13 mei 2005 16:14 schreef Woodbridge het volgende:
[..]
Die zieltjes zijn nu dus onderweg om ervaringen op te doen en te leren o.a. d.m.v. een tig aantal levens op deze aarde.
Wie zegt dat ééncelligen niet in een volgend leven als iets anders weer kunnen komen.quote:Op vrijdag 13 mei 2005 16:32 schreef Lllaura het volgende:
[..]
[..]
Dan heb je het dus ook over zieltjes van eencelligen en de meeste zoogdieren e.d. die niet over een bewustzijn beschikken. Hoe kan je leren van je ervaringen als je geen bewustzijn hebt?
Zoiets kun je wel zeggen, maar dat heeft pas dan echt waarde als je ook weet wat je onder die ziel moet verstaan.quote:Op vrijdag 13 mei 2005 16:44 schreef Woodbridge het volgende:
Volgens mij heeft alles een 'ziel' bomen, rotsen etc. etc.
By the way...... Zit je daarvoor niet in het verkeerde topic. Dit valt toch zeker onder astrale erotiek.quote:Op vrijdag 13 mei 2005 18:06 schreef FuifDuif het volgende:
Zeg maar Mirage, als je je zo één voelt met mij, zullen we eens een afspraak plannen om ook fysiek één te worden.
exactquote:Op vrijdag 13 mei 2005 18:06 schreef FuifDuif het volgende:
Ja Mirage, die overtuiging heb ik dus ook steeds meer. Uiteindelijk zijn wij allemaal één, als één collectief bewustzijn zeg maar. Als één God zeg maar. Het individuele leven hier op aarde is in feite een illusie, omdat het de indruk wekt dat jij als persoon losstaat van een ander persoon enzovoort. Fysiek is dat wel zo, maar spiritueel dus niet.
quote:Zeg maar Mirage, als je je zo één voelt met mij, zullen we eens een afspraak plannen om ook fysiek één te worden.
Hier kom ik vanavond even op terug.quote:Op zaterdag 14 mei 2005 11:55 schreef iteejer het volgende:
Mirage, dit collectieve leven van jou, zit daar ook al het leven in? Dus ook van planten en dieren? Een soort van kosmisch leven, dat zichzelf kan nestelen in biochemische structuren zoals planten dieren en mensen?
(Zou zich dat ook ooit in een kunstmatig iets kunnen nestelen, bv in een machine?)
En, tweede punt, wat denk je van de stelling dat we 'goed' moeten doen in dit leven om zo het totale leven langzaamaan 'schoon te spoelen', beter te maken?
Kan je van zand chips bakken? Nee serieus, dat wist ik niet.quote:Op zaterdag 14 mei 2005 13:19 schreef livEliveD het volgende:
Zand zelf is niks maar bak er chips van en ineens kan het heel veel. Hier is geen extra ingrediënt voor nodig om het te laten werken. Geen centrale sturing dat beslist wat er gebeurt. Toch geloof ik er in dat als je dat zand op de juiste manier bakt het ook zelfbewust zal zijn.
Verschillende definities:quote:Net als met reincarnatie. Wat reïncarneert er dan? Wat blijft er over na je overlijden dat weer reïncarneert? Ik zou niet weten welk component. Als ik uitga van een ziel, als in iets dat het ervaren (!) van emoties omvat, en deze ziel komt in een nieuw lichaam wat is er dan toegevoegd? De identiteit van deze nieuwe persoon is immers begrensd door wat deze weet en dus puur door zijn geheugen. Dat 'ik' besef kan dus niet bestaan zonder geheugen en dit geheugen is een materiele structuur die wordt afgebroken bij overlijden (soms helaas al tijdens je leven).
Volgens mij kan het zo wijds zijn, dat het onze (menselijke) perceptie wel eens danig te boven zal kunnen gaan.quote:Hiermee wil ik overigens niet impliceren dat paranormale ervaringen klets zijn want dat dat zo is heb ik ook een hard hoofd in. Ik denk alleen niet dat je het ziel concept perse nodig hebt om een coherent model te maken dat deze ervaringen mogelijk maakt.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |