Recensie van Vietnamees Restaurant Sense of AsiaAdres: Rijksstraatweg 433, 2025 DB Haarlem. Tel. (023) 5492507
Website:
www.senseofasia.nlMeningen op
dinnersite en op
Iens .
Entourage en bediening:Gesitueerd aan een vrij drukke doorgaande weg in Haarlem-Noord, en dus redelijk ver weg van het culinaire centrum van Haarlem is dit een adres waar je niet zo gauw spontaan binnen zult lopen. Je moet het echt weten te vinden of via anderen er van gehoord hebben.
Het restaurant is eigenlijk een soort verbouwd benedenwoonhuis, op de hoek van een gewoon rijtje met woonhuizen. Keurig ingericht met ca. 13 tafels en 35 couverts. Mooi strak vormgegeven. Kleurstelling wit en steenrood. Prima zittende stoelen en echt mooi tafellinnen.
![]()
Netjes in zwart en blauw geklede bediening bestaande uit 4 personen, waarvan er 2 van Nederlandse afkomst en 2 van Aziatische afkomst zijn, maar die verder prima Nederlands spreken.
Zeer attent en oplettend en met weet van de etiquette.
De kaart bestaat uit een aantal menu’s, maar uiteraard kan je ook a la carte dineren.
Bluezz en ik besloten allebei voor een 4-gangen menu te gaan.
Bluezz koos het menu Oriental Experience, golfer ging voor het vismenu Ocean Fascination.
VoorgerechtenBluezz kreeg als voorgerecht authentiek met sojavel bereide loempia’s.
Niet vergelijkbaar met de Vietnamese loempia’s die je bij de stalletjes op markten aantreft. Nee, een heerlijk krokant velletje soja, gevuld met malse stukjes kip en garnalen, vergezeld van een lekker sojasausje.
Golfer kreeg als voorgerecht een garnalensalade in een verfrissende vissausdressing.
Prima grote garnalen op een bedje van diverse soorten sla met inderdaad een erg frisse zoet-zure visdressing.
Tweede voorgerecht:
Voor Bluezz 1 stokje malse kipsaté in een chilisaus en 1 stokje ossenhaassaté in sojasaus.
Beiden erg mals en smakelijk.
Voor golfer: 2 gestoomde oesters en 1 gestoomde coquille St. Jacques.
Heerlijk in de originele schelp gestoomde oesters en Sint Jacobsschelp, vergezeld met een lichte sojasaus met hele fijne mie en julienne gesneden groentes, zoals bosuitjes, citroengras en paprika.
Cijfer voorgerechten: 8,5
Tussengerecht:Het tussengerecht van golfer bestond uit het later geserveerde hoofdgerecht van Bluezz:
Geroerbakte gamba’s met een kruidige knoflooksaus uit Noord-Vietnam.
Heerlijke gamba’s, vergezeld van knapperige groentes en een pittige, maar niet al te scherpe saus.
Bluezz’ haar tussengerecht was krokant gefrituurde ossenhaasreepjes, geroerbakt met hoisin saus.
Lekker knapperige reepjes ossenhaas met fijne groentes in een prima sausje.
Cijfer tussengerecht: alweer een 8,5
HoofdgerechtZoals al vermeld bestond het hoofdgerecht van Bluezz uit het daarvoor al door golfer gekregen tussengerecht: geroerbakte gamba’s met een kruidige knoflooksaus uit Noord-Vietnam. Dit keer vergezeld door gebakken rijst.
Golfer had als hoofdgerecht gestoomde heilbotfilet gegarneerd met gember en bosuitjes.
De heilbotfilet was net iets te lang gestoomd waardoor het de stevige structuur een beetje verloren had, maar wel door de stoommethode heerlijk van smaak.
Het gerecht werd vergezeld door witte rijst en lekker beetgare knapperige aspergetips, peultjes en paksoi.
Cijfer hoofdgerecht: 8.
We besloten geen dessert te nemen en sloten de maaltijd af met cappuccino en expresso.
Bij binnenkomst hadden we allebei een glas droge witte huiswijn genuttigd, een Italiaanse Verdicchio dei Castelli di Jesi Terre Cortesi uit 2004.
Bij de rest van de maaltijd hadden we gekozen voor de Zuid-Afrikaanse Golden Triangle, uit Steenzicht, Stellenbosch uit het jaar 2003.
Heerlijke fris en fruitige Sauvignon Blanc.
Na afloop kwam de eigenaar/kok, de heer Tumingh Tran nog even bij ons aan tafel informeren of alles naar wens was geweest en we konden niet anders zeggen dat hij een geweldig mooi en verfijnd restaurant heeft.
Hij vertelde ons dat hij er bewust voor gekozen had niet in het centrum van Haarlem dit restaurant te openen en liever heeft dat men via het doorgeven van ervaringen aan klanten komt.
Dat bleek op wel uit het feit dat er vele gasten door hem herkend werden. Terugkerende lekkerbekken dus.
Inclusief alle drank waren wij voor dit diner bij elkaar ¤ 103 kwijt.
Overall oordeel:Een prima Oriëntaals/Vietnamees restaurant met duidelijk wat invloeden uit de Franse keuken met verfijnde smaakcombinaties en vriendelijke bediening.
Wat ons betreft absoluut een aanrader, waar wij zeker nog wel eens terug zullen komen.
Eindcijfer: een 8,5
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer