deGVR | dinsdag 4 september 2001 @ 11:40 |
MMm jummie.. spekkoek vind ik dus echt heerlijk om te eten.. het is alleen een btje duur om steeds te blijven kopen, zijn er hier misschien mensen met een goed recept voor spekkoek zodat ik er zelf eens mee op los kan experimenteren? het water loopt me al in de mond bij de gedachte... *stuk spekkoek afsnijdt* | |
madcap | dinsdag 4 september 2001 @ 11:43 |
wasda spekkoek is dat hetzelfde als ontbijt koek | |
shmoopy | dinsdag 4 september 2001 @ 11:47 |
Spekkoek! Ik heb het recept eens opgezocht omdat ik het een keer zelf wil maken,het is wel veel werk geloof ik. | |
Evil-Cherry | dinsdag 4 september 2001 @ 11:48 |
Over spekkoek gesproken! Kheb beneden nog een flink stuk liggen!! Spekkoek rulez!!!!! | |
deGVR | dinsdag 4 september 2001 @ 11:50 |
quote:Spekkoek is een traditioneel indisch gerecht.. of snack eigelijk... bestaat uit meerdere lagen.. en smaakt heerlijk... *lelijk plaatje volgt* | |
Thetallguy | dinsdag 4 september 2001 @ 11:53 |
Mijn oma maakt het altijd zelf | |
Love Mae King | dinsdag 4 september 2001 @ 11:54 |
Eten vegetariërs spekkoek? En hoe zit dat met vleestomaten? | |
deGVR | dinsdag 4 september 2001 @ 11:55 |
quote:Oeh! vraag haar recept... geef geef geef.... | |
deGVR | dinsdag 4 september 2001 @ 11:56 |
quote:Ja... er zit namelijk geen vlees in spekkoek.. ook al heeft het nog zo'n ranzige naam.. tis heerlijk zoete lagencake (soort van) maar dan lekker... | |
shmoopy | dinsdag 4 september 2001 @ 11:57 |
quote:Jammie! Maar als je een spekkoekplaatje vinden kan,kun je toch ook even op zoek gaan naar de recepten? *nog steeds op zoek naar link is* *nog wel even duren gaat* | |
Thetallguy | dinsdag 4 september 2001 @ 11:59 |
quote:50 gram van het spul uit dat bruine bakje op de hoogste plank dat ene bekertje vol met water doen 100 gram uit die witte bus 2 eetlepels uit het oranje bakje in het rechter keukenkastje | |
deGVR | dinsdag 4 september 2001 @ 12:01 |
quote:plaatjes genoeg... maar het lijkt wel alsof dat recept beter bewaakt wordt dan het pentagon... nergens te vinden.. op twentse aardappelspekkoek na dan.. maar daar wil ik het niet eens over hebben | |
shmoopy | dinsdag 4 september 2001 @ 12:02 |
quote:Witte basterdsuiker,kaneel,anijs,kruidnagel,kardamon en nootmuskaat in huis? | |
speknek | dinsdag 4 september 2001 @ 12:16 |
Faat | dinsdag 4 september 2001 @ 12:22 |
Spekkoek maken is ongelooflijk veel werk, al die laagjes die je ziet gril je dus apart in de oven. Ik heb het ooit eens zelf geprobeerd, maar dat was eens maar nooit meer, echt een ontiegelijke rotklus Ik zal straks even in mijn recepten zoeken voor je, ik moet het nog ergens hebben liggen. | |
Nikki | dinsdag 4 september 2001 @ 12:31 |
Okee, t was idd ff zoeken maar ik heb een aantal recepten gevonden op www.smulweb.nl, zoek bij recepten op spekkoek. Hier een ervan: | |
Faat | dinsdag 4 september 2001 @ 12:37 |
O kijk aan, er staat al een receptje Alleen zou ik die 2 uur bereidingstijd maar met een korreltje zout nemen, een dikke halve dag sta je echt wel in de keuken, helemaal leuk als je nog nooit eerder eieren gesplitst hebt | |
deGVR | dinsdag 4 september 2001 @ 12:53 |
quote:Thanks!!! klinkt goed... maar cheezus man.. DERTIG eieren voor 1 spekkoek?!!! niet te geloven!!! maar ik ga het zeker proberen... | |
Love Mae King | dinsdag 4 september 2001 @ 12:59 |
quote:En hoe zit dat met vleestomaten? | |
deGVR | dinsdag 4 september 2001 @ 13:03 |
quote:Ik denk dat die aan neuken liggen te denken mevrouw... /van 't hek mode off | |
jerney | dinsdag 4 september 2001 @ 13:09 |
M'n oma maakte het ook altijd zelf Je moet er maar zin in hebben *trek krijgt* | |
Mitch_Buchannon | dinsdag 4 september 2001 @ 14:41 |
Mitch, met al z´n indische familie weet dat het een pokke werkie is omzelf te maken. Laag voor laag is erg arbeids en gedulds intensief. En je moet vooral lang wachten omdat je laag voor laag moet bakken. Ik raad je gewoon aan om het in de toko te kopen. Beter spul dan in de super en je weet dat het met zorg (en veel tijd) bereid is. Eet smakelijk | |
Roonaan | dinsdag 4 september 2001 @ 14:43 |
Spekkoek is wel lekker, maar Kwe mangkok nog veel lekkerder | |
shmoopy | dinsdag 4 september 2001 @ 15:47 |
quote:Bij mijn recept staan er 10 eieren, en 30-60 minuten bereidingstijd. En ja,ik ben nu te lui om het allemaal te gaan typen. Komt nog,beloofd. | |
jerney | dinsdag 4 september 2001 @ 15:48 |
quote:YEAH RIGHT! Was het maar zo, dan zou ik ook nog wel eens een poging gaan wagen | |
Dagootje | dinsdag 4 september 2001 @ 15:50 |
Het is inderdaad bruut lekker. | |
shmoopy | dinsdag 4 september 2001 @ 15:58 |
quote:Ik ga het toch een keer proberen, wordt nooit zo lekker als the real thing waarschijnlijk, maar dan heb ik het maar gedaan. | |
jerney | dinsdag 4 september 2001 @ 16:01 |
quote:mocht het lukken, dan wil ik dat recept ook hebben | |
Roonaan | dinsdag 4 september 2001 @ 16:03 |
quote:*zingt: "Me tante heeft een toko, hiep hiep hoi.... me tante heeft een toko hiep hiep hoi" | |
Vivi | dinsdag 4 september 2001 @ 16:10 |
quote:*kwijlt* * vivi indische stiefpappie gehad heeft en dus ook weet hoe lekker dat is | |
deGVR | dinsdag 4 september 2001 @ 16:26 |
quote:*jaloers blikt* | |
Taurus | dinsdag 4 september 2001 @ 21:02 |
quote:Kwe Mangkok? wa's daaaaah? | |
GRUMBLER | woensdag 5 september 2001 @ 09:32 |
gevonden ééntje waar je maar 20 eidooiers nodig bent of zelfs 15.... http://members.tripodnet.nl/kookfreak/suriname/spekkoek.html
We doen de boter en suiker in een kom en roeren haar tot een zalfachtige massa. De 20 eidooiers en de 5 eiwitten doe we er onder voortdurend roeren beetje voor beetje bij, totdat alles in de massa is opgelost. Nu doen we er de zoetemelk bij, de fijngehakte amandelen, het meel en de kruiden. Dan beginnen we met het bakken. Hiervoor hebben we een oven nodig, die behalve ondervuur ook voorzien is van bovenvuur of gril. De taart wordt in dunne lagen gebakken. We gebruiken als maat een theekopje, dat we voor 3/4 vullen. Voor de eerste laag gebruiken we alleen het ondervuur. Is die gaar, dan doen we het ondervuur uit en gebruiken voor de rest van de lagen het bovenvuur of de grill. Deze spekkoek moet in 1,5 uur gaar zijn. Doen we te lang over de laagjes (te klein vuur) dan is de taart droog. We moeten dus met groot vuur werken, willen we een heerlijke smeuïge spekkoek hebben. Het gebeurt wel eens dat een laagje opbolt. We besmeren dan de onderkant van een wijnglaasje met boter en drukken hem voorzichtig op die plaatsen, waar het opbolt. Het is bij spekkoek nodig om het wijnglaasje steeds bij de hand te hebben, want elk laagje wordt licht aangedrukt, voor er een nieuwe laag op wordt uitgesmeerd. N.B. Benodigdheden: Dit recept is geschikt voor een bakvorm van ca. 23 cm middellijn en 8 cm hoog. | |
Vork | woensdag 5 september 2001 @ 09:36 |
Mensen hou op! ik krijg nu al trek in die handel! | |
Faithy | woensdag 5 september 2001 @ 09:48 |
Ooooow Jummie, ik gaat straks meteen een stukkie halen! Waar anders dan bij de AH kan je die kopen? Weet iemand dat? | |
deGVR | woensdag 5 september 2001 @ 09:50 |
quote:Mjummmm... misschien probeer ik ze allebei wel.. kijken welke lekkerder is.. Ik heb wat te doen dit weekend in ieder geval!!! tnx! | |
deGVR | woensdag 5 september 2001 @ 09:51 |
quote:Spekkoek koop je toch niet bij de AH zeker Gewoon bij je plaatselijke toko... | |
Evil-Cherry | woensdag 5 september 2001 @ 09:57 |
quote:Ren eens een toko binnen Toko = winkel van aziatische mensen. Ze verkopen hoofdzakelijk producten die daar ginds ook verkocht worden Meestal ligt spekkoek onder de toonbank | |
GRUMBLER | woensdag 5 september 2001 @ 09:58 |
quote:Ben benieuwd laat het maar ff weten, hiero! Overigens hoef jij je dan dit weekend niet te vervelen.... | |
shmoopy | woensdag 5 september 2001 @ 10:02 |
quote:Hier in Amsterdam kun je het ook bij de Vomar kopen. Is niet de lekkerste,maar hij voldoet. | |
l_Charlize_l | woensdag 5 september 2001 @ 15:21 |
mmmmm Spekkoek....ik moet toch weer es gauw naar de Toko | |
Salamander | woensdag 5 september 2001 @ 18:55 |
quote:Grappig genoeg komt het oorspronkelijk uit Nederland. En het is erg lekker inderdaad. | |
Vork | woensdag 5 september 2001 @ 19:01 |
3x raaie wat ik nu eet. | |
Roonaan | woensdag 5 september 2001 @ 19:15 |
quote:lekker best wel heel erg zelfs | |
Salamander | woensdag 5 september 2001 @ 23:29 |
quote:Op dit moment vast iets anders dan toen je bovenstaande schreef. | |
Dr_Crouton | donderdag 6 september 2001 @ 02:07 |
Ha fijn, kom ik dit topic tegen midden in de nacht Aaaaaaah | |
deGVR | donderdag 6 september 2001 @ 10:39 |
* deGVR heeft een stuk meegenomen naar z'n werk... *hap* *slik* *weg* | |
GRUMBLER | donderdag 6 september 2001 @ 10:47 |
quote:zelf gebakken??? | |
deGVR | donderdag 6 september 2001 @ 10:49 |
quote:nee helaas.. dit was het laatste restje wat ik nog over had van een tripje naar de toko... ik ga vanavond de ingredienten halen en dan zaterdag of zondag flink aan 't bakken | |
Taurus | donderdag 6 september 2001 @ 14:12 |
quote:jamaar.. WAT is 't ? | |
EvilFaith | vrijdag 7 september 2001 @ 09:20 |
whaa spekkoek is zooooooo meesterlijk lekker!! maar geen idee hoe ik kan uitleggen wat het precies is enzo bij onze vietnamees in stad je weet wel zo een kraapmje waar ze loempiaas en broodjes bapau etc verkopen...verkopen ze soms ook spekkoek dus als je het neit kent PROBEER het | |
Doodkapje | zaterdag 8 september 2001 @ 00:50 |
Hmmm spekkoek... Mijn moeder maakt dat wel eens... En dan met zo'n geheim familie recept dat het nog lekkerder en smeuïger maakt dan in de toko... Duurt overigens wel lang voordat zo'n koekie klaar is. Beslag maken duurt een uur, het bakken ook... Toch maar ff vragen of ze binnenkort eentje wilt maken... | |
immenslope | vrijdag 5 december 2003 @ 19:58 |
quote:Wat zit je nou te zeuren of vleestomaten. Ga een nieuwe topic openen.........mafkees | |
AboruAsli | vrijdag 5 december 2003 @ 20:49 |
quote:Dat is dan geen recept van spekkoek, maar van lulkoek. No offense! Laters! AA | |
Lay_D_Indo | vrijdag 5 december 2003 @ 21:18 |
Hmmm... Probeer eens een rum-spekkoek... Greetinx, Lay-D-Indo | |
#ANONIEM | vrijdag 5 december 2003 @ 22:58 |
quote:Het is slechts ruim 2 jaar terug mafkees | |
ondeugend | zaterdag 6 december 2003 @ 00:03 |
Heeeeeeeeeeeeeerlijk ! | |
ssebass | zaterdag 6 december 2003 @ 00:09 |
Zeker lekker, maar het duurd ontzettend lang. Het is echt veel werk. Zie het maar als een cake uit heel veel lagen waarvan je elke laag apart moet bakken. Daar komt het namelijk wel op neer, maar als je het toch gaat doen en het lukt goed dan mag je er wel een naar mij opsturen | |
djkoelkast | zaterdag 29 januari 2005 @ 23:22 |
SPEKKOEK Voor veel personen Totale duur vanaf voorbereiding: +/- 1,5 uur Ingrediënten: 100 gram bloem 7 eieren (groot) 500 gram (room)boter 250 gram basterdsuiker 10 theelepels kaneel 5 theelepels fijngemaakte anijsblokjes (raspen) 3 theelepels gemalen nootmuskaat 3 theelepels kruidnagelpoeder 3 theelepels gemalen kardamom 2 eetlepels koffieroom zaadjes geschrapt uit 1 stokje vanille (of 3 zakjes vanillesuiker) halve theelepel zout Verder nodig: Mixer met garden 4 beslagkommen (minimaal 1 van metaal of glas) Fijne zeef Weegschaal Maatschepjes (voor de thee-en eetlepels, het is meer dan een afgestreken theelepel namelijk!) 2 scheppen (soeplepels o.i.d.) Springvorm 25-27cm doorsnede Voorbereiding: Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zet de oven op de grillstand, hoogste stand. Haal het rooster of de bakplaat eruit. Zorg ervoor dat de metalen/glazen beslagkom absoluut schoon en vetvrij is. Bereiding van het beslag: Scheid de eieren. zorg er voor dat je de eiwitten in de glazen of metalen kom doet. Er mag absoluut geen vet bijkomen en ook absoluut geen eigeel! Eiwit bij het geel (een beetje) is niet zo erg, andersom wel! Klop de eiwitten met absoluut schone en vetvrije garden met de mixer stijf (als je de kom op de kop houdt en de inhoud blijft erin dan zijn ze stijf genoeg geklopt, duurt 1 a 2 minuten) Zet de geklopte eiwitten zolang in de koelkast. Voeg bij de eierdooiers de helft van de suiker en klop dit tot een mooie gelijkmatige schuimige massa. Zet het eierdooiermengsel zolang in de koelkast. Doe de boter in een andere beslagkom en voeg de overgebleven suiker, het zout en de vanillezaadjes (of vanillesuiker) erbij. Meng dit tot een gelijkmatige romige massa. Haal de eiwitten en eierdooiers uit de koelkast en voeg ze bij het boter/suiker mengsel. Schep het er luchtig doorheen met een grote lepel en mix het geheel nog even met de mixer tot een mooi beslag (je ziet nog wel botervlokken, dit is normaal). Zeef de bloem boven het beslag en meng het door het deeg, meng hierna de room er doorheen. Meng alle kruiden door elkaar. Verdeel het beslag gelijkmatig over 2 beslagkommen. Laat 1 van de kommen met rust en voeg bij de andere alle kruiden in één keer toe. Meng dit beslag met een lepel heel goed door elkaar tot er een gelijkmatig beslag ontstaat. Schep een laagje van het 'witte' beslag in de springvorm en verdeel het. Zet het even in de oven om vloeibaar te worden en zorg dat het gelijkmatig verdeeld is over de vorm. Zet de bakvorm op een hoge plaats op een rooster of bakplaat. Doe dit laagje voor laagje, elke keer tot het vorige laagje gaar is. Dit duurt enkele minuten. Het wordt caremelbruin of donkerbruin en droog aan de bovenkant. Dit laagje is gaar: (helaas niet helemaal gelijkmatig ) en weer een nieuwe laag er bovenop: Doe dit steed om en om laagje voor laagje. Na 3 laagjes de bakplaat of het rooster in het midden van de oven, anders verbrandt de spekkoek. De koek is klaar als het bovenste laagje gaar is (ga door tot het beslag op is). Laat de spekkoek minimaal 12 uur afkoelen voor je de vorm verwijdert of de koek gaat aansnijden (!) anders valt hij uit elkaar. Happy cooking en eet smakelijk [ Bericht 1% gewijzigd door djkoelkast op 29-01-2005 23:41:11 ] | |
Mirjam | zaterdag 29 januari 2005 @ 23:23 |
dat heeft veel moeite gekost, leuk! | |
Avani | zaterdag 29 januari 2005 @ 23:31 |
Mét foto's Ik ga het een keer proberen, ook al vind ik spekkoek niet zo heel erg lekker | |
BBQ-kip | zaterdag 29 januari 2005 @ 23:32 |
Leuk, ga ik zeker eens maken! | |
Christine | zaterdag 29 januari 2005 @ 23:32 |
Lekker Binnenkort eens proberen | |
djkoelkast | zaterdag 29 januari 2005 @ 23:37 |
morgen kan ik een foto maken van het eindresultaat. zorg wel dat je genoeg tijd hebt en kardamom is niet overal te krijgen. meestal wel in de albert heijn. | |
hassanjassan | zaterdag 29 januari 2005 @ 23:39 |
djkoelkast: een 10 voor je moeite om een supergoede post te maken waarbij de duidelijkheid amper wensen te over laat. MAAR 1,5 uur vanaf de bereiding? Dat klopt als je maar 6 laagjes maakt. De naam spekkoek komt van de doorsnede van spek, waar je dus van die laagjes ziet en een goede spekkoek herken je aan het aantal laagjes en de dikte ervan. een goede bereidingstijd voor een goede spekkoek is ongeveer 5 to 6 uur (!), dit omdat je heel veel laagjes hebt en je moet er elk kwartier een nieuwe laag op doen Deze info heb ik van de toko waar ik mijn spekkoek altijd koop en dat maakt nl. ook de cake zo duur, ik betaal voor een 20 cm cake 18 euro ofzo, dus dan weet je het wel.... | |
Mirjam | zaterdag 29 januari 2005 @ 23:39 |
kardamom zat laatst in de allerhande | |
Mirjam | zaterdag 29 januari 2005 @ 23:41 |
met spekkoek, kan je btw ook een erg leuk uitziende chocolade munt taart maken | |
djkoelkast | zaterdag 29 januari 2005 @ 23:45 |
dit is meer een thuisrecept voor spekkoek en hier bak je laagje na laagje achter elkaar. Bij elkaar duurt het ongeveer 1,5 uur en heb je een laagje of 10. Natuurlijk kan het beter, maar ik denk niet dat de gemiddelde fokker er 5 a 6 uur voor uit wil trekken en dit is een mooi alternatief, leuk om te maken en geloof me ook erg lekker edit: 1,5 uur is alleen het beslag bereiden en bakken he in dit geval. Reken ook op 3 uur alles op kamertemp. laten komen, 15 min. voorbereiden, 12u afkoelen [ Bericht 24% gewijzigd door djkoelkast op 30-01-2005 00:01:30 ] | |
golda | zaterdag 29 januari 2005 @ 23:56 |
goed idee en lekker !! leuk met pics | |
Dskedar | zondag 30 januari 2005 @ 01:30 |
spekkoek is walgelijk. | |
Mayadevi | zondag 30 januari 2005 @ 02:00 |
Mmm En eh... Wat een werk, zowel dit topic als de spekkoek Ik ben een luie koekenbakker: ik doe de kruiden van spekkoek in cake. | |
Lucille | zondag 30 januari 2005 @ 02:01 |
Wow, een recept met veel geduld er bij. Ziet er goed uit. | |
__Saviour__ | zondag 30 januari 2005 @ 02:02 |
Mijn oma maakt dat wel eens. Met veel laagjes. Erg veel werk, maar erg lekker | |
Plunderbunny | zondag 30 januari 2005 @ 02:16 |
leuk gedaan! | |
hassanjassan | zondag 30 januari 2005 @ 10:11 |
quote:nee klopt ook wel, ik heb mijn tokobaas effe uitgehoord en daarom maakt hij er ook meer dan 1, lees 6 minimaal, om die tijd een beetje nuttig te besteden. Enne je kan die spekkoek ook gewoon in de vriezer bewaren voor een paar maanden. | |
Strolie75 | zondag 30 januari 2005 @ 10:14 |
Teveel werk. | |
Spindizzy | zondag 30 januari 2005 @ 10:21 |
TS Spekkoek is zo lekker! | |
Oblivion | zondag 30 januari 2005 @ 11:03 |
Leuk gedaan, met de foto's zo... Spekkoek is zo lekker op z'n tijd.. Ben benieuwd naar het resultaat. | |
#ANONIEM | zondag 30 januari 2005 @ 11:23 |
Spekkoek | |
Martijn_77 | zondag 30 januari 2005 @ 12:00 |
Spekkoek is erg lekker maar het is zo'n werk om het zelf te maken. | |
djkoelkast | zondag 30 januari 2005 @ 12:48 |
et voila Het overal helemaal gelijk maken van de laagjes is de moeilijkheid, maar ik ben tevreden zo en hij is erg lekker !! | |
Fratz | zondag 30 januari 2005 @ 14:33 |
wauw!! ik krijg er echt zin in!! volgende week ook maar eentje maken! | |
x-uk | zondag 30 januari 2005 @ 15:17 |
quote:da's dus gewoon onzin: spekkoek is een afkorting van spek is een afkorting van speculaas, de gebruikte kruiden noem je samen namelijk speculaas-kruiden. trouwens wel heel erg lekker ja, en lastig en tijdrovend maar ga het binnekort ook is proberen | |
Leep | zondag 30 januari 2005 @ 15:52 |
mamma deed dat vroeger nog wel eens toen ze nog huisvrouw was Stond ze hele middag in de keuken, langer dan 1,5 uur hoor. | |
djkoelkast | zondag 30 januari 2005 @ 15:55 |
De tijd dat het duurt hangt echt af van hoe je het maakt en hoe veel je maakt etc. en deze kruiden zijn geen speculaaskruiden hoor, in ieder geval niet hetzelfde als je in de winkel kunt kopen, daar zitten andere kruiden in andere hoeveelheden in. | |
Leep | zondag 30 januari 2005 @ 16:01 |
jah ze maakte de laagjes ook wat dunner en de koek hoger Er moet idd geen speculaas kruiden in hoor Owh en die chocolade/vanille koeken moeten ook verboden worden wat zijn die vies zeg :p | |
djkoelkast | zondag 30 januari 2005 @ 16:12 |
Speculaaskruiden: gemberpoeder, kaneel, kardemon, koriander en gemalen kruidnagels Spekkoek: Kaneel, kardemom, nootmuskaat, gemalen kruidnagels en anijs gaat echt heel anders smaken hoor je hebt overigens ook nog koekkruiden, maar dat zijn speculaaskruiden alleen dan zonder de kruidnagels. | |
moussy | zondag 30 januari 2005 @ 16:16 |
dat ga ik ook een keer maken!! | |
IJzercookie | zondag 30 januari 2005 @ 16:21 |
Super zeg! Ik was altijd al benieuwd hoe dat nou gedaan werd. Ik wist er wel iets van, maar nu is het me helemaal duidelijk! | |
Taurus | maandag 31 januari 2005 @ 01:53 |
quote:Krijg er honger van Het is trouwens heel laat en ik kan de slaap niet vatten, dus ik zat het beetje hardop op te lezen in mezelf en neem me niet kwalijk dat ik enorm moest lachen om het zinnetje scheid de eieren, haha, moet er nog steeds om lachen | |
GrotePier | maandag 31 januari 2005 @ 10:42 |
Spekkoek • Kaneel 25gr • Kardemom 5gr • Foelie 5gr • Anijs blokjes 2gr • Room 100gr • Kruidnagel 20st • Eiwitten 6st • Eigeel 6st • Roomboter 500gr • Basterdsuiker 250gr • Bloem 100gr • Specerijen en anijs fijn maken • Kook de room met de kruidnagels en laat deze 10 min trekken • Sla de eiwit schuimig • Sla de eidooiers wit • Meng de boter, basterdsuiker en de bloem en voeg de kruidnagelroom toe • Eerste de eidooier erbij dan het eiwit • Deel de massa in tweeen • En voeg dan 1 deel aan de specerijen toe • Strijk eerst een dun laagje zonder de kruiden op de bodem van het bakblik met vetvrij papier bekleed • Zet hem dan heel even onder de salamander of in de oven om de laag te laten drogen • Smeer dan een laag met de kruiden er boven op en blijf dit herhalen totdat het beslag op is • Gaar de spekkoek 20min in de oven op 170°c • Laat de koek een dag doorkoelen | |
djkoelkast | maandag 31 januari 2005 @ 10:53 |
dat lijkt eerder op spekkoekcake maar er zijn zo veel recepten. Mijn recept komt uit een echt Indisch kookboek. | |
Twinkeltwin | maandag 31 januari 2005 @ 14:51 |
Dank djkoelkast, ga het straks meteen maken Hopelijk lukt t nu wel. | |
Brentmeister | maandag 31 januari 2005 @ 15:16 |
tvp | |
pacandor_ | maandag 31 januari 2005 @ 15:22 |
lekker!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! | |
Twinkeltwin | dinsdag 1 februari 2005 @ 13:12 |
* Twinkeltwin wil nog even laten weten dat ie gelukt is en heeeeerlijk smaakt thnx voor t recept | |
djkoelkast | dinsdag 1 februari 2005 @ 13:55 |
yw en eet smakelijk ben van plan nog meer dingen op deze manier in CUL te gaan zetten, maar eerst even bedenken wat ik de volgende keer ga maken. De hele vriezer ligt al vol met spekkoek | |
djkoelkast | zaterdag 12 februari 2005 @ 14:30 |
Variatierecept: SpekCake Als je wat minder tijd hebt is de spekcake (niet te verwarren met de spacecake ) een goed alternatief. Deze cake heeft een bereidingstijd van ongeveer 20-25 minuten en moet 60-70 minuten in de oven. Ingrediënten: 1 pak boerencakemix (andere mag ook, maar de structuur van deze cakemix is uitermate geschikt en de suiker zit er al in, het scheelt je een hoop tijd) 4 eieren (op kamertemperatuur) 200g roomboter (of margarine, maar ik prefereer roomboter, ook op kamertemperatuur) 1 vanillestokje (zo vers mogelijk!) [of evt 3 zakjes vanillesuiker, maar dat lijk eigenlijk nergens op] 7,5 theelepel kaneel 3 theelepels anijs (geraspte anijsblokjes) 2 theelepels kardamom (gemalen kardamomvruchten) 2 theelepels gemalen kruidnagelen (kruidnagelpoeder) 2 theelepels nootmuskaat 2,5 eetlepel room (niet afgebeeld) boter om de vorm in te vetten en een klein beetje bloem Benodigdheden: 2 beslagkommen mixer met garden maatlepels (erg belangrijk!) cakevorm 2 spatels/pannenlikkers (niet afgebeeld) houten lepel (niet afgebeeld) keukenweegschaal (niet afgebeeld) Beslag maken: Doe de boter in een beslagkom (snijd het in een paar stukken). Snijd het vanillestokje door en schraap de zaadjes eruit. Voeg deze bij de boter. Roer met de mixer het boter/vanillemengsel tot een romige massa. Dit doen we als eerst zodat de boter lekker meeklopt in het beslag en het geen klonterboel wordt. De vanille gaat er al door zodat deze alvast zijn smaak kan afgeven. Als zoals op bovenstaande foto een romige gelijkmatige massa is verkeregen (dit zal hooguit een minuut of 2 duren) voeg dan ineens al het cakemeel, alle vier de eieren en 2,5 theelepel kaneel toe. Dit doen we omdat er dan een mooiere kleur ontstaat, beige/bruin in plaats van bleekwit/bruin (bij een spekkoek kun je dit ook doen, maar die bak je laagje voor laagje dus deze laagjes zullen over het algemeen minder bleek zijn). Mix dit eerst een minuut op de laagste stand en vervolgens 4 minuten op de hoogste stand. Zo ontstaat er een mooie gelijkmatig en romig beslag. Voeg halverwege het mixen 2 eetlepels room toe. Meng de kruiden (5 theelepels kaneel want we hebben zojuist 2,5 gebruikt in het hoofdbeslag) in een apart bakje. Verdeel het deeg gelijkmatig over de 2 beslagkommen. Voeg bij een deel de kruiden toe en roer dit goed door met een houten lepel. Voeg vervolgens een halve eetlepel room toe en roer het geheel met dezelfde houten lepel nog even goed door. Vet het bakblik in met een laagje boter. Doe wat bloem in de cakevorm en zorg dat de hele vorm aan de binnenkant bedekt is met boter en bloem (dit werkt het beste, zo komt je cake mooi uit de vorm). Begin met een beige laagje, strijk dit met een pannenlikker uit over de bodem van de vorm. Vervolgens het donkere beslag. Doe dit laagje voor laagje (probeer dunne laagjes te maken van ongeveer een halve centimeter hoog, al zal dit niet altijd even makkelijk zijn, het is erg plakkerig), maar zorg ervoor dat je het niet mengt (!). Probeer te eindigen met een beige laagje (zoals je ziet is het bijna gelukt). Zet de vorm in een voorverwarmde oven (160 graden electrisch, 140 graden hete lucht) voor 60 minuten. Doe de deur van de oven NIET open voor het uur verstreken is. Prik met een sateprikkertje in het midden van de cake. Komt hij er mooi schoon uit is je cake klaar, komt hij er uit met een hoop drap dan moet de cake nog 10 minuten langer in de oven staan. Laat de cake ongeveer 5 minuten afkoelen en stort het voorzichtig op een rooster. Laat het op het rooster minimaal een uur afkoelen en dan... EET SMAKELIJK! Deze cake is koud lekkerder, dus mijn advies is 2-3 uur af laten koelen. En succes maar weer! (hij staat net in de oven dus over een uur of wat het resultaat ) | |
djkoelkast | zaterdag 12 februari 2005 @ 15:09 |
De baktijd van mijn cake werd uiteindelijk 75 minuten, zo heb ik het mooiste resultaat verkregen. Ik heb hem gebakken op 140 graden in een hete lucht oven. Zometeen de foto's | |
Dizzee | zaterdag 12 februari 2005 @ 15:13 |
Mooie OP Veel werk, maar wel lekker. | |
djkoelkast | zaterdag 12 februari 2005 @ 15:14 |
vergeet de update niet, 2 posts boven die van jou | |
Bupatih | zaterdag 12 februari 2005 @ 15:14 |
Spekkoek | |
shredder | zaterdag 12 februari 2005 @ 15:22 |
Lekker lekker van djkoelkast. Overigens hadden we ook spekkoek gebruikt bij het kersttoetje. Het was wel pandanspekkoek, omdat dat groene meer kleur en kerstsfeer gaf. [ Bericht 25% gewijzigd door shredder op 13-02-2005 16:48:31 (ohjaplaatje) ] | |
djkoelkast | zaterdag 12 februari 2005 @ 16:00 |
en hier is het eindresultaat, de spekcake: | |
liquid-orange | zaterdag 12 februari 2005 @ 16:32 |
Lekker Het lijken net twee smilies. | |
djkoelkast | zaterdag 12 februari 2005 @ 16:45 |
haha ja ze grijnzen je tegemoet dat komt omdat het tijdens het bakken inzakt en weer omhoog gaat. dit is echt een lekkere variatie op de tijdrovende spekkoek! | |
BBQ-kip | zaterdag 12 februari 2005 @ 17:52 |
Oe dat ziet er echt lekker (en leuk) uit zeg! En laagdrempelig om te maken, jammie! Bedankt voor de leuke foto-handleiding, erg leuk en handig! | |
Dr_Crouton | zaterdag 12 februari 2005 @ 18:00 |
Wat is kardamom? | |
Oblivion | zaterdag 12 februari 2005 @ 18:02 |
Zag je linkje staan in het foodback topic, dus ik denk eens even kijken, staat er weer foto's in!! Heel erg leuk!! Grandioos, wat een werk heb je er van gemaakt! En bovenal, lekker | |
BBQ-kip | zaterdag 12 februari 2005 @ 18:38 |
quote:http://www.dekooktips.com/warenkennis/kruid-spec/kardem.htm | |
Dr_Crouton | zaterdag 12 februari 2005 @ 18:41 |
quote:Bedankt! Dus je kan ook poeder gebruiken in plaats van de gemalen vrucht? | |
djkoelkast | zaterdag 12 februari 2005 @ 19:13 |
het is niet makkelijk te krijgen, ik haal het bij de Albert Heijn, daar hebben ze de gemalen vrucht | |
Dr_Crouton | zaterdag 12 februari 2005 @ 20:16 |
quote:Altijd leuk, in de supermarkt naar ingrediënten zoeken... | |
GrotePier | zondag 29 mei 2005 @ 23:20 |
quote:het makkelijker gladstrijken van de laagjes gaat het beste met een warme natte spatel liefst een ijzeren die hou je iedere keer even onder de warme kraan en dan kan je het goed gelijk strijken... | |
B.A.Trix | maandag 30 mei 2005 @ 00:25 |
Jeetje wat een werk zeg....... maar ga t wel een keertje maken! Lekker!!! | |
jiigg | maandag 30 mei 2005 @ 02:36 |
die spek cake lijkt verdacht op roti koekoes.... Hmm maar de bereidings wijze kloppen niet dus het zal wel iets anders zijn | |
zeeuwse | maandag 13 juni 2005 @ 15:22 |
hoe hoog heb je de oven staan bij het laten drogen van die laagjes? Of doe je het bij voorkeur onder de gril? En dat duurt elke keer een minuut of 2 of zo? | |
Mirjam | maandag 13 juni 2005 @ 15:24 |
ik heb m onder de grill gezet niet te dicht eronder, andersd gaat het veel te hard. en gewoon ff in de gaten houden, als t laagje gaat kleuren eruit en nieuwe erop | |
Oblivion | maandag 13 juni 2005 @ 16:08 |
quote:Hey! Waar is je foto van dat gevaarte? Even showen he? | |
Mirjam | maandag 13 juni 2005 @ 16:09 |
*trots* | |
DzjieDub | maandag 13 juni 2005 @ 16:18 |
*stil is* *mooi vindt* *zich afvraagt of MM op fietsafstand van Zutphen vandaan woont* | |
Mirjam | maandag 13 juni 2005 @ 16:19 |
quote:neen, sorry. en hij is gister al helemaal opgevreten | |
Oblivion | maandag 13 juni 2005 @ 16:21 |
quote: Hij is mooi! | |
ivetje | maandag 13 juni 2005 @ 16:30 |
quote:Oew...die heeft mijn moeder inmiddels al 2 keer gemaakt!! Heerlijk is die Overigens moeten de laagjes juist niet overal even dik zijn...zijn ze bij de toko ook niet | |
Mirjam | maandag 13 juni 2005 @ 17:44 |
ja maar ik vind het leuk als de laagjes even dik zijn | |
Mirjam | maandag 13 juni 2005 @ 17:45 |
ik hou nu eenmaal van structuur | |
Jordy-B | maandag 13 juni 2005 @ 17:55 |
quote:Een specerij. http://www.anthemis.nl/aroma/cardamom.htm | |
Shark.Bait | maandag 13 juni 2005 @ 21:38 |
teeering. Mijn ma heeft het ooit gedaan, vroeger, zelf maken. Ttegenwoordig koopt zij (en ik ook) het gewoon op de pasar malam... petje af hoor | |
Mirjam | maandag 13 juni 2005 @ 22:52 |
shark, het is zulk leuk werk | |
Shark.Bait | dinsdag 14 juni 2005 @ 11:55 |
quote: Wanneer kom je langs? Oh nee, ik heb geen oven.. nou ja, alleen een combi magnetron | |
Mirjam | dinsdag 14 juni 2005 @ 11:56 |
quote:je mag m wel af komen halen tegen productiekosten | |
Shark.Bait | dinsdag 14 juni 2005 @ 12:03 |
quote: Weet je het zeker? tis nogal een werk. En een berg afwas... | |
Mirjam | dinsdag 14 juni 2005 @ 17:55 |
quote:ja hoor t werkt voor mij therapeutisch, dus is t alleen maar leuk. wil alleen nog rommelen aan t recept, ik vind t ietwat saai. [niet recept uit OP ] | |
Mirjam | dinsdag 14 juni 2005 @ 17:55 |
je mailt me maar | |
dutch-mamma | dinsdag 14 juni 2005 @ 18:14 |
Heee, geweldige recepten!!! Dat lijkt me leuk om eens met de kinderen te doen! Alle ingredienten, om de anijsblokjes na, heb ik in huis, en de bloedjes hebben een week vakantie *zucht* dus wie weet komt het er deze week nog van...! | |
Shark.Bait | woensdag 15 juni 2005 @ 10:07 |
quote: | |
kokos | woensdag 15 juni 2005 @ 13:06 |
Mwwwaaaahh!!! Dit ga ik maken in de vakantie gek! | |
Sweetsixteen16 | donderdag 20 oktober 2005 @ 17:08 |
Leuk | |
Mirjam | donderdag 20 oktober 2005 @ 17:49 |
die van mij is altijd vrij droog iemand enig idee hoe ik 'm wat zachter/smeuiger krijg? | |
djkoelkast | donderdag 20 oktober 2005 @ 22:48 |
als je het bovenstaande recept en de bereidingswijze volgt ie ie absoluut niet droog. gebruik je misschien bakboter of margarine? daar zit veel water in en dat verdampt waardoor het droog kan worden... | |
hassanjassan | vrijdag 21 oktober 2005 @ 00:00 |
quote:meer boter en eieren. Als ik het maak, dan maak ik ook meteen een stuk of 4-5 spekkoeken want anders is het de moeite niet. En de ik gebruik wel 40 eieren daarvoor en ongeveer een halve kilo boter (bona)...en ja spekkoek is niet het gezondste wat je kan eten. | |
Mirjam | vrijdag 21 oktober 2005 @ 00:09 |
respect ik gebruik 10 eieren en 400 gr. boter... | |
djkoelkast | vrijdag 21 oktober 2005 @ 01:33 |
quote:bona? daar ga je dus al, dat is geen boter je moet roomboter hebben anders stop je te veel vocht in je spekkoek en dat verdampt met als resultaat: droge spekkoek. | |
hassanjassan | vrijdag 21 oktober 2005 @ 09:24 |
quote:ach het werkt al decennialang, dus het zal wel kloppen dan, lijkt me.....theorie en praktijk zijn niet altijd elkaars uitsluitels. Maar goed ik heb het nagevraagd en soms gebruikt zo ook wel eens margarine en aangezien dat ook op de bonabotervloot staat. Maar wat wel is, is dat spekkoek heel snel zompig wordt als je teveel vocht inbrengt en dan krijg je dus, bij dunne laagjes dat je het verschil niet meer ziet ertussen. dusss...zoals ik het snap is het veel proberen en uitmeten. Maar die eieren is wel erg cruciaal heb ik uit het verhaal van me schoonmams gesnapt, 40 eierdooiers welteverstaan. | |
hassanjassan | vrijdag 21 oktober 2005 @ 09:26 |
quote:Ja maar hoeveel maak je dan? trouwens is de verhouding ook helemaal anders van joune en de mijne. ik maak 4, soms 5 spekkoeken met 40 eieren en bijna een kilo margarine, dus tien eieren bij mij geeft ook euh...200-250gr boter....dat zou denk ik ook behoorlijk schelen. | |
Mirjam | vrijdag 21 oktober 2005 @ 12:10 |
1 hele spekkoek, in een 24 cm. springvorm | |
Shark.Bait | vrijdag 21 oktober 2005 @ 16:39 |
wanneer maak je er 1 voor mij, MM? | |
Hopey | vrijdag 21 oktober 2005 @ 23:17 |
Jeetje, echt goed man. Dat is nou een recept waar ik me dus nooit aan zal wagen, zo lang duurt het, top! Maar je kunt pandan toevoegen. Dan krijg je van die bruin/groene laagjes die je wel eens in de toko ziet. Die smaken net ietjes lekkerder imo. Ik moet ze nog altijd uit de toko halen. Yummie. | |
PeRi | zaterdag 22 oktober 2005 @ 09:36 |
Oeh dit ga ik zeker ook een keer proberen! | |
Mirjam | zaterdag 22 oktober 2005 @ 10:48 |
quote:whehe dat moet nog he mail me dan misschien doe ik het wel maar hij is nog wel soms een tikkie droog hoor | |
Mirjam | zaterdag 22 oktober 2005 @ 10:48 |
ik vraag me af waar je pandan kan krijgen, en wat het is | |
Pietverdriet | zaterdag 22 oktober 2005 @ 11:17 |
Pandan is een heesterachtige plant die in Zuidoost-Azië groeit. De bladeren van de pandan worden gebruikt in de Aziatische keuken. -> Pandan rijst is er mee gearomatiseerd | |
hassanjassan | zaterdag 22 oktober 2005 @ 20:41 |
quote:Ik was dus een tijdkje geleden in indon. op vakantie en qua sepkkoek zijn we dan nogal "ouderwets", want ik heb ze daar idd ook gezien met pandan, maar ook met rozijnen, met KAAS ertussen en kokos en nog meer van dat soort fratsen. Nou moet ik zeggen dat ik wel van die ene met rozijnen erg gecharmeerd was, maar die met kaas.... ik moet er nog effe aan wennen zeg maar effe netjes. | |
Sharkdoggie | zaterdag 22 oktober 2005 @ 22:15 |
Ga ik zeker maken als ik keer de tijd voor heb. | |
Shirley | zaterdag 22 oktober 2005 @ 23:31 |
Ik ga de spekcake uitproberen zodra ik tijd heb! | |
Mirjam | zondag 23 oktober 2005 @ 16:53 |
ik heb gisteren maar weer 2 stukkies van de toko gehaald.. | |
Muck | zondag 23 oktober 2005 @ 17:23 |
leuk recept! Erg bewerkelijk, maar ik ga het zeker een keer proberen! | |
M1RR1E | zondag 23 oktober 2005 @ 17:26 |
Het lijkt me een hele uitdaging voor zowel mijn bakkunsten als mijn geduld.. maar ben wel van plan hem een keer aan te gaan | |
#ANONIEM | zaterdag 30 december 2006 @ 12:42 |
* heaven7 wacht nog steeds op het recept van shmoopy Maar even serieus, bestaat er een makkelijk recept voor spekkoek? | |
mordradead | zaterdag 30 december 2006 @ 13:19 |
Volgens mij is het niet zo moeilijk maar wel veel werk, je moet namelijk laagje per laagje werken en ieder laagje moet dan 10 minuten ofzo in de oven. (zei m'n moeder laatste) O ja, ik geloof dat het nieuw of oudjaarskoek is dus het is een mooi moment voor een kick, bedankt Heaven7 | |
ramses | zaterdag 30 december 2006 @ 13:27 |
ik dacht dat spekkoek gewoon een hele stapel pannenkoeken op elkaar was?? Of denk ik dan heel vreemd??? Is wel heeeeeeeeeeel lekker trouwens | |
DarkElf | zaterdag 30 december 2006 @ 13:28 |
oud topic zeg maar hij past nu prima in CUL | |
Radobe | zaterdag 30 december 2006 @ 15:17 |
* Spekkoek Ingrediënten: 100 gram bloem 7 grote eieren of 10 kleine 500 gram boter 250 gram basterd- of poedersuiker 10 theel. kaneel 5 theel. fijne anijs 3 theel. nootmuskaat 3 theel. kruidnagelpoeder 3 theel. gemalen kardamom 2 eetl. koffieroom zaadjes geschrapt uit 1 stokje vanille (of 5 theel. vanillesuiker) zout Bereiding: Roer de boter met de vanille en de helft van de suiker tot een glanzende massa. Scheid de eieren in dooiers en eiwit. Klop de dooiers schuimig met het restant suiker en klop daarna het eiwit stijf. Roer vervolgens het boter-vanille-suikermengsel luchtig door elkaar met het geklopte eiwit en de schuimig geroerde eiersooiers. Zeef er de bloem en het zout doorheen en schep het met de melk nogmaals goed om en om. Verdeel dit beslag over 2 kommen in gelijke delen. Voeg aan 1 kom de kruiden toe. Dit beslag wordt beige-bruin, het andere blijft lichtgeel. Boter een springvorm van ongeveer 27 cm. doorsnee goed in. Schep hierin een dun laagje van het lichte beslag. Schuif de vorm op het bovenste rooster onder de grill, die op z'n hoogste stand moet worden gesteld (of gebruik bovenverwarming oven, ca 125 graden Celcius). Als het beslag gaar is (wat na enkele minuten het geval is), wordt eenzelfde laagje van het "bruinë beslag op de gare laag aangebracht. Deze handelingen herhalen tot het beslag op is. Nadat ca. 5 laagjes zijn aangebracht moet de springvorm op een lager rooster gezet worden. De koek is klaar als het bovenste laatste laagje gaar is | |
EricT | zaterdag 30 december 2006 @ 17:44 |
Mijn familie kent meester-koekenbakkers, echt de lekkerste indische koeken worden er elk feest gemaakt. Maar begin niet over spekkoek dan krijgen ze spontaan rillingen over de hoeveelheid zinloos werk "beter aan tante zus en zo vragen, die werkt niet...die kan wel maken" of "ja haal dat maar in de toko!" Vanavond ga ik een groene cake bakken. Veel minder calorieen en ziet er cool uit (+ het is maar 10 min werk ofzo xd) Overigens vind ik de originele spekkoek wel erg lekker, geen gekloot met banaan/rum ofzo, gewoon de echte met groen-bruin of geel-bruine laagjes. SADAP! | |
chatgek | zaterdag 30 december 2006 @ 20:32 |
Spekkoek... Memories Lang geleden dat ik dat heb gegeten | |
Mirjam | zaterdag 30 december 2006 @ 22:55 |
ik heb hier ergens wel een recept rondzwerven, en foto's zelfs eens kijken of die op te hengelen zijn | |
wizarddragon | zondag 31 december 2006 @ 00:39 |
Spekkoek heerlijk . M'n moeder maakte ze vroeger ook vaak naast pandan cake | |
EricT | zondag 31 december 2006 @ 01:03 |
ik heb pandan in de oven staan nu | |
#ANONIEM | zondag 31 december 2006 @ 01:24 |
Heb ook maar sponscake gemaakt | |
EricT | zondag 31 december 2006 @ 01:47 |
de mijne is mislukt whahahaaaha! te snel uit de oven | |
Martijn_77 | zondag 31 december 2006 @ 11:23 |
quote:Ja die had ik ook al gezocht maar kon hem zo snel niet vinden | |
amarena | zondag 31 december 2006 @ 12:20 |
dubbel | |
amarena | zondag 31 december 2006 @ 12:20 |
Mijn moeder heeft het wel eens gemaakt. Sindsdien koopt ze het alleen nog maar bij de toko Gelukkig maakt ze regelmatig een Indonesische rijsttafel of risolles, rijstrolletjes etc.... | |
#ANONIEM | zondag 31 december 2006 @ 13:35 |
Mijn sponscake is erg lekker en goed gelukt En loeimakkelijk dus ga er dadelijk nog 1 maken maar dan met iets meer pandanpasta en langer mixen voor meer sponseffect [ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 31-12-2006 13:44:11 ] | |
Oblivion | zondag 31 december 2006 @ 13:42 |
Spekkoek; zelf bakken Ik wel... | |
Martijn_77 | zondag 31 december 2006 @ 13:48 |
quote:Ik voel een merge aan komen | |
EricT | zondag 31 december 2006 @ 14:06 |
ja is ook loeimakkelijk, maar ik had niet goed tijd bijgehouden...hij is wel super luchtig (h) | |
amarena | zondag 31 december 2006 @ 16:34 |
quote:Dat wil ik al tijden een keertje maken. Tijdens mijn kamerperiode in Amsterdam woonde ik in huis bij een Indonesiche vrouwtje en die had het daar wel eens over. Vandaar dat ik erg nieuwsgierig ben geworden. Zij vertelde dat je die in Indonesië kon kopen en dat je dan een vulling erin kreeg. Ik zag dat in het nieuwe kookboek van Lonny een recept staat. Wat moet ik me er bij voorstellen? | |
EricT | zondag 31 december 2006 @ 17:01 |
7 eieren klotsen met wat poeders erdoorheen... in de oven 1 uur en af laten koelen. Echt loeimakkelijk, morgen zet ik hier wel een recept voor Pandan-Sponscake | |
amarena | zondag 31 december 2006 @ 17:06 |
Doet maar. Ben benieuwd!!!! | |
Pilootje | maandag 1 januari 2007 @ 01:37 |
Ik heb ook wel eens spekkoek zelf gemaakt. Erg lekker, alleen iets te gaar. Je maakt simpelweg 1 beslag, splitst dit in tweeen. De een kruid je stevig met spekkoek kruiden. Zelf stampen of potje van de toko. En de ander kun je een ander smaakje geven of naturel laten. Zo krijg je dus in iedergeval die 2 kleuren. Alleen de grill van de oven aan, en dan laagje beslag. En dat de oven in. Je ziet het gewoon gaar en bruin worden, dan snel er uit en de volgende laag. Mijne was heerlijk zacht, maar ik dacht toen ie klaar was, ach nog ff 10 min in de oven, en toen is is wat uitgedroogd helaas | |
#ANONIEM | maandag 1 januari 2007 @ 04:03 |
Maar op 1 laag na gaan alle lagen dus gewoon meerdere keren de oven in? Is dat niet erg dan? | |
#ANONIEM | maandag 1 januari 2007 @ 04:06 |
quote:7 kleine eieren, 200 gram bloem, 200 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, 1 theelepel bakpoeder en pandanpasta. Alles door elkaar mixen (de bloem even zeven), naar eigen inzicht pandanpasta toevoegen, als het beslag iig maar lichtgroen is. Even wat langer doormixen ivm luchtigheid (je moet het sponseffect creëren). Oven op 180 graden en zo ongeveer 50 minuten laten bakken. Een tulbandvorm is het leukst. Echt enorm makkelijk en erg lekker. En leuke gezichten als je mensen groen gebak voorschotelt | |
EricT | maandag 1 januari 2007 @ 12:20 |
Heaven7, je neemt me de woorden uit mn mond...en dat is getypt om 04:06 ahahaa 50-60 minuten is het beste, ook weer even testen door op het deeg te drukken of met een sateh-prikker in het deeg te steken..... | |
djkoelkast | maandag 1 januari 2007 @ 13:13 |
Zo dit topic is al oud, gelukkig gooi ik geen plaatjes weg, hier: Spekkoek; zelf bakken In die post staat alles uitgelegd incl. stap voor stap foto's | |
Oblivion | maandag 1 januari 2007 @ 13:15 |
quote:Dankzij jou! Topic is me altijd bijgebleven. | |
djkoelkast | maandag 1 januari 2007 @ 13:19 |
quote:heb de post aangepast, de foto's staan ergens in het midden Ik heb ook nog eens een bamischijventopic gemaakt, ook lekker offtopic: ik heb gisteren toch maar oliebollen gemaakt, alleen had natuurlijk geen ijsschep, maar met die zwarte plastic lepel die ook bij de spekkoek is gebruikt en 1 gewone lepel lukte het ook prima Het beslag op de plastic lepel en dan met de eetlepel het vet in schuiven Dit jaar toch maar eens een ijsschep kopen | |
Catch22- | dinsdag 2 januari 2007 @ 07:04 |
Mijn oma maakte het altijd.. Ik heb het sinds haar overlijden ook niet echt meer gegeten eigenlijk |