het water loopt me al in de mond bij de gedachte...
*stuk spekkoek afsnijdt*
Ik heb het recept eens opgezocht omdat ik het een keer zelf wil maken,het is wel veel werk geloof ik.
Kijk vanmiddag nog wel even of ik het recept vinden kan.
quote:Spekkoek is een traditioneel indisch gerecht.. of snack eigelijk... bestaat uit meerdere lagen.. en smaakt heerlijk...
Op dinsdag 04 september 2001 11:43 schreef madcap het volgende:
wasdaspekkoek
is dat hetzelfde als ontbijt koek
*lelijk plaatje volgt*
quote:Oeh!
Op dinsdag 04 september 2001 11:53 schreef Thetallguy het volgende:
Mijn oma maakt het altijd zelf![]()
![]()
geef geef geef....
quote:Ja... er zit namelijk geen vlees in spekkoek.. ook al heeft het nog zo'n ranzige naam.. tis heerlijk zoete lagencake (soort van) maar dan lekker...
Op dinsdag 04 september 2001 11:54 schreef Love Mae King het volgende:
Eten vegetariėrs spekkoek? En hoe zit dat met vleestomaten?
quote:Jammie!
Op dinsdag 04 september 2001 11:50 schreef deGVR het volgende:[..]
Spekkoek is een traditioneel indisch gerecht.. of snack eigelijk... bestaat uit meerdere lagen.. en smaakt heerlijk...
*lelijk plaatje volgt*
*nog steeds op zoek naar link is*
*nog wel even duren gaat*
quote:50 gram van het spul uit dat bruine bakje op de hoogste plank
Op dinsdag 04 september 2001 11:55 schreef deGVR het volgende:[..]
Oeh!
vraag haar recept...
geef geef geef....
quote:plaatjes genoeg... maar het lijkt wel alsof dat recept beter bewaakt wordt dan het pentagon... nergens te vinden..
Op dinsdag 04 september 2001 11:57 schreef shmoopy het volgende:[..]
Jammie!
Maar als je een spekkoekplaatje vinden kan,kun je toch ook even op zoek gaan naar de recepten?*nog steeds op zoek naar link is*
*nog wel even duren gaat*
op twentse aardappelspekkoek na dan.. maar daar wil ik het niet eens over hebben
quote:Witte basterdsuiker,kaneel,anijs,kruidnagel,kardamon en nootmuskaat in huis?
Op dinsdag 04 september 2001 11:59 schreef Thetallguy het volgende:[..]
50 gram van het spul uit dat bruine bakje op de hoogste plank
dat ene bekertje vol met water doen
100 gram uit die witte bus
2 eetlepels uit het oranje bakje in het rechter keukenkastje
Hier een ervan:
keuken: Indonesisch
Techniek: Bakken in oven
Smaak: Anders
Soort gerecht: Tussendoortje
Hoofdingredient: Ei
In combinatie met: Deeg/Meel
Bereidingstijd: langer dan 2 uur
Ingredienten:
30 eieren
30 eetlepels witte suiker
15 eetlepels witte bloem
500 gr. boter
1 1/2 eetlepel rode rijst (ang-khak)(toko)
olie
1 theelepel kruidnagelpoeder
1/2 theelepel kaneel
Bereidingswijze:
Verdeel de aangegeven ingredienten in twee porties. Roer in een kom 16 eierdooier met 20 eetlepels suiker door elkaar tot een gladde boter. Doe er al roerend 8 eetlepels bloem door en bij kleine stukjes 250 gr. boter. Sla de 16 eiwitten tot schuim en voeg die al roerend toe aan het beslag. Doe in de tweede kom de rest van de eierdooiers met 10 eetlepels suiker, 7 eetlepels bloem, de rode rijst, de specerijen en 250 gram boter. Maak hier eveneens een glad beslag van. De spekkoek wordt laag voor laag gebakken. Leg eerst een laag van het ene beslag in een springvorm, laat deze goed gaar worden en leg dan de andere laag erbovenop, na eerst de vorige laag met een kwastje olie te hebben bestreken. Prik zo nu en dan met een breinaald in elke laag. Blijft er deeg aan hangen dan is het gebak niet gaar.
SELAMAT MAKAN!
quote:Thanks!!! klinkt goed...
Op dinsdag 04 september 2001 12:31 schreef Nikki het volgende:
Okee, t was idd ff zoeken maar ik heb een aantal recepten gevonden op www.smulweb.nl, zoek bij recepten op spekkoek.Hier een ervan:
keuken: Indonesisch
Techniek: Bakken in oven
Smaak: Anders
Soort gerecht: Tussendoortje
Hoofdingredient: Ei
In combinatie met: Deeg/Meel
Bereidingstijd: langer dan 2 uur
Ingredienten:
30 eieren
30 eetlepels witte suiker
15 eetlepels witte bloem
500 gr. boter
1 1/2 eetlepel rode rijst (ang-khak)(toko)
olie
1 theelepel kruidnagelpoeder
1/2 theelepel kaneel
Bereidingswijze:
Verdeel de aangegeven ingredienten in twee porties. Roer in een kom 16 eierdooier met 20 eetlepels suiker door elkaar tot een gladde boter. Doe er al roerend 8 eetlepels bloem door en bij kleine stukjes 250 gr. boter. Sla de 16 eiwitten tot schuim en voeg die al roerend toe aan het beslag. Doe in de tweede kom de rest van de eierdooiers met 10 eetlepels suiker, 7 eetlepels bloem, de rode rijst, de specerijen en 250 gram boter. Maak hier eveneens een glad beslag van. De spekkoek wordt laag voor laag gebakken. Leg eerst een laag van het ene beslag in een springvorm, laat deze goed gaar worden en leg dan de andere laag erbovenop, na eerst de vorige laag met een kwastje olie te hebben bestreken. Prik zo nu en dan met een breinaald in elke laag. Blijft er deeg aan hangen dan is het gebak niet gaar.
SELAMAT MAKAN!
quote:En hoe zit dat met vleestomaten?
Op dinsdag 04 september 2001 11:56 schreef deGVR het volgende:[..]
Ja... er zit namelijk geen vlees in spekkoek.. ook al heeft het nog zo'n ranzige naam.. tis heerlijk zoete lagencake (soort van) maar dan lekker...
quote:Ik denk dat die aan neuken liggen te denken mevrouw...
Op dinsdag 04 september 2001 12:59 schreef Love Mae King het volgende:[..]
En hoe zit dat met vleestomaten?
*trek krijgt*
En bedankt he
*rent naar toko*
quote:Bij mijn recept staan er 10 eieren,
Op dinsdag 04 september 2001 12:53 schreef deGVR het volgende:[..]
Thanks!!! klinkt goed...
maar cheezus man.. DERTIG eieren voor 1 spekkoek?!!! niet te geloven!!!
maar ik ga het zeker proberen...
En ja,ik ben nu te lui om het allemaal te gaan typen.
Komt nog,beloofd.
quote:YEAH RIGHT!
Op dinsdag 04 september 2001 15:47 schreef shmoopy het volgende:[..]
en 30-60 minuten bereidingstijd.
quote:Ik ga het toch een keer proberen,
Op dinsdag 04 september 2001 15:48 schreef jerney het volgende:[..]
YEAH RIGHT!
![]()
![]()
![]()
Was het maar zo, dan zou ik ook nog wel eens een poging gaan wagen
quote:mocht het lukken, dan wil ik dat recept ook hebben
Op dinsdag 04 september 2001 15:58 schreef shmoopy het volgende:[..]
Ik ga het toch een keer proberen,
wordt nooit zo lekker als the real thing waarschijnlijk,
maar dan heb ik het maar gedaan.
quote:*zingt: "Me tante heeft een toko, hiep hiep hoi.... me tante heeft een toko hiep hiep hoi"
Op dinsdag 04 september 2001 16:01 schreef jerney het volgende:[..]
mocht het lukken, dan wil ik dat recept ook hebben
![]()
quote:
Op dinsdag 04 september 2001 14:43 schreef Roonaan het volgende:
Spekkoek is wel lekker, maar Kwe mangkok nog veel lekkerder![]()
* vivi indische stiefpappie gehad heeft en dus ook weet hoe lekker dat is
quote:*jaloers blikt*
Op dinsdag 04 september 2001 16:03 schreef Roonaan het volgende:[..]
*zingt: "Me tante heeft een toko, hiep hiep hoi.... me tante heeft een toko hiep hiep hoi"
quote:Kwe Mangkok?
Op dinsdag 04 september 2001 14:43 schreef Roonaan het volgende:
Spekkoek is wel lekker, maar Kwe mangkok nog veel lekkerder![]()
http://members.tripodnet.nl/kookfreak/suriname/spekkoek.html
Spekkoek van Nathalie (ken ik overigens nie...)
20 eidooiers
5 eiwitten
500 gram boter
300 gram witte basterdsuiker
4 eetlepels zoete melk
150 gram meel
50 gram fijngehakte amandelen
1 ą 2 theelepels fijngestampte spekkoekkruiden
Spekkoekkruid bestaat uit:
fijngestampte kaneel, fijngestampte notenmuskaat,
fijngestampte kruidnagel, en fijngestampte kardemom.
We doen de boter en suiker in een kom en roeren haar tot een zalfachtige massa. De 20 eidooiers en de 5 eiwitten doe we er onder voortdurend roeren beetje voor beetje bij, totdat alles in de massa is opgelost. Nu doen we er de zoetemelk bij, de fijngehakte amandelen, het meel en de kruiden. Dan beginnen we met het bakken. Hiervoor hebben we een oven nodig, die behalve ondervuur ook voorzien is van bovenvuur of gril. De taart wordt in dunne lagen gebakken. We gebruiken als maat een theekopje, dat we voor 3/4 vullen. Voor de eerste laag gebruiken we alleen het ondervuur. Is die gaar, dan doen we het ondervuur uit en gebruiken voor de rest van de lagen het bovenvuur of de grill. Deze spekkoek moet in 1,5 uur gaar zijn. Doen we te lang over de laagjes (te klein vuur) dan is de taart droog. We moeten dus met groot vuur werken, willen we een heerlijke smeuļge spekkoek hebben. Het gebeurt wel eens dat een laagje opbolt. We besmeren dan de onderkant van een wijnglaasje met boter en drukken hem voorzichtig op die plaatsen, waar het opbolt. Het is bij spekkoek nodig om het wijnglaasje steeds bij de hand te hebben, want elk laagje wordt licht aangedrukt, voor er een nieuwe laag op wordt uitgesmeerd.
N.B.
Bovengenoemde hoeveelheden horen bij het oorspronkelijke Indonesische recept. Daar de Hollandse eieren veel groter zijn dan de eieren ginds en doordat ik steeds met zoveel ongebruikte eiwit kwam te zitten heb ik na veel geėxperimenteer een nieuw, beter recept gevonden.
Benodigdheden:
15 Eigeel
10 Eiwit
500 gram boter
400 gram witte basterdsuiker
5 eetlepels zoetemelk (of meer naar smaak)
180 gram meel
80 gram gemalen amandelen
vanille, iets zout
spekkoekkruiden naar smaak
Dit recept is geschikt voor een bakvorm van ca. 23 cm middellijn en 8 cm hoog.
quote:Mjummmm... misschien probeer ik ze allebei wel.. kijken welke lekkerder is..
Op woensdag 05 september 2001 09:32 schreef GRUMBLER het volgende:
gevonden ééntje waar je maar 20 eidooiers nodig bent
of zelfs 15............
Ik heb wat te doen dit weekend in ieder geval!!! tnx!
quote:Spekkoek koop je toch niet bij de AH zeker
Op woensdag 05 september 2001 09:48 schreef Faithy het volgende:
Ooooow Jummie, ik gaat straks meteen een stukkie halen!
Waar anders dan bij de AH kan je die kopen?
Weet iemand dat?
Gewoon bij je plaatselijke toko...
quote:Ren eens een toko binnen
Op woensdag 05 september 2001 09:48 schreef Faithy het volgende:
Ooooow Jummie, ik gaat straks meteen een stukkie halen!
Waar anders dan bij de AH kan je die kopen?
Weet iemand dat?
quote:Ben benieuwd laat het maar ff weten, hiero!
Op woensdag 05 september 2001 09:50 schreef deGVR het volgende:[..]
Mjummmm... misschien probeer ik ze allebei wel.. kijken welke lekkerder is..
Ik heb wat te doen dit weekend in ieder geval!!! tnx!
quote:Hier in Amsterdam kun je het ook bij de Vomar kopen.
Op woensdag 05 september 2001 09:48 schreef Faithy het volgende:
Ooooow Jummie, ik gaat straks meteen een stukkie halen!
Waar anders dan bij de AH kan je die kopen?
Weet iemand dat?
quote:Grappig genoeg komt het oorspronkelijk uit Nederland.
Op dinsdag 04 september 2001 11:50 schreef deGVR het volgende:[..]
Spekkoek is een traditioneel indisch gerecht.. of snack eigelijk... bestaat uit meerdere lagen.. en smaakt heerlijk...
quote:lekker
Op dinsdag 04 september 2001 21:02 schreef Taurus het volgende:[..]
Kwe Mangkok?
wa's daaaaah?
![]()
quote:Op dit moment vast iets anders dan toen je bovenstaande schreef.
Op woensdag 05 september 2001 19:01 schreef Vork het volgende:
3x raaie wat ik nu eet.
*hap*
*slik*
*weg*
quote:zelf gebakken???
Op donderdag 06 september 2001 10:39 schreef deGVR het volgende:
* deGVR heeft een stuk meegenomen naar z'n werk...
*hap*
*slik*
*weg*
quote:nee helaas.. dit was het laatste restje wat ik nog over had van een tripje naar de toko...
Op donderdag 06 september 2001 10:47 schreef GRUMBLER het volgende:[..]
zelf gebakken???
quote:jamaar.. WAT is 't ?
Op woensdag 05 september 2001 19:15 schreef Roonaan het volgende:[..]
lekker
best wel heel erg zelfs
![]()
quote:Wat zit je nou te zeuren of vleestomaten.
Op dinsdag 4 september 2001 12:59 schreef Love Mae King het volgende:[..]
En hoe zit dat met vleestomaten?
quote:Dat is dan geen recept van spekkoek, maar van lulkoek.
Op dinsdag 4 september 2001 15:47 schreef shmoopy het volgende:[..]
en 30-60 minuten bereidingstijd.
No offense!
Laters!
AA
Probeer eens een rum-spekkoek...
Die zijn pas lekkerrrrrr :y
Recepten genoeg op internet... probeer google eens!
Greetinx,
Lay-D-Indo
quote:Het is slechts ruim 2 jaar terug mafkees
Op vrijdag 5 december 2003 19:58 schreef immenslope het volgende:[..]
Wat zit je nou te zeuren of vleestomaten.
Ga een nieuwe topic openen.........mafkees
Heeeeeeeeeeeeeerlijk !
nee klopt ook wel, ik heb mijn tokobaas effe uitgehoord en daarom maakt hij er ook meer dan 1, lees 6 minimaal, om die tijd een beetje nuttig te besteden. Enne je kan die spekkoek ook gewoon in de vriezer bewaren voor een paar maanden.quote:Op zaterdag 29 januari 2005 23:45 schreef djkoelkast het volgende:
dit is meer een thuisrecept voor spekkoek en hier bak je laagje na laagje achter elkaar. Bij elkaar duurt het ongeveer 1,5 uur en heb je een laagje of 10. Natuurlijk kan het beter, maar ik denk niet dat de gemiddelde fokker er 5 a 6 uur voor uit wil trekken en dit is een mooi alternatief, leuk om te maken en geloof me ook erg lekker
edit: 1,5 uur is alleen het beslag bereiden en bakken he in dit geval. Reken ook op 3 uur alles op kamertemp. laten komen, 15 min. voorbereiden, 12u afkoelen
da's dus gewoon onzin: spekkoek is een afkorting van spek is een afkorting van speculaas, de gebruikte kruiden noem je samen namelijk speculaas-kruiden.quote:Op zaterdag 29 januari 2005 23:39 schreef hassanjassan het volgende:
djkoelkast:
De naam spekkoek komt van de doorsnede van spek, waar je dus van die laagjes ziet
Krijg er honger vanquote:Op zondag 30 januari 2005 16:21 schreef IJzercookie het volgende:
Super zeg! Ik was altijd al benieuwd hoe dat nou gedaan werd. Ik wist er wel iets van, maar nu is het me helemaal duidelijk!
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |