abonnement Unibet Coolblue
pi_1575821
whaa spekkoek is zooooooo meesterlijk lekker!!
maar geen idee hoe ik kan uitleggen wat het precies is enzo
bij onze vietnamees in stad je weet wel zo een kraapmje waar ze loempiaas en broodjes bapau etc verkopen...verkopen ze soms ook spekkoek dus als je het neit kent PROBEER het
sorry ik koos deze nick toen ik 16 was.
  zaterdag 8 september 2001 @ 00:50:21 #52
12820 Doodkapje
CyanideCookies
pi_1582564
Hmmm spekkoek... Mijn moeder maakt dat wel eens... En dan met zo'n geheim familie recept dat het nog lekkerder en smeuïger maakt dan in de toko... Duurt overigens wel lang voordat zo'n koekie klaar is. Beslag maken duurt een uur, het bakken ook... Toch maar ff vragen of ze binnenkort eentje wilt maken...
...kan het geen beat schelen...
D700 Nikonian www.schiet7kleuren.nl
  vrijdag 5 december 2003 @ 19:58:11 #53
73109 immenslope
#1 Soulbrother
pi_15184172
quote:
Op dinsdag 4 september 2001 12:59 schreef Love Mae King het volgende:

[..]

En hoe zit dat met vleestomaten?


Wat zit je nou te zeuren of vleestomaten.
Ga een nieuwe topic openen.........mafkees
Flexi wit da tech(nique)
pi_15185336
quote:
Op dinsdag 4 september 2001 15:47 schreef shmoopy het volgende:

[..]

en 30-60 minuten bereidingstijd.


Dat is dan geen recept van spekkoek, maar van lulkoek.

No offense!

Laters!

AA

MANTRONIX???
Positive Energy Activates Constant Elevation
  vrijdag 5 december 2003 @ 21:18:24 #55
75702 Lay_D_Indo
SELAMAT TAHUN BARU 2004!!!
pi_15185904
Hmmm...

Probeer eens een rum-spekkoek...
Die zijn pas lekkerrrrrr :y
Recepten genoeg op internet... probeer google eens!

Greetinx,

Lay-D-Indo

pi_15188204
quote:
Op vrijdag 5 december 2003 19:58 schreef immenslope het volgende:

[..]

Wat zit je nou te zeuren of vleestomaten.
Ga een nieuwe topic openen.........mafkees


Het is slechts ruim 2 jaar terug mafkees
pi_15190184

Heeeeeeeeeeeeeerlijk !

And everything under the sun is in tune
But the sun is eclipsed by the moon.
And Prince is still here!
pi_15190335
Zeker lekker, maar het duurd ontzettend lang. Het is echt veel werk. Zie het maar als een cake uit heel veel lagen waarvan je elke laag apart moet bakken. Daar komt het namelijk wel op neer, maar als je het toch gaat doen en het lukt goed dan mag je er wel een naar mij opsturen
"Happiness is not getting more, but wanting less"
  Moderator zaterdag 29 januari 2005 @ 23:22:34 #59
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_24824736
SPEKKOEK

Voor veel personen

Totale duur vanaf voorbereiding: +/- 1,5 uur

Ingrediënten:

100 gram bloem
7 eieren (groot)
500 gram (room)boter
250 gram basterdsuiker
10 theelepels kaneel
5 theelepels fijngemaakte anijsblokjes (raspen)
3 theelepels gemalen nootmuskaat
3 theelepels kruidnagelpoeder
3 theelepels gemalen kardamom
2 eetlepels koffieroom
zaadjes geschrapt uit 1 stokje vanille (of 3 zakjes vanillesuiker)
halve theelepel zout



Verder nodig:

Mixer met garden
4 beslagkommen (minimaal 1 van metaal of glas)
Fijne zeef
Weegschaal
Maatschepjes (voor de thee-en eetlepels, het is meer dan een afgestreken theelepel namelijk!)
2 scheppen (soeplepels o.i.d.)
Springvorm 25-27cm doorsnede



Voorbereiding:

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Zet de oven op de grillstand, hoogste stand.
Haal het rooster of de bakplaat eruit.
Zorg ervoor dat de metalen/glazen beslagkom absoluut schoon en vetvrij is.

Bereiding van het beslag:

Scheid de eieren. zorg er voor dat je de eiwitten in de glazen of metalen kom doet. Er mag absoluut geen vet bijkomen en ook absoluut geen eigeel! Eiwit bij het geel (een beetje) is niet zo erg, andersom wel!



Klop de eiwitten met absoluut schone en vetvrije garden met de mixer stijf (als je de kom op de kop houdt en de inhoud blijft erin dan zijn ze stijf genoeg geklopt, duurt 1 a 2 minuten)



Zet de geklopte eiwitten zolang in de koelkast.
Voeg bij de eierdooiers de helft van de suiker en klop dit tot een mooie gelijkmatige schuimige massa.





Zet het eierdooiermengsel zolang in de koelkast.
Doe de boter in een andere beslagkom en voeg de overgebleven suiker, het zout en de vanillezaadjes (of vanillesuiker) erbij.



Meng dit tot een gelijkmatige romige massa.



Haal de eiwitten en eierdooiers uit de koelkast en voeg ze bij het boter/suiker mengsel. Schep het er luchtig doorheen met een grote lepel en mix het geheel nog even met de mixer tot een mooi beslag (je ziet nog wel botervlokken, dit is normaal).



Zeef de bloem boven het beslag en meng het door het deeg, meng hierna de room er doorheen.





Meng alle kruiden door elkaar.



Verdeel het beslag gelijkmatig over 2 beslagkommen.
Laat 1 van de kommen met rust en voeg bij de andere alle kruiden in één keer toe. Meng dit beslag met een lepel heel goed door elkaar tot er een gelijkmatig beslag ontstaat.



Schep een laagje van het 'witte' beslag in de springvorm en verdeel het.



Zet het even in de oven om vloeibaar te worden en zorg dat het gelijkmatig verdeeld is over de vorm.
Zet de bakvorm op een hoge plaats op een rooster of bakplaat.



Doe dit laagje voor laagje, elke keer tot het vorige laagje gaar is. Dit duurt enkele minuten. Het wordt caremelbruin of donkerbruin en droog aan de bovenkant.







Dit laagje is gaar: (helaas niet helemaal gelijkmatig )



en weer een nieuwe laag er bovenop:



Doe dit steed om en om laagje voor laagje.
Na 3 laagjes de bakplaat of het rooster in het midden van de oven, anders verbrandt de spekkoek.

De koek is klaar als het bovenste laagje gaar is (ga door tot het beslag op is).

Laat de spekkoek minimaal 12 uur afkoelen voor je de vorm verwijdert of de koek gaat aansnijden (!) anders valt hij uit elkaar.

Happy cooking en eet smakelijk

[ Bericht 1% gewijzigd door djkoelkast op 29-01-2005 23:41:11 ]
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_24824764
dat heeft veel moeite gekost, leuk!
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_24824910
Mét foto's Ik ga het een keer proberen, ook al vind ik spekkoek niet zo heel erg lekker
Het doet er niet toe wie ik ben, maar wie ik wil zijn.
  zaterdag 29 januari 2005 @ 23:32:09 #62
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_24824916
Leuk, ga ik zeker eens maken!
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  zaterdag 29 januari 2005 @ 23:32:57 #63
36304 Christine
Da's toch ideaal?!
pi_24824929
Lekker

Binnenkort eens proberen
  Moderator zaterdag 29 januari 2005 @ 23:37:48 #64
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_24825036
morgen kan ik een foto maken van het eindresultaat.
zorg wel dat je genoeg tijd hebt
en kardamom is niet overal te krijgen. meestal wel in de albert heijn.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_24825063
djkoelkast:

een 10 voor je moeite om een supergoede post te maken waarbij de duidelijkheid amper wensen te over laat.

MAAR 1,5 uur vanaf de bereiding? Dat klopt als je maar 6 laagjes maakt. De naam spekkoek komt van de doorsnede van spek, waar je dus van die laagjes ziet en een goede spekkoek herken je aan het aantal laagjes en de dikte ervan. een goede bereidingstijd voor een goede spekkoek is ongeveer 5 to 6 uur (!), dit omdat je heel veel laagjes hebt en je moet er elk kwartier een nieuwe laag op doen

Deze info heb ik van de toko waar ik mijn spekkoek altijd koop en dat maakt nl. ook de cake zo duur, ik betaal voor een 20 cm cake 18 euro ofzo, dus dan weet je het wel....
Moet je die kleur zien, hoorapparaat-beige !
pi_24825073
kardamom zat laatst in de allerhande
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_24825115
met spekkoek, kan je btw ook een erg leuk uitziende chocolade munt taart maken
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  Moderator zaterdag 29 januari 2005 @ 23:45:04 #68
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_24825192
dit is meer een thuisrecept voor spekkoek en hier bak je laagje na laagje achter elkaar. Bij elkaar duurt het ongeveer 1,5 uur en heb je een laagje of 10. Natuurlijk kan het beter, maar ik denk niet dat de gemiddelde fokker er 5 a 6 uur voor uit wil trekken en dit is een mooi alternatief, leuk om te maken en geloof me ook erg lekker

edit: 1,5 uur is alleen het beslag bereiden en bakken he in dit geval. Reken ook op 3 uur alles op kamertemp. laten komen, 15 min. voorbereiden, 12u afkoelen

[ Bericht 24% gewijzigd door djkoelkast op 30-01-2005 00:01:30 ]
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_24825428
goed idee en lekker !! leuk met pics
nothing lasts 4ever
pi_24827006
spekkoek is walgelijk.
  zondag 30 januari 2005 @ 02:00:27 #71
55829 Mayadevi
Illusie/desillusie*
pi_24827365
Mmm En eh...
Wat een werk, zowel dit topic als de spekkoek

Ik ben een luie koekenbakker: ik doe de kruiden van spekkoek in cake.
*Doorhalen wat niet van toepassing is
Are we part of the solution or we part of the pollution
pi_24827380
Wow, een recept met veel geduld er bij. Ziet er goed uit.
Beter een baas onder je duim, dan tien bovenop
Trekt bij warm weer een poncho aan
  Donald Duck held zondag 30 januari 2005 @ 02:02:14 #73
46149 __Saviour__
Superstapelsmoor op Kristel
pi_24827386
Mijn oma maakt dat wel eens. Met veel laagjes. Erg veel werk, maar erg lekker
❤ Rozen zijn rood ❤
❤ Viooltjes zijn blauw ❤
❤ Kristel, ik hou van jou! ❤
pi_24827552
leuk gedaan!
pi_24829189
quote:
Op zaterdag 29 januari 2005 23:45 schreef djkoelkast het volgende:
dit is meer een thuisrecept voor spekkoek en hier bak je laagje na laagje achter elkaar. Bij elkaar duurt het ongeveer 1,5 uur en heb je een laagje of 10. Natuurlijk kan het beter, maar ik denk niet dat de gemiddelde fokker er 5 a 6 uur voor uit wil trekken en dit is een mooi alternatief, leuk om te maken en geloof me ook erg lekker

edit: 1,5 uur is alleen het beslag bereiden en bakken he in dit geval. Reken ook op 3 uur alles op kamertemp. laten komen, 15 min. voorbereiden, 12u afkoelen
nee klopt ook wel, ik heb mijn tokobaas effe uitgehoord en daarom maakt hij er ook meer dan 1, lees 6 minimaal, om die tijd een beetje nuttig te besteden. Enne je kan die spekkoek ook gewoon in de vriezer bewaren voor een paar maanden.
Moet je die kleur zien, hoorapparaat-beige !
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')