SPEKKOEKVoor veel personen
Totale duur vanaf voorbereiding: +/- 1,5 uur
Ingrediënten:
100 gram bloem
7 eieren (groot)
500 gram (room)boter
250 gram basterdsuiker
10 theelepels kaneel
5 theelepels fijngemaakte anijsblokjes (raspen)
3 theelepels gemalen nootmuskaat
3 theelepels kruidnagelpoeder
3 theelepels gemalen kardamom
2 eetlepels koffieroom
zaadjes geschrapt uit 1 stokje vanille (of 3 zakjes vanillesuiker)
halve theelepel zout
Verder nodig:
Mixer met garden
4 beslagkommen (minimaal 1 van metaal of glas)
Fijne zeef
Weegschaal
Maatschepjes (voor de thee-en eetlepels, het is meer dan een afgestreken theelepel namelijk!)
2 scheppen (soeplepels o.i.d.)
Springvorm 25-27cm doorsnede
Voorbereiding:Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Zet de oven op de grillstand, hoogste stand.
Haal het rooster of de bakplaat eruit.
Zorg ervoor dat de metalen/glazen beslagkom absoluut schoon en vetvrij is.
Bereiding van het beslag:Scheid de eieren. zorg er voor dat je de eiwitten in de glazen of metalen kom doet. Er mag absoluut geen vet bijkomen en ook absoluut geen eigeel! Eiwit bij het geel (een beetje) is niet zo erg, andersom wel!
Klop de eiwitten met absoluut schone en vetvrije garden met de mixer stijf (als je de kom op de kop houdt en de inhoud blijft erin dan zijn ze stijf genoeg geklopt, duurt 1 a 2 minuten)
Zet de geklopte eiwitten zolang in de koelkast.
Voeg bij de eierdooiers de helft van de suiker en klop dit tot een mooie gelijkmatige schuimige massa.
Zet het eierdooiermengsel zolang in de koelkast.
Doe de boter in een andere beslagkom en voeg de overgebleven suiker, het zout en de vanillezaadjes (of vanillesuiker) erbij.
Meng dit tot een gelijkmatige romige massa.
Haal de eiwitten en eierdooiers uit de koelkast en voeg ze bij het boter/suiker mengsel. Schep het er luchtig doorheen met een grote lepel en mix het geheel nog even met de mixer tot een mooi beslag (je ziet nog wel botervlokken, dit is normaal).
Zeef de bloem boven het beslag en meng het door het deeg, meng hierna de room er doorheen.
Meng alle kruiden door elkaar.
Verdeel het beslag gelijkmatig over 2 beslagkommen.
Laat 1 van de kommen met rust en voeg bij de andere alle kruiden in één keer toe. Meng dit beslag met een lepel heel goed door elkaar tot er een gelijkmatig beslag ontstaat.
Schep een laagje van het 'witte' beslag in de springvorm en verdeel het.
Zet het even in de oven om vloeibaar te worden en zorg dat het gelijkmatig verdeeld is over de vorm.
Zet de bakvorm op een hoge plaats op een rooster of bakplaat.
Doe dit laagje voor laagje, elke keer tot het vorige laagje gaar is. Dit duurt enkele minuten. Het wordt caremelbruin of donkerbruin en droog aan de bovenkant.
Dit laagje is gaar: (helaas niet helemaal gelijkmatig
)
en weer een nieuwe laag er bovenop:
Doe dit steed om en om laagje voor laagje.
Na 3 laagjes de bakplaat of het rooster in het midden van de oven, anders verbrandt de spekkoek.
De koek is klaar als het bovenste laagje gaar is (ga door tot het beslag op is).
Laat de spekkoek minimaal 12 uur afkoelen voor je de vorm verwijdert of de koek gaat aansnijden (!) anders valt hij uit elkaar.
Happy cooking en eet smakelijk
[ Bericht 1% gewijzigd door djkoelkast op 29-01-2005 23:41:11 ]