Go Bush! Go!quote:Op woensdag 3 november 2004 06:53 schreef Vampier het volgende:
Edwards is een opgefokte ambulance chaser die het hele ziekte-zorg steltsel in zijn thuis staat omzeep geholpen heeft... maar Edwards heeft geluk... hij kan optiefen uit zijn luie zetel en weer ziekenhuizen en doktoren gaan aanklagen de hufter... opgetieft staat netjes. Net zoals die ketchup gozer met zijn feeks...niemand zal jullie missen behalve een debiele Micheal Moore....
Maar alleen Amerikanen mogen er over stemmen....quote:Op woensdag 3 november 2004 07:33 schreef Sas22 het volgende:
This world is going to the dogs.
Is niet zo. Hij is voor de vrije keuzes van Staten of die danwel of niet het homohuwelijk willen instellen.quote:Op woensdag 3 november 2004 07:39 schreef CherrymoonTraxx het volgende:
Sas22: Kerry is ook tegen het homohuwelijk....
ja idd.. k d8 dat hij idd voor vrije keuzen ging.. mja..quote:Op woensdag 3 november 2004 07:41 schreef Sas22 het volgende:
[..]
Is niet zo. Hij is voor de vrije keuzes van Staten of die danwel of niet het homohuwelijk willen instellen.
Tenminste, zo heb ik het altijd gelezen.
Vanachter het toetsenbord een compleet volk (uitgezonderd wat verlichte mensen in de kuststaten) tot achterlijk veroordelen is één van de talenten die ik graag ontbeer.quote:Op woensdag 3 november 2004 07:40 schreef LaTiNo het volgende:
Tsja, een achterlijk volk verdient een achterlijke president. Jammer voor alle 'verlichte' mensen in de kuststaten.
quote:162 Teletekst wo 03 nov
******* PRESIDENTSVERKIEZINGEN VS
*******
******* Congres weer Republikeins
` De Republikeinen behouden hun kleine
meerderheid in de Senaat en in het Huis
van Afgevaardigden.In de Senaat is de
partij van president Bush verzekerd van
de helft plus een zetel (51).Ook in het
Huis gaan de Republikeinen voorop,met
waarschijnlijk 232 van de 435 zetels.
In South Dakota dreigt een pijnlijk
verlies voor de Democraten.Tom Daschle,
de fractieleider in de Senaat,lijkt te
worden verslagen door de Republikein
John Thune.
Illinois heeft de Democraat Obama naar
de Senaat afgevaardigd,die daar de
enige zwarte senator wordt.Obama is een
rijzende ster in de partij.
***************************************
Je bedoelt Kerry?quote:Nu heeft Bush geen enkele zuidelijke staat binnen gehaald, behalve Californie. Dat betekende zijn ondergang.
De beste post in dit héle topic!quote:Op woensdag 3 november 2004 13:47 schreef _bigmac_ het volgende:
Kerry heeft geen fout gemaakt het Amerikaanse volk heeft fout gemaakt door op Bush te stemmen.
nee, Kerry heeft niet hard genoeg ingespeeld op bepaalde hot items, mede door de spin doctors van Bush, dat is wel jammerquote:Op woensdag 3 november 2004 13:47 schreef _bigmac_ het volgende:
Kerry heeft geen fout gemaakt het Amerikaanse volk heeft fout gemaakt door op Bush te stemmen.
Euh, ja, uiteraardquote:Op woensdag 3 november 2004 13:44 schreef U.F.O het volgende:
[..]
Je bedoelt Kerry?
Als je de campagne ziet dan lijkt het niet alleen om de standpunten te gaan. Het is iets te kort door de bocht. Het zou goed zijn als ze alleen naar de standpunten keken en zo een afweging maakten om vervolgens te kiezen voor de gene die het meest met hun eigen ideologien overeen komt. Helaas voor de meeste kiezers werkt dat niet zo en gaan ze voor de meest sympathieke etc.quote:Op woensdag 3 november 2004 07:02 schreef maestro1980 het volgende:
eigenlijk kunnen de verkiezingen mij niet zo heel veel schelen, maar tijdens het lezen van jouw ts viel mij wat op, dus ik reageer maar even.
Ik vraag mij af: HEEFT Kerry wel iets fout gedaan??? Bij verkiezingen gaat het erom dat de mensen stemmen op diegene welke ongeveer hetzelfde standpunt hebben als zijzelf (damn wat een rotzin... tis nog vroeg).
Kerry staat voor bepaalde zaken/standpunten.
Bush staat voor bepaalde zaken/standpunten.
blijkbaar heeft het amerikaanse volk (onder voorbehoud) meer dezelfde ideeen als bush in vergelijking met Kerry.
Kan je dus iets fout hebben gedaan? Nee, lijkt mij niet. Ze maken duidelijk waar ze voor staan, als het volk het daar niet mee eens is (zichzelf dar niet in ziet) word de ander president.
[heelklein]of ben ik nu naief.....?[/heelklein]
Dichter bij de bondgenoten, maar dan voornamelijk Frankrijk en Duitsland. Nederland zal hierdoor weer meer op de achtergrond verdwijnen. Met Bush heeft Nederland meer invloed naar mijn idee.quote:Op woensdag 3 november 2004 07:33 schreef Sas22 het volgende:
Een van de "voordelen" die Bush op Kerry had zijn standpunten tov het homohuwelijk.
Van de lesser evil van de twee had ik toch liever Kerry gezien, deze zou tenminste
weer Amerika wat dichterbij zijn bondgenoten brengen. Hadden ze tenminste weer
hun hoofd uit hun aarsch gehaald en verder gekeken dan hun neus lang is.
Als je massaal stemt op een niet al te briljante ex-alcoholist op religieuze gronden, of je laat je beetnemen door zijn oorlogs-retoriek zonder verder te willen inzien dat de enige beweegredenen van dat regime het verdienen van GELD is dan mag je als 'achterlijk' worden bestempeld. Zowieso heb ik steeds minder respect voor religieuze mensen.quote:Op woensdag 3 november 2004 08:09 schreef sjun het volgende:
[..]
Vanachter het toetsenbord een compleet volk (uitgezonderd wat verlichte mensen in de kuststaten) tot achterlijk veroordelen is één van de talenten die ik graag ontbeer.
Dit volk heeft wat andere prioriteiten dan jij en laat zich gelukkig minder bevoogden dan anderen wensen. Op basis van argumenten die voor ieder individu een andere geldigheidswaarde hebben komen mensen tot een eigen keuze. Ik bijvoorbeeld zou degene die op Kerry ging stemmen vanwege zijn verwachting dat de benzineprijzen dan lager zouden worden nu niet direct een verlichte geest willen noemen en ook John Kerry zelf beschouw ik niet als lichtpunt in de amerikaanse politieke geschiedenis.
Jij kan daar natuurlijk heel anders over denken op basis van argumenten die voor jou geldigheidswaarde hebben.
Leef je lekker uit in je sentimentalistische stellingname.quote:Op woensdag 3 november 2004 14:24 schreef LaTiNo het volgende:
[..]
Als je massaal stemt op een niet al te briljante ex-alcoholist op religieuze gronden, of je laat je beetnemen door zijn oorlogs-retoriek zonder verder te willen inzien dat de enige beweegredenen van dat regime het verdienen van GELD is dan mag je als 'achterlijk' worden bestempeld. Zowieso heb ik steeds minder respect voor religieuze mensen.
quote:Op woensdag 3 november 2004 14:22 schreef ssebass het volgende:
Dichter bij de bondgenoten, maar dan voornamelijk Frankrijk en Duitsland. Nederland zal hierdoor weer meer op de achtergrond verdwijnen. Met Bush heeft Nederland meer invloed naar mijn idee.
Dat komt door de last minute announcement van Bush dat hij Castro asap zal verwijderen, wat het goed doet bij Cubaanse immigranten.quote:Op woensdag 3 november 2004 14:33 schreef Shreyas het volgende:
Ik begrijp niet dat Kerry in Florida heeft kunnen verliezen, volgens mij heeft hij daar echt alles goed gedaan en alles werkte in zijn voordeel. De mensen gingen extra vroeg stemmen om misleidingen zoals in 2000 te voorkomen, ook vormen van intimidatie waren gereduceerd dankzij ingezette advocaten en vrijwilligers van zowel de democraten als republikeinen, wat vooral in het voordeel van de democraten werkt, want die waren in 2000 vooral misleid
Vervolgens bevat de staat nu meer latino's dan in 2000, dat zou ook in Kerry's voordeel moeten werken en tot slot was er dit keer een veel hogere opkomst dan in 2000, wat over het algemeen altijd een voordeel is voor een democraat.
Ook alle peilingen in de staat Florida wezen uit dat Kerry daar met niet al te veel moeite zou winnen.
Echter niets is minder waar, Bush won overtuigend in Florida en heeft daarmee het presidentschap, want die staat was voor Kerry bepalend. (Ohio gaat toch wel naar Bush, dat weet iedereen in Amerika nu ook wel). Hoe het komt dat de democraten daar niet hebben gewonnen weet ik echt niet. Dus ik weet ook niet welke fout Kerry gemaakt kan hebben.
Ik heb er alle vertrouwen in dat een hoop van de daden van Bush op ideologie zijn geïnspireerd. Dat maakt hem mijns inziens zo eng; er valt niet te onderhandelen met mensen die geloven dat iedereen die wat anders gelooft naar de hel gaat.quote:Op woensdag 3 november 2004 14:24 schreef LaTiNo het volgende:
[..]
... dat de enige beweegredenen van dat regime het verdienen van GELD is ...
weinig aan toe te voegen, dit is ook precies wat er uit de exit-polls is gekomenquote:Op woensdag 3 november 2004 14:13 schreef RM-rf het volgende:
Op buitenland-politiek kan je nooit een zittende president verslaan..
...en zie; 80% van de amerikanen steunden Bush politiek in zake de oorlog tegen het terrorisme ...
er is minder geknoeid dan verwacht, ik geloof in Florida dat ze 37.000 ballots missen en in Ohio moeten er nog 130.000-250.000 worden geteldquote:Op woensdag 3 november 2004 15:03 schreef deedeetee het volgende:
Hmmm, dus die verhalen over geknoei met stemmen moet ik maar niet serieus nemen ?![]()
bij de vorige verkiezingen was 't óók al niet helemaal pluis toch ?![]()
Politiek in de VS draait nou juist om sentimenten en stellingnames.quote:Op woensdag 3 november 2004 14:26 schreef sjun het volgende:
[..]
Leef je lekker uit in je sentimentalistische stellingname.
en wat wil je daarmee suggereren, ben jij exact op de hoogte van hoe het daar aan toegaat of is je beeld van amerika ook voornamelijk bepaald door een media die de laatste tijd niet eens de moeite doet objectief over te komen...quote:Op woensdag 3 november 2004 15:12 schreef RonaldV het volgende:
Politiek in de VS draait nou juist om sentimenten en stellingnames.
wat een onzin, Kerry had nooit kunnen concureren met Bush in het religieuze middenwesten en bij de strenge religieus-conservatieven an sich ...quote:Op woensdag 3 november 2004 15:24 schreef Vhiper het volgende:
Gezien de verdeling van stemmen, is de fout van Kerry geweest dat hij gematigder was m.b.t. abortus en het homohuwelijk, wat hem vele stemmen heeft gekost in het zuiden en midden van het land, waar men wat religeuzer en conservatief zijn.
En wat heeft ie dan wel verkeerd gedaan, volgens jou? Of moet ik de VS nu als een extreme christenstaat gaan typeren?quote:Op woensdag 3 november 2004 15:37 schreef RM-rf het volgende:
wat een onzin, Kerry had nooit kunnen concureren met Bush in het religieuze middenwesten en bij de strenge religieus-conservatieven an sich ...
Dat was op voorhand al Bush-territory en dat is het ook gebleven ...
Zelfs al had Kerry zich als abortus-tegenstander geprofileerd had hem dat niks opgeleverd, eerder verlies bij de wat progressieveren die hun vertrouwen zouden verliezen in iemand die al te makkelijk met zijn eigen denkbeelden omging en geen statements durfde te zetten: maar de religieuzen zouden Kerry nooit vertrouwen.
Voor de middenklasse, waar de verkiezingen meestal door bepaald worden zijn dit soort waarden hooguit indirekt van belang, een duidelijk family-values beleid kan dan wel meespelen, maar bv de clinton-republicans lieten zich in geval van Clinton zeker niet van slag brengen door diens levenswandel, simpelweg omdat die er ook niet zo'n punt van maakte.
Ik woon niet in Amerika en ik voel me al niet veilig bij Bush! Hoe kan het dan in vredesnaam dat Amerikanen zich wel veilig bij hem voelen?? Wat heeft ie bereikt in de strijd tegen het terrorisme? Al-Qaida is springlevend, met Bin Laden gaat het beter dan ooit, de dreiging is nog nooit zo hoog geweest, de Amerikaanse troepen zitten met Irak in hun maag en zullen nooit adequaat kunnen reageren op een nieuwe aanval...quote:Je vergeet verder dat op het terrein van terrorisme de amerikanen wel kennelijk zich veilig voelen bij Bush, simpelweg omdat hij 'iets deed'... Voor de amerikanen is de angst voor terrorisme bijna een binnenlands probleem waar zelfs mensen in het rurale midden-westen zich door bedreigd voelen, soms nog meer dan in New York zelf ..
Lastig, een alternatief voor iets fouts wat al in gang gezet is, he? Afmaken is het enige dat nu rest, maar daarom is het niet minder fout. Het alternatief? Simpel, je richten op het echte gevaar: Bin Laden en de midden-oosten problematiek.quote:kerry kon wel wijzen op het falen in Irak, maar kwam niet met alternatieven en dus bleef bij de middenklasse de angst bestaan dat Kerry dus niks tegen de terroristen zou doen; juist op dat issue was Kerry niet overtuigend; hij kon wel de fouten bij zijn opponent aanwijzen, maar wist niet wat hijzelf dan beter kon doen.
Mijn sugestie komt voort uit het jarenlang samenwerken met de amerikaanse strijdkrachten, waaronder ruim een jaar als onderdeel van een amerikaans squadron van USAFE/ACC. Jouw post getuigt pas echt van een enorme vooringenomenheid. Waar bestaat jouw ervaring met Amerikanen uit, zodat je ment je aanmatigend uit te mogen laten over iedereen die ook maar een klein beetje kritisch is t.o.v. Amerikanen?quote:Op woensdag 3 november 2004 15:37 schreef RM-rf het volgende:
[..]
en wat wil je daarmee suggereren, ben jij exact op de hoogte van hoe het daar aan toegaat of is je beeld van amerika ook voornamelijk bepaald door een media die de laatste tijd niet eens de moeite doet objectief over te komen...
denk je dat continentaal europese mensen een vorm van superoriteit hebben over amerikanen...?
Waarom moeten deze dan nog steeds de rotzooi op komen ruimen die ontstaat als ze een tijdje vergeten een oogje te houden op wat die europeanen uitvreten, bv in joegoslavie, afrika, midden-oosten, europa zelf, etc...?
[..]
Precies, ik zeg net tegen een huisgenoot hetzelfde: Kerry had Nevada, NM en Colorado links moeten laten liggen, hij had een duidelijker gebied afbakenen wat hij sowieso wou winnen, en daar al zijn geld en energie in moeten steken, hij heeft een slecht strategisch beleid gevoerd.quote:wat een onzin, Kerry had nooit kunnen concureren met Bush in het religieuze middenwesten en bij de strenge religieus-conservatieven an sich ...
Dat was op voorhand al Bush-territory en dat is het ook gebleven ...
Nutteloos. Juist daar waar hij toch wel wint, moet ie wegblijven. Het trekken van meer stemmen dan 51% is nutteloos i.v.m. het kiesmannenstelsel. Juist in swingstates moet je dan aanwezig zijn om die over te halen, vandaar dat beide kemphanen veelal in Florida, Pencilvania en Ohio te vinden waren.quote:Op woensdag 3 november 2004 16:13 schreef Speth het volgende:
[..]
Precies, ik zeg net tegen een huisgenoot hetzelfde: Kerry had Nevada, NM en Colorado links moeten laten liggen, hij had een duidelijker gebied afbakenen wat hij sowieso wou winnen, en daar al zijn geld en energie in moeten steken, hij heeft een slecht strategisch beleid gevoerd.
Dat zeg ik dusquote:Op woensdag 3 november 2004 16:18 schreef Vhiper het volgende:
[..]
Nutteloos. Juist daar waar hij toch wel wint, moet ie wegblijven. Het trekken van meer stemmen dan 51% is nutteloos i.v.m. het kiesmannenstelsel. Juist in swingstates moet je dan aanwezig zijn om die over te halen, vandaar dat beide kemphanen veelal in Florida, Pencilvania en Ohio te vinden waren.
Yup, heeft ie over het algemeen ook wel gedaan geloof ik. Maar typisch blijft het wel. Zo'n splitsing van stemmen geeft toch wel de duidelijke tweedeling in de Amerikaanse samenleving weer. Iets waar de komende president (Kerry of Bush) zich flinke zorgen om zou moeten maken...quote:Op woensdag 3 november 2004 16:20 schreef Speth het volgende:
[..]
Dat zeg ik dusHij had de midwest en bible belt moeten negeren, en zich totaal moeten focussen op Wisconsin, Penssylvania, Ohio, Oregon en Florida.
Karl Rove laat zich niet overkopen.quote:Op woensdag 3 november 2004 13:19 schreef Vamos het volgende:
Verder had hij natuurlijk Karl Rove moeten overkopen van Bush. Het is de briljante strategie van deze campagne adviseur die Bush 2x het presidentschap heeft bezorgd. Rove is een genie op het gebied van het zwartmaken van de tegenstander. Kerry was nog amper bekend of hij was al een zwakke flipflopper met een veel te Franse achtergrond.
Je bent vergeten dat de VS de helft van het uitgegeven geld aan defensie op deze aardbol spenderen (500 miljard).quote:Op woensdag 3 november 2004 16:12 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Mijn sugestie komt voort uit het jarenlang samenwerken met de amerikaanse strijdkrachten, waaronder ruim een jaar als onderdeel van een amerikaans squadron van USAFE/ACC. Jouw post getuigt pas echt van een enorme vooringenomenheid. Waar bestaat jouw ervaring met Amerikanen uit, zodat je ment je aanmatigend uit te mogen laten over iedereen die ook maar een klein beetje kritisch is t.o.v. Amerikanen?
Europeanen (niet alleen die van het continent) zijn in zoverre superieur dat ze meer nadenken over zaken die zich buiten hun landsgrenzen afspelen. De grootte van de VS is geen argument: Canadezen en Australiers wonen ook in grote landen, en richten zich toch meer op het buitenland dan de gemiddelde Amerikaan. De enige reden dat Amerikanen de puinhopen op mogen/moeten ruimen is omdat ze één van de weinige westerse landen zijn die geweld niet verfoeien, en ze als enige in staat en bereid zijn om daar tientallen miljarden in te investeren. De VS begrijpen als geen ander dat er culturen zijn die maar naar één ding luisteren als het om geweld gaat: en dat is nog meer geweld.
In de VS is sentiment en stellingname heel erg belangrijk in het politiek bedrijf. Het is één van de campagne-topics: Bush verwijt Kerry een zwalkend beleid (ermee suggererend dat hij een slappe leider is in een land waar leiderschap juist erg hoog wordt aangeslagen), en verdedigt zijn keuzes voor de invallen in Afghanistan en Irak.
Als het echt daardoor komt vind ik het (en ik zeg het met pijn en moeite en met alle tegenzin van de wereld) een briljante actie van Bush. Daarmee heeft hij alle twijfelaars in Florida aan zijn kant gekregen en Florida en daarmee de verkiezingen gewonnen.quote:Op woensdag 3 november 2004 14:34 schreef Speth het volgende:
[..]
Dat komt door de last minute announcement van Bush dat hij Castro asap zal verwijderen, wat het goed doet bij Cubaanse immigranten.
Van Rove bedoel je.quote:Op woensdag 3 november 2004 18:26 schreef Shreyas het volgende:
[..]
Als het echt daardoor komt vind ik het (en ik zeg het met pijn en moeite en met alle tegenzin van de wereld) een briljante actie van Bush. Daarmee heeft hij alle twijfelaars in Florida aan zijn kant gekregen en Florida en daarmee de verkiezingen gewonnen.
hij praat in jouw straatje, dan valt het minder op.quote:Op woensdag 3 november 2004 19:51 schreef Speth het volgende:
van Aartsen is geen populist
Nogmaals, van Aartsen is geen populist.quote:Op woensdag 3 november 2004 20:08 schreef DaveM het volgende:
[..]
hij praat in jouw straatje, dan valt het minder op.
maar ik leg het nog wel een keer uit.
Het zou verstandiger zijn als hij Remkes daadwerkelijk op zijn flikker te geven, het niet doen heeft echter niets met populisme te maken.quote:Goedkoop roepen (voor de zoveelste keer) dat Remkes z'n werk niet goed doet (lekker inspelen op de huidige gevoelens) , maar nooit krijgt Remkes een laatste waarschuwing.
Wellicht, maar dat is nog geen populisme... Ik vind het geen populisme om te zeggen dat alle potentiele extremisten in de gaten moeten worden gehouden, zelfs al is daar nu geen capaciteit voor, dan moet die capaciteit komen.... Als dat al populisme is, dan zijn wel erg veel dingen populistisch, dan is vrijwel iedere Nederlandse politicus een populist.quote:Maar nu heeft de AIVD al de handen vol aan 150 moslim-extremisten.
Stel elke extremist heeft 10 vrienden.
Dan moet je dus nog 1500 man extra in de gaten houden en daar is simpelweg geen capaciteit voor.
Dat is jouw voorbeeld niet, maar die van het nieuws vanavond.quote:Op woensdag 3 november 2004 21:19 schreef DaveM het volgende:
[erg offtopic]
en m'n eerste voorbeeld dan?
[/erg ofttopic]
Dan is het zijn voorbeeld. Hij gebruikt het nieuws.quote:Op woensdag 3 november 2004 21:29 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Dat is jouw voorbeeld niet, maar die van het nieuws vanavond.
Beetje goedkoop om dat te roepen terwijl je weet dat de AIVD zijn capaciteit al volledig benut.quote:Op woensdag 3 november 2004 21:27 schreef Speth het volgende:
Ik vind het geen populisme om te zeggen dat alle potentiele extremisten in de gaten moeten worden gehouden,
Ik betwijfel het, maar lijkt me wel een interessante discussie.quote:zelfs al is daar nu geen capaciteit voor, dan moet die capaciteit komen.... Als dat al populisme is, dan zijn wel erg veel dingen populistisch, dan is vrijwel iedere Nederlandse politicus een populist.
quote:Op woensdag 3 november 2004 21:31 schreef Piro het volgende:
[..]
Dan is het zijn voorbeeld. Hij gebruikt het nieuws..
Doe grote fout van Kerry is dat hij te gemaakt overkomt.quote:Op donderdag 4 november 2004 00:12 schreef Steeven het volgende:
De fout van Kerry is dat hij geen extreme christenhond is. Dan had hij gewonnen. Er wonen niet genoeg mensen blijkbaar die wel voor zichzelf kunnen nadenken ipv aan de hand van een boek. Zonde.
Verklaart ook meteen waarom er dokters zijn neergeschoten door extremistische christenen. Leuk effect in de wereld dankzij Bush, zwart en wit. Wij zijn goed en wie niet luistert slecht. Ik kots op zijn mengelmoes van politiek en religie en mede op al zijn aanhangers. BAH.
Klopt ook. In de debatten kwam hij imo sterker over, maar speelde niet goed in op het gevoel. Maar ja, die Bush maakt zelfs grapjes over de 100.000 Irakese doden in Irak, en dat vinden ze leuk daar. Verbaast me dan ook niet dat ze een intellectueel iemand links laten liggen.quote:Op donderdag 4 november 2004 07:43 schreef sjun het volgende:
[..]
Doe grote fout van Kerry is dat hij te gemaakt overkomt.
Held in het leger en antioorlogs-activist op welk paard zal de kiezer wedden? Kerry promoot beiden
Voor de aanval op Irak en tegen de oorlog in Irak. Welk standpunt zou het meeste scoren
Drijvend op anti-Bush sentiment vergat de man zelf een karakter neer te zetten.
Wie is nu eigenlijk John Kerry, de man met het uitgestreken gezicht aan wie welhaaast messiaanse trekjes worden toegeschreven zonder dat men hem kent? Hij was een media-hype... waar Ralph Nader een daadwerkelijk alternatief zou zijn geweest. Zo'n alternatief wenst het amerikaanse volk zich niet en dus is democratisch besloten tot vier extra jaren George Bush.
Ja die Amerikanen zijn zo domquote:Op donderdag 4 november 2004 10:02 schreef Steeven het volgende:
[..]
Klopt ook. In de debatten kwam hij imo sterker over, maar speelde niet goed in op het gevoel. Maar ja, die Bush maakt zelfs grapjes over de 100.000 Irakese doden in Irak, en dat vinden ze leuk daar. Verbaast me dan ook niet dat ze een intellectueel iemand links laten liggen.
Kan iemand me uitleggen waarom ze daar constant de vergelijking liberaal = socialist maken? Volgens Bush-aanhangers zijn wij nl. ook niets meer dan ondankbare klotecommunisten, omdat we liberaal zijn. Zegt eens te meer weer wat over hun intellect.
Volgens Osama Bin Laden is hijzelf degene die de sovjet unie op de knieen heeft gekregen, niet de VSquote:Op donderdag 4 november 2004 11:37 schreef more het volgende:
Hebben ze de Sovjet Unie op de knieën gekregen.
Het was Allah zelf die de Sovjet helikopters neerhaalde zeker, en niet die Stingers met "Made in the U.S.A." erop.quote:Op donderdag 4 november 2004 11:45 schreef ScienceFriction het volgende:
[..]
Volgens Osama Bin Laden is hijzelf degene die de sovjet unie op de knieen heeft gekregen, niet de VS![]()
Nu krijgen we de slechte verliezers! Bush heeft eerlijk gewonnen.quote:Op donderdag 4 november 2004 12:05 schreef Starfish het volgende:
Over stempatronen gesproken, moet je deze link eens bekijken:
http://ustogether.org/Florida_Election.htm
En dan vooral letten op de 2e en 3e kolom: percentage change for REP en DEM.
En dit dan ook nog eens vergelijken voor de "E-Touchscreen" machines en de "Op-Scan-Precinc"
(optische scanner)
Laten we nu nog eens kijken naar Liberty county bijv:
7.9% registered Republican en 88% registered Democrat volgens deze spreadsheet.
Verwachte stemmen zijn daarom: 237 tot 2667
Daadwerkelijke stemmzijn zijn: 1927 tot 1070
Dus in Liberty county hebben 1600 van de 2667 democratem voor Bush gestemd?!?
Ben ik de enige die dit wat vreemd vind? Dat er voornamelijk bij de optische scanners zoveel Democraten opeens overstappen naar Bush?
[badjoke] denk je dat er sprake is van "optisch bedrog"?[/badjoke]quote:Op donderdag 4 november 2004 12:05 schreef Starfish het volgende:
Ben ik de enige die dit wat vreemd vind? Dat er voornamelijk bij de optische scanners zoveel Democraten opeens overstappen naar Bush?
Ik ben een verliezer omdat ik iets merkwaardig vind/niet snap?!?quote:Op donderdag 4 november 2004 12:08 schreef more het volgende:
[..]
Nu krijgen we de slechte verliezers! Bush heeft eerlijk gewonnen.
een interssante post, maar twee punten zijn volgens mij een beetje vreemd..quote:Op woensdag 3 november 2004 23:48 schreef G1Ace het volgende:
Mijn analyse. Het is erg lang, maar ik ga echt op paar punten die ik erg belangrijk vind van dit verkiezing uitgebreid bespreken
Om te beginnen, Karl Rove is niet briliant, maar eerst, wat ging er mis voor kerry
Voorlopig heeft wat mij betreft ook gewoon Bush gewonnen ...quote:Op donderdag 4 november 2004 12:08 schreef more het volgende:
Nu krijgen we de slechte verliezers! Bush heeft eerlijk gewonnen.
Bush 4 more years![]()
![]()
Ohja, dat alles hebben ze vast te danken aan Bushquote:Op donderdag 4 november 2004 11:37 schreef more het volgende:
[..]
Ja die Amerikanen zijn zo dom![]()
Daarom zijn ze ook al jarenlang het rijkste en machtigste land ter wereld, hebben ze de grootste bedrijven, de beste universiteiten.
Hebben ze al veel landen bevrijdt
Hebben ze de Sovjet Unie op de knieën gekregen.
Amerikanen kunnen zelfs hun officier van justitie kiezen, dan was die arrogante zak de Wijkerslooth al lang weggestemd, kortom daar heb je echte democratie.
Ik kan eigenlijk nog wel uren doorgaan.
Bush 4 more years
![]()
![]()
Bush heeft met zijn prijzige oorlogen, de toegenomen terroristische dreigingen door zijn politiek en de gigantisch uit de hand gelopen staatsschuld de economie anders helemaal geen goed gedaan.quote:Op donderdag 4 november 2004 14:26 schreef ScienceFriction het volgende:
De grootste "fout" van Kerry is geweest dat hij zich teveel op de buitenlandse politiek heeft gericht. Uiteindelijk is dat niet het doorslaggevende item geweest (net als in het verlden), maar juist de normen en waarden.
Bush sr was in 1992 de grote winnaar van de golfoorlog, maar verloor toch... "it's the economy, stupid".
Verder sluit ik me aan bij RM-rf
******************************quote:Op donderdag 4 november 2004 14:33 schreef Vhiper het volgende:
[..]
Bush heeft met zijn prijzige oorlogen, de toegenomen terroristische dreigingen door zijn politiek en de gigantisch uit de hand gelopen staatsschuld de economie anders helemaal geen goed gedaan.
quote:Kok adviseert EU meer ICT te gebruiken
BRUSSEL (ANP) - Europa moet veel meer ICT gebruiken en investeren in onderzoek. Dat is een van de vijf aanbevelingen die oud-premier Kok doet in zijn nog vertrouwelijke advies aan de Europese landen.
De oud-premier presenteert zijn rapport 'Facing the challenge' woensdag in Brussel. Hij bespreekt het daarna met de EU-regeringsleiders.
Kok wil met zijn advies de Europese economie uit het slop halen en meer banen creëren. Hij stelt dat bedrijven en consumenten slimmer kunnen werken door automatisering. Onderzoek moet topprioriteit worden in Europa. ,,Hoe meer onderzoek, hoe meer productiegroei: het bewijs daarvoor is overweldigend. Het is al vaker gezegd, maar een voorwaarde voor meer groei is meer geld voor onderzoek en ontwikkeling'', schrijft Kok.
De oud-premier beveelt ook aan om de Europese vrije markt af te maken. Voor grensoverschrijdende goederen, kapitaal en diensten zijn nog te veel obstakels. Het Europese zakenklimaat moet worden verbeterd door administratieve lasten te verlichten en het opstarten van bedrijfjes te vergemakkelijken.
Ook moeten Europeanen langer kunnen werken en leren, dankzij betere werkomstandigheden. Ten slotte moeten landen hun milieuvernieuwingen stimuleren, want dat zorgt voor zuiniger en goedkoper gebruik van grondstoffen.
De Europese regeringsleiders hadden Kok eind 2003 om het economieadvies gevraagd. De groei in Europa blijft namelijk ver achter bij die van de VS en Azië. De banengroei is in 2001 gestopt. En dat terwijl de EU-regeringsleiders in 2000 te Lissabon hadden afgesproken dat hun economie in 2010 de snelstgroeiende ter wereld moet zijn.
Ok, even terug op Karl Rovequote:Op donderdag 4 november 2004 13:51 schreef RM-rf het volgende:
[..]
een interssante post, maar twee punten zijn volgens mij een beetje vreemd..
Gebaseert op belastingverlagingen en een extreem lage rentestand. Dat eerste helpt de staatsschuld de lucht in en het tweede zal de inflatie stevig aanwakkeren, die dollar is niet voor niets zo zwak de laatste tijd.quote:Op donderdag 4 november 2004 14:41 schreef more het volgende:
[..]
******************************
De amerikaanse economie presteert veel beter dan de europese.
Alleen Californie is economisch al een stuk sterker dan bijvoorbeeld Frankrijk.
Je moet de staatsschuld bekijken "per hoofd van de bevolking" en dan blijkt de schuld in Amerika helemaal niet zo groot te zijn, vergeleken met andere landen.quote:Op donderdag 4 november 2004 16:37 schreef Vhiper het volgende:
[..]
Gebaseert op belastingverlagingen en een extreem lage rentestand. Dat eerste helpt de staatsschuld de lucht in en het tweede zal de inflatie stevig aanwakkeren, die dollar is niet voor niets zo zwak de laatste tijd.
Lees je eens in:
http://www.globalresearch.ca/articles/ENG407A.html
quote:Op donderdag 4 november 2004 17:01 schreef more het volgende:
[..]
Je moet de staatsschuld bekijken "per hoofd van de bevolking" en dan blijkt de schuld in Amerika helemaal niet zo groot te zijn, vergeleken met andere landen.
ff geduld, dat komt vanzelf, zolang de rente zo laag blijft en de staatsschuld zo extreem blijft stijgen.quote:De inflatie is ook niet hoog in de USA.
Overheidsschuld Nederland en Eurozonequote:Op donderdag 4 november 2004 18:47 schreef Vhiper het volgende:
[..]![]()
ff afschieten met cijfertjes. De staatsschuld in de VS bedraagt zo'n 7 triljoen!
Per hoofd van de bevolking komt dit neer op een ruime $25.000 per persoon.
Het tekort stijgt sinds september 2003 gemiddeld met 1,6 miljard per dag
Bron: http://www.brillig.com/debt_clock/
Ter vergelijking, in Nederland is de gemiddelde staatsschuld zo'n $13.000 en wij lopen al te schreeuwen dat het veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel te hoog is.
[..]
ff geduld, dat komt vanzelf, zolang de rente zo laag blijft en de staatsschuld zo extreem blijft stijgen.
Volgens CIA Worldfact book zit het BBP van de VS op 10.990 miljard.quote:Op donderdag 4 november 2004 21:13 schreef more het volgende:
[..]
Overheidsschuld Nederland en Eurozone
[afbeelding]
Zoals je ziet bedroeg de staatschuld in de eurozone in 2003 67% van het BBP
In Amerika was het BBP in 2003 $ 13.000.000.000.000,-
In Amerika was de staatschuld in 2003 $ 6.986.053.748.236,-
Dus de staatschuld in Amerika bedraagt 53% van het BBP beter als de eurozone.
Klopt! Foutjequote:Op donderdag 4 november 2004 21:20 schreef pberends het volgende:
[..]
Volgens CIA Worldfact book zit het BBP van de VS op 10.990 miljard.
Groei is 3,7%, begrotingstekort iets van 450 miljard. Dat compenseert het dus niet.quote:Op donderdag 4 november 2004 21:25 schreef more het volgende:
[..]
Klopt! Foutje
Maar dan scoren ze met 63 % nog altijd beter dan Europa.
En gezien de goede economische groei in de USA , en de slechte situatie in de eurozone zal het over 2004 in Amerika ook beter zijn.
Dan geven ze in Hollywood toch een charity feestje? Dan kunnen de rich & famous even de staatsschuld doen verdwijnen...quote:Op donderdag 4 november 2004 21:58 schreef pberends het volgende:
[..]
Groei is 3,7%, begrotingstekort iets van 450 miljard. Dat compenseert het dus niet.
Zoals ik al zei: Nog altijd beter dan de eurozone.quote:Op donderdag 4 november 2004 21:58 schreef pberends het volgende:
[..]
Groei is 3,7%, begrotingstekort iets van 450 miljard. Dat compenseert het dus niet.
Ja, jammer dat de huishoudens ook al zo bankroet zijn als de ziekte. Dat moet allemaal (met rente) terugbetaald worden in de toekomst. Het zal met de VS in de toekomst door al die schulden veel slechter gaan.quote:Op donderdag 4 november 2004 22:07 schreef more het volgende:
[..]
Zoals ik al zei: Nog altijd beter dan de eurozone.
BBP 2004 US 11.400 miljard, tekort 450 miljard is 3,9 procent.
Kijk het zijn geen supercijfers, maar Frankrijk en Duitsland hebben een net zo groot tekort.
Het wordt ééntonig, maar ook op dat gebied is de situatie vergelijkbaar met Europa. Ik zou zeggen maak je dan maar wat drukker over je eigen continent.quote:Op donderdag 4 november 2004 22:08 schreef pberends het volgende:
[..]
Ja, jammer dat de huishoudens ook al zo bankroet zijn als de ziekte. Dat moet allemaal (met rente) terugbetaald worden in de toekomst. Het zal met de VS in de toekomst door al die schulden veel slechter gaan.
Allereerst hulde voor je leesbare bijdragen. Ik heb ervan genoten.quote:Op donderdag 4 november 2004 16:19 schreef G1Ace het volgende:
--knip--
Goed, terug naar Florida. Het verbaasde me ook dat Florida zo makkelijk ging naar Bush. de NY Times waren van overtuigt dat Florida voor Kerry ging. Mijn vader, die had doorgekregen, dat FLorida overweldigend voor Kerry had gestemd. Hoe kon Florida weer voor Bush gaan? Een belangrijk gedeelte van Florida, waar alleen democraten waren, stemde plotseling allemaal Bush. Dat was erg bizar. Echter, ze willen geen herhaling van Florida. Michael Moore was prominent aanwezig in alle staten, en als die iets heeft opgepakt, dan merken we het wel.
Volkert v/d Graaf was ook een intellectueel. Intellectuelen zijn vaak helemaal niet zo snugger, als het op leidinggeven aankomt.quote:Op donderdag 4 november 2004 23:45 schreef Steeven het volgende:
Kerry kwam imo intellectueler over dan Bos hoor. Het is echt een belediging, voor iedereen nota bene!, om met Bos vergeleken te worden. Zelfs Amerikanen zouden gezegd hebben dat je te ver was gegaan
.
Je bent aan het draaien he? Eerst zit je te zeiken dat ik niet naar totalen mag kijken, maar naar het BBP per persoon, dan kijk ik ernaar, kom je nu weer met totalen aanzetten.quote:Op donderdag 4 november 2004 21:13 schreef more het volgende:
[..]
Overheidsschuld Nederland en Eurozone
[afbeelding]
Zoals je ziet bedroeg de staatschuld in de eurozone in 2003 67% van het BBP
In Amerika was het BBP in 2003 $ 13.000.000.000.000,-
In Amerika was de staatschuld in 2003 $ 6.986.053.748.236,-
Dus de staatschuld in Amerika bedraagt 53% van het BBP beter als de eurozone.
quote:Op donderdag 4 november 2004 23:49 schreef zakjapannertje het volgende:
interessant in deze is welke staten profiteren van de door de Republikeinen vooral verfoeide centrale overheid:
http://taxprof.typepad.co(...)red_states_feed.html
Zo, dat is snel geconcludeerd op basis van twee personen. Knap.quote:Op vrijdag 5 november 2004 08:34 schreef more het volgende:
[..]
Volkert v/d Graaf was ook een intellectueel. Intellectuelen zijn vaak helemaal niet zo snugger, als het op leidinggeven aankomt.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de oprichters van de nu grootste bedrijven geen hoge opleiding hebben/hadden genoten.quote:Op vrijdag 5 november 2004 12:15 schreef Steeven het volgende:
[..]
Zo, dat is snel geconcludeerd op basis van twee personen. Knap.
Die lijst is gewoon een hoax.quote:Op vrijdag 5 november 2004 12:28 schreef D-Devil het volgende:
[afbeelding]. staat vast al ergens in dit topic, maar wel erg typerend inderdaad.
Daar ben ik het volledig mee eens. Verschil met vroeger is dat je nu papieren moet hebben, dus geleerd moet hebben, terwijl vroeger iemand die VBO gedaan had, of LTS, zichzelf met cursussen en bijlessen nog hogerop kon werken. Tegenwoordig is dat vrijwel onmogelijk, om dat school voor iedereen toegankelijk, beschikbaar, betaalbaar en haalbaar is. Geen HAVO? Volgende!quote:Op vrijdag 5 november 2004 12:48 schreef more het volgende:
[..]
Onderzoek heeft uitgewezen dat de oprichters van de nu grootste bedrijven geen hoge opleiding hebben/hadden genoten.
Ik wil er mee zeggen dat als je alleen goed hebt geleerd dan ben je nog niks!
slachtoffertje,quote:Op vrijdag 5 november 2004 12:56 schreef Steeven het volgende:
[..]
Daar ben ik het volledig mee eens. Verschil met vroeger is dat je nu papieren moet hebben, dus geleerd moet hebben, terwijl vroeger iemand die VBO gedaan had, of LTS, zichzelf met cursussen en bijlessen nog hogerop kon werken. Tegenwoordig is dat vrijwel onmogelijk, om dat school voor iedereen toegankelijk, beschikbaar, betaalbaar en haalbaar is. Geen HAVO? Volgende!
Iedereen kan nog steeds een eigen bedrijf beginnen, daar heb je echt geen universitaire opleiding voor nodig.quote:Op vrijdag 5 november 2004 12:56 schreef Steeven het volgende:
[..]
Daar ben ik het volledig mee eens. Verschil met vroeger is dat je nu papieren moet hebben, dus geleerd moet hebben, terwijl vroeger iemand die VBO gedaan had, of LTS, zichzelf met cursussen en bijlessen nog hogerop kon werken. Tegenwoordig is dat vrijwel onmogelijk, om dat school voor iedereen toegankelijk, beschikbaar, betaalbaar en haalbaar is. Geen HAVO? Volgende!
Eh nee? Roep ik dat dan?quote:Op vrijdag 5 november 2004 12:58 schreef RM-rf het volgende:
[..]
slachtoffertje,
als je die post leest, zie je nu net dat je gewoon een bedrijf zelf op moet gaan richten om erg rijk te worden, die andere laag-opgeleiden hebben dat gedaan, maar als ze mensen moeten aannemen kiezen ze toch voor mensen met een opleiding, vind je dat raar?
Deze echter niet:quote:Op vrijdag 5 november 2004 12:48 schreef more het volgende:
Die lijst is gewoon een hoax.
Een internetpeiling klopt nooit.quote:Op vrijdag 5 november 2004 14:09 schreef Vhiper het volgende:
[..]
Deze echter niet:
http://www.theworldvotes.org/index.php?nid=876&newsid=174
81,6% van de wereld zou op Kerry hebben gestemd, 6,2% voor Bush, nipt gevolgt door Nader met 5,3%, de rest gaat naar overige kanidaten.
Qua economische cijfertjes ging je al op je bek en nu blijf je weer krampachtig volhouden. Het is gewoon een feit dat de wereld vele malen liever Kerry had gezien dan Bush. Jammer voor de wereld trekken de Amerikanen zich daar weinig van aan...quote:Op vrijdag 5 november 2004 14:20 schreef more het volgende:
[..]
Een internetpeiling klopt nooit.
Je kunt overigens beter zeggen Europe Votes: [afbeelding]
![]()
Niks op mijn bek de staatsschuld in verhouding tot het BBP is in Amerika nog altijd beter dan in Europa.quote:Op vrijdag 5 november 2004 14:31 schreef Vhiper het volgende:
[..]
Qua economische cijfertjes ging je al op je bek en nu blijf je weer krampachtig volhouden. Het is gewoon een feit dat de wereld vele malen liever Kerry had gezien dan Bush. Jammer voor de wereld trekken de Amerikanen zich daar weinig van aan...
Als jij in het stemhokje staat, denk jij dan ook: "wat zal de rest van de wereld er van vinden?"?quote:Op vrijdag 5 november 2004 14:31 schreef Vhiper het volgende:
Qua economische cijfertjes ging je al op je bek en nu blijf je weer krampachtig volhouden. Het is gewoon een feit dat de wereld vele malen liever Kerry had gezien dan Bush. Jammer voor de wereld trekken de Amerikanen zich daar weinig van aan...
Zie ook het doorslaande succes van Operation Clark County van de Guardian (door sommigen nog steeds als een kwaliteitskrant gezien).quote:Op vrijdag 5 november 2004 19:44 schreef PJORourke het volgende:
[..]
Als jij in het stemhokje staat, denk jij dan ook: "wat zal de rest van de wereld er van vinden?"?
Ik namelijk niet. Denk dat dat voor de meeste mensen geldt.
Met als resultaat:quote:As the bumper stickers put it, "Re-defeat Bush". But, this time, do it so overwhelmingly that neither his brother's friends in Florida nor his father's friends on the Supreme Court will be able to rig the count. Decent Americans - there are absolutely more intelligent, educated, civilised, cultivated, compassionate people in America than in any other country in the western world - please show your electoral muscle this time around. We in the rest of the world, who sadly cannot vote in the one election that really affects our future, are depending on you. Please don't let us down.
[...]
But please don't feel isolated from the Europe you twice saved. Give us back the America we loved, and your friends will be waiting for you. And here in Britain, for as long as we have Tony Blair singing the same lies as George Bush, your nightmares will be ours.
[...]
First of all, if you back Kerry, you will be voting against a savage militaristic foreign policy of pre-emptive killing which has stained the great name of the US so hideously in recent times. A policy that Bush and his gang are set to continue - if they get the opportunity. I say "the great name" of the US because I believe that to be profoundly true. Although resolutely against the Iraq war, I remain equally resolutely philamerican, almost every movement towards liberty in the past having its roots or its refuge in the US.
Je kan gelijk hebben, maar dit is nog steeds geen reden om voor Bush te stemmen, als je weet wat er allemaal van je stem afhangtquote:Op vrijdag 5 november 2004 08:07 schreef sjun het volgende:
[..]
Allereerst hulde voor je leesbare bijdragen. Ik heb ervan genoten.
Voor wat betreft Florida: Het zal mij niet verbazen als mensen die eeuwige wijzende vinger van Michael Moore en zjin propaganda een beetje zat waren en uit recalcitrantie besloten Bush hun stem te gunnen. Dàt zou ik het perfecte antwoord op manipulatieve bevoogding vinden.
Ja, ik wel, alhoewel ik dan tot de trieste conclusie moet komen dat het de wereld worst zal wezen hoe ik in Nederland stem en de wereld het van veel groter belang vindt hoe de Amerikaan stemt, aangezien Amerika zich met alles en iedereen in de wereld wil bemoeien en dat nog met flinke invloed kan ook.quote:Op vrijdag 5 november 2004 19:44 schreef PJORourke het volgende:
[..]
Als jij in het stemhokje staat, denk jij dan ook: "wat zal de rest van de wereld er van vinden?"?
Ik namelijk niet. Denk dat dat voor de meeste mensen geldt.
Gezien het feit dat jij 3x met verkeerde conclusies en cijfertjes kwam aanzetten, jij. Geloofwaardiger wordt je er ook niet op.quote:Op vrijdag 5 november 2004 16:35 schreef more het volgende:
[..]
Niks op mijn bek de staatsschuld in verhouding tot het BBP is in Amerika nog altijd beter dan in Europa.
Namelijk 63% voor Amerika tegen 67% voor Europa (eurozone) Dus wie gaat er nu op zijn bek!![]()
Een representatieve steekproef, lijkt mij voldoende, maar goed, prove me wrong en ga ff de 5 miljard aardbewoners ondervragen, ok? :')quote:ps. 10.000 mensen bepalen nog niet het totale wereldbeeld.
Voor jou even snel drie falsificaties van je aanname: Ad Melkert en Wim Kok hadden de wind er behoorlijk onder bij de PvdA. Ook Fidel Castro heeft de touwtjes al jaren stevig in handen in Cuba. Zo dom zijn intellectuelen niet per definitie als het op leidinggeven aankomt.quote:Op vrijdag 5 november 2004 08:34 schreef more het volgende:
[..]
Volkert v/d Graaf was ook een intellectueel. Intellectuelen zijn vaak helemaal niet zo snugger, als het op leidinggeven aankomt.
In het kort komt het er op neer dat mensen die juist baat zouden hebben bij het stemmen op de democraten gezien hun economische situatie, toch op de republiekeinen stemmen. De voornaamste verklaring hiervoor is dat terwijl de democraten zich vervreemden van 'de gewone man' , de republiekeinen juist met issues als de wapenwet en het homohuwelijk deze kiezers naar zich toe trekken.quote:LIVING POOR, VOTING RICH
New York Times Editorial Page
By NICHOLAS D. KRISTOF
Published: November 3, 2004
In the aftermath of this civil war that our nation has just fought, one result is clear: the Democratic Party's first priority should be to reconnect with the American heartland.
I'm writing this on tenterhooks on Tuesday, without knowing the election results. But whether John Kerry's supporters are now celebrating or seeking asylum abroad, they should be feeling wretched about the millions of farmers, factory workers and waitresses who ended up voting -- utterly against their own interests -- for Republican candidates.
One of the Republican Party's major successes over the last few decades has been to persuade many of the working poor to vote for tax breaks for billionaires. Democrats are still effective on bread-and-butter issues like health care, but they come across in much of America as arrogant and out of touch the moment the discussion shifts to values.
"On values, they are really noncompetitive in the heartland," noted Mike Johanns, a Republican who is governor of Nebraska. "This kind of elitist, Eastern approach to the party is just devastating in the Midwest and Western states. It's very difficult for senatorial, Congressional and even local candidates to survive."
In the summer, I was home -- too briefly -- in Yamhill, Ore., a rural, working-class area where most people would benefit from Democratic policies on taxes and health care. But many of those people disdain Democrats as elitists who empathize with spotted owls rather than loggers.
One problem is the yuppification of the Democratic Party. Thomas Frank, author of the best political book of the year, "What's the Matter With Kansas: How Conservatives Won the Heart of America," says that Democratic leaders have been so eager to win over suburban professionals that they have lost touch with blue-collar America.
"There is a very upper-middle-class flavor to liberalism, and that's just bound to rub average people the wrong way," Mr. Frank said. He notes that Republicans have used "culturally powerful but content-free issues" to connect to ordinary voters.
To put it another way, Democrats peddle issues, and Republicans sell values. Consider the four G's: God, guns, gays and grizzlies.
One-third of Americans are evangelical Christians, and many of them perceive Democrats as often contemptuous of their faith. And, frankly, they're often right. Some evangelicals take revenge by smiting Democratic candidates.
Then we have guns, which are such an emotive issue that Idaho's Democratic candidate for the Senate two years ago, Alan Blinken, felt obliged to declare that he owned 24 guns "and I use them all." He still lost.
As for gays, that's a rare wedge issue that Democrats have managed to neutralize in part, along with abortion. Most Americans disapprove of gay marriage but do support some kind of civil unions (just as they oppose "partial birth" abortions but don't want teenage girls to die from coat-hanger abortions).
Finally, grizzlies -- a metaphor for the way environmentalism is often perceived in the West as high-handed. When I visited Idaho, people were still enraged over a Clinton proposal to introduce 25 grizzly bears into the wild. It wasn't worth antagonizing most of Idaho over 25 bears.
"The Republicans are smarter," mused Oregon's governor, Ted Kulongoski, a Democrat. "They've created ... these social issues to get the public to stop looking at what's happening to them economically."
"What we once thought -- that people would vote in their economic self-interest -- is not true, and we Democrats haven't figured out how to deal with that."
Bill Clinton intuitively understood the challenge, and John Edwards seems to as well, perhaps because of their own working-class origins. But the party as a whole is mostly in denial.
To appeal to middle America, Democratic leaders don't need to carry guns to church services and shoot grizzlies on the way. But a starting point would be to shed their inhibitions about talking about faith, and to work more with religious groups.
Otherwise, the Democratic Party's efforts to improve the lives of working-class Americans in the long run will be blocked by the very people the Democrats aim to help.
Laat dezelfde analyse van vervreemding eens los op GroenLinks voor de nederlandse situatie om deze zaak in perspectief te zien...quote:Op maandag 8 november 2004 20:55 schreef Monolith het volgende:
Ik vond deze analyse van de NY TImes met betrekken tot door de democraten gemaakte fouten nog ergens:
[..]
In het kort komt het er op neer dat mensen die juist baat zouden hebben bij het stemmen op de democraten gezien hun economische situatie, toch op de republiekeinen stemmen. De voornaamste verklaring hiervoor is dat terwijl de democraten zich vervreemden van 'de gewone man' , de republiekeinen juist met issues als de wapenwet en het homohuwelijk deze kiezers naar zich toe trekken.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |