Je ziet marktplaats of op ebay.de goede molens voorbij komen. Als je zoiets als een Rancilio Rocky overweegt, dan zou ik niet voor de Rocky gaan maar voor de Mazzer (mini). Dat zegt iedereen zo'n beetje. Een Fin heeft er een goede recensie over geschreven: http://temesblog.blogspot.com/2005/07/mazzer-vs-rocky.htmlquote:Op vrijdag 30 december 2005 20:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Jaja
maar een eenvoudige van Tchibo, waar je wel hetzelfde systeem hebt, met een bonenvak en een koffie vak en maalinstelling, maar verder goedkoop en van plastic.
Ben nog op zoek naar een mooie molen.
Bij ons in de keuken zijn er genoeg die globals full-time gebruiken, nog nooit zien verkleuren en al helemaal niet zien breken. Maar goed, ik ben geen Global-groupie, moet mijn eigen merk nog vinden. Momenteel van alles wat, maar niks is perfect. Voor een links-handige zijn de globals echter wel lekker, vind ik zelf...quote:Op dinsdag 27 december 2005 12:38 schreef Phineas het volgende:
[..]
Ik zeg dus dus ook dat dit gebeurde bij intensief gebruik. Thuis kan je er zeker heel veel en heel lang plezier van hebben. Maar voor mij persoonlijk is het genoeg om ze niet aan te schaffen voor thuis. Misschien btj beroeps deformatie![]()
Weet je wel wat wabocho en yobocho betekent? Heeft namelijk niks met het wel of niet rvs zijn te maken. (En ik weet wel dat wabocho en yobocho ook als merknamen worden gebruikt)quote:Op dinsdag 3 januari 2006 01:14 schreef Euc- het volgende:
Sabatier vind ik persoonlijk iets mindere kwaliteit, de handvaten gaan sneller kapot bij veelvuldig gebruik is mijn ervaring. Wil je echt topkwaliteit messen, dan moet je gaan voor Fallkniven (zweeds), KAI, Wabocho of Yobocho (Japans). Het verschil tussen Wabocho en Yobocho is dat Wabocho niet gemaakt is van rvs. Dit geeft als voordeel dat het langer scherp blijft, en makkelijker is aan te zetten waardoor je je mes makkelijk scherp krijgt. Nadeel is dus dat hij roest bij niet goed droogmaken. Yobocho is gemaakt van roestvast koboltstaal, wat dus niet roest. Dit heeft wel aanzienlijke gevolgen voor de prijs.
Zeg dan in ieder geval even wat het volgens jou wél betekent aub.quote:Op dinsdag 3 januari 2006 16:02 schreef mirugai het volgende:
[..]
Weet je wel wat wabocho en yobocho betekent? Heeft namelijk niks met het wel of niet rvs zijn te maken. (En ik weet wel dat wabocho en yobocho ook als merknamen worden gebruikt)
Nou, ik dacht: ik sla 'ns hetzelfde toontje aan wat anderen hier ook wel 'ns hanteren.quote:Op dinsdag 3 januari 2006 16:34 schreef Rio het volgende:
Zeg dan in ieder geval even wat het volgens jou wél betekent aub.
Ik vind dat best interessant. Hoop dat ik het kan onthouden. Zul je net zien dat ik niet op Fok! kan als ik het nodig heb.quote:
Metsel lekker in je tuin wat, dan kan je daar ook brood bakken, en bbqenquote:Op woensdag 4 januari 2006 16:06 schreef rashudo het volgende:
Ik heb een vraagje.. stel dat ik een echte goede pizza wil bakken in mijn oven, hoe hoog moet het temperatuurbereik van die oven dan zijn? En is zoiets voor de normale consument beschikbaar? Of moet ik iets in m'n tuin in elkaar metselen?
nee, ga maar eens bij prof pizza ovens kijken, die staan vaak over de 350 graden.quote:Ik heb al een bosch gevonden die 30-300 graden aan kan.. is dat genoeg?
Schandequote:Die kost overigens wel 2699 EUR
Wist ik toevallig wel (in grote lijnen dan), is mij ooit eens uitgelegd door een messenhandelar hier in de buurt. Ik had het over de MERKEN Wabocho en Yobocho.quote:Op dinsdag 3 januari 2006 17:33 schreef mirugai het volgende:
[..]
Nou, ik dacht: ik sla 'ns hetzelfde toontje aan wat anderen hier ook wel 'ns hanteren.
Ok, de hocho dan. Hocho betekent mes, maar met iets ervoor wordt het bocho. In het woord Wabocho staat Wa voor japans, dus wabocho is een Japans mes. En zo betekent yobocho een westers (gebaseerd) mes. Een koksmes (gyoto) is dus een yobocho en een yanagibi/sashimimes bijvoorbeeld een wabocho. De beste kwaliteit wabocho is honyaki. Zover ik weet zijn er twee soorten wabocho: kasumi en honyaki. Een kasumi bestaat uit samengesmede lagen hard en zacht staal, een honyaki bestaat uit een stuk hoogkwaliteit koolstofstaal en wordt 'plat gezegd' ongeveer net zo gesmeed als de bekende samuraizwaarden (klopt niet helemaal maar is hetzelfde idee).
De wabocho die onder de merknaam 'Wabocho' worden verkocht zijn volgens mij geen honyaki en ook geen honkasumi (kasumi gemaakt van kwaliteit staalsoorten) maar gewone kasumi. De prijs is er een sterke indicatie van. (Reken voor een redelijke honkasumi minimaal drie/vierhonderd dollar en voor een redelijke honyaki minimaal vijf/zeshonderd dollar)
leuk voor je dat je dat hebt GEHOORD van een messenhandelaar. haha, wat een crap.quote:Op woensdag 4 januari 2006 19:12 schreef Euc- het volgende:
[..]
Wist ik toevallig wel (in grote lijnen dan), is mij ooit eens uitgelegd door een messenhandelar hier in de buurt. Ik had het over de MERKEN Wabocho en Yobocho.
Met het verkeerde been uit bed gestapt ofzo?quote:Op woensdag 4 januari 2006 19:51 schreef mirugai het volgende:
[..]
leuk voor je dat je dat hebt GEHOORD van een messenhandelaar. haha, wat een crap.
hehe, relaxed man. Het is geen wedstrijdje 'ik weet meer dan jij weet'. Dat is alles. Ik las dat verhaal over Wabocho enzo en ik dacht gewoon huh? En daarna begin je je verdedigen dat je het allemaal wel weet maaaaar etc. etc. Nergens voor nodig joh.quote:Op woensdag 4 januari 2006 19:55 schreef Euc- het volgende:
Met het verkeerde been uit bed gestapt ofzo?![]()
De messenhandelaar/slijper waar ik vaker kom heeft ook verschillende japanse messen liggen, en kan daar best veel over vertellen, maar omdat ik er al een hele tijd niet meer geweest ben, en omdat hij mij dat een behoorlijke tijd geleden had uitgelegd wist ik het alleen nog in grote lijnen.
Ik zag dus vandaag WEER een in de bonus-aanbieding een soeppan te koop staan bij de lokale appie. 49 euri voor een 24cm wijde, 7 liter grote pan. Toch maar gekocht, want zo duur is het niet.quote:Op woensdag 14 december 2005 23:01 schreef Drive-r het volgende:
Ik zag ze toevallig staan, maar mij allemaal te klein...
Slijpen is een vakquote:Op zaterdag 14 januari 2006 20:13 schreef McGry het volgende:
[afbeelding]
Pas gekocht. Snijdt natuurlijk geweldig. Aangezien ik het mes er cool uit vond zien en gewoon een goed en enorm scherp mes zocht is dit model voor mij helemaal perfect
Het handvat is daarbij ook nog eens heel fijn. Ik heb ik de winkel wat andere messen vastgehad, en sommige hadden een soort van handvat in een boogje: echt enorm irritant, bij vastpakken voelde ik al meteen waar ik de blaren zou gaan krijgen.. Dit handvat is gewoon recht.
Ik ben nog flink aan het oefenen met slijpen, ik heb toch nog het idee dat ie recht uit de winkel scherper was dan nadat ik hem heb geslepen..
Zijn zeker erg fijne messen, ik heb de mijne laten slijpen en ze zijn nu weer vlijmscherpquote:Op zaterdag 14 januari 2006 20:13 schreef McGry het volgende:
[afbeelding]
Pas gekocht. Snijdt natuurlijk geweldig. Aangezien ik het mes er cool uit vond zien en gewoon een goed en enorm scherp mes zocht is dit model voor mij helemaal perfect
Ik ben nog flink aan het oefenen met slijpen, ik heb toch nog het idee dat ie recht uit de winkel scherper was dan nadat ik hem heb geslepen..
Mooi hoor, maar één ding, ga er géén brooddeeg in maken.quote:Op vrijdag 20 januari 2006 11:18 schreef Atnuk het volgende:
deze heb ik besteld:
[afbeelding]
Braun K3000
Professionele keukenmachine
Technische gegevens
- Vermogen (Watt): 950
- Inhoud in liters: 3.5
- Vulopening: Ja
- Pulse functie: Ja
- RVS mes: Ja
- Veiligheidsvoorzieningen: Ja
- Receptenboek: Ja
- Geschikt voor horecagebruik: Ja
- Snoer opbergmogelijkheid: Ja
- Vaatwasmachinebestendige delen: Ja
Uiterlijk
- Kleur: Wit
- Soort behuizing: Kunststof
Overige gegevens
- Fabrieksgarantie in maanden: 24
Aanvullende gegevens
** Beste koop Consumentengids augustus 2000 **
- 3 hoogwaardige systemen in 1
- Deegmixer voor krachtig kneden, kloppen en mixen
- Grote krasbestendige roestvrijstalen kom met capaciteit voor 4 kg deeg
- Incl. kneedhaak, grove garde, fijne garde, afneembare trechter en spatel
- Foodprocessor voor snijden, raspen, hakken, snipperen en mixen
- Sikkelmes
- 5 inzet snij/raspplaten grof/fijn snijden, grof/fijn raspen, julienne snijden, frites snijden, kaas/aardappel raspen
- Opbergbox voor snij/raspplaten
- Glazen krasvaste en hittebestendige blender voor mixen, mengen en hakken
- Ook voor kleine hoeveelheden
- Elektronisch regelbare snelheid
- Alle onderdelen zijn vaatwasmachine bestendig muv gemotoriseerde onderdelen
Ik hoop dat het een goede keus is, maandag heb ik hem in huis als t goed is.![]()
Omdat ie dan snel kapot zal gaan.quote:Op vrijdag 20 januari 2006 13:09 schreef Atnuk het volgende:
waarom niet dan,
beslag voor een cake of ff wat zanddeeg maken, ja hoorquote:Op vrijdag 20 januari 2006 15:18 schreef Atnuk het volgende:
kan ik dan wel ander deeg maken?
Ja, brooddeeg is heel zwaar kneden, en vooral ook lang. Je belast dan de machine heel zwaar voor 10-15 minuten continue en dan wordt bv de motor heet.quote:is brooddeeg zo 'zwaar' te kneden dan?
Jah, had ik al gezien, maar de enige met kopshout is die met bamboo, en das lelijk...quote:Op vrijdag 20 januari 2006 14:37 schreef Atnuk het volgende:
kijk hier eens
schitterende online kookwinkel!
http://shop.oldenhof-kookkado.nl/
yupquote:Op zondag 12 februari 2006 22:34 schreef SiGNe het volgende:
Da's een flinke garde..
Heb je ook een bijpassend schaaltje teiltje?quote:Op zondag 12 februari 2006 22:45 schreef prupke het volgende:
[..]
yupen ik heb hem voor een prikkie kunnen kopen ook
![]()
Ik heb een ouwe Braun (met een dubbele mengkom), en daar draai ik geregeld brooddeeg in de laatste tijd (tot ik weer een broodbakmachine heb)...quote:Op vrijdag 20 januari 2006 14:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Omdat ie dan snel kapot zal gaan.
zat net te surfen op knives and tools, over global messen:quote:Houchou, het japasne mes, is scherper en fijner dan westerse messen. Het lemmet heeft 1 snijvlak, en dat zit meestal rechts voor rechtshandig gebruik. [...]
Er zijn drie soorten lemetten in Japan: de honyaki, hongasumi en de kasumi. De indeling hangt af van hoe lang het mes scherp blijft, wat de Japanners kirehaga noemen.
Honyaki is de beste kwaliteit omdat het lemmet van gehard staal het langste scherp blijft. Lemetten van hongasumi en kasumi worden beide gemaakt van een legering van zachter ijzer en gehard staal. het verschil is gering. Door de zachterre ijzeren buitenlaag is hij makkerlijker te slijpen.
quote:NB: De messen mogen niet in de vaatwasmachine. Fabrieksgarantie op breuk.
ik raad je aan om de minst dure kasumi messen te nemen (zullen nog wel minimaal 60 euro zijn denk ik) en er een middelfijne watersteen bij te nemen (nakato). Ik heb de indruk dat daar bij de aanschaf daar niet bij stil wordt gestaan: het zijn zeer scherpe messen, maar ze vergen onderhoud (ze roesten als een gek, sta niet gek te kijken als je tijdens het snijden van groenten al roestplekken ziet onstaan) en je moet ze regelmatig slijpen wil je die scherpte houden. Bij intensief gebruik zul je een kasumi iedere dag (als het erg druk is zelfs 2x op een dag) moeten slijpen. Als je zoiets hebt van: 'ik hoef ze niet altijd zo scherp te hebben', da's prima, maar dan is een gewoon westers rvs mes waarschijnlijk praktischer.quote:Op maandag 13 februari 2006 13:32 schreef Tha_Butcha het volgende:
thanks (damn waarom heb ik van die dure hobbies)
Bedoel je die winkels in de Immermannstrasse? (vlakbij het station, waar ook het Niko hotel zit)quote:Op maandag 13 februari 2006 13:23 schreef mirugai het volgende:
In Dusseldorf kun je wabocho vinden.
mmm, global moet ik nog proberen, ik vind lichte messen wel fijn. en een wetsteen wou ik ik er sowieso bij kopen, snijden met niet half-botte messen, haat ik. Tis niet voor professioneel gebruik dus dat scheelt, tis gewoon uit de hand gelopen hobbyquote:Op maandag 13 februari 2006 13:54 schreef mirugai het volgende:
[..]
ik raad je aan om de minst dure kasumi messen te nemen (zullen nog wel minimaal 60 euro zijn denk ik) en er een middelfijne watersteen bij te nemen (nakato). Ik heb de indruk dat daar bij de aanschaf daar niet bij stil wordt gestaan: het zijn zeer scherpe messen, maar ze vergen onderhoud (ze roesten als een gek, sta niet gek te kijken als je tijdens het snijden van groenten al roestplekken ziet onstaan) en je moet ze regelmatig slijpen wil je die scherpte houden. Bij intensief gebruik zul je een kasumi iedere dag (als het erg druk is zelfs 2x op een dag) moeten slijpen. Als je zoiets hebt van: 'ik hoef ze niet altijd zo scherp te hebben', da's prima, maar dan is een gewoon westers rvs mes waarschijnlijk praktischer.
Ik heb bijv. ook een 30 cm Global yanagiba. Ik ben niet kapot van Global (ik gebruik liever m'n cheapass kasumi yanagiba van m'n opleiding), maar hij roest niet en da's toch ook wel handig.
Ja, precies! Zag vorige week nog bij een van die winkels een mooie mirrorfinished honyaki yanagiba liggen. Kost je wel 995 euro, maar dan heb je ook iets. Mooie 8000 korrel watersteen erbij van rond de 150 eurootjes en je kunt aan de slag :-)quote:Op maandag 13 februari 2006 14:25 schreef Pietverdriet het volgende:
Bedoel je die winkels in de Immermannstrasse? (vlakbij het station, waar ook het Niko hotel zit)
Degelijkheid, de Santos is gemaakt voor hoereca gebruik, dus heeft een oersolide grote motor erin.quote:Op maandag 13 februari 2006 14:56 schreef timpie82 het volgende:
@Pietverdriet: Waarin verschilt een Santos sinaasappelpers van een gewone pers? Ik ben zeker van plan er eentje te kopen zodra ik alleen woon, ken echter niemand die er één heeft.
quote:Op dinsdag 14 februari 2006 07:33 schreef Martinosc het volgende:
Hoi mensen, mijn eerste post op dit super forum waar ik al lang discussies volg. Toen kwam ik dit (voor mij) interessante topic tegen...
Ondanks dat deze thread hoogbejaard is pak ik em toch weer op omdat ik zelf beter wil leren slijpen én omdat ik hoop dat er meer mensen hier surfen die hun weetjes en handigheidjes met ons willen delen. Martijn_77 vroeg (een jaar geleden al) of gekartelde messen ook geslepen kunnen worden. Het antwoord is ja. Het komt er op neer dat je de "tanden of uitsteeksels" van het kartelmes moet slijpen. De uitsparingen of dalen hoeven (mogen???) niet :
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Like a saw blade. A serrated knife does get dull because the teeth become bent and misaligned. A serrated knife functions like a saw, which will continue to cut, after a fashion, even when relatively dull. However, when dull, it will shred or tear rather than slice cleanly. There are several types of "never-need-sharpening" knives. Most serrated edges are created by mechanically grinding or laser-cutting the blade. Today there are sharpeners that quickly and easily revitalize serrated edges restoring their ability to cut smoothly. However, some "never-need-sharpening" knives have blades sprayed with a hard metallic coating such as tungsten carbide. A tungsten carbide edge is very brittle and in a relatively short time (less than a few months in most home kitchens) pieces break off and the edge becomes jagged, cutting in somewhat the same fashion as a serrated edge. These blades cannot be satisfactorily sharpened by home sharpeners and must be returned to the factory for refurbishing. Sharpening and realigning the prominent teeth will resharpen a serrated knife. It is not necessary to sharpen the scallops between the teeth. Like a saw, the tips of the teeth do most of the cutting." Deze tekst komt hier vandaan : http://www.edgecraft.com/tips_myth_all.html
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Een AANZETSTAAL VERNIELEN kun je overigens als je er een japans Golbal mes ermee aanzet. Het is wel even handig om dat duidelijk te stellen. Neem voor zo'n mes een aanzetstaal dat ervoor geschikt is. Dat hoeft idd. niet van Global te zijn. (=duur) Globals zijn fantastische messen voor in de keuken. 'K heb er zelf geen maar ik snij er regelmatig mee
De goedkoopste manier om je mes goed te slijpen is een dubbelzijdige slijpsteen. Die heb je ook in pocketformaat. Één kant is de grovere de andere kant is fijn. Daarna kun je met een leren riem de braampjes verwijderen. Ik heb er een Divx filmpje van. Een mooie instructiefilm van alle stappen.
Een diamantslijpsteen of aanzetstaal is overigens niet zo duurzaam als een gewone slijpsteen (wetstone.) Een slijpsteen overigens altijd eerst natmaken voor je begint.
Waar zijn de echte slijp experts!?Is er geen meesterslijper die hier leest en denkt : "er staan, her en der, wat fabeltjes of "internetverhaaltjes over slijpen"? Of heeft iemand een goeie tip? Zou altijd leuk zijn! Een hobbyist mag natuurlijk ook! Wat zijn jullie ervaringen met messenslijp sets? Iemand?
Een scherper mes is een mes waar je minder snel ongelukken mee maakt!
Een gekarteld mes kun je dus wél zelf slijpen. Maar..., veel lastiger, of met een speciaal apparaatje. Zou een kartelmes vanuit de hand goed kunnen worden geslepen? En hoe (Dremel??)
alvast bedankt!
groet,
Martinosc
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |