Uit een ander topic wat Mirage van de week geopend had kwam volgens mij naar voren dat ze haar kinderen naar een vrije school wilde sturenquote:Op zondag 11 april 2004 21:43 schreef Lois het volgende:
Overweeg jij dit voor je eigen kinderen Mirage?
de mogelijheid is er wel.quote:Op zondag 11 april 2004 22:24 schreef Berkery het volgende:
Ik wist niet dat dit kon in nederland, ik heb een jaar of wat geleden eens een verhaal gelezen van een echtpaar dat om deze reden naar Ierland verhuisde.
Geldt dat laatste voor alle kinderen die thuisonderwijs hebben gehad, of alleen voor diegenen die daarnaast heel veel hebben gespeeld op straat en lid waren van sportclubs e.d.? Stond daar iets over bij in het verslag van het onderzoek?quote:Op zondag 11 april 2004 23:09 schreef Mirage het volgende:
Ik heb wetenschappelijke onderzoeken bestudeerd waarin de prestaties, verloop in de maatschappij etc uiteengezet is.
Hieruit bleek dat de vooroordelen ( die ikzelf eerlijk gezegd een paar jaar terug ook had !) onjuist zijn.
De kinderen hebben totaal geen leerachterstand, lopen meestal zelfs vooruit.
En ook op sociaal emotioneel vlak is er geen achterstand ( waar ik twijvels over had )
Een heel logisch iets is dat als jij de moeite wilt doen om door een heel proces te gaan zodat jij je kindje thuis kan onderwijzen ( met alle gevolgen van dien. Het kost je ontzettend veel tijd, geduld...heel veel energie ), dan heb je die beslissing vol overtuiging gemaakt.quote:Op zondag 11 april 2004 23:14 schreef thaleia het volgende:
[..]
Geldt dat laatste voor alle kinderen die thuisonderwijs hebben gehad, of alleen voor diegenen die daarnaast heel veel hebben gespeeld op straat en lid waren van sportclubs e.d.? Stond daar iets over bij in het verslag van het onderzoek?
Zoveel mensen zoveel meningen. Mag jouw kindje dan alleen maar gevormd worden naar jouw manier van denken? Is het niet belangrijk dat hij in aanraking komt met mensen die anders over bepaalde zaken denken? Is alleen jouw manier van denken goed en die van alle andere mensen niet goed voor je kind?quote:Op zondag 11 april 2004 23:09 schreef Mirage het volgende:
Vanaf de zwangerschap van mijn 1e kindje begon het mij al tegen te staan dat hij een groot deel gevormd zou worden door veel mensen die anders over de dingen denken dan ikzelf.
Dat heb ik ook.quote:Op zondag 11 april 2004 23:19 schreef bixister het volgende:
ik geloof zeker dat jij je kind het allerbeste wil geven. toch ontneem je je kind hierdoor wel veel contact met de grote boze(?) maar ook gewone & reële buitenwereld, waar hij zich later ook in zal moeten begeven.
Dit is ook mijn idee.quote:Op zondag 11 april 2004 23:19 schreef bixister het volgende:
ik geloof zeker dat jij je kind het allerbeste wil geven. toch ontneem je je kind hierdoor wel veel contact met de grote boze(?) maar ook gewone & reële buitenwereld, waar hij zich later ook in zal moeten begeven. op het eerste gezicht komt het op mij wat ongezond over. maar ik heb me er niet in verdiept hoor. heel veel succes met je beslissing/de realisering ervan.
Dat staat helemaal los van dit topicquote:Op zaterdag 15 januari 2005 12:15 schreef poemojn het volgende:
Ja.. maar tegen welke prijs?
Stel dat Saskia elke dag op school gepest zou worden, tot thuis achtervolgd zou worden door klasgenootjes Swets (om maar een extreem voorbeeld te geven), zou je dat laten gebeuren 'want weerstand hoort ook bij het leerproces'?
Daar staat toevallig vandaag een heel stuk over in het AD.... Ik word er niet vrolijk vanquote:Op zaterdag 15 januari 2005 12:20 schreef Toeps het volgende:
Wat vind je van Iederwijs?
Dan nog liver thuisquote:Op zaterdag 15 januari 2005 12:20 schreef Toeps het volgende:
Wat vind je van Iederwijs?
Kan ik dat ook ergens online lezen?quote:Op zaterdag 15 januari 2005 12:35 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Daar staat toevallig vandaag een heel stuk over in het AD.... Ik word er niet vrolijk van
Het had voor mij ook ideaal geweest. In groep 1 van mijn reguliere Christelijke basisschool was ik ontzettend ongelukkig. Als we iets gingen maken zij de juf bijvoorbeeld: "Hier heb ik een sticker met je naam erop, want jullie kunnen nog niet zelf schrijven." Dat kon ik wél, maar in een klas met 30 kinderen is er geen tijd om daar aandacht aan te besteden. Dat komt wel in groep 3, denken ze dan. Ik kwam elke dag boos en driftig thuis, doordat ik me de hele dag in moest houden op school. Ik ben naar een Montessorischool gegaan, dat was wel een verademing.quote:Op zaterdag 15 januari 2005 12:47 schreef poemojn het volgende:![]()
'Unschooling', wat ze op Iederwijs doen, komt ook bij thuisonderwijs voor. Dat is een manier van lesgeven die losstaat van de onderwijsomgeving. Het lijkt mij voor een bepaalde groep kinderen juist erg goed (bijv kinderen die een enorme weerstand tegen leren hebben gekregen doordat ze op het reguliere onderwijs niet pasten, of kinderen die zo leergierig zijn en snel leren dat ze veel te snel willen voor het reguliere onderwijs).
Misschien dat kinderen op school leren meerdere meningen te respecteren?quote:Op zaterdag 15 januari 2005 12:47 schreef poemojn het volgende:
Swets, wat ik bedoelde: weerstand hoort ook bij het leerproces, zeg jij. Maar wat bedoel jij met weerstand, hoe moet een kind dat volgens jou opdoen, en waarom zou dat thuis niet kunnen?
Wat maakt een school daarvoor een betere omgeving?
Dat hoeft natuurlijk niet op alle scholen zo te zijn. Toen ik een jaar of 5 was en nog op de kleuterschool zat, kon ik al zelf lezen. Dat had ik gewoon thuis geleerd toen ik dat zelf wilde. Op de kleuterschool hielden ze dat absoluut niet tegen maar gaven ze me juist extra materiaal zodat ik me toch niet verveelde! Je kunt dus niet alle reguliere basisscholen over één kam scheren, maar ik kan me voorstellen dat het vervelend was dat de school waar jij op zat, niet echt rekening hield met het feit dat jij al wat verder was...quote:Op zaterdag 15 januari 2005 13:09 schreef Toeps het volgende:
[..]
Als ik naar mezelf en mijn broertje kijk, zie ik dat wij al voordat school begon heel leergierig waren. Ik wílde leren lezen en schrijven. Elk kind wil toch ook leren lopen en praten? Pas als school gaat afremmen en dwingen op momenten dat je met heel iets anders bezig bent, ontwikkel je aversie en een hele hoop frustratie.
Dat is dus jue eigen keuze.quote:Op zaterdag 15 januari 2005 14:26 schreef poemojn het volgende:
Aha.
Nu ben ik zelf Gereformeerd-vrijgemaakt (GKV), en is het de gewoonte dat kinderen dan naar de eigen GKV-school gestuurd worden en dezelfde leer ook in de kerk natuurlijk te horen krijgen. Veel variatie in meningen krijg je dan als kind natuurlijk ook niet te horen.
Yep, en die kan anders zijn die die van de ouders. weer een mening erbij om uiteindelijk een eigen beeld te kunnen vormenquote:Op school is de mening van de leerkracht vaak overheersend.
Ook, maar hoe beperkter de kring des te minder te leren mbt sociale vaardigheden... welke je wel degelijk nodig hebt in het dagelijks levens.quote:Ik denk dat dit nadeel meer te maken heeft met de opstelling/houding van de volwassenen met wie het kind omgaat (geven ze hem de ruimte een eigen mening te ontwikkelen) dan met school vs thuisonderwijs.
Klopt, daar ben ik het helemaal mee eens.quote:
DOOR TOEPS
Nou, de toffe sociale omgeving van de basisschool heeft me veel opgeleverd zeg. Not! Wat ik daar heb geleerd? Dat je je maar zo goed mogelijk aan moet passsen, omdat je anders gepest wordt. Dat je vooral niet met je kop boven het maaiveld uit moet steken. Ik zie nu helemaal niemand meer van de basisschool, en het nut ervan zie ik ook niet in.
Ik vind wél dat je, als je je kind thuis onderwijst, een sociale omgeving moet bieden. Maar ik denk ook echt wel dat ouders die hun kind thuis opvoeden dat bieden. Zo zijn er bijvoorbeeld speelgroepen en worden er uitjes gepland met anderen die hun kinderen thuis opvoeden.
Echt precies wat ik dacht maar niet zo netjes kon verwoorden!!! Maar ik snap wel dat niets goed genoeg is voor je kind, zo`n gevoel heb ik ook altijd bij mijn drie knullenquote:Op maandag 12 april 2004 11:59 schreef Gia het volgende:
[..]
Zoveel mensen zoveel meningen. Mag jouw kindje dan alleen maar gevormd worden naar jouw manier van denken? Is het niet belangrijk dat hij in aanraking komt met mensen die anders over bepaalde zaken denken? Is alleen jouw manier van denken goed en die van alle andere mensen niet goed voor je kind?
Dat onderzoek naar sociale vaardigheden was nauwelijks representatief te noemen, daar klaagt de auteur zelf ook over. Daarnaast vind ik het niet zo interessant hoe de to-leerlingen zich voelen tijdens of vlak na het onderwijs gedragen, maar hoe het ze vergaat verder in het leven als ze de "echte" maatschappij in stappen (dus na hun evt. vervolgstudie). Het gros van de Vrije School leerlingen is bijvoorbeeld ook zelfbewuster en zelfverzekerder dan gemiddeld, staat ook in de buitenwereld aangeschreven als zelfstandig en sociaal zeer goed functionerend (hele gewilde stagiaires bijvoorbeeld), maar een opvallend groot deel stort na een jaar of 5 toch nog behoorlijk in. Bovendien gaat dat onderzoek over de VS, waar speciale groepen zijn waar kinderen die thuisonderwijs krijgen elkaar kunnen regelmatig ontmoeten, waarbij je het probleem van een sociale omgeving al voor een deel mee op lost.quote:Op zaterdag 15 januari 2005 19:03 schreef poemojn het volgende:
Heb je de link gelezen die Mirage gaf in een van haar posts? Met die sociale vaardigheden valt het wel mee, kinderen die to krijgen komen er eerder beter uit dan kinderen die naar school gaan. Ze worden alleen wel in een andere omgeving gesocialiseerd, maar dat heeft geen negatieve gevolgen volgens die onderzoeken. Voorstanders van to zien een schoolklas dus ook als een kunstmatige omgeving, en wijzen op de negatieve gevolgen die dat kan hebben.
Nou, wat contact hebben met mensen die anders/verschillend denken betreft denk ikzelf dat ik behoorlijk open opvoeding geef.quote:Op zaterdag 15 januari 2005 20:36 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Echt precies wat ik dacht maar niet zo netjes kon verwoorden!!! Maar ik snap wel dat niets goed genoeg is voor je kind, zo`n gevoel heb ik ook altijd bij mijn drie knullen![]()
Ow sorry, het is I Loena
Beetje offtopic, maar dit is wel een heel belangrijk punt.quote:Op zaterdag 15 januari 2005 23:20 schreef phileine het volgende:
[..]
Hoe kun je een klas nu een kunstmatige omgeving noemen? We krijgen dagelijks te maken met allerlei "kunstmatige" omgevingen. Collega's, sportteams, verenigingen, etc. Da's allemaal net zo "kunstmatig" als een klas. En als je daarin niet geleerd hebt te functioneren, heb je toch een behoorlijk groot probleem.
Klopt.quote:Op zondag 16 januari 2005 13:08 schreef poemojn het volgende:
Wat ik vervelend vind aan de keus voor onderwijs is dat het begint met een negatieve start (niet: het kind heeft recht op onderwijs, maar: je bent wettelijk verplicht je kind naar school te sturen). Je kunt alleen kiezen voor thuisonderwijs bij je 1e kind, voor je hem/haar bij een school hebt ingeschreven. Het lijkt mij helemaal geen ideale onderwijsvorm maar in sommige situaties wel beter dan school. Alleen is het in NL geen gelijkwaardige keuze.
quote:Er zitten nu wel veel kinderen thuis die bijv hoogbegaafd zijn of Asperger hebben, en dat gecombineerd met in onze directe familie 5 vd 11 kinderen die grote problemen kregen op school door het onderwijssysteem en/of pesten maakt wel dat ik alle bestaande opties wil bekijken voor we een keus maken. Het lijkt mij nl ook niet ideaal dat iemand met een IQ > 130 van VWO naar HAVO naar VMBO wordt verplaatst, dan zonder diploma naar het MBO gaat en daar op het allerlaagste niveau binnenstroomt (vroeger voorvbo'ers), en dan blij is met elke 6 die hij haalt omdat zijn zelfvertrouwen op onderwijsgebied totaal onderuit is gehaald. Je hebt dan wel particuliere scholen maar die zijn erg duur, en een jaartje thuishouden om aan z'n zelfvertrouwen te werken is niet mogelijk zonder de leerplichtambtenaar op je dak te krijgen. Dat soort situaties kennen wij in onze omgeving, en dat maakt de kijk op het onderwijssysteem hier wat minder positief, en maakt ook dat we alternatieven ook serieus in overweging nemen. En gebrek aan zelfvertrouwen door gepest te zijn of doordat dat zelfvertrouwen op school onderuit werd gehaald doordat de leerkracht 't niet kon hebben als de leerling meer wist (en van een kind kun je niet zomaar de tact verwachten om de leerkracht daarin te ontzien) komt je sociale vaardigheden ook niet ten goede.
Ik ben er ook van overtuigd dat voor ieder kind ergens een plekje is.quote:Op zondag 16 januari 2005 17:55 schreef phileine het volgende:
Mirage, ik spreek natuurlijk over algemene situaties. De dingen die jij beschrijft daar wil (en mag) niemand zijn kind aan blootstellen. Dat heeft niets meer met "sociaal functioneren" te maken. Bij gebrek aan goed alternatief kan ik me voorstellen dat je dan besluit hem (een tijdje) thuis te houden. Ik ben er wel van overtuigd (misschien is dat dat gekke Vrije School-idealisme) dat er voor ieder kind ergens een plekje te vinden op een school waar hij zich wél lekker voelt. En dat kan even zoeken zijn en uitproberen. Er is in Nederland best een behoorlijk breed aanbod van verschillende schoolsystemen.
Toch vind ik het schrijnend dat het reguliere onderwijs zo vanzelfsprekend is. Als je alleen al nadenkt over thuisonderwijs, dan moet je je haast maatschappelijk verantwoorden. Alsof de staat in eerste instantie zorg draagt voor je kind, en jij in de tweede plaats. Ouders hebben anno 2005 te weinig krediet.quote:Op donderdag 20 januari 2005 10:31 schreef Mirage het volgende:
Het is ook ontzettend belangrijk kritisch te zijn wat betreft de dingen die je op de denkbeeldige balans zet. Als je niet uitkijkt verwar je het beste voor het kind" met wat "voor jou het beste zou werken en waarvan je dus wil of had gehoopt dat het ook het beste voor het kindje zou zijn ".
Heel erg mee oneens. Wij waren laatst op een Pharos-bijeenkomst en daar waren maar een paar docenten aanwezig. Het feit dat die docenten applaus kregen voor hun aanwezigheid, wilde al genoeg zeggen, denk ik. Zij gaven ook aan dat zij hierin enigszins vooruitstrevend waren en zelf een beetje angst hadden om zich 'bekend' te maken als docent. Er wordt namelijk gewoon erg weinig gedaan aan de bovenkant van de groep. Er zijn rugzakjes voor allerlei 'probleem'gevallen (dyslexie ed), maar voor (hoog)begaafden (om dan dit voorbeeld te gebruiken) is er zo goed als niets.quote:Op donderdag 10 januari 2008 11:13 schreef Silmarwen het volgende:
[..]
Daarvoor is er remedial teaching. Uit ervaring kan ik zeggen dat kinderen die langzamer of sneller gaan bijna altijd extra aandacht krijgen. Kinderen in de middenmoot krijgen vaak minder aandacht. De docent zal eerder nog eventjes blijven zitten bij een langzamere leerling, of wat extra dingen geven aan een snelle leerling, dan een gemiddelde leerling.
En als het verschil echt heel groot is, wordt er bijna altijd wel iets mee gedaan. Misschien doorverwezen naar ander onderwijs, doubleren, klas overslaan, meer remedial teaching. Vaak hebben scholen ook extra klasjes, tijdens schooluren, voor kinderen met dyslexie of bijvoorbeeld een grote voorsprong. En dat heeft niets te maken met hoe groot de groep is. Ik heb vaak het idee dat ouders van zulke kinderen, bang zijn dat ze aandacht te kort komen. Helaas kunnen de ouders niet meekijken in de klas. Natuurlijk zijn er ook scholen of docenten die er minder of niets aan doen, die verschillen hou je altijd.
Heel erg niet mee eens!quote:Op donderdag 10 januari 2008 11:13 schreef Silmarwen het volgende:
[..]
Daarvoor is er remedial teaching. Uit ervaring kan ik zeggen dat kinderen die langzamer of sneller gaan bijna altijd extra aandacht krijgen. Kinderen in de middenmoot krijgen vaak minder aandacht. De docent zal eerder nog eventjes blijven zitten bij een langzamere leerling, of wat extra dingen geven aan een snelle leerling, dan een gemiddelde leerling.
En als het verschil echt heel groot is, wordt er bijna altijd wel iets mee gedaan. Misschien doorverwezen naar ander onderwijs, doubleren, klas overslaan, meer remedial teaching. Vaak hebben scholen ook extra klasjes, tijdens schooluren, voor kinderen met dyslexie of bijvoorbeeld een grote voorsprong. En dat heeft niets te maken met hoe groot de groep is. Ik heb vaak het idee dat ouders van zulke kinderen, bang zijn dat ze aandacht te kort komen. Helaas kunnen de ouders niet meekijken in de klas. Natuurlijk zijn er ook scholen of docenten die er minder of niets aan doen, die verschillen hou je altijd.
Ik vind het niet fair om docenten/leerkrachten de schuld te geven.quote:Op donderdag 10 januari 2008 13:55 schreef Five_Horizons het volgende:
En met dat dikgedrukte geef je maar al te goed aan, waar het vaak aan schort bij de docenten...
Als de overgrote meerderheid (wat gezien de reacties zo is) er nauwelijks iets mee doet of probeert, dan wordt het nooit wat, nee.quote:Op donderdag 10 januari 2008 14:50 schreef Moonah het volgende:
[..]
Ik vind het niet fair om docenten/leerkrachten de schuld te geven.
Ik weet van mijzelf en ook van diverse collega's dat we ons zeer zeker zo goed mogelijk inzetten voor de kinderen die boven de middenmoot uitsteken. Maar je bent gebonden aan systemen en bureaucratie. Er zijn beperkte budgetten en middelen. En dat is ook voor leerkrachten frustrerend.
Ik vraag me af of 'de overgrote meerderheid' er niets mee wil doen. Als ik naar mijn collega's kijk (en wij zijn echt een gewone gemiddelde school, niets bijzonders) wil het merendeel er juist wél iets mee doen. En gebeurt dat ook binnen de mogelijkheden. Het kutte is dat de mogelijkheden idd nogal beperkt zijn binnen het reguliere onderwijs.quote:Op donderdag 10 januari 2008 14:56 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Als de overgrote meerderheid (wat gezien de reacties zo is) er nauwelijks iets mee doet of probeert, dan wordt het nooit wat, nee.
Ik heb alleen de recente reacties in dit topic gelezen. Ik weet dus niet 'hoe er over ouders gedacht zou worden'. Bij ons in het team worden de ouders en hun mening zeer serieus genomen. Lijkt me ook niet meer dan logisch en terecht.quote:Zoals ik al aangaf: er zijn erbij die het wel iets interesseert. Maar gemiddeld genomen is het gewoon erg droevig gesteld. En als ik dan lees hoe er over ouders gedacht wordt, dan denk ik: tja....daar heb je het al.
Ja wat Moonah dus ook al zegt. Je kunt vaak niet al te veel. Ik ben het met je eens dat er meer aandacht wordt besteed aan kinderen met een achterstand dan aan kinderen met een voorsprong. Maar.... en nu ga ik mij even op glad ijs begeven. Het gebeurt ook soms dat ouders er absoluut van overtuigd zijn dat hun kind heel erg slim is en extra of andere stof nodig heeft, terwijl dit niet zo is. Ik heb zelf ondervonden dat veel ouders een stempel proberen te plaatsen op hun kind. Het heeft ADHD, autisme, hoog sensitief, hoog begaafd, terwijl dat ik diegevallen niet bewezen is, of misschien zelfs helemaal niet waar is. Dit maakt het ook voor de docent niet gemakkelijk. En natuurlijk luister je naar de ouders en neem je ze serieus en probeer je samen een oplossing te vinden. Dit zijn dan ook echt hele uitzonderlijke gevallen. Net zo goed als dat je het andersom hebt, ouders die overtuigd zijn dat er niets aan de hand is, terwijl er duidelijk een probleem aan het ontstaan is en de ouders dit niet willen in zien.quote:Op donderdag 10 januari 2008 13:55 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Heel erg mee oneens. Wij waren laatst op een Pharos-bijeenkomst en daar waren maar een paar docenten aanwezig. Het feit dat die docenten applaus kregen voor hun aanwezigheid, wilde al genoeg zeggen, denk ik. Zij gaven ook aan dat zij hierin enigszins vooruitstrevend waren en zelf een beetje angst hadden om zich 'bekend' te maken als docent. Er wordt namelijk gewoon erg weinig gedaan aan de bovenkant van de groep. Er zijn rugzakjes voor allerlei 'probleem'gevallen (dyslexie ed), maar voor (hoog)begaafden (om dan dit voorbeeld te gebruiken) is er zo goed als niets.
En met dat dikgedrukte geef je maar al te goed aan, waar het vaak aan schort bij de docenten...
Ik heb het over de reacties bij bijvoorbeeld een Pharos-bijeenkomst.quote:Op donderdag 10 januari 2008 15:01 schreef Moonah het volgende:
[..]
Ik vraag me af of 'de overgrote meerderheid' er niets mee wil doen. Als ik naar mijn collega's kijk (en wij zijn echt een gewone gemiddelde school, niets bijzonders) wil het merendeel er juist wél iets mee doen. En gebeurt dat ook binnen de mogelijkheden. Het kutte is dat de mogelijkheden idd nogal beperkt zijn binnen het reguliere onderwijs.
[..]
Ik heb alleen de recente reacties in dit topic gelezen. Ik weet dus niet 'hoe er over ouders gedacht zou worden'. Bij ons in het team worden de ouders en hun mening zeer serieus genomen. Lijkt me ook niet meer dan logisch en terecht.
quote:Op donderdag 10 januari 2008 15:07 schreef Silmarwen het volgende:
[..]
Ja wat Moonah dus ook al zegt. Je kunt vaak niet al te veel. Ik ben het met je eens dat er meer aandacht wordt besteed aan kinderen met een achterstand dan aan kinderen met een voorsprong. Maar.... en nu ga ik mij even op glad ijs begeven. Het gebeurt ook soms dat ouders er absoluut van overtuigd zijn dat hun kind heel erg slim is en extra of andere stof nodig heeft, terwijl dit niet zo is. Ik heb zelf ondervonden dat veel ouders een stempel proberen te plaatsen op hun kind. Het heeft ADHD, autisme, hoog sensitief, hoog begaafd, terwijl dat ik diegevallen niet bewezen is, of misschien zelfs helemaal niet waar is. Dit maakt het ook voor de docent niet gemakkelijk. En natuurlijk luister je naar de ouders en neem je ze serieus en probeer je samen een oplossing te vinden. Dit zijn dan ook echt hele uitzonderlijke gevallen. Net zo goed als dat je het andersom hebt, ouders die overtuigd zijn dat er niets aan de hand is, terwijl er duidelijk een probleem aan het ontstaan is en de ouders dit niet willen in zien.
quote:Echt hoogbegaafde kinderen kunnen het inderdaad moeilijk hebben in het reguliere onderwijs, toch ben ik van mening dat ze op gewoon onderwijs moeten blijven. Ze zullen namelijk ALTIJD voor blijven lopen, sneller denken, et cetera, dan de gemiddelde mens. Dat is ook iets waar geleefd mee moet worden. School is een voorbereiding op de maatschappij. Plaats je een kind in het speciaal onderwijs of helemaal niet in het onderwijs, haal je het ook uit de "reguliere maatschappij" en dat vind ik persoonlijk best het overwegen waard.
quote:En ja, absoluut er moet ook meer stof komen gericht op kinderen die erg goed kunnen leren, want de stof is vaak niet alleen te makkelijk, het wordt ook op een simpelere of andere manier (bijvoorbeeld teveel stappen, waardoor die kinderen gaan twijfelen) uitgelegd, wat frustrerend en terughoudend werkt. Maar is thuisonderwijs dan echt een betere optie?
quote:En Five, ik zeg echt niet dat jij zo'n ouder bent en ook echt niet dat alle ouders zo zijn. Maar je moet ook proberen in te zien dat een docent vaak alles eraan doet om te zorgen dat alle kinderen zich thuis voelen en goed kunnen ontwikkelen.Helaas ben jij maar in je eentje op vaak 30 kinderen. Problemen als dit liggen dan ook vaak niet eens echt bij de scholen, maar bij de ontwikkeling van de leerstof, de bureaucratie in het onderwijs, budgetten opgelegd van de regering en ga zo maar verder.
quote:Ik denk dat bijna alle docenten hun hart hebben bij de leerlingen en er dan ook het liefst alles aan zouden willen doen om het kind zo goed mogelijk te laten ontplooien. Helaas heb je vaak die opties niet altijd, maar om nou te beweren dat de meeste docenten en scholen het niet proberen, stuit mij tegen de borst.
Dat hoeft niet. Ik liep als kind voor op de rest, nu ben ik een middenmoter in de verschillende sociale omgevingen waarin ik me begeef. Niet meer begaafd? Gevalletje comazuipen op mijn13de? Nee ik woon in een huis vol techniekstudenten, en volg een speciaal programma voor begaafde studenten.quote:Op donderdag 10 januari 2008 15:07 schreef Silmarwen het volgende:
Echt hoogbegaafde kinderen kunnen het inderdaad moeilijk hebben in het reguliere onderwijs, toch ben ik van mening dat ze op gewoon onderwijs moeten blijven. Ze zullen namelijk ALTIJD voor blijven lopen, sneller denken, et cetera, dan de gemiddelde mens. Dat is ook iets waar geleefd mee moet worden.
quote:
Vind ik raar, dat je kind een soort kloon van jezelf moet worden kwa ideeën...quote:hij een groot deel gevormd zou worden door veel mensen die anders over de dingen denken dan ikzelf.
Dat is één zinnetje uit het topic en dan is het hele topic engquote:Op vrijdag 11 januari 2008 21:35 schreef Repeat het volgende:
[..]
[..]
Vind ik raar, dat je kind een soort kloon van jezelf moet worden kwa ideeën...
en daarnaast word je zo natuurlijk een onwijs moederskindje.
Volgens mij gaat het hier nergens om het niveau van het onderwijs, maar om de zogenaamde normen en waarden. Alsof ze je op een normale school opleiden tot een gestoorde seriemoordenaar.quote:Op vrijdag 11 januari 2008 21:51 schreef Five_Horizons het volgende:
Een redelijk standaard reactie: "Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg". In Nederland mág je niet anders zijn en je moet je conformeren aan de standaard. Exact de reden waarom ons onderwijs achter begint te lopen op het onderwijs in het buitenland. (daar waar we eerder een echt goede naam hadden)
Er wordt niet geïnvesteerd, want blijkbaar is het niet belangrijk genoeg. Op de lange termijn ga je daar gewoon de gevolgen van merken.
alleen bestaat dat adaptieve vaak uit dingen die standaard in de lesstof zitten (plustaak enzo) Voor dit soort kinderen is echt een andere aanpak nodig. En dat gaat verder dan adaptief onderwijs. ik kan natuurlijk niet oordelen over jullie lesplan, maar sprekend uit eigen ervaring zeg maar...quote:Op vrijdag 11 januari 2008 21:58 schreef Moonah het volgende:
Toch is de trend dat er steeds meer adaptief onderwijs gegeven gaat worden Five. Dus zo veel mogelijk aangepast aan het individuele kind. Ik werk in een boerendorp en zelfs dáár wordt dus zo gewerkt.
Wij gaan er zelfs naar toe dat elk kind een eigen portfolio opbouwt (al moet ik eerlijk bekennen dat ik nog niet zo'n duidelijk beeld daarvan heb).
Je hebt het topic dus niet gelezen. Volgens mij gaan de laatste reacties (het topic is gekickt naar aanleiding van een discussie in een ander topic) voornamelijk over kinderen die er aan de boven- en onderkant uitvallen, waar aan de onderkant meestal wél wat geregeld is, maar voor de bovenkant vrij weinig.quote:Op vrijdag 11 januari 2008 22:10 schreef Repeat het volgende:
[..]
Volgens mij gaat het hier nergens om het niveau van het onderwijs, maar om de zogenaamde normen en waarden. Alsof ze je op een normale school opleiden tot een gestoorde seriemoordenaar.
Ik blijf erbij, thuisscholing ed is voor zweverige sandalentypes...
Men neemt weleens de goede dingen van Montessori overquote:Op vrijdag 11 januari 2008 21:58 schreef Moonah het volgende:
Toch is de trend dat er steeds meer adaptief onderwijs gegeven gaat worden Five. Dus zo veel mogelijk aangepast aan het individuele kind. Ik werk in een boerendorp en zelfs dáár wordt dus zo gewerkt.
Wij gaan er zelfs naar toe dat elk kind een eigen portfolio opbouwt (al moet ik eerlijk bekennen dat ik nog niet zo'n duidelijk beeld daarvan heb).
Dat klopt!quote:Op vrijdag 11 januari 2008 22:14 schreef Five_Horizons het volgende:
zoveel tijd hebben we niet. (als in: wij als gezin)
Klopt, ik reageer op de startpost en de eerste paar reacties.quote:Op vrijdag 11 januari 2008 22:12 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Je hebt het topic dus niet gelezen. Volgens mij gaan de laatste reacties (het topic is gekickt naar aanleiding van een discussie in een ander topic) voornamelijk over kinderen die er aan de boven- en onderkant uitvallen, waar aan de onderkant meestal wél wat geregeld is, maar voor de bovenkant vrij weinig.
Nou, mijn buurmeisje is enorm verneukt door school. Door die grootbekken van die mongolide ritalin vreters is zij ontzéttend verlegen, teruggetrokken, en onsociaal in haar eigen wereldje... Ze kan niet tegen die bierkaai op, dus is zij dat ene zwartharige meisje achterin de klas die met niemand praat. Sneu maar waar.quote:Op vrijdag 11 januari 2008 22:10 schreef Repeat het volgende:
[..]
Volgens mij gaat het hier nergens om het niveau van het onderwijs, maar om de zogenaamde normen en waarden. Alsof ze je op een normale school opleiden tot een gestoorde seriemoordenaar.
Ik blijf erbij, thuisscholing ed is voor zweverige sandalentypes...
Nee, door elke dag thuis te zitten en van je moeder les te krijgen wordt je lekker sociaalquote:Op vrijdag 11 januari 2008 22:42 schreef Renesite het volgende:
[..]
Nou, mijn buurmeisje is enorm verneukt door school. Door die grootbekken van die mongolide ritalin vreters is zij ontzéttend verlegen, teruggetrokken, en onsociaal in haar eigen wereldje... Ze kan niet tegen die bierkaai op, dus is zij dat ene zwartharige meisje achterin de klas die met niemand praat. Sneu maar waar.
Ja. Zo iemand moet je wel pesten . Die is vet stom. Eiigelluk bewijsen we zon chik een dienst, we leren het haar wel ff af om een stomme gedigtelezende emo te zijn.quote:Op vrijdag 11 januari 2008 22:51 schreef Repeat het volgende:
Draai je het niet om en wordt ze misschien juist gepest omdat ze teruggetrokken, stil en verlegen is en alleen achterin de klas zit?
Ik dacht al....waar blijft 'iequote:Op vrijdag 11 januari 2008 23:03 schreef PanPan het volgende:
Geld verdienen, bijvoorbeeld.
Daar ben ik het ook helemaal mee eens.quote:Op vrijdag 11 januari 2008 22:21 schreef Moonah het volgende:
En toch vind ik de sfeer en het pedagogisch klimaat het belangrijkste.
dan moet ik je helaas teleurstellen. Ik ken een juf die tafelopdrachten meegeeft waarop staat 7x8=52 en die alles moet narekenen met een rekenmachine. Ze presteert het ook om briefjes voor de ouders mee te geven stikvol spelfouten. (meest recente voorbeeld: vragen om een vel t-shirtquote:Op vrijdag 11 januari 2008 23:03 schreef PanPan het volgende:
Na het hele topic gelezen te hebben, ben ik vooral verbaasd over het feit dat iemand die het woord 'twijfel' nog niet kan spellen, haar kind eventueel zelf wil onderwijzen. Zelf zeker ook niet naar school geweest?
Ah, flauw...
De meeste basisschoolleerkrachten hebben PABO gedaan en dit is een vrij zware, 4-jarige HBO opleiding. Ik kan me niet voorstellen dat Jan-met-de-pet in staat is om een vergelijkbaar niveau te halen.
Dat is natuurlijk heel triest, maar die rotte appels heb je overal.quote:Op vrijdag 11 januari 2008 23:19 schreef debuurvrouw het volgende:
[..]
dan moet ik je helaas teleurstellen. Ik ken een juf die tafelopdrachten meegeeft waarop staat 7x8=52 en die alles moet narekenen met een rekenmachine. Ze presteert het ook om briefjes voor de ouders mee te geven stikvol spelfouten. (meest recente voorbeeld: vragen om een vel t-shirt)
Ook deze leerkracht heeft die zware 4 jarige HBO opleiding doorlopen....
nogal ja...quote:Op vrijdag 11 januari 2008 23:45 schreef PanPan het volgende:
au
Heb je al thuisonderwijs overwogen?quote:Op vrijdag 11 januari 2008 23:48 schreef debuurvrouw het volgende:
[..]
nogal ja...
En deze persoon moet mijn zoon de aankomende twee jaar les gaan geven.![]()
Voor de juf ja....quote:Op zaterdag 12 januari 2008 00:09 schreef PanPan het volgende:
[..]
Heb je al thuisonderwijs overwogen?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |