en dan...haal je de kastanjes eruit en drink je de olie op?quote:Op vrijdag 26 maart 2004 10:20 schreef Tinkepink het volgende:
Naar aanleiding van het topic van Kastanova moest ik weer terug denken aan mijn eigen studententijd. En dan vooral aan het feit dat ik af en toe echt blut was en mijn eten uit de natuur haalde.
Zo at ik weleens brandnetelsoep, tamme kastanjes en gebakken zoetwatermossels.
Nu leek het me leuk (en handig, want je weet immers nooit met deze economische recessie) om te kijken welke gratis gerechten/recepten uit de natuur we kunnen verzamelen.
Gepofte kastanjes
Ga in het najaar naar het bos en ga op zoek naar een TAMME kastanjeboom. De kastanjes van deze boom zijn te herkennen aan het egelachtige uiterlijk (en dus niet de spikes van de paardekastanje).
Verzamel zo veel mogelijk kastanjes als je maar kunt vinden (ook als voorraad voor later in het jaar).
Tip: mocht je zin hebben in een korte vakantie (al liftend ben je er zo), in Bretange en Normandie struikel je zo ongeveer over de tamme kastanjes.
Thuis gekomen kerf je van een aantal kastanjes (een potie) het schilletje in.
Zet een pan met een stevige bodem op het vuur en doe er een klein beetje olie bij.
Als de pan warm is, doe je de kastanjes erbij.
Doe het vuur lager en schut de kastanjes af en toe.
Als de schilletjes open staan zijn de kastanjes klaar.
nee, natuuuuurlijk nietquote:Op vrijdag 26 maart 2004 10:35 schreef enlightenedwizza het volgende:
[..]
en dan...haal je de kastanjes eruit en drink je de olie op?
lading van die bladeren koken en de substantie die overblijft naar binnen werken. ik vind het persoonlijk erg smerig.quote:Op vrijdag 26 maart 2004 10:39 schreef Elvi het volgende:
En wat is het recept voor de brandnetelsoep?
Euhquote:Op vrijdag 26 maart 2004 10:40 schreef code4u het volgende:
Datzelfde kun je ook met beukenootjes doen. Is wel wat meer werk. Je moet eerst de beukenootjes pellen en dan in heet olie bakken. Als je bijna klaar bent met bakken gooi je er nog een lekkere lading suiker overheen en je hebt een heerlijk gerecht klaargemaakt! Eet smakelijk allemaal
Ah, fijn dat ik dat nu weet. Dat wordt dus vanavond geen beukenootjes menu meer!quote:Op vrijdag 26 maart 2004 10:46 schreef Pietverdriet het volgende:
Euh
het is niet echt raadzaam beukenootjes in grote hoeveelheden te eten, daar zitten nogal wat giftige bestanddelen in, een paar kan geen kwaad, maar als je van plan bent er echt maaltijden van gaat eten, dan zou ik dat echt afraden
Het vangen lukt misschien nog wel. Maar ik heb nog nooit een eend geplukt en van binnen schoongemaakt en ik vraag me af hoeveel mensen een eend de nek om kunnen draaienquote:Op vrijdag 26 maart 2004 12:16 schreef Pietverdriet het volgende:
Overginds zijn eenden ook erg lekker, en makkelijk te vangen.
Ik werkte me de pleuris (minimaal 40 uur per week naast mijn studie en vaak nog meer), maar had helaas in die tijd een vriendje dat al mijn geld er doorheen snoof. Zo goed? En nu weer ontopic.quote:Op vrijdag 26 maart 2004 14:02 schreef Yvonnetje het volgende:
Als je al die tijd met het verzamelen en maken van dat spul eens steekt in een baantje, kan je 's avonds gewoon friet gaan halen...
Ik eet toch liever brandnetelsoep dan elke avond patat hoor!quote:Op vrijdag 26 maart 2004 14:02 schreef Yvonnetje het volgende:
...kan je 's avonds gewoon friet gaan halen...
Dat is met alle vis- en aanverwant spul wat je uit de wetering oid haalt zo, die grondsmaak. Er zijn wel manieren ervoor om dat eruit te krijgen maar weet zo niet hoe. Karnemelk heeft mijn moeder ooit geprobeerd bij een zelf gevangen snoek, maar die grondsmaak bleef.quote:Op vrijdag 26 maart 2004 13:34 schreef Tinkepink het volgende:
Overigens, zoetwatermossels zijn naar mijn idee niet echt aan te bevelen. Ik vond ze nogal zandering, maar dat kan ook komen omdat ik ze niet goed schoongemaakt heb.
Ik zou ze nu trouwens nooit meer eten, maar in tijden van honger wordt men creatief!
Ik noem maar een voorbeeld natuurlijkquote:Op vrijdag 26 maart 2004 14:05 schreef Tinkepink het volgende:
[..]
Ik eet toch liever brandnetelsoep dan elke avond patat hoor!
Ik haal ze uit mijn achtertuin uit een verloren hoekje. Ik pluk ze meestal tot mei en daarna haal ik alles uit de grond, ook om te voorkomen dat er teveel brandnetels komen.quote:Op vrijdag 26 maart 2004 14:09 schreef fokje het volgende:
[..]
Brandnetelsoep is wel lekker, maar je moet wel de brandnetels gebruiken uit het voorjaar, binnenkort dus. En alleen de toppen. Let wel waar je ze plukt; niet direct langs landbouwgrond of anderszinds plaatsen waar evt. gespoten wordt.
och, het is ook best eens leuk om te kijken en te proberen wat de natuur hier al zo bied in culinair opzicht. Beter dan patat iig.quote:Op vrijdag 26 maart 2004 14:02 schreef Yvonnetje het volgende:
Als je al die tijd met het verzamelen en maken van dat spul eens steekt in een baantje, kan je 's avonds gewoon friet gaan halen...
Ik heb soms wekenlang zo geleefd, met alleen wat brood of aardappelen aangevuld, niet uit armoede, maar omdat het erg lekker kan zijn. Toegegeven, dat was op een eiland in de Adria, maar Wilde groenten, (wilde asperge, wilde kool, maar ook zuring, om maar wat te noemen) zijn heerlijk, en Wild, vis, inktvis, schaaldieren, zee-egel kaviaar, en om te drinken regenwater, verder wilde vruchten, nee, das geen wanhoop, das verdomt lekker. Ook paddestoelen in de herfst, is een delicatesse. Ook wel eens gedaan op een eilandje bij denemarken, wilde mossels en kokkels, jummie.quote:Op vrijdag 26 maart 2004 13:58 schreef Unihoc_ACE het volgende:
Op zich wel creatief, eten uit de natuur. Maar het klinkt ook wel redelijk wanhopig zeg. Het kost je wel geen geld, maar wel heel veel tijd om dat voedsel te verzamelen.
Zover ik weet heb ik geen broerquote:Op vrijdag 26 maart 2004 17:42 schreef Pietverdriet het volgende:
* Tinkepink geloofd dat Tinkepink zijn zus is
:-)
Schil je die ook?quote:Op vrijdag 26 maart 2004 20:07 schreef Moonah het volgende:
Bramen.
Jaaa bramenquote:Op vrijdag 26 maart 2004 20:07 schreef Moonah het volgende:
Bramen.
Als kind zo ongelooflijk veel geplukt. En dan niet van die gekweekte zonder doorns he.
Nee, mijn handen en armen onder de schrammen.
Maar lekker!!!!
Mijn moeder maakte er jam van, we aten er het hele jaar van.
En daar heb ik geen behoefte aanquote:Op vrijdag 26 maart 2004 22:34 schreef Pietverdriet het volgende:
Wilde paddestoelen, ja daar moet je niet mee gek doen, das een potentieele darwin award
Same here.quote:Op vrijdag 26 maart 2004 20:07 schreef Moonah het volgende:
Bramen.
Als kind zo ongelooflijk veel geplukt. En dan niet van die gekweekte zonder doorns he.
Nee, mijn handen en armen onder de schrammen.
Maar lekker!!!!
Voor mij welquote:Op vrijdag 26 maart 2004 22:37 schreef Againzender het volgende:
[..]
Ik heb ook vaak genoeg haas gegeten die in de buurt geschoten was, telt dat ook?
Finding Nemo zeker niet gezien?quote:Op vrijdag 26 maart 2004 23:13 schreef Oblivion het volgende:
Piet? Vissen kunnen niet zo zielig kijken...
Nou, ik wel, ben echt een softie....loop voor mieren nog om.quote:Op vrijdag 26 maart 2004 23:23 schreef shmoopy het volgende:
Finding Nemo zeker niet gezien?
Ik denk trouwens niet dat ik er moeite mee zou hebben een dier te doden om te eten.
Oh ja! Lekker!quote:Op zaterdag 27 maart 2004 08:11 schreef femmeChantal het volgende:
Zeekraal plukken (wel veel werk)
Mijn zus is nog veel beter dan ik, die heeft jaren zo geleefdquote:Op vrijdag 26 maart 2004 23:37 schreef 2cv het volgende:
Ennuh, PietVerdriet, ik wil wel eens met jou kamperen in de bushbush o.i.d.
Oke, dat plantje heet dus Giersch en heet in het Nederlands zevenblad. Op deze pagina vind je een foto http://www.kulak.ac.be/fa(...)ia%20-%20Zevenblad/.quote:Op vrijdag 26 maart 2004 14:03 schreef Tinkepink het volgende:
En voor de Duitslandkenners: in veel Duitse tuinen groeit een (onuitroeibaar) onkruid dat 'giest' ofzoiets heet. Het heeft groene blaadjes en witte wortels die je goed moet verwijderen, anders groeit er weer een nieuw plantje. Je kunt het ook eten. Weet iemand hier hoe je dat klaar moet maken?
* 2cv wist brandnetels definitief van zijn menuquote:Op zaterdag 27 maart 2004 13:50 schreef Tinkepink het volgende:
(knip)
Let op!
(knip)
Ook oppassen bij bloedverdunnende medicijnen, omdat Brandnetel ook vitamine K bevat zou het kruid de werking van deze medicijnen kunnen verminderen.
(knip)
Dus 1 hand + 1 a 2 eetlepels zevenbladquote:Op zaterdag 27 maart 2004 15:32 schreef Tinkepink het volgende:
En deze lijkt mij ook wel lekker:
Gevulde tomaten met zevenblad
4-8 tomaten
1 handvol zevenblad, jonge bladeren
2 geklopte eieren,
wat zout, zwarte peper
1-2 eetlepels room of koffieroom
1-2 eetlepels bladeren van zevenblad
Tomaten wassen en uithollen
Bladeren uitzoeken, wassen en goed uit laten lekken.
Fijn hakken en vermengen met het sap van de tomaat die door een zeef is gedrukt en de tomaten er mee vullen. In een voorverwarmde oven circa 25 minuten bakken tot het ei gestold is.
Afstrooien met fijn gehakt zevenblad voor het opdienen.
leuk!quote:Op zaterdag 27 maart 2004 14:26 schreef Tinkepink het volgende:
Herderstasje (de jonge bladeren ervan) schijnt lekker te zijn bij salades ed.
De wortels van de wegdistel kan je bereiden als schorseneren.
Rode klaver: Jonge, zachte bladeren dienen voor soepgroente of worden met groenten meegekookt. Kinderen zuigen de nectar uit afgeplukte bloempjes. In Ierland wordt de gedroogde plant gemalen tot meel waarvan brood wordt gebakken.
Van de pinksterbloem kan je de bladeren van de bodemrozet eten, net zoals de stengeltoppen en de bloemknoppen (salade of soep)
Paardebloem: Rauw en fijngesneden geven ze aan salades een aangenaam, eetlustbevorderend en bitter aroma. Wie hiervan niet houdt, legt de bladeren 1-2 uur in water. Ook in spinazie kunnen de bladeren meegekookt worden. De nogal harde bloeiknoppen zijn, in kruidenazijn gelegd, als kappertjes te gebruiken. Kenners verzamelen in de
Muur: Gekookt en gebakt is het heerlijk te bereiden als bladgroente en het is ook lekker in de soep.
Alle recepten komen van onderstaande pagina. Op deze pagina staan nog veel meer recepten! http://members.lycos.nl/i(...)m
Lamsoor schijnt nog lekkerder te zijn dan zeekraal, maar dat heb ik nog nooit gegeten (is wat zeldzamer). Lamsoor is trouwens deels beschermd; plukken/snijden mag, als de worteltjes maar blijven staan.quote:Op zaterdag 27 maart 2004 09:14 schreef Moonah het volgende:
Oh ja! Lekker!
Heb ik ook gedaan , in Zeeland. En dan mosselen erbij die je zelf van de palen van het aanlegsteigertje plukt...
Walnoten en hazelnoten kun je prima in je deeg voor je brood (bakmachine) doenquote:Op vrijdag 26 maart 2004 22:57 schreef Oblivion het volgende:
Wat zou je eigenlijk kunnen doen met verse walnoten? Behalve in de sla...en gewoon opeten?
Obli verlangt wel eens terug naar de dijk met walnotenboom...
Ah, dat is best een goed idee, ook voor de hele verse? Die witte dus? Waar je het velletje zo lekker van af kan trekkken?quote:Op maandag 29 maart 2004 22:39 schreef Dinus het volgende:
Walnoten en hazelnoten kun je prima in je deeg voor je brood (bakmachine) doen
Bij ons in de buurt is een begraafplaats met een stuk of 60 kastanje boompjes, de tamme dan hehquote:Op vrijdag 26 maart 2004 10:20 schreef Tinkepink het volgende:
heeeeeeeeeeeeel lang verhaal
brandnetelsoepquote:Op vrijdag 26 maart 2004 10:20 schreef Tinkepink het volgende:
Naar aanleiding van het topic van Kastanova moest ik weer terug denken aan mijn eigen studententijd. En dan vooral aan het feit dat ik af en toe echt blut was en mijn eten uit de natuur haalde.
Zo at ik weleens brandnetelsoep, tamme kastanjes en gebakken zoetwatermossels.
Nu leek het me leuk (en handig, want je weet immers nooit met deze economische recessie) om te kijken welke gratis gerechten/recepten uit de natuur we kunnen verzamelen.
Gepofte kastanjes
Ga in het najaar naar het bos en ga op zoek naar een TAMME kastanjeboom. De kastanjes van deze boom zijn te herkennen aan het egelachtige uiterlijk (en dus niet de spikes van de paardekastanje).
Verzamel zo veel mogelijk kastanjes als je maar kunt vinden (ook als voorraad voor later in het jaar).
Tip: mocht je zin hebben in een korte vakantie (al liftend ben je er zo), in Bretange en Normandie struikel je zo ongeveer over de tamme kastanjes.
Thuis gekomen kerf je van een aantal kastanjes (een potie) het schilletje in.
Zet een pan met een stevige bodem op het vuur en doe er een klein beetje olie bij.
Als de pan warm is, doe je de kastanjes erbij.
Doe het vuur lager en schut de kastanjes af en toe.
Als de schilletjes open staan zijn de kastanjes klaar.
Jawel hoor!quote:Op maandag 7 juni 2004 19:56 schreef Pietverdriet het volgende:
hoef je het water niet te koken?
quote:Op maandag 7 juni 2004 19:23 schreef Tinkepink het volgende:
Het aftreksel doe je in een pan, samen met de kilo suiker. Je kookt dit totdat alle suiker opgelost is.
Had weer eens poep in mijn ogenquote:Op dinsdag 8 juni 2004 11:37 schreef Tinkepink het volgende:
[..]
Jawel hoor!
Jaaaa, lekker. Ik neem aan dat je die 'tongetjes' bedoelt? Ook om een 'kruiden' boter van te maken, bijvoorbeeld voor bij krab of kreeft, geroosterd op een houtskoolvuurtje op het strand.quote:Op maandag 29 maart 2004 22:45 schreef Pietverdriet het volgende:
Ben ik trouwens de enige die Zeeegel kaviaar kent?
Als je vrouwelijke zeeegels vangt, die je herkent daaraan dat ze iets bruiner zijn dan de mannetjes en altijd een schelpje of stukje wier ofzo dragen.
Dan doe je een werkhandschoen aan, en snijd dan ding open, dan zit daar een oranje kaviaar in, de eitjes. Die smaken goddelijk, met een zoetheid van peentjes.
:-)
Oh Jaquote:Op dinsdag 8 juni 2004 15:18 schreef roofless het volgende:
[..]
Jaaaa, lekker. Ik neem aan dat je die 'tongetjes' bedoelt? Ook om een 'kruiden' boter van te maken, bijvoorbeeld voor bij krab of kreeft, geroosterd op een houtskoolvuurtje op het strand.
Dat maakte ik als kind samen met mijn moeder vaak! Gingen we samen schermen plukken.quote:Op maandag 7 juni 2004 19:23 schreef Tinkepink het volgende:
Leuk receptje voor deze tijd van het jaar: Vlierbesbloemenlimonadesiroop
boefjequote:Op vrijdag 11 juni 2004 22:17 schreef Joene het volgende:
ik heb vandaag toen het eb was , op een mosselenperceel in de waddenzee een emmertje gestolen
het is dat ik geen zusje heb,... das wel lekker namelijk! en allerlei noten eet ik ook en als ik ze zie neem ik ze meequote:Op dinsdag 8 juni 2004 20:56 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Dat maakte ik als kind samen met mijn moeder vaak! Gingen we samen schermen plukken.
Best lekker spul, moet ik maar eens weer maken. Volgens mij is dit exact hetzelfde recept.
Ja gatver! Sla! Andijvie! Witlof! Melk! Vlees! Appels!quote:Op dinsdag 13 maart 2007 21:30 schreef justmattie het volgende:
ik leen nog liever geld dan dat ik uit de natuur zou eten
geeft dit antwoord op je vraag tinkepink?quote:Kinderen geen benul van voedselproductie
Product & ontwikkeling
AMSTERDAM – De kennis van kinderen over de natuur en meer specifiek de productie van levensmiddelen is abominabel, aldus de Vereniging voor Natuur en Milieueducatie (IVN).
De vereniging baseert zich daarbij op excursies die het organiseert voor lagere schoolleerlingen naar boerderijen. Medewerkers van IVN worden daar nogal eens geconfronteerd met misvattingen als ‘sla groeit in reepjes’, ‘spinazie groeit in ijsblokjes’ en ‘chocolade komt van paarse koeien’ (Milka).
Een belangrijke oorzaak van het gebrek aan kennis is, volgens IVN-directeur Jurr Van Dalen in de Telegraaf, dat studenten op de pabo nauwelijks nog natuureducatie krijgen. In de hele opleiding volgen ze misschien 50 uur natuuronderwijs. ‘De gemiddelde onderwijzer die tegenwoordig van de pabo afkomt, weet niets méér dan een puber van 16.’
Het resultaat is een generatie die vervreemd is van de natuur en levensmiddelenproductie. ‘Jongeren hebben niets meer met de natuur. Ze kunnen 80 Pokemon-namen opnoemen, maar hebben geen idee wat er in de tuin leeft’, aldus van Dalen.
Ik weet het. Bizar, is het niet?quote:Op woensdag 14 maart 2007 16:46 schreef Uhmmie het volgende:
mag ik even quoten uit Elsevier
[..]
geeft dit antwoord op je vraag tinkepink?
Wauw dat heb je maar mooi meegekregen in je jeugdquote:Op zaterdag 17 maart 2007 12:51 schreef Serendips het volgende:
Mijn ouders hadden vroeger zoveel in de tuin; aardappels, prei, tomaten, worteltjes, sperziebonen, sla. Verder aardbeien, frambozen, bramen, wijnbessen, appels, kruisbessen, kersen, pruimen, perziken, peren, vlierbessen. In het najaar altijd een enorme hoveelheid wal- en hazelnoten. De kids werden dan ook met enige regelmaat ingezet als verzamelaars, we werden aan de pluk of raap gezet. Jeugdtrauma!
Helemaal gratis was dat natuurlijk niet, want er moet ook gezaaid worden en veel van de genoemde plantjes, struiken en bomen hebben toch behoorlijk wat onderhoud nodig.
Zet je ze dan onder de grill om ze te branden?quote:Op woensdag 14 maart 2007 17:42 schreef ellos het volgende:
Hazelnoten (even in de oven op een bakplaat, dan smaakt het net als chocola.
Die hadden we ook nog vroeger bij mijn ouders, die groeide op de composthoop! Volgens mij verwerkte mijn moeder die altijd samen met aardbeien.quote:Rabarber mjammmie, wanneer gaat dat weer komen/groeien?
Alberdink Thijm, toch?quote:Op zaterdag 27 maart 2004 10:32 schreef Pietverdriet het volgende:
Er sprak al iemand over Vlier, behalve de bessen kan je de bloesem ook gebruiken, daar kan je een heerlijke wijn mee maken, en als je het door een bierbeslagje haalt, is het ook frituurbaar.
<dinkeldamthijm, kok van het klokhuis, mode>
Alles wat je frittuurt is lekker, we gaan vandaag vogelhuissies frituren, ik heb hier un reihgur nest...
</dinkeldamthijm, kok van het klokhuis, mode>
de TS doelde op het feit dat hij geen geld heeft en dus gratis dingen uit de natuur haalt,quote:Op woensdag 14 maart 2007 15:55 schreef Tinkepink het volgende:
[..]
Ja gatver! Sla! Andijvie! Witlof! Melk! Vlees! Appels!
Waar denk je dat dat vandaan komt? Uit de fabriek soms?
Op die manier jagen is imho diervriendelijker dan die hele beestachtige vleesindustrie.. maar jagen voor de lol met duzend honden op 1 vosje omdat het "leuk" is vind ik heel wat anders.quote:Op vrijdag 26 maart 2004 23:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Voor mij wel
Vind wild eten, en dus jagen, ook gewoon oogsten.
Mensen doen zooo moeilijk over jagen, beestjes zijn sielugh
Bull, het is net als vissen
Wat zou dat zeggen over rabarber, dat het goed groeit op compost?quote:Op zaterdag 17 maart 2007 13:42 schreef Serendips het volgende:
[..]
Zet je ze dan onder de grill om ze te branden?
Vorig jaar heb ik hier, midden in de stad, een paar hazelaars ontdekt. Het lag helemaal bezaaid met nootjes eronder. Die kan ik dus niet laten liggen, ik heb toen een paar middagen een uurtje nootjes geraapt. Er kwamen mensen voorbij die me toch vreemd aankeken!
Ik leg ze op een bakplaat in het midden van de oven op ong 200 graden, 10 minuten.
"Mama, wat doet die mevrouw??"
Die mevrouw is opgegroeid op het platteland, die is een beetje gek in haar hoofd!
[..]
Die hadden we ook nog vroeger bij mijn ouders, die groeide op de composthoop! Volgens mij verwerkte mijn moeder die altijd samen met aardbeien.
ik zou ze ook niet in de buurt van homosexplaatsen of uitgaansgelegenheden plukkenquote:Op vrijdag 26 maart 2004 14:09 schreef fokje het volgende:
[..]
Dat is met alle vis- en aanverwant spul wat je uit de wetering oid haalt zo, die grondsmaak. Er zijn wel manieren ervoor om dat eruit te krijgen maar weet zo niet hoe. Karnemelk heeft mijn moeder ooit geprobeerd bij een zelf gevangen snoek, maar die grondsmaak bleef.
Brandnetelsoep is wel lekker, maar je moet wel de brandnetels gebruiken uit het voorjaar, binnenkort dus. En alleen de toppen. Let wel waar je ze plukt; niet direct langs landbouwgrond of anderszinds plaatsen waar evt. gespoten wordt.
quote:Op zaterdag 17 maart 2007 18:45 schreef freecell het volgende:
-Knip- Hele tuininhoud van paps en mams
ik nietquote:Op zaterdag 17 maart 2007 20:55 schreef JediMindTricks het volgende:
Wie zit er hier bij student.utwente
Waar?quote:Op zaterdag 17 maart 2007 20:54 schreef veldmuis het volgende:
KANKER HEE je moet een wachtwoord invullen
Dit topic heeft maar 1 pagina bij mijquote:Op zaterdag 17 maart 2007 20:57 schreef Serendips het volgende:
Jullie hebben nog gelijk ook, als je pagina 1 van dit topic laadt ...
Bij mij ook maar goed, admin:admin werkt gewoonquote:Op zaterdag 17 maart 2007 20:58 schreef veldmuis het volgende:
[..]
Dit topic heeft maar 1 pagina bij mij
Niet?quote:Op zaterdag 17 maart 2007 20:59 schreef JediMindTricks het volgende:
[..]
Bij mij ook maar goed, admin:admin werkt gewoon
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |