abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_17999227
Op Mallorca rond de boerderij van mij opa vonden wij ook veel dingen:
Caracoles (slakken) zoeken, alleen dat durfde ik nooit te eten, heb het tot nu toe ook nooit gedaan. Op mintblaadjes zuigen. Amandelen op de buitentrap met een steen breken en op eten. En in de Calas op de rotsen groeide een soort van zeekraal, dat we ook gingen zoeken en opeten. Hier in Nederland heb ik naar bramen en bessen in de bossen gezocht en weleens beukenootjes gegeten. Ook weleens meegeholpen met zoeken naar brandnetels en paardebloembaderen, die gebruikt werden voor soep en een salade, maar ook zelf nooit gegeten, want dat vond ik raar.
Ik moet wel zeggen dat ik op Mallorca minder moeite heb dingen uit de natuur te halen, omdat ik dat jong meegekregen heb. In Nederland heb ik daar wat meer moeite mee.
"No hay mal que por bien no venga" Geen ongeluk zo groot, of er is altijd nog wel een geluk bij
  zaterdag 27 maart 2004 @ 12:58:58 #52
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_18000631
En dan hebben we natuurlijk nog zaken als bosaardbeitjes en bosbessen ed. Wel goed oppassen als je die wilt eten! Als je bijvoorbeeld bosbessen in het bos plukt kan er een honde/vossenziekte opzitten (kan er even niet opkomen). Het beste kan je het fruit koken en er jam en/of siroop van maken. Lekker! (en erg makkelijk)
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  zaterdag 27 maart 2004 @ 13:00:57 #53
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_18000666
Fuchsbandwurm, een gemeen soort lintworm (vosselintworm) die in je lever gaat zitten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 27 maart 2004 @ 13:50:24 #54
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_18001527
Zo, ben nog even aan het rondneuzen op internet en vond de volgende recepten:

http://www.jnm.be/kampenorganisatie/download/_V.__Foer
Brandnetelsoep (ik maak het ook wel zonder aardappel, kwestie van experimenteren)
Als je zelf brandnetels gaat plukken, pluk dan voornamelijk de jonge toppen. Let er ook op dat de brandnetels niet te dicht bij een weg staan of bij een akker waar de boer net heeft gespoten.

ui, knoflook, olijfolie, jonge brandnetels, aardappel, water, zout, peper, nootmuskaat, room

Snij de ui, knoflook en fruit in de olie. Zijn de aardappels nog niet gekookt dan fruit je die mee.
Zet de gewassen brandnetels aan de kook zodat ze slinken (en het branden is nu ook gedaan). Haal ze dan uit de pan en hak ze fijn(doe het uitlopend vocht bij het kookvocht). Doe de gehakte brandnetels, kookvocht en water bij de gefruite ui(eventueel met de al gekookte aardappelen)en breng zo'n 10-15 min aan de kook. Maak de soep op smaak met peper, zout, nootmuskaat en scheutje room.
Niets dat beter is dan een brandnetelsoepje met een stuk volkoren brood!

http://www.plantaardighed(...)grote_brandnetel.htm
Recepten | Engels recept voor Brandnetelsoep uit de Tweede Wereldoorlog
Pluk een hoeveelheid netels die een bak van een halve liter vult, was ze, droog ze en doe ze in een halve liter zout water. Breng dit aan de kook, roer het goed door en laat het 10 minuten door koken. Laat 30 gr baconvet smelten, roer daar 30 gr bloem door, voeg de netels en het water aan toe en laat het al roerend nog vijf minuten koken. Gier er een beetje kokende melk bij en serveer het met croutons.

Recepten | Schotse Netels (Mrs. M. Grieve, 1931)
Pluk zoveel jonge neteltoppen totdat ze een bak van 4½ liter vullen en was ze grondig, neem 2 flinke stukken prei of 2 uien, 2 stronken broccoli zonder steel of een kleine kool of spruitjes en 125 gr rijst. Maak de groente goed schoon, snij de broccoli en prei in stukjes en doe er netels bij. Doe alle groenten en de rijst in een katoenen zak en bind deze dicht. Kook dit in water met zout totdat de groenten gaar zijn, de kooktijd is afhankelijk van hoe vers en jong de groenten zijn (mij lijkt 10 minuten meer dan genoeg), serveer dit met jus of gesmolten boter.

Recepten | Mijn eigen recept voor Brandnetelsoep
Smelt 500 gr gewassen jonge Brandnetelloten in een klont roomboter, laat goed afkoelen, en dan pas malen in een keukenmachine (kleur is dan prachtig groen), voeg 100 gr crème fraiche toe en meng het met de Brandnetels. Verwarm ondertussen 750 ml bouillon (kruiden, kip, rund, mag ook van een blokje) en voeg zodra de bouillon kookt het Brandnetelmengsel er aan toe. Nog een minuut door laten koken, eventueel op smaak brengen met zout en vers gemalen peper.

Let op!
Absoluut geen kinderkruid, ook niet bij mensen met een nerveuze aard, niet bij acute ontstekingen, dan altijd eerst Calendula, daarna pas Brandnetel. Verder niet bij koorts, want het is een aanjager. Ook oppassen bij bloedverdunnende medicijnen, omdat Brandnetel ook vitamine K bevat zou het kruid de werking van deze medicijnen kunnen verminderen. Ook als er al plaspillen gebruikt worden, kan Brandnetel de werking verhevigen.

En dan nog van dezelfde pagina enkele medicinale toepassingen van brandnetel:
Recepten | Thee bij artritis
Drie tl Brandnetelblad op een kopje kokend water
Na vijf minuten zeven en gezoet met wat honing drinken
Drie kopjes per dag

Recepten | Brandnetelzalf
Verzadig au-bain-marie gesmolten vaseline met jonge toppen van Brandnetel
minstens 24 uur laten trekken, afzeven en in een glazen pot doen
Goede trekzalf, en bij reuma.

Recepten | Aftreksel voor gezond haar, bij alle haarproblemen
200 gr Brandnetelwortel vijf minuten koken in een halve liter azijn
het geheel laten afkoelen en filtreren
's Avonds voor het slapen gaan de hoofdhuid ermee inmasseren
's ochtends het haar weer uitwassen
Dit verschillende weken achter elkaar, drie of vier keer per week.

Recepten | Aftreksel bij onzuiver bloed
50 gr Brandnetelblad en - twijgen koken in 1½ liter water
tot een liter laten inkoken, filtreren en in een fles bewaren
Twee of drie glaasjes per dag.
Recepten | Brandnetelsiroop bij aambeien
3 kg mals Brandnetelblad plukken en schoonmaken
Een minuut in een pan op het gas verwarmen
dan de pan van het vuur nemen, de bladeren roeren en laten afkoelen
de bladeren uitpersen door een doek
het sap wegen en hetzelfde gewicht aan honing toevoegen, mengen,
deze siroop wordt bij kleine glaasjes gedronken, in totaal 75 ml per dag.

Recepten | Brandnetelsap voor de behandeling van roos
100 gr vers, mals Brandnetelblad afwegen
wassen, drogen, en er in een doek het sap uitknijpen (handschoenen aan)
dit sap mengen met 40 gr Amandelolie
hiermee drie maal daags de hoofdhuid masseren.

Recepten | Aftreksel bij Rode Hond
100 gr Brandnetelblad 10 minuten laten koken in 800 ml water
filtreren en om het uur een kopje toedienen.
Recepten | Koekjes bij urine-incontinentie
15 gr Brandnetelzaad mengen met 60 gr Roggemeel
Kneden met voldoende water en honing om er koekjesdeeg van te maken
hiervan pannenkoekjes bakken
er bij het avondeten één van te eten geven.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  zaterdag 27 maart 2004 @ 14:14:52 #55
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_18001958
Ik ga dit recept binnenkort eens proberen! (komt van: http://www.plantaardighed(...)_recept01.htm#Verse)

Roerbaksoep

1 eetlepel notenolie
handje brandnetel
handje zevenblad
1 paardebloem blad
handje madeliefjes
1 worteltje
1 kleine ui of het blad van de daslook
1/2 dl room
Snij alle groeten in dunne reepjes. Doe wat notenolie in een pan en roerbak daar het zevenblad in met brandnetel en een blaadje paardebloem de madeliefblaadjes en een geraspt worteltje en de ui of daslook. doe dit 5 minuten doorroeren. Blus af met 1 liter groente bouillon en de room. Serveer met stokbrood wat in de lengte is doorgesneden en met olijfolie is besprenkeld en waar je met een teen knoflook overheen gegaan bent. Dit even onder de grill.

Lijkt me lekker! Nou moet ik alleen nog even uitzoeken hoe zevenblad eruit ziet.....
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  zaterdag 27 maart 2004 @ 14:26:05 #56
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_18002099
Herderstasje (de jonge bladeren ervan) schijnt lekker te zijn bij salades ed.

De wortels van de wegdistel kan je bereiden als schorseneren.

Rode klaver: Jonge, zachte bladeren dienen voor soepgroente of worden met groenten meegekookt. Kinderen zuigen de nectar uit afgeplukte bloempjes. In Ierland wordt de gedroogde plant gemalen tot meel waarvan brood wordt gebakken.

Van de pinksterbloem kan je de bladeren van de bodemrozet eten, net zoals de stengeltoppen en de bloemknoppen (salade of soep)

Paardebloem: Rauw en fijngesneden geven ze aan salades een aangenaam, eetlustbevorderend en bitter aroma. Wie hiervan niet houdt, legt de bladeren 1-2 uur in water. Ook in spinazie kunnen de bladeren meegekookt worden. De nogal harde bloeiknoppen zijn, in kruidenazijn gelegd, als kappertjes te gebruiken. Kenners verzamelen in de

Muur: Gekookt en gebakt is het heerlijk te bereiden als bladgroente en het is ook lekker in de soep.

Alle recepten komen van onderstaande pagina. Op deze pagina staan nog veel meer recepten! http://members.lycos.nl/i(...)n%20en%20kruiden.htm
Geen zorgen voor de dag van morgen.
pi_18002711
Goed werk, Tinkepink!
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  zaterdag 27 maart 2004 @ 15:25:56 #58
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_18002933
quote:
Op vrijdag 26 maart 2004 14:03 schreef Tinkepink het volgende:
En voor de Duitslandkenners: in veel Duitse tuinen groeit een (onuitroeibaar) onkruid dat 'giest' ofzoiets heet. Het heeft groene blaadjes en witte wortels die je goed moet verwijderen, anders groeit er weer een nieuw plantje. Je kunt het ook eten. Weet iemand hier hoe je dat klaar moet maken?
Oke, dat plantje heet dus Giersch en heet in het Nederlands zevenblad. Op deze pagina vind je een foto http://www.kulak.ac.be/fa(...)ia%20-%20Zevenblad/.
En hier is een recept (in combinatie met brandnetels). Helaas voor de niet-Duitslezende onder ons is het wel in het Duits.

1 kleingeschnittene Zwiebel mit 2-3 kleingehackten Knoblauchzehen in Olivenöl glasig dünsten. 500 g Brennesselblätter und 500 g Gierschblätter (jeweils kleingesschnitten) zugeben, zusammenfallen lassen. Mit Salz, Muskat und etwas Zitronensaft würzen und beiseite stellen.
Eine zweite Zwiebel in Olivenöl andünsten, Blattpetersilie dazugeben und andünsten.
Mit 1 Flasche Passata aufgießen, gehackte Tomaten dazugeben, mit Salz und Pfeffer sowie Gemüsebrühe abschmecken. Ca 15 Minuten köcheln lassen, bis die Flüssigkeit etwas einkocht.
Giersch- und Brenesselgemisch, Tomatensoße und Lasagnenudeln abwechselnd in eine Auflaufform schichten, 1/8 l Sahne darübergießen. Mit Mozarellascheiben belegen, Parmesan darüberstreuen. Im Backofen bei 175-200 °C 30 min backen. Am besten 1 Tag vorher zubereiten, schmeckt dann noch besser

[ Bericht 10% gewijzigd door Tinkepink op 27-03-2004 15:29:56 (vertaling Giersch toegevoegd) ]
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  zaterdag 27 maart 2004 @ 15:32:07 #59
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_18003020
En deze lijkt mij ook wel lekker:

Gevulde tomaten met zevenblad
4-8 tomaten
1 handvol zevenblad, jonge bladeren
2 geklopte eieren,
wat zout, zwarte peper
1-2 eetlepels room of koffieroom
1-2 eetlepels bladeren van zevenblad
Tomaten wassen en uithollen
Bladeren uitzoeken, wassen en goed uit laten lekken.
Fijn hakken en vermengen met het sap van de tomaat die door een zeef is gedrukt en de tomaten er mee vullen. In een voorverwarmde oven circa 25 minuten bakken tot het ei gestold is.
Afstrooien met fijn gehakt zevenblad voor het opdienen.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  † In Memoriam † zaterdag 27 maart 2004 @ 22:01:25 #60
25682 2cv
Niet subtiel
pi_18010610
quote:
Op zaterdag 27 maart 2004 13:50 schreef Tinkepink het volgende:
(knip)
Let op!
(knip)
Ook oppassen bij bloedverdunnende medicijnen, omdat Brandnetel ook vitamine K bevat zou het kruid de werking van deze medicijnen kunnen verminderen.
(knip)
* 2cv wist brandnetels definitief van zijn menu

(ik had toch al geen zin in prikhanden )
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  † In Memoriam † zaterdag 27 maart 2004 @ 22:03:15 #61
25682 2cv
Niet subtiel
pi_18010687
quote:
Op zaterdag 27 maart 2004 15:32 schreef Tinkepink het volgende:
En deze lijkt mij ook wel lekker:

Gevulde tomaten met zevenblad
4-8 tomaten
1 handvol zevenblad, jonge bladeren
2 geklopte eieren,
wat zout, zwarte peper
1-2 eetlepels room of koffieroom
1-2 eetlepels bladeren van zevenblad
Tomaten wassen en uithollen
Bladeren uitzoeken, wassen en goed uit laten lekken.
Fijn hakken en vermengen met het sap van de tomaat die door een zeef is gedrukt en de tomaten er mee vullen. In een voorverwarmde oven circa 25 minuten bakken tot het ei gestold is.
Afstrooien met fijn gehakt zevenblad voor het opdienen.
Dus 1 hand + 1 a 2 eetlepels zevenblad

En waar kan ik dat spul vinden?
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  zaterdag 27 maart 2004 @ 22:04:36 #62
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_18010735
Belangrijke bronnen van vitamine K zijn onder andere: bloemkool, broccoli, boerenkool, spinazie, erwten, volkoren producten, raapzaadolie, mager vlees, yoghurt, alfalfa, eierdooiers, saffloerolie, sojaolie, vislever olie en kelp.
Maaaarrrr
Je lichaam maakt ZELF vitamine K,

Vitamine K is een in vetoplosbaar vitamine. Dit vitamine zit van naturen in plantaardig voedsel (groene bladeren) als vitamine K1 (fyllochinon). In de darmen wordt het ook gemaakt door onze darmbacteriën als vitamine K2 (menaquinone). Synthetische vitamine K wordt vitamine K3 (menadione) genoemd, ons lichaam zet dit vitamine om in actief vitamine K.

Vitamine K is onmisbaar bij de vorming van verschillende bloedstolling componenten, en dus ook voor de bloedstolling. Tot ongeveer 3 maanden na de geboorte van een baby is het noodzakelijk dat dit vitamine extra in de voeding voorkomt, omdat er dan nog onvoldoende darmbacteriën in de darm zijn. Tegenwoordig wordt dit vitamine aan zuigelingen voeding toegevoegd om hersenbloedingen te voorkomen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_18010897
quote:
Op zaterdag 27 maart 2004 14:26 schreef Tinkepink het volgende:
Herderstasje (de jonge bladeren ervan) schijnt lekker te zijn bij salades ed.

De wortels van de wegdistel kan je bereiden als schorseneren.

Rode klaver: Jonge, zachte bladeren dienen voor soepgroente of worden met groenten meegekookt. Kinderen zuigen de nectar uit afgeplukte bloempjes. In Ierland wordt de gedroogde plant gemalen tot meel waarvan brood wordt gebakken.

Van de pinksterbloem kan je de bladeren van de bodemrozet eten, net zoals de stengeltoppen en de bloemknoppen (salade of soep)

Paardebloem: Rauw en fijngesneden geven ze aan salades een aangenaam, eetlustbevorderend en bitter aroma. Wie hiervan niet houdt, legt de bladeren 1-2 uur in water. Ook in spinazie kunnen de bladeren meegekookt worden. De nogal harde bloeiknoppen zijn, in kruidenazijn gelegd, als kappertjes te gebruiken. Kenners verzamelen in de

Muur: Gekookt en gebakt is het heerlijk te bereiden als bladgroente en het is ook lekker in de soep.

Alle recepten komen van onderstaande pagina. Op deze pagina staan nog veel meer recepten! http://members.lycos.nl/i(...)m
leuk!
paardebloemblaadjes wilde ik inderdaad ook noemen want erg lekker (beetje ruccola-achtig)maar ik zag dat ze hier al eerder vermeld staan. maar wat stond er achter 'kenners verzamelen in de..'?
[edit]al gevonden: '...herfst de wortels, die aan salades worden toegevoegd.' [/edit]

(let trouwens wel op waar je ze plukt, liefst ver van de snelweg).
pi_18034647
quote:
Op zaterdag 27 maart 2004 09:14 schreef Moonah het volgende:
Oh ja! Lekker!
Heb ik ook gedaan , in Zeeland. En dan mosselen erbij die je zelf van de palen van het aanlegsteigertje plukt...
Lamsoor schijnt nog lekkerder te zijn dan zeekraal, maar dat heb ik nog nooit gegeten (is wat zeldzamer). Lamsoor is trouwens deels beschermd; plukken/snijden mag, als de worteltjes maar blijven staan.
pi_18052486
quote:
Op vrijdag 26 maart 2004 22:57 schreef Oblivion het volgende:
Wat zou je eigenlijk kunnen doen met verse walnoten? Behalve in de sla...en gewoon opeten?

Obli verlangt wel eens terug naar de dijk met walnotenboom...
Walnoten en hazelnoten kun je prima in je deeg voor je brood (bakmachine) doen
Zolang er was is, is er leven.
  maandag 29 maart 2004 @ 22:45:03 #66
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_18052630
Ben ik trouwens de enige die Zeeegel kaviaar kent?
Als je vrouwelijke zeeegels vangt, die je herkent daaraan dat ze iets bruiner zijn dan de mannetjes en altijd een schelpje of stukje wier ofzo dragen.
Dan doe je een werkhandschoen aan, en snijd dan ding open, dan zit daar een oranje kaviaar in, de eitjes. Die smaken goddelijk, met een zoetheid van peentjes.
:-)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 30 maart 2004 @ 08:45:26 #67
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_18056584
Ik heb nog ergens een lekker recept met walnoten, kwark, andijvie en komijn. Kijken of ik het vinden kan.

Ik heb nog nooit van mijn leven Zeeegel kaviaar gegeten, maar ik kan me van Zuid Frankrijk herinneren dat zeeegels daar erg gewild waren.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
pi_18057508
quote:
Op maandag 29 maart 2004 22:39 schreef Dinus het volgende:
Walnoten en hazelnoten kun je prima in je deeg voor je brood (bakmachine) doen
Ah, dat is best een goed idee, ook voor de hele verse? Die witte dus? Waar je het velletje zo lekker van af kan trekkken?
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  dinsdag 30 maart 2004 @ 11:59:49 #69
59704 KatirZan
Klei-kleuter
pi_18059554
quote:
Op vrijdag 26 maart 2004 10:20 schreef Tinkepink het volgende:
heeeeeeeeeeeeel lang verhaal
Bij ons in de buurt is een begraafplaats met een stuk of 60 kastanje boompjes, de tamme dan heh

Daar gaan wij dus elk jaar heen (lees : ik en mijn ouders) om die dingen te rapen....

Ze zijn best te eten, mits je er soep van maakt, das echt ranzig
  dinsdag 30 maart 2004 @ 12:06:21 #70
67128 capibar
Ondertitels zijn overschat.
pi_18059695
quote:
Op vrijdag 26 maart 2004 10:20 schreef Tinkepink het volgende:
Naar aanleiding van het topic van Kastanova moest ik weer terug denken aan mijn eigen studententijd. En dan vooral aan het feit dat ik af en toe echt blut was en mijn eten uit de natuur haalde.

Zo at ik weleens brandnetelsoep, tamme kastanjes en gebakken zoetwatermossels.

Nu leek het me leuk (en handig, want je weet immers nooit met deze economische recessie) om te kijken welke gratis gerechten/recepten uit de natuur we kunnen verzamelen.

Gepofte kastanjes
Ga in het najaar naar het bos en ga op zoek naar een TAMME kastanjeboom. De kastanjes van deze boom zijn te herkennen aan het egelachtige uiterlijk (en dus niet de spikes van de paardekastanje).
Verzamel zo veel mogelijk kastanjes als je maar kunt vinden (ook als voorraad voor later in het jaar).
Tip: mocht je zin hebben in een korte vakantie (al liftend ben je er zo), in Bretange en Normandie struikel je zo ongeveer over de tamme kastanjes.

Thuis gekomen kerf je van een aantal kastanjes (een potie) het schilletje in.
Zet een pan met een stevige bodem op het vuur en doe er een klein beetje olie bij.
Als de pan warm is, doe je de kastanjes erbij.
Doe het vuur lager en schut de kastanjes af en toe.
Als de schilletjes open staan zijn de kastanjes klaar.
brandnetelsoep
  maandag 7 juni 2004 @ 19:23:59 #71
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_19709755
Leuk receptje voor deze tijd van het jaar: Vlierbesbloemenlimonadesiroop

Je hebt nodig:
- ongeveer 20 vlierbesbloemenschermen (bloemen van de vlierbes dus)
- 1 liter water
- 1 kilo suiker
- 3 biologische citroenen (onbespoten dus)
- 20 gram ascorbinezuur (vitamine c, verkrijgbaar bij de apotheek)

Snij de citroenen in plakjes. Doe die in een pan of schaal samen de bloemen, de vitamine c en het water. Dek het geheel af en laat het 2 dagen staan (48 uur).

Na 2 dagen zeef je het geheel door een dichte doek (een schone theedoek ofzo). Het aftreksel doe je in een pan, samen met de kilo suiker. Je kookt dit totdat alle suiker opgelost is.

De siroop in flessen doen (geen plastic) en af laten koelen.

Erg lekker met spa rood of ander bubbeltjes water (met gewoon 'plat' water smaakt het trouwens ook niet verkeerd). Gebruiken als limonadesiroop.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  maandag 7 juni 2004 @ 19:56:42 #72
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_19710526
hoef je het water niet te koken?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 8 juni 2004 @ 11:37:43 #73
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_19723102
quote:
Op maandag 7 juni 2004 19:56 schreef Pietverdriet het volgende:
hoef je het water niet te koken?
Jawel hoor!
quote:
Op maandag 7 juni 2004 19:23 schreef Tinkepink het volgende:
Het aftreksel doe je in een pan, samen met de kilo suiker. Je kookt dit totdat alle suiker opgelost is.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  dinsdag 8 juni 2004 @ 11:40:53 #74
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_19723191
quote:
Op dinsdag 8 juni 2004 11:37 schreef Tinkepink het volgende:

[..]

Jawel hoor!
Had weer eens poep in mijn ogen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 8 juni 2004 @ 15:18:28 #75
68810 roofless
get wet...
pi_19728883
quote:
Op maandag 29 maart 2004 22:45 schreef Pietverdriet het volgende:
Ben ik trouwens de enige die Zeeegel kaviaar kent?
Als je vrouwelijke zeeegels vangt, die je herkent daaraan dat ze iets bruiner zijn dan de mannetjes en altijd een schelpje of stukje wier ofzo dragen.
Dan doe je een werkhandschoen aan, en snijd dan ding open, dan zit daar een oranje kaviaar in, de eitjes. Die smaken goddelijk, met een zoetheid van peentjes.
:-)
Jaaaa, lekker. Ik neem aan dat je die 'tongetjes' bedoelt? Ook om een 'kruiden' boter van te maken, bijvoorbeeld voor bij krab of kreeft, geroosterd op een houtskoolvuurtje op het strand.
  dinsdag 8 juni 2004 @ 15:49:16 #76
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_19729653
quote:
Op dinsdag 8 juni 2004 15:18 schreef roofless het volgende:

[..]

Jaaaa, lekker. Ik neem aan dat je die 'tongetjes' bedoelt? Ook om een 'kruiden' boter van te maken, bijvoorbeeld voor bij krab of kreeft, geroosterd op een houtskoolvuurtje op het strand.
Oh Ja
Zeeegelkaviaarboter, lijkt me erg lekker
Klink alleen erg als iets wat de romeinen eten in Life of Brian.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_19732829
Brandnetels kun je ook rauw eten

De bladeren van beneden naar boven van de stengel afstrijken (zo raak je de brandharen niet zo dat ze pijn doen), daarna de bladeren flink tussen je handen heen en weer rollen en eet smakelijk
pi_19736876
quote:
Op maandag 7 juni 2004 19:23 schreef Tinkepink het volgende:
Leuk receptje voor deze tijd van het jaar: Vlierbesbloemenlimonadesiroop
Dat maakte ik als kind samen met mijn moeder vaak! Gingen we samen schermen plukken.
Best lekker spul, moet ik maar eens weer maken. Volgens mij is dit exact hetzelfde recept.

Eten uit de natuur is altijd een succes. Beukennootjes, tamme kastanjes, brandneteltopjes, bosbessen (mijn lekkerste pannenkoek ooit was een bosbessenpannenkoek van zelf geplukte bessen), bramen (yummie!! jam!!), rozenbottels etc. Ik zie in dit topic nog veel meer tips die ik maar eens ga uitproberen. Dat van die paardenbloembladeren wist ik wel, maar heb ik nog nooit geprobeerd.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_19822625
ik heb vandaag toen het eb was , op een mosselenperceel in de waddenzee een emmertje gestolen
A command line lets you get intimate with your computer, data and protocols. GUIs are like wearing full body condoms.
  zaterdag 12 juni 2004 @ 12:06:53 #80
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_19831682
quote:
Op vrijdag 11 juni 2004 22:17 schreef Joene het volgende:
ik heb vandaag toen het eb was , op een mosselenperceel in de waddenzee een emmertje gestolen
boefje
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  dinsdag 13 maart 2007 @ 17:50:32 #81
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_47235381
Schopje! Het wordt lente! Gratis brandnetels en ander lekkers voor arme studenten/uitkeringstrekkers/etc.! Doe er je voordeel mee!
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  dinsdag 13 maart 2007 @ 18:08:15 #82
54837 nixxx
NIET broer van TD
pi_47236022
quote:
Op dinsdag 8 juni 2004 20:56 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Dat maakte ik als kind samen met mijn moeder vaak! Gingen we samen schermen plukken.
Best lekker spul, moet ik maar eens weer maken. Volgens mij is dit exact hetzelfde recept.
het is dat ik geen zusje heb,... das wel lekker namelijk! en allerlei noten eet ik ook en als ik ze zie neem ik ze mee
ik ben niet gek.. ik ben volstrekt niet gek, ik ben helemaal niet gek... ik ben een nagemaakte gek
gooi alles weg neem een besluit, doe als het moet alles opnieuw
pi_47243642
ik leen nog liever geld dan dat ik uit de natuur zou eten
Je moet je het leven niet moeilijker maken dan strikt noodzakelijk
  woensdag 14 maart 2007 @ 13:40:19 #84
94080 VeX-
HAHA..JIJ hebt HEUL veel POSTS
pi_47263531
Vroeger toen ik nog een straatschoffie was gingen mijn vrienden en ik vaak naar van die afgelegen tuintjes en platsoentjes waar je gratis bramen, hazelnoten, bessen etc. kon plukken. Helaas was dat niet bijzonder hygienisch, achteraf gezien. Je moest altijd goed op schimmels en beestjes letten.

Het enige echte culinaire hoogstandje dat ik ken wat puur uit de natuur kwam was rabarbersoep. Als ik het me goed kan herinneren pluk je de rabarberstengels, kook je het, prak je dat tot een moesje, voegde suiker toe en je had een lekker toetje. Ik had het eens gegeten bij de directeur van mijn basisschool en zijn vrouw toen we daar eens gingen logeren. Maar dat was ook alweer bijna 2 decennia geleden, dus ik kan er naast zitten.
Life is just a series of peaks and troughs, yeah. And you don't know whether you're in a trough until you're climbing out, or on a peak, 'till you're coming down. And that's it. - David Brent
  woensdag 14 maart 2007 @ 13:41:26 #85
167723 sanni
Acima de seu
pi_47263570
Ik weet niet of het al is langsgekomen maar er is zoiets als wilde spinazie? dat je gewoon langs
de kant van weg kunt plukken? Het schijnt mits goed bereid heel lekker te smaken hoorde ik. Iemand?
pi_47263624
'vroeger' zag je veel meer fruitbomen op pleintjes staan dan nu, nu zie ik ze nergens meer.
ik kan me herinneren dat we naar het park gingen, en dan terugkwamen met zakken vol kruisbessen , rode bessen, bramen, pruimen kon je van een boom in een plantsoen verderop plukken, geweldig toch?

en mama maar jam maken in de zomer
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_47263885
hmm bramen *good ol' times*

nu woon ik bijna centrum rotterdam
enige eetbare hier op straat moet je uit een vuilnisbak vissen.. of frietjes van de grond ofzo

toch wel jammer

overigens wat betreft rabarber.. kun je heel makkelijk ook in de magnetron maken
suiker bij, krentjes bij
en prakken hoeft niet want dat gaat vanzelf als het gaar is
jobensaskia.nl
Oi to the punks! Oi to the skins! Oi to the world and everybody wins!
  woensdag 14 maart 2007 @ 14:15:26 #88
111571 klaarover
klaar? over!
pi_47264716
Beukenootjes moet je rauw met mate eten (of totdat je een kriebelkeel krijgt), vanwege het gif dat erin zit. Geroosterd echter, al dan niet met suiker, zijn ze gezuiverd. Leuk bij een salade ipv pijnboompitten!

Afgelopen nazomer/herfst heb ik eekhoorntjesbrood geplukt in het stadspark. Paddestoelen plukken is verboden, maar gelukkig werd ik niet gearresteerd.

Op televisie is regelmatig Ray Mears te zien, die in onherbergzame oorden voedsel bereidt van de meest ongelofelijke dingen zoals boombast, waterleliestengels. Ik heb hem zelfs de lever uit een ree zien roppen, in het vuur zien flikkeren en halfrauw zien opeten.
  woensdag 14 maart 2007 @ 15:55:21 #89
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_47268227
quote:
Op dinsdag 13 maart 2007 21:30 schreef justmattie het volgende:
ik leen nog liever geld dan dat ik uit de natuur zou eten
Ja gatver! Sla! Andijvie! Witlof! Melk! Vlees! Appels!

Waar denk je dat dat vandaan komt? Uit de fabriek soms?
Geen zorgen voor de dag van morgen.
pi_47269850
mag ik even quoten uit Elsevier
quote:
Kinderen geen benul van voedselproductie
Product & ontwikkeling
AMSTERDAM – De kennis van kinderen over de natuur en meer specifiek de productie van levensmiddelen is abominabel, aldus de Vereniging voor Natuur en Milieueducatie (IVN).

De vereniging baseert zich daarbij op excursies die het organiseert voor lagere schoolleerlingen naar boerderijen. Medewerkers van IVN worden daar nogal eens geconfronteerd met misvattingen als ‘sla groeit in reepjes’, ‘spinazie groeit in ijsblokjes’ en ‘chocolade komt van paarse koeien’ (Milka).

Een belangrijke oorzaak van het gebrek aan kennis is, volgens IVN-directeur Jurr Van Dalen in de Telegraaf, dat studenten op de pabo nauwelijks nog natuureducatie krijgen. In de hele opleiding volgen ze misschien 50 uur natuuronderwijs. ‘De gemiddelde onderwijzer die tegenwoordig van de pabo afkomt, weet niets méér dan een puber van 16.’

Het resultaat is een generatie die vervreemd is van de natuur en levensmiddelenproductie. ‘Jongeren hebben niets meer met de natuur. Ze kunnen 80 Pokemon-namen opnoemen, maar hebben geen idee wat er in de tuin leeft’, aldus van Dalen.
geeft dit antwoord op je vraag tinkepink?
jobensaskia.nl
Oi to the punks! Oi to the skins! Oi to the world and everybody wins!
  woensdag 14 maart 2007 @ 16:47:32 #91
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_47269895
quote:
Op woensdag 14 maart 2007 16:46 schreef Uhmmie het volgende:
mag ik even quoten uit Elsevier
[..]

geeft dit antwoord op je vraag tinkepink?
Ik weet het. Bizar, is het niet?
Geen zorgen voor de dag van morgen.
pi_47269934
mja ik wist wel al dat melk in pakken groeit
en kipfilet iets uit het vleesvak van de supermarkt was

maareh... sla in reepjes was zelfs voor mij nieuw *grin*

vind het echt seriues een slechte zaak

als ik kids heb.. dan word dat verplciht regelmatig naar de kinderboerderij en tomaatjes uit de tuin hoor
jobensaskia.nl
Oi to the punks! Oi to the skins! Oi to the world and everybody wins!
pi_47271565
Leuk topic!
Ik wist niet dat je vlierbessen kon eten!!! Lijkt me zo plastic en hard smaken.
Ik eet gratisch uit de natuur vooral bramen en krijg dan wel spulletjes uit andermans achtertuin, zoals walnoten, appels, pruimen en groenten e.d., en van de velden; prei, mais, aardappelen, maar dat teltdan maar niet mee voor het topic.
Wat verder in me opkomt isvoornamelijk kamille- en brandnetelthee!
Brandnetelsoep heb ik nog nooit geprobeerd.
Hazelnoten (even in de oven op een bakplaat, dan smaakt het net als chocola.
Tijm.

Rabarber mjammmie, wanneer gaat dat weer komen/groeien?
pi_47365064
Erg leuk topic
Stem hier:
De term EUROCENT
pi_47365405
Mijn ouders hadden vroeger zoveel in de tuin; aardappels, prei, tomaten, worteltjes, sperziebonen, sla. Verder aardbeien, frambozen, bramen, wijnbessen, appels, kruisbessen, kersen, pruimen, perziken, peren, vlierbessen. In het najaar altijd een enorme hoveelheid wal- en hazelnoten. De kids werden dan ook met enige regelmaat ingezet als verzamelaars, we werden aan de pluk of raap gezet. Jeugdtrauma!

Helemaal gratis was dat natuurlijk niet, want er moet ook gezaaid worden en veel van de genoemde plantjes, struiken en bomen hebben toch behoorlijk wat onderhoud nodig.
I don't like your jerk-off name. I don't like your jerk-off face. I don't like your jerk-off behavior, and I don't like you, jerk-off. Do I make myself clear?
pi_47366186
quote:
Op zaterdag 17 maart 2007 12:51 schreef Serendips het volgende:
Mijn ouders hadden vroeger zoveel in de tuin; aardappels, prei, tomaten, worteltjes, sperziebonen, sla. Verder aardbeien, frambozen, bramen, wijnbessen, appels, kruisbessen, kersen, pruimen, perziken, peren, vlierbessen. In het najaar altijd een enorme hoveelheid wal- en hazelnoten. De kids werden dan ook met enige regelmaat ingezet als verzamelaars, we werden aan de pluk of raap gezet. Jeugdtrauma!

Helemaal gratis was dat natuurlijk niet, want er moet ook gezaaid worden en veel van de genoemde plantjes, struiken en bomen hebben toch behoorlijk wat onderhoud nodig.
Wauw dat heb je maar mooi meegekregen in je jeugd
pi_47366736
quote:
Op woensdag 14 maart 2007 17:42 schreef ellos het volgende:
Hazelnoten (even in de oven op een bakplaat, dan smaakt het net als chocola.
Zet je ze dan onder de grill om ze te branden?
Vorig jaar heb ik hier, midden in de stad, een paar hazelaars ontdekt. Het lag helemaal bezaaid met nootjes eronder. Die kan ik dus niet laten liggen, ik heb toen een paar middagen een uurtje nootjes geraapt. Er kwamen mensen voorbij die me toch vreemd aankeken!

"Mama, wat doet die mevrouw??"
Die mevrouw is opgegroeid op het platteland, die is een beetje gek in haar hoofd!
quote:
Rabarber mjammmie, wanneer gaat dat weer komen/groeien?
Die hadden we ook nog vroeger bij mijn ouders, die groeide op de composthoop! Volgens mij verwerkte mijn moeder die altijd samen met aardbeien.
I don't like your jerk-off name. I don't like your jerk-off face. I don't like your jerk-off behavior, and I don't like you, jerk-off. Do I make myself clear?
pi_47368463
quote:
Op zaterdag 27 maart 2004 10:32 schreef Pietverdriet het volgende:
Er sprak al iemand over Vlier, behalve de bessen kan je de bloesem ook gebruiken, daar kan je een heerlijke wijn mee maken, en als je het door een bierbeslagje haalt, is het ook frituurbaar.
<dinkeldamthijm, kok van het klokhuis, mode>
Alles wat je frittuurt is lekker, we gaan vandaag vogelhuissies frituren, ik heb hier un reihgur nest...
</dinkeldamthijm, kok van het klokhuis, mode>
Alberdink Thijm, toch?
pi_47371294
quote:
Op woensdag 14 maart 2007 15:55 schreef Tinkepink het volgende:

[..]

Ja gatver! Sla! Andijvie! Witlof! Melk! Vlees! Appels!

Waar denk je dat dat vandaan komt? Uit de fabriek soms?
de TS doelde op het feit dat hij geen geld heeft en dus gratis dingen uit de natuur haalt,

en ik doelde op het feit dat ik geen fruit/groenten uit het stadspark ga plukken.

en duhhh ik weet heus wel waar het wegkomt, mn Pa heeft een moestuin en ik weet er dus ook wel het een en ander van af
Je moet je het leven niet moeilijker maken dan strikt noodzakelijk
pi_47371420
quote:
Op vrijdag 26 maart 2004 23:10 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Voor mij wel
Vind wild eten, en dus jagen, ook gewoon oogsten.
Mensen doen zooo moeilijk over jagen, beestjes zijn sielugh
Bull, het is net als vissen
Op die manier jagen is imho diervriendelijker dan die hele beestachtige vleesindustrie.. maar jagen voor de lol met duzend honden op 1 vosje omdat het "leuk" is vind ik heel wat anders.

wat mij betreft gingen mensen weer meer zelf de natuur in voor hun eten, gingen ze nog eens nadenken dat een stuk vlees van een dier komt en niet uit een fabriek, beetje respect voor waar je van in leven blijft kan geen kwaad.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')