Chocolade met kip...?
Ja, hoor! Is iets Midden- en Zuid-Amerikaans!
Drumsticks in tomatensaus
50 g magere spekreepjes
2 eetlepels zonnebloemolie
8 - 12 kipdrumsticks
paprikapoeder
peper
zout
2 uien, in partjes
2 teentjes knoflook, in plakjes
375 g tomaten, ontveld en fijngehakt
1½ dl kippenbouillon (van een tablet)
1 eetlepel witte wijnazijn
25 g pure chocolade, geraspt
3 eetlepels fijngehakte peterselie
Bak de spekreepjes knapperig uit in de hete olie.
Bestrooi de kipdrumsticks met paprikapoeder, peper en zout naar smaak.
Bak ze in het bakvet rondom bruin.
Voeg de uien en knoflook toe.
Bak ze 5 minuten mee.
Voeg de tomaten, bouillon, azijn en de chocolade toe.
breng alles aan de kook.
Laat de drumsticks op een laag vuur in ± 20 minuten helemaal gaar stoven.
Garneer met de peterselie.
Lekker met pasta en roergebakken prei of spinazie.
Honingkip Dame Blanche (deze lijkt me iets minder...)
500 gr kipfilet
peper, zout
40 gr boter
2 sjalotten
2 preien
4 middelgrote tomaten
3 eetlepels pistachenootjes
2 eetlepels honing
3 eetlepels citroensap
1 borrelglas cognac
1/2 dl room
8 halve peren (uit blik)
80 gr pure chocolade
2 eetlepels melk of water
Tip: In plaats van peren kunt u ook gehalveerde abrikozen of perziken nemen en in plaats van chocolade, toefjes slagroom op de vruchten spuiten.
Snijd de kipfilet in dunne reepjes, bestrooi ze met peper en zout en laat ze even staan.
Snijd de sjalotten, de prei en de ontvelde tomaten in kleine stukjes.
Verhit de boter in een wadjan of wok en fruit de sjalot, de prei en de tomaat hierin 3 minuten.
Voeg de kip toe en bak deze al omscheppend op hoog vuur ook 3 minuten.
Schep de kip uit de pan en houd hem warm.
Voeg het citroensap, de honing en de pistachenootjes aan de groenten in de pan toe, schenk er de room en de cognac bij en roer alles goed door.
Verwarm zachtjes en voeg de kip weer toe en laat het geheel in 10 minuten door en door warm worden.
Verwarm intussen de peren in eigen sap en smelt au bain-marie in een steelpan 1 reep chocolade met 2 eetlepels melk of water.
Schep de kip in het midden van een platte schaal, schik de peren eromheen, bedruppeld met de gesmolten chocolade.
Drink er een halfzoete witte wijn bij.
Kip met pittige chocoladesaus (Mexico)
½ liter groentebouillon
4 halve kipfilets
5 verse Chilipepers
50 gram amandelen met vlies
1 grote gehakte ui
2 geperste teentjes knoflook
60 gram gepelde tomatenblokjes
1 gebakken maïstortilla in stukjes (of oud witbrood)
¼ theelepel kruidnagelpoeder
½ theelepel gemalen anijs
stukje pijpkaneel
½ theelepel korianderzaad
zout en zwarte peper
100 gram reuzel
100 gram rozijnen
100 gram pure chocolade 70% cacao
1 theelepel suiker
2 eetlepels geroosterd sesamzaad
Breng de bouillon in de pan aan de kook en pocheer hierin de kip gaar,ongeveer 10 minuten. Het kippenvlees is dan ondoorschijnend wit van kleur, laat de kip dan uitlekken. Schenk de bouillon in een litermaat. Snijd de pepers in vieren en verwijder de zaadjes.Voeg de amandelen, ui, knoflook, tomatenblokjes, maïstortilla, kruidnagelpoeder, anijs, kaneel, korianderzaad, zouten peper toe en maal dit fijn.Verwarm de reuzel in de hapjespan, voeg de mix toe en roerbak ongeveer 3 minuten.Blus met de bouillon en de rozijnen.Laat chocolade en de suiker op een zachte stand al roerende in de saus smelten. Verwarm de kip eventueel nog even in de saus.Of snijd de kip in dunne plakjes, serveer hierbij de saus en garneer met het sesamzaad. Lekker met rijst en maïs.
Eet smakelijk.
Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)