Laten we de ontwikkeling eens extrapoleren.
De bovenste ~10% van de bevolking zijn de rijke elite. Zij hebben rijke ouders en een hoge opleiding. Alle universiteiten zijn privéscholen. De huidige universiteiten en hogescholen geven MBO onderwijs, de rest van het voortgezet onderwijs geeft LBO, administratief en horeca onderwijs. Maar daar moet je nog steeds wel wat voor betalen, via een studielening. Die moet je ook terugbetalen.
De nieuwe middenklasse zijn de mensen met een MBO of administratieve functie, samen met de eigenaren van de overgebleven MKB bedrijven en de boeren. Daar geld tegen die tijd een stuk minder waard is verdienen ze wel meer, maar hun koopkracht is kleiner dan nu. Het is vergelijkbaar met de mensen die nu onder modaal verdienen. Dit is nog ongeveer een kwart van de bevolking.
De elite woont in hele grote villawijken, die meer lijken op luxe vakantieoorden met grote landhuizen en ruimte voor helikopters. Er is in die wijken ook onderdak voor het bedienend personeel. Daar woont en werkt ongeveer de helft van de bevolking. Kost, inwoning en een zakcentje, maar relatief veel luxe.
Er worden wel heel veel dingen geproduceerd, door automatische fabrieken of in landen waar ze nog veel minder verdienen, maar die producten zijn relatief duur, omdat het ook allemaal kartels en monopolies zijn. Veel regering hebben we ook niet meer over, omdat vrijwel alles geprivatiseerd is, op een paar dingen (zoals het leger) na.
De grote bedrijven verzorgen zelf de huisvesting en het levensonderhoud van hun lager geschoolde werknemers, waarvoor ze dan het overgrote deel van het salaris inhouden. Verder zijn vrij luxe appartementencomplexen populair, met kleine appartementen in verschillende groottes, voor 1 tot 6 bewoners. Goedkoop zijn die echter niet.
De betaalbare woningen voor de (relatief kleine groep) mensen die nog ongeschoold werk doen, zijn grote kazernes, waarbij je in slaapzalen slaapt, met grote, gezamenlijke douches en waar je eet wat de pot schaft. Daar ook die gerund worden door een bedrijf, kost dat ongeveer evenveel als het minimumloon.
De ouderen die voor hun pensioen hebben gespaard wonen ook in de appartementencomplexen Als ze daar geen geld voor hebben krijgen ze ook een plekje in de kazernes.
De zorg is ook sterk veranderd: de meeste villawijken hebben hun eigen kliniek, er zijn grote ziekenhuizen voor de specialistische dingen, maar die zijn duur. De middenklasse kan via een verzekering bij die ziekenhuizen beperkte behandelingen krijgen. En de armen moeten het doen met de huisarts.
Daar auto's nu zelfstandig rijden, is er naast fietsen eigenlijk alleen nog openbaar vervoer, of uitgebreide taxibedrijven, al naar gelang hoe je dat wilt noemen. Van hele kleine twee- en driewielige 1 en twee zitters, tot grote bussen en vrachtwagens. Relatief goedkoop, zeker de bussen. Het spoor vervoert alleen nog grote bulkgoederen.
En dan rijst natuurlijk de vraag: waar zie jij je (klein-) kinderen zitten? In ieder geval niet allemaal bij de bovenste 10%. Waarschijnlijk in de dienstverlening, van persoonlijke bediende of kok, tot schoonmaker of hovenier. De technische mensen zijn loodgieter, machinebouwer of elektromonteur.