quote:Kerncentrale Borssele mogelijk twintig jaar langer open: kabinet schuift sluiting op
author avatar
Mike Muller
1 min geledenin Binnenland
Den Haag - De kerncentrale van Borssele blijft mogelijk twintig jaar langer open.
Minister Sophie Hermans (Klimaat en Energie) zal dat plan naar verwachting vrijdag in de ministerraad bespreken en daarna naar de Raad van State sturen, melden Haagse ingewijden aan De Telegraaf.
Eerder werd al bekend dat het kabinet de huidige CO2-vrije energiebron langer open wil houden. In de huidige wet staat dat deze uiterlijk in 2033 moet sluiten, maar het kabinet wil deze termijn flink opschuiven.
Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de Kernenergiewet, waarna die na besluitvorming naar de Raad van State gaat voor advies. Na dat advies kan de Tweede Kamer en Eerste Kamer hierover (na de zomer) in debat.
In de Tweede Kamer is een ruime meerderheid voor meer kernenergie, maar ondanks beloftes dat er 'gas' wordt gegeven op het kernenergie-dossier, zijn er vooral jarenlange uitsteleffecten.
Zo meldde VVD-bewindsvrouw Hermans eerder dit jaar vooral vertraging: zij acht het niet meer realistisch dat de eerste nieuwe kerncentrale vóór 2035 in bedrijf is, terwijl dit een stokpaardje van haar eigen partij is.
Het leidde tot woede in de Tweede Kamer, maar ook bij bijvoorbeeld de provincie Zeeland.
In plaats van een definitieve locatiekeuze voor de eerste twee nieuwe centrales in Zeeland, kondigde Hermans na advies van de landsadvocaat nog maar eens een nieuw locatie onderzoek aan.
Voor kernafval is een hele mooie oplossing, na een aantal keren verrijking kunnen deze veilig worden opgeslagen in ik geloof Noorse grottenstelselsquote:Op woensdag 14 mei 2025 20:21 schreef michaelmoore het volgende:
https://www.telegraaf.nl/(...)-schuift-sluiting-op
Lijkt me een goed plan , in afwachting van de bouw van de nieuwe kerncentrales
De sluiting opschuiven naar 2055 ..
Groen Links zal het er niet mee eens zijn , XR ook niet , die zien al die bergen met kernafval dat 200.000 jaar actief blijft
[..]
Groen Links is nog steeds tegenquote:Op woensdag 14 mei 2025 20:39 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Voor kernafval is een hele mooie oplossing, na een aantal keren verrijking kunnen deze veilig worden opgeslagen in ik geloof Noorse grottenstelsels
https://groenlinks.nl/standpunten/klimaat/kernenergiequote:GroenLinks komt met initiatiefwet sluiting Borssele
GroenLinks heeft woensdag een inititatiefwetsvoorstel ingediend om de kerncentrale in Borssele op 1 januari 2004 toch te sluiten.
Tijdens een actie bij de centrale boden de Kamerleden Vos en Duyvendak het voorstel aan aan staatssecretaris Van Geel die toevallig net op werkbezoek was.
Borssele zou aanvankelijk in 2004 sluiten maar de rechter bepaalde in 2002 dat de afspraken die daarover waren gemaakt ongeldig waren.
Het kabinet-Balkenende is inmiddels van mening dat de centrale open moet blijven. Bij de actie lieten ook de werknemers van de centrale zich niet onbetuigd.
Met een spandoek en een grote wekker riepen zij GroenLinks op “wakker te worden”.
Een van de argumenten van de werknemers is dat kernenergie bijdraagt aan de emissiereductie van broeikasgassen.
GroenLinks pleit voor duurzame alternatieven voor kernenergie waarmee ook de uitstoot van broeikasgassen minder wordt, zoals getijde-energie.
quote:Kernenergie wordt steeds duurder
Kernenergie is peperduur en wordt steeds duurder.
Eén kerncentrale kost tientallen miljarden euro's.
Kerncentrales krijgen financiële steun van overheden, omdat ze te duur zijn voor ondernemers zelf.
De Nederlandse economie schiet bovendien weinig op met nieuwe kerncentrales, want het zijn buitenlandse bedrijven die ze bouwen.
Elke euro die we uitgeven aan kernenergie kunnen we niet meer investeren in wind- en zonnestroom of nieuwe technieken zoals getijdenenergie.
En dat is zonde, want hoewel de wind blijft waaien en de zon blijft schijnen, raakt uranium onherroepelijk op. Wind- en zonne-energie leveren meer stroom op, scheppen meer banen en geven ons een schoner milieu.
Er is geen oplossing voor schadelijk kernafval
Er is nog niet eens een begin van een oplossing voor schadelijk kernafval, dat honderdduizenden jaren radioactief blijft.
Terecht wil geen enkele provincie in ons land het spul opslaan.
Geen enkele verzekering dekt dat soort schade, dus de belastingbetaler draait voor de miljardenschade op.
Zullen ze altijd blijven.quote:Op woensdag 14 mei 2025 20:46 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Groen Links is nog steeds tegen
[..]
https://groenlinks.nl/standpunten/klimaat/kernenergie
[..]
Zijn altijd behoorlijk naïef geweest natuurlijkquote:Op woensdag 14 mei 2025 21:16 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Zullen ze altijd blijven.
Die zijn eigenlijk anti klimaat.![]()
Dit zijn nou precies van die doorspekte spookverhalen die de zaak geen baat doen.quote:Op woensdag 14 mei 2025 21:30 schreef Hanca het volgende:
Het winnen van uranium is natuurlijk een enorm vervuilende activiteit.
Als je dit ziet, dan snap ik heel goed dat PvdA-GL tegen kernenergie is:
https://decorrespondent.n(...)a9-1c06-a7f443973ff6
https://www.ftm.nl/artikelen/uraniummijn-in-niger
Als je het wil blijven doen, moet je eerst het winnen van uranium totaal veranderen. Dan kan en mag dat gewoon niet op deze manier. Dit soort puinhopen maken en dan kernenergie schoon noemen is natuurlijk een belachelijke manier van werken.
Het zijn geen spookverhalen. En het zal best dat het op een schone manier kan, maar dat gebeurt helaas vrijwel nergens. Dus als je kernenergie wil, moet je eerst de eigenaar van de kerncentrale verantwoordelijk maken voor het schoon winnen van het uranium. Als ze niet schoon gewonnen uranium gebruiken, moet je ze enorm beboeten. Ketenverantwoordelijkheid. Net als de wet waarvan Merz zo idioot is dat hij hem weer wil intrekken.quote:Op woensdag 14 mei 2025 21:52 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Dit zijn nou precies van die doorspekte spookverhalen die de zaak geen baat doen.
Uranium is gewoon heel schoon en humaan te winnen. Dat dat daar niet zo gaat wil niet zeggen dat het niet kan en gebeurt op andere plekken.
Gelukkig plukken we de chemicaliën van batterijen zo van de bomen af!quote:Op woensdag 14 mei 2025 21:30 schreef Hanca het volgende:
Het winnen van uranium is natuurlijk een enorm vervuilende activiteit.
Als je dit ziet, dan snap ik heel goed dat PvdA-GL tegen kernenergie is:
https://decorrespondent.n(...)a9-1c06-a7f443973ff6
https://www.ftm.nl/artikelen/uraniummijn-in-niger
Als je het wil blijven doen, moet je eerst het winnen van uranium totaal veranderen. Dan kan en mag dat gewoon niet op deze manier. Dit soort puinhopen maken en dan kernenergie schoon noemen is natuurlijk een belachelijke manier van werken.
Is dat nou niet vermoeiend om altijd als een kleuter maar ja hunnie te zeggen bij alles?quote:Op woensdag 14 mei 2025 22:22 schreef cherrycoke het volgende:
[..]
Gelukkig plukken we de chemicaliën van batterijen zo van de bomen af!
En hoe maakt dat kernenergie schoner?quote:Op woensdag 14 mei 2025 22:22 schreef cherrycoke het volgende:
[..]
Gelukkig plukken we de chemicaliën van batterijen zo van de bomen af!
Dus dan toch maar aardgasquote:
Het is al stukken minder vervuilend en kan helemaal schoon gewonnen worden.quote:
Wat natuurlijk gewoon onzin is.quote:Op woensdag 14 mei 2025 22:41 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Het is gewoon momenteel veruit de beste, schoonste en meest slimme keuze.
Wat pertinent niet zo isquote:Op woensdag 14 mei 2025 22:46 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Wat natuurlijk gewoon onzin is.
Het kan op geen enkele manier concurreren met schone energie, er is nog geen begin van een fatsoenlijke oplossing voor het afvalprobleem en als je nu een kerncentrale gaat bouwen, dan is er als die klaar is niet eens meer voldoende uranium beschikbaar om de technische levensduur uit te zingen.
het kan geen kwaad om onderzoek te doen naar kernenergie en niet bij voorbaat afwijzenquote:Op woensdag 14 mei 2025 23:08 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
De realiteit ontkennen omdat je blind in de kernlobby gelooft. Altijd een strak plan.
https://www.world-nuclear(...)ehr-3-by-end-of-yearquote:Google to fund development of three nuclear power sites
Wednesday, 7 May 2025
Tech giant Google is expanding its nuclear energy plans by providing early-stage capital for Elementl Power to prepare three potential sites in the USA for advanced nuclear power projects.
quote:A Russian-designed VVER unit with a capacity of 915 MWe is already in operation at Bushehr on the Persian Gulf coast.
Two further units featuring VVER-1000 units are planned. It said unit 2, which had first concrete poured in 2019 and the core catcher installed this month, has a scheduled installation of its reactor pressure vessel "30 months later", and physical start-up scheduled for 55 months later, which would be in 2029. The plan is for first concrete for unit 3 in the last quarter of 2024.
The country's goal is to reach 20 GW of nuclear energy capacity by 2040 and the meeting heard that site selection and planning was taking place for an unspecified number of other plants. Earlier this year the AEOI announced the start of work at a site in Hormozgan province that it says will eventually be home to four new nuclear reactors.
Thorium is hartstikke leuk. Maar dat is niet bepaald waar we in Nederland op koersen…quote:Op woensdag 14 mei 2025 23:09 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
het kan geen kwaad om onderzoek te doen naar kernenergie en niet bij voorbaat afwijzen
Thorium is veelbelovend
https://www.popularmechan(...)actor-nuclear-power/
https://www.world-nuclear(...)-nuclear-power-sites.
[..]
https://www.world-nuclear(...)ehr-3-by-end-of-year
[..]
als tussen oplossing is dat ook niet dom ,quote:Op woensdag 14 mei 2025 23:24 schreef KareldeStoute het volgende:
[..]
Thorium is hartstikke leuk. Maar dat is niet bepaald waar we in Nederland op koersen…
We gaan gewoon voor een verouderd modelletje op uranium.
Ja precies, de basis is zo te bouwen dat nieuwe types reactoren later geplaatst kunnen worden.quote:Op woensdag 14 mei 2025 23:38 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
als tussen oplossing is dat ook niet dom ,
ik ben ervan overtuigd dat er op nucleair gebied nog heel veel te doen valt
voor alle problemen is een technische oplossing , dat is al eeuwen zo
ook voor stikstof en ook voor woningbouw
Het kan wel. Met batterijen. En met waterkracht.quote:Op donderdag 15 mei 2025 07:50 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Ja precies, de basis is zo te bouwen dat nieuwe types reactoren later geplaatst kunnen worden.
En een aandeel van 30-50% renawables is echt de max voor een stabiel stroomnet. Wil je geen kern dan MOET je de rest met fossiel doen.
Is dat wat GroenLinks wil?
Ps degenen die zeggen dan het wel kan? Het kan niet.
Ach natuurlijk kan dat. Een toekomstbestendig model met kerncentrales maken lukt ook alleen maar met de nodige mentale lenigheid (en een heilig geloof dat het bij een toenemende vraag naar kerncentrales veel goedkoper wordt).quote:Op donderdag 15 mei 2025 08:52 schreef Hanca het volgende:
Volgens de mensen die er écht verstand van hebben, de TU Delft, kunnen we prima zonder kerncentrales: https://www.tudelft.nl/de(...)zonder-kerncentrales
Ach, je kan alles oplappen… Kost een paar centen maar die centrale moest toch altijd al geld bij.quote:Op donderdag 15 mei 2025 09:08 schreef Hexagon het volgende:
En is dat ouwe ding ook geschikt om nog langer te bestaan?
Hahaquote:Op donderdag 15 mei 2025 08:47 schreef Hanca het volgende:
[..]
Het kan wel. Met batterijen. En met waterkracht.
En sowieso is het natuurlijk, ook gezien de negatieve stroomprijs die er nu regelmatig is, dat je alles buiten zon, wind en water regelbaar maakt. Een kerncentrale kun je niet steeds aan en uit zetten. Dat betekent dat die kerncentrale straks meer dan de helft van de tijd energie aan het produceren is om momenten dat we die niet nodig hebben. Dat kan als het rendabel kan worden daar waterstof (voor bussen, vrachtauto's, schepen en wellicht vliegtuigen) van te maken. Dat is wel iets wat je moet meenemen bij een kerncentrale: die moet alleen energie op het net gooien als het nodig is, op alle andere momenten niet.
Haha dat ik dezelfde mening ben toegedaan als de TU Delft? Dat zegt meer over jouw mening, denk je ook niet?quote:
De beurskoers van Thorium kerncentrale bouwers doen het weer uitstekendquote:Op donderdag 15 mei 2025 11:43 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Borsele is heel belangrijk, niet om de stroom, maar vooral om de Medische isotopen, samen met Petten.
Meningen zijn niet belangrijk.quote:Op donderdag 15 mei 2025 11:30 schreef Hanca het volgende:
[..]
Haha dat ik dezelfde mening ben toegedaan als de TU Delft? Dat zegt meer over jouw mening, denk je ook niet?
Gaat in België ook goed.quote:Op woensdag 14 mei 2025 21:49 schreef RM-rf het volgende:
Fantastisch idee…. Techniek van 50 jaar terug (en gebouwd met een Max. Levensduur van 30 jaar) gewoon eindeloos laten doordraaien tot het vanzelf uit elkaar valt…
Wat kan er mis gaan
Vergeet PFAS nietquote:Op donderdag 15 mei 2025 14:42 schreef FordSierra het volgende:
Voor elektriciteit, kun je het met kolen, olie of kernenergie opwekken. Alleen windenergie of zonne-energie is niet realistisch, i.v.m. wisselingen in weer en seizoenen.
Uitstoot gascentrales en olie in nabijheid woonwijken is dikke prima.
Opslag kernafval in niet-penetreerbare containers, diep begraven meters onder de grond in rotsgesteente, is een groot probleem.
Wie wilt mij de logica hiervan uitleggen?
Eens, daarom doet jouw ongefundeerde mening er ook minder toe dan de feiten die de TU Delft op tafel legt.quote:Op donderdag 15 mei 2025 14:40 schreef Lospedrosa het volgende:
[..]
Meningen zijn niet belangrijk.
Feiten wel.
En wie is deze mening toegedaan? Ik ken niemand die dit ooit gezegd heeft? Of snap je je eigen mening misschien niet?quote:Op donderdag 15 mei 2025 14:42 schreef FordSierra het volgende:
Voor elektriciteit, kun je het met kolen, olie of kernenergie opwekken. Alleen windenergie of zonne-energie is niet realistisch, i.v.m. wisselingen in weer en seizoenen.
Uitstoot gascentrales en olie in nabijheid woonwijken is dikke prima.
Opslag kernafval in niet-penetreerbare containers, diep begraven meters onder de grond in rotsgesteente, is een groot probleem.
Wie wilt mij de logica hiervan uitleggen?
vooralsnog ligt de hele linkse kliek zo dwars mogelijkquote:Op donderdag 15 mei 2025 14:51 schreef Hexagon het volgende:
Ik vind het op zich geen slecht idee om een minimum aan nucleaire industrie in Nederland te hebben, ook op het gebied van energie. Op die manier houden we de kennis en infrastructuur in huis en het kan altijd nuttig zijn in onze energiemix.
Maar iets meer visie dat een stokoude centrale overeind houden mag wel.
Nou en? Die hebben de macht helemaal niet.quote:Op donderdag 15 mei 2025 14:57 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
vooralsnog ligt de hele linkse kliek zo dwars mogelijk
Zou het dan niet goedkoper zijn er wat meer wind en zon bij te bouwen en dan daarvan de overtollige energie om te zetten in H2 of iets anders wat je wel kan bewaren?quote:Op donderdag 15 mei 2025 08:47 schreef Hanca het volgende:
Een kerncentrale kun je niet steeds aan en uit zetten. Dat betekent dat die kerncentrale straks meer dan de helft van de tijd energie aan het produceren is om momenten dat we die niet nodig hebben. Dat kan als het rendabel kan worden daar waterstof (voor bussen, vrachtauto's, schepen en wellicht vliegtuigen) van te maken. Dat is wel iets wat je moet meenemen bij een kerncentrale: die moet alleen energie op het net gooien als het nodig is, op alle andere momenten niet.
Vrijwel elke optie is goedkoper dan kernenergie.quote:Op donderdag 15 mei 2025 14:59 schreef 215 het volgende:
[..]
Zou het dan niet goedkoper zijn er wat meer wind en zon bij te bouwen en dan daarvan de overtollige energie om te zetten in H2 of iets anders wat je wel kan bewaren?
Zoals containers met ultra hete inhoud bijvoorbeeld. Die containers kan je dan vervoeren naar bedrijven die dergelijk temperaturen nodig hebben voor het proces. Hoef je ook minder dikke kabels aan te leggen.
daarom is er nu ook een aanzet tot kernenergie centrales bouwen en langer open houden , dat zal met Timmermans niet gaanquote:Op donderdag 15 mei 2025 14:57 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Nou en? Die hebben de macht helemaal niet.
Links is niet de schuld van de onkunde van rechts.
Komt geen logica aan te pas.quote:Op donderdag 15 mei 2025 14:42 schreef FordSierra het volgende:
Opslag kernafval in niet-penetreerbare containers, diep begraven meters onder de grond in rotsgesteente, is een groot probleem.
Wie wilt mij de logica hiervan uitleggen?
In Petten schiet de nieuwbouw ook niet erg op.quote:Op donderdag 15 mei 2025 11:43 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Borsele is heel belangrijk, niet om de stroom, maar vooral om de Medische isotopen, samen met Petten.
Windmolens leveren per geproduceerde hoeveelheid energie iets van 50keer meer doden op.quote:Op donderdag 15 mei 2025 15:10 schreef Mr_Belvedere het volgende:
[..]
Komt geen logica aan te pas.
Een kolencentrale stoot meer prut uit dan een kerncentrale ooit kan doen.
Een vliegtuis is statistisch gezien het meest veilige vervoermiddel ooit.
Alleen.... als er iets mis gaat met een kerncentrale of vliegtuig, dan gaat het meestal goed mis met direct doden tot gevolg.
Statistisch nog steeds gigantisch minder doden dan de alternatieven, maar leg dat de nabestaanden maar eens uit.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |