Lijkt me een goed plan om zo de noodzakelijke investeringen in het stroomnet te financieren. Je kunt niet de nettarieven maar blijven verhogen terwijl we nu al zowat de hoogste energieprijzen van Europa hebben. Overigens kunnen inmiddels wel concluderen dat het verduurzamingsbeleid van de kabinetten Rutte rampzalig heeft uitgepakt nu dat energie onbetaalbaar is en de industrie op instorten staat.quote:Hogere staatsschuld voor goedkopere energie? De Tweede Kamer voelt er wel voor
We schreven vanochtend vroeg al in dit blog: de wereldwijde energievraag, vooral de vraag naar elektriciteit, groeit. Voor Nederland geldt dit zeker ook.
Nieuws uit De Telegraaf, vanochtend: een meerderheid van de Tweede Kamer wil de staatsschuld laten oplopen om de energierekening voor burgers en bedrijven te drukken.
Een motie van D66, die het kabinet oproept de netbeheerder (en staatsbedrijf) TenneT jaarlijks met miljarden euro’s te versterken, krijgt steun van onder meer regeringspartij VVD. Door de lasten voor TenneT te verlichten, gaan burgers en bedrijven ook minder zuchten onder hoge energierekeningen. „Een jaarlijkse investering van 3 miljard levert een besparing van 150 euro per jaar op voor huishoudens. Ook zakken de nettarieven voor bedrijven met zo’n 50 procent”, stelt D66-Kamerlid Ilana Rooderkerk in De Telegraaf.
De komende vijftien jaar moet er – op basis van de laatste inschattingen in elk geval – tussen de 136 en 253 miljard euro worden uitgegeven aan de verzwaring van het stroomnet.
Het laten oplopen van de Nederlandse staatsschuld – die met krap 44 procent relatief laag ligt – is volgens D66 een verantwoorde investering.
https://www.nrc.nl/nieuws(...)er-wel-voor-a4887398
Klopt en 50% is al duurzame energie waarvan een groot deel in 2027 gratis van de daken komt rollen.quote:Op maandag 24 maart 2025 18:28 schreef miss_sly het volgende:
Van het totale bedrag dat we per jaar betalen, is meer dan de helft energiebelasting. Als dat minder wordt, wordt de energienota vanzelf ook minder.
POLquote:Op maandag 24 maart 2025 18:33 schreef Bart2002 het volgende:
POL / D66: verzwaring elektriciteitsnetwerk financieren met staatsschuld
Daar was alles al gezegd.
Sgoed, waar gaan we dan extra belasting betalen om het zelfde niveau te behouden als nu? Of waar gaan we op bezuinigen?quote:Op maandag 24 maart 2025 18:28 schreef miss_sly het volgende:
Van het totale bedrag dat we per jaar betalen, is meer dan de helft energiebelasting. Als dat minder wordt, wordt de energienota vanzelf ook minder.
Fixed that for you. Van alle energie die we gebruiken in Nederland is ongeveer 17% en een beetje duurzaam. En daar tellen houtkachels ook bijvoorbeeld bij mee. Dit jaar wordt de 18% waarschijnlijk niet gehaald. Tot voor kort ging het 1% per jaar omhoog, maar het lijkt wat langzamer te gaan nu het laaghangende fruit geplukt is en de groene energie met zichzelf gaat concurreren.quote:Op maandag 24 maart 2025 18:31 schreef halfway het volgende:
[..]
Klopt en 50% is al duurzame energie electriciteit waarvan een groot deel in 2027 gratis van de daken komt rollen.
Links of rechtsom worden we weer gigantisch genaaid.
Wie moet ik nu geloven?quote:Op maandag 24 maart 2025 19:31 schreef Akkerdjie het volgende:
[..]
Fixed that for you. Van alle energie die we gebruiken in Nederland is ongeveer 17% en een beetje duurzaam. En daar tellen houtkachels ook bijvoorbeeld bij mee. Dit jaar wordt de 18% waarschijnlijk niet gehaald. Tot voor kort ging het 1% per jaar omhoog, maar het lijkt wat langzamer te gaan nu het laaghangende fruit geplukt is en de groene energie met zichzelf gaat concurreren.
Tja, die andere landen geven nu vaak meer uit aan rente dan defensie, zoals de vs, die richting 2x zoveel betaalt per jaar dan defensie (bijna 2 biljoen (trillion) per jaar aan rente tegenover 900 miljard (billion) aan defensie. En dat rentebedrag loopt steeds sneller op en vreet steeds meer van het overheidsbudget weg. Zeker nu er wat meer stagnatie is en langlopende rentes op nieuwe staatsschuld aan het stijgen zijn.quote:Op maandag 24 maart 2025 19:24 schreef core2duo het volgende:
Door, net als de rest van de wereld, minder strikt te focussen op staatsschuld en toekomstige generaties, is er in ieder geval een stuk meer mogelijk qua plannen.
Energie is alle vormen van energie. Electriciteit is een onderdeel van energie. Geloof het cbs maar gewoon. Je maakt een standaardfout door energie en stroom (electriciteit) door elkaar te halen (17,5% is niet zo hoopgevend dan een percentage van 54%, die 17,5% hoor je vrijwel nooit in de media, daar moet je bij statistische bureaus gaan rondzoeken. Zelfs fresh prince trapte er een paar maanden geleden nog in). Het wordt in de pers ook continue door elkaar gehaald. Dus: alle electriciteit is energie, maar niet alle energie is electriciteit.quote:Op maandag 24 maart 2025 19:34 schreef halfway het volgende:
[..]
Wie moet ik nu geloven?
Groene stroom, ook wel duurzame energie genoemd, is elektriciteit die wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals wind, zon, water en biomassa. Maar hoeveel van de stroom die we in Nederland gebruiken, is eigenlijk groen? Dat is 54%! Hierdoor is in Nederland voor het eerst meer stroom opgewekt uit biomassa, wind- en zonne-energie dan uit kolen en aardgas. In 2024 zorgden zonnepanelen voor 20,5% van alle stroom, windmolens op land voor 14,9%, windmolens op zee voor 12,6% en biomassa voor 6,1%.
Ja joh. Lekker kortetermijndenken zodat je in ieder geval over drie jaar bij de verkiezingscampagne kan opscheppen hoe goed je het gedaan hebt. En dan laat je de volgende generatie gewoon de rente van die staatsschuld betalen, terwijl ze ook al voor de extra zorgkosten en pensioenen en hun huur moeten betalen voor alle babyboomers die dan in hun afgeloste koophuis lekker van hun pensioen zitten te genieten…quote:Op maandag 24 maart 2025 19:24 schreef core2duo het volgende:
Door, net als de rest van de wereld, minder strikt te focussen op staatsschuld en toekomstige generaties, is er in ieder geval een stuk meer mogelijk qua plannen.
Dit is wel wat vrij normaal is in de wereld. Alleen in Nederland is het motto nog dikwijls om zuinig te zijn. Iets dat meer past bij de jaren 50 van de vorige eeuw. Toen de welvaart in NL nog relatief laag was.quote:Op maandag 24 maart 2025 20:01 schreef knoopie het volgende:
[..]
Ja joh. Lekker kortetermijndenken zodat je in ieder geval over drie jaar bij de verkiezingscampagne kan opscheppen hoe goed je het gedaan hebt. En dan laat je de volgende generatie gewoon de rente van die staatsschuld betalen, terwijl ze ook al voor de extra zorgkosten en pensioenen en hun huur moeten betalen voor alle babyboomers die dan in hun afgeloste koophuis lekker van hun pensioen zitten te genieten…
Alleen maar omdat andere mensen het "normaal" vinden, betekent dat niet automatisch dat het een goed idee is. De politiek denkt ontzettend in korte-termijnoplossingen op dit moment.quote:Op maandag 24 maart 2025 20:11 schreef core2duo het volgende:
[..]
Dit is wel wat vrij normaal is in de wereld. Alleen in Nederland is het motto nog dikwijls om zuinig te zijn. Iets dat meer past bij de jaren 50 van de vorige eeuw. Toen de welvaart in NL nog relatief laag was.
Bedrijven rekenen de kosten doodleuk door aan de consument.quote:Op dinsdag 25 maart 2025 14:11 schreef machtpen het volgende:
Meer een subsidie voor bedrijven dan een voordeel voor burgers.
Laat bedrijven maar betalen voor hun netverzwaring.
Daar heb je helemaal gelijk in. Maar wie gaat dat coördineren? Wie gaat tegen de burgers zeggen wat ze wel en niet mogen en op de knoppen drukken?quote:Op dinsdag 25 maart 2025 22:45 schreef knoopie het volgende:
Of we pakken het probleem bij de oorzaak aan, en bedenken daar oplossingen voor? Het probleem is helemaal niet dat "het hele stroomnet overvol is". Het is enkel zo dat op bepaalde plekken op bepaalde momenten er te veel vraag en/of aanbod is.
En dat probleem is relatief simpel op te lossen door het aanbod op bepaalde momenten te beperken (dus zonnepanelen uitschakelen) als er te veel is. En de vraag te sturen met financiële prikkels en/of slimmere apparatuur, die pas inschakelen als het goed past. Je warmwaterwarmtepomp kan zijn buffer ook opwarmen om 11:00 en dat hoeft niet meteen in de ochtend als de hele straat onder de douche staat. En je auto kan ook wel wat langzamer opladen totdat iedereen klaar is met koken.
En daarnaast kunnen we, op de juiste plekken in het net (of bij mensen thuis), accu's neerzetten om de pieken in aanbod en vraag af te vlakken. Daar gaat het vaak over slechts één of twee uurtjes piekopbrengst van de zonnepanelen, en één of twee uurtjes piekbelasting als om zes uur de hele straat thuis komt en gaat koken. En als het gaat om slechts de pieken afvlakken, dan hoeft dat helemaal niet zo veel kWh te zijn.
Een gemiddeld huishouden zonder zonnepanelen verbruikt per dag 10kWh. Als je dat in het ideal geval helemaal vlak zou kunnen trekken over de hele dag met een thuisaccu, dan hoeft de huisaansluiting nog maar op 400W gedimensioneerd hoeven zijn.
De burgers en bedrijven daarin gedeeltelijk sturen kan relatief makkelijk door tarieven op die tijdstippen dat het net capaciteit tekort heeft fors hoger te maken. Reken maar dat veel mensen dan vooral met de grotere verbruikers rekening gaan houden met de momenten waarop men het gebruikt.quote:Op dinsdag 25 maart 2025 23:37 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Daar heb je helemaal gelijk in. Maar wie gaat dat coördineren? Wie gaat tegen de burgers zeggen wat ze wel en niet mogen en op de knoppen drukken?
We zijn ondertussen heel neoliberalistisch, waarbij je alles zoveel mogelijk over laat aan de markt en de bevolking zo veel mogelijk vrijheid daarin geeft. Zij moeten zelf maar bepalen wat ze doen en hoe ze het doen. Dus we moeten overal verdienmodellen en prijsprikkels voor hebben.
Op zich is het niet zo moeilijk: schaf alle subsidies en prijsgaranties voor energieproducenten af. Dan help je de hele zon- en windmarkt om zeep, kunnen we weer terug naar fossiele energiecentrales en hebben we weer tijd om het elektriciteitsnetwerk voldoende te verzwaren. Maar dan moeten we ook aardgas en verbrandingsmotoren weer toestaan en dan gaan de klimaatalarmisten enorm steigeren. Nee, kernenergie is nog steeds niet bespreekbaar voor die mensen.
Kies.
Als je als overheid heel veel subsidie wil betalen kan je ook belasting verminderen.quote:Op maandag 24 maart 2025 19:06 schreef SnodeSnuiter het volgende:
[..]
Sgoed, waar gaan we dan extra belasting betalen om het zelfde niveau te behouden als nu? Of waar gaan we op bezuinigen?
En zelfs onze all-electric woning kan al toe met een 2kW aansluiting (1x10A)quote:Op dinsdag 25 maart 2025 22:45 schreef knoopie het volgende:
Een gemiddeld huishouden zonder zonnepanelen verbruikt per dag 10kWh. Als je dat in het ideal geval helemaal vlak zou kunnen trekken over de hele dag met een thuisaccu, dan hoeft de huisaansluiting nog maar op 400W gedimensioneerd hoeven zijn.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |