![frZ87ca.jpg]()
De IndyCar Series is de belangrijkste Open Wheel raceklasse in de Verenigde Staten en gaat dit jaar zijn 28ste seizoen in. Het is ook het 112de jaar van het Amerikaanse Open Wheel kampioenschap, dat ooit begon in 1905. In het voorprogramma van de IndyCar Series rijden vaak ook nog andere klassen zoals de USF Juniors, USF2000, USF Pro 2000 en de Indy NXT, voorheen Indy Lights genoemd.
![CPsu1ny.png]()
Tussen 1905 en 1955 werd het Amerikaanse Open Wheel kampioenschap georganiseerd door de AAA (American Automobile Associaton), waarbij het tot 1937 gebruikelijk was om met twee-zitters te rijden, waarbij een mecanicien meereed. Gedurende beide wereldoorlogen waren er geen officiële kampioenschappen.
Tussen 1956 en 1978 nam de USAC (United States Auto Club) onder leiding van Indy 500 baas Tony Hulman de organisatie over. In deze periode veranderden de wagens van de traditionele roadsters met de motor voorin naar de Formule wagens met de motor achterin zoals wij die nu kennen. Daarnaast werden naast de traditionele oval en dirt track races er steeds meer races gehouden op straten- en permanente circuits.
Na de dood van Tony Hulman in 1977 en enkele belangrijke officials in een vliegtuigongeluk in 1978 was er een breuk in de organisatie en begonnen enkele team owners hun eigen organisatie CART (Championship Auto Racing Teams) en organiseerden hun eigen kampioenschap, waarbij de Indy 500 nog steeds door de USAC werd georganiseerd. Deze situatie duurde tot 1995 waarbij de CART het kampioenschap organiseerde en de USAC de Indy 500.
In 1996 had Tony Hulman's kleinzoon Tony George hier genoeg van en richtte de IRL (Indy Racing League) op met een eigen kampioenschap met de Indy 500 waarvan de organisatie werd overgenomen. Hierdoor ontstonden er naast elkaar twee kampioenschappen, de Champ Cars georganiseerd door CART en de IndyCars onder leiding van de IRL. De Indy 500 was onderdeel van de IRL maar er deden wel Champ Cars teams en coureurs aan mee. Deze situatie duurde tot 2008, toen de Champ Car World Series (een doorstart van CART, dat in 2003 failliet ging) samenging met IRL en de huidige IndyCar Series voortbracht.
Vorig jaar werd Alex Palou voor de tweede maal kampioen in de IndyCars.
![77hBYs0.jpeg]()
![OKle3Ag.png]()
Er wordt gereden met de Dallara DW12, een wagen die mede is ontwikkeld door wijlen Dan Wheldon en na zijn dood de initialen DW kreeg. De 12 staat voor het eerste seizoen waarin deze wagen gebruikt werd in 2012. De wagen wordt aangedreven door een 2.2 liter V6 twin-turbo motor van Chevrolet of Honda en gebruikt E85 brandstof (85% ethanol en 15% benzine). Afhankelijk van de turbo-boost levert de motor tussen de 550 en 700pk bij 12.000 toeren. Vanaf dit seizoen komt er een hybride component op de motor, wat energie kan terugwinnen, wat gebruikt kan worden als push-to-pass. De verwachting is dat deze hybride component na de Indy 500 zijn intrede maakt.
Het bodywork dat wordt gebruikt is een standaard IR18 'Universal Aerokit', waarvan er twee versies zijn. Eén voor de permanente-, stratencircuits en short ovals en één voor de high speed ovals, zoals Indianapolis. De wagen heeft ook een aeroscreen, een soort halo met plexiglas ruit.
De banden worden geleverd door Firestone. Op de permanente- en stratencircuits wordt er gebruik gemaakt van twee verschillende compounds, de zogenoemde primary en alternate (zachte) banden. De alternate band is vervaardigd van rubber gemaakt van de guayule woestijnstruik.
Aerokit voor de permanente-, stratencircuits en short ovals![DU406Bw.png]()
Dit jaar wordt de Indianapolis 500 (ook wel Indy 500 genoemd) voor de 108ste keer gereden. Het is de belangrijkste race van de IndyCar Series en wordt ook wel
"The Greatest Spectacle in Racing" genoemd omdat er op de wedstrijddag ruim 300.000 bezoekers aanwezig zijn. Deze wedstrijd wordt normaal gesproken gehouden op de zondag voor Memorial Day, een Amerikaanse feestdag op de laatste maandag van mei. Dit jaar zal dit op 26 mei zijn.
Tussen 1950 en 1960 telde de race mee voor het wereldkampioenschap Formule 1, maar behoudens een enkele uitzondering, deed er in die periode geen enkele Formule 1 coureur aan mee. Dat gebeurde vooral in de jaren '60 toen coureurs als Jim Clark en Graham Hill, die beiden de race een keer wonnen, de oversteek waagden. De Nederlander Arie Luyendijk won de race twee keer, in 1990 en 1997 en heeft nog steeds het ronderecord in handen met een tijd van 37,895 seconde (382.182 km/uur).
Vorig jaar won Josef Newgarden de race.
![rs3xvfP.jpeg]()
![xNMbgpn.png]()
![hODwi2o.png]()
![SQrNyvE.jpg]()
Dit jaar doen er 24 fulltime coureurs mee aan het IndyCar kampioenschap, waarbij sommige wagens door meerdere coureurs gedeeld worden. In totaal zijn er 27 auto's die het hele seizoen aan de start komen. Daarnaast zijn er ook nog enkele coureurs die één of meerdere races rijden. Zo zal Kyle Larson een poging wagen om de 'double' te doen. Dat betekent dat hij zowel de Indy 500 als de Charlotte 600 (NASCAR) op dezelfde dag wil rijden.
Er doet ook een Nederlander mee aan de IndyCar Series. Dat is Rinus van Kalmthout, in de VS Rinus VeeKay genoemd. Hij vertrok in 2017 naar de VS om via de Road to Indy in de IndyCars terecht te komen. Sinds 2020 rijdt hij voor het team van Ed Carpenter Racing. Vorig jaar werd hij veertiende in het kampioenschap.
![rue5FT6.jpeg]()
Er staan dit jaar 4 fulltime 'rookies' aan de start. Dit zijn de Indy NXT graduates Christian Rasmussen en Kyffin Simpson, de Indy Lights kampioen van 2022 Linus Lundqvist en IMSA-coureur Tom Blomqvist.
![EEYNaZo.png]()
Meer informatie over de IndyCar is te vinden op
IndyCar.com en meer gedetailleerde informatie op
IndyCar 101.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn
ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis
Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Altijd onderweg naar het avontuur