'quote:Syrië krijgt nieuwe regering op 1 maart, zegt minister van Buitenlandse Zaken
Syrië zal op 1 maart een nieuwe regering krijgen, kondigde de interim-minister van Buitenlandse Zaken van het land woensdag aan. Syrië wordt sinds vorig jaar geleid door interim-president Ahmed Al-Sharaa, de leider van de voormalige Al-Qaeda-gelieerde groep Hayat Tahrir al-Sham, nadat de groep een coalitie van rebellen leidde om het Assad-regime omver te werpen.
De Syrische minister van Buitenlandse Zaken kondigde woensdag aan dat een nieuwe regering volgende maand de interim-regering zal vervangen, die werd gevormd na de val van Bashar al-Assad. Hij beloofde dat deze regering alle Syriërs in hun diversiteit zou vertegenwoordigen.
De nieuwe autoriteiten zullen Syrië’s instellingen opnieuw moeten opbouwen na meer dan 50 jaar van Assad-familieheerschappij en een economie moeten herstellen die bijna 14 jaar van oorlog heeft doorstaan.
Nog steeds gebukt onder zware internationale sancties, zal de regering ook westerse hoofdsteden moeten overtuigen dat de jihadistische oorsprong van de rebellen die Assad omverwierpen tot het verleden behoort.
Asaad al-Shaibani verklaarde dat het nieuwe kabinet rekening zou houden met het multi-etnische en multi-religieuze karakter van het land, op een moment dat de internationale gemeenschap oproept tot de bescherming van minderheden.
"De regering die op 1 maart wordt geïnstalleerd, zal het Syrische volk zo goed mogelijk vertegenwoordigen en rekening houden met zijn diversiteit," zei Shaibani aan de zijlijn van de World Governments Summit in de Verenigde Arabische Emiraten.
Het Syrische volk zou "partners in verandering" zijn, voegde hij eraan toe, en hij benadrukte dat "de veranderingen en aanpassingen die we de afgelopen twee maanden aan de politieke routekaart hebben gemaakt, voortkwamen uit consultaties met de diaspora en het maatschappelijk middenveld."
Activisten hebben ook zorgen geuit over de rechten en vertegenwoordiging van vrouwen, terwijl functionarissen hebben verzekerd dat zij deel zullen uitmaken van het nieuwe Syrië.
Na de machtsovername installeerden de door islamisten geleide rebellen een interim-regering onder leiding van Mohammad al-Bashir om het land te besturen tot 1 maart.
Vorige maand werd Ahmed al-Sharaa, de leider van de islamistische groep Hayat Tahrir al-Sham (HTS) die de omverwerping van Assad leidde, benoemd tot interim-president.
De nieuwe autoriteiten zullen een overgangsparlement vormen, waarbij het parlement uit het Assad-tijdperk wordt ontbonden, evenals de Baath-partij, die Syrië decennialang heeft geregeerd.
In een interview eerder in februari verklaarde Sharaa dat het organiseren van verkiezingen tot vijf jaar zou kunnen duren.
Oppositie in ballingschap
Dinsdagavond maakte het presidentschap bekend dat de belangrijkste oppositiegroepen, die in ballingschap opereerden, hun dossiers aan Damascus hebben overgedragen. Dit maakt deel uit van een poging om de instellingen die tijdens het conflict werden gevormd te "ontbinden".
Deze stap komt neer op de opheffing van de belangrijkste ongewapende oppositiegroepen en sluit aan bij Sharaa’s inspanningen om alle gewapende groepen te ontmantelen en in het leger te integreren.
Sharaa ontmoette in Damascus de leider van de Syrische Onderhandelingscommissie (SNC), Bader Jamous, en de leider van de Nationale Coalitie, Hadi Albahra.
Als reactie op de vraag of deze stap betekende dat de oppositiegroepen werden ontbonden, antwoordde Jamous aan AFP: "Ja, maar er zijn juridische procedures die moeten worden uitgewerkt, en dat zal enige tijd duren."
Hij verklaarde dat leden van de commissie en hun deskundigen "deel zullen uitmaken van de Syrische staat en de wederopbouw ervan zullen ondersteunen."
De in Istanboel gevestigde Coalitie werd opgericht in november 2012, nadat oppositiegroepen en leiders in Qatar bijeenkwamen.
De Coalitie is het belangrijkste onderdeel van de SNC, die in 2015 werd gevormd na een bijeenkomst in Riyad en de Syrische oppositie vertegenwoordigde tijdens door de VN gesponsorde onderhandelingen met de Assad-regering in Genève, die geen resultaten opleverden.
HTS en andere facties zijn officieel ontbonden, en hun strijders zullen worden geïntegreerd in een toekomstige nationale strijdmacht.
De nieuwe autoriteiten hebben toegezegd een comité op te richten om een nationale dialoogconferentie te organiseren waarin alle Syriërs worden betrokken.
Heb je hier ook een bron van?quote:Op donderdag 13 februari 2025 22:34 schreef Mikeytt het volgende:
Ben benieuwd. Tot nu toe hebben ze alles wel in goede banen kunnen leiden. Bizar ook hoe de steun voor deze regering sterk groeiende is, ook onder de oppositie.
Vooral anekdotisch > Inwoners in het nieuws etc.quote:Op donderdag 13 februari 2025 22:38 schreef luxerobots het volgende:
[..]
Heb je hier ook een bron van?
Ik zie tot nu toe nog geen reden om hier mijn twijfels bij te trekken.quote:
Daar koop je in dit geval niets voor.quote:
Ja allemaal leuk en aardig maar waar gaan we dan weer artsen vandaan halen?quote:Op donderdag 13 februari 2025 23:13 schreef RotatoR het volgende:
Prima. Kunnen al die Syriërs in Nederland mooi terug.
Uit DL...quote:Op vrijdag 14 februari 2025 06:32 schreef smizy het volgende:
[..]
Ja allemaal leuk en aardig maar waar gaan we dan weer artsen vandaan halen?
Wat willen jullie nu eigenlijk? Is er een kans om Syriërs terug te laten gaan, vervallen jullie vooral in nikserige retoriek.quote:Op vrijdag 14 februari 2025 10:59 schreef HowardRoark het volgende:
Hilarische façade om vervolgens miljarden te kunnen ontvangen van het Westen.
Ja mensen terug sturen naar een land waarop Europa nog sancties heeft ingesteld en de leider van het land nog op de terreurlijst staat. Gaat vast heel succesvol zijn.quote:Op donderdag 13 februari 2025 23:13 schreef RotatoR het volgende:
Prima. Kunnen al die Syriërs in Nederland mooi terug.
Dat gaat toch niet gebeuren joh. Daar zullen bepaalde activisten, actiegroepen en politici wel voor zorgen. Dan is Syrië ineens hartstikke onveilig volgens zulke mensen. De 'prachtige diversiteit' die de enorme toestroom uit Syrië heeft opgeleverd, zullen sommigen geen afscheid van willen nemen. Veel Syriërs hebben ook in rap tempo het Nederlanderschap ontvangen.quote:Op vrijdag 14 februari 2025 11:10 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Wat willen jullie nu eigenlijk? Is er een kans om Syriërs terug te laten gaan, vervallen jullie vooral in nikserige retoriek.
Met die mentaliteit gaat dat inderdaad niet gebeuren.quote:Op vrijdag 14 februari 2025 11:25 schreef HowardRoark het volgende:
[..]
Dat gaat toch niet gebeuren joh. Daar zullen bepaalde activisten, actiegroepen en politici wel voor zorgen. Dan is Syrië ineens hartstikke onveilig volgens zulke mensen. De 'prachtige diversiteit' die de enorme toestroom uit Syrië heeft opgeleverd, zullen sommigen geen afscheid van willen nemen. Veel Syriërs hebben ook in rap tempo het Nederlanderschap ontvangen.
Nee Hexagon. Wij doorzien de inmiddels bekende patronen. Als de MSM iets Islamitisch ophemelen, moet de sceptische bril meteen op. Verdoezelen of in een positief daglicht zetten is het standaardpatroon.quote:Op vrijdag 14 februari 2025 11:10 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Wat willen jullie nu eigenlijk? Is er een kans om Syriërs terug te laten gaan, vervallen jullie vooral in nikserige retoriek.
Welke patronen precies?quote:Op vrijdag 14 februari 2025 11:39 schreef Richestorags het volgende:
[..]
Nee Hexagon. Wij doorzien de inmiddels bekende patronen. Als de MSM iets Islamitisch ophemelen, moet de sceptische bril meteen op. Verdoezelen of in een positief daglicht zetten is het standaardpatroon.
Daarnaast mag je mij vertellen over de succesverhalen van de leiderschapswissel in Tunesië, Egypte, Libië en Irak.
Alsof jij en ik of iemand in dit topic invloed hebben op wat er daar gebeurt.quote:Op vrijdag 14 februari 2025 11:42 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Welke patronen precies?
Er zijn simpelweg veel onzekerheden over de toekomst van Syrië. Maar dus ook kansen waar je als Westerse landen dingen in je voordeel zou kunnen buigen.
Maar met die "ik wil helemaal niks"-zeikmentaliteit gebeurt er sowieso niks.
Volgens mij valt het reuze mee met dat zogenaamde 'ophemelen door de MSM'. De Economist had gewoon een kritisch interview met de beste man met de nodige kanttekeningen omtrent imago versus realiteit. Maar goed, schoppen tegen 'de media' is lekker makkelijk natuurlijk.quote:Op vrijdag 14 februari 2025 11:39 schreef Richestorags het volgende:
[..]
Nee Hexagon. Wij doorzien de inmiddels bekende patronen. Als de MSM iets Islamitisch ophemelen, moet de sceptische bril meteen op. Verdoezelen of in een positief daglicht zetten is het standaardpatroon.
Daarnaast mag je mij vertellen over de succesverhalen van de leiderschapswissel in Tunesië, Egypte, Libië en Irak.
Ik ben de eerste die hoopt dat Syrië een stabiel land wordt, voor de Syriërs zelf en voor ons. Je kunt echter niet ontkennen dat hoop gepaard moet gaan met een gezonde dosis scepsis.
De Economist is dan ook van een veel hoger niveau dan onze troep MSM met havermelk drinkende Anne-Fleurtjes of linkse fossielen uit de jaren '60 op de redactie.quote:Op vrijdag 14 februari 2025 11:51 schreef Monolith het volgende:
[..]
Volgens mij valt het reuze mee met dat zogenaamde 'ophemelen door de MSM'. De Economist had gewoon een kritisch interview met de beste man met de nodige kanttekeningen omtrent imago versus realiteit. Maar goed, schoppen tegen 'de media' is lekker makkelijk natuurlijk.
We weten allemaal dat de kans dat dat gaat gebeuren niet zo groot is.quote:Op vrijdag 14 februari 2025 11:10 schreef Hexagon het volgende:
Is er een kans om Syriërs terug te laten gaan,
Het is inderdaad niet mijn baan om te dealen met Syrië. Maar heb wel de opvatting dat we dat als Westerse landen invloed kunnen hebben op een nieuwe regering daar.quote:Op vrijdag 14 februari 2025 11:49 schreef Richestorags het volgende:
[..]
Alsof jij en ik of iemand in dit topic invloed hebben op wat er daar gebeurt.
Westerse landen kunnen helemaal geen dingen in hun voordeel buigen, alleen afwachten wat er gebeurt en mogelijk profiteren van een gunstige afloop. Als er iets duidelijk is geworden, is het dat het MO en Afghanistan niet zitten te wachten op onze inmenging en dat dat contraproductief werkt.
Een kans is een kans. Maar wanneer men liever gaat zeiken om het zeiken, dan gebeurt er inderdaad niets.quote:Op vrijdag 14 februari 2025 11:52 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[..]
We weten allemaal dat de kans dat dat gaat gebeuren niet zo groot is.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |