Over Judiths achtergrond las ik dit in het AD (door Indra Jager)
quote:
Van ‘charmante’ kraker tot boerin in Franse Pyreneeën: het verleden van Judith (37) uit Winter Vol Liefde
PortretJudith Malotaux (37) is in RTL-programma Winter Vol Liefde vanaf een berg in de Franse Pyreneeën op zoek naar de ware. Eerder vond ze haar voldoening in iets heel anders; Malotaux was jarenlang als jurist en woordvoerder betrokken bij de Utrechtse krakersscene.
Waar ze tot 2014 nog panden kraakte en daar verbleef, biedt Malotaux nu zelf een vakantiewoning en in de zomer kampeerplekken aan op de door haar gehuurde boerderij in het Franse dorpje Boussenac. Maar om dat te bereiken, moest ze wel haar opvallende baan als jurist van de Utrechtse kraakwereld opgeven.
‘Kraakster Judith’, zo staat ze in de telefoon van één van de AD-verslaggevers. De pers komt rond 2010 met haar in contact, want vanaf dat jaar is kraken illegaal. Een grote klap voor de beweging. Malotaux woont dan zelf met circa twintig krakers in een leegstaand gebouw van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht (UU), op wat toen nog De Uithof heette.
De directie van de UU wil de groep uit het gebouw aan de Marburglaan hebben; het moet tegen de grond omdat het niet brandveilig is, er asbestgevaar is en de kans bestaat dat het drinkwater uit de kranen is besmet met de legionellabacterie. Malotaux zegt de brief van de directie ‘voor kennisgeving aan te nemen’.
,,We laten waterproeven uitvoeren door een specialist en kijken hoe we dit kunnen oplossen. Ook komt er een brandveiligheidsexpert langs om te overleggen hoe we hier veilig kunnen wonen. En wat betreft het asbest maken we ons niet direct zorgen. Zolang je dat heel laat, bestaat er geen gevaar”, is haar reactie tegenover deze krant.
Dit antwoord is typerend voor de dan 22-jarige, die wordt omgeschreven als een slimme vrouw die weet waar ze het over heeft. Wanneer er een grote kraakactie is, bellen journalisten haar. Ze is belangrijk, zowel juridisch als voor de communicatie, is principieel, maar tegelijkertijd toegankelijk.
Ook de krakers kunnen bij haar terecht; in september dat jaar krijgen acht krakers, onder wie Malotaux, een boete van 350 euro als ze het voormalige Rafpand aan de Kroonstraat in Wijk C betrekken. Het pand staat op dat moment meer dan een jaar leeg, maar volgens de rechter vindt er verhuur en opslag in de ruimte plaats. Woordvoerdster Malotaux noemt die constatering een ‘gotspe’; tegen de rechtbank zegt ze dat er welgeteld twee dozen kerstballen in het enorme gebouw staan.
Een maand later wil de politie het pand ontruimen, maar de krakers blijven, bivakkerend in het ketelhuis, binnen. Naar eigen zeggen horen ze de politie niet. De officier van justitie eist werkstraffen van veertig tot zestig uur en voorwaardelijke gevangenisstraffen van één tot twee weken, plus de al opgelegde geldboete. Dat is niet de eerste keer dat Malotaux een aanvaring met de politie heeft; eerder dat jaar, in april, moet ze voorkomen omdat ze een agent heeft beledigd.
De kraakster komt zo vaak in het nieuws dat ook GeenStijl, dat in 2018 onafhankelijk verder ging omdat de site door adverteerders werd geboycot vanwege de vrouwonvriendelijke uitingen, haar in 2011 opmerkt. Ze komt op plaats 65 van de lijst van ‘de 100 stomste vrouwen van Nederland’. ‘Studentenkraakster. Arm. Versleten kleding. Ukulele. Geverfd haar. Vlooien. Ongewassen. Heeft met NPO contractueel vastgelegd dat haar achternaam nooit in beeld komt. Heeft nog nooit een deodorant van dichtbij gezien. Prima voor een one night stand. Als ze niet zo zou stinken. De Yolanthe van de krakerswereld, maar dan met intelligentie’, schrijven ze daar.
Inderdaad erg vrouwonvriendelijk, maar sommige dingen komen overeen met hoe mensen haar omschrijven; geen stereotype kraker. Malotaux is alternatief maar verzorgd, hip en charmant. Geen wonder dat de mannen én vrouwen anno 2024 af en aan naar de Franse Pyreneeën reizen voor haar.