De meesten kijk naar AI als ChatGTP voor creatieve zaken, als het genereren van plaatje of video's, teksten, memes, naar MS Co-Pilot voor het maken van presentatie of als virtuele assistent die je mails samenvat. Ook naar Perplexity die antwoorden op complexe vragen kan geven, maar dan niet op basis van een training stack of statistische woordvolgordes (Leid tot hallucinaties, of het antwoord geven wat je wilt horen) maar op basis van wetenschappelijke bronnen en andere informatie op het internet.
Maar er is meer, waar je het waarschijnlijk niet ziet.
AI is vaak achter de schermen actief zonder dat je het als gebruiker doorhebt. Hieronder vind je relevante voorbeelden van deze onzichtbare, “onder de motorkap” AI-toepassingen:
1. Aanbevelingssystemen
Streamingdiensten als Netflix en Spotify gebruiken AI-algoritmen om gepersonaliseerde films, series of muziek aan te bieden, afgestemd op jouw kijk- of luistergedrag. Dit systeem werkt ongemerkt en voert voortdurend analyses uit op de achtergrond.
2. Fraude- en spamdetectie
Banken, verzekeraars en e-mailproviders gebruiken AI voor het herkennen van verdachte transacties, phishing en spam. Dit beschermt de gebruiker zonder dat je direct ziet wát er gebeurt; bijvoorbeeld als een verdachte betaling automatisch wordt geblokkeerd of een spambericht al is gefilterd voordat je het ziet.
3. Procesautomatisering en logistiek
In e-commerce en distributie wordt AI ingezet voor voorraadbeheer, routeplanning en personeelsinzet. Algoritmes optimaliseren stilletjes de supply chain, bepalen de snelste bezorgroutes of voorspellen piekdrukte.
Bij productiebedrijven helpt AI met kwaliteitscontrole door automatisch producten te scannen, defecten te herkennen of onderhoud te voorspellen—zonder dat een medewerker hier handmatig naar hoeft te kijken.
4. Beheer en optimalisatie van digitale infrastructuur
Zoekmachines gebruiken AI om de meest relevante zoekresultaten te tonen op basis van je eerdere zoekgedrag.
Sociale media selecteren onzichtbaar welke berichten je te zien krijgt, door je voorkeuren en interacties te analyseren.
5. Gezondheidszorg en medische analyse
AI-systemen analyseren röntgenfoto’s of patiëntdata en ondersteunen artsen in het stellen van complexe diagnoses, vaak zonder dat patiënten hierin inzicht hebben. Dit bespaart tijd en helpt fouten te verminderen.
6. Beeld- en spraakherkenning
AI interpreteert beelden van bewakingscamera’s of herkent stemmen in virtuele assistenten zoals Siri en Google Assistant. De beslissingen of signaleringen gebeuren onopvallend op de achtergrond. Ook bijvoorbeeld in foto apps die je fotos herkennen en waar je dan opdrachten kan geven als fotos met Fikkie, of met Klaas, fotos van gebak
7. Klantservice en chatbots
Veel klantenservicediensten maken gebruik van AI-chatbots die tekst analyseren en klantvragen direct afhandelen. Deze bots verbeteren zichzelf automatisch door te leren van interacties.
8. Netwerk- en cyberveiligheid
AI controleert continue het netwerkverkeer op ongebruikelijke patronen die kunnen wijzen op cyberaanvallen, en grijpt in zonder menselijke tussenkomst wanneer nodig.
9. Onzichtbare menselijke arbeid
Veel AI-modellen worden (en blijven) getraind door miljoenen mensen die data labelen, patronen herkennen of tekst vertalen. Hun werk is essentieel, maar volledig onzichtbaar voor eindgebruikers van AI-apps.
10. Expertsystemen
AI ingezet als ondersteuning van menselijke specialisten. Bij het beschrijven van het issue wat opgelost moet worden in bv een ticket kijkt de AI mee, en checkt enorme kennisdatabanken naar wat dit kan veroorzaken, of kijkt in open en afgesloten tickets naar verbanden tussen de issues die beschreven staan, legt koppelingen en vind wat je in de IT Problems noemt, zaken die meerdere issues veroorzaken, al dan niet dezelfde.
11. Foto en video editing
De AI kijkt bv naar kleurbalans, naar over en onderbelichting, kan dmv Stacking HDR fotos maken, ruis uit fotos verwijderen, frames tussen twee andere frames berekenen zodat de video opnames er soepeler uitzien. Zaken verwijderen uit de video, stabiliseren, etc etc