roos94 | donderdag 12 december 2024 @ 11:20 |
Wij overwegen zo een ding aan te schaffen. Ik snap dat je friet en kroket uit de airfryer niet opeens gezond zijn. Maar ik begrijp dus dat je er ook vele andere gerechten mee kunt maken. Ik weet dat op hoge temperaturen acrylamide vrij kan komen wat k verwekkend is. Als ik het goed begrijp is airfryer veelal bereiding op hoge temperaturen si? Wie heeft hier misschien meer verstand van? Ervaringen? ![]() Verywell zegt dit: Summary There is evidence that deep frying is associated with the production of carcinogens that can lead to different types of cancer. These include probable carcinogens like acrolein, acrylamides, and polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs). There is a potential risk of the same with air frying, although it is thought to be substantially less because only a small amount of oil is used, the cooking oil isn't aerosolized during cooking, and cooking oil is not reused (which is frequently the case with deep frying). The bottom line is that air frying should be less bad for you than deep frying. However, some risks remain. https://www.verywellhealt(...)cause-cancer-5082537 [ Bericht 10% gewijzigd door roos94 op 12-12-2024 11:33:01 ] | |
Mikeytt | donderdag 12 december 2024 @ 11:33 |
Hoezo zou friet uit de airfryer ongezond zijn? Is gewoon aardappel | |
golfer | donderdag 12 december 2024 @ 11:33 |
Misschien vind je wel een antwoord in 1 van de vele topics erover, zoals bijvoorbeeld CUL / De beste airfryer! CUL / Airfryer Happiness CUL / Airfryer experience KLB / Airfryer #0281 CUL / De beste airfryer! CUL / Is een airfryer handig of een veel te groot lomp apparaat CUL / Welke Airfryer heb jij? ONZ / Airfryer of Slowcooker? CUL / Airfryer aanschaffen CUL / Welke airfryer is goed schoon te houden? etc. etc. | |
Mikeytt | donderdag 12 december 2024 @ 11:35 |
Verder is er *zwak* bewijs dat acrylamiden voor kanker kunnen zorgen, maar dat is ook het geval als je je aardappelen bruin bakt in een pan. Voedingscentrum adviseert dan ook om alles goudgeel te bakken. Heeft niet zozeer met de airfryer te maken, maar met hoe lang je alles erin bakt. Het bewijs is verder niet heel erg sterk. Meer onderzoek is nodig, dus zou me lekker geen zorgen maken en gewoon uit de airfryer eten. | |
Citizen.Erased | donderdag 12 december 2024 @ 11:37 |
Airfryer heeft ook praktisch altijd een anti-aanbaklaag. Zijn wel airfryers zonder te vinden tegenwoordig, dus daar zou ik voor kiezen. | |
roos94 | donderdag 12 december 2024 @ 11:38 |
Dit gaat allemaal niet over puur gezondheid. | |
golfer | donderdag 12 december 2024 @ 11:38 |
Je hebt ze allemaal al nagelezen? | |
Mikeytt | donderdag 12 december 2024 @ 11:49 |
Gezondheidseffect uit anti-aanbaklagen zijn verwaarloosbaar en niet bewezen. https://mobiel.voedingscentrum.nl/encyclopedie/pfas.aspx Er wordt zelfs aangeraden in een dergelijke pan te bakken: https://mobiel.voedingsce(...)k-goudgeel/tips.aspx | |
Kopiko | donderdag 12 december 2024 @ 11:49 |
@Dr_Flash | |
roos94 | donderdag 12 december 2024 @ 13:10 |
Dat zwak bewijs valt wel mee. | |
Lienekien | donderdag 12 december 2024 @ 13:42 |
Ik heb er nu een jaar een en ik vind het geen apparaat om dagelijks mee te koken. Hij is leuk voor afbakken van broodjes, om af en toe aardappelvarianten in klaar te maken (patat, aardappelschijfjes, aardappelkroketjes) en soms snacks. Maar niet om hele maaltijden in/mee klaar te maken. Heb trouwens geen friteuse, nooit gehad ook. [ Bericht 8% gewijzigd door Lienekien op 12-12-2024 13:53:28 ] | |
michiel_merk | donderdag 12 december 2024 @ 13:59 |
voorgebakken patat bijvoorbeeld bevat suiker waardoor er meer acrylamide kan vrij komen bij verse producten zal het wel mee vallen zolang je het niet te veel door 'bakt' wij gebruiken het zo nu en dan, broodjes afbakken patat of andere snacks zou het niet dagelijks willen gebruiken [ Bericht 91% gewijzigd door michiel_merk op 12-12-2024 14:14:20 ] | |
Lt.Bookman | donderdag 12 december 2024 @ 14:40 |
Airfryer is geweldig. ![]() | |
roos94 | donderdag 12 december 2024 @ 14:59 |
Maar je kan er toch ook gewoon groenten etc in bereiden? Avgtje. | |
Kaatje1 | donderdag 12 december 2024 @ 15:09 |
Vrijwel alles wat ik in de oven deed, doe ik nu in de airfryer. Groentenschotels, traybakes, broodjes. Maar ook, wanneer ik eten over heb van een grote lasagne, dan gaat dat in de airfryer. | |
Feola | donderdag 12 december 2024 @ 15:12 |
Ik maak altijd groentesoep in mijn airfryer, werkt perfect: 4 liter water erin gieten, bouillon erbij, groentes erin en 2 uur aanzetten en je hebt de perfecte soep. | |
Lienekien | donderdag 12 december 2024 @ 15:51 |
Geen fan van. | |
111210 | donderdag 12 december 2024 @ 21:56 |
Ik gebruik de airfryer gewoon als een mini oven. Dus broodjes afbakken in enkele minuten ipv de oven voorverwarmen en dan 15 minuten bakken. Maar ook kip of gehaktballen (afbakken) gaan prima in een airfryer | |
roos94 | vrijdag 13 december 2024 @ 15:34 |
Wie gooit er nou pinda's in | |
roos94 | vrijdag 13 december 2024 @ 15:35 |
Waarom niet dagelijks? | |
Boca_Raton | vrijdag 13 december 2024 @ 16:04 |
Je kunt er ook loempia’s weer knapperig mee krijgen. Dat is ook het enige wat ik er mee kon. Inmiddels het apparaat maar weggegeven. | |
roos94 | vrijdag 13 december 2024 @ 17:36 |
Niet dagelijks friet en frikandellen airfryen ![]() ![]() | |
Boca_Raton | vrijdag 13 december 2024 @ 17:40 |
Maar hoe weet je nou hoelang en op welke temperatuur iets moet? | |
Bzzzzt | vrijdag 13 december 2024 @ 17:43 |
door te beginnen op 20 graden en na 5 minuten kijken als het al klaar is.. en dan steeds iets langer en hogere temperatuur. | |
Boca_Raton | vrijdag 13 december 2024 @ 17:45 |
20 Lijkt mij veel te weinig. Moet dat geen 100 zijn? Of 120? | |
Bzzzzt | vrijdag 13 december 2024 @ 17:48 |
ik raad je aan om vooral niet de dozen van de te bereiden producten te lezen. Veel te veel informatie daarop. | |
roos94 | vrijdag 13 december 2024 @ 17:51 |
Staat op de verpakking doorgaans. | |
roos94 | vrijdag 13 december 2024 @ 17:52 |
Ik bak mijn twintig kipfilets altijd op twintig graden voor twintig seconden. | |
Bzzzzt | vrijdag 13 december 2024 @ 18:04 |
Je laat ze toch ook eerst een aantal dagen ongekoeld op het aanrecht liggen voor het extra vlees wat er dan in kroelt? Altijd leuk die kleine sappige extra dingen. | |
Boca_Raton | vrijdag 13 december 2024 @ 18:14 |
20 seconden ![]() | |
roos94 | zondag 15 december 2024 @ 08:46 |
Ik heb nog eens e.e.a. gelezen en als het goed is begrijp ik dit: in veel airfryers zit anti aanbaklaag met pfas, maar pfas is niet schadelijk als je het niet boven de temp van ~260 graden laat komen daarna komen er stoffen vrij die je niet wil. Op airfryer kun je zelf de temp instellen i.t.t. bijvoorbeeld een pan op het vuur waardoor je dus in principe hier geen problemen mee hoeft te hebben? Correct? Ben niet van plan om boven de ~200 iets te bereiden namelijk | |
Sometimes | zondag 15 december 2024 @ 08:55 |
Volgens mij zijn er maar weinig airfryers die boven de 200 graden celsius kunnen. | |
dop | zondag 15 december 2024 @ 09:13 |
Er zullen vast uitzondering zijn, maar de airfryer kan doorgaans maximaal op 200C Het is een soort opgevoerde heteluchtoven. Door de kleinere ruimte en de snellere circulatie van hete lucht gaan veel dingen vlotter. Maar ook juist op lagere temperatuur kun je er vrij gemakkelijk dingen snel mee warm maken. | |
roos94 | zondag 15 december 2024 @ 10:06 |
Waarom lees ik dan overal koop een airfryer zonder pfas? (Die verdomd moeilijk te vinden zijn trouwens of vage merken..) veel airfryers die als beste uit de testen komen (en waar ik als domme beinvloedbare consument dus liever voor ga) zijn dan weer niet gekenmerkt als pfas vrij.. | |
Sometimes | zondag 15 december 2024 @ 10:39 |
Het zijn ook wel hypes voortkomend uit marketing. In je eigen tekst van een paar posts hierboven staat dat boven 260 graden schadelijke stoffen vrijkomen. Ik ken geen airfryer die zo heet kan en heb ook nog nooit een bereidingsinstructie gezien waarbij de temperatuur boven de 200 graden kwam. N=1 natuurlijk. |